Muncul lan Mudun Bennett lan Maknane (Kolom 486)

Saiki

Esuk iki (Jumat) aku maca Torah dening Rabbi Daniel Sagron (Aku mikir dheweke kerep main lan nesu banget karo aku ing pengadilan) kanthi ngorbanake jiwa sing kudu ditindakake dening masyarakat nasional-agama sawise tiba Bennett lan disintegrasi partai sayap tengen. Intine, argumentasine yaiku oyod saka masalah kasebut yaiku tanda hubung antarane agama lan nasional. Dheweke nerangake yen nasionalisme (agama) ora duwe kesempatan kajaba gumantung marang religiusitas (tinimbang mung diikat nganggo tanda hubung), kanthi cara Rabi Kook. Aku panginten iki pitakonan menarik, lan menehi kula kesempatan kanggo ngrembug masalah penting iki.

Wis ing kene aku kudu njlentrehake yen panganggone tanda hubung iku kosok baline. Kanggo kula, hyphen nggambarake hubungan sing penting ing antarane loro-lorone, persis apa sing diwartakake Daniel Sagron marang dheweke. Aku argue sing hyphen kudu ical sabenere amarga iku penting kanggo ngilangi katergantungan antarane Zionisme (lan nilai liyane) lan religiusitas. Bentenipun ing terminologi mesthi ora penting, nanging bantahan sing dumunung konco iku, lan bab sing ing kolom iki.

Antarane agama-nasional lan Ortodoks-modern

Ing seri kolom ing Ortodoks modern (475 - 480, Skipping 479. Lan saiki kolom iki gabung uga) Aku nyoba kanggo nemtokake konsep iki, lan kanggo mbedakake saka agama-nasional utawa Zionis-agama (kanggo kula kene iki ekspresi sinonim, lan kudu "sinonim" ing raos liyane minangka nggih). Aku ndhukung ana ing judhul 'Haredi' ana rong pratelan independen: 1. Oposisi kanggo Zionisme. 2. Oposisi kanggo modernitas. Ing kasus apa wae, rong klompok kudu dibedakake sajrone religiusitas non-Haredi: 1. Sing nganjurake Zionisme (apa ta?) Nanging ora mesthi nganggo modernitas. Inti saka klompok iki yaiku mustar, utawa sing diarani karantina nasional-agama. Iki nganjurake konservatisme agama lan halakh, nanging ndhukung Zionisme. 2. Sing ndhukung modernitas nanging ora kudu Zionisme. Aku disebut iki Ortodoks modern (sing mesthi bisa dadi Zionis, lan biasane).

Aku nemtokake Ortodoks modern ana liwat karakterisasi argumen halakhic sing diunggahake (midrash konservatif adhedhasar nilai, lan ora mung faktual). Aku nerangake yen dhasar konsepsi dheweke yaiku sikap menyang modernitas lan nilai-nilai modernitas. Dheweke gelem nggabungake nilai-nilai konsepsi halakh lan agama sing asale saka njaba tanpa njaluk ngapura lan tanpa menehi tembung pincang sing nerangake yen nilai-nilai kasebut asale (kayata demokrasi, ngetutake mayoritas, kesetaraan, hak asasi manungsa, lsp. .) ing Toret. Katon yen ana hubungane karo kelompok kasebut bisa mbedakake antarane modern-Ortodoks kanthi garis, sing modernitas nduweni nilai agama, lan ortodoksi modern tanpa garis, sing nggabungake rong sistem kasebut nanging ora ndeleng modernitas minangka agama. nilai.

Penting kanggo kula nerangake yen ing panemuku ora ana papan kanggo nyekel nilai-nilai sing ora asale saka kersane Gusti Allah. Iki ora bener filosofis (ndeleng kolom 456) Lan uga ora sah halakhic lan teologis (iku jenis karya manca magepokan). Nanging ing Ortodoks modern asal saka nilai kasebut ora ana ing sumber Torah (Kitab Suci utawa Sages) nanging ing kalbu manungsa sing mesthi dipengaruhi dening pola lanskap ing tanah air. Dheweke nganggep manawa iku kersane Gusti Allah, nanging ora njupuk saka sumber sing diwenehake saka ndhuwur. Mulane tansah ana sawetara mlayu ing latar mburi, nanging nyambung menyang karsane Gusti Allah lan ora kanggo Torah utawa religiusitas ing pangertèn tartamtu. Sapa wae sing ngugemi nilai-nilai apa wae mesthine agama. Nalika iki minangka religiusitas universal sing percaya marang Gusti Allah sing filosofis lan ora kudu teisme kanthi lengkap.[1] Dadi kanggoku ora ana tanda hubung ing kene. Aku manut marang dhawuh-dhawuh mau miturut apa kang katulisan ing angger-anggering Toret lan setya marang karsane Gusti Allah, amarga aku kaya-kaya iku kang dikarepake. Ora ana sambungan langsung antarane loro, lan iki hyphen ilang.

DAS kontemporer ing masyarakat religius

Aku ngadeg ana sedhela (lan liya ing liyane rinci) uga bab distorsi politik sing ana ing masyarakat agama, kang wis dipérang watara abad antarane Zionists agama lan Ultra-Ortodoks. Masyarakat religius ndeleng aliran politik ing saubengé poros Zionis, kaya-kaya negara iki durung madeg 75 taun kepungkur, lan kaya-kaya ana diskusi babagan apa arep ngadeg lan kerja sama. Debat iki panas lan mriyang nganti saiki kaya-kaya kita lagi miwiti proses, lan dheweke sing mbedakake antarane macem-macem partai politik sing makili masyarakat agama. Elinga yen ing kasunyatan ora ana prabédan ing hubungan karo negara antarane loro. Paling akeh, iki minangka sentimen sing beda. Nanging sakperangan alesan iki misale jek saben wong dadi aliran banyu sing relevan ing saubengé debat ing masyarakat agama mesthine kudu ditinggalake, lan ing saubengé macem-macem identitas agama mesthine bakal dibentuk.

Nanging aliran banyu sing sejatine nyabrang masyarakat agama saiki sejatine garis kapindho: modernitas. Debat sejatine ora antarane Zionis lan anti-Zionis nanging antarane modern lan anti-modern, utawa antarane liberal lan mbukak kanggo non-Zionis. Nanging sakperangan alesan ing Israel, gagasan Ortodoks modern ora bisa diserap, mula kita bola-bali dibuwang menyang diskusi babagan religiusitas nasional utawa agama-Zionisme lawan ultra-Ortodoks. Iki kedadeyan maneh lan maneh ing pemilihan Kepala Rabbinate (deleng komentarku babagan iki Ing kene), Malah ing hubungane karo wong-wong mau ana isin lan pedhut sing gedhe. Wong-wong ngomong kaya-kaya perjuangan apa bakal ana rabi Zionis utawa ultra-Ortodoks, dene perjuangan kudu ana jeneng modern utawa anti-modern. Rabi sing mbukak lan liberal utawa rabi konservatif. Penting kanggo mangerteni yen sumbu iki ora sejajar karo sumbu Zionis. Kosok baline, umume para rabi Zionis-agama sing dadi calon kepala rabi yaiku konservatif ultra-Ortodoks kanggo kabeh (kajaba siji berkah lan sawetara masmur ing sedina setaun). Sikap marang wanita lan status pribadhi, lan ing teori umume, meh padha karo sikap para rabi ultra-Ortodoks. Kanggo kesanku, sabenere ing antarane para rabi lan dayanim ultra-Ortodoks sampeyan bakal nemokake sikap sing luwih liberal, nanging iki mbutuhake pemeriksaan. Kajaba iku, para calon ultra-Ortodoks kanggo jabatan kepala rabbi (mbokmenawa sing saiki njabat, rabi David Lau lan Yitzhak Yosef) tumindak ing hubungane karo ijin jual kaya rabi Zionis agama lan loro-lorone malah ngucapake pujian ing Dina Kamardikan (aku mikir. ora mung nalika dadi rabi utama). Dadi apa salah yen dheweke dipilih? Kenging punapa tiyang-tiyang ingkang sami bela sungkawa sasampunipun asil pemilu dipunmangertosi? Amarga padha duwe sikap sing cukup konservatif kanggo halakhah, nanging ing konteks iki padha banget karo calon liyane, kalebu Zionis agama. Perjuangan ana ora antarane ultra-Ortodoks lan Zionis nanging antarane konservatif lan liberal. Ora perlu dikandhakake, Konservatif menang, kaya biasane karo kita.

Semono uga babagan politik. Jeneng bentrokan ideologi uga dumadi ing sekitar poros Zionis, padahal sumbu sing luwih penting lan signifikan yaiku poros modern. Coba pikirake, apa bedane antarane ultra-Ortodoks lan ultra-Ortodoks? Kanggo paling apik saka paukuman sandi sampeyan ora bakal nemokake prabédan kuwi sanajan ing mikroskop elektron (kajaba kanggo werna saka kubah lan siji berkah kuwi). Dadi kenapa padha duwe partai beda? Kepiye Partai Zionis Agama Smutritz beda karo partai ultra-Ortodoks? Ing masalah apa padha milih beda? Bisa uga ana sing cilik kaya ngono, nanging aku ora bakal melu ing perang donya. Ora wonder padha uga tansah bebarengan politik (lan sakperangan alesan disebut 'tengen'. Likud ngandika bab koalisi Zionis lan anti-Zionis unsur ing koalisi, karo koalisi adhedhasar unsur sing nemtokake piyambak minangka non-Zionis. mesthi, definisi kosong). Malah babagan penargetan anggaran, rekrutmen, konversi, Kepala Rabbinate lan desentralisasi kekuwatane, jabatane padha banget. Dadi kenapa ana rong partai sing beda ing kene? Mung inersia, lan mesthi kapentingan daya lan status. Loro-lorone duwe kapentingan kanggo terus-terusan distorsi iki, amarga loro-lorone dibangun. Tanpa iku padha ora ana.

Pratelanku yaiku nganti pirang-pirang taun ora ana perwakilan politik Ortodoks modern ing Israel. Sanadyan pangertosan punika ugi piyambak-piyambakipun botên tumut ing ngriki, ananging miturut kula namung bab jati diri. Akeh wong sing nyekel, nanging ora ana kepemimpinan sing tertib lan doktrin agama sing menehi legitimasi lan mulane dheweke ora nganggep awake dhewe kaya ngono. Iku intuisi cetha kanggo wong-wong mau yen model Zionis-agama minangka model, sanajan padha ora ngenali karo ing saben Ramach lan Shasa. Yen sampeyan takon marang wong sing kaya ngono apa identitas agamane, dheweke bakal mangsuli yen dheweke agama nasional lan dudu agama modern. Iki minangka koleksi rabi ultra-Ortodoks, kayata Rabi Yaakov Ariel, Rabi Druckman lan Rabi Tao, Lior lan Melamed, "sepuh rabi Zionisme agama" lan pimpinan umum Zionis agama, sing uga kalebu. Ortodoks modern. Pancen hocus pocus, sing kabeh babagan kebingungan konseptual. Koleksi para rabi ultra-Ortodoks sing, umume umume umum (kajaba minoritas cilik) ora percaya karo cara utawa dalane lan mesthine ora ngetutake dalane, bola-bali dinobatake minangka tembung saka nasional-agama lan masyarakat modern. Iku tansah ngelingake aku marang "para pejabat" saka desa Arab utawa kutha pembangunan Maroko. Ing Tel Aviv ora ana 'para priyayi' nanging masyarakat lan wakil-wakile sing dipilih, nanging ing masyarakat agama lan tradhisional lan mesthi ing masyarakat Arab ana 'para pejabat'. Keunikane wong-wong sing ora kudu dipilih. Dheweke duwe status istimewa saka swarga, lan kabeh wong kudu ngakoni kaya ngono. Iki minangka asil saka asimilasi konseptual, lan mulane uga sosiologis, saka Ortodoks modern ing lan miturut judhul agama nasional. Upaya kanggo metu saka kono, kayata gerakan Dimensi, utawa loyalis Torah lan Buruh, wis bola-bali gagal sacara politik lan sosial. Kaya sing dikandhakake, miturut panemuku, ora amarga ora ana masarakat sing kaya ngono, nanging amarga ora ana identitas kasebut.

Propaganda zionis-religius ultra-Ortodoks kasil asimilasi menyang publik asumsi palsu lan salah yen donya agama dibagi antarane Zionis agama lan ultra-Ortodoks. Kabeh liyane iku lite (yaiku dudu agama, lan mesthi ora dadi model katelu). Mangkono ora ana papan kanggo niche ortodoks-modern, sing luwih mbukak lan liberal, nanging ora elit, religiusitas. Siji sing pracaya model agama alternatif kanggo loro iki. Saiki ora ana ekspresi politik lan sosial saka dalan katelu antarane Zionisme agama lan ultra-Ortodoks, lan iki minangka sukses gedhe lan kegagalan kolosal kita kabeh. Gagal iki asale saka ambiguitas konseptual lan mlaku sawise pakulinan lan pendidikan bosok sing wis ditampa. Mula kapercayanku sing jero babagan pentinge analisis konseptual lan intelektual babagan fenomena kasebut, amarga tanpa ana, dheweke ora ana. Akeh wong sing nyekel posisi kasebut, nanging anggere ora nemtokake lan dilebokake ing peta lan menehi legitimasi agama, dheweke ora duwe ekspresi politik lan sosial, lan ora bakal bisa pengaruh lan owah-owahan.

Bali menyang Bennett

Aku mikir rahasia sukses Naftali Bennett ing taun-taun pungkasan yaiku dheweke wis bisa dadi ekspresi sentimen agama modern. Dheweke dhewe bisa uga pantes dijuluki Lite (aku ora ngerti dheweke, nanging iki kesanku), uga dheweke uga sarjana Halacha lan Yudaisme, mula dheweke uga ora entuk lan nemtokake konsep sing dipromosikan. Iki uga minangka alesan kenapa para rabi ultra-Ortodoks saka masarakat religius Zionis duwe (utawa duwe) pengaruh gedhe babagan iki. Iku uga woh saka pendidikan lan mujudaken ing raos sing padha pimpinan lan padha model becik, sanajan aku dhewe (Bennett) ora tenan. Nanging cetha ing wacana sing paling ora sadar dheweke ngarahake, lan iki bakal ditindakake kanthi kreasi Bennett lan mardika saka belenggu partai Zionis agama menyang ruang politik menyang tahta perdana menteri lan dheweke. koalisi amba.

Aku iki rahasia suksese. Akeh sing ngetutake dheweke amarga dheweke ngerti yen dheweke makili, sanajan ora sadar, posisi sing cukup wiyar sing durung duwe perwakilan sing signifikan nganti saiki. Dheweke luwih gampang nyambung karo sekuler, sing ditindakake dening Zionisme agama klasik sajrone pirang-pirang taun tanpa sukses, amarga Zionisme agama klasik dipimpin dening ultra-Ortodoks. Iki ora bisa nggawe sambungan nyata karo sekuler. Pira wong kaya Ayelet Shaked sing bakal gelem milih nglawan rekrutmen ultra-Ortodoks lan nyengkuyung anggaran kanggo yeshivas lan kelanjutan saka parasitisme ultra-Ortodoks, mung amarga sawetara wong sing nganggo ireng mrentah supaya nglakoni?

Partai modern sing nentang konservatisme ultra-Ortodoks lan ultra-Ortodoks bisa luwih gampang mbentuk koalisi karo kaum sekuler sing kasengsem karo tradisi lan identitas agama lan agama sing luwih kuat nanging non-ultra-Ortodoks (sing biasane uga cocog karo hak politik-politik. ). Kita uga ngedika babagan koalisi karo Arab sing kasengsem ing coexistence cukup karo Negara Israel. Iki, bebarengan karo liberal kiwa, nuduhke ancaman nyata kanggo konsepsi Zionis-agama sing ndeleng negara minangka perwujudan saka Yudaisme lan Torah. Kursi Allah ing donya. Dadi cetha yen sapa wae sing ora ngidini pembentukan koalisi kasebut, sanajan partai Arab sing pragmatis (gludhug, sing Likud wis gelem gabung) lan ora ana kemungkinan koalisi agama sayap tengen. tanpa iku, tegese Smutrich lan Partai Zionis Agama (sing duwe jeneng becik. Iku pancene nggantosi Zionisme agama, minangka béda saka Ortodoks modern). Koalisi sing kaya mengkono iku ora bisa ditindakake saka sudut pandang Zionis-agama, nanging mesthi bisa uga saka sudut pandang modern (sing Zionisme ora agama, lan ora weruh Negara Israel minangka wong Yahudi-halakhic-religius). . Masalahe Bennett ora ngerti carane nemtokake kabeh iki kanggo awake dhewe, mula dheweke dhewe ana ing kabut sing nyeret maneh lan maneh menyang alam wacana konvensional. Dheweke nyoba mbenerake awake dhewe ing babagan wacana konvensional lan ora ngerti yen dheweke kudu ngasilake wacana alternatif liyane.

