Ing gaya lan inti - klarifikasi lan asumsi dhasar kanggo pembaca situs (kolom 63)

Saiki

Akhir-akhir iki aku wis bola-bali komentar babagan komentarku. Wong-wong wis mbantah manawa ana bid'ah lan penghinaan ing para rabi sing pertama lan sing ngatur. Sawetara komentar babagan gaya lan sawetara babagan esensi. Sawise iki aku panginten aku kudu njlentrehake titik wiwitan, relatif kanggo pisanan, arbitrators lan tradisi ing umum, lan mesthi gaya uga.

Kolom iki bakal luwih pribadi, ora kaya kolom biasa, nanging aku mikir penting kanggo njlentrehake perkara kasebut. Wonten ing mriki kula matur bilih kula mboten nyuwun pangapunten lan mboten badhe nafsiraken tembung-tembung kula ananging kangge njlentrehaken titikan-titikan kula kangge mupangat para maos. Mesthi wae yen dheweke ngalihake perhatianku menyang papan sing aku nyimpang saka apa sing ditulis ing kene aku bakal seneng njaluk ngapura lan bali maneh. Para maos diundang lan diundang.

Nulis ing Jaman Internet

Nulis ing jaman internet nduweni keunikan dibandhingake karo jaman sadurunge. Kabeh bisa diakses kabeh, bisa dipetik saka kutipan parsial sing metu saka konteks (potong & tempel), lan transisi kanthi cepet saka kuotasi parsial iki bisa nyebabake gambar sing kleru. Wong-wong ora ngerti ciri-ciri kasebut, maca lan nulis, mula ngadili perkara kasebut kanthi kutipan parsial tanpa mriksa konteks lan gambar lengkap lan tanpa maca kabeh artikel. Iki senadyan kasunyatan manawa internet uga nduweni kaluwihan ing babagan iki, amarga saiki gampang banget kanggo mriksa barang-barang ing njero lan maca ing sumbere. Nanging aliran informasi bisa uga nyebabake wong nggawe ukara kanthi cepet lan pindhah menyang situs sabanjure (aku uga nandhang sangsara).

Apresiasi dhumateng para rawuh

Iki kanggo sing sadar. Aku ngajeni banget kanggo rabi kita kabeh generasi, para wicaksana pisanan lan pungkasan. Ana raksasa nyata ing antarane. Akèh-akèhé wong sing kebak bakat lan kawruh, jujur ​​lan pangerten, nggoleki bebener, lan duwe kawruh sing nyengsemaken lan jembar banget. Aku bangga dadi sing paling enom saka murid lan peneruse. Dene para patriarki, Moshe Rabbeinu lan para nabi, angèl anggonku ngurmati, ananging para wicaksana, para jenius lan kang kawitan, lan kang pungkasan tumeka ing dina iki, iku wong kang pantes pinuji. Merata nyengsemaken punika perusahaan kolektif padha kabeh wis digawe bebarengan, lan aku cilik ngarep-arep kanggo nggabungake lan dadi bagéan saka.

Atol minangka conto Maimonides, sing salah sawijining komentar sing daktampa babagan hubunganku. Perusahaan Maimonides ora duwe sedulur lanang utawa wadon, lan aku ragu-ragu manawa ana paralel ing saindenging jagad karo perusahaan sing ageng, amba, macem-macem lan asli. Wong Yahudi sing mung bisa ngatur maneh kabeh Yudaisme, Halacha, pamikiran lan meta-Halacha, kanggo mangerteni kanggo ngurutake lan ngatur kabeh materi sing dikumpulake nganti jamane, lan kabeh iki sejajar karo pakaryane minangka dokter lan dheweke. kawruh jembar ing kabeh lapangan. Iki minangka fenomena sing nggumunake. Wong kasebut uga nuduhake kesadaran lan refleksi babagan metodologi dhewe. Dheweke mbangun struktur sing kuwat ing pondasi sistematis sing tertib sing uga wis dibangun dhewe saka meh ora ana lan keganggu kanggo lay metu sadurunge kita. Ora ana tembung ing cangkemku kanggo nyatakake rasa senengku marang wong iki, lan dheweke mesthi ora butuh tembungku. Semono uga para rabi kita liyane, sing wiwitan lan pungkasan, lan mesthine para wicaksana. Kanggo mikir yen aku ngremehake dheweke ora luwih omong kosong tinimbang iku. Sing sapa ngremehake, iku wong kang ora duwe pangerten.

Para priyayi sedaya ingkang kula unjukaken kanthi ngelak saking toyanipun lan kaiket ing pakurmatan apresiasi lan katresnan. Aku nyawisake akeh wektu lan upaya kanggo mangerteni tembung-tembung kasebut kanthi piranti saka macem-macem wadhah, lan kanggo nemtokake makna lan makna sing ana ing kono. Kanggo kula Torah ing pangertèn sing paling jembar iku rock eksistensial. Saka iku lan ing jero aku nggoleki caraku lan ngrumusake worldview, nalika ing kene uga aku masang sumber, argumen, pendapat, lan alat saka macem-macem alat. Iki minangka kulawarga gedheku, lan pandangan jagadku dadi kristal ing njero lan njero.

Sikap marang bendarane lan wewenange

Nanging ngajeni wong ora ateges ndeleng dheweke minangka malaekat sing ora nate salah. Lan mesthine katresnan kudu ora ngrusak garis. Kabeh wong sing apik banget iki minangka manungsa kaya sampeyan, lan mulane aku ngajeni lan tresna lan sesambungan karo dheweke. Aku ora ana hubungane karo malaekat server (yen ana), lan aku ora weruh akeh sambungan antarane wong-wong mau. Kulawargaku dumadi saka manungsa.

Aku wis ngutip kaping pirang-pirangMGA Ing C. Kano sing nggawa halakhah Talmudic sing diijini kanggo ngomong soko ing jeneng wong gedhe supaya padha nampa saka kula. Iki pancen nggumunake, amarga saben wong bisa ngomong kabeh omong kosong ing jeneng agung generasi lan kesandhung sing ngrungokake kanthi dosa sing paling gedhe. Kepiye ijin iki bisa dingerteni? Aku nerangake yen ing panemuku anggepan eMGA Iku ngelawan saka apa sing bisa dingerteni. Dheweke mbokmenawa nganggep yen aku krungu bab-bab ing jeneng wong gedhe aku ora bakal nampa iku kanthi otomatis nanging mung bakal nimbang iku serius lan hormat. Alesane wong nggantheng wong sing hebat iku dudu amarga dheweke entuk dhasare, nanging amarga dheweke rumangsa nalar dheweke ora dianggep kanthi bener. Para pamireng ora mikir kanthi serius babagan argumentasi kasebut amarga ngremehake dheweke. Dheweke duwe niat supaya wong-wong mau njupuk kanthi serius, nimbang samubarang, banjur mutusake dhewe. Mula, dheweke diijini ngaturake perkara kanggo wong gedhe, amarga iki bakal nyebabake para pamireng mikir kanthi serius babagan argumentasi kasebut. Nanging ing pungkasan anggepan yaiku saben wong nindakake apa sing dikira. Sanadyan dheweke krungu saka wong gedhe, dheweke ora nampa mung amarga wong sing ngomong. Dheweke nganggep barang kasebut dhewe lan nggawe posisi babagan.

Ing biyen aku wis nyebutake bedane antarane rong jinis "visionaries": jinis sing kapisan yaiku sing biasa, yaiku, sing bener-bener nindakake kabeh sing ditulis ing bukuku. Chazon Ish. Jinis kaloro yaiku visioner sejati, sing nindakake apa sing dikira dhewe kaya umumeChazon Ish Apa lan dhawuh kanggo nindakake. Aku kalebu jinis kapindho. Ngormati kita ora ateges aku bakal nampa kabeh sing diomongake, nanging ing sisih liya aku bakal mikir kanthi serius apa sing diomongake sadurunge nggawe posisiku dhewe. Lan kanthi ngurmati kabeh wong, pokoke aku bakal mikir, ngomong lan nindakake, apa sing dakkira dhewe.

Mesthine, ana uga pertimbangan resmi babagan wewenang, kayata wewenang Sanhedrin utawa hukum ing Talmud sing ora ana kemungkinan halakh kanggo ora setuju. Iki sanajan kasunyatane uga ana kesalahan halakh lan faktual ing Talmud (lan mesthi ana). Panguwasa ujar manawa instruksi halakh kudu ditampa sanajan ana kesalahan. Nanging aku wis kerep njlentrehake yen ing alam pikiran, sing biasane ngurusi kanyatan, ora ana kemungkinan ngomong babagan panguwasa. Yen aku wis teka ing kesimpulan manawa Sang Mesias ora bakal teka (lan kanggo ngindhari keraguan: Aku ora teka), sanajan kabeh wong wicaksana Israel kabeh ngadeg lan ngomong ngelawan, iku bakal nggawe aku mikir maneh. posisi. Nanging wewenang resmi ora bisa ditindakake ing kene. Lan yen aku ujar ing cangkemku yen aku percaya kanthi iman sing lengkap marang rawuhe Mesias, iku bakal ngowahi apa sing ana ing pikiranku? Anggere aku ora yakin aku ora bisa pratelan sing aku pracaya ing nanging mung ngomong saka basa lan ditekan. Mula ing babagan kapercayan lan panemu mung bisa mbujuk lan ora ngaku kanthi wibawa. Kajaba iku, sanajan ing wilayah halakhah, kaya sing kasebut, panguwasa bisa diomongake, ora kudu ngluwihi watese. Sapa sing duwe panguwasa duwe lan sing ora duwe, kanthi kabeh kawicaksanane, ora duwe panguwasa. Dene tembung-tembunge mung bisa diyakinake nanging ora ditampa mung amarga ujare.

wis Aku wis nulis kaping pirang-pirang Duwe nilai aku banjur menyang kaputusan otonom. Sawise swara metu saka langit ing Yavneh (ing tumindak pawon Achnai) - wong wicaksana ora nampa dheweke amarga sanadyan iki bebener padha panginten liyane. Dheweke ngerti yen dheweke salah, amarga Gusti Allah ing swarga mesthi ngerti apa hukum kasebut. Nanging ana tugas otonomi kanggo mrentah kaya sing dakngerteni, sanajan aku salah. Mangkono uga Sang Gemara ngandika yen dheweke ora nata ing Halacha Karm amarga kanca-kancane ora teka ing pungkasan panemune. Sanadyan dheweke pancen pinter, rangking ndhuwur kabeh, dheweke ora mandheg kaya dheweke. Ora amarga bebener ana ing dheweke lan ora ana ing dheweke, nanging amarga dheweke ora yakin, mula kuwi jabatane lan dheweke kudu tumindak sanajan dheweke uga ngerti yen iki ora bener.

Kanggo pakurmatan lan nistha

Aku pendekatan sing ngrembug lan nimbang tembung saka purun kita lan formulates posisi sawijining, menehi wong luwih bab saka pendekatan sing nampa tembung minangka wuta ing cerobong asep. Pendekatan sing nganggep manawa iki minangka malaekat sing ora salah lan duwe wewenang mutlak nuduhake dheweke minangka wong sing ora gelem nampa panjaluk lan nggayuh jabatane. Pendekatan kaping kalih ingkang nyata-nyata ngurmati tiyang-tiyang wau satemene nganggep bilih prakawis-prakawis tembung-tembungipun boten saged dipunleresaken lan pramila ugi mbebasaken kita saking tumindakipun. Mubeng komposisi Maimonides Tangan sing kuwat Ana kontroversi gedhe amarga dheweke ora nggawa sumber utawa alesan. Sages nganggep iki dudu cara sing ngurmati Torah lan wong-wong mau. Ora ana wong sing diijini njaluk supaya dheweke nampa omongane mung amarga dheweke ujar. Prekara-prekara sing dikandhakake ing pengadilan (minangka lawan saka Sanhedrin) yaiku proposal kanggo diskusi lan mratelakake panemume. Lan iku tembungku ing kene.

Rabbi Soloveitchik ing karangane Lan sampeyan takon saka kono, Ndadekake gambaran sing apik babagan pengalamane nalika isih cilik. Dheweke nerangake carane bapake (Rabbi Moshe) lungguh ing meja bunder karo Rabbi Akiva, Abi lan Rabba, Maimonides, R.T. lan Gra, lan ngurusi Torah. Pitakonan muncul babagan Maimonides lan dheweke bingung apa bapake lan Maimonides bakal menang utawa ora. Dheweke rumangsa dadi anggota geng kasebut, lan sejatine kabeh iki minangka kulawargane. Nalika aku maca bab-bab aku nyadari yen pengalamanku meh padha. Kanggo kula, aku lungguh ing meja bunder karo kabeh murid sage saka kabeh generasi lan kita kabeh sinau bebarengan. Aku nuduhake wacana iki, lan aku ora gelem nyerah ing salah siji saka wong-wong mau. Nyerah marang wong amarga ngurmati minangka ekspresi ora hormat utawa ora cedhak. Luwih saka iku, nalika aku ngomong karo anggota kulawarga aku ora ati-ati karo tembungku. Yen ana sing ngomong omong kosong banjur dakkandhani. Kadang aku ngguyu lan guyon ing biaya. Nanging kabeh wis rampung amarga aku rumangsa dadi bagian integral saka geng. Aku ana ing omah lan ora ana ing museum sing mèngeti masa lalu sing kudu ati-ati supaya ora ana sing rusak.[1]

Sawetara taun kepungkur, nalika aku mulang ing Hesder Yeshiva ing Yeruham, ana sawetara acara sing nesu banget. Aku Hung kiriman ironic lan sinis kang aku moyoki kita kabeh. Murid-murid banjur dadi geger amarga rumangsa cilaka ing yeshiva lan utamane ing sirahe (Rabbi Blumenzweig). Aku nglumpukake dheweke ing wayah sore ing ruang makan lan ngandhani yen perkara kasebut ditulis kanthi tepat amarga apresiasi banget kanggo Rosh Yeshiva. Aku dadi upset amarga wong-wong padha ngece kita kabeh (kalebu wong) lan kita bodho sawise wong-wong mau. Aku nambahake yen sapa wae sing ana ing museum mlaku kanthi tiptoe. Dheweke ora pengin mecah apa-apa ing omah kaca iki. Dheweke pengin samubarang tetep wutuh lan pastoral lan ngiringi uripe nalika dheweke wis adoh (ing kabeh babagan) adoh saka yeshiva. Iku bakal ninggalake wong tentrem lan pastoral sudhut sing bisa ora kejawab (teoretis) nanging tetep adoh saka iku. Aku, ing tangan liyane, aran ing ngarep, lan ing ngarep aku ora mlaku ing tiptoe. Sapa sing nglakoni omong kosong (miturut panemuku) bakal ngrebut cokotan lan teguran saka aku. Dheweke mesthi uga olèh kanggo menehi kula itungan padha. Nanging prekara-prekara kasebut diucapake lan asale saka sambungan lan ora saka jarak. Dheweke asale saka katresnan lan rasa hormat, nanging iki minangka asil saka hubungan kulawarga lan ora ngormati sing adoh lan asing kanggo pameran ing museum.

