Apa pasa kudu dipengeti ing Halacha kanggo ngelingi Holocaust? (Kolom 4)

Saiki

Saben taun muncul pitakonan, kenapa para wicaksana ora netepake dina pasa utawa dina pengetan kanggo ngelingi Holocaust. Yen padha pasa kanggo ngeling-eling mateni Gedalya Ben Ahikam utawa nglanggar tembok nalika ngepung Yerusalem, mesthine dina kuwi kudu dielingake kanggo ngelingi Holocaust, sing paling ora biasa lan bencana, lan kanggo kita luwih topikal lan nrenyuhake. Jawaban biasane revolve watara pitakonan saka panguwasa halakhic lan daya. Sawetara nggantung ing kasunyatan sing kita ora duwe institusi qualified (Sanhedrin) sing bisa nyetel dina naleni kanggo Klal Israel. Wong liya nganggep iki amarga cilike kita (mudhun generasi sing dieling-eling). Alesan iki muni samar. Yen Purim Frankfurt utawa Casablanca bisa disetel, lan yen kacang-kacangan utawa smartphone utawa televisi bisa dicekal, mesthine ana wewenang lan kekuwatan halakh sing cukup kanggo ngasilake hukum anyar nalika dibutuhake.

Akeh sing ndeleng minangka Yvonne halachic, lan aku mikir ana kaadilan sing cukup. Ana tenan wegah kene saka anyar, supaya definisi bakal breached. Wedi reformasi utawa Zionisme (ing tahap sabanjure bakal miwiti ngrayakake Hari Kamardikan ing Israel). Nanging aku pengin menehi tampilan sing amba lan beda ing kene, babagan pitakonan iki.

Aku lunga menyang imperialisme

Unsur penting ing pendidikan agama kita kabeh yaiku totalitas halakhah. Iku mesthine kanggo nyakup kabeh, kabeh tanah diajeni lan ana situs kosong. Kabeh, lan barang-barang sing larang regane, mesthine bakal ngliwati reaktor uji halachic lan uga kalebu. Sisih liyane saka dhuwit recehan yaiku ora ana nilai utawa tumindak sing larang regane sing ora mlebu ing halakhah lan dadi bagean saka iku.

Contone, akeh sing nggoleki pernyataan sosio-ekonomi halakhah. Apa halakhah sosial demokratis, kapitalis (petunjuk: iki jawaban sing paling cedhak) utawa komunis? Morning News nerbitaké artikel sing passionately claims carane sosialis halakhah punika, advokasi kaadilan distributif, kapitalis, komunis lan liya-liyane.

Anggapan umum kanggo kabeh posisi kasebut yaiku halakhah mesthi ana ing kabeh iki. Aku seneng mbantah ing kene asumsi umum iki, lan nglakoni ing rong tingkat: a. Aku ora mikir iku bisa kanggo extract saka halakhah statement unequivocal ing iki lan masalah padha. B. Ana uga ora perlu kanggo nindakake iki. Ora ana alesan kanggo halakhah duwe statement kaya ngono. Saiki aku bakal nyoba njlentrehake luwih akeh.

A. Apa halakhah duwe pernyataan ideologi sing jelas?

Halacha minangka kempalan pirang-pirang paribasan sing wis berkembang liwat generasi, ing pirang-pirang panggonan lan ing kahanan sing beda-beda lan dening wong sing beda-beda. Ora mesthi duwe koherensi ing bidang meta-halachic. Minangka conto sing dipinjam, kita bakal njupuk keputusan Maimonides babagan topik khutbah. Malah yen dheweke duwe konsistensi halakhic, dheweke bisa uga ora njaga konsistensi meta-halakhic. Kaya sing wis dingerteni, ana perselisihan antarane Beit Midrash saka Rabbi Akiva lan Rabbi Ismael babagan cara sing kudu ditindakake Torah (kanggo Rish - umum lan pribadi, lan kanggo RA - jamak lan minoritas. Waca Shavuot XNUMXa lan paralel. ). Ana sawetara masalah sing nggawa implikasi halakhic beda kanggo kontroversi meta-halakhic iki. Maimonides ngatur halakhah ing sawetara masalah iki, lan kaya sing wis daktuduhake ing papan liya, pranyata kadhangkala dheweke mrentah minangka panemu halakh sing gumantung ing khutbah umum lan pribadi lan kadhangkala dheweke mrentah minangka pendapat sing gumantung ing pluralitas lan minoritas. Ora njaga konsistensi meta-halakhic.

Aku mikir yen halakhah ing umum bisa uga nduweni konsistensi halakh (lan iki uga minangka pernyataan sing rada dibesar-besarkan miturut pendapatku), nanging ora katon konsistensi meta-halakhic utawa ideologis, yaiku sing nyatakake tertib, komunis, kapitalis utawa liyane. sub tema sosial ekonomi. Sumber-sumber sing beda-beda nggawa kita menyang kesimpulan sing beda-beda, ora kabeh iku ngiket, ora kabeh ditrapake ing saben kahanan, ana interpretasi sing beda kanggo akeh, mula ora bisa disimpulake saka mishnah sing tertib. Kadhangkala malah ora bisa ngetokake paugeran halakhic sing jelas, nanging mesthi ora masalah meta halakhic sing tertib.

Penting dimangerteni manawa masalah kasebut dudu kerumitan, macem-macem sumber, utawa kesulitan liyane kanggo nindakake. Aku argue sing ana mbokmenawa ora ana bab sub. Sapa wae sing ngekstrak mishnah kasebut saka halakhah miturut pendapatku ngapusi, utawa paling ora melu kreatifitas interpretasi sing kontroversial. Minangka pratondo, aku ora ngerti sapa wae sing ngatasi masalah kasebut sing wis ngganti posisi ideologi kanthi dhasar sawise sinau babagan halakhah (kajaba bisa uga kanggo kahanan tartamtu sing nemokake pernyataan halakh sing jelas). Dhiskusi kasebut ora tau dadi setelan gol sawise tembakan panah. Sapa sing dadi sosialis bakal nemokake ing Torah sosialismee, lan padha karo kapitalis utawa bawahan sosial-ekonomi liyane. Iki nuwuhake rasa curiga sing kuat babagan ketidakjujuran intelektual. Wong nganggep yen kudu ana posisi sosio-ekonomi ing teori, dheweke nemokake posisi kasebut ing awake dhewe, lan banjur wiwit ngleksanani kreativitas interpretasi sing ora yakin, kuotasi selektif saka sumber sing selektif lan liya-liyane, kanggo entuk apa-apa saka kebingungan anarkis iki.

Aku bakal nambah pitakonan liyane ing margining tembung sandi: Upamane aku pancene wis kasil extract saka halakhah subdivision ideologis-sosio-ekonomi tertib, apa sing kudu aku? Kasunyatan manawa sawetara undang-undang sing ndasari konsepsi sosio-ekonomi tartamtu ora kudu ngetrapake aku. Aku bisa setya lan ngetrapake undang-undang kasebut (yen pancen ngiket) tanpa nggunakake konsep dhasar. Implikasi yen konsepsi iki nduweni kesimpulan tambahan sing ora ditetepake ing halakhah minangka mengikat - aku ora rumangsa wajib. Paling aku bisa ngomong yen aku uga duwe inconsistency meta-halachic. Aku wis nuduhake yen aku ana ing perusahaan sing apik, ora?

Miturut kula, sanajan halakhah duwe karsa ing wilayah kasebut, pernyataan sing paling jujur ​​​​sing bisa dakkandhakake yaiku halakhah mbutuhake kita nindakake akal sehat lan tumindak kanthi sopan lan logis. Wiwit saiki, saben wong bakal mutusake dhewe apa sing masuk akal lan apa sing masuk akal lan ngrumusake persepsi sosio-ekonomi dhewe. Persepsi iki minangka karsane Torah lan Halacha saka iku. Nanging iki mesthi mung ing tingkat pisanan, anggere kita nganggep yen ana kepinginan halakhic saka kita ing wilayah kuwi. Saiki kita bakal pindhah menyang tingkat kapindho.

B. Apa kudu ana posisi ideologi sing jelas ing teori?

Saiki kita kudu takon dhéwé, kenapa nganggep manawa ana posisi ideologis ing teori babagan pitakonan kasebut? Aku ora ngerti imperialisme halakh iki, lan ing paling apik saka paukuman iku ora terus banyu. Ora ana posisi kaya ngono lan ora kudu ana. Ora mung amarga halakhah kelakon ora nangani pitakonan iki, utawa amarga iku angel kanggo extract posisi saka iku amarga saka macem-macem kangelan (ibid.), Nanging mbok menawa amarga iku (= kolektif halakhic?!) uga milih (mbok menawa ora sadar). ) ora melu lan ora mutusake. Dheweke ora ndeleng dheweke minangka kapribaden lan mulane aku ninggalake dheweke saka kerajaane.

Ing kene aku arep menehi skripsi alternatif kanggo sing ditampa. Kita kabeh manungsa, lan bagéan saka klompok manungsa iku wong Yahudi. Wong Yahudi iku pisanan lan utomo wong lan banjur Yahudi, minangka Moharram Tzitzaro Zatzokal ngandika: "Ora ana manungsa sing asing kanggo kula" (ibid., Ibid.). Bebarengan karo divisi iki antarane rong lantai, uga bisa dibagi donya nilai (Yahudi !?) dadi rong lantai: 1. Lantai universal, sing ngemot nilai universal ing tangan siji lan nilai individu ing liyane. 2. Lantai halakhic tartamtu kanggo wong Yahudi.

Lantai pertama ngemot nilai-nilai sing ora perlu dilebokake ing Halacha. Sawetara amarga padha ngiket kabeh ing donya lan ora mung wong Yahudi (universal), lan sawetara amarga orane kudu ditindakake kanthi sukarela lan individu lan ora kanthi cara sing padha kanggo kita kabeh kaya sing dibutuhake ing alam halakhic.

Lelucon kasebut dikenal kanthi jeneng rabi saka Ponivez sing nggantung gendera ing payon Ponivez yeshiva ing Bnei Brak saben dina Kamardikan lan uga ora ngucapake panjaluk, nanging ora ngucapake pamuji. Nalika Gusti Allah ngandika bab iku wong Zionis kaya Ben-Gurion, Ben-Gurion ora ngandika memuji utawa nyuwun. Akeh Ultra-Ortodoks aku wis krungu banget amused dening guyon iki ing beyo saka Zionists bodho lan duraka, nanging aku ora mikir padha wis musna menyang ambane saka makna. Niatipun rabi punika, bilih piyambakipun punika Zionis sekuler, kados Ben-Gurion. Zionisme dheweke ora religius, nanging nilai nasional, lan kanthi mangkono dheweke setya sanajan ora mlebu halakhah. Dina Kamardikan minangka preian nasional sekuler sing dirayakake dening rabi Ponivez, lan dheweke ora duwe minat kanggo menehi karakter religius lan nyepetake ing peraturan halakh.

Bali menyang Dina Pengetan Holocaust

Saiki, wong-wong Israel ngelingi Holocaust kanthi macem-macem cara, sawetara ana ing hukum lan praktik sosial umum lan sawetara sing individu. Cara-cara kaya iki katon cukup marem, lan aku ora perlu utawa alesan kanggo jangkar ing aturan halakhic, sanajan saiki ana badan sing kompeten sing bisa nindakake. Padha dadi kagungane ing lantai pisanan saka loro kasebut ing ndhuwur, lan ora ana alesan kanggo mindhah menyang kaloro. Dina Pengetan Holocaust minangka dina nasional sing ora duwe karakter agama, lan ora ana sing salah. Ora ilang regane, lan ora bener yen kabeh nilai kudu kalebu ing halakhic utawa malah agama.

Mangkono uga, ing dina Kamardikan, aku mesthi ngucapake puji marang Gusti Allah lan memuji Gusti, nanging aku ora weruh dina sing penting agama lan mesthi ora halakhic. Tegese nasional, lan aku minangka Zionis sekuler (kaya Rabi Ponivez lan Ben-Gurion) gabung ing basis iki. Aku ora ngomong Hillel amarga Kepala Rabbinate wis mutusake yen Hillel kudu diucapake, lan iki ora mung amarga hubunganku sing kondhang karo institusi iki. Aku ngucapake puji amarga aku rumangsa bener lan apik. Iki minangka caraku minangka wong sing religius kanggo nyatakake posisi nasionalku.

Dadi apa sing kepungkur?