Perjuangan nglawan Bennett lan apa sing dideleng

Ora nggumunake yen perjuangan nglawan Bennett lan nglawan apa sing diwakili wis munggah menyang tingkat edan ing tahap-tahap ing ngendi dheweke bisa nggawe publik ing saubengé lan metu saka kontrol rabinis ultra-Ortodoks menyang ruang politik. Para rabi ultra-Ortodoks sing mimpin Zionisme agama lan politisi juru wicara wis nyadari yen fenomena Bennett bisa nyelehake lemah ing sangisore prestasi propaganda paling gedhe ing Yudaisme sajrone rong atus taun kepungkur, lan menehi ekspresi marang publik sing wiyar banget sing ora bener-bener ngadeg. ing mburi dheweke sanajan bola-bali nyoba nerangake. Ora nggumunake yen dheweke wiwit nggunakake propaganda lan hasutan sing padha marang Bennett lan kanca-kancane nglawan Ortodoks modern (neo-reformasi, lite, leftists, anti-Israel, yayasan anyar lan Uni Eropa, nyerahake Israel ing sisih kiwa lan Arab lan Ikhwanul Muslimin), supaya bisa mudhun kanthi paksa Saka peta. Dheweke nggawe kabeh pratelan marang dheweke, saka lantai panuton lan saka pabrik anggur, lan nampilake dheweke minangka pengkhianat paling gedhe ing sejarah manungsa, kanthi kabeh kesalahan sing ditindakake dening wong liya sing didhukung dhewe (lan mratelakake panemume amarga motif sing kurang apik. ). Kabeh omong kosong dheweke ditampilake minangka ancaman kanggo Yudaisme lan Zionisme lan karusakan saka negara. holocaust.

Alesan kanggo serangan histeris lan liar iki gampang banget. Bennett minangka ancaman paling gedhe kanggo hegemoni ultra-Ortodoks, lan kanggo njaga sumbu Zionis minangka papan banyu ing masyarakat agama. Ing pangertèn iki, ana kapentingan umum ing kene kanggo partai ultra-Ortodoks lan Zionisme agama, amarga loro-lorone feed distorsi propaganda iki lan mulane uga promosi bebarengan. Yen masyarakat tiba-tiba ngerti manawa umume ora ana utawa ora karo iki, apa sing bakal kelakon?! Yen masyarakat nyadari yen lagi ditarik menyang salah siji saka loro-lorone, nanging nyatane mayoritas bisu ing tengah, sisih kasebut bisa ilang saka peta, lan mesthi bakal kelangan kontrol sing terus-terusan ing masyarakat. Ora nggumunake yen demonstrasi histeris lan kekerasan, gangguan lan ancaman sing terus-terusan, pengecualian sosial (gagal ngunggahake Torah ing papan pangibadah, gagal ngladeni segelas banyu, ora ngundang Perdana Menteri menyang Pusat Rabbi ing Dina Yerusalem) lan liya-liyane. sayuran wiwit. Iki diarahake ing sembarang anggota partai Bennett sing wani tetep lan nyebut kasetyan kanggo wong lan cara, nanging pisanan lan utomo marang Bennett piyambak. Nemokake claims marang wong saka sumber lan saka winery, bener lan palsu. Nggawe wong korupsi sing paling rakus sing wis ana ing kene, kanthi latar mburi kanca lawas Netanyahu (sing sejatine koruptor gedhe, nanging pancen ora ngganggu). Iku mesin propaganda saka kang Goebbels bisa sinau bab owahan, mbukak dening korup lan ngapusi Bibi ing kerjasama saka Ultra-Ortodoks mesthi, lan ora kurang saka rabi Ultra-Ortodoks lan aktivis sing mimpin Zionisme agama. Ing cendhak, ultra-Ortodoks lan Bibi marang Bennett. Masyarakat agama sing bingung, sing umume ora dadi kagungane, ora ngerti babagan iki. Dheweke kesasar mikir yen Bennett wis nyimpang saka dalan lan dheweke ngiyanati Zionisme agama. Iki mesthi bener, amarga wis teka karo cara liyane, nanging cara iki sampurna sah lan pantes. Mung pasukan peteng ora gelem supaya kita ngakoni iki. Bab ing pikirane.

Ana politisi sing nandhang hasutan iki, nanging uga ana sing ambruk. Aku nesu banget karo Idit Silman lan wong jahat liyane kaya dheweke, sanajan dheweke diwenehake dening ultra-Ortodoks Smutritz lan Bibi Kafar ing Repentance. Argumentasi palsu sing konyol, demagogic lan misterius wis diwenehi status pikiran sing mulya lan wani sing dipuji. Inggih, kula mangertos bilih anggenipun madeg teguh ing ngarsanipun para pendhidhik saha para guru saha tonggak-tonggakipun panjenengan piyambak ingkang sampun diwasa. Wong-wong kuwi sing njlentrehake marang kowe, sepira pentinge dadi Zionis sing agamane, sawise kabeh, dheweke uga dadi sesepuh rabi Zionisme agama, sing uga sampeyan duweni, lan sapa sampeyan, Ben-Shalulit, sing bakal ngadeg. marang wong-wong mau?! Sapa sing bisa kanthi jujur ​​​​nyipta lan nggawe kesimpulan ing kahanan sing nuduhake manawa para pendidik wis nyambut gawe kanggo dheweke, yen kapercayan sing dibesarkan lan sing diperjuangake iku omong kosong, lan pimpinan sing dihormati minangka demagog murah ?! Propaganda sing wis suwe iki ngasilake woh (ing Oshim), amarga akeh anggota Ortodoks modern sing ora bisa mbebasake awake dhewe saka perasaan inferioritas lan dadi anggota Zionisme agama sing wis ditanam ing dheweke wiwit awal kanak-kanak. Sapa wae sing dudu filsuf utawa murid sing wicaksana utawa pemikir sing serius, meh ora bisa nolak propaganda sing terus-terusan sing nerangake marang dheweke yen dheweke ngiyanati warisan Yahudi, nglanggar halakhah lan prinsip iman Zionis, lan masa depan neraka. Kadospundi tiyang ingkang kados Bennett utawi Silman menika saged ngraosaken pangandikan ingkang kasebat kanthi asma Torah lan Halacha nalika piyambakipun kaliyan tanah saking Dauriyta lan Zorba saking Durban ingkang tansah dididik mirengaken para rabi ingkang dados penentu punapa Taurat. lan Halacha ngomong?! Iki minangka gagasan sing sampeyan tuwuh lan nyusoni susu ibumu. Wong Yahudi biasa ora bisa nolak iki.

Kesimpulan

Kesimpulan sing jelas yaiku paling ora ing tahap iki Bennett kudu ngrekrut rabi lan pemikir, sing nduweni kemampuan kanggo ngonsep lan ngrumusake sub-disiplin politik lan agama alternatif. Iki bisa uga ora ngujo propaganda lan demagoguery "agama-agama" (yaiku, ultra-Ortodoks lan ultra-Ortodoks) lan bisa uga bisa mbebasake awake dhewe saka pendhidhikan bosok sing ditampa lan konsep-konsep sing diasimilasi. Nanging dheweke milih lan milih aktivis, lan iki mbokmenawa ora bisa nahan serangan kasebut, paling ora anggere ora duwe ideologi, intelektual, halakh lan agama.

Sanadyan aku ngira, sanajan dheweke dadi intelektual lan rabi, serangan ultra-Ortodoks-Haredi bakal nglawan wong-wong mau, lan sanajan ora bisa ngilangi, mesthi bakal ngrusak masarakat umum sing milih dheweke. Iki minangka wong sing prasaja sing pengin setya karo nilai-nilai sing dideleng. Mula sanajan para pemikir propaganda diangkat, mesthi bakal ngrusak pemilih. Dadi banget mangu ing mripatku yen iki uga bakal mbantu.

Pawulangan diwiwiti kanthi teori lan pendidikan lapangan. Kanggo ngembangake sistem konsep sing menehi alternatif kanggo propaganda ultra-Ortodoks ing rong sayap (ultra-Ortodoks lan religius-Zionis), sing bakal menehi dukungan spiritual lan intelektual menyang ati masarakat sing saiki ora bisa ditemokake. wangsulan. Nalisir kapercayan akeh wong, Aku ana lan umum kuwi, lan iku amba banget. Sebagéyan gedhé masarakat ultra-Ortodoks lan masarakat sing nemtokake dhéwé minangka agama nasional, sejatine ana ing kene. Nanging nganti ana sub lan pimpinan sing makili dheweke, dheweke ora bakal bisa ngatur lan diekspresikake sacara politik lan sosial. Ora bakal ana identitas agama sing kaya ngono. Mekaten sipatipun masyarakat agami, ingkang sanajan gadhah pamanggih umum, anggere padha ora duwe pimpinan lan backing teoritis-teologi, padha ora bakal munggah menyang lumahing lan terus banyu. Miturut cara, iki kasus karo iker-iker rasukan biru ing masyarakat ultra-Ortodoks, kang akeh pracaya, nanging gagal kanggo ngatur amarga wis ora diakoni utawa rabbinical agama-rabbinical pimpinan. Semono uga ing Ortodoks modern, sing saiki ora sengaja dadi publik nasional-agama sanajan beda banget karo panemune. Mangkono raos ngarep lan kasetyan naluri saka Ortodoks modern nguripake kanggo Zionisme agama, lan watershed tetep garis Zionis. Tinimbang nyadari yen mayoritas bisu iki ngadhepi kutub ultra-Ortodoks sing kalebu Zionisme agama lan ultra-Ortodoks, kita nerusake perjuangan wingi antarane Zionis agama lan ultra-Ortodoks.

Titik utama sing penting diwiwiti yaiku perang nglawan konservatisme. Konservatisme minangka alat utama sing digunakake dening propaganda ultra-Ortodoks. Kita wis dadi biasa kanggo model agama tartamtu, lan iku banget ingrained ing kita sing kita ora duwe kemampuan kanggo saestu break free saka iku. Sanadyan kita wis ora percaya maneh, kita ora bisa ngomong karo awake dhewe kanthi jujur ​​lan banter. Religiusitas meh sinonim kanggo konservatisme, lan angel banget kanggo ngilangi. Supaya bisa mbebasake saka genggeman destruktif politisi ultra-Ortodoks lan rabi ing Zionisme agama, siji kudu pisanan lan utomo mati prasetya kanggo apa kita padha sinau ing. Mboten sia-sia menawi wonten cita-cita pendhidhikan bilih kula punika religius amargi kula dipundidik. Kanggo kula, statement serius lan kleru. Pratelan sing bener yaiku: Aku agama amarga aku percaya, sanajan aku dididik kanthi cara kasebut. Konservatisme sing nyucekake religiusitas tradhisional amarga kaya ngono kita dididik, sing njaga model, pandangan, lan kepemimpinan sing wis biasa. Dheweke kudu ditembak dhisik.

Bali menyang Daniel Sagron: Mbatalake Dash

Tulisan Sagron ing ndhuwur sing njalari aku nulis kolom iki. Ana sawetara kegagalan lan sawetara titik sing bener ing tembunge. Aku setuju karo analisis dheweke yen oyod fenomena Bennett yaiku ngilangi tanda hubung (miturut panemune: tanda hubung), yaiku posisi Zionisme ora adhedhasar agama. Bennett makili klompok sing Zionis lan agama, nanging ora ana hyphen antarane loro. Nanging urusan karo sumbu Zionisme. Kepiye hubungane karo omonganku babagan Ortodoks modern? Sing ndadekke kula bali menyang kolom 477. Ing cathetan ing kana aku mbantah yen Zionisme agama kanthi garis lintang iku Ortodoks sing ora modern, dene Zionisme religius tanpa garis sing sejatine minangka konsepsi Ortodoks modern.

Zionisme agama nempatake Zionisme ing nilai-nilai intra-Torah. Penaklukan lan pemukiman tanah kasebut minangka nilai Torah, lan iki minangka basis kanggo Zionisme. Ing pangertèn iki ora ana midrash konservatif ing kene sing adhedhasar nilai eksternal nanging interpretasi (cukup wajar) saka Torah lan sumber halakh. Ing sisih liya, Zionisme religius tanpa dheg-dhegan nyengkuyung Zionisme Ben-Gurion, yaiku nilai-nilai, identitas lan aspirasi nasional, ora mung amarga ditulis ing Torah (sanajan iki uga bener), nanging uga amarga wong-wong Yahudi duwe. hak kanggo nggabungake Spring of Nations lan netepake negara kanggo awake dhewe. Mulane dheweke ora duwe masalah nggawe koalisi karo Zionisme sekuler, lan dheweke ora nganggep dheweke minangka 'kuldi Mesias'. Iki persis apa sing kedadeyan ing politik kita saiki babagan koalisi.

Kanggo kula, minangka wong sing nduweni posisi kaya mengkono, Zionisme ngadeg kanthi podo karo iman lan komitmen agama lan halakh, nanging ora mesthi asale saka dheweke. Aku ora weruh ing negara kawujudan wahyu para nabi (amarga aku ora ngerti yen kaya ngono), nanging kedadeyan sing diberkahi dhewe, ora ana hubungane karo panebusan lan ketaatan. Iki dudu Aqaba Damascus lan dudu wiwitane Degula, nanging mung negara sing dakkarepake lan aku duwe hak kanggo nindakake. Mulane, aku uga ora duwe pangarep-arep sing dhuwur babagan cara dheweke nindakake agama, lan ing kasus apa wae aku ora duwe kuciwane sing gedhe saka dheweke. Ing kana aku nerangake manawa konsepsi kasebut sejatine minangka konsepsi Ortodoks modern, amarga ngetrapake nilai eksternal (nasionalisme), ora mesthi amarga asale saka Torah utawa Sages, nanging kanthi kasunyatan sing dakkenal (malah kanthi jelas lan jelas. terang-terangan dipengaruhi dening lingkungan ing ngendi aku manggon). Kanggo kula minangka Ortodoks modern, iki cukup kanggo njupuk tindakan praktis lan malah agama.

Ing taun XNUMX-an, ana klompok wartawan saka luar negeri sing nindakake polling ing antarane para intelektual babagan pitakonan kenapa dheweke dadi Zionis. Yesaya Leibowitz kandha marang wong-wong mau: amarga kita wis kesel karo Goyim (kita Zionis amarga kita wis bosen karo bangsa-bangsa liya). Rabi saka Ponivez nduwe pandangan sing padha. Dhèwèké kandha yèn dhèwèké kuwi Zionis kaya Ben-Gurion, dhèwèké uga ora ngucap pujian utawa ngemis ing dina Kamardikan. Ngluwihi lelucon, sawayah-wayah aku ngerti ana gagasan penting ing kene: rabi saka Ponivez iku Zionis sekuler, nanging ora weruh iku minangka prakara agama. Pemahaman kaya mengkono iku icing ing kue ing mripate ultra-Ortodoks (murid yeshiva dheweke bola-bali nyoba ngedhunake gendera sing digunakake kanggo nggantung ing gendheng ing Dina Kamardikan. Iki apa wartawan almarhum Dov Ganchovsky, sing lungguh ing jejere. marang dheweke, marang kula) lan Zionis agama. Iki lan sing ora gelem ngerteni nilai-nilai ing njaba Torah. Ultra-Ortodoks ndeleng Zionisme minangka gerakan sing ningkatake nilai-nilai eksternal lan mulane nolak, lan Zionis agama ndeleng minangka gerakan sing ningkatake nilai-nilai agama. Nanging iki lan wong-wong mau ora gelem nampa konsepsi modern-ortodoks sing gelem ningkatake nilai-nilai ing njaba Torah. Nilai modern.

Miturut cara, amarga kegagalan iki, cukup sawetara wong ing masyarakat Zionis agama tanpa mlayu, sing bener-bener arep ngomong yen dheweke ndhukung Ortodoks modern, ngomongake wacana biasa lan nyoba nerangake yen nilai-nilai kasebut ditarik saka Torah. Iki carane kabeh jinis wong 'enlightened' saka agama kiwa nerangake marang kita yen demokrasi minangka nilai Torah, kesetaraan, perawatan wong liya, feminisme, perawatan wong kafir, tentrem, kabeh iki minangka nilai Torah. Inggih, iku ora tenan ngyakinake (kutil gedhe kanggo pitung berkah). Iku angel kanggo masyarakat kanggo nampa, lan cukup rightly, sing sakperangan alesan lan ing kasus nemen persis apa sing sampeyan pracaya ing Torah (ora kaya kabeh liyane sing ora nemokake iku ana). Cetha kanggo saben wong yen nilai-nilai kasebut ora digambar saka Torah, nanging minangka nilai eksternal sing ditindakake klompok iki. Terus kenapa wacana aneh iki? Saka ngendi asale kebingungan? Apa ora ngomong kanthi jujur? Pranyata, dheweke uga ora sengaja nganggep asumsi mungsuh saka sayap loro (Ultra-Ortodoks lan Zionis agama), yen kabeh kudu diwiwiti lan diakhiri karo Torah. Apa sing dakkandhakake, nalika ora ana pamikiran lan mishnah teologis lan halakh sing tertib sing mbuktekake perkara kasebut, kebingungan konseptual digawe sing pungkasane nyebabake kegagalan politik uga.

Sagron ndeleng ambruk Bennett minangka bukti yen dheweke ora duwe publik. Sing Zionisme tanpa basis agama ora tahan lan mulane ora ana. Nanging tembung-tembunge babagan umum sing padha ora. Masyarakat sing nggawa Bennett dadi kuwasa lan nggawe dheweke sukses. Kosok baline, nganti Zionisme agama Bennett ana ing penurunan politik sing terus-terusan lan dheweke sing entuk dheweke metu saka iku, paling ora kanggo sementara. Dadi ora bener yen ora ana masyarakat sing kaya ngono. Kosok baline, kesimpulane mesthi ana masarakat sing kaya ngono, lan luwih akeh tinimbang sing sampeyan bayangake. Nanging dheweke ora bisa sukses lan ora bisa sukses ing babagan politik, amarga tanpa prekara sing teratur dheweke ora bisa kanthi jujur ​​nahan tekanan sing ditindakake saka kabeh pihak. Wong-wong sing ndhidhik lan nuntun dheweke lan biyasa dheweke nindakake pangandikane Gusti Allah ing jagad iki lan ora ana apa-apa ing sanjabane Toret lan Toret iku, ora ngidini dheweke ngerti yen pendidikan iki minangka propaganda sing kuat. sing dumunung dhasar. Wong kaya ngono ora bisa nglawan mesin propaganda sing wis dakcritakake, sing kalebu artikel Daniel Sagron (lan uga produk kasebut).