Mangkono ing pangertènku kaping pirang-pirang bab sing berlebihan lan ora nyata sing diwènèhaké marang kita dening kabeh generasi bener-bener ngandhakake jenis penghinaan. Wong ora wani ngomong kanthi jujur ​​lan ngritik tembung-tembunge, nanging nuduhake anggepan tersirat yen kritik kasebut bakal ngrusak statuse wong sing ngritik. Mesthine dheweke ora duwe jawaban, mula kita kudu nyisihake. Aku yakin banget marang dheweke lan kejujuran, lan ing mripatku, rasa hormat sing nyata marang tembung-tembung kasebut diwenehake kanthi tepat nalika kita ngrembug tembung-tembung kasebut kanthi jujur ​​lan cetha. Sapa wae sing nuduhake wacana iki, yaiku lungguh ing meja ing grup, kudu ngerti iki. Sapa wae sing tetep ana ing njaba lan ndeleng museum kasebut bakal tetep njaga martabate para priyayi sing kapisan lan pungkasan, saengga ora bisa ngurmati lan tresna sing pantes.

Sesambungan karo wong ndadekake closeness. Raket ndadékaké wong-wong mau katon minangka manungsa, ing cahya lan bayangan. Ora ana wong sing sampurna, lan saben wong duwe cacat, salah, tiba lan liya-liyane. Nalika sampeyan cedhak sampeyan ndeleng kabeh, lan nalika sampeyan aran cedhak sampeyan ora ragu-ragu kanggo nuduhake. Ati-ati nuduhake jarak. Ing admiration kanggo poster sing macet ing tembok lan ora ing urip bebarengan. Karo wong-wong sing cedhak karo aku aku guyon lan sting, mudhun ing wong-wong mau, banjur nepuk pundhak karo kekancan lan nglirik. Angger-anggering Toret iku kagungane kita kabeh, lan kita kabeh kudu melu mbentuk lan ngrumusake. Sapa sing ora melu ing proses iki ora duwe bagean. Dheweke bakal nambani kaya gréja. Kanthi kabeh pakurmatan lan ing wektu sing padha ing kadohan.

Ing gaya

Ing kene aku bali menyang internet. Bab-bab kang katulis marang wong akeh ora bisa diarani kaya kang diucapake sajrone beit midrash, yaiku sajrone kulawarga. Anggonku nalika nulis bab-bab iki yaiku para pamaca kepengin dadi kagungane lan mulane uga kalebu kulawarga iki. Dheweke njagong ngubengi meja ing ruang sidang virtual iki lan dadi mitra lengkap ing kabeh sing ditindakake. Bener, kadhangkala ana sing metu, kadhangkala kanthi cara pecah-pecah, lan kadhangkala sampeyan mung ora ngerti utawa ora nggatekake konteks.

Senadyan stilistika sinis lan ironis, lan aku nyatakake kanthi cetha, nanging beda karo sing dianggep wong sinisme ora sopan. Aku ora ngelingi panggonan sing aku ngremehake mantan, utawa malah sing terakhir (mbok menawa sawetara rabi ing jaman kita, lan malah saiki aku ora ngelingi). Aku pancen eling yen dheweke dadi manungsa sing bisa nggawe kesalahan lan duwe cacat, kaya aku kaya sampeyan. Dadi nalika aku ngomong yen aku ora peduli apa miturut Maimonides aku iki sesat, tegese definisi sing bakal diwenehake marang aku dudu argumentasi. Sapa wae sing arep ngyakinake aku kudu nerangake marang aku endi salahku. Mulane ora cukup kanggo ngandhani yen aku iki sesat kanthi cara wong utawa anonim, mula aku uga ora nampa komentar kaya ngono. Ing bab punika botên wontên satunggal-satunggaling panjênêngan tumrap Maimonides, ingkang sampun kula têrangakên ing nginggil. Sawise kabeh, Maimonides dhewe nindakake apa sing daklakoni. Dheweke dibagi karo para leluhure tanpa nutup tlapukan, kalebu ing bab-bab sing dianggep ora biasa. Dhèwèké meksa nalar marang sumber-sumberé (kaya sing wis diduduhaké déning Ramban nganti ping pirang-pirang ing oyod-oyod), lan ing sawetara panggonan dhèwèké uga ngrèmèhaké lan malah moyoki para leluhuré lan wong-wong sing ora setuju karo dhèwèké. Kabeh iki ora mesthi nuduhake rasa ora hormat. Iku nuduhake keterlibatan lan rasa kulawarga. Ing kulawarga bisa ngomong kanthi bebas. Iki minangka bagean saka pengalaman kulawarga iki.

Yen wis ana ekspresi nyenyamah marang para mantan utawa wong gedhe (kaya sing kasebut, aku ora ngelingi siji), aku ngajak para pamaca kanggo nampilake ing kene (luwih becik nganggo link). Yen ana, aku bakal narik wong-wong mau menyang kene. Nanging yen aku wis nyatakake posisiku kanthi cara sinis utawa ironis, iki caraku. Iki ora kudu dianggep minangka nistha amarga ora nyatakake nistha. Wujud ekspresi kang teka kanggo ngasah samubarang lan kangelan kang ana. Iku angel kanggo kula kanggo ngerti interpretasi sing weruh ing tembung sandi disdain kanggo wong kang aku wis darmabakti urip kanggo nemokake panggonan. Kanggo kula maca ing situs iki partner ing diskusi Beit Midrashi. Mangkene tembungku kudu dideleng lan sapa wae sing menehi interpretasi beda, iku salah lan nyasarké.

[1] Patut dideleng Ing kene.

84 Pikiran babagan "Gaya lan Esensi - Klarifikasi lan Dasar kanggo Pembaca Situs (Kolom 63)"

  1. Iki 'pangandikane Gusti Allah sing urip'
    Nguatake Michi, sing nggawe swara sing beda, akal lan cerdas (sanajan aku ora setuju karo dheweke) lan paling ora nggawe uripku (agama? Intelektual?) - luwih menarik.

  2. Sugeng Rabi,

    Miturut pendapat pribadi, kadhangkala gaya sampeyan nyinggung tujuan sampeyan nulis artikel / kirim. Sampeyan bisa uga ndeleng iki minangka refinement saka tembung lan presentation saka ironi saka mratelakake panemume ngelawan, nanging sampeyan bakal setuju sing nulis kanggo gawe uwong yakin liyane lan ora dhewe. Mulane, cara sampeyan ngerti gaya sampeyan penting, nanging aku nyaranake ngrungokake apa sing maca babagan iki - lan yen ngganggu kemampuan kanggo nampa tembung sampeyan, amarga sampeyan dhewe durung entuk target ing artikel kasebut.

  3. Rabi Michi

    Yen sampeyan nulis menyang sing pertama kanthi gaya langsung, mula dianggep negatif. Contone, ukara "Kanthi rasa hormat, Maimonides lan Rashba ora duwe wewenang kanggo nindakake kaya ngono lan liya-liyane" (Makor Rishon, tambahan Shabbat) langsung nggawe kesan yen sampeyan pengin dadi pelanggar pisanan.
    Yen sampeyan nerbitake lan nulis supaya bisa mangaruhi wong liya lan mesthine yen sampeyan pengin para konservatif nganggep tembung sampeyan kanthi bener, aku saranake sampeyan nggunakake basa sing nuduhake rasa hormat sing sampeyan rasakake kanggo Maimonides lan Rashba lan liyane. saka pisanan

    1. H. Shalom.
      Iki bener conto sing apik. Apa sing lara ing kene? Aku pancene ora duwe wewenang lan aku nulis. Carane aku kudu wis worded iku luwih subtly? Aku malah ngarep-arep kanthi hormat (sanajan bisa uga wong mikir yen mung tambahan sing sopan kaya "yen ora Demistapina", lan dudu dheweke).

    2. Rabi Michi,

      Pancen rada ironis nanging miturut panemuku tembung ‘kanthi ngurmati Rambam’ iku dianggep ngremehake lan ora ngajeni. Lan ing mratelakake panemume, paling gampang kanggo nulis ukara sing padha tanpa frasa iki utawa nulis 'Kita wis sinau saka Rambam lan Rashba dhewe yen Talmud mung minangka sumber panguwasa'.

  4. BSD B. ing Nissan

    Kanggo Ramada - halo,

    Apa sing kudu ditindakake? Apa sayuran ijo, mlumpat lan 'kove koa' iku kodhok, sing katon kaya nistha lan muni kaya nistha - iku nistha!

    Luwih saka sepisan gaya blatant lan disparaging nutupi kekurangan argumentasi. Ing ujian 'badut siji nolak sawetara rebukes'. Bakal tansah ana amaret-amaret sing ora sopan sing bakal keplok-keplok lan didilat ing 'seneng' kanggo moyoki, saéngga ngatasi kebutuhan sing abot kanggo nalar, nggawa sumber, lan ngrembug kanthi serius babagan argumentasi.

    Sages lan rabi pisanan lan pungkasan kita ngadeg ing budaya diskusi sing resik lan hormat. Teka dhewe: Ing saben sewu pitung atus kaca debat Talmud, ana total udakara 20 (!) Ekspresi kasar sing penulis Havat Yair mbahas jawaban sing kondhang ing pungkasan buku 'Hefetz Chaim', lan nerangake paling iku

    Lan kajaba sawetara ungkapan, ana kabeh literatur sing kebak debat babagan prakara eksistensial, dhasar iman lan hukum sing serius - lan meh ora ana pangecualian, kanthi gaya prakara lan presisi. Panganggone basa kang murni minangka ciri (Brush Pesachim) kang bakal mulangake Halacha.

    Ora kanggo apa-apa Rabi Brachia (Yoma AA) njlèntrèhaké murid-muridé para wicaksana minangka 'pribadi', sing kaya wanita 'asor lan kesel', nanging nindakake kepahlawanan minangka priya '. Nyingkiri cara demagogic saka cemoohan sinis meksa penulis kanggo nggawe prakara-kasunyatan lan pitakonan nalar sing fokus ing argumentasi sing bisa ditampa, sing mung bisa ngyakinake wong sing golek bebener.

    Salam, S.C. Levinger

    .

    :

    1. Shatsal Shalom. Aku seneng kanggo link kanggo nuduhake kula conto iku ijo lan popping kaya kodhok, banjur aku bakal ngakoni iku kodhok. Aku mbantah.
      Saka komentar ing kene aku dumadakan ngerti yen miturut pendapatku sing nggawe wong mlumpat yaiku isi posisiku lan dudu wujud ekspresi. Posisi kasebut dianggep minangka impudence (pirsani conto ing ndhuwur babagan wewenang Maimonides lan Rashba. Iki pancene minangka conto sensitivitas kanggo isi lan dudu wujud ekspresi). Iki minangka kesanku, nanging aku seneng menehi conto kanggo ngerti yen aku salah (yen pancen).
      Uga babagan kuotasi sing digawa, iki minangka pernyataan lan dudu analisis materi kasebut dhewe. Mesthi ana sawetara conto ekspresi sing luwih akut tinimbang aku ing wiwitan lan pungkasan lan uga ing Talmud dhewe. Lan malah nalika rabi rebukes muride, minangka sampeyan nggawa saka pengalaman, iku ngirim ora rampung ing teks kanonik ing mata kabeh Israel. Dadi angel kanggo aku nampa alesan kasebut.
      Ana uga ungkapan sing ngomongake babagan saka ndhuwur lan nggambarake gambar sing beda, kayata para wicaksana Babil minangka tongkat pelaut, lsp. Mboten kesupen BS lan BH ingkang sami mateni, saha kathah ingkang nyembelih kangge R. Zira (Megillah XNUMX: XNUMX). Lan saben Dayan sing ngrembug babagan pulo Dina Lao Dina yaiku (BM Lu) lan liya-liyane. Sejatosipun bapak-bapak kula sami boten nggatosaken landheping tembung. Mula, miturut panemuku, nyinaoni sumber iku mujudake tumindak kontradiksi.
      Nanging aku ora weruh ing kabeh idin iki, amarga sanajan purun kita nindakake mangkono, aku ora kudu ngetrapake kabeh sing ditindakake utawa diomongake (miturut pendapatku). Aku mung menehi komentar babagan apa sing sampeyan ucapake.
      Ing ngisor iki, aku seneng conto saka ujaranku sing bakal ngasah diskusi lan ngidini kita dadi luwih konkrit.

    2. Lan babagan "wewenang kanggo ora setuju karo mantan"

      Aku ora mikir yen omongan tanpa wates babagan 'wewenangku ora setuju karo mantan' minangka 'luka marang mantan'. Kabeh mung muni pretentious lan 'katutupan' ... ..…

      Ana guyon bab putra saka rebbe sing nguripake menyang pengadilan lan ngandika sing rama dicethakaké kanggo wong ing ngimpi lan dhawuh kanggo terus minangka rebbe. Sang dayan ngandika marang dheweke: "Ing Shlomo, yen bapakmu teka ing impen marang para tuwa-tuwane Hasidim lan dhawuh supaya makutha sampeyan dadi ahli waris, mesthi ana papan kanggo rembugan. Nanging yen dicethakaké mung kanggo sampeyan, sampeyan kudu ngrasa yen sampeyan ndeleng saka bayangan atimu.'

      Malah Annan Nima:
      Saupama wong-wong gedhe ing Israel padha kaklumpukake ing turun-tumurun kita - Grash Shach lan Gersom Auerbach, Gersom Elyasiv lan Gersom Wazner, Gersom Israel lan Gersom Goren, Gersom Sapira lan Gersom Kafach, Gersom Soloveitch YK lan GR Feinstein, GR Yosef lan GRM Lan claims: 'Aku pisanan lan aku pungkasan' - misale jek pengadilan sing panggonan wis sawetara leladen 🙂

      Muga-muga kita bisa kerja keras lan kesel ngerteni tembung pisanan saka Halacha lan Aggadah, lan dhasar sing kuat sing dilebokake kanggo kita - lan mbangun lan nggawe inovasi nyata!