Ing jaman biyen, dheweke pancen nindakake kabeh nilai lan kewajiban nilai ing halakhah. Sages lan pengadilan yaiku wong-wong sing nemtokake dina pasa lan bungah lan wektu kita. Nanging aku iki minangka asil saka kahanan gawean sing ora ana raja ing Israel. Penulis khutbah rabi ngomongake rong sistem pemerintahan sing padha, raja lan pengadilan. Kanggo sawetara alesan ing sumber Sages meh ora Petunjuk saka sistem raja katon. A tribunal ndandani dalan ing wektu (sub-MOC), tegese padha Kementerian Perhubungan. Padha mbenake peraturan lan netepake tata cara, aturan voting ing masyarakat ditemtokake dening halakhah lan katon ing Shulchan Aruch. Mesthi, dheweke uga butuh idin saka wong penting (= arbitrator). Nanging aku iki minangka asil saka kasunyatan sing Toshba'ap kawangun ing wektu nalika ora ana raja ing Israel, lan panguwasa pamaréntahan sekuler-nasional liwati saka raja menyang BID gedhe. Mulane para pangareping Sanhedrin iku saka turune Sang Prabu Dawud, amarga padha dadi raja kanthi de facto. Wiwit saiki nganti saiki kita wis biasa karo kasunyatan sing ora ana dimensi nasional sekuler lan kabeh dadi kagungane para arbitrator lan pengadilan lan dimensi agama lan halakh kita. Tinimbang raja nemtokake tumindak kita ngluwihi halakhah, BD ngalahake lan ngukum ora adil. Wewenang BID iki mujudake wewenange raja ing pamarentah asline.

Minangka bagéan saka bab sing padha kita wis digunakake kanggo kasunyatan sing kabeh iku Torah lan kabeh tindak. Sing ora ana urip manungsa biasa, lan mesthi ora ana nilai, ing njaba halakhah. Sing kabeh kudu dilakoni lan ditemtokake dening arbitrators lan rabi. Nanging dina iki ana kesempatan kanggo bali menyang rutinitas. Bangsa Israel nduweni dimensi nasional sekuler ing BH (BH ora babagan sekularisme nanging baline dimensi sekuler urip kita kabeh. Ana sing nyebutake minangka bali menyang tataran sejarah). Ora ana alesan kanggo terus tetep ing format sing kita wis biasa amarga macem-macem patologi sejarah.

Kesimpulane, bertentangan karo intuisi sing ana, pengasingan ora mung nyepetake bidang halakhah (sanajan iki uga kedadeyan ing sawetara perkara) nanging uga ngluwihi sinau sing bener ing bidang liyane. Siji kudu bali menyang rutinitas lan ora hysterically kuwatir babagan status halakhah dening referensi imperialis kanggo iku lan lingkungan lan supaya iku nduweni ing swiwine kabeh spasi gesang kita. Kanggo paraphrase sedulur-sedulur Kristen kita, aja nganti mlebu neraka: menehi hukum apa sing dadi kagungane, lan marang raja (utawa manungsa) apa sing dadi kagungane.

18 Pikiran babagan "Apa kudu ana pasa ing Halacha kanggo ngelingi Holocaust? (Kolom 4)”

  1. Joseph L.:
    Apa sampeyan ora mikir sing sanadyan mishnah tertib ora bisa ditemokake ing Halacha minangka wis shaped liwat generasi, siji bisa nemokake siji ing paling ing lapisan Torah ditulis? Aku weruh ing buku sampeyan Gusti Allah muter dadu sing ngandika Kitab Suci ora bab nilai moral nanging bab nilai agama. Tegese, miturut pangandikanmu (menurut pangertenku sing paling apik) kabeh agama Yahudi, Torah sing ditulis lan Torah lisan kalebu lapisan sing metu saka urip normatif manungsa lan kalebu ing kategori "agama". Lan aku takon apa kategori "agama", apa tegese? Mung soko sembarang tanpa logika kanggo wong sing njaga? Lan sapa wae sing mikir yen ana titik ing mitzvos ora ateges kudu dilebokake ing tingkat sing normatif lan cocog karo manungsa / masyarakat / kamanungsan? Lan, contone, ora bisa disimpulake saka mitzvah prinsip ekonomi shemita kaya sing ditindakake Jabotinsky?

    Iku misale jek sing pamindhahan presented kene kudu terus siji langkah luwih. Kanggoku, pengasingan ora mung nggawe imperialisme agama nanging umume nggawe kategori agama, lapisan sing ora ana ing Kitab Suci. Prentah-prentah kasebut diwenehake kanggo kepentingan nasional sing luwih dhisik lan paling penting "kanggo nindakake ing antarane negara." Aku mikir yen pasa sing kita tindakake saiki uga kudu dianggep persis kaya sing sampeyan ucapake kanggo nambani Dina Holocaust dina iki, ing tingkat nasional.

    Aku seneng kanggo referensi.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Yosef Salom.
    Aku pisanan faktual ora nemokake. Usaha sing ditindakake pancen ora ngyakinake. Penting ora kanggo nglirwakake kasunyatan lan subordinate kanggo kepinginan kita (sanajan pantes lan apik). Aku malah ing Torah ditulis iku cukup amorf. Mesthine, nilai universal sing disepakati saben wong, sampeyan bakal nemokake ing endi wae. Nanging sinau Torah utawa Halacha ora, ing mratelakake panemume, ngganti apa-apa ing persepsi sing wis dirumuske dhewe (lan iki uga kasunyatan ing mratelakake panemume, sing wong golek apa padha arep).
    Aku setuju yen ing Sages ora ana bedane antarane moral lan agama lan bisa uga ana ing Rishonim. Ing pangertene wong buangan nggawe bedane iki (lan umume, sejarah halakhah yaiku nggawe bedane sing ora ana sadurunge. Akhire nggawe pangerten sing ora ana ing mishnah lan liya-liyane). Nanging ing panemuku iki minangka ekspresi yen jagad iki maju (ora mundur). Saiki kita ngerti manawa ana rong jinis nilai, sing wis diidentifikasi dening para master ing antarane. Indikasi iki (sing mbantu kita ngerteni apa sing ora dingerteni) yaiku saiki kita bisa ndeleng manawa bisa dadi moral sanajan tanpa komitmen agama. Dadi kenapa mikir yen komitmen agama ditrapake kanggo tujuan agama? Miturut tampilan iki iku superfluous dina.
    Kanggo interpretasi tujuan agama, sampeyan nganggep yen ora ana nilai sing ngluwihi nilai moralitas. Iki minangka asumsi sing aku ora weruh basis, lan mesthi ora nalika ndeleng Torah lan Halacha. Kanggo bagean sing penting banget, misale jek rasionalisasi moral ora bisa ditemokake. Dadi kenapa nganggep yen saben wong dituju kanggo moralitas? Ing panemuku, ana maneh sing nempel ing pepenginaning ati lan ora nggatekake kasunyatan.
    ————————————————————————————
    Joseph L.:
    1. Cetha yen riset alibi de Alkitab, yen Kitab Suci mung beda strata sing makili sekolah lan pandangan donya sing beda, ora ana sing bisa diomongake. Nanging yen kita nampa dimensi wahyu saka Kitab Suci, pancen miturut panemuku, posisi tartamtu bisa dirumusake utawa disempurnakake kanthi sinau babagan ayat-ayat kasebut. Contone, hubungane Kitab Suci karo kraton minangka masalah sing dakkira bisa dirembug kanthi analisis interpretasi sing angel. Contone, aku mikir Maimonides, sing weruh ing pengadilan raja ana layang pengangkatan raja ing Israel, ora nggatekake makna prasaja saka kabeh bab ing kono. Kita bisa uga ora bisa kanggo gawe uwong yakin liyane sing yakin ing posisi (minangka kita mbokmenawa ora bakal gawe uwong yakin Dawkins) nanging mesthi, Aku sinau Alkitab bisa mimpin kanggo pemahaman anyar ing akeh masalah. Umume panemuku yaiku ora ana kontradiksi antarane moral manungsa lan apa sing ditulis ing Toret kayadene Abraham sesambat nalika ngadhepi karusakan Sodom. Mulane aku mikir yen Kitab Suci mung ora cukup kanggo nggawe konsepsi moral saka awal nanging mbantu.

    2. Aku ora ngerti carane kasunyatan sing bisa dadi moral tanpa prasetya agama nuduhake yen ana rong kategori. Aku ora ngaku mung agama sing moral nanging mesthi tujuan mitzvos kalebu kategori sing padha. Kasunyatan manawa wong ora tansah bisa mangerteni rasa mitzvos ora mbutuhake adopsi kategori "agama". Kadhangkala kita ora duwe konteks sejarah kanggo ngerteni apa sing kudu ditindakake, nanging iki ora ateges alesan moral ora ana. Utamane amarga sampeyan durung menehi definisi positif babagan "nilai agama." Ing wektu iki, aku ora bisa nganggep yen ana kategori "agama" sing aku ora ngerti apa "ngrampungake bolongan".
    ————————————————————————————
    Rabi:
    1. Mesthine ora ana kontradiksi, nanging pitakonan apa ana kemungkinan nganyari maneh. Apa wong bisa nemokake sinau Alkitab sing ora ditrima lan ngowahi persepsi sawise sinau. Aku ora mikir sing mengkono. Abarbanel sing nolak dadi raja nemokake konsepsi ing Kitab Suci, lan Maimonides sing ora mbantah nemokake konsepsi. Semono uga saiki.
    Cetha yen sinau apa wae ing bidang apa wae lan ing buku utawa film apa wae mbukak pitakonan lan bisa ngganti persepsi. Nanging owah-owahan bakal digawe ing proses internal lan ora dening kabecikan saka panguwasa Kitab Suci (sing wiwit aku wis nemokake kesimpulan beda ana aku meksa aku kanggo ngganti posisi ing sawetara masalah).
    2. Aku ora duwe definisi nilai agama. Nanging minangka conto, aku ngomong yen biaya kanggo bojone Cohen sing nyoba pisah karo bojone ora katon minangka biaya kanggo tujuan moral. Tujuane kanggo njaga kasucian imam. Iki minangka tujuan agama lan ora sopan. Malah larangan mangan daging babi ora katon minangka larangan sing tujuane moral. Sampun saged dipunwastani bilih wonten tujuwan moral ingkang boten kita mangertosi. Iki statement kosong, lan aku ora weruh alesan kanggo mikir.
    Argumentasiku yaiku yen tujuan mitzvos iku moral, mula mitzvos ora perlu (paling ora saiki). Sawise kabeh, tujuan moral bisa digayuh sanajan tanpa dheweke (lan iki aku nggawa bukti saka wong moral sing ora kaiket dening halakhah). Dadi apa gunane njaga hukum? Dadi moral lan cukup.
    ————————————————————————————
    Joseph L.:
    1. Nanging dina iki aku bisa teka lan mutusaké antarane regejegan antarane Maimonides lan Abarbanel lan nemtokake sing pendapat Maimonides katon adoh saka gamblang saka ayat miturut alat interpretive sinau Kitab Suci. Iki mesthi ora ateges aku kanthi otomatis meksa dhewe nanging kaya sing wis diwulangake (aku ngerti) miturut pendekatan sintetik ora ana owah-owahan posisi langsung saka argumentasi nanging mung saka proses retorika. Mulane aku mikir yen maca ayat-ayat kasebut kanthi yakin manawa iki minangka teks sing berwibawa bisa ing pungkasan proses mutusake kanggo ngganti persepsi.

    2. Menapa malih kula mboten mangertos menapa damel kategori ingkang boten wonten andharanipun kirang kothong tinimbang bantahan kula ingkang dereng nggayuh sedaya paedahipun dhawuh. “Nilai religius” nganti saiki ora ana teges apa-apa kanggoku, pancen kaya ngebaki bolongan. Babagan pitakonan kenapa tetep mitzvos yen bisa dadi moral tanpa mitzvos. Aku iku bisa kanggo njawab salah siji sing dening mitzvos bisa dadi luwih moral, utawa iki apa wong wicaksana temenan nalika wong wicaksana ngandika "mitzvos ora sah kanggo mangsa teka". Aku pribadi mikir sing tenan sawetara mitzvos wis kesel peran sajarah kayata perbudakan lan sawetara isih nunggu kanggo kasunyatan sing.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    1. Banjur mutusake. Pitakonan yaiku kenapa ora bisa ngyakinake wong-wong sing beda karo sampeyan? Mulane aku mamang babagan kemampuan kanggo ngrumusake persepsi lan nilai saka Kitab Suci lan Halacha. Kanggo sampeyan misale jek kaya Abarbanel nanging jelas kanggo aku amarga sampeyan dudu kraton. Ngomong karo kraton lan sampeyan bakal weruh yen dheweke ngetokake sinyal lan menehi conto persepsi sing ngelawan (sing bertentangan karo apa sing sampeyan tulis ing pendapatku duwe papan). Nanging pitakone raja iku tuladha sing ala, amarga Toret kasebut kanthi gamblang. Aku ngomong babagan pitakonan halakhic lan ideologi sing ora jelas. Kanggo ombone padha sampeyan uga bisa nggawa kula sing Torah advokat iman ing Gd.
    Tenang wae, kasunyatane ora nyebabake owah-owahan ing persepsi.