Kanggo disintegrasi sing diterangake Daniel Sagron, aku setuju banget. Sanajan pancen exaggeration kanggo ngomong yen dheweke ora kaya dheweke. Disintegrasi politik saka publik nasional-agama minangka proses monoton sing wis suwe banget, lan Bennett sejatine minangka penyimpangan sementara. Disintegrasi iki ora amarga Bennett nanging sanajan Bennett. Sing nyebabake yaiku sing ana ing arena sadurunge lan sawise Bennett, yaiku pimpinan ultra-Ortodoks Zionisme agama (kolega Sagron). Pancen pancen ana kelangan dalan ing kene, lan ing panemuku iki minangka ekspresi bola-bali saka kasunyatan manawa pimpinan Zionis-agama duwe kekuwatan paling gedhe ing karusakan lan disintegrasi. Dheweke ngrusak lan ngeyel hak dheweke kanggo terus ngrusak lan nglawan sapa wae sing nyoba ndandani. Pramila proses iki wis ditindakake sawetara taun kepungkur, sadurunge Bennett.

Wis pirang-pirang taun, perwakilan Zionisme agama ing Knesset wis ora proporsional karo pemilih, amarga akeh pemilih menyang partai liyane (iki ora mesthi ala. Aku uga). Fenomena apa wae sing bisa nggawe alternatif kanggo disintegrasi sing disalahake pimpinan iki, yaiku, bakal nglumpukake sawetara pamilih kasebut bali menyang pangkuan partai agama utawa tradisional lan nasional, bakal dilebokake ing Baba dening mesin saka karusakan lan propaganda iku dhewe makaryakke. Iku rada aneh lan ora jujur ​​ing mripatku kanggo nyalahke wong sing teka kanggo ndandani karusakan sing sampeyan dhewe nyebabake, lan sampeyan dhewe terus-terusan ing perang nglawan iku.

Andharanipun Sagron inggih menika teori tanda hubung panganggit kedah dipunkubur kanthi jero. Aku babar blas setuju, nanging ora ing pangertèn kang. Dheweke ngusulake minangka alternatif teori sing mung ana religiusitas, lan nasionalisme (lan modernitas) paling akeh asale. Dene aku mbantah yen loro iku kudu tetep sesandhingan, lan pancen ora ana tanda hubung sing nyambungake. Menapa malih, kesimpulanipun aneh tumrap kula, menawi piyambakipun gadhah maksud bilih dash punika kedah dipunkubur sacara politik amargi boten gadhah panjaluk umum, ing ngriki piyambakipun dipunkubur. Nanging aku diterangno politik taun anyar ngandika iku mesthi wis umum. Yen dheweke negesake manawa masarakat iki kudu nyerahake tanda hubung (yaiku ninggalake jagad teologi sing mung ana Torah), aku mikir kesimpulan kasebut sebaliknya: ana masarakat umum sing kaya ngono, lan bagean teologis kudu digawe sing bakal ditindakake. menehi backing. Sing ditindakake dina iki yaiku ngubur dheweke ing kuburan. Pembubaran partai sing makili dheweke tanpa sukses ora ateges tanda hubung kasebut kudu dikubur (ing artine) nanging kudu diwenehi ekspresi politik sing asli lan stabil. Yen kabeh, kita kudu ngubur mesin propaganda sing Sagron dhewe nuduhake.

Soko babagan pesta agama

Aku wis nulis kaping pirang-pirang yen aku ora weruh akeh nilai ing eksistensi partai agama. Kanggoku, dheweke nindakake luwih akeh gawe piala tinimbang sing apik, lan meh kabeh suarane nglawan pandanganku (biasane ana kanggo promosi paksaan). Andharan kula ing mriki kaserat amargi fénoména politik ingkang ngiringi partai-partai punika nggambaraken proses-proses ingkang wigatos dipungatosaken.

Wontên pangandikan kula ing ngriki punika botên karsa nylametakên pêwakilan politik masarakat agami saha partai agama, awit sadaya punika kirang ajinipun ing paningal kula. Cathetanku dimaksudake kanggo nerangake kenapa pentinge mbangun kepemimpinan lan mishnah teologis lan halakh sing bakal nyedhiyakake basis teoretis uga ekspresi sosial (lan bisa uga politik) kanggo bagean penting saka masyarakat agama saiki sing bisu lan bisu ( ing salahe dhewe mesthi). Iku worth concluding dening ngarahake nyalahke ing arah tengen. Sing kudu disalahake dudu rabi. Aku kira-kira umume bocah-bocah sing kepincut amarga dheweke dhewe sing ngajari lan ngajari dheweke. Mesthine wong-wong mau percaya banget marang omongane. Sing nyalahke ana ing kita. Sanalika kita terus bodho lan diapusi dening propaganda sing kita gedhe lan tunduk marang iku, kita dhewe bakal luput saka woh-wohan isin sing tuwuh. Ayo kita teka karo keluhan nanging kanggo awake dhewe.

[1] Senajan iki dudu Daisme, amarga iku Gusti Allah sing nuntut lan dhawuh.

126 Pikiran babagan "Munggah lan Mudun Bennett lan Maknane (Kolom 486)"

  1. Aku ora ngerti. Rabi Yoel dudu konservatif (sanajan dheweke nuduhake yen kabeh nilai kasebut saka Torah). Kajaba iku, conto ing kene utawa ing kene ora masalah nalika nerangake gambar sakabèhé.

  2. Apa sampeyan ora mikir kolom iki rada postmodern? Tegese, argumentasi sampeyan yaiku para rabi sejatine pengin njaga hegemoni lan kekuwatane lan mulane dheweke nggawe kampanye propaganda kanggo gelut karo Bennett. Ana sawetara argumentasi konspirasi sing ora nggatekake tuduhan marang Bennett.

    1. Postmodernisme ora nganggep teori kekuwatan. Iki kalebu neo-Marxisme utawa progresif. Postmodernisme luwih cedhak karo post-strukturalisme sing disenengi banget dening Ramad. Sing ora ana cara kanggo nggayuh bebener lan kabeh iku konstruksi. Nanging ora paving kanggo ngontrol liyane.

    2. Pancen, salah sawijining kolom halusinasi rabi. Kabeh iku komplotan saka rabi, ora kabeh crook paling gedhe ing sajarah politik Israel dening longkangan, ngancurake idea dhasar demokratis lan Piece saka megalomaniacs mbebayani. Emoji nyekel sirahmu!

  3. Aku wrote sing padha mbokmenawa tenan pracaya ing omong kosong sing. Nanging kekuwatan propaganda lan karusakan lan kabodhoan lan inkonsistensi kasebut kanthi jelas nuduhake konspirasi sing disengaja lan disengaja. Lan sanajan ora sadar, dheweke isih kudu ngerti lan mungkasi.
    Umumé, Marxisme nggantungake kabeh ing konspirasi tinimbang nangani argumentasi pencalonan. Nanging nalika sampeyan ngatasi bantahan lan ndeleng manawa ora diidini didhelikake ing kene, ana motif sing didhelikake.

      1. Aku uga ora duwe kapentingan kanggo nglakoni. Iki dudu subyek kolom. Miturut cara, iki dudu pratelan saka publik sayap tengen nanging Bibi-Smutritz sing sakperangan alesan ngalih mbeling menyang tengen (tengen = pro Bibi) lan banjur nuduh wong liya (sebagian bener) ngapusi.
        Ing margine aku bakal nambah sing gedhe "kuciwo" saka Pamilih sayap tengen saka wong, sing njupuk kanggo diwenehake, iku kanggo sawetara alesan ora dibayangke ing jajak pendapat. Utamane ana ing propaganda palsu Bibi-Smutritz, koalisi korup ultra-Ortodoks. Sapa sing ora disenengi prajanjian sing ora suci yaiku cangkir tehku.
        Malah panyengkuyung aliansi iki bakal ngarepake pangerten maca minimal. Nanging ketoke sing padha pangarepan exaggerated.

        1. Kang Mulia, sampeyan salah.

          Sawise tumindak penipuan (lan kanthi hormat, ora ana Bibi, sing ngapusi utawa ora, sing bisa nglatih creep iki dhewe) ana polling bola-bali, kalebu sing ditindakake ing 'Yimina' (mbok menawa rabi uga kudu menehi pitutur marang Bennett supaya ora nglakoni. nggawe kesalahan konsep ing tingkat iki, kanggo nelpon partai Yamina, utawa Mungkin tinimbang Rabbi kang bakal nggawe percoyo saka baris cetha nunggang ing goroh ketok) kang nuduhake yen bab rong pertiga saka masyarakat sing kapilih dheweke padha kuciwa lan kaget. dening pamrentah sing dibentuk.

          Ora usah bingung yen Bennett nindakake mandat liyane kanggo awake dhewe, nuduhake masarakat sing ndeleng iki minangka gerakan persatuan, masarakat sing katon cocog karo deskripsi rabi. Deleng jumlah mandat ing jajak pendapat sanalika sawise pamrentahan, nalika gambar blok tetep stabil, dibandhingake karo jajak pendapat sing nliti gerakan kasebut.

          Babagan ora bisa nyekel mandat kasebut - Aku mikir sampeyan ngatasi tanggung jawab lan kaluputan Bennett.

          Dheweke dadi perdana menteri sing ora ana, sing bola-bali ambruk dadi pemerasan dening para ekstremis ing pamrentahane dhewe, lan umume kaya godhong sing ditiup angin menyang macem-macem pasukan, ora ana krisis sing ditindakake ing tangane, Corona ora ditangani. , dheweke nemokake awake dhewe nindakake negosiasi antarane Rusia lan Ukraina nalika dheweke pancene ora duwe strategi nyata, kepepet ing pamrentahan sing ora bisa ngliwati hukum dhasar kayata hukum kewarganegaraan, kabeh iki sawise pernyataan babagan pemerintah '10 derajat ing sisih tengen. ', ora bisa mbukak pamrentahan sing ditahan lan diselarasake nalika menteri pertahanan cukup ngatur garis politik sing ngliwati keamanan ing ngarep pemukiman, bola-bali nyerang pasar ing pinggul sampeyan, lan proses politik sing cukup sukses saka kasepakatan dhewe sing nglengkapi Abu Mazen lan kabeh jinis wong kuat liyane, nalika kerusuhan sing katon kaya prakara sing dadi tanggalan nalika gludhug malih dadi iwak bisu ...

          Dadi partai oposisi sing sampeyan omongake persis???

          Ing cendhak, kita bisa nggedhekake luwih akeh fakta, nanging apa sing kedadeyan ing kene yaiku pamrentahan Bennett ngrusak impen kasebut dhewe, ora mung kampanye sing jelas saka sisih liya (sampeyan bisa mikir manawa oposisi sing nyoba nggulingake pamrentahan minangka perkara anyar. , koalisi sing mbebayani banget ...).

          Ing taksiran kula, sampeyan bener ing divisi filosofis saka macem-macem arus, lan banget mistaken bab apa mimpin kanggo munggah lan tiba Bennett.

          Mratelakake panemume pribadi - kita diberkahi yen kita wis dibebasake saka paukuman iki, lan kita kudu ngarep-arep supaya muncul partai sing pancen bakal ana ing definisi rabi.

          1. Aku tansah seneng polling. Nanging sakperangan alesan, senadyan kuciwo kolosal, support kanggo Bennett mung tambah liwat wektu. Iki mung kelanjutan saka goroh para Bibi. Iku gampang banget kanggo njawab polling sing aku milih Bennett lan aku kuciwa. Kanggo sawetara alesan aku meh ora ketemu wong sing kuciwa karo Bennett, nanging mesthi iki ora kudu sampel wakil. Jajak pendapat ora minangka conto sing ala, lan mesthine ngelawan apa sing sampeyan ucapake. Sawise Bennett pensiun kahanan diganti mesthi, nanging gaya sauntara.
            Penafsiran politikku mesthi bisa didebat, nanging aku rumangsa bener banget.

            1. Sayange, dheweke salah utawa ora ngerti asil polling.

              Deleng maneh ing akun iki, fokusake asil ing dalan -
              https://twitter.com/IsraelPolls

              Dhukungan kanggo Bennett mesthi ora mundhak, ing kene ana sing mlumpat lan uga tiba minangka akibat saka kahanan ing latar mburi, nanging total aku stabil watara 6-8 mandat rata-rata (Yamina rampung karo 7 minangka kasebut) .

              Asil ngadeg, lan iku pilihan saben wong carane reconcile kasunyatan iki (assuming sampeyan nampa jajak pendapat minangka alat. Aku ora weruh carane pratelan babagan Tambah ing support, lan kawulo bibis adhedhasar tayangan pribadi, iku claims kualitas luwih. tinimbang koleksi polling).

              maneh,

              1. Minangka kanggo pitakonan babagan pambentukan pamaréntahan, ing jajak pendapat sing ditindakake cedhak lan sawise tanggal keputusan kasebut, kira-kira rong pertiga saka pamilih Bennett nyatakake yen dheweke kuciwa karo pamindhahan kasebut (ana uga sing ujar manawa ora bakal ditindakake. wis milih yen padha ngerti)
              2. Jumlah mandat tetep stabil, Grosso ngakoni, lan umume jajak pendapat setuju

              Piye carane mapan?
              Bisa diwiwiti saka interpretasi rabi babagan komunitas sing ora duwe omah liyane, kanggo ijol-ijolan dhukungan saka komunitas liya, liwat Bentis, lan nganti tekan rabi.

              Aku ora weruh apa goroh para bibis bisa ngganti kasunyatan kasebut.

              Ing siji interpretasi lan ing kasus paling apik hak (nganti pensiun saka Bennett, kang ngandika bab Bentites) tetep luwih utawa kurang ing kekuatan, lan ing kasus liyane ana gerakan *permanen* antarane blok sing diwiwiti ing 62. 'kanggo owah-owahan' lan '51 kanggo 'blok Netanyahu' lan saiki (lan dina liyane bakal ngomong) mungguh 55 lan 60.

              Salah sawijining panjelasan sing dakkira paling mungkin yaiku para panyengkuyung Bennett bali menyang blok ngelawan, lan dheweke njaga kekuwatane ing gerakan ing blok 'owah-owahan'. Kenging punapa? Amarga Zionisme munggah-mudhun kabeh, lan uga Likud, mula kok nganggep yen iki minangka pamilih New Hope, utawa Lieberman, utawa Buruh utawa Mertz?

              Aku ora weruh carane interpretasi iki bisa. Nuwun sewu, sing muni luwih kaya angan-angan, tinimbang posisi sing selaras karo kasunyatan.

  4. Kanggo RMD-
    A. Aku Ido Pechter ngandika tegas kaya sampeyan. Mungkin sampeyan kudu gabung karo dheweke lan nggawe gerakan politik
    B. Iki rada cilik, nanging aku mikir yen wong kaya Daniel Sagron ngomong yen nasionalisme asale saka Torah, dheweke ora ateges nindakake perintah-perintah Torah, nanging tren Torah. Lan ing endi gaya iki ditulis? Ora ditulis nanging padha nganggep iku karsane e, kaya pakurmatan. Bentenipun antarane sampeyan ana ing kesadaran sing ora ditulis ing Torah (sampeyan ngerti lan iku sethitik kurang), lan ing Nilai dhewe sing pengin (kabebasan versus paksaan, etc.)
    Yen sampeyan wis ngerti wiwit jaman dogmatik sampeyan (yen sampeyan duwe dina kaya ngono) wacana kaya ing cahya kebangkitan, babagan kasucian nasional lan universal sing kontradiktif lan suci umum sing kalebu kabeh, iku padha. ide kanggo sampeyan.
    katelu. Dikawruhi yen Zionisme agama dumadi saka murid-murid Rabbi Kook lan murid-murid saka Gush lan liya-liyane, lan perwakilan politik ing taun-taun pungkasan wis cenderung marang murid-murid Rabbi Kook. Nanging misale jek Pedal lawas sejatine minangka jinis ortodoksi Torah modern lan bisa digunakake kanthi sejajar.
    Cheers - Rabbi Yoel Ben-Nun pancen ora konservatif ing mripatku

    1. A. Aku mikir kita duwe tren ngelawan senadyan podho. Aku ora duwe kapentingan ing aksesibilitas lan friendliness Torah lan Halacha. Kuwi dudu motifku, lan miturutku iki motif sing salah. Oalah, aku njupuk teori dhewe. Politik bakal tetep kanggo wong liya.
      B. Huat sing wis daktulis ing kolom lan ing kene.
      katelu. NRP lawas mung Orientalists tanpa teori nyata, lan karo akèh emosi rodok olo kanggo Ultra-Ortodoks (lan mesthi Sally kepemimpinan rabi dhewe).