      Salam, S.C. Levinger

    3. Satzal,
      Ora ana barang bukti. Sawise kabeh, aku ora makutha dhewe karo mahkota khusus. Aku uga ngaku iki kanggo sampeyan lan kanggo kabeh sing melu (bar paling apik). Iki minangka argumentasi babagan tradhisi lan maknane lan dudu babagan aku. Pratelanku dudu yen aku generasi gedhe mula aku nyatakake utawa ora setuju karo kabeh wong. Pratelanku yaiku ora ana generasi gedhe kanggo iki. Iki pratelan temen beda. Kajaba iku, aku wis nulis kaping pirang-pirang kanthi eksplisit manawa ora amarga keagungan tartamtu nanging amarga otonomi. Sanadyan aku ngerti yen bangkekane luwih kandel tinimbang bangkekanku, aku duwe wewenang (kaya ing tangan saben wong) kanggo nuduhake. Dadi aku dhawuh ing Shas dhewe (aku nggawa conto R.M. Lan umume, wiwit iku bapak lan simbah mlaku minangka peringatan, lan barang-barang wis kuno.

    4. Lan babagan 'otonomi' (Ramadhan)

      Ing S.D. D. ing Nissan

      Kanggo Ramada - halo,

      Saktemene urusan 'tungku Achnai' minangka bukti sing kuat yen ana kepentingan 'yen Torah ora kudu digawe minangka rong Torah', lan malah raksasa kaya Rabbi Eliezer dilarang menehi pitunjuk marang akeh amarga ujare bertentangan karo mayoritas. panemu.

      Sing becik yaiku siji halakhah kanggo kabeh Israel metu saka cangkeme pengadilan gedhe ing biro Gazit. Kahanan kalih griya tanpa pancasan ing antawisipun, bokmanawi saking Hérodès ngrebut Sanhedrin ingkang nyurung para wicaksana dhateng 'ruang pribadi', kahanan ingkang ndadosaken sekolah-sekolah ingkang kapisah.

      Kahanan iki dibenerake dening Rabban Yochanan ben Zakkai, banjur Rabban Gamliel Dibna sing mbangun maneh 'Dheweke Panitia' minangka kerangka pusat. Kahanan sing ana ing sawetara wektu ing jaman Amoraim, nalika ana sawetara yeshivas utama ing Babil lan Israel.

      Ing kasus apa wae, persatuan yudisial dibutuhake ing sawijining komunitas, miturut pendapat rabi, ora bakal ana guru ing siji pengadilan lan sawetara guru ing siji pengadilan, lan miturut pendapat Abi, sanajan ing 'loro pengadilan ing sawijining kutha' bakal ana. dadi 'sampeyan ora bakal ngumpul'.

      Ing laku, aku mikir sing nganti periode divorce saka abad kaping 15, ing paling panggonan ana mung siji komunitas ing saben kutha (kajaba ing Baghdad ngendi kanggo wektu loro yeshivas 'Sura' lan 'Pombadita' lungguh, lan Kairo ngendi ana. minangka komunitas Palestina sing kapisah).

      Mung ing abad kaping 15, nalika amarga deportasi massal saka Spanyol Ashkenazi lan Prancis, kahanan nambah kabeh komunitas padha terlantar lan terus ana minangka komunitas independen ing ngendi dheweke nemokake papan perlindungan.

      Nanging saben komunitas ana ing jejere kutha tartamtu, ing ngendi ana siji komunitas utawa sawetara komunitas, nanging kasunyatane 'komunitas ekstrateritorial', lan mesthine dudu kasunyatan individu tanpa afiliasi komunitas, ora bisa dipikirake.

      Kasunyatan saka 'komunitas ekstra-wilayah' wiwit mung ana ing abad kaping 18, amarga sawetara alasan: disintegrasi 'menyang papat negara ing Polandia, lan mengko penindasan otonomi komunal ing negara-bangsa Eropa modern, sing ing Tengah. Ages ora ndeleng perusahaan otonom kanthi penilaian dhewe. .

      Malah perjuangan gedhe ing masyarakat Yahudi, karo tersangka ing dina Sabat, lan perjuangan sakteruse antarane Hasidim lan mungsuh lan antarane pendhidhikan lan konservatif lan antarane Zionis lan mungsuh - nggawe kahanan anyar sing masyarakat lokal wis cenderung kuwat kanggo disintegrate. Absurdity saka 'sepuluh pengadilan ing siji kulawarga nuklir'.

      Ing kahanan kita sing saben wong Yahudi iku individualis, afiliasi komunitas pribadhi minangka 'kebutuhan ora bakal nangis', nanging aku ora mikir yen 'tujuan pujangga' sing menehi Torah marang bangsane kanggo nggawe 'kerajaan imam lan suci. bangsa', bangsa sing ngabdi marang Gusti minangka masyarakat sing kohesif, . Mula saora-orane kudu ana gegayuhan kanggo nguatake paseduluran lan ora ambruk maneh.

      Aku mikir sing kaya periode Tannaim teka kanggo mlebu ing karya Mishnah, lan kaya periode kasebut ing ndhuwur wis mlebu ing karya Talmud, kang mbentuk pondasi sarujuk kanggo generasi sabanjuré - supaya periode. saka pisanan ditandatangani watara Beit Yosef supremasi saka mantan, kang arang banget kanggo terakhir ora setuju karo.

      Kaya sing sadurunge ora setuju karo para wicaksana, lan puas karo interpretasi lan keputusane antarane wong-wong sing wicaksana - mulane wong-wong mau nampa sing pertama minangka dhasar lan titik wiwitan kanggo diskusi halakh. Lan kanthi pitulungan saka Gusti Allah, periode Haronim uga bakal diselenggarakake lan ditandatangani dening seniman gedhe kayata Rabi Yehuda Hanasi, Rabi Ashi lan Rabi Yosef Karo lan Rama, sing kerjane ngumpulake lan nyunting nyebabake pembentukan umum sing anyar. kanggo kabeh bangsa!

      Salam, S.C. Levinger

    1. Lan amarga aku ana ing omah (anonim)

      Lan amarga aku ana ing omah - aku ngati-ati supaya ora ngrusak dhasare. Nalika aku duwe dhasar sing padhet - aku bisa nggedhekake lan ngunggahake lan mbentuk ing sembarang arah sing dakkarepake. Pondasi sing luwih kuat, luwih akeh cakrawala!

      Salam, S.C. Levinger

    1. Lan amarga aku pengin dhasar sing padhet - aku bakal nggawe manawa bisa melu lan nambah nganti ora bisa dibantah. Amarga pondasi sing bisa daktantang kanthi gampang nalika mlaku mulih dhewe ora dadi pondasi sing cukup padhet, lan muga-muga Gusti Allah ambruk yen aku nyoba nggawa wong liya menyang omahku.

  5. Aku sampeyan bener sing isi iku masalah utama saka apa katon minangka nyerang, nanging gaya bisa Moderate apa katon dadi nyerang. Yen kita njupuk ukara ing ndhuwur "karo kabeh pakurmatan kanggo Maimonides dheweke ora duwe wewenang" lan liya-liyane, mula isine pancen bakal kaget akeh wong nanging gaya bisa nyuda. Sisipan tembung 'miturut panemuku' lan amarga pasangan tembung 'menurut pendapatku' wis apik banget - ora ana isi sing ditambahake ing kene (pasangan tembung kasebut bisa uga duwe isi tambahan tartamtu), nanging bisa nyuda kesan. . Nalika maca ukara minangka, sampeyan njaluk roso kesengsem sing ora sijine iku ing Maimonides - banjur yen nindakake soko, mbokmenawa panginten kang wis panguwasa, lan saka gaya sampeyan bisa njaluk roso kesengsem sing mratelakake panemume ora sah; Nambahake 'mratelakake panemume' menehi kesan yen panemune iku sah, lan sampeyan ora nyoba nyopot saka lapangan panemu halakhic minangka pendapat eksternal (lan pancene, sampeyan lan kenalan sampeyan ngerti yen sampeyan ora pengin ngowahi apa wae. mratelakake panemume nanging mung ngrembug, nanging ora kabeh sing maca ngerti). Liyane bab - tembung "karo kabeh pakurmatan" asring digunakake kanggo "Aku ora ngajeni", lan nalika penulis asring nggunakake cynicism, mesthi luwih curiga. Yen sampeyan pengin, sampeyan kudu nandur modal luwih akeh kanggo ngyakinake para pamaca babagan ketulusan penghormatan sing sampeyan tampa kanggo Maimonides sanajan bisa ngganggu.

    1. Lan bisa uga mungkasi beautifying?

      Sinisme lan ejekan ora asale saka perasaan 'ing omah' utawa saka ideologi anti-postmodern liyane.

      Iku sipat karakter, kang kadhangkala develops metu saka pengaruh lingkungan ing sawetara titik ing sasi utawa saiki, utawa saka insecurity, kang manungsa isine dening respecting aib wong liya, lan 'pasa' gained dening tumindak provokatif lan statements. - Lan aku ora ngomong babagan statement sinis ing kene, nanging babagan gaya biasa sing moyoki 'kabeh sing obah'.

      Sing sinis dudu wong sing seneng. Dheweke kudu kabeh urip maneuver kabeh wektu antarane penggalihipun dhumateng saka ciloko lan moyoki, lan perlu pancet kanggo mbenerake mrico sing nerangake carane moyoki iku puncak pakurmatan 🙂

      Kita ora duwe apa-apa kajaba ndedonga lan mberkahi wong sing moyoki, sing bakal duwe hak istimewa kanggo metu saka 'Pasamunan Zin' lan nemokake rasa seneng ing mripat sing apik, mripate keadilan yaiku 'Pasamunan Suci'!

      Kanthi berkah halal lan seneng, Shin Zin Lin

    2. Lan ora ana buktine kajaba mung marang wong kang padha golek bebener

      Lan aku wani mbanting perkara-perkara sing angel iki, amarga kesanku uga dibuktekake kanthi drajat njaluk bener. Wong sing golek bebener kudu ngomong sing bener!

      Salam, S.C. Levinger

    3. Kanggo Shlomi.
      Aku uga nampa babar blas tembung sampeyan. Ing analisis post-mortem ucapanku, aku uga bakal nambah aspek liyane saka motif anti-postmodernist: tegese aku duwe posisi lan sah kanggo ngrumusake posisi lan ora tetep karo kasunyatan sing saben wong bener. lan "iki lan iku" lsp.

      Aku ora setuju karo analisis sampeyan, aku ora setuju karo analisis sampeyan. Nanging mbok menawa aku ndemek soko lan ngapura kula kanggo ora nindakake post mortem kanggo dhewe.

  6. Rabi Michi, lurusake kekuwatanmu.

    Mung mentas iki aku krungu saka penulis sing alesan Gustining jagad paring sumpah marang Moshe Rabbeinu kanggo mecah tablet amarga Moshe Rabbeinu mangertos yen tumindak pedhet minangka masalah. Dhèwèké sing ”ilang” saka tanah Mesir, mulané yèn ora ana ing kono butuh panggantos. Nglanggar papan nyuwil mantra. Sing penting yaiku pangandikane Gusti Allah lan dudu Nabi Musa.
    Dipuntedahaken Rabbi Nachman sing nulis sing murid diarani guru lan Rabbi Shagar nerangake yen nasibe generasi lan Torah cocog sinau dening rabi saka siswa. Murid-murid ngusir rabi.
    Lan kita mung bakal nambah sing sapa nulis kene iku pendapat ing ngenyek lan ora amiarats sing ora bakal keganggu kanggo nulis.

    Lan sawise kita wis ngenalaken sawetara nepangaken kita nyedhaki prakara. Dados kula, ingkang dados repotipun para pananggap inggih menika pitakenan wahyu ingkang boten wonten wangsulanipun rabi. Rabi ngandika sayekti, mula dheweke ngakoni yen dheweke ora duwe wangsulan, nanging kadhangkala kaya sing didhawuhi ngucapake apa sing dirungokake, mula dheweke didhawuhi supaya ora ngomong sing ora dirungokake.
    Miturut kula, panganggepipun rabi, bilih wahyu punika prakawis sajarah. Kanggo rasa paling lan misale jek kula sing kanggo paling responden wahyu punika prakara sing terus lan ing. Iku temenan ora anyar. Rabi Yonatan Zacks ing bukune Crisis and Covenant nulis yen mung bukti yen Torah menehi kabeneran yaiku wong-wong Yahudi bakal terus nyekel (buku kasebut ora ana ing tanganku dadi angel kanggo aku menehi sumber). Iki sejatine uga bukti saka Khazari. Kasunyatan bilih nukleus wis dadi wit sing ngubengi sapérangan gedhé ing donya saiki mènèhi kesaksian babagan beneré wahyu marang wong Israel (pirsani buku Micha Goodman babagan Khazari). Lan pungkasanipun, mesthi, para sages ing Tractate Yoma set saka panulis "lan iki medeni kang tanpa wedi marang Gusti Allah carane siji bangsa bisa ana ing antarane bangsa." Jeneng jeneng ing bangsa kasebut ndadekake kagum ing antarane bangsa-bangsa liya sing ngalangi wong-wong mau supaya ora ngrusak wong Israel (lan yen padha takon babagan Holocaust, GRA wis nulis yen nalika bali menyang Sion diwiwiti, Shechinah bali menyang Eretz Yisrael. lan mandheg mbela Israel ing luar negeri). Wahyu ing pangertèn iki dudu prakara sajarah nanging prakara empiris praktis sing saben dina.

    Sampeyan bisa nambah liyane lan liyane nanging misale jek kula sing iki titik wigati.

    1. XNUMX Aku ora yakin manawa aku ngerti bab wahyu. Apa maksudmu ngomong nèk Gusti Allah wis ora ngintervensi manèh kaya biyèn? Iki ora persis wahyu nanging keterlibatan. Utawa tegese pracaya ing Gunung Sinai? Dadi apa loro alternatif kasebut? Apa tegese wahyu sejarah nalika ngadhepi wahyu sing terus-terusan? Aku ora ngerti.
      Miturut cara, nalika dealing with bantahan siji ngirim ora ngelingi lan nggawa sumber. Argumentasi dhewe cukup.

    2. Aku ora cetha cukup lan dicampur munggah dicokot.

      Rabi njlèntrèhaké wahyu kasebut minangka prastawa sajarah sing dumadi telung ewu taun kepungkur ing Gunung Sinai ing ngendi Torah diwènèhaké lan wiwit iku Panguwasa donya ora katon ing donya. Halacha kanggo Musa saka Sinai ora tenan kanggo Musa saka Sinai, kapercayan ing donya sabanjuré lan ing Mesias, panemu saka sages, ing Toret dhewe ditambahake mengko tambahan, sumber saka Kitab Zohar iku dubious lan liyane. Saben pratelan kasebut nduweni dhasar sing padhet dhewe nanging nglumpukake siji-sijine nuwuhake pitakonan apa pemisahan sing ditindakake dening rabi antarane inti wahyu dhewe sing ora mesthine dadi sejarah lan komponen sejarah liyane.