    2. Kasunyatan manawa ana sing ora ana definisi ora ateges ora ana gunane kanggo ngomong babagan iki (lan ora minangka positivis). Tembung Muharram R. Piersig dikenal ing bukune Zen lan Art of Motorcycle Maintenance babagan definisi konsep kualitas, lan nyatane yen wong Yunani (duraka) ngalahake otak kita kanthi kasunyatan manawa kabeh kudu ditetepake. . Yen sampeyan mikir aku bakal teka ing kesimpulan sing ora ngerti carane kanggo netepake konsep nilai moral uga. Ora ana konsep dhasar sing bisa ditemtokake. Ingsun paring tuladha bab nilai agama: sucining imam, suci candhi lan liya-liyane.
    Sampeyan nggawa conto perbudakan, nanging sampeyan nggawe urip gampang kanggo awake dhewe. Aku ngomong babagan sebagian besar Torah lan Halacha. Dheweke ora nindakake peran, nanging ora duwe nilai moral. Dadi kanggo apa? Sampeyan ngomong statement teori sing dening mitzvos bisa luwih moral. Aku ora weruh pratondo sing. Ora ing ujian mitzvos lan ngrancang (paling ora ana hubungane karo moralitas), utawa ing pengamatan kasunyatan dhewe. Mulane, miturut pendapatku, iki paling nyengsarakke lan dudu pandangan sing bener babagan kasunyatan.

  2. pinus:
    Saking pangertosan kula, panjenengan mirsani madegipun nagari minangka prastawa alam (tanpa campur tangan Gusti). Yèn mangkono, apa pamuji marang Gusti Allah ing konteks iki?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Pancen, aku ngerti yen dina iki ora ana keterlibatan Gusti Allah ing sejarah, ora mung ing panyiapan negara (lan sanajan ana aku ora ngerti ngendi lan kapan kedadeyane). Mulane, nalika ana sing seneng (= "mukjizat"?) Iku mung minangka kesempatan kanggo ngucapake puji minangka pengakuan marang nitahake jagad lan ciptaanku.

  3. Simon:
    Aku ora bisa ngerti miturut panemumu, apa sejatine bedane prasetya marang "Dina Damlakhuta Dina" sing jangkar lan sah ing halakhah sanajan ana ing panguwasane bangsa-bangsa liya ing pambuwangan, lan kahanan saiki, mbok menawa sing sampeyan maksud ing ndhuwur. aturan mung sah kanggo hukum sing unggul Kanggo wilayah tambahan lan nilai universal lan liya-liyane?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Aku ora ngerti pitakonan
    ————————————————————————————
    Shimon Yerushalmi:
    Aku bakal ngutip kutipan saka pangandikanmu: "Minangka bagean saka prakara sing padha, kita dadi biasa yen kabeh iku Toret lan kabeh wis ana. Sing ora ana urip manungsa biasa, lan mesthi ora ana nilai, ing njaba halakhah. Sing kabeh kudu dilakoni lan ditemtokake dening arbitrators lan rabi. Nanging dina iki ana kesempatan kanggo bali menyang rutinitas. Bangsa Israel nduweni dimensi nasional sekuler ing BH (BH ora babagan sekularisme nanging baline dimensi sekuler urip kita kabeh. Ana sing nyebutake minangka bali menyang tataran sejarah). Ora ana alesan kanggo terus tetep ing format sing wis biasa amarga macem-macem patologi sejarah. Lan kanggo iku aku takon: sawise kabeh, halakhah sanajan ing wektu nalika "amarga dosa-dosa kita padha diasingake saka tanah kita," malah banjur kita ana ing sawetara aturan kang pancasan (kang uga asale saka array njaba halakhah) aku wis halakhic sah. , minangka adoh minangka wis klebu ing kategori "Dina Damlakhuta Dina", supaya apa dimensi Ngartekno ditambahake menyang idea?
    Muga-muga aku saiki wis luwih jelas.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Aku ngerti. Nanging aturan ing wong liya iku ngganggu lan ora dikarepake kanggo kita. Bener yen Dina Damlakhuta nduweni validitas halakh, apa? Apa tegese luwih becik manggon ing ngisor tembok Franz Josef? Kabungahan punika kita wis bali kanggo ngatur urip kita dhewe lan ora duwe validitas halakhic.
    ————————————————————————————
    Shimon Yerushalmi:
    Matur nuwun kanthi sanget kanggo njlentrehake samubarang! Sampeyan bakal entuk dhawuh lan kekuwatan langsung.

  4. Lisan:
    Yen pasa mung acara nasional apa sampeyan mikir bakal slamet? Apa upacara sing dianakake ing wilayah negara bisa ngganti pandonga sing diucapake ing saben papan pangibadah?
    Holocaust minangka acara kanthi magnitudo sing luwih kuat ing tanggal sepuluh Tevet utawa pasa Gedaliah. Ing panemuku, ora ana keraguan manawa cara sing paling apik kanggo diwarisake marang generasi sabanjure yaiku ing dina tangisan agama, kaya biasane dina pasa. Pira kancamu (agama) sing kenal karo Raja Yehu? Lan carane akeh sing ngerti Gedalia Ben Ahikam?
    Apa sing kudu ditindakake? Wong-wong Yahudi ngelingi bab-bab sing ana hubungane karo panganan, apa preian utawa pasa. Sejarah wis nuduhake manawa kerjane luwih apik. Lan bukti sing ora ana preian nasional Yahudi slamet (Megilat Ta'anit) liyane saka tanggal ditampa ing Halacha.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Iki minangka pratelan instrumental. Aku ngrampungake pitakonan apa halakhah mbutuhake utawa nyana kanggo nyetel dina pengetan kuwi. Pitakonan apa sing luwih efektif beda-beda lan kudu dibahas kanthi kapisah.
    Ngenani pitakon kapindho, panemuku yen lali – lali. Ing sawetara titik acara dadi adoh lan kurang relevan (kayane aku ora penting banget kanggo ngelingi Gedalya lan Yehu). Cathetan sampeyan adhedhasar persepsi sing nyebar yen agama lan halakhah mesthine nyedhiyakake layanan kanggo nilai-nilai kemanusiaan nasional lan universal. Aku ora setuju karo.

  5. Adiel:
    Aku wis krungu akeh bab sampeyan wiwit dina sampeyan mulang ing Yeruham saka kanca-kanca saka Rabbi Uriel Eitam.
    Aku eagerly maca artikel ing nyetel pasa kanggo Holocaust Day, aku setuju karo akèh-akèhé saka iku.
    Aku wis krungu kaping pirang-pirang saka almarhum Rabbi Amital: "Ora kabeh iku panemu Torah." "Ora kabeh kudu dicritakake babagan Da'at Torah" lan liya-liyane
    Bungah ing tembung sampeyan babagan pamuji ing dina Kamardikan.
    Kepiye carane bisa ngucapake puji kanggo mukjijat sing kedadeyan lan ujar manawa ora ana makna agama? Utawa aku ora ngerti apa sing sampeyan omongake.
    Aku seneng panjelasan.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Coba pratelan sing digawe (kanggo mbedakake) sawise menyang jedhing. Apa pratelan marang Gusti Allah yen dheweke wis mbukak bolonganku duwe dimensi agama? Apa sarapan sing daksapa sadurunge lan sawise iku nduweni dimensi agama? Kanggoku negara iki kaya jamban utawa sarapan.
    Kanggo muji mujijat, iku pitakonan liyane. Pemahamanku yaiku ora ana mukjijat saiki (utawa paling ora ana indikasi yen ana), lan ora ana keterlibatan Gusti Allah ing jagad iki. Menawi kedadosan-kedadosan ingkang bingah, kados dene madeging nagari, punika dados pralambang panuwun dhumateng Gusti ingkang sampun nitahaken jagad lan titah kita piyambak. Nanging aku bakal nggedhekake ing Gaza (?) Ing buku aku saiki nulis bab teologi saiki.
    ————————————————————————————
    pinus:
    Nanging apa kita duwe wewenang kanggo mbenerake berkah dhewe kanggo dina Kamardikan?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Iki kudu dirembug. Ing paling kanggo cara tartamtu (Meiri) ana angger-angger ngandika memuji ing saben Ajaib kawilujengan lan pratelan, lan banjur misale jek sing siji kudu mberkahi malah tanpa angger khusus. Kaya berkah mangan apel saben mangan lan ora kudu ndandani berkah ing saben apel.
    Apa wae, mesthi ora ana watesan kanggo memuji tanpa berkah.
    Lan ana papan sing apik kanggo Sabra sing sanajan berkah ora ana watesan. Yen Israel sawise Ajaib Chanukah ngandika Hallel ing berkah saka piyambak tanpa angger-angger saka sages, lan sing ana masalah karo? Sawetawis ingkang rumiyin ugi kanugrahan adat, saha ing bab punika dipun rêmbag bab berkah pamuji piyambak. Nanging ing aku ragu-ragu, lan liya-liyane.
    ————————————————————————————
    permata:
    Iku angel kanggo kula kanggo ndeleng Negara Israel minangka "layanan."
    Wong Israel bali menyang Israel sawise 2000 taun. Sayange negara kasebut ora diadegake 20 taun sadurunge….
    Thanks kanggo negara ana klompok kertu pos. Pamrentahan mardika bali menyang bangsa Israel. Ekspresi ing Sages diarani "dina Mesias."
    Pujian ora mung kanggo mujijat nanging kanggo kawilujengan
    Ing bab kaelokan.
    Ajaib ora mung nglanggar hukum alam nanging nglanggar hukum sejarah utawa logika.
    Ing endi maneh sing dakkandhakake yen wong-wong sing kasebar ing ujung-ujung bumi bali menyang tanahe sawise 2000 taun?
    Mapan dheweke. pangembang. Klompok kertu pos digawe ing kono. Apa conto liyane sing ana?
    Apa para nabi ora pengin iki ing wahyu?
    Sawise kabeh, yen 80 taun kepungkur, dheweke bakal ngandhani Mordekhai saka Maroko lan Libish saka Polandia. Anak-anake lan putu-putune bakal padha bebarengan ana ing tanah Israel ing sangisore paprentahane wong Israel lan bakal padha mbangun kulawarga. Apa wong-wong mau bakal ujar manawa kaya jamban?
    Aku gumun.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Nalika aku mbandhingake Negara Israel karo layanan, aku ora ujar manawa negara kasebut ora ana gunane utawa njijiki kaya layanan. Aku temenan ngomong sing negara iku (penting) liya kanggo kita, lan ora luwih. Aku bungah banget yen iki tegese ana ing pembuangan kita, lan pancen wis pirang-pirang taun durung, nanging aku ora weruh iku minangka nilai agama. Iki minangka nilai nasional. Pancen tekane Sang Mesias uga minangka janji kaya paring udan. Dina-dina Mesias uga ora ana nilai agama amarga ora ana mitzvos, nanging paling akeh sarana sing bakal ngidini kita mirsani luwih akeh mitzvos (Bait Suci, lsp.). Sugih uga minangka sarana kanggo netepi dhawuh, lan ora ndadekake bandha nilai agama. Negara iku sejatine minangka sarana, lan kasunyatan sing wis suwe ora ana ing kita lan kita pengin lan nandhang sangsara tanpa iku banget mbingungake kanggo kita (kaya wong mlarat sing ndeleng dhuwit minangka nilai amarga kesusahan). .

    Dene mukjijat ana kebingungan sing nguntungake banget. Saben campur tangan Gusti Allah ing jagad iki minangka mukjizat. Intervensi tegese ana kedadeyan sing ora ana campur tangan (miturut hukum alam) lan Gusti Allah campur tangan lan kedadeyan liyane. Iki tegese nglanggar hukum alam. Yaiku mukjijat. Ora ana campur tangan ilahi ing alam sing dudu mukjizat.
    Keunikan kita bali menyang Israel wis ngerti aku lan aku setuju. Apa tegese ana keajaiban ing kene? Mamang gedhe ing mripatku. Iki minangka acara sejarah sing ora biasa.