      1. A. Katon ing pasuryan sing cara Rabbi Pechter (saliyane tren) pancen ngelawan. Sawise kolom ing Ortodoks modern, aku wiwit maca buku Rabbi Pechter sing kasebut ing kana (Judaism on the Sequence) lan ing pungkasan introduksi dheweke nulis:
        Ing esai iki aku bakal nyoba kanggo nuduhake yen nyuda ing ambane saka eling saka Halacha, ing sumber paling primitif sawijining - Torah, Mishnah lan Talmud ditulis, nuduhake yen apa sing dirasakake dening kita saiki minangka eling modern nyatane utami. dhasar Halacha. Mula ora perlu gawe anyar utawa ngripta apa wae kanggo nyelarasake karo kesadaran modern. Sing dibutuhake saka kita mung kanggo nggayuh lan narik pendekatan sing cocog kanggo kita sing ana ing kono. Mangkono, kita bakal nemtokake kesadaran halakhic modern ing dhasar halakhah dhewe, lan njaga kesinambungan, lan kanthi mangkono kita bakal mbuktekake manawa kesadaran halakhic sing saiki ditampa ing akeh distrik Ortodoks dudu cara halakhah asli nanging distorsi. Modernitas dudu mungsuh halakhah nanging kanca sing paling apik. Dene wong-wong sing nglawan modernitas kanthi jeneng halakhah, wong-wong sing nyingkirake saka urip nyata lan donya kontemporer, nyatane mungsuh sing paling gedhe."
        Menawi saking paragraf ing nginggil saged dipunmangertosi kanthi umum metodhe Pechter (kula dereng cekap maos kangge mangertosi cara saha pratelanipun saha panganggenipun istilah modern) mila saged dipunmangertosi bilih dados objek kritik kolom ing. pitakonan.

  5. post Scriptum. Kritik babagan pemilihan Kepala Rabi gumantung saka cara ndeleng dheweke. Yen dideleng minangka pejabat agama sing paling dhuwur ing negara, mula ora narsis apa sikape marang negara. Nanging yen sampeyan ndeleng dheweke minangka wong sing kudune mimpin Negara Israel saka sisih agama, rada aneh yen milih wong sing nentang negara kanggo posisi kasebut.
    Alesan kenapa apa sing diarani rabi Ortodoks modern (sing dudu Amerika Serikat) ora dadi gerakan politik lan ideologis mung amarga akeh wong sing diarani rabi minangka denominator umum mung lite. Aku ngerti sampeyan bakal ngomong iku mung demagoguery konservatif, nanging tenan katon ing masyarakat sing ngomong bab. Iki biasane wong sing ora ngurus sing gampang lan serius (mesthi ora kabeh wong kaya ngono) lan hukum ora ana ing ngarep pikirane. Mungkin rabi bakal nemokake apa sing digoleki ing masyarakat ultra-Ortodoks, bisa uga ana wong sing luwih serius lan liberal ing kana (aku ngomong iki minangka hipotesis, aku ora ngerti cukup).

  6. Koreksi omission ing transmisi tembung Isaiah Leibowitz (lan bab Bennett lan 'Dash')

    Ing S.D.

    Gusti Allah ngalang-alangi Leibowitz ngandika sing 'kita wis kesel saka bangsa-bangsa liya', sampeyan bisa nemokake 'apa wae ukuran saru' ing wong, nanging minangka Snoopov kang ora. Apa Leibowitz ngandika, "We're Pad Up From Bying Rold Bay Gentiles," ngandika ing Inggris lan nerjemahake menyang Ibrani: "We bosen kang mrentah dening non-Yahudi."

    Lan kanggo Bennett. Bennett lan Smutrich iku salah siji sisih duwit receh padha. Loro prinsip nuntun loro: a. Kita kesel (= Zionisme agama) dipimpin dening sekuler. Zionisme agama kudu mimpin negara. B. Aku dadi pimpinan sing pantes mimpin negara, aku dadi komandan sing bakal nyebut 'sawise aku' lan mimpin kabeh wong.

    Ing kontras, aku (Knesset) luwih seneng konsepsi 'Orientalist' klasik, sing digambarake kanthi apik dening Dr. Yosef Burg. Kita ora kudu 'ngadeg ing sirah' lan dadi 'komandan'. Kita diberkahi dadi penulis 'labuh', kita bakal dikuwataké ing Torah lan kita uga bakal Integrasi menyang tumindak lan kanthi mangkono kita bakal nggawe sambungan. Kita bakal nyoba kanggo nggawa donya Torah nyedhaki tumindak Zionis, lan kita bakal nyoba kanggo nggawa wong-wong sing adoh nyedhaki lan ngiyataken sambungan karo warisan, lan 'Kimaa' lawas bakal gawe anyar lan anyar bakal kasucèkaké.

    Sapa sing kepengin dadi pemimpin negara, kudu tansah mriksa karo 'pengikut' sing dikarepake ing kepemimpinane, lan bisa uga bakal kuciwa nalika ngerti yen dheweke dadi 'raja tanpa rakyat'.

    Ing sisih liya, wong-wong sing mlaku kanthi sabar - nemokake awake dhewe lan bunderan ing perspektif dekade luwih akeh pengaruhe. Cukup kanggo ndeleng kepiye dheweke nguatake jumlah lan kualitas jagad Toret. Malah ing masyarakat sekuler ana kapentingan kanggo warisan lan tradhisi. Pira wong agama saiki ing posisi penting ing keamanan lan politik, ekonomi lan ilmu, hukum lan pendidikan.

    Gagal Bennett ana ing upaya kanggo nyekel perwakilan politik saka publik agama nasional sing ndeleng wigati ing mromosiaken pendidikan agama lan Torah institusi lan identitas Yahudi saka negara. Iki minangka plot unik sing ora bakal ditindakake dening pihak liya. Luwih becik dheweke melu Likud lan munggah ing ndhuwur tanpa menehi tandha kursi nalika umure 30 taun minangka kepala negara. Mungkin Bennett kudu mimpin Likud lan negara sawise Netanyahu, 'nanging dheweke mangan Pega' 🙂

    Cekakipun: mimpin bangsa lan utamané bangsa Yahudi opinionated - mbutuhake kemampuan kanggo sabar sesambungan karo masyarakat umum kanggo nggawe konsensus minangka jembar sabisa. Mungkin Ayelet Shaked, sing pungkasane wis mbebasake awake dhewe saka cara Bennett sing kuat, bakal luwih sukses kanggo promosi barang saka sambungan sing amba.

    Salam, Yekutiel Shneur Zehavi

    1. Pemulihan 'tengen' bakal ngidini rong omah politik kanggo rong warna umum agama nasional

      Pemugaran saka "tengen" sing dipimpin dening Ayelet Shaked bakal ngidini coexistence loro omah politik, ing kabeh nuansa masyarakat nasional-agama. Publik Torah bakal nemokake panggonane ing 'Zionisme agama' Smutritz (bebarengan karo 'kekuwatan Yahudi', 'Noam' lan ultra-Ortodoks), nalika sekuler agama, tradisional lan sayap tengen bakal nemokake panggonane ing 'tengen' sing dianyari.

      Yen Ayelet Shaked ngalahake endapan jaman biyen lan nggawa maneh Amichai Shikli uga, lan narik kawigaten 'Omah Yahudi' - ana kemungkinan apik yen rong pihak sabanjure bakal sukses. Mesthine sayap tengen dadi sensus lan nggawe kepemimpinan sing dipilih sing bakal nggawa stabilitas lan kepercayaan umum.

      Ikhlas, Yaknaz

      1. Kanggo wong-wong sing duwe oposisi sing kuat marang Benyamin Netanyahu lan / utawa hegemoni Kepala Rabbinate - ana panggonan ing "Yesh Atid", "Biru lan Putih", "Pengharapan Anyar", lsp. Nanging kudu digatekake manawa pamrentahan Biden bakal nandhang tekanan abot kanggo pindhah menyang negara Palestina. Dadi kudu takon sing luwih apik? Ngilangi Bibi lan Kepala Rabbinate, utawa nyegah panyiapan negara teror ing jantung negara kita?

        Ikhlas, Yaknaz

          1. Dina bakal ngomong (ora utawa)

            Pancen, tembung Ofir Sofer lan Yariv Levin diterbitake dina iki (ing situs web Channel 7), sing ora percaya ketulusan bali Ayelet Shaked menyang Gush Hayamim lan dheweke curiga yen dheweke bakal nerusake dalane Bennett lan nyambung karo sisih kiwa lan sisih kiwa. wong Arab. Kayane mbesuk bakal nerangake manawa ana 'bukaan kaca anyar' ing kene

            Ikhlas, Yaknaz

            Lan mbok menawa anggere prekara ora jelas, luwih becik masarakat agama moderat, tradisional lan sayap tengen 'memtuhake' lan nemokake omah politik ing Likud.

            1. Ora ninggalake pilihan kanggo gabung karo pamaréntahan sayap kiwa

              Ing SD XNUMX ing Tammuz P.B.

              Nanging, surat saka Michael Hauser Tov, 'Shaked percaya yen Kara lan Pinto bakal tetep ing sisih tengen, lan kepengin dadi basa ing pipi ing pemilihan' (Haaretz 2/7/22) nuduhake manawa pilihan kanggo gabung ing sisih kiwa. -pemerintah wing urip lan nendhang, lady padha karo kamulyan padha 🙂

              Salam, Yekutiel Shneur Zehavi

              1. Lan bisa uga Bennett pensiun amarga dheweke ngerti dheweke ora bisa nahan tekanan Biden

                Bennett bisa uga ngerti manawa nalika ngadhepi tekanan Biden kanggo maju proses perdamaian - dheweke ora bakal bisa ngadeg.

                Mbok menawa dheweke uga ngarep-arep yen ing mangsa pemilihan ora ana tekanan Amerika sing abot kanggo konsesi, supaya ora ngrusak kekuwatan politik kiwa, lan ing sauntara kita bakal entuk sawetara sasi ing ngendi tekanan Amerika ora bakal ditindakake. pasukan lengkap.

                Pancen kudu dirasakake kanthi alon-alon lan kanthi diam-diam, Lapid lan Gantz bakal setuju karo Amerika babagan kebangkitan "proses perdamaian," lan yen Knesset kasil nggawe pamrentahan sing stabil, mula "proses perdamaian" bakal nampa. momentum ngrusak, Knesset.

                Salam, karo aku ngirim menyang Agzam-Kimmel

              2. Terus navigasi ing mburi layar

                Ing S.D. H. ing Tammuz P.B.

                Surat sing diterbitake dina iki ing Channel 7 nuduhake yen Ayelet Shaked terus konsultasi karo Bennett, lan "artikel Naftali Ayelet nalika dheweke setuju karo dheweke" 🙂

                Cekakipun: punapa ingkang sampun kalampahan punika ingkang badhe kalampahan, saha boten wonten ingkang anyar ing sangisoring srengéngé. Lan panglipur kita yaiku Perdana Menteri wis bali manggon ing Yerusalem. Dheweke bakal manggon ing 'Villa Salameh', ing pojok Jabotinsky Balfour, bangunan kasebut saiki dadi kagungane David Sofer. Putu saka Rabbi Shmalka saka Salish bakal manggon ing omah putu saka juru tulis 🙂

                Matur nuwun, Yaknaz

                1. Iku bakal luwih apik kanggo wong-wong mau kanggo nggawe pilihan internal

                  Cara iki - pesta siji-wong - ora sehat. Panguwasa tunggal sing nguwuh-uwuh marang konstituen lan 'zigzag' saka partai menyang partai' - pungkasane ilang kepercayaan publik, luwih becik nandur modal kanggo mbangun basis umum sing solid.

                  Nalika anggota partai lan pamilih ngerti yen pimpinan lan wakil partai ing Knesset dipilih dening anggota partai, lan ana ing sangisore pengawasan institusi sing dipilih partai - banjur anggota partai lan kabeh masarakat dipercaya lan yakin yen utusane padha setya marang kang ngutus.

                  Salam, karo kula ngirim Kimel-Langzam

                  1. Nanging Likud uga kudu nambah

                    Likud ana ing posisi sing luwih apik. Loro-lorone Speaker lan anggota Knesset dipilih ing primaries dening kabeh anggota partai, lan ana uga institusi kapilih - Konferensi lan Pusat. Nanging luwih becik yen ketua partai uga duwe kepemimpinan politik sing bakal "mikul bebane rakyat" miturut arahan para wicaksana: "Aja dadi siji Dan."

                    Salam, karo aku ngirim menyang Agzam-Kimmel

                2. Kontrol anggaran Yamina ana ing tangane Matan Kahana

                  בכתבה ‘שקד חוששת? השליטה על כספי ימינה בידי מתן כהנא’ מסופר על מסמך רשמי שנחשף ובו נאמר שהשליטה על תקציבי ‘ימינה’ תימסר למתן כהנא.

                  הווה אומר: לא פרישה ולא נעליים. בנט ימשיך לשלוט בימינה באמצעות שליטת שלוחו הנאמן בתקציבי המפלגה. הוא יהיה ‘בעל המאה ובעל הדיעה’ ואיילת שקד – פלאקט בעלמא.

                  Salam, Yekutiel Shneur Zehavi

                  נראה שאותו תרגיל עשה בנט ל’בית היהודי’, כאשר פרש אך השאיר את נאמנו ניר אורבך כמנכ”ל המפלגה…

  7. Aku rumangsa wis rada suwe ndeleng kabeh iki saka njaba. Iku mung ora narik kawigaten kula - yen ana wong sing pengin mbentuk pimpinan, dheweke bakal mbentuk, yen wong pengin partai sing cocog karo apa sing dikira, dheweke bakal nggawe partai kasebut. Ana rabi utawa wong sekuler sing ngomong omong kosong lan aku kepengin krungu apa sing diomongake lan ana sing nglairake aku. Aku ora weruh apa-apa perlu kanggo pemimpin iki utawa sing ngomong kula apa mikir utawa kanggo "ngrumusake mishnah tertib." Umume aku ora duwe sub tertib lan aku ora apa-apa, saben prakara ing kaluwihan dhewe lan aku weruh ora perlu kanggo ngatur kabeh panemu dadi siji awak, sanajan iku ateges sandi worldview wis frayed ing sudhut. Kanggoku, upaya banget kanggo nggawe wong kaya ngono iku konservatif lan ora ana gunane. Aku ndeleng wacana anti-pemikiran lan histeris sing ana ing sisih tengen radikal lan kiwa radikal lan nggawe perasaan yen aku ora duwe "omah politik" ing endi wae, nanging uga ndadekake aku ora pengin omah kaya ngono. Omah-omah kaya ngono cenderung dadi pakunjaran, lan pakunjaran - kajaba ora ana kamardikan - pancen mboseni.

    1. Aku mlebu saben tembung. Pitakonan iku carane sampeyan nggawa akeh liyane sing aran ing fluff lan ora ngerti carane conceptualize iku, kanggo gain legitimasi kanggo cara lan pendapat? Ing jaman biyen, rong partai gedhe kasebut minangka kesatuan siji lan sijine lan liyane lan non-partisan. Aku ngomong babagan partai non-partisan sing bakal ngrusak macem-macem partai sing ngontrol urip kita. Iki mbutuhake organisasi politik lan sosial.

      1. Aku rumangsa - jujur ​​- yen urip iki cendhak banget kanggo mbuwang kanggo golek legitimasi. Dudu aku wis rampung kabeh, aku uga duwe panemu sing kurang cenderung kanggo nuduhake amarga aku ora pengin padu utawa malah kadhangkala ora pengin di tag siji utawa liyane, nanging umume. kayane ora penting banget kanggoku.

          1. Iki mergo. Sampeyan ngedika bab ngupaya legitimasi lan aku mangsuli 🙂 Oalah aku kathah ngarep-arep lan mikir sing kasunyatan iku pinter saka nyoba kanggo njlèntrèhaké lan pigura. Kabeh gambaran nuduhake kasunyatan ambruk ngendi iku mokal kanggo manggon bebarengan lan kita kabeh pinasthi, nanging ing pasuryan saka iku, kasunyatan misale jek ngidini ing pungkasan. Bab-bab sing penting kanggoku yaiku kebebasan mikir lan kebebasan ngomong, selagi ana urip golek dalan, kaya artikel Jurassic Park.

      2. Kajaba iku - misale jek sing bener wis dicritakake, wis ana organisasi non-partisan kaya ngono: sing diarani "ana masa depan", "biru lan putih" lan kabeh sedulure sing tuwuh sewengi lan cenderung menang luwih saka sepuluh kursi ing saben Pemilu - apa sing disebut partai tengah. Wong-wong iki asring dideleng kanthi nistha amarga ora duwe ideologi, lan kalebu wong sing ora duwe panyebut umum (sekuler, agama, kiwa, tengen, lan sapiturute), nalika ing praktik, penyebut umum utama yaiku sing diarani "lendir" ing basa krama. . Wong-wong sing duwe akal sing pengin urip kanthi wajar lan gelem nyerahake konsesi sing cukup lan uga duwe sawetara perkara sing kurang cocog kanggo nyerah nanging umume ing tarian ora cocog karo dheweke. Dheweke dudu pemikir sing canggih, lan ya - dheweke ora duwe sub biasa, mesthi ora minangka kolektif. Iku ora sing nyengsemaken, nanging Mungkin iku kabeh sing perlu kanggo bisa * mbukak * negara iki tinimbang nyoba kanggo nggawe dhampar Gusti ing donya utawa swarga libertarian utawa sosialis saka siji utawa liyane. Wong sing ora duwe daya kanggo utopia. Ing panemuku sing andhap asor (pancen mlarat lan ora mung minangka ekspresi, aku mung ora bisa kasengsem ing masalah kasebut), pendekatan kasebut uga minangka bagian saka lem sing nggabungake pamrentahan Bennett sing dianggep aneh (kajaba "mung ora Bibi. "sing ana ing mripatku lem sing pantes lan dibenerake).