      Ora ana keraguan babagan komitmen rabi kanggo halakhah, lan kapercayan kasebut minangka asmane Gusti, nanging saka kapercayan rabi marang Gd iku murni filosofis tanpa menehi papan kanggo aspek empiris saka wahyu nalika nggabungake pendekatan historis kanggo Torah. iku angel kanggo ngerti ngendi wates liwat. Yagene ora dikandhakake yen Torah kabeh minangka kapercayan manungsa (lan ora mung Halacha kanggo Musa saka Sinai), tambahan pungkasan wiwit saka tengah periode Temple First (minangka klaim kritik Alkitab), pengaruh filosofis abad pertengahan (Kabbalah). ) lan liyane. Sawise kabeh, yen pendekatan historis kanggo Torah dijupuk, ing ngendi garis tapel wates?

      Aku mesthi simpati karo pitakonan sing diadhepi rabi lan urip gampang sing ditindakake dening akeh wong kanggo masalah kasebut ora bisa ditampa. Mesthine ana pitakonan lan masalah sing ngganggu sing ora serius. Nanging iku merata penting kanggo kula kanggo jangkar wahyu ing sawetara dimensi empiris. Miturut pendapatku, dimensi empiris sing diwenehake dening Sages ing kene kuwat. Dhèwèké njlèntrèhaké bédané antarané Israèl lan suku Su (suku Su sing dipatèni sakdurungé bangsa Israèl isih slamet), kok ora ana kepentingan Kristen lan Islam (amarga agama loro mau mung nyoba ngapusi wahyuning asmané Allah. ing jagad Israel lan Torah) lan liya-liyane. Sing nuduhake asmane Gusti Allah ing jagad iki dudu wahyu sejarah saka telung ewu taun kepungkur, nanging anane wong Israel lan Toret ing jagad iki. Kanggo ndeleng asmane Gusti ing jagad iki cukup kanggo ndeleng pangilon.

      Pangéraning jagad ora kena disentuh. Dheweke ora bagean saka donya ing pangertèn prasaja (lan aku ora mlebu menyang regejegan kene antarane Chabad lan Lithuanians). Nanging Gustine jagad duweni tandha ing jagad - Israel lan Toret. Sawise kabeh, padha kaya ghetto lan tangane teka bebarengan. Sing dibuktekake lan sing dibuktekake padha. Pancen, Gustine jagad ora nindakake mukjijat sing katon ing pangertene sing sederhana, nanging kaslametane wong Yahudi lan bali menyang Tanah Israel, mbok menawa mujijat paling gedhe, lan nabi Yeremia wis nulis. :
      Mulane, lah, bakal tumeka ing dinane, -- mangkono pangandikane Sang Yehuwah -- wong ora bakal padha ngucap maneh bab uripe Sang Yehuwah, kang wus ngentasake wong Israel saka ing tanah Mesir. Sabab manawa Pangeran Yehuwah urip, kang nekakake turune turune Israel saka ing tanah lor lan saka sakehing nagara ing tanah Edom;
      Iku ora ketepakan sing Orientals nampa kuk saka Kratoning Swarga ing mburi pandonga Arab dina Kamardikan. Kanggo wong-wong mau, astane Gusti Allah dicethakaké nalika wong Israèl diuripaké ing tanahé.

      Aku mung nambahake yen perkara-perkara kasebut duwe implikasi tambahan kaya bedane antarane buku-buku pamikiran wong Yahudi sing isih dianggep kitab Torah tinimbang buku filsafat sing dianggep buku kawicaksanan. Aku setuju karo rabi sing ana prabédan angel dipahami antarane buku-buku pamikiran lan Halacha lan beasiswa lan isih amarga padha minangka bagéan saka wahyu asmane Gusti Allah ing donya ing mratelakake panemume, padha duwe hukum Torah lan ora kudu dilebokake ing jamban lan kudu diberkahi. Buku-buku filosofi Gentile ing tangan liyane ora duwe pager kuwi lan mulane diijini kanggo maca ing jamban.

      Muga-muga perkara sing daktampa ora dianggep kasar lan kendel.

    3. Dear XNUMXth.
      Apa sebabe tembung-tembung sing ora sopan utawa kendel? Bab kaya spurs sing ditulis kanthi apik lan ditampa. Menapa malih, sethitik impudence lan sinisisme (sing ora ana kene kanggo paling apik saka pertimbanganku) ora mbebayani ing mratelakake panemume.
      Nyatane aku setuju karo saben tembung. Aku ora ngerti endi prestasine. Sawise kabeh, aku nulis ing notebook kalima kabeh bantahan iki saka sajarah unik lan liyane. Nanging ing mratelakake panemume iku ora kudu nyebut keterlibatan gaib (paling ora ing generasi anyar) nanging alam Yahudi nandur ing kita dening Torah lan orane lan sajarah kita.
      Kapitadosan kula ing Gunung Sinai punika faktual. Nanging isine ora sakabehe jelas kanggo aku (lan miturut pendapatku uga kanggo wong liya, kajaba dheweke ora wani menehi laporan babagan iki). Aku wis nyimpulake yen status kasebut adhedhasar bagean saka argumentasi sing sampeyan wungu ing kene.
      Pancen wates antarane sing ditampa ing kana lan sing ditambahake ora ngerti aku. Apa sing kudu ditindakake, aku ora bisa nggawe kesimpulan babagan perkara iki. Dene ana praduga (kayata panganggep yen kang katulis ing Toret iku saka swarga nganti kabukten).

  7. Matur nuwun kanthi sanget kanggo pakurmatan. Omonganmu sing kebak ati. Nanging katresnan iku gedhe tenan. Kaping pisanan, menyang kutha apa wae, supaya bisa mbedakake antara racun lan cynicism lan ajaran Torah sing ditampa, sampeyan kudu njupuk buku-buku awal sing kebak pemandangan, lan tulisan sampeyan ing situs kasebut. Ing doktorat sampeyan kudu nulis Michi awal lan pungkasan Michi (saiki) lan sawetara kudu nulis doktor anyar supaya bisa gawe anyar penemuan liyane: nulis ing buku lan nulis online. Apa nulis web uga apik banget karo almarhum Mickey? Inggih, iku manunggal isi lan wangun, bakal njawab. B. Elinga yen umume temuan sing ngapusi basa sing ora sopan bakal ditemokake ing jawaban sampeyan lan ora ing kolom. Justru ing tulisan sing kesel lan akeh tugas sampeyan cenderung ngeculake Nasaret tanpa kendhat. Deleng ing kana, lan ing kana sampeyan bakal weruh fenomena "kehancuran wis dirilis (puitis?)". Lan ing kasus kasebut, ing ngisor iki ana sawetara perkara sing nggegirisi, lan aku ora bisa njlentrehake kanthi rinci amarga akeh lan wektune saya suwe saya suwe lan aku nyoba nggawe luwih elek kanthi mbuwang wektu idling:

    1. Babagan larangan rabi ultra-Ortodoks (anyar?) Kanggo nyekel smartphone tanpa nyaring pornografi (ndeleng diskusi ing jawaban sampeyan ana) sampeyan nelpon pananya kanggo tumpang tindih. Basa najis kanggo kabeh wong sing ninggalake agama lan lite agama. Ora ana jawaban rabi, malah sing paling manut sing bakal nggunakake basa iki: "Pangeranku ora ana rabi sing nduweni wewenang kanggo nemtokake apa wae. … Lan sanajan sampeyan kalebu komunitas sing akeh sing nglarang, aku isih mikir iki dudu tembok. Yen sampeyan butuh kanggo urip utawa nganggep penting, banjur tumpang tindih.
    https://mikyab.net/%D7%A9%D7%95%D7%AA/%D7%90%D7%99%D7%A1%D7%95%D7%A8-%D7%94%D7%97%D7%96%D7%A7%D7%AA-%D7%A1%D7%9E%D7%90%D7%A8%D7%98%D7%A4%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%A1%D7%9E%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%92%D7%93%D7%95%D7%9C%D7%99-%D7%94/

    Ing kana sampeyan nulis, sampeyan ora duwe nilai ing wong-wong gedhe ultra-Ortodoks ing Israel (mbokmenawa rabi Elyashiv Steinman lan Kanievsky. Apa wae sing gedhe sing durung dakdeleng kanthi mripatku dhewe daging lan getih dadi mitos sing positif? Sing mangan kegel lan kebungkus bisnis ora maneh?: "Satemene aku ora duwe iman banget marang rabi sing dianggep gedhe ing jagad ultra-Ortodoks. , Lan sawetara uga mahasiswa gedhe (sanajan aku biasane ora ngapresiasi cara mikir), nanging sayangé, dheweke ora ngerti jagad sing dienggoni lan dipimpin dening para aktivis cilik lan mentingake awake dhewe sing golek lapangan kerja tinimbang sinau ing kollel (sing mboseni kanggo dheweke).

    2. Babagan larangan kacang-kacangan, sampeyan mbuktekake manawa sampeyan nggawe "tumpang tindih". Sampeyan bisa ngomong yen sampeyan ora mikir iku kudu digawe Samsaya Awon, nanging misale jek sing seneng nyembelih sapi ing basa rodo: ". Aku nulis ing kana yen aku ora weruh gunane njaga adat iki, lan ing pirang-pirang taun aku dadi saya kepengin banget (kaya umume kita),… Yen durung suwe ora ana sing bakal ngurus omong kosong sing ora sopan iki. . ”(!). Omong kosong sing konyol?! Sapa wong gedhe Israel sing kapisan lan pungkasan bakal setuju karo sampeyan babagan pernyataan kasebut sing bener-bener dadi conto kanggo para siswa sampeyan tumpang tindih lan ngremehake apa sing ana ing pendhidhikan sing dididik kanthi filosofis (sing kemungkinan ora bakal teka lan ora bakal tekan sampeyan).https://mikyab.net/%D7%A2%D7%9C-%D7%92%D7%96%D7%99%D7%A8%D7%AA-%D7%A7%D7%98%D7%A0%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%A9%D7%9E%D7%A8%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%95%D7%97%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%9C-%D7%94%D7%A9%D7%9D-%D7%98%D7%95%D7%A8-2/

    3. Sampeyan mbatalake kabeh pandonga Beit Yisrael dening waving keyboard, utamané ing klumpukan Haredi ing tampilan saka dina Pengadilan, lan nganggep yen nyekel Rosh Hashanah dina iki "bocah." Kabeh iki sanajan kabeh pisanan lan pungkasan ngerti iki. Apa kita kabeh keterlambatan?:
    "Dina iki aku bakal menehi komentar babagan Elul ... Yen kita ngakoni bebener, monsters iki ora ana ing antarane kita. Ambalan pancet monsters iki mung nuduhake yen ora ana siji saka kita duwe monsters… Aku kaya kanggo kurban kene alternatif sesat: Mungkin ora? Mungkin Elul minangka wektu sing apik lan pantes kanggo nggoleki jiwa taunan, nanging monsters lan teror hukum kasebut ora ana ing kita, lan bisa uga ora ana. Gambar kaya-kaya saben wong diadili kanggo saben rinci tumindake (sing wis suwe ora eling), mbokmenawa ora bisa ngyakinake kita. Bisa uga ana sing kekanak-kanakan. ”- Wigati, sanajan sampeyan bener, salah sawijining cara sing apik kanggo mlebu ing atmosfer perhitungan mental ing dina iki yaiku nganggep - paling ora minangka partai sing ragu - manawa kaadilan wis rampung. ing dina iki, malah thanks kanggo kasunyatan Tegese, yen ing Israel Yom Kippur iku sing paling suci, Gusti Allah uga maringi atiné lan mriksa wong-wong mau ing ngarepe hukum. Iki minangka cara mitos, mesthi. Lan Gershom Shulam kita wis nulis manawa para ulama Kabbalah ora duwe kemampuan maneh kanggo nganyarake piwulange sanajan kita pinter, lan iki amarga kita ora percaya maneh minangka mitos sing urip. Kasedhiya ing jaringan kanggo saben burner.
    https://mikyab.net/%D7%9C%D7%9E%D7%A9%D7%9E%D7%A2%D7%95%D7%AA%D7%9D-%D7%A9%D7%9C-%D7%A8%D7%9E%D7%96%D7%99-%D7%90%D7%9C%D7%95%D7%9C-%D7%90%D7%95-%D7%90%D7%9C%D7%95%D7%9C-%D7%91%D7%9C%D7%99%D7%98%D7%90-%D7%98%D7%95/

    4. Sampeyan nggawe Shabbat kesenengan kanggo Campers lungguh karo roti lan ombenan kanggo ngandhani wong-wong mau sing pengawasan pribadi iku nggetak. :
    Sampeyan njupuk laku spiritual lan karo alat sing padha nyoba kanggo weaken wong saka iman lan iki tanpa bukti. Iku ngelingi kabeh wong sing sinau masalah karo rokok ing Shabbat, utawa mangan cholent ing restoran Tel Aviv ing Shabbat, uga kanca-kanca ing kibbutzim sing wis pareng sesambetan sabenere nalika nganggo tefillin. Kabeh prinsip padha. Ayo padha ngrameke permisiveness karo piranti saka turis. Lan ing prakara sing padha. Ayo dhewe, sampeyan kadhemen ing iman, sampeyan ora tau ngalami pengalaman spiritual / mistis (sampeyan bisa nggoleki paseksen sampeyan ing situs kasebut). Iku sah. Ananging anggènipun nyandhak lare-lare Seder, ingkang enggal-enggal anggèning wadyabala, sarta ingkang badhe nglipur ing gaza, ing têngah-têngahing paprangan, inggih punika pitados dhatêng dayaning donga, panguwuh dhatêng ingkang rama: "Slamet aku!", Iki minangka panglipur lan iki minangka benteng. Nanging sira kabeh kanthi bobote ilmu-filosofis meh padha seneng (kesenengan Shabbat!) Ngancurake donya-lan-doggers ing wong-wong mukmin, tanpa bukti sing bisa dibenerake. Mung amarga ora katon kanggo sampeyan. Kaya kabeh kanca-kanca ilmuwan sing seneng waving sing ora ana pilihan bebas (amarga nerak determinisme suci) amarga iku ora katon kanggo wong-wong mau! Iki minangka tumindak sing ora duwe pendidikan lan ora sensitif lan ora cocog:
    Crita liyane ana ing pikiranku (siapake amplop). Sawijining wengi aku bali menyang mobil karo kabeh kulawarga lengkap (aku iki dianggep kanggo wong wadon lan enem dwarfs) saka acara kulawarga… Kita mobil mandegake, lan sing nguripake metu kanggo kula sanalika sawise iku ora kulo bar. Jam 1 bengi ing Gedera, kabeh kulawarga (wong wolung) macet ing dalan menyang Yeruham. Apa sing kudu ditindakake? Kepiye wolung wong pindhah ing jam kasebut menyang Yeruham, lan… aja kuwatir, critane mung diwiwiti. Dheweke mandheg (!) Lan ngumpulake kita kabeh, lan sawise kita ninggalake kunci Gerrist, kita mulih kanthi seneng lan apik. Saben tandha panguwuh ing ukara ing dhuwur nglambangake kaelokan liyane, kaya sing bakal dijlentrehake. Ing trip dadi cetha kanggo kita yen wong sing padha, aktivis politik lokal saka Yeruham sing lelungan menyang Yerusalem saben sawetara dina lan ngerti dalan uga, nanging sakperangan alesan kang ilang dalan bali (!), Ora kejawab interchange Latrun. (!) Lan mlebu ing Ramla (!). Dheweke ora ngerti carane lelungan lan menyang ngendi (sanajan sadurunge jaman waze), lan dheweke ketemu ing pager (!). Nalika dheweke ngliwati kita (!) Pas wektune (!) Bojone kandha marang dheweke, "Aryeh, iki kulawargane Abraham, mandheg mbok menawa dheweke butuh apa-apa" (!). Dheweke ngandhani yen dheweke ora weruh alesan kanggo mandheg, amarga durung jelas yen ana kacilakan lan butuh pitulungan (ing wektu kapindho kedadeyan kasebut). Dheweke yakin dheweke (!) Lan mandheg (!), Lan liyane yaiku sejarah (?).