    Aku ora ngerti bedane. Gusti Allah ngandika bakal ngutus nabi utawa bakal udan. Kita nindakake mitzvot, nalika sampeyan arep ora udan? Sawise seminggu? sewulan? generasi? Kepiye carane sampeyan arep nindakake mitzvot utawa ora? Pira dhawuh sing kudu ditindakake? Sawetara wong? Kabeh ing kene ora bisa dibantah. Iku luwih pitakonan saka kesan umum lan ora refutation. Kaya sing wis dakcritakake, kesimpulanku manawa Gusti Allah ora campur tangan dudu asil saka bantahan sing ora jelas, nanging saka kesan.
    ————————————————————————————
    permata:
    Aku saiki ngerti apa sing sampeyan maksud "agama" lan mula aku ngerti tembung kanggo Negara Israel lan madegake ora ana makna agama, aku weruh tembung "religius" tegese luwih jembar lan mulane ing mata Kibbutz Galuyot lsp. nduweni makna agama kang gedhe.
    Mangkono uga ing dina-dinane Sang Mesias, lan aku ora mlebu ing kene babagan apa sing jelas yen bakal ana bait kanggo rawuhe Sang Mesias, iku ora prasaja.
    Kanggo mukjizat, aku duwe pendapat yen "sesuk srengenge bakal munggah" - iki dudu mukjizat. Kawujudan hukum alam ora mujijat.
    Aku rampung nuduhake posisi sing kabeh iku ora Ajaib, minangka sawetara wong seneng ngomong.
    Nanging nglumpukake wong buangan lan bali menyang Israel sawise rong ewu taun, fenomena sing ora padha karo bangsa liya, dudu fenomena alam.
    Pancen ora ana nyebrang segara utawa "srengenge ing Givon Dom" ing kene, nanging ana fenomena sing ora alami, unik ing jinis lan genre. Ketoke malah ing titik iki kita ora setuju.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Kaping kalih dalil ingkang kedah dipunperang: 1. Madegipun nagari lan nglumpukake para pambuwangan menika mujijat. 2. Kalih menika gadhah teges religius. Ora ana katergantungan ing loro arah. Bisa uga ana mukjizat sing ora ana makna agama (kayata mbukak bolongan kanggo wong sing nganggep iku mukjizat), lan mesthi ana makna agama lan dudu mukjizat. Aku argue sing ora ana pratondo sing iki Ajaib (anomali ora Ajaib), lan uga ora ana pinunjul agama (Aku Zionis sekuler). Kaya sing wis dingerteni, bisa uga ora setuju ing salah siji saka rong pratelan kasebut kanthi kapisah utawa loro-lorone bebarengan.
    Kajaba iku, bisa uga negara iki bakal dadi tuwuhing penebusan kita (inshallah), lan bakal dibangun candhi lan panebusan bakal teka. Nanging ora ana makna agama ing mripatku. Iki minangka platform sekuler sing digawe kanggo tujuan sekuler lan motivasi sekuler. Tumindak kuwi ora ana teges agama.
    ————————————————————————————
    permata:
    Tegese agama, miturut sampeyan, mbutuhake niat agama?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Tumindak manungsa nduweni makna agama mung yen ditindakake kanthi tujuan agama (A.A. Leibowitz). Senajan mitzvos ora perlu niat nanging mung ing mitzvos (amarga sabra konteks minangka jeneng acak). Lan ing tartamtu aku mbuktekaken ing artikel (ing noon, Gagal sekuler ing nerak) sing kabeh panemu saka commandments kudu iman. Pangatusan rawa-rawa sing ora ditindakake kanggo kaswargan lan kanggo mitzvah (papan pemukiman Israel) ora ana regane agama. Nduweni nilai nasional.
    Iki mesthi mung syarat sing perlu nanging ora cukup. Tumindak kasebut kudu nduweni nilai agama, lan mung Torah sing nemtokake. Wong sing ngadeg kanthi sikil siji amarga alasan agama sing lara ati ora duwe nilai agama.
    ————————————————————————————
    permata:
    Maimonides ing Mo'an ing Pentateuch mbedakake antarane wong sing nindakake "ing anggota awak" lan wong sing nindakake kanthi niat lan tujuan.
    Cetha apa tingkat dhuwur.
    Pitakonan yaiku apa kita bakal nemtokake tumindak non-religius sing ditindakake dening wong tanpa niat? Aku setuju minangka prinsip nanging iki minangka sinau wajib kanggo akeh wong saka Israel, isih ana sawetara sing nggampangake lan menehi nilai kanggo kerja "ora kanggo kepentingane"…
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Ing artikelku babagan pisau cukur Oakham, aku nerangake manawa nindakake ora amarga iman ora nindakake ora kanggo kepentingane dhewe. Iku ora laku agama babar pisan. Waca Rambam Sufach saka para Raja. Sapa sing pracaya lan ora sengaja, ing kene kudu dibagi antarane mitzvos lan apa sing ora ditetepake minangka mitzvah. Sinau sing bener iku apik, nanging dudu alat kanggo njlentrehake bebener. Lan weruh ing commentators (Rambam lan Rabbeinu Yonah lan liyane) bab Mishnah ing Avot (Hoy Dan kabeh wong ing sisih tengen) padha wrote sing rembagan mung kene iku cukup, nalisir pendapat populer. Lan aku nulis babagan iki ing artikel BDD babagan cukur Oakham.
    ————————————————————————————
    ing:
    Halo Pandhita,
    Menawi rabi saged nemtokaken tegesipun kanthi matur "nilai agama". Yaiku nilai religius mung kanggo netepi mitzvah dhewe (definisi sing diapura dening rabi amarga aku ngerti yen dheweke ora seneng, Leibowitzian), apa wae sing mbantu mitzvah sing ditindakake saka agama. kesadaran, lan ngluwihi: Apa nilai agama yen ora.
    Nuwun sewu, nyuwun pangapunten menawi rabi mbiyen mbiyen rembugan lawas lan lali saka ati.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Katentreman gedhe Nilai religius tegese nilai ing karya Gusti Allah. Nilai religius ora mung dhawuh amarga ibadah marang Gusti Allah luwih jembar tinimbang hukum. Malah sadurunge Shulchan Aruch, nduweni nilai agama. Pancen, syarat kasebut uga dibutuhake kanggo nindakake pakaryane Gusti Allah.
    Miturut panemuku, negara ora duwe nilai agama ing babagan apa wae. Negara iku kabutuhanku lan dudu regane. Aku pengin manggon ing antarane umatku lan ing Tanah Israel sing dadi kecanduan sejarah kita. mekaten.
    Dene negara sing diatur dening halakhah kudu ngrembug babagan apa sing diduweni (amarga negara ora mung dadi instrumen kanggo warga), nanging negara kaya kita ora duwe nilai agama.
    Kanggo NFM, aku ora ngerti NFM sing sampeyan goleki (kajaba kanggo kasucèn wanita). Iki minangka rong perkara sing beda: iku kabutuhan lan minangka nilai. Apa yen ana sing ayu utawa apik? Iki mung rong perkara sing beda.
    ————————————————————————————
    ing:
    Maksudku, apa makna nilai agama ngluwihi definisi sing sampeyan pasang? Apa sing dianggep beda antarane mitzvah, utawa nilai agama, lan apa sing bisa mbantu aku? Utawa aku ora ngerti tembung saka rabi lan iki uga pitakonan mandul, amarga konsep iki ora duwe teges ngluwihi definisi? Aku iku bisa kanggo nerangake prabédan antarane apik lan ayu, malah yen ora ing tembung, lan NPM antarane wong-wong mau. (Contone: Aku ora mikir bakal nemokake wong sing bakal menehi urip kanggo kaendahan, nanging kanggo apik ya, amarga kaendahan ora nduweni teges sing cukup penting, paling ora miturut pendapatku).
    post Scriptum. Sampeyan ndeleng negara (kaya aku ngerti) minangka soko saka nilai nasional mung, lan ora minangka bantuan malah kanggo njaga mitzvos. (Senajan sampeyan kandha yen apa sing mbantu netepi dhawuh kasebut ora mesthi dianggep minangka nilai agama.) Miturut cara sampeyan, apa sebabe ngucapake puji? A pemicu kanggo pratelan bab nitahaken donya bisa malah yen aku entuk mundhakaken pituwas utawa liyane buku Harry Potter metu, nanging ora ana wong normal bakal ngomong pujian kanggo iku. Yen negara pancene mung nduweni nilai nasional, lan ora diluncurake menyang sistem ibadah marang Gusti Allah, mula aku ing panggonan sampeyan ora bakal nganggep minangka pemicu sing apik kanggo memuji. Rabi bakal bisa nerangake apa sing dikira lan ing ngendi watese nyabrang?
    Matur nuwun, nuwun sewu lan sugeng taun anyar.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Iku angel kanggo aku kanggo diskusi ing interval kuwi.
    Ora ana nilai agama sing teka ing jaman mitzvah. Kosok baline, mitzvah minangka conto saka nilai agama. Nanging sanajan ing laku moral ana nilai lan pinunjul religius (burung unta amarga iku kaleksanan saka Gusti Allah). Ing kontras, nyukupi kabutuhan kanggo ora ngerti ora duwe nilai moral utawa agama. Wong kepengin negara kaya dheweke kepengin sarapan utawa omah. Iki minangka pemenuhan kabutuhan lan dudu nilai. Nalika kabutuhan penting ing urip sampeyan wis kawujud (kaya nylametake urip) iki minangka alasan sing apik kanggo ngucapake pujian. Aku ora weruh apa sing ora dingerteni ing kene lan apa sing kudu diterangake.
    Apa negara ngidini nilai-nilai agama diamati? mbok ya. Nanging sarapan lan gaji uga ngidini.

  6. Moshe:
    Saklajengipun saking rembag ing nginggil, kula badhe ngaturaken pinten-pinten pitakenan ingkang kula aturaken miturut pamanggih kula, saking artikel lan rembagan ingkang sampun wonten ing babagan menika.

    A. Saking pangertosan kula, Baginda punika boten pitados dhateng kawilujengan ing raos campur tanganipun Sang Pencipta lan nitahaken “kaelokan” kados ta Negara Israel, nglompokaken tiyang buangan, lsp, mliginipun wiwit “kaelokan” alit ingkang “kedadosan”. kanggo individu kaya "dhuwit" tiba saka panggonan sing ora dikarepke.
    Aku takon, [miturut topik sing biasane sampeyan lakoni], babagan evolusi sampeyan nulis manawa ateis ndeleng evolusi ing hukum nalika sampeyan ngadeg ing sisih lan ndeleng hukum ing njaba lan takon 'sapa sing nggawe hukum kasebut', lan nalika sampeyan ndeleng hukum kasebut. dibangun cara iki ndadékaké kanggo tumitah, sampeyan nganakke sing Gusti Allah nitahaken hukum ing cara iki, sing, Gusti Allah nitahake 'hukum évolusi'. Menawi mekaten, sanajan bab mukjijat, saestu, ing tampilan sing 'cethek' lan prasaja, kita katon yen kabeh iku alamiah, lan lakune wong Israel turun-temurun duwe panjelasan alamiah, kayata netepake Negara Israel, nanging yen kita katon njaba lan takon Similar kanggo apa nabi lan Torah medhar wangsit, mbok menawa kita bisa ngomong sing nitahake ngrancang lan ngarahake kabeh proses 'alam' iki karo waé, lan looking njaba proses lan hukum alam ing. iku, bisa menehi gambar saka Providence? [Sanajan babagan mukjijat sing luwih cilik, sudut pandang iki bisa diadopsi].

    B. Pitakonan liyane, apa tegese sampeyan ora percaya marang mukjijat sing ditulis ing Toret lan Nabi, lan katon ing pandang sepele minangka nolak hukum fisika kayata: teken sing dadi ula, roti sing mudhun saka swarga. , banyu sing dadi getih, kreta karo jaran munggah ing prahara swarga, Minangka kumpulan legenda?

    katelu. Kajaba iku, apa sing dicritakake babagan kapercayan sampeyan ngerti Gusti babagan tumindak manungsa, kanthi cethek katon yen kurang pengawasan ora negate ngerti Gusti, nanging katon ing jero ana implikasi saka kapercayan kasebut ing saben liyane, lan liya-liyane. Konsep 'ganjaran lan paukuman' kanggo metode sampeyan ora ana, mula tembung sampeyan tegese 'alam sabanjure' minangka kapercayan sing ora ana dhukungan ing Torah [Aku mesthi setuju, nanging para nabi lan kitab suci duwe akeh support cetha], ora pracaya ing asas iki, iku kanggo mbaleni tembung Leibowitz kang, Sing kabeh 'biaya' kanggo mitzvah iku mung amarga aku nindakake kanggo nglakoni, iku tegese sampeyan? Yen mangkono, muga-muga sampeyan bisa ngerteni manawa ora akeh sing ragu-ragu gabung karo agama iki, kenapa aku kudu mlebu ing sistem hukum sing wis ketinggalan jaman [sampeyan uga ngakoni manawa akeh keputusan lan mitzvos mbatalake rasa kanggo umur lan umur] kenapa ora ' nampa' mung bagean saka sistem hukum, mung sampeyan Relevan, apa salah karo hukum Negara Israel? Apa beban sing ana kakehan?