  8. Yagene rabbi ora afiliasi karo Rabbi Ilai Ofran amarga dheweke uga ora marem karo partai agama (dheweke duwe podcast babagan perkara kasebut) lan kabeh rabi oposisi ing Zionisme agama modern kayata Torah lan Avodah sing setya Syekh Yitzchak lan ultra modern liyane. Rabi Ortodoks kaya Yehoshua Pepper butuh sinau
    Rabbi piyambak ngendika bilih wonten masyarakat ageng ingkang modern lan kula ugi sarujuk menawi kathah ingkang dados panjenganipun para rabi, amargi tiyang sami menawi ningali wonten rabi menawi mishnah biasa badhe milih piyambakipun kalebet sethitik kula sing wis bengok-bengok babagan lack of alternatif kanggo sawetara wektu. Nyaranake kanggo rabi kanggo tetep adoh saka grup bodho Beit Midrash Anshei Chayil sing klompok aktivis, etc. Sawise aku ndeleng video sing rabi iku ana, etc. .lan iku prasaja

    Atas jenenge kabeh sedulur ultra-Ortodoks modern, aku njaluk rabi kanggo menehi alternatif saiki.

    Salam
    Wong sing bener lan iman

    1. Nalika aku nulis, aku ora nyambung karo sapa wae amarga aku dudu aktivis politik. Ing jaman biyen, aku uga ora gelem melu kabeh organisasi rabi sing nyedhaki aku, amarga aku ora setuju yen dheweke kudu ngomong kanggo aku minangka kolektif.

  9. Ora rabi!!

    Kita bakal nglirwakake analisis politik sing salah banget ing pendapatku sing asor, lan utamane, aku ora ngerti kepiye rabi sinau lan ngerti apa sing ditindakake Rabi Kook, nanging nelpon konservatif beit midrash iki mung salah! Kabèh Rabbi Kook minangka anyar lan pangembangan, dheweke weruh beku panggonan minangka salah sawijining penyakit sing paling awon.

    PS Komentar babagan politik Meh kabeh rabi (Tao, Druckman, Eliyahu lan liya-liyane) kaya sampeyan mikir babagan RAAM. Kita ngerti manawa dheweke bener lan dheweke nylametake kita.

  10. Iku menarik carane rincian ilang saka mripate penulis lan responden liyane yen partai Zionis agama Smutritz beda karo partai ultra-Ortodoks amarga mung siji sing ora gelem (kajaba wakil Rabi Tao) lungguh karo wong Arab. (sing dadi mitra lumrahe wong Arab). Iku prabédan ageng langit lan bumi. Amarga iki Zionisme. Iki minangka kasetyan marang wong Yahudi. Lan sing ana dilema angel. Lan Smutrich bener lan mrentah ing sisih tengen. Pranyata malah masyarakat agama modern (sing uga dadi kagungane) wis ora setya marang wong Yahudi. Lucky aku milih Smutrich ing Pemilu pungkasan (Aku temen maujud sing Bennett bakal pindhah karo kiwa dadi perdana menteri. Senajan aku ora mbayangno sing bakal pindhah karo Arab uga).

      1. Aku mbenerake kesalahan kasebut kanthi cepet (butuh sawetara menit kanggo ngerteni kesalahan kasebut lan uga nulis koreksi kasebut) nanging pancen bedane antarane Zionisme agama lan ultra-Ortodoks. Smutrich bisa uga percaya ing dhampar Gusti Allah ing jagad iki, nanging dheweke uga wis sinau sejarah lan duwe persepsi sejarah yen wong-wong Yahudi ora bisa ngandelake lan ngandelake sapa wae kajaba awake dhewe - nuduhake nasibe (iki duweke aku lan dheweke). Mlaku-mlaku karo wong liyo kuwi pengkhianatan marang wong-wong Yahudi sing lungguh ing kene. Lan saiki aku minangka Ortodoks modern wiwit nggawe keraguan sing serius babagan aku lan mikir manawa nilai-nilai ing njaba Torah pancen bener-bener bener (sing diyakini wong-wong mau). Iki minangka (nilai-nilai) umume cara urip sing sadurunge Toret (utawa ing pendapat umum) nanging ing awake dhewe ora langgeng (yen ora ana Toret ora ana cara urip. gendéra padha goroh).

        Katon yen Ortodoks modern (utamane para sekuler Ashkenazi, kalebu sisih tengen. Mbokmenawa kiwa), ora duwe kasetyan marang wong Yahudi. Kapentingan bakal tansah dadi pisanan. Kiri progresif ndadékaké kiwa liberal (ana siji liyane.) Nalika tengen liberal flatters kiwa ing umum lan dipimpin dening iku lan Ortodoks modern nyoba kanggo please loro iki (saka raos long-term inferiority saka NRP. warisan) lan dipimpin dening wong-wong mau. Masyarakat Ashkenazi non-Haredi lan non-Haredi mung ora setya marang wong Yahudi (tanpa disadari, ketoke. Amarga kepemimpinan progresif sing nolak kasetyan marang aturan apa wae). Ego saka individu sing nggawe iku sing mimpin wong. Ora yen ultra-Ortodoks ora duwe ego, nanging Torah ndhikte marang wong-wong mau - pemimpine - kesetiaan marang wong Yahudi. Iki bisa uga dadi sebab nyata kenapa ultra-Ortodoks ora mlebu - dheweke ngerti manawa iki dudu kahanane wong Yahudi. Dheweke ngerti yen nasibe mung dhewe lan liyane ora setya marang dheweke.Ultra-Ortodoks durung ngerti babagan iki. Utawa padha duwe iman kaya Lubavitcher Rebbe ing liyane saka basa Yahudi. Wong-wong mau ngerti yen nasibe dhewe-dhewe lan liyane ora setya marang dheweke

    1. Koreksi kesalahan: dheweke (wong Arab) minangka mitra alami saka ultra-Ortodoks ... lan kosok balene, kaya sing dingerteni, dheweke ngerteni kasunyatan manawa Smutrich ora lungguh karo dheweke, nanging ora amarga kursine Gusti Allah ing jagad iki. 0 sing wakil saka konsep iki bener gelem lungguh karo Arab. Wakil Rabi Tao) nanging amarga dheweke percaya yen Negara Israel kudu dadi negarane wong Yahudi. Lan manawa wong-wong Arab kalebu bangsa mungsuh (lan ing kasus apa wae, ora dadi kagungane wong-wong mau kanggo lungguh karo wong-wong mau lan duwe sawetara jinis pamaréntahan gumantung marang wong-wong mau. negara, ndadekake tentara, efisien lan pajak luwih akeh tinimbang sapa wae. Wong Yahudi kudu sinau kerja sama)

  11. Ora ing tingkat konseptual nanging ing tingkat prilaku, Elyashiv Reichner nggambarake Rabbi Amital minangka Ortodoks modern ing buku sing ditulis babagan dheweke. Dheweke uga wis kesel karo Pedal

    Aku kaget yen sampeyan nesu karo Silman. Sapa pratandha karo wong padha document ing esuk kanggo ngamanake mangsa dheweke, punika polythruite cilik sing dadi mung sawise dheweke mata lan sawise dheweke inti kang dheweke xxxx sawise wong-wong mau. Ora ana nilai lan ora ana pikirane babagan ngiyanati apa sing tuwuh ing dheweke.
    Wong sing padha menang. Muga-muga sistem kaadilan utawa alasan medis bakal nyebabake ambruk. Lan luwih apik yen kedadeyan kasebut ing pemilihan sabanjure

    1. Minangka bagéan saka sinau saka sumber, aku saranake sampeyan mriksa platform Smutritz lan ultra-Ortodoks: antarane liyane, padha ing sih saka dibenturi watu-breakers Sabat lan laku jina, ngedhunake kafir menyang jugangan lan ora mundhakaken wong-wong mau. , matèni bayi-bayi Amalèk, lan liya-liyané.
      Sampeyan uga kudu mriksa platform Kristen miturut sing pipi kapindho dilayani, supaya sing ngomong bab Rajapati lan buron ing jeneng Kristen?
      Wong pinter sing ngutip sprei mung ora ngerti apa sing diomongake. Gerakan lan kelompok ora diteliti ing substrate nanging ing praktike. Loro-lorone Yahudi, Kristen lan Ram.

      1. Dilampirake minangka platform Partai Zionis Agama. Aku bisa browsing saka mesin pembeku lan ora nemu jejak apa sing sampeyan atributake. Mungkin samubarang ora katon - Aku bakal ngormati referensi sing rinci babagan paling ora siji referensi.

        https://zionutdatit.org.il/%D7%9E%D7%A6%D7%A2-%D7%94%D7%9E%D7%A4%D7%9C%D7%92%D7%94/

        Pambocoran sing bener: Aku ora duwe masalah karo prekara-prekara iki, sawise ngadegake Sanhedrin lan lenggahe para hakim kaya sing pisanan ing B.A. Iki dhawuhe Gusti Allah lan please Abda Dekodsha Brich punika. (Paling ora nyoba…).

        1. Aku kira sampeyan ngerti maksudku. Platform kasebut adhedhasar Torah lan Halacha, lan ana prinsip sing kuat. Yen sampeyan ngadili wong-wong mau adhedhasar jabatan kasebut, sampeyan ora bakal adoh. Conto wong Kristen lan Pipi Kapindho ndadekake iki cetha banget (ora ana platform politik partai politik).
          Dene Abda Dekuba, Sages uga dadi abdine, nanging ora bener-bener ngetrapake tembung kasebut. Aku sing ngomong yen ana bedane antarane formulasi landasan prinsip lan teoritis lan praktik, lan bantahanku yaiku klompok kudu ditliti liwat praktik lan ora liwat substrat.

          1. Ing Mahkamah Agung, sampeyan menehi kakehan kredit kanggo pangertenku. (Saora-orane aku ngerti, yen ora tulung didandani). Ing platform kasebut, aku ora nemokake jejak kasebut. Pancen penasehat hukum "Yemina" terus ngaku yen platform ora ngiket partai ing Knesset, nanging aku isih nganggep manawa dheweke ora bakal nganggep sapa wae sadurunge ngadegake Sanhedrin lan pemugaran hukum. jiwa, supaya sauntara kabeh wong bisa santai ...

            Ora kepikiran kanggo mbandhingake aku karo Sages, nanging pancen ora ana gandhengane karo diskusi. Wong-wong mau manggon ing sangisoré pamaréntahan manca, utawa Saduki (kajaba wektu sing cendhak) lan mbokmenawa ora bisa nggawé hukum Torah. Nanging, kadhangkala padha nindakake iku ora ing tembung dhewe, nanging malah karo keruwetan gedhe banget (kaya kang nunggang jaran ing jaman Yunani, lan Shimon ben Shetach sing nggantung wolung puluh wanita ing sedina lan liyane). Aku ora duwe model sing jelas kanggo negara miturut Torah (luwih tuwa lan luwih apik tinimbang aku bakal katon nyedhaki karya ngrancang). Kabeh sing dakkandhakake yaiku, ing prinsip, aku ora duwe masalah karo najisake wong-wong sing nglanggar Sabat lan wong sing laku jina, mula Sanhedrin Agung bakal cocog sawise Gusti Allah mangsuli para hakim kita kanggo pisanan ing Gd. Aku nganggep manawa Zionisme agama lan ultra-Ortodoks ngerti manawa ana keajaiban lan entuk mayoritas mutlak ing Knesset, mula ora praktis saiki. Sa adoh aku ngerti sawetara wong, padha cukup sober.

            Cekakipun, iku ora pantes kanggo sijine ing tutuk saka mungsuh politik apa kang wis tau ngandika, mung amarga sampeyan appreciate sing dheweke mikir. (Lan yen dheweke ujar, aku bakal matur nuwun kanggo referensi kasebut).

            1. Dear Mordekhai. Sampeyan ora bodho kaya sampeyan saiki. Aku ora ngomong yen dheweke bakal nimbang yen dheweke dadi kuwasa. Aku ngandika ngelawan pas: sing senadyan platform padha ora bakal ukuran sanajan padha teka kanggo daya.
              Nanging keajaiban saka cara tren wuta.

              1. Mbokmenawa tren iki nggawe aku wuta, nanging demi Gusti, Rabbi sing dikasihi, ing endi barang-barang sing sampeyan tuduhake katon ing platform Tzaddik? (Apa sing bakal ditindakake karo platform kasebut nalika dadi kekuwatan yaiku titik liyane).

  12. A. Ultra-Orthodox lan Smutritz nengen amarga divisi antarane tengen lan kiwa pancen - ing distrik kita - antarane konservatisme Yahudi lawas lan cakrawala anyar
    B. Para "knitters" milih makutha rabi konservatif amarga padha duwe raos apresiasi kanggo Torah (ora tansah ngerti identitas). Aja kuwatir - bakal entek ing generasi.
    katelu. Kabeh liyane dicap minangka "Latvia" amarga wong-wong sing ora duwe perasaan yen dheweke kurang gelem nandur modal ing nilai-nilai agama Yahudi khusus kanggo Yudaisme, apa iki bener utawa ora - iki dudu papan kasebut.

  13. Napa divisi mung konservatisme lan Zionisme? Pancen, wong ultra-Ortodoks lan nasionalis-religius iku konservatif, nanging Hillel nalika dina Kamardikan ora mung siji-sijine piwulange Rabbi Kook sing para rabi sing sampeyan sebutake tindakake jejak dheweke. Malah yen iki katon ing cara nemen ing Rabbi Tao, ing pungkasan iku pendekatan sing ndemek kabeh wilayah gesang, beda banget saka ultra-Ortodoks.

  14. Sanadyan aku setuju karo sing paling akeh sing sampeyan ucapake, apa sing nggumunake (lan mbingungake, amarga jelas yen sampeyan ora peduli karo fenomena kasebut, paling ora) - yaiku sikap sampeyan "njagong ing pager":
    Urutan konseptual banget penting lan diberkahi.
    Banjur, dheweke pantes alamat umum, flogging, amarga ora ngatur miturut pangerten lan definisi ideologi iki (sing dadi dhasar umum kanggo rincian sing nggawe) - tanpa menehi saran utawa nuding menyang proses lan wong utawa klompok sing bakal dadi pembawa gendera.

    Aku yakin sampeyan ora bakal kelangan kasunyatan manawa akeh revolusi lan owah-owahan politik lan nasional ora mung amarga ideologi lan ide, nanging mung sawise pimpinan muncul (sing luwih saka sepisan, ora kanthi kebetulan, minangka salah sawijining pemikir). - sing nggabungake umum sing cukup gedhe lan ngurus proses sing sistematis.

    Dadi mbingungake kanggo krungu kepiye sampeyan sambat babagan kekurangan organisasi miturut karakteristik sing umum sing wis ditetepake, kesenjangan kasebut ana ing kasunyatan kekurangan kepemimpinan ideologi-Gotik (sing diadegake minangka pelengkap sing ora ditemtokake. cara liyane ditetepake) Kang ndadekake wong aran jinis B, lite, etc.) - lan ing tangan liyane, lenggah ing pager lan sampeyan ora suggest (utawa motivasi) dhewe kanggo njupuk posisi praktis lan ora mung Gothic. Penerimaan kasebut sejatine saka ngerteni Torich lan karya sampeyan. Yen ana wong sing ngalih saka latihan, ora apa-apa, nanging misale jek sing perlu ing pitakonan ora kekurangan sukarela karo Pengawal Sipil dadakan ing Lod nalika kerusuhan - conto pribadi sing apik sing uga nuduhake kekarepan. kanggo nggulung lengen klambi yen perlu.

    Dadi, aku rumangsa yen nggawe metode lan kepemimpinan (aktivis, sanajan saiki ora parlementer) minangka langkah sing dibutuhake. Lan saka kolom lan wangsulan sampeyan marang wong sing takon, sampeyan ora weruh kewajiban kasebut, lan ngenteni sawetara Mesias kanggo njupuk gagasan sampeyan lan ngetrapake.

    Ora aku ora ngakoni kabutuhan pemikir lan infrastruktur ideologis. Nanging sampeyan bisa uga ngerti yen mung wingi sampeyan entuk definisi lan kepinginan kanggo nggawe metode kasebut (lan ora mung "kekurangan metode" kaya sing kasebut) - rada mbingungake yen dina sabanjure Man Dhao bakal munggah lan excite massa watara wong.

    Aku ora weruh carane pendekatan sampeyan beda-beda saka umum sing sampeyan sambat (sanajan sampeyan kalebu dhewe ing jeneng sopan santun) kanggo ora referring kanggo kasunyatan sing cara iku cara lan dudu pinggiran sah saka methodless.
    Kosok baline. Masyarakat nindakake bagean kanthi milih Bennett lan dudu Smutritz, umpamane. (Utawa tetep ing omah lsp). Wong-wong sing lempitan nalika ngadhepi tekanan mung "pelacur" ing papan game, sing ditindakake tekanan. Ora umum sing ngirim.

    1. [Kebetulan ana sing metu dawa, aku weruh pesen aku eling tumindak. Ing sawetara titik minangka remaja junior aku ngirim tangan menyang baking roti kanggo kulawarga lan bakal ninggalake konco Trail saka pasugatan reged. Ibuku weruh kahanan sepisan utawa kaping pindho banjur ngarang tembang macapat “Sapa sing nyiapake ora resik kaya ora nyiapake”. Mesthi wae aku gosip karo dheweke amarga aku nindakake persiapan lan apa sebabe aku uga nindakake reresik, lan sapa wae sing mandheg mangan bawang putih kudu bali lan mandheg mangan ambala. Ing kawitan aku panginten dheweke temenan sing jajan iki ora perlu, lan iku apik kanggo dheweke duwe pawon resik tanpa jajan saka pawon reged lan jajan ing. Lan Nafka netepake yen dheweke mutusake nggawe kue kaya Shabbat banjur mesthi sapa sing keganggu nggawe kene nyewa karo dheweke lan tumindake sadurunge dheweke lan ora tundhuk karo repot ngresiki. Mula aku ngenteni kesempatan dikon nyiapake lan aku cepet-cepet nyiapake lan ninggalake reged. Aku kaget banget krungu tembang sing akrab "Kowe nyiapake lan ora ngresiki kaya ora nyiapake" sing metu saka cangkeme Imam Agung. Aku langsung narik jempolku lan bali mrica kabeh ing ndhuwur lan uga mikir kepiye carane kaya aku ora nyiyapake lan apa tegese iki kaya lan yen ana wong sing nyeluk mbah putri nanging ing esuk ora tangi sholat koyo ora ngundang mbah. Lan nganti saiki aku nglawan maksud paribasan kasebut. Apa iki minangka persepsi saka tugas kanthi sakabehe lan amarga ora ana tugas sing lengkap, ora ana titik. Utawa mbok menawa taktik ing nggatekke kanggo entuk karesikan lan menakake divisi saka tugas. Utawa sing ngerti carane nyusoni bakal kurang reged. Utawa luwih nyenengake wong ngresiki reregede tinimbang rereged kancane. Utawa manggang minangka kerajinan sing nggantheng lan gampang lan ora babagan proyek budak liyane. Lan pungkasan iku ngandika miraculously saka sampeyan ora nuntut apa sing wis warisaken mirsani sampeyan ora duwe bisnis ing didhelikake (tuku). ]

      1. Komentar babagan 'Teori Ibumu (LTG)

        Ing SD XNUMX ing Tammuz P.B.