    Abdi Paduka ingkang setya rawuh ing yeshiva ing Yeruham lan nindakaken, minangka adat ing kasus iki, seneng Shabbat kanggo murid-muridé liwat cookie hambar lan cola kristal. Ing kana dheweke nerangake marang para pamireng sing kaget yen dheweke ndeleng iki ora mukjizat lan nggumunake, nanging kedadeyan sing bisa ditindakake kanthi statistik. Sawise kabeh, ana ewonan wong sing macet ing wayah wengi ing dalan menyang omah lan ora ditulungi. Ana kemungkinan cilik yen ing kahanan kaya ngono, salah sijine bakal disimpen kanthi kasempatan, mula iki aku. Apa buktine? Aku paling kasunyatan sing statistik bisa. Anggere aku durung mriksa ing sampel amba saka acara carane kakehan wong wis macet lan ora disimpen, Aku ora bisa ngomong apa-apa bab kemungkinan sing kaya iki bakal kelakon lan apa ana soko ngageti kene (tangan Gusti Allah, pengawasan pribadi. , utawa Mama Ruhel).
    https://mikyab.net/%D7%97%D7%95%D7%A7-%D7%94%D7%9E%D7%A1%D7%A4%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%94%D7%A7%D7%98%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%94-%D7%9C%D7%A9%D7%95%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%AA%D7%99%D7%A7%D7%94-%D7%95/

    Gaya, tumpang tindih, kekanak-kanakan, kesenengan ngrusak mitos lan kabeh ing basa rabinik - iku sing nggegirisi akeh pelaku lan pamireng pelajaran sampeyan. Aku pribadi ora pengin dadi wong sing kaya ngono nalika tuwuh ing Toret. Sawetara cara dheweke yaiku cara sing nyenengake, resik kanggo ngombe, ilat wuda. Waca Shatz Levinger saka pembaca biasa. Basa endi sing dipilih? Sepira nggantheng tumindak lan omongane. Lha aku ora njaluk sampeyan beda kaya dheweke, karakter sampeyan beda. Nanging nulis kaya Facebook Fukachat uga dudu pangkat sing kudu dibanggakake, sanajan ing wektu sing nyenengake minangka penulis anonim ing talkback (a.k.a. self). Minangka rabi lan penjaga mercusuar, Roni - arep apa ora - duwe sopan santun sing dibutuhake.

    Aku nyaranake sampeyan njupuk dina, nyimpen kabeh review outspoken marang tulisan Panjenengan Secluded dhewe, lungguh karo rokok lan mikir. Ayo barang klelep. Iki mung kasempatan sampeyan duwe. Para kekasihmu, wong sing ditresnani, murid-muridmu, sing bisa madhangi mripatmu (lan aku yakin sampeyan pengin kaya sing ana ing kolom iki). Grafik dosometer nuduhake yen sampeyan mudhun. Bab-bab iki nduwèni skenario sing cukup kondhang ing sajarah: Elisa ben Aboyah, Avner saka Burgos, lan ing generasi kita Yaron Yadan lan Nir Stern.

    https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%9F_%D7%99%D7%93%D7%A2%D7%9F

    https://nirstern.wordpress.com/about/

    Jujur akeh sing mikir kaya sampeyan. Sawise nyingkirake Gusti Allah saka pelayanan ing swarga, apa sing isih ana? Ing paling residents sampeyan ora pracaya. Ana inti ing Sinai. Inggih rampung. Sapa sing bakal nyenengake lan ing jejere sapa sing bakal sampeyan tetepake taun utawa rong taun liyane (nalika rampung maca dhewe materi babagan kritik Alkitab sing saiki sampeyan lakoni - minangka paseksi sampeyan ing situs kasebut) ora bakal ngilangi inti iki menyang swarga lan ninggalake kita kabeh mlaku krungu cekikikan sampeyan ing kelas Sabat watara Zolent lan penutupan apik. Apa sampeyan mikir aku exaggerated?! Sampeyan ora ngerti carane akeh kanca pamirengku mikir sampeyan kaya ngono. Kabeh pitunjuk, lan ujar Freudian, nuwuhake rasa wedi yen kita kabeh bakal diapusi lan tetep dadi murid wicaksana sing dikepengini lan ditresnani sing ningkatake samubarang, sing ndadekake jagad iman lan moralitas, lan ora mung ngrusak lan ngrusak kanthi stroke a. papan ketik.

    Tresna lan ngormati sampeyan banget, banget

    umur

    Lan aku nulis ing ndhuwur.

    1. Hello Gil.
      Chen seneng karya lan kabeh komentar. Aku bakal nyoba kanggo alamat ringkes:
      1. Kaping pisanan, aku bakal preface apa aku wrote sing bab rabi generasi kita aku ngidini dhewe luwih. Pancen pitakonan saka garis pamisah minangka pitakonan sing apik. Pancen, aku ora percaya banget marang para sarjana Torah ultra-Ortodoks. Apa sing kudu ditindakake Iki kahanan. Iku dudu ekspresi ngremehake nanging ekspresi pendapat pribadi. Aku ora ngerti cara mikir lan keputusane lan aku mikir adhedhasar pamikiran sing duwe masalah. Aku ngomong iki amarga wong digunakake minangka basis wewenang kanggo ngrumusake posisi nalisir mine. Mulane aku nulis yen aku ora ndeleng dheweke minangka dhasar. Miturut cara, saka panggonan iku metu luwih abot (lan kurang sabdho) expression saka nistha menyang rabi saka arah liyane.
      Wacana sing sampeyan kutip ing bagean 1: "Satemene, aku ora percaya banget marang para rabi sing dianggep gedhe ing jagad ultra-Ortodoks. Aku ilang sayangé (utawa seneng). Aku guess iki wong apik karo niat apik, lan sawetara uga wong bisnis gedhe (sanajan aku biasane ora tenan appreciate cara padha mikir), nanging sayangé padha ora ngerti donya kang manggon lan mimpin kanggo pancasan dening Pengusaha cilik lan duwe kepentingan dhewe, golek lapangan kerja. Kanggo sinau ing kollel (sing mboseni kanggo dheweke). Aku rampung ngadeg ing mburi lan ora ndeleng dheweke minangka masalah. Iki minangka prakara-prakara lan katrangan sing apik babagan posisiku.
      Minangka kanggo tumpang tindih, aku ora ndeleng iku minangka masalah. Iki sing sampeyan lakoni nalika ana sing kudu sampeyan nanging ora dingerteni. Pancen kacang polong iku omong kosong. Aku ora ngomong apa-apa bab sapa kene. Aku wis mratelakake panemume babagan perkara kasebut, lan kesimpulan babagan sapa sing nyengkuyung tetep maca. Ngomong-ngomong, aku mikir akeh sing tetep nganggo kacang polong setuju karo aku. Nanging padha ora metu karo alasan kawicaksanan lan pendidikan (marang reformasi. Apa aku ora setuju karo). Mula saka iku ora ana dudutan kang bisa didudut saka apa kang wis daktulis ngenani adat iku sapa kang nyekel.
      3. Ing kene aku pancen ora weruh ekspresi masalah. Pancen pikiranku kaya bocah cilik, lan meh kabeh kita rumangsa kaya ngono. Kasunyatan bilih kita ora aran monsters wajib. Miturut cara, Maimonides wis ngandika ing pitepangan bab perawatan saka legenda sages lan piyambak wrote sing sapa ndeleng wong-wong mau minangka prasaja, iku Wewelak wong bodho. Lan maneh, iki tegese sampeyan kudu nglampahi proses kasebut. Mungkin dheweke ngomong iki kanggo tujuan pendidikan lan kebijakan (sing ora setuju). Masalahe yaiku kita terus karo mitos iki sanajan ora bisa digunakake maneh. Persepsi babagan mitos kasebut lan terus-terusan tumindak miturut iku minangka bocah cilik sing dakkandhakake.
      4. Aku nguwatké imané lan ora ngrusak imané. Tiyang ingkang nggadhahi kapitadosan kaliyan kapitadosan ingkang kekanak-kanakan saged nilar (tumindak saben dinten). Nalika aku nulis ing salah siji kolom, ing pendekatan sing terus mitos iki kita kiwa karo wong diwasa kurang wani lan liyane childish lan ilang sing luwih apik (mesthi generalisasi).

      Aku bisa ngerti wong-wong sing wedi kelangan iman. Aku uga wedi. Nanging apa sing kudu ditindakake? Nglirwakake bebener lan mati kaya taun kepungkur? Aku nolak supaya rasa wedi ndhikte cara mikir lan watesane. Iki minangka salah sawijining prinsip persepsi. Kaya sing wis kasebut, miturut pendapatku, luwih akeh entuk manfaat tinimbang gawe piala.
      Aku uga ora nampa rekomendasi sing tujuane kanggo nylametake aku saka bid'ah utawa "bid'ah". Aku ora duwe kapentingan ing. Yen aku iki wong kafir. Aku nyoba kanggo mangerteni bebener, lan mesthi ora kudu sukses. Nanging aku ora gelem mikir babagan kesimpulan sing dikarepake. Yen samubarang ora "nylametake" aku ing mripate wong liya, ora ana sing kudu ditindakake. Kanggo kula pendekatan iki dhewe gedhe regane, lan iku penting banget kanggo wong presents ing teks biasanipun sing ngubengi kita lan ora tenan ngatur kanggo menehi hasil karo masalah. Wong terus mati kaya taun wingi senajan masalahe beda lan wonge beda.

      Thanks maneh kanggo komentar. Aku ora setuju ora ateges aku ora nggatekake (mbokmenawa ing babagan gaya lan cara ditanggap. Sing jelas, sanajan katrangan sing dakwenehake bener, ora ateges sing maca ngerti mula mengaruhi. padha kaya sing dakkarepake). Aku njupuk lan aku mikir lan mikir bab wong-wong mau. Sanajan tanpa rokok…

    2. Gil, nyuwun pangapunten, nanging sampeyan rada exaggerating, lan liwat proses maturation (miturut pendapat kula, ora lengkap, dheweke ngalami proses transisi saka kanak-kanak menyang remaja lan isih durung kadewasan lengkap), lan sawise maca buku anyar. sampeyan bakal ngerti manawa baris sing nuntun rabi ing "loro kreta" isih nuntun panemu anyar (ing buku anyar). saiki) dituku nganggo susu ibu.

      Aku dhewe tansaya gedhe ing Zionisme agama lan ngakoni kanthi lengkap yen kabeh ekspresi sing sampeyan sebutake pancen nggegirisi banget nalika aku nemoni wong-wong mau (lan aku isih sinau ing blok kasebut, nanging uga ing blok kasebut nalika ora ana sing ngomong nganggo basa kasebut) .Nanging kowe ngerti akeh perkara Jroning atiku amarga aku rumangsa isin malah kedadean ing atiku malah luwih isin yen ngerteni, umpamane, kaya kabeh masalah Haredi pimpinan masyarakat Haredi, aku maca rabi nem taun. kepungkur babagan Dheweke entuk bebarengan karo dheweke, lan rabi kasebut nyatakake yen jawabane "bayi".
      Matur nuwun rabi, kabeh pikiran iki diluncurake saka atiku maneh menyang sirahku (nanging durung ana alesan sing apik) lan mung sing menehi rasa waras.

      Jagad Torah Zionis ingkang agami taksih alit, pramila wonten raos bilih kita langkung ngajeni dhateng Sang Tah.

      Lan nyuwun pangapunten (lan ngapunten kula Shatzel Levinger piyambak) Omongan Shatzel Levinger dudu tuladha sing apik. Haredi) Klasik. Ojo nganti kesasar. Iki dudu gaya sing apik. Iki persis gaya sing ngajak gaya sinis. rabi.Iku dudu martabat kosong (sing sampeyan mikir Shatach kudu gumunggung) sing dadi properti 95 persen para rabi saiki.

      Sing metu saka tembungku yaiku sampeyan kudu ngucapake matur nuwun marang Gusti Allah amarga anane rabi lan utamane ing tahap saiki lan ndedonga supaya tetep ana (sing miturut metode rabi bisa uga ora ana regane ing pandonga iki). Aku duwe kanca-kanca sing wis dadi rabi lan aku bisa ngomong yen iki pedhet nyata, murtad saka rabi iku regane 100 kaping luwih saka "iman".

    3. Kebeneran amarga nggoleki liyane aku teka kene.
      Aku mung kudu ujar, yen mung nyinaoni kapercayan utawa kapercayan wong mung nganggo busana, lan tumindake ing babagan hubungan sosial, pancen entheng banget.
      Uga kalebu papat jeneng sing sampeyan sebutake ing Hada Mahta iku cethek banget. Pembagian wong sing dadi "kita" mesthi apik ing paningal Sang Pencipta, lan sing ora.
      Aku pengin sing prasaja. Tinimbang ngadeg dhewe ing ngarepe Sang Pencipta sing nggawe saben wong minangka individu, lan terus-terusan nggoleki lan takon lan sinau lan milih lan njupuk tanggung jawab, lan sawise kabeh terus ora ngerti lan kuwatir lan nliti lan ngawasi dalane lan kaya ing MSI. iku luwih gampang kanggo dadi kagungane grup lan dadi "kita" tinimbang "Aku" Lan kanthi mangkono mutusake masalah tugas saka pilihan lan pengalaman sing nyawa kita mudhun kanggo Hukum.