    D. Saka apa sing sampeyan ucapake, sampeyan percaya karo konsep 'Torah saka swarga' [ing wates tartamtu amarga aku ngerti manawa sampeyan nampa sawetara pratelan para kritikus Kitab Suci], lan yen ora, sampeyan kudu percaya karo konsep kasebut. 'ramalan'. Lan aku takon, kenapa ing kene sampeyan uga ora bakal nggunakake logika sing padha [uga masuk akal miturut pendapatku], yen kabeh sing ora dakdeleng, aku ora duwe alesan kanggo nganggep ana, yaiku meh 2500 taun ora ana sing weruh. wangsit apa iku lan carane kudu nuduhake, lan sampeyan pracaya Adhedhasar wangsit non-serius sing tau ana [wangsit ing jaman kepungkur gunggungipun mesthi iki: apa apik dadi apik, apa ala dadi ala, kabeh proses sing teka mengko nindakake. ora nyimpang saka cara alam], mula apa ora mung nganggep manawa ora ana ramalan lan imajinasine wong-wong ing jagad kuna lan saiki ora ana, mula ora ana ing jaman biyen, lan kayadene kita. sapisan mbayangno ana roh lan dhemit lan disebutake lan pratandha zodiak lan legenda ayu liyane, mbayangno ana wangsit, Sejatine aku pratelan claims ing tembung, Aku ora duwe alesan kanggo pracaya ing wangsit yen a. Aku ora weruh iku ana dina. B. Aku bisa nerangake kabeh wangsit dening alam. katelu. Aku duwe dhasar sing cukup kanggo percaya yen biyen wong ora duwe bedane sing apik lan dheweke nemokake manawa dheweke medhar wangsit utawa mbayangake.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    A. Kaping pisanan, aku ora ngerti apa sing dipercaya utawa ora dipercaya, aku luwih cedhak karo apa sing aku percaya (utawa ora). Dene ingkang kula pitados, saestu kula boten gadhah pratandha bilih wonten mukjijat wonten ing jagad kita. Mungkin ana sawetara nanging aku ora bisa ndeleng. Iki ora padha karo argumentasiku babagan evolusi amarga ana argumentasi sing meksa anane tangan sing diarahake (pencipta), nanging ing kene mung ana kemungkinan.
    Kajaba iku, mukjijat ditetepake minangka campur tangan Gusti Allah ing jagad iki, yaiku owah-owahan saka dalan normal. Hoy ujar manawa pamindhahan miturut ukum kasebut mesthine X lan Gusti Allah ngganti dadi Y. Anggere aku duwe panjelasan alam kanggo apa mengkono, Aku ora weruh apa kanggo nganggep sing ana campur tangan. Lan yen ana wong sing nggawe tumindak alami, mula aku ngomong babagan iki. Iki nggawe hukum.
    B. Ing buku-bukuku, aku bakal njlentrehake referensi babagan deskripsi supernatural ing macem-macem sumber. Umumé, bisa uga ing jaman biyen Gusti Allah campur tangan luwih akeh (banjur ana mukjijat lan ana ramalan). Dina iki aku ora weruh indikasi keterlibatan Gusti Allah.
    katelu. Aku ora ngerti kene. Kepiye babagan kekurangan keterlibatan ing kekurangan pengawasan? Ana pengawasan pasif tumrap tumindak manungsa nanging ora ana intervensi (paling ora asring).
    Komitmen kanggo Torah lan mitzvah ora dumunung ing ganjaran lan paukuman nanging ing kuwajiban nindakake apa sing didhawuhake dening Gusti Allah. Maimonides wis nulis ing komentar babagan pangarep-arep buruh kanggo ganjaran lan wedi marang paukuman. Mbok menawa iki kapercayan babagan UAV digawe. Lan mungkin dheweke nyata, nanging aku ora ngerti.
    Pitakonan babagan rating, sapa sing bakal gabung lan sapa sing ora, ora ana hubungane karo masalah bebener. Pitakonan iku apa aku bener lan ora apa aku bakal populer. Aku nglawan goroh suci (nganggo goroh kanggo nambahake wong liya ing karyane Gusti Allah). Yen mung amarga pasemon gajah Maimonides. Wong-wong sing mèlu nyambutgawé nindakké kuwi merga salah, mulané nyambutgawé kanggo Gusti Allah sing salah, lan mèlu-mèlu kuwi ora ana regané.
    Apa hubungane karo hukum Negara Israel? Lan yen wong sing ngetutake dheweke metu saka kewajiban agamane? Napa sampeyan ora ngomong babagan aturan FIFA (Asosiasi Sepak Bola)?
    D. Iki uga bakal diterangake ing bukuku. Sawetara iki uga dibahas ing buku-buku sing bener lan ora stabil (ing argumen saksi dina). Ing kene aku bakal nerangake kanthi ringkes. Senajan hukum alam ditindakake kanthi cara sing padha, nanging manungsa owah. Lan apa sing nate dipikirake saiki? Lan apa sing tau ditindakake saiki? Apa sing nate nganggo dina iki? Mula, apa sebabé kowé nganggep nèk tumindaké Gusti Allah ora owah? Yen aku kudu mutusake aku luwih seneng mbandhingake karo manungsa lan ora karo alam sing ora duwe nyawa. Ora ana alesan kanggo nganggep yen dheweke bakal tumindak padha ing kabeh wektu. Dadi yen dheweke wis mutusake alon-alon lunga saka jagad iki, aku ora weruh apa-apa sing aneh utawa ora bisa dingerteni. Kosok baline, aku malah duwe hipotesis kenapa kedadeyan kasebut. Kaya bocah sing nalika wis gedhe bapake ninggalake dheweke lan mlaku kanthi mandiri. Semono uga sikapé Gusti Allah marang kita. Tiyangipun dudu turun-tumurun kados ingkang sampun kita kenal, ananging bangkit (dewasa) generasi. Dina iki kita wis bisa ngerti yen ana pimpinan kanggo ibukutha sanajan tanpa kaelokan. Kita cukup trampil kanthi filosofis kanggo ngerti manawa jagad sing diatur dening hukum sing tetep menehi kesaksian luwih akeh babagan Pencipta tinimbang jagad sing ora owah. Dadi saiki sampeyan ora butuh mukjijat maneh. Paling ora yen kita tumindak lan mikir kaya wong diwasa, kaya sing dikarepake. Pancen ana wong liya sing mikir bocah-bocah, nanging saka wong-wong mau mesthine bakal tuwuh.
    ————————————————————————————
    pinus:
    Sawise nanggepi iki, sampeyan kandha yen "mesthi wae, ing jaman biyen Gusti Allah campur tangan luwih akeh." Nanging ana ayat ing Torah sing ngomong babagan campur tangan kanggo turun-temurun (lan Ingsun paring udan marang tanahira ing mangsane, lan Ingsun paring udan marang sira ing wektune, lsp). Kepiye carane bisa dikandhakake yen Gusti Allah (sing ngerti yen dheweke bakal ngilangi kontak ing sawetara titik) nulis janji kanggo "ganjaran" sing ing sawetara titik dheweke arep mandheg? Lha nek wong tuwo njanjeni permen marang anake diijoli kelakuane sing apik, senajan anake wis gede, wong tuwa mestine mblenjani janji, ta? Lan yen dheweke kepengin mungkasi jinis, paling ora dheweke kudu nerangake apa sebabe (kita wis gedhe, lsp).
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Ing angger-anggering Toret uga bab para nabi, ramalan lan mukjijat, lan uga wis ilang. Candhi lan kurban uga ilang. Mangkono uga perbudakan lan liyane lan liyane. Kita wis ketemu sing kadhangkala Torah ngandika marang wong-wong ing wektu menehi Torah, lan ana owah-owahan sing Torah ora alamat. Siji bisa speculate minangka kanggo apa, nanging iki kasunyatan.
    ————————————————————————————
    pinus:
    Dene para nabi, wangsit, mukjijat, candhi, kurban, perbudakan, lan liya-liyane, iku kabeh sing ora ana janji sing bakal tetep turun-temurun. Ana mung conto sing kedadeyan ing sawetara titik, nanging kenapa kita ngarepake uga ing mangsa ngarep? Nanging babagan ganjaran lan paukuman, Gd kanthi tegas nulis ing Torah yen ana hubungan turun-temurun antarane mitzvos lan sawetara ganjaran, mula aku duwe alesan sing apik kanggo nyana sambungan iki bakal ana ing mangsa ngarep, lan yen kita nyimpulake yen pancen bener. ora ana iku pitakonan kuwat saka Torah bebener, ora supaya ? Siji-sijine panjelasan sing bisa dakpikirake kanggo pitakonan iki yaiku pernyataan kaya: "Ganjaran mitzvah ing pulo Alma Likha" banjur kita kudu nyopot sing prasaja saka ayat kaya "Lan aku menehi udan ing mangsane" lan nyetel minangka pasemon kanggo upah ing donya sabanjuré. Nanging isih angel, amarga ora ana Kitab Suci sing gampang banget.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Aku ora ngerti. Prakara wangsit kalebu sawetara dhawuh. Apa ora mitzvos kanggo generasi? Bagean saka pakaryane Gusti yaiku ngrungokake Nabi lan pimpinan spiritual kanggo kita. Iki dudu sawetara kasus nalika kita duwe nabi. Iki apa sing dijanjekake Torah lan malah dhawuh supaya nyoba ngrungokake swarane. Nabi uga minangka bagéan saka mekanisme perang.
    Janji-janji yen kita netepi dhawuh-dhawuh kita bakal diwenehi udan, ditegesi minangka janji-janji sing ngenani wektu nalika udan gumantung marang Gusti Allah. Nalika gumantung marang dheweke, banjur bakal diwenehi pengamatan. Saiki dheweke wis mutusake kanggo menehi kita amarga kita wis diwasa, lan wis jelas yen wiwit saiki ora ana gandhengane. Dheweke mung nerangake marang kita kawicaksanane: yen aku menehi apa-apa iku kanggo netepi dhawuh.
    ————————————————————————————
    pinus:
    Dene nabi, ana ing kitab Pangandharing Toret: "Amarga ana nabi sing bakal muncul ing tengahmu", ora ana janji pemulihan ing kene. Tegese, kabeh dhawuh kang ana gegayutane karo pamriksane nabi iku dhawuh eksistensial – yen arep ditetepake nabi, iya iya. Kaya yen sampeyan nganggo sandhangan kanthi swiwi papat, sampeyan kudu nglebokake tassel. Mitzvah ora bakal tetep, nanging ora mesthi bisa urip. Nanging sing unik babagan ayat-ayat sing ngomong babagan ganjaran lan paukuman yaiku ana hubungane yen kita nindakake A. - banjur Gusti Allah bakal nindakake B. Hubungan kasebut dhewe ora ana syarat ing kahanan apa wae. Ketoke sambungan tansah ana. Sawise kita teka ing kesimpulan sing sambungan iki ora ana, ana misale jek ana kontradiksi kanggo Torah kene. Sampeyan bisa mbantah manawa ora saben pratelan sing ana ing Torah mesthi bener kanggo turun-temurun. Nanging banjur dheweke kepeksa ujar manawa dhawuh kasebut uga bisa diganti.

    Apa ora mung ngomong yen sambungan iki ora bisa katon ing kasunyatan, nanging ana ing cara sing didhelikake (singidaken pasuryan)?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Sampeyan wis nggawa ayat sing gegayutan karo nabi palsu. Sawise kabeh, ayat sing gegayutan karo nabi (Deuteronomy):
    Juru wicara Mkrbc Mahic Cmni Ikim marang kowe Ikok Dewamu dewi Tsmaon: Ccl Asar Uyah Mam Ikok Dewamu Bhrb budhal ing Hkhl, matur ora Asf Lsma At Cole Ikok Alhi lan At brigade Hgdlh Hzat ora Arah Siji maneh, lan La Amot: lan ngandika Ikok dewi Hitibo Asr Dbro: juru wicoro Akim Lhm Mkrb Ahihm Lan Mungkin Neuvena: Lan Umum Islander, Gusti Allah ora bakal pikiran wheragram: " The Shavua Jacka Island
    Miturut cara, definisi sing tepat dudu mitzvah eksistensial nanging mitzvah positif kondisional (kaya tassel). Meh saben mitzvah positif iku kondisional. Mitzvah eksistensial yaiku mitzvah sing ora bisa diilangi nanging mung disimpen. Mitzvot iki bisa dicabut (yen ana kahanan - nganggo sandhangan lan swiwi, lan aja nindakake mitzvah).