        TG - Hello,

        Jaksa agung misale jek sing nggawe kue, sing dadi salah sawijining tugas ibu (amarga baking minangka salah siji saka pitung pakaryan sing ditindakake dening wong wadon kanggo bojone) - mikir yen nindakake iki dheweke mbantu ibune lan nylametake. repot dheweke. Lan iki ibumu bener mangsuli, yen repot ngresiki piring lan pawon ngluwihi repot nggawe jajan, supaya dheweke ora nylametake gawe jajan saka ibune.

        Kosok baline, repote ibu kanggo ngresiki sawise wong sing nggawe panggang luwih gedhe, amarga wong wadon nindakake manggang lan masak kanthi tertib, tanpa kabeh marmer lan pawon dadi 'revolusi Sodom lan Gomora' lan kekacauan. Karya nyiyapake jajan uga menehi wanita 'kabungahan kreatif' sing ndadekake kepuasan mental sing gedhe. Kang ora kekacoan karo rereget lan 'clutter'.

        Lan mbok menawa iku sababe ngumbah omah lan piring ora kalebu ing 'pagawean pitu sing ditindakake dening wong wadon kanggo bojone', kosok balene, wong wicaksana ujar manawa 'wong wadon ora dadi tukang cuci piring, amarga ujar:' Wong metu lan wisuh '🙂

        Mula saka iku becike wong lanang nanggung beban ngumbah lan nguji selada utawa gawe tèh kukus. Lan yen dheweke isih duwe kepinginan kanggo panggangan lan masak - dheweke bakal sinau kanggo nindakake kanthi cara sing resik lan tertib.

        Kanthi berkah saka 'Dhukungan lan Pawon kanggo Wong Tulus', K. Kalman Hanna Zeldovsky

  15. Dvar Torah kanggo Malwa Malka

    Yen aku mutusake maca artikel dening Rabbi Michi Yarom India kanthi serius, lan pancen pantes.
    Pranyata kabeh buron, fitnah, pelecehan lan pungkasane sing uwal saka iku ing laku lan ndadékaké kanggo ambruk (2 partai iku bagéan saka komunitas agama lan 61 minus 2 = 59 wis cetha rampung) iku. minangka kasunyatan religius lan minangka bagéan saka komunitas agama.

    Yaiku: wong agama nggulingake perdana menteri agama mung amarga dheweke agama (lan nyatane nglambangake kemungkinan agama tanpa tundhuk mekanisme institusional sing ditampa)

    Saiki pitakonan:
    I K. ngaku kabeh wektu dheweke (agama) dianiaya amarga agama.
    Apa komisaris uga, nganti padha difitnah (maneh, agama) utamane amarga agamane? (Ngluwihi apa sing diarepake saka babysitting)
    Lan Jaksa Agung difitnah nganti dheweke (agama) duwe tangan utamane amarga agama? (Etc. ngluwihi apa sing dikarepake saka bubbly umum)
    Uga minangka kepala Kantor Kejaksaan Negeri, Shai Nitzan, uga hakim agama ing Pengadilan Tinggi, lan bisa uga dadi kepala staf agama nalika dheweke dadi jabatan, lan posisi eksekutif ing negara kasebut.
    Yen sampeyan agama lan nindakake pakaryan kanthi bener, apa sampeyan bakal dianiaya dening lembaga agama?

  16. Seudat D. David Malka Moshiach

    Biyen, aku ngerti yen Jaksa Weinroth dijaluk kancane nalika Mahkamah Agung Prof. Barak supaya maju dadi Mahkamah Agung lan ora gelem.
    Lan mbokmenawa alesane amarga dheweke bakal nandhang sangsara utamane amarga ditusuk saka putusan,
    Lan luwih seneng urip normal tinimbang nandhang sangsara.

    Nyatane, Bennett nandhang sangsara utamane saka stigma, kaya sing dikarepake dening almarhum Weinroth.

    1. Almarhum Adv. Dr. Weinroth ora wedi marang stabile nanging marang nurani lan tanggung jawab sing bakal diwenehake nalika dinane teka ing ngarsane Gusti Allah. Dheweke ngandika iki ing tembung banget eksplisit.

      Aku ngerti sawetara sedulur Weinroth (kalebu almarhum Yakub) minangka wong sing jujur ​​​​lan mursid (siji sing diwakili ibu Shachat kanggo gaji simbolis marang negara sing ngrampok pensiun dheweke kanthi cara sing keterlaluan lan isin). Dibandhingake karo pakurmatan para anggota "tengen" ndadekake dheweke ora adil.

  17. Bentenipun antarane Zionisme agama lan ultra-Orthodoxism

    Halo wartawan, pikiren sedhela, apa bedane ultra-Ortodoks lan ultra-Ortodoks? Kanggo pangarep-arepku sing paling apik, sampeyan ora bakal nemokake bedane sanajan ing mikroskop elektron (kajaba warna kubah lan siji berkah kasebut). Kasus kasebut nduweni prabédan gedhe banget ing pitakonan babagan sikap menyang pasir. Sampeyan meh ora bakal nemokake bocah lanang ultra-Ortodoks sing nindakake matrikulasi, ing kontras sanajan ing antarane 'ultra-Ortodoks' - sampeyan bisa ngandelake institusi siji sing ora nyedhaki matrikulasi ing tingkat siji utawa liyane. Akibaté, ing antarane ultra-Ortodoks ana akeh siswa sing luwih tuwa, nanging sanajan ing yeshiva kayata 'Merkaz' utawa 'Har Hamor' sampeyan bakal nemokake mung sawetara siswa sing luwih tuwa. Malah wong-wong sing tetep dadi murid Alkitab sawetara taun nganti dheweke metu kerja ing donya yen ing profesi Torah lan sing ora cocok metu kanggo karya. Bedane, mesthi, asale saka nilai Zionis - sing nganggep praktik pasir kanggo tujuan mbangun negara minangka mitzvah. Uga makna Zionis sing ndeleng iku salah kanggo njagong ing ngrangkul lan melu ing Torah, nalika nonton iku mudhun saka swarga, lan menehi nilai kanggo kepinginan kanggo tumindak lan pengaruhe donya. Iki misale jek dadi watershed. Legitimasi minangka asil lan rega sing dibayar dening Zionisme agama kanggo intervensi ing bangunan tanah lan urip sekuler. Tiyang ingkang ninggal donya Torah ing satunggal pihak, langkung angel mirsani lan langkung tliti anggenipun netepi mitzvos, ing sisih sanesipun ngraosaken bilih kegiatanipun wonten ing donya sekuler menika ugi gadhah dimensi mitzvah ingkang nutupi lan mbeneraken rega agami. . Ultra-Ortodoks, mesthi, ora setuju utawa nampa kemungkinan iki. Ora ana wonder Ortodoks modern bisa berkembang ing Amerika Serikat amarga tanpa wong sing religius ora bisa mbenerake pendhudhukan ing wiwitan (ora kanggo urip) ing pasir. Ing Israel, ing sisih liya, Zionisme lan Zionisme agama sing menehi kabeneran iki, lan mulane ora perlu tekan distrik-distrik Ortodoks modern (sing kudu diakoni yen paling ora dianggep luwih adoh saka Yudaisme asli. )

    1. Iki minangka ciri umum lan ora pati jelas. Luwih akeh ultra-Ortodoks sing nindakake matrikulasi lan kurang ultra-Ortodoks sing nindakake. Iki pancene dudu prabédan dhasar. Akuntansi pasir minangka tembung sandhi sing kosong, uga akeh tembung sandhi liyane sing bisa dibedakake. Pitakonan apa sing kedadeyan ing praktik penting lan ora ana bedane. Ana klompok ultra-Ortodoks sing jumlah siswa cilik, mula dosis ora ana bedane sing signifikan.

          1. Hahahahahahaha. "Apa ora mateni wong Yahudi mung amarga dheweke wong Yahudi mbedakake antarane Nazi Jerman lan Palestina (sing pengin wong Yahudi amarga wis manggon ing negara sing diklaim duweke)? Mesthi ora. Sebagean ana ing loro populasi (ana uga Jerman Nazi sing mateni wong Yahudi mung amarga nampa pesenan, lan ora amarga wong Yahudi) ". Iki kira-kira padha karo omong kosong sing sampeyan tulis ing kene.

      1. Ing statement sing prabédan antarane matrikulasi (lan data extraction kanggo Employment) antarane ultra-Ortodoks lan ultra-Ortodoks zionis agama ora soko unequivocal surprises kula. Data babagan ultra-Ortodoks cukup jelas, lan muncul ing debat Internet babagan ekonomi lan ultra-Ortodoks. Aku durung weruh klaim sing padha karo Mechinat Ali utawa malah Gunung Moor.
        Upaya kanggo ujar manawa wates antarane publik kabur, mula ora ana bedane sing padha yaiku kanggo mbantah manawa amarga wates antarane Ortodoks lan masarakat tradisional kabur, mula ora ana bedane sing signifikan ing antarane dheweke (lan kabeh kolom ing kene yaiku dibangun kanthi tepat ing debat babagan nampa halakhah minangka sumber tunggal nilai).

        Lan amarga iku ing mratelakake panemume gegandhengan, Aku bakal ngurangi dicokot lan mbenerake sing Rabbi Yitzchak Yosef ora ngucapake puji ing dina Kamardikan malah saiki.

        1. Ing jantung Gunung Moor ora adat kanggo mulang basa Inggris kanggo bocah-bocah lan asil sing cocog; Tingkat matrikulasi sing murah lan pengawetan bocah-bocah ing model ultra-Ortodoks kanggo generasi sabanjure. Rute uwal mung ing tentara, nanging iki uga bener kanggo ultra-Ortodoks biasa.

  18. Kepiye babagan Beit Midrash ing Zionisme agama sing dudu keturunan siswa Harzia (tengah lan Gunung Mor), kayata Yeshiva of the Gush lan Yeshiva of Ma'ale Adumim?

    Kayane dheweke nyedhiyakake apa sing dikarepake, lan sawise kabeh, loro yeshivot iki njupuk saka antarane murid-murid suci lan yeshivot bat (sampeyan RM ing salah siji saka wong-wong mau ... ing Yeruham sing jenis bat yeshiva saka blok)

    Kayane ana alternatif rabinis-yeshiva sing sampeyan goleki lan sampeyan ngaku ing artikel kasebut yen ora ana.

  19. Sampeyan mung nemtokake dhasar-dhasar umum agama nasional kanthi beda lan ing kasus apa wae, kabeh rabi sing sampeyan sebutake iku ultra-Ortodoks miturut metode sampeyan.
    Jawaban saka sisih liya bakal prasaja: Zionisme agama ora ditetepake babagan modernitas (mesthi) nanging ana hubungane karo Zionisme. Miturut kritéria iki, sing katon luwih bisa ditampa, para rabi sing kasebut ing ndhuwur iku agama nasional sing paling dhuwur.
    Lan tembung babagan celukan derogatory sing ditresnani dina iki "Haredal" - sampeyan bisa pindhah nengen lan ngiwa kanthi alesan, nanging julukan iki asline diciptakake dening wong-wong sing ngandika alon-alon ora njupuk entheng minangka katon lan weruh ing ngarepe pangilon. saka sing aku nyewo nyewo kanggo halakhah. Iki katon banget ora nyenengake amarga dheweke nyelehake dheweke ing posisi sing kaya-kaya salah. Apa sing kudu ditindakake? Nggawe julukan sing ngremehake. Iku ora aku Hafifnik (lan aku mesthi ora nyalahke sampeyan, nanging ing pangertèn saka MediaWiki biasane ana), iku mustar! Saiki bisa bali dadi wong kapir kanthi kubah lan kalbu sing resik.

    1. Aku ora ngerti sampeyan mikir yen sampeyan wis maca tembungku utawa sampeyan wis maca lan ora ngerti. Ora ngerti sing interpretasi kurang flattering.
      Aku ora nemtokake umum nasional-agama beda. Aku nemtokake dheweke kaya sampeyan. Aku mung mbantah manawa iki minangka bagean saka ultra-Ortodoks (amarga pitakonan babagan Zionisme ora ana gunane, mesthine saiki), lan aliran banyu kudu ana ing sekitar modernitas lan dudu babagan Zionisme. Yaiku, Ortodoks modern nglawan ultra-Orthodoxisme. Ing saubengé baris iki, Idim sing dakkandhakake kabeh kalebu ultra-Ortodoks.
      Mulane, julukan sawi, ora ketompo asal-usule, akurat lan tepat. Padha ultra-Ortodoks (yaiku anti-modern) lan nasional. Kabeh iki ditulis lan diterangake ing kolom dhewe mesthi. Kasunyatan yen sampeyan salah menehi tag lan generalisasi ora dadi argumen sing ndhukung apa wae.

      1. Inggih, kaping pindho: dheweke ora setuju karo asumsi sampeyan yen garis pemisah sing signifikan ana ing sekitar modernitas, lan luwih ora setuju karo pernyataan yen pitakonan Zionisme ora relevan.
        Ana kontroversi babagan sikap marang negara lan institusi, apa kita ana ing penebusan, lan liya-liyane sing nuwuhake pitakonan dhasar kayata layanan militer lan liya-liyane.
        Hak sampeyan kanggo shred beda lan ing divisi Panjenengan rabi ndhuwur pancen Ultra-Ortodoks, nanging misale jek kula sing mayoritas masyarakat ora nemtokake wong-wong mau kanthi persis amarga ora setuju karo sampeyan ing definisi awal saka DAS.

        Minangka kanggo mustar - pisanan aku weruh julukan iki watara wong-wong sing ora setuju kanggo krungu wong wadon sing manggon, soko sing malah rabi liberal gedhe nglarang.

  20. Analisis ing ndhuwur mesthine 100 persen akurat, yen Levant diarani Shivi Reichner utawa Shmuel Shetach. Apa sing kudu ditindakake Resume perdana menteri sing wis pensiun nuduhake manawa dheweke luwih saka hitchhiker sing peduli babagan prosa dhewe tinimbang ideolog kanggo ngetrapake doktrin sing teratur kanggo kesejahteraan pemilih. Dheweke ora tau duwe mishnah sing tertib, nanging ego - ya.

    Bennett padha karo wong sing kerja miturut buku motivasi Amerika. Langit minangka watesan, sampeyan bisa mlebu patroli Staf Umum, omah-omah karo kaendahan sekuler, dadi jutawan teknologi tinggi lan banjur mikir babagan langkah sabanjure. Mendaki Everest? Kanggo njupuk foto box office? Kanggo dadi perdana menteri? Bennett milih pilihan katelu lan kanggo nalika muter karo konsep saka pihak Israel (kanggo kabeh apik, marang kabeh ala, punika apa apik lan apa penake, Shabbat Ahim loro). Dheweke banjur mikir lan nggawe pangambilalihan pasar saham ing kerangka NRP.

    Kabeh iki ora kanggo inspirasi sawetara semangat ideologi anyar ing interpretasi Zionisme agama, nanging kanggo ningkataké dhewe, lan ing sembarang biaya. Iki minangka alesan kanggo panggonan Eli Ohana, sedulur karo Lapid lan zigzags sadurunge, sak lan sawise Pemilu pungkasan. Cetha sing ana kamar kanggo sawetara partai utopia ing semangat Gunung Etzion Yeshiva lan ngiwa, nanging Bennett wis biasane angin lan muni.

    1. Aneh yen iki sing sampeyan lakoni babagan Bennett. Yen wis dadi American Pike adhedhasar resume Bibi. Dheweke malah omah-omah karo wong kapir lan banjur dadi wong sing lara mental. Lan uga ngiyanati kabeh garwane, aku. Lan saka apa dheweke entuk dhuwit? Saka Pike lan liyane Pike lan liyane rabi didhelikake ing wahyu.
      Cukup, Bennett wis kerja keras sajrone uripe lan wis nindakake kabeh sing dikawruhi kanthi apik. Lan sing paling apik sing metu saka dheweke yaiku dheweke bisa ngusir juggling hitchhiker metu saka eyeball Bibi. Sing pisanan duwe keberanian lan kepinteran. Nachshon.
      Ora ana alesan kanggo nganggep cacat ing motivasi, lan ora relevan.

      1. Kaping pisanan, "Nanging Bibi" dudu jawaban kanggo eksploitasi Bennett. Bibi akeh kekirangane, aku bakal seneng ndeleng dheweke pensiun saka urip politik, yen mung amarga umure sing rada ekstrem. Kapindho, tumindake wong (saben wong) akeh-akehe wuwuh saka asal-usule, pendhidhikan lan malah katon metu.