    4. bab:
      "Lan sampeyan bakal tetep dadi murid wicaksana sing dikarepake lan ditresnani sing ningkatake samubarang, sing ndadekake jagad iman lan moralitas, lan ora mung ngrusak lan ngrusak kanthi keyboard."

      Miturut panemuku, yen ana wong sing ngrusak lan nyirnakake, nalika paling ora kanggo dheweke njaluk bener lan ora teka kanggo nggodha lan sengaja nyingkiri, ujare bisa ditindakake, manawa sampeyan setuju utawa ora setuju lan ndeleng manawa ana sing ditindakake. ora pengin mikir, tuwuh lan nggedhekake cakrawala. Lan kita dadi luwih pilihan lan luwih akeh wong mikir, lan ing kene kita dadi luwih 'manungsa' miturut definisi Maimonides sing cerdas, lan miturut definisi Maharal minangka pilihan bebas.
      Sapa wae sing nglestarekake barang-barang sing wis dakkira sadurunge, ora ana gunane kanggo aku, kosok balene, nyegah aku mriksa maneh caraku, lan minangka MSI ora dadi jaran biasa, lsp. dina maneh. Lan Rabbi Yochanan, sawise matine Rish Lakish, ora nglipur dening paseduluran sing asisten ndadekke marang tembung, nanging wanted sing bakal kangelan karo XNUMX pitakonan bab kabeh ngandika.

  8. Hello Rabi Michi.
    Aku setuju karo apa sing sampeyan ucapake lan bukti sampeyan, nanging aku isih duwe titik sing angel, amarga para wicaksana ujar ing Shabbat, "Yen kita pisanan minangka malaekat ..." banjur ing sawetara perkara kita katon minangka malaekat, lan sampeyan nggawa bukti nglawan. Rabbi Bar Zimona (penulis artikel ing ndhuwur) Maram lan tungku Achnai, nanging miturut kita wis nemokake pendapat sing nyambungake wong-wong sing ora setuju karo sampeyan ing hubungan karo mantan amarga setuju karo pendapat kaloro sing kurang hormat ... ).
    Lan apa sampeyan bakal ngomong bab sing padha kanggo wong sing tingkat pangerten banget mlarat, sing kudu nindakake kaya sing dimangerteni, sanajan iku prasaja kanggo wong sing masalah iku karo wong, yen kita wis mbukak kene kanggo kabeh bangsa ing. tanah-tanah?

    1. Pitakonan apa mimra pisanan minangka malaikat iku faktual utawa normatif (yaiku carane kudu dianggep lan ditampa). Sawise kabeh, wong wicaksana nggunakake ekspresi kanthi cara iki. Contone, padha ngomong Halacha Durban sing LMM, mung kanggo ngiyataken (dadi Thos. Nulis). Rincian lan umum saka Sinai minangka normatif tinimbang tekad faktual.
      Kajaba iku, sanajan dheweke dadi malaikat, ora ateges dheweke ora bisa dibantah. Iki minangka nilai otonomi. Deleng uga Rambam R.P.B.
      Sapa sing kudu mutusake dhewe, miturut pendapatku, kabeh wong tanggung jawab marang keputusane lan ora ana idin kanggo nggawe keputusan kanggo wong liya. Bisa uga ora kalebu mung sing edan utawa ora ngerti (tanpa tanggung jawab hukum). Saben wong lan pikiran sing ditampa saka Sang Pencipta. Kita ora kudu ngganti dheweke. Dhèwèké makarya karo Pencipta lan kudu nggawé keputusan. Kajaba iku, sanajan kita nggawe keputusan kanggo dheweke, mesthine dheweke salah ngabdi marang Gusti Allah, lan ora ana regane karyane. Sawise kabeh, ing kene ana panjelasan "adata dahchi" sing mbatalake kontrak apa wae (yen dheweke ngerti dheweke ora bakal ngabdi marang Gusti Allah, mula karyane ora salah). Iki bebaya ing saben goroh suci (SQ. Waca kolom 21). Temtu ana mrica ing kabeh iki, amarga bisa diarani yen sejatine sejatine ana prasetya ing karya Gusti Allah, mula kita bakal ujar manawa dheweke ngerti kabeh lan teka ing kasunyatan sing mutlak. dheweke arep nyembah marang Gusti Allah. Nanging dadi pitakonan apa kesalahan pindho sing diimbangi dianggep ora ana kesalahan. Lan ZLA ing kabeh iki.

  9. Dadi yen aku mangertos kanthi bener ing ujian tartamtu, sampeyan setuju yen mantan kudu dianggep minangka malaekat? Dadi, apa sikap iki dituduhake?
    post Scriptum. (Babagan referensi kanggo dhiskusi ing smartphone) 'Pendidikan' sing ditetepake ora saben generasi, lan ngandika menawa BID kudu mubeng lan mbenerake panemune, apa sampeyan nerangake manawa tembung-tembunge saiki dadi rabi? Mangkono oyod saka mitzvah sing menehi jeneng (multiplicity of controversies) ora kalebu (amarga isih bakal ana komunitas Mahin yin). Utawa sampeyan ora setuju karo dheweke?

    1. Wewenange kudu ditampa ing watesan sing ditemtokake dening Halacha. Talmud nduweni wewenang mutlak, sing pertama lan sing terakhir nduweni status nanging dudu wewenang mutlak.
      Aku ora setuju karo tembung pendidikan. Ing gamblang wewenang mung diwenehake marang Sanhedrin utawa sing disepakati dening masyarakat umum (kayata Gemara).

    2. Ing Rishonim, Malaikat lan Sandal (kanggo Ruben)

      Ing S.D.

      Kanggo Reuven - Halo,

      Tembung-tembung Rabi Zira babagan 'Rishonim minangka putra-putra malaekat' kasebut ing Gemara (Shabbat Kib) ing konteks Shekla lan Tria antarane Rabi Yochanan lan Rabi Hizkia, ing ngendi Rabi ngujo kemampuan muride kanggo ngumpamakake Mileta karo Mileta, Saka apa rabbi piyambak ngendika bab sandal ingkang dipun pendhet lajeng dipun dandosi lajeng dipunpendhet malih - bilih piranti ingkang dipundandosi bola-bali boten babar pisan wangsul wonten ing aslinipun ananging 'wajah-wajah anyar sampun tekan mriki'.

      Ing kasil murid ngudani rabi saka isi saka deepening ing tembung saka rabi dhewe - rabi memuji lan ngandika marang dheweke:

      Rabbi nduweni kabecikan minangka link sing luwih cedhak karo sumber ing rantai panampa Torah saka manungsa menyang manungsa marang Nabi Musa ing tutuk kepahlawanan, prau asli sing ngalami krisis luwih sithik nduweni kabecikan liwat 'wadah kapindho'. , ing ngendi kabeh krisis lan gelombang sejarah wis menehi sinyal.

      Ing sisih liya, sandal kapindho sing digawe saka 'patch on patch' uga nduweni kaluwihan, yaiku 'wajah anyar'. Kekagumanipun dhateng rabi menika ndadosaken piyambakipun langkung jero dhateng piwulangipun rabinipun, ngantos piyambakipun manggih wonten ing sabda rabinipun wonten 'wajah enggal' ingkang boten dipun pendhet dening rabi piyambak.

      Sapa sing nganggep rabine wong biasa, ora bakal ngganggu lan nyoba mudhun nganti pungkasan pikirane lan tetep 'kaya jaran kaya bagal ora ngerti'. Ing sisih liya, wong sing ndeleng rabi minangka malaikat, wrestling lan perjuangan, mimpin lan rusak, nganti dheweke entuk pion lan ngembangake piwulange rabi ing arah anyar.

      Kanthi berkah Shabbat Shalom, Sh.C. Levinger

  10. Sugeng Rabi.

    Mung kanggo ngiyataken pratelan Gil kang akeh wong mikir sampeyan minangka kang wrote - Aku nulis aku setuju karo tembung.

    Sampeyan pracaya gedhe ing rationality saka kapercayan, ing sintetik, minangka gantos kanggo postmodernism sing mung break mudhun, nanging koyo asil sing paling saka apa sing ngandika risak saka kapercayan ana.

    Minangka maca reguler saka komentar sampeyan, kadhangkala aku mikir sampeyan - kanthi kemampuan mental sing luar biasa lan bakat kanggo analisis - seneng dismantling mitos menyang faktor, pointing menyang raja lan ngandika wuda.

    1. Aku nampa sing iki apa sawetara wong mikir. Pitakonan yaiku apa sing kudu dak lakoni? Kaya sing wis dak jelasake, jabatanku minangka jabatanku lan ora bakal mbantu nemtokake dheweke minangka bid'ah. Kanggo kula ana pembongkaran sing konstruksi gedhe lan ana konstruksi sing dibongkar.

  11. Sugeng Rabi
    Kuwasa sing jujur ​​marang akeh sumbanganmu ing Toret lan kawicaksanan, nanging
    Aku elinga ing salah sawijining pelajaran sing sampeyan tulis babagan Maimonides yen dheweke naif amarga dheweke mikir yen bisa sinau Mishnah Torah lan ora kudu sinau buku liyane (ana luwih akeh conto lan iki saiki ana ing pikiranku, lan uga paling ngakak)
    Kanggo kula iku gatel elek
    Aku ora ngelingi piwulang apa sing bisa ditindakake ing seri R. Gedaliah Nadel

    1. Aku uga ora kelingan ngendi iku. Nanging statement kasebut pancen naif. Ing kene sampeyan ora butuh aku. Fook Hezi lan sampeyan bakal weruh yen para siswa pancen wareg karo Maimonides lan nerusake sinau filsafat utawa yen dheweke uga nggawe Maimonides minangka subyek sing dibahas lan dibenerake lan dibahas. Apa statement sing sawetara sage naif tatu? Apa iki pernyataan sing ora cocog? Aku ora mikir.

  12. Sawise maca kabeh sing wis diomongake ing kene, aku luwih ngerti sampeyan lan panemu sampeyan. Pancen, prekara-prekara sing nggegirisi lan nggegirisi kanggo saben kuping lan pikirane wong Yahudi sing ora duwe iman. Nanging nyatane iki minangka bebener batin ing saben wong sanajan dheweke ora nyatakake apa sing dikira amarga wedi yen dianggep minangka epikurean utawa mbalela, lsp.
    Lan aku duwe masalah minangka wong sejati kanggo ninggalake pikirane sing tulus ing weteng (kaya racun sing nggelembung ing njero).
    Lan sanajan wangun ekspresi iki angel, aku tetep karo pendapatku.
    Lan pitakonan kaya mengkono muncul ing kula: iku ora ditemokaké ing Karaites, Ethiopians, etc. Kahanan kaya mengkono… padha ora dipengaruhi dening ilmu ngenani halakhah lan padha nyekeli tradisi tanpa kontrovèrsi. Prakara wis cetha. Sing sekuler - sekuler lan sing Yahudi Yahudi.
    Dibandhingake karo agama Yahudi saiki.. malah wong-wong sing pengin dadi wong Yahudi lan ora kafir.. dheweke ora nemokake papan kanggo manggoni amarga akeh panemu lan beda-beda sing kedadeyan amarga ora setuju lan beda interpretasi. Ana sing kudu dipikirake. Apamaneh ora ana sing ngerti sejatine tradhisi warga sing mutlak.

    1. Kosok baline (kanggo Daniel)

      Ing SD XNUMX ing Nissan

      Kanggo Daniel - Halo,

      Kosok baline, kanthi akeh panemu lan cara saben wong nemokake 'niche' lan tetep ana ing 'bingkai', nalika kaget karo kabeh keragaman ana infrastruktur dhasar sing umum.

      Sampeyan bakal mlebu kuorum 'Mizrahnikim' ing Beit Hakerem lan lumebu ing kuorum para pengikut Stamar ing Mea Shearim - ing kene bisa nganggo kathok cendhak lan 'kippa kaya zaitun', lan ing kene bakal nganggo topi lan capote. nanging pandonga iku padha pandonga, Toret gulungan kitab Toret padha. Lan tanggal kasebut ditrapake ing tanggal sing padha, sawise rong ewu taun bubar.

      Iki minangka kekuwatan manunggalake Torah Lisan, sing nduweni pangopènan 'inti keras' sing umum, nalika menehi papan kanggo keragaman lan keluwesan ing saubengé inti umum.

      Salam, S.C. Levinger

  13. Cukup kanggo menehi conto saka apa sing sampeyan tulis ing kirim sadurunge.
    1
    Siswa sing wicaksana lan wong sing terpelajar ngerti yen ora ana pratelan sing ora diragukan. Malah iman marang Gusti Allah ora mesthi ...

    Wong sing sinau lan mbukak ngerti manawa apa sing katon ing Toret sing ditulis ora mesthi. Mungkin iki tambahan pungkasan? Mungkin iku ora diwenehi ing kabeh saka Sinai? Sawise kabeh, ora ana kepastian apa wae. Kabeh iki minangka kesimpulan kita, mula kudu ditindakake kanthi jaminan winates….

    1. Yechiel, pitakonan apa sing digambarake conto-conto iki? Pancen ora ana sing mesthi. Apa iki pidato sing ora cocog utawa blaka? Apa ora bener?
      Aku mung nguatake ing pikiranku yen masalah kasebut ora ing wangun ekspresi nanging ing isi. Senadyan aku nampa pangandikane Yishai, yen wujud ekspresi kadhangkala bisa ngasah utawa nyuda reaksi kanggo isi kasebut.

    2. Komentar dibusak saka panyuwunan penulis (Shatzal)

      Senajan aku ora weruh apa-apa salah karo komentar iki. Cynicism sampurna sah lan malah sethitik egois nggunakake. Ing panyuwunan saka penulis aku dibusak.

  14. Conto liyane adhedhasar apa sing ditulis ing kene. Bandhingake formulasi ing ngisor iki:
    "Maimonides naif nalika ngomong iku"
    "Iki pernyataan naif"
    "Ana sing naif ing statement Maimonides iki"

    Mesthi sampeyan bisa uga pengin ngasah tinimbang, nanging yen sampeyan pengin mati rasa aku bisa.