    Kanggo pitakonan pungkasan, mesthi bisa dikandhakake yen Gusti Allah tansah campur tangan nanging nalika kita mriksa dheweke cepet-cepet mlebu ing bolongan kanggo mbingungake kita. Sing muni ora mungkin kanggo kula. Saben aku ndeleng apa sing kedadeyan ing jagad iki ana panjelasan sing alami lan biasa. Undhang-undhang alam bisa digunakake, lan nalika sampeyan nyoba ing laboratorium, apa sing kedadeyan bakal kedadeyan. Ora ana alesan kanggo nganggep manawa ana game ndhelik sing aneh ing kene. Iki dudu bukti nanging pertimbangan akal sehat. Nalika aku ndeleng awak sing obah, anggepanku yaiku kekuwatan sing ditindakake lan dudu yen Gusti Allah mutusake kanggo mindhah tanpa kekuwatan. Kajaba iku, aku uga nganggep manawa ana badan sing obah tanpa daya. Iki minangka konsep ilmiah sing ditampa lan kedengaran cukup lan bisa digunakake kanggo aku.
    ————————————————————————————
    pinus:
    Ayat-ayat kasebut uga ora nuduhake kapan nabi bakal ditetepake, utawa sepira kerepe. Umumé, pratelan saka jinis: Gusti Allah bakal nggawe X minangka klaim sing ora bisa dibantah (amarga ora ana wektu kanggo pratelan kasebut). Nanging pratelan saka jinis: Yen X kedadeyan banjur Gusti Allah bakal nggawe Y loro-lorone bisa dibantah amarga X kedadeyan lan Y bisa diukur. Dadi, ana telung pilihan kanggo ngatasi argumentasi kapindho. Utawa ngomong yen X pancene ora kelakon. Utawa ngomong yen Y ora bisa diukur. Utawa ngomong yen pratelan wis dibantah. Nanging yen ditolak, iku ora pitakonan prasaja bab bener saka pratelan ing Toret ing umum.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Ora ana sing bisa dibantah ing pangertèn ilmiah. Pira prentah sing kudu ditindakake supaya udan? Pira wong sing kudu nindakké préntah kuwi? Pira udan sing bakal tiba, lan suwene wektune bakal tiba? Iki kira-kira bisa dibantah kaya perkarane Nabi.
    Kaya sing wis daktulis, kesanku yen Gusti Allah ora campur tangan dudu asil saka bantahan ilmiah, nanging saka kesan umum (ora ana campur tangan). Kasunyatane, ing kahanan sing kita lakoni, aku ngaku manawa Gusti Allah ora campur tangan lan akeh wong sing percaya. Padha mikir sing nalika nindakake mitzvos udan lan aku ora ana sambungan. Mripat sampeyan ndeleng manawa kahanan faktual dudu konfirmasi utawa mbantah apa wae ing kene.
    ————————————————————————————
    pinus:
    Aku ngerti sing ora ilmiah rebuttable, nanging malah kesan umum cukup kanggo kula kanggo rebuttable (ora ing pangertèn logis-matematis tembung).
    Bedane prakara kanjeng Nabi lan prakara udan iku, sesambungan antarane dhawuh lan pahala iku kudune (ing akal sehat) relatif langsung. Tegese, yen bangsa Israel tumindak manut dhawuh-dhawuh kasebut, tanggapan saka Gusti Allah ndadekake pangerten yen dheweke bakal teka ing wektu sing cukup (kandhakake sajrone sawetara wulan lan ora sawise 700 taun). Nanging ing bab Nabi, ora ana larangan marang Gusti Allah ngutus siji Nabi sapisan ing 3000 taun. Ora ana "periode wektu sing cukup" ing kene sing bisa dibayangake.
    Sing dakkarepake yaiku kepiye sampeyan nyepetake kontradiksi antarane persepsi sampeyan lan pesen sing jelas sing muncul saka ayat kasebut. Sampeyan wrote sadurungé jawaban kaya iki: "Dheweke mung nerangake marang kita kawicaksanan: nalika aku menehi soko iku kanggo observance saka mitzvos." Aku bisa nampa katrangan kasebut. Nanging sanajan miturut pendapat sampeyan angel nyatakake kabijakan iki yen dheweke ora ngetrapake?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Dheweke nglakokake. Kanggo donya nalika menehi soko iku miturut dhawuh. Saiki dheweke ora menehi, ing jaman kepungkur dheweke menehi. Saiki dheweke ora ngutus nabi ing jaman biyen sing dikirim. Iki minangka kabijakan sing wis diganti (ora ana hubungane antarane menehi lan pandonga nanging menehi dhewe).
    Lan ngluwihi iku, nalika aku nulis kanggo sampeyan, Fook Hezi yen ing kahanan saiki ana bantahan babagan apa dheweke campur tangan utawa ora. Dadi ora ana sing bisa ngaku yen kasunyatan dhewe nuduhake campur tangan, malah ora amarga kesan lan akal sehat. Dadi preduli saka kula sampeyan bisa takon apa tujuane statement iki. Mbokmenawa statement umum sing ora kudu ditliti empiris, lan nuduhake pentinge mitzvos. Pentinge mitzvos isih ana nganti saiki. Kasunyatan ganti nanging pawulangan langgeng.

  7. bocah:
    Shalom VeYesha Rabbi Rabbi Michael,
    Ayo diwiwiti saka Pak Tsitsro, mula tegese Derech Eretz Kedma kanggo Toret ora anyar lan yen ora tegese mung ana jinis kraman ing kene [aku duwe kapribaden saliyane dadi abdine Gusti]
    Amarga apa pancene yen pranatan iku halakhic utawa politik kajaba saka raos yen hukum politik iku saka [manungsa] madhangi lan hukum halakhic mung ngganggu lan melas,
    Dene rabi Ponivez, panyuwunan iki halakhah, mangkono uga ora pocapane, cetha yen ora ngucap pamuji marga saka halakhah lan uga pengemis ora ngomong kanthi alesan sing padha ing panemune,
    Cetha uga yen sampeyan ngomong Hillel amarga iku cara halakhah ditemtokake, minangka sampeyan ora bakal ngomong yen ora,
    Babagan publikasi kekurangan pengawasan ing Israel, maneh kenapa mbantu lan sapa,
    "Pandonga sing ora dijawab," mesthine cedhak banget kanggo nggawa wong Israel luwih cedhak karo Gusti Allah lan nyambungake karo Pencipta.
    Lan iku uga, saka ngendi sampeyan teka?
    Aku nangis amarga provokasi kaya ngono, sampeyan wong sing wicaksana, critakna babagan pengalaman sing ngelawan,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Aku ora mbantah karo perasaan. Saben uwong lan perasaane.
    Malah yen sampeyan ngomong kabeh tindak (lan iki ora bener), pitakonan isih apa aturan iki nuduhake. Asumsi kasebut dilebokake ing kono.
    Publikasi unattended mbantu banget kanggo wong-wong sing aran sing lagi digarap lan mulane nilar kabeh tradhisi. Aku ketemu Welasan wong. Sing nampa konten sing ditampa bakal terus ngremehake awake dhewe ing pesen sing biasane. Perasaanku yen ana wong sing kudu ngatasi sanajan sing mikir langsung. Iku uga sektor worth referring kanggo. Pratelan sing bener iku ora penting nanging mung kanggo wong bodho desa, lan kawicaksanan goroh suci ora kanggo nerbitaké bebener, iku sing njalari kita kelangan putra paling apik lan tetep karo wong-wong sing mangan Lukas iki. Iki pengalaman ngelawan. Sampeyan takon, mula aku kandha.
    Minangka kanggo clinging sumber kuna marang bebener saka wedi kaya sampeyan, aku ora duwe apa-apa kajaba kanggo nggawa Gemara ing Yoma Set AB:
    Damar Rabbi Yehoshua Ben-Levi: Yagene diarani anggota Knesset - sing mulihake makutha menyang kamulyan biyen. Ata Moshe ngandika marang wong gedhe lan nggegirisi, Ata Yeremia, lan ngandika: "Wong-wong manca saka Karkrin ing pedalemané, Aya kang medeni? Ora ngandika elek. Ata Daniel, ngandika: Wong manca padha dadi budhak ing putrane, Aya pahlawan? Ora ngandika pahlawan. Karo dheweke ora lan padha ngandika: Nanging, iku kaprawiran kaprawiran kang nelukake naluri, kang menehi dawa kanggo wong duraka. Lan iki sing nggegirisi - yen tanpa wedi marang Kang Rahayu, kepiye carane bisa ana siji bangsa ing antarane para bangsa? Lan Rabbanan Hichi iku abdi lan sing paling penting saka Teknat Datkin Moshe! Rabi Elazar ngandika: Sarehne dheweke ngerti ing Sang Rahayu yen dheweke bener, mula dheweke ora ngapusi dheweke.

    Aku cenderung kanggo mbuktekake pratelanku lan ora nggambar saka macem-macem sumber, Leibowitz (sing meh ora setuju karo aku) utawa wong liya. Yen sampeyan nemokake resemblance antarane wong-wong mau lan Leibowitz iku kaputusan, nanging ora ana hubungane karo diskusi dhewe. Mesakake yen sapa wae sing martakake kanggo ngrumusake worldview miturut slogan wong liya nyalahke wong liya kanggo sikap sing kaya ngono. Pembatalan ing Momo.
    ————————————————————————————
    bocah:
    Rabi Michael Shavuot Tov
    Tegese, aku ora mikir yen rezeki lan pandonga kalebu ing kategori goroh suci,
    Mula aku tak takoni asalmu saka ngendi,
    Setuju banget yen wong takon utawa ragu-ragu babagan ngandhani bebener [lan puluhan sing kaya ngono ora mbenerake publisitas lan babagan pengawasan pribadi lan pandonga khususe, nalika mayoritas wong percaya ngrasakake mripat lan pengawasan pribadi sing ndasari saben wong]
    Aku ora mikir manawa pengawasan lan pandonga pribadi minangka bagean saka pitakonan babagan nyritakake bebener utawa ora ana utawa bab sing mbutuhake wahyu,
    A] amarga ora perlu diomongake yen ngono,
    B] ora nyumbang kanthi cara apa wae,
    C] Yen Gusti Allah bisa nulungi wong sing ora salah lan ora nindakake, sampeyan bener-bener nyalahake dheweke amarga ora ngadeg ing getihe pepadhamu [pancen dheweke dudu pepadhamu,] kanthi ideologis.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Capricorn tentrem.
    Sampeyan kudu mutusake apa pratelan sampeyan ana ing inti saka perkara kasebut, apa sing dakkandhakake iki ora bener, utawa apa sampeyan ngaku yen aku kudu ngapusi "dusa suci" supaya ora nyinggung iman wong sing ora salah.
    Aku ora nyalahke Gusti Allah kanggo apa-apa. Dheweke bisa nggawe jagad sing ora diatur dening hukum, nanging dheweke mutusake (lan mbokmenawa ngrasakake dheweke) kanggo nindakake miturut hukum. Oalah, apa sampeyan mikir dheweke ora bisa nulungi ing Holocaust utawa ing bilai liyane? Dadi kenapa dheweke ora nulungi? Apa sampeyan mikir aku nyalahke dheweke luwih saka sampeyan? Lan aku gawe anyar yen wong nandhang sangsara ing donya?
    Nanging kabeh iki bakal diterangake kanthi apik ing bukuku.
    ————————————————————————————
    bocah:
    Aku cukup jelas,
    Kaping pisanan, aku durung weruh klaim kaya sampeyan sing ora ana pengawasan,
    Aku uga ora ngira iki goroh suci, yen pancen mangkono, apa ora ditinggal kaya ngono.
    Dene angger-anggering Toret, nyiapake undang-undang penciptaan sing ora owah, yaiku, ora tau ana pengawasan, utawa hukum karo tanggal?
    Dene Holocaust, lsp, yen kabeh miturut akun, aku ora ngerti akun, nanging ora bakal mbantah imanku sing gampang lan ora ana beban,
    Yen ora ana akun [pengawasan] bali Kushia menyang Dukhta,
    Haftarah mbok menawa duwe rasa, oke,,,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    1. Mulane?
    2. Aku nerangake apa ora ninggalake.
    3. Angger-anggering alam, kang nalika padha ora dikenal Gusti Allah ngidini piyambak kanggo nyimpang saka wong-wong mau, lan saiki padha luwih akrab mbokmenawa ora nglakoni.
    4. Ora ana pitakonan lan dheweke ora nyeret menyang ngendi wae. Yen sampeyan mikir kabeh sing kedadeyan iku bener (kajaba sampeyan ora ngerti), banjur apa sing sampeyan gawe angel kanggo aku? Sawise kabeh, sanajan, miturut panemuku, kabeh ora ditindakake, nanging apa sing kedadeyan pancen kudu kedadeyan, mula apa masalahe Gusti, miturut pendapatku? Sawise kabeh, ora ana sing nandhang sangsara ngluwihi sing pantes.

  8. bocah:
    Hello Rabbi Michael
    Mulane, mbok menawa apik yen kedadeyan kasebut, masalah kasebut saka Toret saka para nabi lan saka Kitab Suci, lan alesan mung ana masalah sing dawa ing Talmud mbantah perkara kasebut, masalah latihan ing Chazal.
    Aku nerangake banget kok ya ninggalake,
    Pitakonan, apa tegese, "apa ana makna liyane?"
    Kapisan absurd, kapindho, yen ora ana hubungane karo ganjaran lan paukuman kanthi cara apa wae [apa ana ganjaran lan paukuman?] Yen ora ana akun [pengawasan] mesthine ora, banjur apa sing isih ana..aku nyoba. kanggo mbayangno hipotesis tanpa sukses,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Capricorn tentrem. Aku wis kesel.