        Bibi, sing ing pirang-pirang media lair kanthi sendok teh emas, utawa paling ora, dhuwit ing cangkeme, ora kudu mbuktekake apa-apa marang sapa wae. Karir, kalebu munggah lan mudhun lan ngiyanati wanita lan Pamilih, katon cukup alam. Ing sisih liya, Bennett berjuang kanggo mbuktekake marang awake dhewe lan wong-wong ing saubengé yen Khurchik sing relatif cendhak bisa mlebu patroli, yen putrane wong asing sing dadi anggota komunitas Reformasi, bisa dadi kekasihe para pemukim lan para pinituwa. NRP, lan liya-liyane.

        Nalika pimpinan didorong dening Sindrom Napoleon, iku mbebayani dhewe.

        1. Apa sikap condescending lan kleru marang wong sing miwiti saka ngeruk lan dibangun piyambak karo tangané dhéwé.
          Bibi diijini amarga diluhurake saka wong. Setengah G-d. Nanging siji saka wong? Yagene sing wani sukses ing biaya kita? Sampeyan ora bisa.
          Ora worth mentioning ing sembarang wektu liyane, masalah sing ora mung siji nggawe argumentasi miraculous dina iki.

  21. Saben-saben sampeyan nerjemahake doktrin iman menyang politik, mung bakal negate, kanthi beda-beda wajib, pendapat 'Torah' ultra-Ortodoks. Wong-wong sing pinter, kanthi subteks sing tertib lan penting (sanajan sampeyan luwih inovatif lan asli) sing ngrogol piwulang babagan gerakan politik tartamtu amarga ora ngerti lan asring uga kurang pangerten. Aku njaluk iki minangka pujian, amarga dheweke lan sampeyan melu perkara sing luwih penting tinimbang puteran politik lan kabeh jijik sing kedadeyan ing kana, nanging pungkasane menehi pendapat tanpa kenalan ora serius.

    Naftali Bennett sing apes, umpamane, nalika dheweke nggawe perjanjian bau karo Yair Lapid nalika sumpah ing kabeh sing ditresnani ing saben mikropon seger, ora persis didorong dening kabeh katrangan mulia ing kene, nanging luwih akeh dening megalomania sinis sing ora bisa dicegah. , lan iku house rama apik kanggo kabeh interpretasi liyane.

    Nyuwun pangapunten, saestu nyuwun pangapunten amarga aku cilik ing ngarepe goth sampeyan, yen sampeyan nulis babagan politik biasane mung ngisin-isini kanggo wong sing bisnis. Manawa kanggo mbusak, nanging iku penting kanggo kula mbongkar wae.

    1. Iku tegese sampeyan "ing bisnis", sampeyan bisa nerangake apa sing dimaksud?
      Apa anane sampeyan ing prakara tegese sampeyan surfing situs warta sing ditampa lan ngulu propaganda saka sisih sampeyan minangka format utawa sampeyan lagi ngalami informasi rahasia lan khusus sing mung dikenal sawetara saka sampeyan?

    2. Aku rada aneh yen ana sing maca tembungku wedi yen aku bakal mbusak kiriman iki. Napa aku kudu mbusak? Lan aku ora ngidini kritik saka tembungku? Aku mbantah fitnah liar lan ora ana dhasar iki.
      Kasunyatane, aku ora nulis ing ngendi wae yen iki minangka motivasi Bennett (sanajan aku mikir, sanajan 'penawaran' peteng sing sampeyan jelasake ing kene. Nanging aku ora ngurusi wong Bennett nanging karo proses sing digambarake). Aku kandha yen dheweke sukses amarga dheweke ngluwihi sentimen kasebut lan akeh pamilih sing ngarepake dheweke tumindak ing arah kasebut. Niat Adam Bennett ora narik kawigatenku, lan aku uga ora ngurusi. Kaya sing wis dingerteni, aku nggunakake proses politik minangka demonstrasi proses ideologis lan sosial.
      Yen iki jenis isin sampeyan aran nalika maca tembung liyane ing politik, banjur aku babar blas tenang. Aku kira ing panggonan liya uga sampeyan mung ora ngerti apa sing diwaca. Mbok menawa ana wong sing pinter banget babagan politik duwe pangerten sing samar lan kurang pemahaman maca. Iki minangka bagean saka kekacoan sing sampeyan sebutake ing kana.
      Kanthi khutbah puji-pujian kuwi, ora perlu khutbah sing ngremehake.

  22. Michi Aku ora mikir ana ortodoks modern sing ing deklarasi bakal ngakoni yen sawetara nilai-nilai kasebut asale saka hukum liyane sing dudu Torah. Iku mung adhedhasar Sabra manungsa. * pikiran * kita * kanggo * intuisi * kita.

    Malah wong-wong sing ngandhakake yen sawetara nilai modern ora mbantah Torah. Dheweke mbenerake yen dheweke duwe dhasar. Ana feminis, utawa yen sampeyan wis ngapura, sanajan moralitas alam kudu dianggep. .

    Ora aku pribadi mikir iku karya manca utawa nglawan kersane Gusti Allah kanggo nyekel nilai-nilai manungsa sing luwih akeh. Maneh ing kahanan sing ora bertentangan karo Toret. Lan sapa ing antarane kita sing ora nindakake? Emosi alam pisanan lan paling penting. Lan raos kuwajiban.Malah para feminis rata-rata kaget amarga dirudopekso, contone, amarga inses lan amarga welas asih manungsa.

    Nanging pitakonane yaiku bobote sing dibutuhake nalika wong wis suwe nyoba 100 persen modern lan 100 persen Torah bisa digunakake kanggo jeneng kasebut. Lan aku ngerti yen iku dudu arah sampeyan. Wong kasebut yakin yen ora ana kontradiksi utawa konflik. Disonansi. Umume. Nyatane jabatane

    Nanging sing utama yaiku aku ora mikir yen ortodoksi modern sing kaya ngono ana ing luar negeri kanthi jumlah sing akeh, lan yen ora ditulis ing kono, mesthi ora bakal dianakake. Lan ora saraf yen kita ditinggalake karo keturunan spiritual utawa biologis

    1. Mesthi wis lan wis. Pitakonan pira ana pitakonan liyane. Menapa malih, malah wong-wong sing ora ngakoni iku mung amarga padha ora weruh saka opsi nyekeli loro sistem nilai ing wektu sing padha, nanging tenan iki kahanan nyata. Amarga saka khotbah sing kuat, akeh wong sing miturut pendapatku nyekel jabatan iki ora ngerti sanajan ing awake dhewe. Aku ana akeh wong.
      Miturut cara, nyekel rong set nilai ora padha karo nuduhake kajaba siji ora ana hubungane karo Gd. Nanging yen loro-lorone ana hubungane karo dheweke ora ana masalah. Aku wis nerangake iki kaping pirang-pirang, lan uga ing kolom iki dhewe. Nalika aku ngomong babagan nyekel nilai ing njaba Torah, ora ateges sistem nilai ing njaba Gd. Iki rong perkara sing beda.

  23. Luwih bener kanggo mbedakake antarane konservatisme agama lan religiusitas praktis
    Ana akeh sing ora seneng konservatisme lan ing tangan liyane pindhah saka modernitas nalika dadi adoh banget

    Ing kasunyatan urip ing Israel kene, ora ana papan kanggo partai (negesake minangka pesta lan ora kanggo urip pribadi) modernitas minangka ideologi, amarga maneh yen ideologis mesthi bakal menyang papan sing ekstrem kanthi modernitas. lan duwe mishnah tertib sing diarani 'agama'.

    Paling akeh, ana ruang kanggo perwakilan sing kurang ideologis lan luwih taktik lan praktis sajrone ngadhepi sekularisme ing babagan Ayo kula mbangun lan dadi wicaksana.
    Ing meja ana akeh lan akeh pitakonan sing ora bisa ditanggulangi sing modernitas ora ana sing bisa dijawab utawa sing mangsuli tanggapan sing ora masuk akal lan menehi kosher ing jeneng agama kanggo kabeh jinis fenomena ing masalah akar cekak konservatisme lan modernitas ideologi teka saka papan sing padha.

    Ing sisih liya, religiusitas praktis ngerti carane mbedakake apa sing dikarepake lan apa sing ditemokake
    Sejatine para kepala masyarakat ing saben generasi nindakake tumindak lan ideologi, para rabi menehi pedoman mung yen ing generasi anyar iki rada campur aduk.

    Nyoba menehi conto bedane antarane religiusitas praktis lan religiusitas modern
    Upamane kabeh meja kabinèt minangka proposal kanggo nanemaké 'nilai-nilai kulawarga' miturut pandangan donya sekuler sing progresif
    Dadi agama modern bakal nyoba menehi halal kanggo nampa sing beda lan aneh lan omong kosong liyane.
    Agama konservatif bakal nglawan perang sengit
    Lan wong-wong sing religius lan praktis bakal nglirwakake masalah sing dituduh lan ideologis lan bakal nyoba nyilikake karusakan ing babagan ruang lingkup rencana lan rincian kasebut.
    (Ultra-Ortodoks ing pangertèn loro konservatif lan praktis agama minangka ing hukum rekrutmen padha nentang ing sembarang wit seger lan ing tangan liyane padha ngirim wakil menyang komite kanggo nyoba kanggo nyilikake karusakan)

    1. Conto sing sampeyan wenehake nuduhake manawa bedane sampeyan ora ana isi, utawa sampeyan nyerang wong jerami. Ortodoks modern ora kanthi otomatis ngetrapake nilai modern. Dheweke mung ngidini awake dhewe nglakoni, yen regane katon bener lan pantes kanggo dheweke. Wong sing mung ngrangkul kabeh sing ana ing saubengé mung lesu.
      Katrangan babagan ultra-Ortodoks sampeyan uga kudu dibahas, lan ora ana papan ing kene. Pancen pancen pragmatis, nanging iki ora beda persepsi nanging cara tumindak. Aku ngomong ing kene babagan persepsi lan ora babagan taktik.

  24. Tentrem,

    Muga-muga ora kasep kanggo nanggapi (ana sawetara kapentingan kulawarga sing kejiret).

    Kaping pisanan, aku kudu nuduhake kolom sing nate dakcritakake babagan ide sampeyan iki,

    https://www.kipa.co.il/%D7%97%D7%93%D7%A9%D7%95%D7%AA/%D7%93%D7%A2%D7%95%D7%AA/%D7%94%D7%93%D7%A8%D7%9A-%D7%9C%D7%94%D7%99%D7%A4%D7%98%D7%A8-%D7%9E%D7%94%D7%A8-%D7%94%D7%9E%D7%95%D7%A8/

    Dadi, wolung taun kepungkur, iki pisanan aku kena bantahan iki lan aku nesu. Nanging dina iki aku bener mikir sampeyan bener lan garis fault persis apa sing sampeyan njlèntrèhaké. Ing tingkat praktis, masalah kasebut luwih relevan lan duwe pengaruh ing urip.

    Nanging ing tingkat Gothic-ideologis aku ROOT isih ing divisi klasik.

    Ing konsepsi ultra-Ortodoks, ora ana owah-owahan penting wiwit bali menyang Israel. Cara urip sing padha ing pengasingan.

    Ing panemune Rabi Kook, bali menyang Israel minangka bali menyang dina Kitab Suci, minangka cita-cita kanggo nyambung halakhah lan aggadah lan kanthi mangkono ngganti kabeh halakhah saka mburi menyang mburi (Rabbi Shagar ngaku yen iki minangka Rabi Kook sing paling radikal. inovasi). Iku minangka aspirasi kanggo ndeleng ing kabeh proses sajarah-filosofis-budaya, bagéan saka proses sajarah lengkap lan lengkap kanggo mbangun wong Israel, minangka Rabbi Kook diterangake ing Course saka gagasan.

    Bener, implikasi praktis Rabbi Kook yaiku pangenalan donya sekuler lan mulane wong-wong Mizrahi ngetutake dheweke lan mula dipengaruhi dening para sekuler, mula Rabi Tao nggawe U-turn lan nyoba mbangun maneh kabeh. Nanging Rabi Tao isih tetep setya marang pandangan prinsip Rabi Kook.

    Miturut panemu iki, kita duwe peran sejarah kanggo mbangun kerajaan imam. Aja fokus ing D. Amot saka Halacha. Iki tegese T.H dibangun kanggo majengake bangsa kanthi agama lan yen kedadeyan kasebut bisa bali menyang Bait Suci, wangsit, ngarang halakhah lan legenda, lan liya-liyane. Iki minangka sesanti Rabi Kook.

    Inti saka inovasi Rabbi Kook dumunung ing jagad Kabbalah, sing dianyari dening Rabbi Kook diibaratake karo tulisan Arya miturut makna urutan keturunan ing panemune manungsa minangka bagean saka proses ketuhanan lan kanthi mangkono Rabi Kook ditangani. kanthi filsafat lan pendidikan saka gagasan Kabbalistik. Ing babagan iki, Rabi Kook beda karo Ga'a lan Ramchal, ing ngendi jagad ultra-Ortodoks ngetutake lakune, sing nyumurupi pasemon babagan kepemimpinan Gusti Allah ing jagad iki lan ora ana ing tumitah manungsa.

    Pancen saiki dheweke dadi ultra-Ortodoks, malah luwih tertutup tinimbang ultra-Ortodoks, nanging iki kahanan sementara. Tren sakabèhé, saka mustar, lan tetep dadi tren Rabbi Kook.

    Wong-wong sing digantung ing pandangan agama nasional kanggo nyedhiyakake kosher kanggo nilai-nilai Barat, mula sampeyan pancen bener, sing mustard ora beda karo ultra-Ortodoks lan mulane butuh masarakat agama nasional kanggo nyawiji lan tuwuh kepemimpinan sing percaya diri lan percaya diri. cara, nanging sing mangerténi sing kabèh waé kanggo netepake negara Bantahan kita karo Ultra-Ortodoks nunggu iku teka saka swarga, lan halal kanggo donya wedhi punika bab praktis nanging ora jantung debat, supaya kang banget seneng karo kahanan saiki lan mung ngenteni kita tekan tahap iki, agama bakal internalize yen negara dibangun siji ing dalan.

    1. Teori-teori Rabi Kook pancen beda-beda, lan kapentingane yaiku Zionisme, lan iki bisa uga duwe implikasi kanggo persepsi agama (modernitas tartamtu). Iki ora ana pengaruh saiki, mula iki minangka industri ultra-Ortodoks. Wong-wong mau bisa uga ngenteni Mesias kanggo nyadari model sing beda, mula bisa uga ana bedane utopia ing mangsa ngarep saka rong kelompok kasebut. Ing prakara praktis kita ora ana bedane ing antarane. Aku kira sampeyan uga bakal nemokake ultra-Ortodoks sing bakal ngandhani yen kuatir kasebut praktis lan utopia uga kalebu ilmu lan nilai liyane. Anggere wis ora tutul praktis kanggo kita padha bisa banget mbukak lan liberal, nanging durung qualified Dera. Iki minangka teks modern saka ultra-Ortodoks.
      Ngluwihi iku, operasi sampeyan padha karo aku lan aku setuju banget (kanthi kesimpulan sing beda mesthi).

      1. Pancen aku ora yakin iki halakhah kanggo Mesias. Candhi minangka bagéan integral saka visi universalitas sing diomongake dening Rabi Zacks lan diomongake dening Rabi Shreki, lan owah-owahan ing wangun sinau uga minangka bagean integral saka iku. Masa depan, Sang Mèsias, wis ana ing ngarep

  25. Artikel Michi minangka conto klasik saka ketidakjujuran intelektual.
    Michi ngomong babagan kasunyatan sing utamane ultra-Ortodoks lan mustar nglawan Bennett.

    Michi diundang kanggo maca babagan demonstrasi gedhe "kanggo kaslametane pemerintah" ing dina sadurunge keputusan akhir Bennett.
    Kanggo katrangan para maos - gunggunge kurang luwih 2,000 wong (sawetara atus) teka demo ing pamaréntahan.

    Ing endi kabeh agama non-ultra-Ortodoks utawa mustar?
    Kenging punapa dereng tumuju ing lurung-lurung puluhan/ratusan ewu?

    Nyiptakake panulis artikel kasebut kanggo mriksa awake dhewe sadurunge nerbitake omong kosong kasebut.

    1. Rabi Shlita kita bener. Sapa defies Juruwilujeng kita ing Bennett Yeracha - iku mustar paling ing atine, sanajan katon beda. Tandha kanggo ngomongake Nir Orbach lan Idit Silman, sing wis ndemek rasa kuwatir ing batine.

      Lan kosok balene, wong karo kubah gedhe, tassels njaba lan jenggot dawa, sing ndhukung Bennett ora infèksi mustar, mriksa 'generasi Mesias, Dayahu Bish Malbar lan Tev Malgao' 🙂

      Salam, Gilad Chaya Gavriyahu-Grushinsky

      1. Antarane 'cherishing rabi' lan konfirmasi ora

        Ing SD XNUMX ing Tammuz P.B.

        Malah wong-wong sing ora nggiling cod minangka abot, lan malah wong-wong sing nemtokake awake dhewe minangka 'sekuler' - ana kahanan sing duwe afinitas positif kanggo Torah lan wicaksana, cherishes Rabbanan lan Rachim Rabbanan.

        Dheweke minangka wong religius sing pensiun saka omah Yahudi amarga 'kontrol para rabi', lan dadi mitra 'sekuler' sing, sanajan dheweke dipeksa pensiun dening mitra senior, ngalembana pitutur wicaksana para rabi. sing dheweke seneng takon.