  15. Halo lan berkah Michi, sampeyan ngerti ana sawetara bedane ing pandonga. Contone ing Djerba lan Tunis.
    Ing adat shalat.. lan iki dudu conto amarga wong Arab uga shalat sing padha ... lan ora peduli apa sing njaba. Babagan gulungan Toret.. Nganti dina iki aku durung ngerti yen pancen ana siji gulungan Toret kanggo saben wong tanpa beda. Ing pangertosan kula ingkang andhap asor ana beda-beda ing wangun tulisan lan rasa antarane Yaman lan liyane masyarakat. Kajaba iku, aku maca babagan setahun kepungkur ing Internet babagan gulungan Torah kuna saka Georgia sing duwe tradisi nganti Temple First utawa Second (Aku ora ngelingi persis). Lan informasi babagan iki ilang saka internet, nanging ing kasus apa wae, dheweke nemtokake manawa ora sah .. sing mesthi ora ana sing mesthi ... mula pepeteng bakal nutupi negara lan pedhut bangsa lan mung kudu disisihake kanggo wong wicaksana. sing urip ing generasi kepungkur lan cling marang iman resik karo Gusti Allah.
    Lan ayo nganggep kita nyembah marang Gusti Allah ora persis kaya sing dikarepake… Apa kita bakal dituntut ing jagad sabanjure? Lan yen kita nganggep ora ana jagad sabanjure ... lan ana sing luwih nyenengake tinimbang sinau Torah? Luwih nyenengake tinimbang kawicaksanan sing luar biasa iki? Sing ngemot filsafat, semangat, kawruh sing luar biasa saliyane sinau babagan Halacha lan legenda para sage sing mbentuk kita?
    Sing paling nggumunake yaiku bab tradhisi.. tanpa tradhisi.. Torah ora beda karo Harry Potter..
    Loro-lorone buku sing apik lan obah lan kebak moral.. mung ing Harry Potter ditulis fiksi lan ing Torah ana tradisi lan wong sing slamet kaya sing ditulis ing Torah. Kabeh ramalane kelakon..
    Pancen, ana masalah nalika ana bukti kanthi tradhisi sing beda banget ... wong Etiopia lan Karaites. Kajaba iku, ana wong Saduki lan Beitus.
    Lan liya-liyane iku bisa diterusake tanpa wates dadi ora ngerti ngendi sejatine ... Ing panemuku sing andhap asor lan malah kurang kawruh, aku bakal ngomong yen Karaites luwih cedhak karo bebener .. amarga dheweke cedhak karo bebener. Kara.. lan kita cedhak karo paugeran wicaksana ing saben generasi. Padha gumantung ing pangandikane Gusti Allah lan kita ing tembung saka wong wicaksana. Lan sateruse .. Kepemimpinan Beta Israel pancen harmonis lan apik tenan sing ora ana pitakonan halakhic sing ora perlu lan apik tenan. Hubungane karo Gusti Allah lan hukum sing didhawuhake. Lan maneh pepeteng bakal nutupi bumi lan pedhut kanggo para ibu.. Aku kudu manggon ing mangu-mangu nganti dina aku mati utawa nganti tekane Sang Mesias. Lan aku karo kowe aku bisa ngomong maneh 1000 kaping aku pracaya ing rawuhe Sang Mesias nanging ora bener saka ati.. amarga iku gumantung ing tumindak kita. Kita ndandani jagad kanthi tangan kita dhewe kanthi netepi dhawuh. Lan ing Perang Enem Dina kita menang tanpa Mesias. Kita slamet saka Holocaust tanpa Mesias. Kita slamet saka 2000 taun pengasingan tanpa Mesias.(Ora kaya Mesias palsu sing cilaka). Kabeh sing ana ing pengawasan Gusti bakal diberkahi. Kita kudu cling marang wong wicaksana lan kanthi pitulungan saka Gusti kita bakal nemokake bebener lan nganti saiki kita ora kudu nyingkiri Torah lan malah saka siji mitzvah amarga kita ora ngerti ukuran ganjaran mitzvah entheng utawa abot.
    Yen aku pancen salah, aku seneng ngrungokake pendapatmu Michi 🙂

    1. Kanggo Daniel
      Dene ST ora ana bedane sing signifikan antarane pepenget, bedane sing ditulis ora ngalangi sanajan kanthi halakh, bedane tembunge pancen sithik, lan mung minangka pitakonan halakh, apa nulis 'tatu tertindas' utawa 'tertindas', pitakonan. sing ora relevan babar pisan ing babagan tradhisi.
      Wong Karaité babar pisan ora cedhak karo gamblangé Kitab Suci, mesthi ora luwih saka wong wicaksana, amarga Maayan dikenal ing tulisané.
      Pitakonan babagan sapa sing nggawa kita bali menyang Israel, apa Mesias, utawa sapa wae, ora ana gandhengane. Ingkang utami bilih pangandikanipun Allah kita ingkang sampun 3300 taun kapungkur kayektenan, saha ingkang utami saking pangandikanipun para nabi.
      Pikiran kudu tau dipateni, nanging ora babras ngerti sing ana masalah Komplek, lan ana wong pinter, lan iki ora Panggonan kanggo suggest kabeh komplikasi, lan yen sampeyan pengin aku bakal seneng nyoba. kanggo ngurutake sawetara komplikasi liwat email.

  16. Barang apik banget.
    Kita bakal ndedonga kanggo pakurmatan "wuda ing pikiran", sing uga bakal nguatake sisih "lan nyetel awake dhewe minangka kewan" lan loro prakara kasebut bakal konsisten ... (pirsani Orot Yisrael XNUMX)

  17. Fokus ing samubarang.
    Ana siji titik aku seneng maca referensi sampeyan. Sampeyan nulis babagan kesalahane wong tuwa. Cara leluhur kita ing beit midrash wis kaping pirang-pirang ninggalake ing perlu sinau.
    Endi garise antarane ngucapake panemu tartamtu ing wiwitan / pungkasan / wicaksana yen salah lan ujar manawa salah?

    1. Iku angel kanggo nemtokake. Kadhang-kadhang mung basa krama nanging kadhangkala uga wong sing ora aman. Ilat minangka perangan saka karep ninggalake statuse wong tuwa minangka wong sing ora kleru. Aku nentang tren iki amarga iku salah lan amarga mbebayani. Dadi yen ana sing jelas katon salah aku nulis babagan iki minangka kesalahan.

  18. Umume responden katon setuju yen pratelan manawa gaya langsung lan agresif nuduhake rasa hormat. (Ora kaya museum)
    Miturut pendapatku, iki nuduhake responden yen dheweke wong sing ora salah lan bodho sing tuku argumentasi sing lemah lan ora yakin.
    Apa ana responden sing nganggep yen tembung ing ukara sadurunge nuduhake "ngurmati" utawa "ngrasa ing omah" sing dakkarepake marang responden?
    Iki minangka argumentasi sing maca tembung "ngajeni" kanggo gaya sing jelas ora sopan. Aku ngarepake rabi nerangake apa "ora hormat" ing panemune, amarga kabeh bisa dibenerake kanthi cara iki.
    Lan kula ugi sarujuk sanget kaliyan ingkang sampun kaandharaken, bilih senajan rabi anggenipun ngurmati, ingkang cetha tumrap para maos inggih punika rabi boten ngajeni.
    (Aku ngurmati rabi lan para komentator, aku nulis iki supaya jelas)

  19. Umume responden katon setuju yen pratelan manawa gaya langsung lan agresif nuduhake rasa hormat. (Ora kaya museum)
    Miturut pendapatku, iki nuduhake responden yen dheweke wong sing ora salah lan bodho sing tuku argumentasi sing lemah lan ora yakin.
    Apa ana responden sing nganggep yen tembung ing ukara sadurunge nuduhake "ngurmati" utawa "ngrasa ing omah" sing dakkarepake marang responden?
    Iki minangka argumentasi sing maca tembung "ngajeni" kanggo gaya sing jelas ora sopan. Aku ngarepake rabi nerangake apa "ora hormat" ing panemune, amarga kabeh bisa dibenerake kanthi cara iki.
    Lan kula ugi sarujuk sanget kaliyan ingkang sampun kaandharaken, bilih senajan rabi anggenipun ngurmati, ingkang cetha tumrap para maos inggih punika rabi boten ngajeni.
    (Aku ngurmati rabi lan para komentator, aku nulis iki supaya jelas)
    (Kanggo panyunting situs, tanggapane salah ora cocog.)

  20. Aku mung pengin ngrungokake klarifikasi babagan sawetara perkara:

    1) Babagan hubungan sampeyan karo Maimonides, sampeyan nulis ing kene: https://mikyab.net/%D7%A9%D7%95%D7%AA/%D7%A8%D7%9C%D7%95%D7%95%D7%A0%D7%98%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%97%D7%A9%D7%91%D7%AA-%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C/
    "Kanggo sawetara alasan umume wong-wong non-Yahudi ora nganggep dheweke minangka filsuf penting sing kudu disinaoni, paling ora ing jaman saiki." Aku mangertos saka konteks ana sing sampeyan ngenali karo apa sing paling wong non-Yahudi mikir, apa aku salah?

    2) Aku nganggep sampeyan ora terus saka Rabi. .” Kaya sing sampeyan tindakake saka Maimonides, lan aku uga ora. Lan mesthi metu saka tutuk kaping pirang-pirang banget salah ngomong. Apa sing sampeyan tulis ing kene:
    https://mikyab.net/%D7%A2%D7%9C-%D7%A7%D7%95%D7%A4%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%90%D7%A0%D7%A9%D7%99%D7%9D-%D7%A2%D7%95%D7%93-%D7%9E%D7%A4%D7%A0%D7%99%D7%A0%D7%99-%D7%9E%D7%A8%D7%9F-%D7%94%D7%A8%D7%91-%D7%99%D7%A6/
    Uga nggambarake sikap wong sing lungguh karo dheweke lan sinau?

    3) Nalika sampeyan nulis kanthi 'nyenyamah' marang politisi saka macem-macem partai, apa sampeyan uga nggawe kesalahan lan sampeyan pancene ora pengin ngremehake dheweke nanging ngomong kaya wong sing lungguh lan sinau karo dheweke?

    1. 1. Yen mangkono aku bisa ngerti apa wong mikir sampeyan ngremehake Maimonides. Ing panemuku, dheweke nganggep awake dhewe minangka filsuf sing penting, lan luwih penting tinimbang apa wae sing wis ditindakake ing jagad halakhah. Pratelan yen filsafate biasa-biasa wae pancen kritik banget.

      2-3. Nyuwun pangapunten babagan kekurangan kajelasan, aku bakal nyoba ndandani ing mangsa ngarep. Dene pokoke, yen ing blog sing padha wis biasa ngritik Rabi Y. uga. י. Lan kabeh jinis politisi uga mikir manawa sikap sampeyan marang Maimonides lan Rabbi Y. י. Iku padha, sanajan sampeyan bisa ndeleng saka nada sing ora persis padha.

  21. Babagan pentinge Maimonides minangka filsuf.
    Maimonides nandheske ing sawetara panggonan sing ing tulisan kang ora menehi hasil karo filsafat, lan ora ana statement lan anyar ing.
    Dheweke mung teka kanggo napsirake Torah, kaya ngakoni yen Rabi Chaim Soloveitchik dudu filsuf gedhe, utawa Einstein utawa Yitzchak Perlman. Iki wong sing ngurusi disiplin liyane. Kaya sing ngomong yen Maimonides dudu pianis sing hebat. Iki pratelan mblusukake. Amarga yen ana wong sing bisa mbiji kaluhurane wong kudu mriksa ing disiplin sing ditindakake.

    Contone ing guru isin ing B:
    "Ngerti manawa artikel iki ora dimaksudake kanggo kula kanggo nyipta apa wae ing kawicaksanan alam utawa kanggo njlentrehake babagan kawicaksanan ilahi miturut sawetara panemu utawa kanggo nggawa conto babagan karya agung kasebut; Lan aku ora disebut ing aku bakal cukur brengos lan Cut metu fitur saka gembong lan ora aku bakal ngomong nomer amarga buku sing disambungake karo kabeh iki cukup; Lan yen ora cukup ing prakara ora bakal ana apa sing dakkandhakake ing perkara kasebut luwih becik tinimbang kabeh sing wis diomongake. Lan sejatine artikel kasebut dirujuk ing artikel iki - apa sing wis sampeyan umumake ing bukaan kasebut yaiku ing cahya saka keraguan agama lan nuduhake bebener sing didhelikake sing luwih unggul tinimbang pangerten massa. Lan iki sing pantes kanggo sampeyan nalika sampeyan ndeleng Aku ngandika ing setelan saka pikiran sing kapisah lan nomer utawa nomer rodha lan alesan kanggo obahe utawa tenan prakara materi lan wujud utawa prakara gaib turah mbrawah lan ing. iku sing paling penting; Nanging bener aku bakal ngelingi apa sing bakal diragukan dening panyedhiya Taurat ing pangerten lan akeh sambungan bakal digawe kanggo ngerti prakara sing Abarhu: lan sampeyan wis ngerti saka bukaan saka artikel iki. Lan saben bab sing sampeyan temokake ngandika babagan kapentingan sing wis diconto ing kawicaksanan alam utawa kapentingan sing wis dituladha ing kawicaksanan ilahi utawa wis dicethakaké pantes kanggo kabeh sing ora bisa dipercaya utawa perkara sing digantung ing apa sing wis dijlentrehake ing pasinaon. - ngerti yen iku kudu kunci kanggo mangerteni apa-apa saka buku-buku ramalan Lan amarga iki aku eling marang dheweke lan sumur-sumure lan nuduhake apa sing bakal migunani saka kawruh babagan 'tumindak kreta' utawa 'tumindak Purwaning Dumadi' utawa kanggo njlentrehake perkara utama babagan ramalan utawa percaya pendapat sing bener saka kapercayan Torah"

  22. Ora ana pernyataan filosofis ing Teacher Embarrassed, sing meh ora ditulis kanthi lisan ing Aristoteles utawa Al-Farabi utawa Ibnu Sina utawa Ibnu Al-Zayig (luwih dikenal minangka Ibnu Baja). Malah tanpa keahlian kang siji bisa ndeleng ing Mahd Schwartz referensi kanggo sumber.

    Yen ana siji pernyataan filosofis saka Maimonides, mula bisa kanggo ngevaluasi pamikiran filosofis dheweke lan sinau babagan Maimonides minangka filsuf. Nanging kasunyatane ora ana.

    Dheweke ngerti banget lan tepat tembung-tembung saka filsuf ing ndhuwur, lan kanggo tujuan iki ana filsuf sing nggunakake tulisane, lan mula dheweke ngormati dheweke ing jagad filosofis. Nanging ora sinau saka filsafat, amarga ora ana. Lan minangka dheweke piyambak nekseni sing mangkono. Lan mulane ora pantes kanggo ngomong babagan pentinge minangka filsuf.

    Guru isin dening inovasi gedhe tenan ing sinau saka inwardness Torah miturut cara khusus, nanging ora isi filosofis gawe anyar ing pangertèn saka filsafat umum, njaba Beit Midrash.

  23. Aku ora ngerti pembagian sampeyan antarane 'filsafat umum ing njaba beit midrash' lan 'sinau babagan internal Torah,' lan ing pendapatku Maimonides uga ora misahake antarane dheweke lan ora nglebokake filsafat umum ing njaba beit midrash.