  9. bocah:
    Saktemene aku ora krasa kesel,
    Lan ing tanggal XNUMX aku bakal seneng kanggo sawetara jawaban kanggo wacana iki aku nulis

    Pitakonan, apa tegese, "apa ana makna liyane?"
    Kapisan absurd, kapindho, yen ora ana hubungane karo ganjaran lan paukuman kanthi cara apa wae [apa ana ganjaran lan paukuman?] Yen ora ana akun [pengawasan] mesthine ora, banjur apa sing isih ana..aku nyoba. kanggo mbayangno hipotesis tanpa sukses,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Aku ora yakin aku mangertos apa iku kene referring. Aku guess iku ngandika kanggo alesan ngapa Gusti Allah nitahake donya kanggo diatur dening hukum. Aku bisa menehi saran siji rasa, umpamane dheweke kepengin supaya bisa ngarahake awake dhewe ing donya. Yen ora ditindakake kanthi sah, sampeyan ora bakal bisa prédhiksi apa sing bakal kelakon ing kahanan apa wae lan sampeyan ora bakal bisa urip.
    Kabeh liyane sing sampeyan tulis aku ora ngerti. Nanging mangga yen ora ana sing anyar, kita bakal mungkasi ing kene. Iku adat kanggo tansah njawab saben email, nanging situs iki mbutuhake akèh wektu saka kula, lan akeh iku Ambalan bab sing wis ditulis lan ngandika.
    pangapunten,

  10. bocah:
    Rabi Michael
    Ketoke pancen ana kebingungan antarane email ing kene amarga aku pancene ora ngerti kenapa haftarah kita kesel nalika aku ora mbaleni malah sepisan,
    Aku bakal ngunggah apa sing sampeyan tulis maneh lan mangsuli, ing kene,
    Rabi Makal nulis,,,
    1. Mulane? [Iku gegayutan karo kawruh individu]
    2. Aku nerangake kenapa ora ninggalake dheweke.
    3. Angger-anggering alam, sing nalika ora dingerteni Gusti Allah ngidini awake dhewe nyimpang saka dheweke, lan saiki luwih akrab, mesthine ora nindakake.
    4. Ora ana pitakonan lan dheweke ora nyeret menyang ngendi wae. Yen sampeyan mikir kabeh sing kedadeyan iku bener (kajaba sampeyan ora ngerti), banjur apa sing sampeyan gawe angel kanggo aku? Sawise kabeh, sanajan, miturut panemuku, kabeh ora ditindakake, nanging apa sing kedadeyan pancen kudu kedadeyan, mula apa masalahe Gusti, miturut pendapatku? Sawise kabeh, ora ana sing nandhang sangsara ngluwihi sing pantes.

    Aku mangsuli,
    1] Mulane mbok menawa iku apik sing iki cilik, masalah iku saka Kitab Suci kang ditulis kanggo nalisir lan ngomong sing ana mung kanggo jam lan kanggo wektu konflik masalah dawa ing Talmud, masalah latihan ing para Sage ora bakal dadi pitakonan,

    2] Aku wis nerangake lan bakal ngringkes, aku ora mikir yen pengawasan pribadi lan pandonga minangka bagean saka pitakonan lan solusi babagan nyritakake bebener utawa ora ana ing puluhan sing sampeyan ujar yen sampeyan rumangsa digarap utamane nalika ora perlu. ngomong ngono tenan,

    lima….

    4] Sampeyan nulis manawa Gd duwe tujuan kanggo ora nonton lan ora bakal mbantah pitakonan tanggung jawab sing ditrapake kanggo dheweke,
    Aku takon, yen rasa iku soko kita ora ngerti, logika liyane, muni absurd,
    Yen rasa iku ora pati ngerti nanging masuk akal nanging ora ana hubungane karo ganjaran lan paukuman [lan yen ora ana perhitungan lan pengawasan, mesthine ora] aku ora weruh sisih kene,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Sampeyan mbaleni dhewe.
    1. Aku ngandika iku ora Matter kanggo kula sing ora ana siji ngandika kaya kula. Napa aku kudu menehi katrangan?
    2. Lan aku nerangake apa ya ninggalake. Aku kandha yen aku ketemu akeh wong sing pandonga lan pengawasan persis masalah. Apa sing wis dianyari kene?
    3. Ing jaman biyen ngelmu ora diweruhi lan manungsa ora ngerti hukum alam. Mulane luwih cenderung lan alami kanggo nyimpang saka dheweke. Dina iki kita ngerti wong-wong mau. Contone, wong-wong mau mikir yen udan amarga dhawuh. Dina iki kita ngerti ing advance carane akeh udan wis tiba lan nalika, lan iku gumantung ing hukum meteorologi lan ora mitzvos.
    4. Aku ora ngerti ngendi aku nulis yen Gusti Allah duwe alesan kanggo ora nonton. Aku nulis yen dheweke ora nonton. Rasane? Mbokmenawa kasunyatane yen kita wis gedhe lan ora kudu diwenehi tangan. Nanging preduli saka teori, pitakonan faktual iku kamungkinan kanggo bener ngawasi? Ing mratelakake panemume - ora.

    Lan maneh aku nulis yen kita wis kesel.
    ————————————————————————————
    bocah:
    Rabi Makal nulis
    Nanging dheweke mutusake (lan mbokmenawa ngrasakake karo dheweke) kanggo nindakake miturut aturan.
    Mbokmenawa kasunyatane yen kita wis gedhe lan ora kudu diwenehi tangan.

    Dadi wangsulane tanpa ngadeg kanggo sesama getih ??bocah gedhe ????
    Yen iki tren, kita pancen wis kesel, nanging sampeyan ora curiga ing mripatku babagan emisi hukum sing ora ana dhasar amarga aku wis asring dituduh ing kene,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Capricorn tentrem. Sampeyan mbaleni maneh bab sing wis dirembug nganti inti.
    Kawula sampun paring katrangan dhateng panjenengan bilih kirangipun subuh wonten ing pratelan "sampeyan ora bakal ngadeg" kang padha tumuju marang sira.
    Aku pancene ora seneng, nanging kanggo kula kita wis rampung.
    ————————————————————————————
    bocah:
    Hello Rabbi Michael,
    Kang Maha Agung ngerti maca ing antarane baris
    Aku mangsuli, aku duwe gaji lan denda, carane nggawe akun aku ora pinter,
    Nanging ojo ngintervensi yen sampeyan lagi getihen amarga sampeyan sekarat, ??. ??
    Yen wis rampung,,,,, kanggo urip,,

  11. jubile:
    Apa rabbi ora weruh baline wong Israel menyang negarane sawise rong ewu taun dibuwang lan sanalika sawise telung taun sawise Holocaust rampung minangka pangecualian kanggo alam? Apa ora iki kudu dianggep karo peparingé Gusti Allah?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Baline wong Israel menyang negarane pancen kedadeyan sing ora biasa ing tingkat sejarah, nanging sejarah minangka perkara sing rumit lan ora ana cara kanggo ngerti yen ana campur tangan ilahi ing kene. Sakabèhé, aku mikir proses iki bisa dimangertèni sanajan tanpa keterlibatan. Wong sekuler ndeleng proses iki lan ora ngrusak kapercayan ateistik-ilmiah.
    Mulane, tarik kesimpulan saka "ajaib sajarah" iku banget mbebayani lan unconvincing. Iki mbok menawa beda karo mukjijat fisik.
    Sanadyan ana bobot kanggo kasunyatan sing nabi wis medhar wangsit bali saka wong menyang tanah ing advance, lan ing pangertèn iki bisa uga ana papan kanggo ndeleng proses iki minangka pratondo saka keterlibatan gaib. Aku ora ngerti. Aku mung ngerti yen sanajan iki ora kedadeyan meh ora ana sing bakal apal Kitab Suci (paling akeh dheweke bakal nuntut ayat-ayat sing relevan lan njupuk saka kesederhanaane), mula aku angel ngubungake bobot statistik sing dhuwur banget. marang wangsit iki. Tesis sing ora tahan ujian rebuttal uga ora banget nyengsemaken nalika kelakon (sawise kabeh, ana ramalan sing ora bener kelakon lan ora ana sing wedi). Apa maneh, ramalan kasebut dhewe melu ing proses kasebut (matur nuwun kanggo bali kene). Iki minangka ramalan sing ngrampungake dhewe, kanthi harfiah.

  12. Wortel:
    Iku misale jek kula sing Kikro kudu ngandika / ditulis ing basa Ibrani. Uga, kutipan saka jenenge digandhengake karo Publius Trentius Ash.
    ————————————————————————————
    Wortel:
    Oh, aku ora mikir bakal diterbitake langsung nanging bakal dikirim menyang editor situs. Sampeyan bisa mbusak komentar iki lan komentar sadurunge.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Wortel tentrem.
    Pancen teka, nanging komputerku meh ora nanggapi. Dadi aku nyetujoni publikasi lan mung saiki aku bisa ngirim tanggapan dhewe. Dheweke:

    Kenapa mbusak? Loro komentar sing kudu sinau kabeh sing maca. Kanggo pisanan aku ora yakin. Jeneng ing basa Latin yaiku Cicero, lan aku ora ngerti kenapa pronunciation saka jeneng kudu diganti. Yen wong ing Amerika Serikat disebut David, aku kudu nyebut wong ing basa Ibrani David. Aku ora mikir.
    Lan aku ora ngerti apa sebabe nerjemahake Latin C dadi kethek Ibrani (kaya Caesar tinimbang Caesar ing asline).
    Ingkang kaping kalih, matur nuwun sanget. Wis pirang-pirang taun aku ngira iku bengkong. Sampeyan saiki dadi juara lan ngerti rabi.

    Aku uga ngirim respon kapindho, nanging mung kanggo duwe wektu logis. Yen sampeyan ndeleng manawa sing pertama teka langsung menyang situs kasebut (dadi sampeyan mikir), mula sampeyan kudu ngerti yen sing nomer loro padha. Kaya sing wis kasebut, aku nyetujoni loro-lorone kanggo diunggah (iki carane piranti lunak dibangun supaya kabeh bisa teka). Aku nyetujoni kabeh, kajaba sing ora pantes (sing sauntara BH ora ana).

    Lan pungkasane,

    Loro-lorone kita ing patriark (P. Property Torah, c):
    Sing sapa sinau saka siji bab utawa siji halakhah utawa siji ayat utawa siji tawon, malah siji huruf, kudu ngurmati dheweke, amarga kita wis dhawuh marang Dawud, ratu ing Israel, sing ora sinau saka Ahitofel, nanging mung rong perkara lan maca rabine sing agung lan ngerti. sing ngandika Lan kawruh lan ora gampang lan materi lan apa David Melech Israel sing ora sinau saka Ahitofel nanging mung rong perkara maca Rabbi Alufu lan kenalan sing sinau saka penulis siji bab utawa siji halakhah utawa siji ayat utawa siji tawon malah. siji huruf ing siji, sepira gedhene lan sepira kudu dihormati Wulang Bebasan XNUMX: XNUMX + Wong wicaksana sing dihormati bakal oleh warisan + Sem / Wulang Bebasan / XNUMX Y + lan wong sing ora luput bakal oleh warisan sing apik lan ora ana sing apik kajaba Toret sing diucapake + Sem / Wulang Bebasan. / XNUMXb

    Lan uga ing BM Lag AA:
    Ayo Rabbanan: Rabbi sing ngandika - Rabbi sing sinau kawicaksanan, lan ora Rabbi sing sinau Kitab Suci lan Mishnah, tembung saka Rabbi Meir. Rabi Yehuda ngandika: Kabeh sing paling saka kawicaksanan iku bener. Rabi Yossi ngandika: Dheweke ora malah madhangi mripate kajaba mung siji mishnah - iki rabi. Raba ngandika: Kayata rabi komoditas, Dasburn Zohma Listron.

    Lan apa murid kudu mbusak tembung saka bendarane, juara lan kenalane?
    🙂
    ————————————————————————————
    Wortel:
    Matur nuwun kanthi sanget kanggo pujian sing berlebihan :). Mbok bilih saking ngriki kula badhe angsal piwulang kangge kula ngaturaken agunging panuwun dhumateng rabi puluhan konter. Matur nuwun kanthi sanget kanggo ceramah lan publikasi sing mbukak lawang kanggo kula ing akeh wilayah, lan enriched kawruh ing akeh wilayah liyane. Aku bakal disebut "bukti saka coklat." 🙂), broadened sudut pandang, lan kadhangkala nemokke vacation kanggo nyawaku.