        Iku misale jek sing pensiun Bennett - ngasilake 'hak' kanggo umum sing nguripake affectionately menyang tengen, kanggo tradisi lan kanggo rabi. Matan Kahana lan kanca-kancane - bakal nemokake awake dhewe minangka Elazar Stern Nakinli Turpez, anggota "Trustees of Torah and Labor" sing perang nglawan "ekstremisme agama" sadurunge sayap tengen - bakal nemokake panggonane ing "Yesh Atid" lan liya-liyane , nalika Torah penyayang bakal nemokake piyambak maneh ing "tengen" Kanggo sambungan liyane karo Torah umum.

        Inggih, Galgag

  26. Ya, iku minangka tliti kaya cod

    Shatzal, Matan Kahana tresna marang Toret ora kurang saka para penyayang Toret sing sampeyan gunakake. Dheweke ora nglawan ekstremisme agama. Dheweke nglawan korupsi agama, lan ora bakal nindakake apa-apa nglawan halakhah. Dheweke iku wong sing religius, jujur, tliti kaya wong-wong liyane, lan niyat kanggo swarga.
    Aku uga wis maca bab sing wis ditulis ing sasi marang reformasi halal. Wigati dimangerteni menawa sing nggawe keputusan ing rabbinate saiki babagan perkara halal dudu rabi, nanging pejabat. Senadyan mangkono, keputusane final babagan perkara sing penting banget ing kosherness lan tata cara. Kaputusan sing ora mesthi halakhic lan prakara, lan nyebabake karusakan sing cukup. Loro kanggo kosher lan kanthong pribadi.
    Sanadyan ana sawetara kacilakan ing reformasi sing durung rampung, asale saka papan sing apik sing pengin ngrampungake masalah angel sing ana saiki.
    Ing pirang-pirang panggonan ing donya ora ana 'Kepala Rabbinate', nanging wong-wong Yahudi sing kepengin mangan halal, mangan kanthi halal banget. Ora ana institusi rabbi sing dadi jaminan utama kanggo kualitas panganan halal.

    1. Mula panggonane ing Yesh Atid

      Mesthine Matan Kahana tresna marang Torah, amarga mulane dheweke keganggu 'nylametake' saka para rabi, mula dheweke bakal duwe papan pakurmatan ing Gaza ing siji-sijine partai sing pimpinane nulis kitab renungan babagan ayat-ayat Torah, yaiku ' Ana masa depan'🙂

      Nanging, aku ngomong babagan 'Mukir Rabbanan', yaiku wong-wong sing seneng ngrungokake para rabi lan seneng pitutur lan akal sanajan dheweke ora setuju karo dheweke, lan ora kaya wong-wong sing ndeleng para rabi minangka 'beban lan mulane dibongkar. 'Omah Yahudi'. Lan ing kontras kanggo wong-wong sing panginten dictating kanggo rabi Israel tata cara lan hukum halal lan konversi.

      Ing reformasi penipuan kashrut sing Kahana nyoba ndhikte, miturut arbitrator pungkasan ing prakara kashrut bakal dadi pejabat sing ditunjuk dening Menteri Agama sing bakal diarani 'Komisaris Kashrut ing Kepala Rabbinate' kanggo nyasarake konsumen, lan mbukak kashrut. kanggo organisasi sing duwe kepentingan bisnis - Aku ditambahake ing kolom 427 babagan privatisasi panganan halal, lsp.

      Sawise diskusi ing kana, aku ngusulake marang Kepala Rabi Israel, Rabi David Lau, proposal sing ditampa: kanggo ningkatake tingkat kashrut dewan agama kanthi ngadegake pengadilan kashrut regional sing bakal nuntun lan nuntun departemen kashrut lokal lan kanthi mangkono ngunggahake tingkat profesional kashrut, lan nambah kapercayan umum ing sistem. Rabi Lau ngirim proposalku menyang Menteri Agama, lan kaya sing dikarepake, 'Stasiun Kahana ora nanggapi' 🙂

      Sisane mung ngarep-arep yen ing pilkada kaping lima Ba'alat bakal menang 'Menteri Agama' tinimbang 'Menteri Agama' 🙂

      Salam, Gilad Chaya Gavriyahu-Grushinsky

  27. "Nanging mung negara sing dakkarepake lan aku duwe hak nglakoni."
    Aku ilang titik ing piwulang sampeyan, mbok menawa sampeyan nulis babagan ing papan liya? Miturut panemu, apa ora ana kewajiban halakh kanggo manggon ing negara?

    1. A. Ora ing negara nanging ing Tanah Israel. Lan malah ing kono ora kudu mitzvah nanging mitzvah halal (amarga mung ing kene bisa tetep mitzvos sing gumantung ing tanah).
      B. Aku rumangsa bener lan nulis manawa tanpa nilai agama, aku duwe hak manggon ing negara sing dakkarepake. Iki ora ateges ora ana regane nanging ora perlu kanggo netepake dhukungan kanggo negara lan Zionisme.

    1. A. Iku gumantung ing regejegan antarane Rambam lan Rambam.
      B. Aku ora ngerti pitakonan. Zionisme minangka gerakan sing ngupayakake nggawe negara Yahudi kanggo wong Yahudi ing Tanah Israel. Aja takon apa definisi Yudaisme ing konteks iki. boten.

  28. Aku ora ngerti apa sukses Bennett sampeyan ngomong bab. Wong kasebut ora ngliwati persentase pamblokiran, banjur kanthi ajaib liwati mung amarga korona lan kemampuan marketing-demagogic kanggo nggunakake. Umume panyengkuyunge sing dakkenal yaiku dudu Ortodoks modern, nanging cethek intelektual lan seneng karo slogan lan klise saka kabeh sing ana ing jejere.

  29. Sampeyan dibagi banget antarane "Zionisme" lan "modernitas". Adopsi Zionisme, malah dening para pemimpin spiritual Zionisme agama kayata Rabbi Kook, asale saka modernitas lan internalisasi nilai nasionalisme njaba Torah, lan bebarengan karo adopsi nilai-nilai modern liyane. Tujuan Zionisme, kalebu agama, yaiku modernisasi Bangsa Israel (nglirwakake "pengasingan" = pandangan sing ora modern babagan Bangsa Israel). Iku bener sing liwat taun, lan karo kasucèkaké negara lan simbol sawijining, ana kebingungan, nanging dhasar agama Zionisme mung versi religiusitas modern.
    Penulis dudu Zionis, uga dudu modernis.

    1. Kita durung krungu ing jagad modern babagan bali menyang tanah air kuna sawise ewu taun (LHB)

      BSD XNUMX ing Tammuz P.B.

      Melodi - Sugeng rawuh,

      Gagasan manawa sawijining bangsa bali menyang tanah air kuna sawise ewu taun pengasingan - ora ana ing jagad modern. Ana awakening saka bangsa enslaved kanggo entuk kamardikan politik, nanging bali menyang tanah adoh sawise ewu taun - iki idea sing ora padha, lan sumber mung Torah kang janji 'Lan Gusti bakal bali lan nucèkaké. tawananmu lan bali lan nglumpukake sampeyan saka kabeh bangsa. Pangarep-arep sing dijalin dening para nabi, diwacakake ing pandonga sing disiapake dening wong-wong saka Kahasath gedhe, ing ngendi kepinginan kanggo Sion njupuk panggonan tengah, lan njupuk panggonan tengah ing tembung saka para wicaksana lan para wicaksana ing jaman.

      Pancen, imigrasi menyang Israel utamane dadi properti wong sing tuwuh ing pangkuan tradhisi. Para imigran saka aliyah pisanan umume wong Yahudi sing religius, lan uga para imigran saka aliyah kapindho, sawetara sing ngilangi kuk Torah lan mitzvot - biasane teka saka Eropah Wétan ing ngendi dheweke tuwuh ing agama sing urip lan sregep. tradhisi. Padha tansaya munggah ing 'Vani babai mapadan' dening guru Haider, ing koreksi tengah wengi rama lan dhuwit recehan sing ibu dropped menyang coffers Rabbi Meir Baal Hans sadurunge cahya lilin. Mulané pikirané bali menyang Israèl ana ing pikirané.

      Iki tegese: gagasan bali menyang tanah air kuna lan adoh jelas ora modern. Saka modernitas padha njupuk alat kanggo eksekusi.

      Salam, Amiauz Yaron Schnitzer.

      1. Lan sawetara teka ing Zionisme amarga kuciwa karo modernitas

        Lan ana akeh, kayata Moshe Hess, Pinsker, Smolenskin lan Herzl, sing teka ing Zionisme amarga kuciwane karo modernitas. Padha ngira yen solusi kanggo masalah gething wong Yahudi lan buron bakal ditanggulangi nalika roh Pencerahan nelukake Eropah. Jagad sing padhang bakal wiwit nampa wong-wong Yahudi nalika padha mandheg beda-beda, entuk pendidikan lan gaya urip Eropa, lan wong Eropa sing padhang bakal nampani dheweke kanthi tangan terbuka.

        Sing nggumunake, Eropa sing 'madhang' terus sengit marang wong Yahudi. Ing nalisir, integrasi menyang urip budaya, ekonomi lan ilmu - katon ing buron saka bangsa non-Yahudi minangka 'usaha Yahudi kanggo ngrebut donya', lan liyane kita nyoba kanggo dadi luwih Eropah lan luwih modern - liyane anti. -Semitisme tuwuh.

        Dadi wong-wong Yahudi sing wis sinau ngerti yen kita kudu nggawe negara Yahudi ing ngendi kita bakal luwih 'madhang' lan dadi 'pepadhang kanggo wong-wong sing ora Yahudi' sajrone pencerahan kita, lan mbayangake yen jagad Barat sing durung siap nampa. wong-wong mau minangka individu - bakal nampa wong-wong mau minangka bangsa sing mardika. Sanadyan minangka bangsa, dheweke ora bakal tresna marang kita, senajan kita dadi pencerahan lan moral.

        Nanging, wong-wong sing pindhah menyang Israel ing droves bener wong Yahudi ing Eropah Wétan lan negara-negara Wétan, kang sambungan kanggo Tanah Israel bakal diresiki saka tradisi. Padha teka massal menyang tanah leluhure lan ngrembaka tanahe karo bekti lan katresnan.

        Salam, Real ngirim kembang

    2. Aku bakal miwiti kanthi ujar manawa aku pancen ora peduli sapa sing nulis. Klaim kudu ditangani lan dudu wong sing ngaku.
      Aku cetha dibagi konsep amarga padha pancen sawijining. Pancen ana efek psikologis sosiologis saka Spring of Nations babagan kesadaran nilai Torah kanggo netepake negara, nanging alesan sing digunakake ing komentar kasebut yaiku penalaran agama. Kabeh kita duwe pengaruh iki lan liyane, nanging sing penting yaiku alasan kita lan dudu pengaruh sing nggawe. Zionis agama ora nerangake yen ana nilai modern saka kedaulatan lan mulane siji kudu Zionis, lan iki dudu pratelan marang wong-wong sing dudu Zionis. Mulane iku Zionisme agama lan ora ortodoks modern.

      1. Nanging Zionisme ora mung imigrasi menyang Israel utawa aspirasi kanggo kedaulatan, nanging kabeh proyek "kebangkitan" karo wong-wong Israel, sing ana ing mburi penalaran modern, uga lan utamane karo Rabbi Kook, sing dadi pemikir modern ing saben cara. Malah saiki ing kalangan ultra-Ortodoks, frase kaya "Torat Eretz Yisrael" asring jeneng kode kanggo wangun modern sinau Torah lan maca.

        Religius-Zionis yaiku wong sing nuduhake proyek nasional Zionisme modern, lan nyatane agama-Israel kanthi cara sing padha karo Ortodoks modern minangka wong Amerika-religius (utawa ing tampilan sing luwih jembar, agama-Kulon). Ing mripatku, mung kangelan alami kanggo nyekel loro-lorone (agama lan modern) nggawe bedane antarane konsep.

        Pratelan sampeyan "Kita kabeh duwe pengaruh kaya ngono, nanging sing penting yaiku alasan kita lan dudu pengaruh sing nggawe dheweke" ketoke mbantah salah sawijining poin utama artikel kasebut, sing sampeyan moyoki wong-wong sing menehi kabeneran agama buatan lan dipeksa. dadi posisi sing sejatine ana ing mburi yaiku modernitas.

        1. Iki minangka analisis psikoanalisis lan ora relevan ing mripatku sanajan bener. Paling-paling sampeyan ngomong yen dheweke kabeh Ortodoks modern lan ora sinis agama. OK. Aku ngomong babagan posisi lan dudu wong. Kajaba iku, aku wis nerangake pendapatku babagan kabeneran lan efek psikologis. Dheweke ora menarik lan ora ana hubungane karo diskusi. Aku dealing karo bantahan sing wong sijine maju lan ora karo analisis psychoanalytic apa konco iku.

        2. 'Torah Israel' minangka kosok balene (melodi)

          BSD XNUMX ing Tammuz PB

          Pancen ana tren adhedhasar pandangan reformis lan konservatif, sing miturut kita nampa pandangan modern utawa pasca modern minangka 'Torah saka Sinai', lan Torah kudu 'dilarasake' karo tren saiki.

          Iki dudu Torah AI Rabi Kook. Dheweke ngerteni manawa saben 'isme' sing dianyari nduweni 'titik bebener' sing bener, nanging dicampur karo slag negatif. Torah, nalika ditliti kanthi jero lan jembar - ngidini kita 'misah' sing apik saka sing ala, mula bisa nemokake sing apik saka saben tameng sing bisa dianyari lan mbuwang sampah.

          Lan wong-wong saka 'Torah and Derech Eretz' nuduhake manawa bisa dadi ilmuwan ing pangkat pisanan tanpa nyerahake 'koma' saka Torah lan ngurmati Gusti Allah. Lan Zionisme religius ngupaya mbuktekake manawa bisa nindakake perkara-perkara gedhe ing pambangunan negara lan pangembangane, nalika setya marang instruksi Torah.

          Torah Ai minangka Torah lengkap sing nyakup kabeh wilayah Torah - Talmud lan Halacha, pamikiran Hasidic, mbukak lan ndhelikake - mula nduweni kemampuan kanggo ngatasi kabeh arus urip sing dianyari lan menehi respon halachic lan intelektual sing cukup.

          Salam, Real ngirim kembang

              1. Aku nuduhake yen Zionisme minangka kasus khusus, utawa versi Israel, modernitas. Ing tingkat posisi lan ora ing tingkat motif psikologis (?!). Iki langsung ana hubungane karo argumentasi sampeyan ing artikel kasebut. Lan aku ora ngerti apa jenis psikoanalisis (?!?!) sing ditemokake ing tembungku.

                Kajaba iku, lan minangka cathetan sisih, aku mbantah manawa ing artikel sampeyan kanthi jelas nuduhake ora mung posisi sing kasebut nanging uga motif (dudu psikoanalisis - ora ana hubungane - nanging ideologis). Nanging iki mung komentar liwat amarga tembungku khusus nuduhake posisi kasebut.

                1. Kita mung ngubengi awake dhewe. Yen saiki ana wong sing argumentasi marang ultra-Ortodoks yaiku dheweke ora cocog karo nilai-nilai modern (nasionalisme, kedaulatan lan demokrasi, lan liya-liyane), mula dheweke pancen Ortodoks modern (lan aku ujar manawa akeh agama- Zionis uga modern. Argumentasiku ora babagan agama-Zionis nanging babagan gagasan agama-Zionisme). Nanging yen dheweke ngaku kanthi jeneng mitzvah Yishuv tanpa jaminan, lan liya-liyane, mula dheweke ora modern. mekaten. Saiki temtokake dhewe, sapa sing duwe iki lan sapa sing duwe. Aku ora ngerti apa sing dirembug ing kene.
                  Aku bakal nambah manawa aku ngelingi aku pancene ora ngrujuk marang motif nanging alasan. Kadhangkala aku menehi komentar yen sampeyan ndeleng motif liwat nalar (utamane nalika bantahan ora ana banyu). Aku ora ngritik wong lan aku ora seneng wong amarga motife.
                  Kaya sing kasebut, misale jek kita mbaleni awake dhewe.

  30. Aku ora ngerti sapa sing diarani ortodoks modern?
    Rabi paling penting ing YU yaiku Hardelim (miturut definisi sampeyan). Akèh-akèhé wong modern (sing nyawiji ing masyarakat) iku ultra-ortodoks (=konservatif) utawa layite.
    Minangka mantan chutnik, aku ngerti sawetara rabi kuwi lan aku ora ngerti Yeshiva 'modern' ing Eropah.
    (Lan para liberal kayata YCT tindak luwih akeh tinimbang kene ing Israel. Senajan padha uga meneng-menengan ditahbisake akeh ing Israel, etc.)

  31. אהלן הרב מיכי לגבי מה שאתה אומר שיש ציבור גדול בישראל שהוא דתי ליברלי זה אכן נכון אבל חושבני שהציבור הזה לא באמת מעניינת אותו כל התפיסה הדתית ליברלית שאתה מייצג. הוא ליברל לא בגלל שהוא חושב שכך ראוי לנהוג מבחינה הלכתית ומנסה לעגן את זה בכל מיני חשבונות הלכתיים אלא הוא ליברל כי ככה הוא גדל וככה נוח לו .הדת הרבה הרבה פחות מעניינת אותו והוא מרכיב די שולי בחייו והוא לא טרוד משאלות הלכתיות למינהם כך שהציבור שהרב מדבר אליו שהוא גם ליברל אמיתי וגם דתי אמיתי הוא מאוד מצומצם ובנט בהחלט ייצג אותו (ההערכה שלי שהציבור הזה מייצג 6 מנדטים לא חושב שיותר מזה )

Ninggalake komentar