    Iku mesthi bener sing paling saka statements filosofis ing guru dudu inovasi saka Maimonides, nanging uga wis soko kanggo ngomong bab mau dening piyambak. Salah sawijining conto yaiku penolakan bukti Aristoteles babagan kaunggulan jagad iki.

  24. Dhumateng Rabi Michi,

    Sampeyan wis nulis ing sawetara panggonan sing sampeyan mikir ana siji bebener. Lan yen mangkono iku wajib kanggo kita kanggo mesthekake bebener mutlak ing murni (Asumsi A).
    Ing sisih liya, sampeyan nulis ing postingan iki lan ing papan liya yen mung siji sing mbutuhake sampeyan ngerti Toret yaiku akal, mula aja ragu-ragu ora setuju babagan kabeh sing pisanan lan pungkasan yen sampeyan wis jelas. sayekti iku ana ing sira miturut panggayuhira.
    Ing sisih liya, sampeyan nulis ing postingan iki yen sampeyan ngormati sing lawas lan sing terakhir minangka wong sing paling akeh kebak kawicaksanan lan kawruh, lan liya-liyane (Asumsi C).
    Lan aku ngadeg lan kepingin weruh carane telung asumsi ing ndhuwur bisa bebarengan:
    Sawise kabeh, kita nggoleki bebener sing mutlak (Asumsi A). Kanggo nemokake iku ana rong cara - bisa adhedhasar kapinteran, utawa adhedhasar pangandikane para leluhur. Lha, yen cara A mbantah karo cara B, mesthine dalan B sing bener, amarga kanthi hormat karo pikiran kita, pikirane wong-wong kuna bebarengan mesthi bakal nguwasani kawicaksanane (kajaba iku minangka prakara owah-owahan kasunyatan liwat generasi) (Asumsi C) . Dadi yen bebener mutlak penting kanggo kita - kita kudu pindhah menyang cara sing luwih bisa digayuh, miturut sing pisanan lan ora miturut akal! (Kontradiksi diskon ing)
    Lan saka arah liyane - kok mung adhedhasar apa pikiranku ngandika ing dhiskusi dhewe, lan ora ing pikiran padha ngandika, kang dadi metu dhewe salah yen kabeh sing pisanan ngandika liyane.

    Aku seneng njlentrehake endi sing salah aku ngerti tembung sampeyan ..

    1. Kaping pisanan, sanajan aku kebak apresiasi kanggo wong, iku ora ateges dheweke kebal saka kesalahan. Nalika aku nganggep posisiku, aku uga nggatekake panemune wong sing mbantah lan pimpinane, lan bisa uga ana kahanan sing dakanggep salah.
      Nanging ngluwihi kabeh iku, deleng artikelku babagan otonomi lan wewenang lan ing buku katelu ing trilogi, ing ngendi aku nerangake yen hukum halakhic adhedhasar rong nilai: bebener lan otonomi (kuwajiban tumindak kaya sing dakngerteni). Ing kana aku nerangake yen nilai otonomi nuntun aku supaya tumindak miturut panemuku sanajan ing papan sing jelas kanggo aku yen sing melu luwih gedhe tinimbang aku lan bisa uga sing bener. Lan ing panemuku, iki tegese Gemara ing Eruvin, sing ora nata miturut Halacha Karm amarga kanca-kancane ora teka ing pungkasan panemune.

  25. Pratelan miturut omongane uwong pisanan ora mangsuli tembungku. Aku uga nyimpulake yen aku bener lan sing pisanan salah, iki mesthi miturut pemahamanku pribadi. Aku ngerti manawa pangerten pribadiku diwatesi lan mulane kanthi bobot kabeh data, yaiku, rata-rata bobot kabeh panemu miturut bobot relatif, aku teka ing kesimpulan pungkasan yen mantan bener. Iku bener sing padha bisa uga salah, nanging merata aku uga salah, lan liyane kamungkinan kanggo salah.
    Aku ora ngerti argumentasi kapindho. Kanthi GM ing Eruvin kita bakal akur, aku nganggep manawa iki dudu bukti kanggo metode sampeyan, nanging sampeyan adhedhasar logika sampeyan sing nyatakake yen otonomi kritis ing pamrentahan halakhah sanajan ndadékaké kesimpulan nglawan bebener.
    Nanging apa gunane ngaku? Yen kita kudu netepi karsane Gusti Allah, lan kersane minangka bebener sing halakh, kenapa kita kudu nglawan kayekten mung amarga kaya ngono kanggo kita?
    Sayange, aku durung duwe trilogi, mula aku bakal seneng yen sampeyan bisa nerangake kanthi siji sikil dhasar sing rasional kanggo pratelan sampeyan. Lan please ora tenan push bangunan ..

    1. Yen mangkono, apa sing kudu sampeyan lakoni yaiku ngukur kapinteran kabeh sing ana ing jagad iki lan nempel ing wong sing wicaksana. Aku ngira ana kemungkinan sing cukup yen dheweke ora bakal dadi wong Yahudi. Aku ora weruh titik ing quibbles mamang iki.
      Babagan pitakon pungkasan, aku wis nerangake manawa syarat halakh yaiku gabungan saka bebener lan otonomi. Sampeyan bisa maca artikel lan trilogi. Dadi aku mesthi nyurung sampeyan mbangun tenan. Yen sampeyan pengin maca ana.

    2. Tanggal XNUMX Tevet XNUMX

      Ing ngukur nilai saka pendapat sing nyoba kanggo menehi halakhic utawa intelektual reinterpretasi Torah, siji kudu njupuk akun ora mung 'kecerdasan' lan kawruh umum penutur, nanging pisanan lan utomo kaluhurane ing sinau Torah lan keahlian, taqwa lan kaluhuran kang ing Torah property Kita bakal appreciate pemilik saka panemu revolusioner, apa 'Tanna lan sailed' utawa dilema mung 'sesanti saka wong kanggo sawetara taun' 🙂

      Yen wong kasebut ora diakoni minangka genius fenomenal liyane saka wong-wong wicaksana Israel minangka 'kulit bawang putih sadurunge dheweke', isih ana ruang kanggo ngrembug argumentasi babagan apa ana bukti konklusif sing nolak paukuman para wicaksana sing ora setuju. karo. Lumrahe pamriksan iki diturunake dening para wicaksana ekstrim sing wis teka ing piwulang sing bakal nemokake yen argumentasi kasebut minangka bebener sing jelas sing ora ana kapasitas kanggo tundha lan banding.

      Kosok baline, wong sing ngaku 'otonomi' bakal teka lan menehi kesimpulan halakh ing 'tetralogi' sing bakal nyakup kabeh bagean Shulchan Aruch uga hukum wiji suci, lan 'kita bakal weruh manawa jelas. guru setuju lan nganggo.

      Matur nuwun, Shatz

  26. Ana uga gemara, aku ora ngelingi panggonane, sing nulis babagan sawetara syarat sing ngomong apa-apa ing jeneng rabine supaya padha nampa saka dheweke.
    Nanging, misale jek sing ora bisa kanggo wong kanggo mriksa kabeh, nanging wong bisa karo kapercayan lan mesthi sistem kritis. Sing prekara saka wong wicaksana nampa lan nyoba, nanging ora kabeh nganti pungkasan, nanging minangka kumpulan informasi sing dikumpulake manungsa. Lan yen ngandika soko ing jeneng wong aku dipercaya lan njupuk wong akeh, Aku isih wonder apa iku diijini

  27. Halo Pak, apa sampeyan duwe rabi utawa rabi sing jelas ing cahya sampeyan, sing ngandelake metode sampeyan? Sawise kabeh, kabeh tradhisi nyebarake Torah marang wong Israel ditindakake dening rabi sing nurunake marang murid (ai. Ora ana para wasit sing misuwur ing SD sing milih dheweke minangka Syiah sing bakal mimpin bangsa Israel kanthi turun-temurun, sing wani ngungkapake awake dhewe kanthi cara sampeyan ngucapake. Ora ing kawitan, ora ing pungkasan lan ora ing pungkasan pungkasan. Lan yen sampeyan mikir dhisik minangka manungsa, banjur kita…
    Cara sing sampeyan pilih miturut pendapatku rada kaya "reformasi" ... Iki minangka cara anyar sing durung nate digunakake dening para priyayi. Elinga yen ing saindhenging sajarah durung ana remnant kiwa kanggo sapa waé sing wis nyoba nyimpang saka dalan sing wis digarisake Gusti Allah kanggo kita ing Torah - Torah ditulis lan Torah lisan sing uga kalebu pimpinan mursid. Sapa waé sing nganggep yèn dhèwèké luwih wicaksana tinimbang wong-wong wicaksana ing Israèl, saiki lan biyèn, kuwi dudu bagéan saka dinasti Torèt bangsa Israèl.
    Aku guess iki "komentar liyane" sing ora bakal mindhah sampeyan metu saka atine, nanging aku aran tugas kanggo nanggapi ana ing kula. Lan yen aku bisa nyimpen wong sing maca komentar iki, saka panemu palsu sing katon kene ing situs sing ora ana roh wicaksana nyaman saiki ing kabeh, lan iku maringi hadiah.
    Mugi-mugi panjenengan lan kita sedaya saged nindakaken syiah kanthi tuntas. Akir.

  28. Senajan aku kebak ngenali karo tembung saka rabi ing tangan siji, nanging muni munafik kanggo kula kanggo ngomong sing cara iki padha karo cara lan iman saka Tannaim lan Amoraim, etc. Generasi non-epik sawise generasi Tannaim wis wiwit nggawe luwih angel kanggo Tannaim ing Amoraim lan Amora ora wani ora setuju karo Tanna, lan iki amarga saka jaman kuna piyambak (lan tembung Maimonides ing iki. aneh banget). Lan sampeyan ora bakal nemokake kondisi sing ora setuju karo kondisi ing generasi sadurunge lan kita ora bakal nemokake Rabbi Yochanan ben Zakkai lan Rabbi Eliezer lan Rabbi Akiva lan Rabbi Meir lan Rabbi Yehuda Presiden ngrembug siji masalah minangka kanca lungguh ing meja siji.
    Lan aku mung pengin menehi perhatian marang para anggota tembung Maimonides Halacha Avoda Zara Bab XNUMX Halacha C
    Lan ora mung karya lintang sing ora kudu kasebut ing pikirane, nanging pikiran apa wae sing njalari manungsa nyingkirake sebagian besar prinsip-prinsip Taurat. manut cerkakipun, kados pundi kadang piyambakipun badhe nilar karya lintang lan kadhang-kadhang piyambakipun badhe mikir mliginipun Sang Pencipta punapa mboten, punapa ingkang wonten ing ngajeng saha ingkang wonten ing wingking, lan kadang ing wangsit. dadia saka ing swarga, aja nganti dadi, lan ora ngerti kabecikan sing bakal diadili nganti dheweke ngerti bebener babagan kabodhoane lan ditemokake metu saka macem-macem, lan ing prakara iki Torah dielingake lan ngandika ing ngrambah bebener, mulane wong wicaksana wis ngandika sawise atimu iku spesies lan sawise mripatmu iku prostitusi, lan ora iku sanadyan iku njalari wong kanggo harassed saka donya sabanjuré lan ora ana lashes ing.

    1. Iku misale jek rabi sing Rabbi Michael Avraham wis mangsuli iki - sing ketoke halachah kuwi mung cocog kanggo wong-wong sing wis pracaya lan setya marang Torah + ngemu dhewe sing pendapat iku cendhak, lan mulane iku nderek sing sing ora pracaya ing Panggonan pisanan - Maimonides Ora bisa mewajibake dheweke kanggo mangerteni prinsip-prinsip iman, lan liya-liyane, lan ing tangan liyane, wong sing yakin yen dheweke nduweni katrampilan filosofis sing tepat, mula uga babagan dheweke Maimonides ora. ngendika pangandikane.

  29. Aku mikir tembungku wis jelas nanging aku bakal mbaleni maneh. Sanadyan pancen bener kanggo aku saka Sabra, ora bisa dipercaya manawa panemuku nglawan panemune para leluhur iku ora ana gunane, nanging panemune Chazal jelas ora bener (sanajan bisa uga salah) amarga kita ndeleng ing Talmud. lan Mishnah Kanggo iki, saliyane kanggo wong wicaksana piyambak ngandika (Eruvin, kaca Ng, kaca A), "Rabbi Yochanan ngandika: Putra saka mantan minangka lawang mlebu bale, lan sing terakhir minangka lawang ing candhi. - lan kita kaya bolongan ing sisih jarum." Tegese panemune wong kang pungkasan iku ora wigati tumrap panemune wong tuwa amarga wong tuwa iku luwih gedhe panemune.
    Aku ngrujuk utamane (sanajan miturut pendapatku, titik iki minangka sing utama) kanggo Rabbi Michael ing wiwitan kolom.
    "Mesthi, ana uga pertimbangan resmi babagan wewenang, kayata wewenang Sanhedrin utawa hukum ing Talmud sing ora ana kemungkinan halakhic kanggo ora setuju."
    Lan aku teka kanggo ngomong sing iku ora bener, ora ana alesan kanggo ora setuju bab Babil saka prakara kang aku lunga, alesan kanggo ora setuju bab Babil iku amarga miturut panemune wong wicaksana, sing terakhir menyang pisanan iku a panemune arang banget, banget dianyari, amarga ing panemune ora ana validitas kajaba mishnah sing diatur dening rabi, lan ora kanggo aliansi, uga ora ana alesan kanggo dadi pengecualian babagan amoraim khusus kaya rabi, uga ora. nerangake kenapa kita ora tau mrentah Rabi Yehuda ora setuju karo Rabi Eliezer, utawa rabi ora setuju karo rabi.

    1. Kita mesthi wis nemokake manawa dheweke ora setuju, sanajan kadang-kadang. Lan apa sing padha nulis pujian gedhe babagan sing sepisanan ora kudu diwaca kanthi gampang, nanging minangka ekspresi sastra amarga dheweke sengit ora setuju karo dheweke yen tembung-tembunge kaya-kaya diucapake saka cangkeme sing luwih kenthel tinimbang pinggul kita. . Semono uga paribasan kudu diinterpretasikake yen kabeh wis diparingake marang Nabi Musa ing Sinai, sing mesthi ora bener.
      Nanging, sanajan sampeyan bener, ora ana argumen sing relevan ing kene. Sanadyan Talmud ora nindakake iki kanggo Mishnah aku ora weruh kenapa aku ora bakal nindakake kanggo mantan utawa pungkasan. Apa maneh, kaya komentar Maimonides lan Knesset (Rafb Mammarim) mesthi mikir kaya aku. Lan dheweke uga ana ing kepala Sanhedrin PD C. lan tembung-tembung kasebut dikutip ing HOM C. Kah.

Ninggalake komentar