    Lan sabenere amarga iki, aku ora pengin "instruct Halacha" kanggo rabi. Lan aku nyaranake mbusak, amarga aku panginten bakal cukup kanggo mbenerake awak artikel yen rabi nemokake iku cocok, lan ora Matter katon saka reaksi dhewe. Uga, kaya sing wis kasebut, aku rumangsa ora kepenak ngarahake nganggo sikat wavy kanggo kesalahan, yen pancen ana kesalahan.

    Satemene, sak ngertiku, lafal Latin iku sejatine cicero (ing basa Inggris kontemporer, mbok menawa para pamikir wis kleru). Pitakonan saka David ora menehi masalah nalika nerangake jeneng sing dikenal asale nanging wis digunakake kanthi beda dening budaya sing beda, lan uga nuwuhake masalah kanggo nggunakake jeneng kasebut minangka urutan suku kata utawa minangka istilah sing nggunakake obyek uga ing makna. Nanging misale jek kula yen julukan Chitsro, yen pancen diakoni ing Israel, ora dominan, lan ora nggawa muatan budaya sing nggunakake cicero bakal ora bisa dimangerteni dening wong utawa bakal nyuda makna jeneng kasebut. . Iku uga misale jek kula sing ing cahya saka aturan transliterasi ditampa dina iki nggunakake wangun Tsizro wis suda.

    Dene panglipur nalar, kados ingkang kasêbut ing nginggil punika ugi kêdah ngaturakên panuwun awit saking kathahing kawruh kula ing babagan logika, mugi-mugi kula sampun cekap sinau supados kula botên kenging kalêbêtan ingkang sepele. Aku nganggep yen respon kapindho bakal diterbitake kanthi otomatis, nanging aku ora ngerti cara liya kanggo nyatakake kepinginanku supaya sing pisanan dibusak, kajaba respon dheweke, ing ngendi aku nyatakake yen aku ora percaya mekanisme kasebut kanggo publikasi langsung. Aku nganggep manawa pungkasane ana wong sing dipercaya bakal weruh, lan panjaluk pambusakan sing bubar kasebut.

    Lan maneh matur nuwun banget.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Biasane saka almarhum bapakku (sing sinau basa Latin) yen lafal kasebut asline Tszero (lan Caesar). Ing kene uga dadi juara lan rabi sing pinter. 🙂

  13. Mickey
    Sampeyan ngaku yen sanajan sampeyan bisa nyimpulake pernyataan nilai sing luwih jembar saka sakumpulan hukum, sampeyan ora kaiket.
    Aku uga duwe (nganti sawetara isih nyekel) panemu iki, lan mulane ora rumangsa duwe kewajiban kanggo gema etnosentrisme utawa chauvinisme sing muncul saka Yudaisme (luwih-luwih, aku - lan nganti saiki isih) nglakokake minimalisme interpretatif lan ngaku yen ana. ora ana "pernyataan nilai" ing halakhah. Ora ana pernyataan sing muncul - ora masalah utawa positif; posisi sing rada analitis).
    Nanging akhir-akhir iki aku wis lemes lan aku cenderung ngakoni pernyataan nilai tartamtu sing bisa uga ana ing teori (penolakan utang bunga, aspirasi kanggo monarki, panyiapan Candhi, kepinginan kanggo subordinate kabeh wong ing donya kanggo Yudaisme), mula kenalanku Think God. pengin sampeyan nindakake soko, sanadyan Panjenengané wis ora tegas dhawuh iku, kok sampeyan ora nindakaken (IE loro iku wis diganti - 1. Aku dikenali sing statement Nilai ngagetake teka munggah 2. Aku iki nggawe percoyo sing statements saka Shittin sing ngiket).
    Yen pitakonan mung babagan aku, aku budheg, nanging para rabi kita wis netepake manawa kersane Gusti Allah ngiket dhewe kanthi kapisah saka Torah - kewajiban kanggo ngrungokake tembung para wicaksana kaya sing dingerteni Dheweke ”(nalika pungkasane. Hasbra minangka taksiran kanggo njlentrehake kersane Gusti).

    Tegese, sawise aku ngakoni yen kersane Gusti iku sawijining perkara sing njiret, aku banjur diomongake yen pikirane wong wicaksana - paling ora ing disiplin 'moralitas' (ora ing etika mesthi, nanging kaya rapat-rapat moral) - minangka amarga padha ahli ing pangerten Halacha lan ngadeg ing karsane Gusti Allah.Ing inti, padha mbokmenawa ahli ing ngerti apa karsane Gusti Allah (iki kalebu luwih ing sastra saka rasa mitzvos kanggo Rishonim tinimbang Tannaim lan Amoraim, sing ketoke ora nyoba nyimpulake doktrin nanging uga nemokake pernyataan nilai kasebut).

    Lan saiki nyawaku ing pitakonan - apa sampeyan duwe alesan kanggo ngempet saka netepi karsane Gusti Allah kaya kang dicethakaké kanggo mripatmu saka mirsani Toret?
    sasi 4 ago

    Michi
    Yen aku bisa nyimpulake pratelan nilai saka Toret, mesthi aku ngarepake. Iki kersane Gusti sanajan dudu Halacha.
    Nanging statement nilai saka wong wicaksana ora naleni. Miturut pendapatku, wong bijak dudu ahli (ora kaya sing sampeyan tulis). Panguwasa para wicaksana ora asalé saka kasunyatan sing bener, nanging saka kasunyatan manawa kita wis nampa panguwasa (pirsani Ks. Ana alasan sing apik banget, nanging ora amarga dheweke ahli. Lan saiki sampeyan bakal ngerti yen kita wis nampa wewenang ing masalah halakhic nanging ora ing meta-halakhic utawa masalah nilai. Mung yen wis mutusake kanggo kalebu ing halakhah (kayata paksaan ing derajat sodomi lan liya-liyane) iku wajib kanggo kita. Mesthi, yen kita setuju karo wong-wong mau, kita bakal nindakake, nanging yen ora, ora perlu. Kosok baline, kudu ditindakake kanthi bener amarga Hasbra nduweni status mengikat.
    Lan kang karsaning Allah iku dudu saka pangulu yeshivot kang ngedegake samubarang, nanging saka Gemara lan kabeh sing pisanan, lan barang-barang iku kuna. Sanajan ana macem-macem kesalahan ing babagan iki, lan deleng artikel ing situs iki kanggo panjelasan: http://www.mikyab.com/single-post/2016/06/21/%D7%A2%D7%9C-%D7%A1%D7%91%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A9%D7%9E%D7%A2%D7%95%D7%AA%D7%9F-%D7%95%D7%9E%D7%A2%D7%9E%D7%93%D7%9F-%D7%94%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%AA%D7%99
    sasi 4 ago

  14. BSD XNUMX ing Sivan A.T.

    Ing diskusi antarane rabi ing subyek nyetel dina kanggo ngelingi Holocaust - deleng artikel Rabbi Shmuel Katz, 'Karusakan lan Pengetan' lan 'Dina Holocaust Pisanan', lan artikel Rabbi Yeshayahu Steinberger, The Wound Before Healing. Kabeh telu ing situs web 'Shabbat Supplement - Makor Rishon', lan ing respon kanggo artikel ing ndhuwur.

    Matur nuwun, Shatz

  15. Tentrem
    Aku bakal njaluk ngapura sadurunge aku maca isi ing situs iki kanggo pisanan lan aku ora ngerti yen pitakonan utawa jawaban kanggo wong-wong mau wis katon ing artikel utawa ing pitakonan saka responden kene.
    1. Yen sampeyan mikir Gusti Allah wis mandheg campur tangan apa sing kedadeyan ing jagad iki, sampeyan bisa nerangake kanthi ringkes konsep dhasar ing agama Yahudi kayata
    A. pengawasan.
    B. Ganjaran lan Paukuman - Iku misale jek kula sing Maimonides (aku nulis saka memori lan ora saka review ing buku) claims sing mesthi alam donya iki dileksanakake minangka asil saka prilaku pribadi saka wong-wong Yahudi kayata lan aku menehi Panjenengan udan ing wektu, lsp.
    2. Apa sampeyan mikir sholat 3 wektu dadi ora perlu amarga ora ana sing diajak ngobrol? Apa kabeh sing ditinggalake minangka biaya halakh sing wis dikosongake mbok menawa alesan utama kanggo njaluk kabutuhan sampeyan saka wong sing bisa menehi?
    Apa bisa nyerahake Rosh Hashanah ing ngendi kabeh wong ing jagad iki ngliwati dheweke minangka putrane Meron?
    4. Apa kaluhurane mikir lan aku ora arep mbandhingake Khu minangka ngaku wong-wong sing mikir Siwa turu? Utawa ninggalake donyane?

    Yen iku wis rembugan liwat situs aku bakal seneng kanggo dumunung kanggo referensi kanggo panggonan cocog yen wektu ora ngidini sampeyan kanggo komentar.
    Wiki

    1. salam.
      Sampeyan takon akeh pitakonan sing amba lan angel ditangani ing kene. Sampeyan bisa nemokake kabeh piwulangku babagan iki lan topik liyane ing trilogi anyar, lan babagan topik kasebut ing buku kapindho (Ora Ana Manungsa Iku Panguwasa ing Roh). Kajaba iku, sampeyan uga bisa nggoleki situs ing kene lan nemokake akeh referensi kanggo saben pitakonan kasebut.

  16. 1) Ing babagan ora seragam ing paugeran Maimonides lan sapanunggalane, ora ana hubungane karo meta-halakhah, nanging definisi halakhah ditindakake kanthi cara tartamtu nanging paukumane ora mesthi ana hubungane (mbok menawa bisa uga. kandha yen ora mesthi ana gandheng cenenge).
    Contone: "AR Acha Bar Hanina katon lan dikenal sadurunge wong sing ngendika lan dadi jagad yen ora ana siji-sijine ing generasi Rabi Meir kaya dheweke lan kenapa dheweke ora netepake halakhah kaya dheweke sing kanca-kancane ora bisa ngadeg ing ndhuwur. pungkasan panemune dheweke ngomong babagan najis murni lan nuduhake pasuryan Kita weruh manawa para wicaksana ngerti yen rabi sing wicaksana (lan mbokmenawa bener saka wong-wong mau) ora mrentah ing halakhah kaya dheweke.
    Uga ing kaca sing padha (Eruvin XNUMX :) alesane yaiku Halacha Kavah diwenehi sanajan Shabash diasah dening Tapi lan amarga andhap asor lan ora ana sing mikir yen andhap asor mesthi mimpin menyang sing bener. bebener (sanajan kaping pirang-pirang Perkara dadi luwih cetha lan cetha).
    Miturut pendapatku, jelas banget yen para pemikir (ora kaya para arbitrator…) halakhah kanthi cara sing jelas lan konsisten, sawise kabeh, kita nemokake sawetara wong sing biasane ora mrentah kaya dheweke lan mung sawetara kasus sing padha mrentah. kaya wong-wong mau. Ing tembung liya, ora ana makna saka pernyataan yen Maimonides ora nduweni konsistensi meta-halakhic amarga ana makna ing paugeran kanggo meta-halakhic.

    2) Rabi mutusake kanggo sawetara alasan yen mujijat yaiku dheweke ora duwe kemungkinan tanpa intervensi. Saka ngendi sampeyan entuk definisi iki?
    Anehe panemu sing kaya mengkono iku, kanggo sapa wae sing nate nyekel Kitab Suci ing tangane, jelas yen sanajan kabeh mukjizat ana ing kono, dheweke nindakake dosa lan kraman (miturut rabi nalika mukjizat kedadeyan) lan yen kita ngomong mukjijat. iku soko sing ora bisa kelakon banjur kita ngandika kabeh generasi iku Bunch saka bodho (Don Ku lan apa dina iki puluhan ewu mratobat amarga "kaelokan" saka Baba lan charlatans lan malah luwih saka sing ana agama sing ora dosa kanggo wedi marang paukuman sing ora weruh saka wong-wong mau Ku putra Ku putra sing nalika iku ora dosa)
    Aku Ajaib punika probabilitas statistik kurang sing mengkono lan mulane ana bukaan kanggo deniers (malah ing jaman para nabi) kanggo pratelan sing iki alam lan ora miraculous. Miturut iki uga ing generasi kita duwe mukjijat. (Aku ngerti masalah karo pratelan iki, amarga jebule kanthi majune ilmu pengetahuan, perkara-perkara sing biyen dianggep konferensi amarga dianggep ringkih saiki, kita bakal ngerti wis ditindakake. Nanging isih akeh perkara - nalika wong bali menyang tanah air

    3) Rabi nulis "Nanging aku ora ngira yen dheweke wis ngerti maknane sing paling jero. Niatipun rabi punika bilih piyambakipun punika Zionis sekuler, kados Ben-Gurion."
    Matur nuwun kanggo rabi kanggo nempatake humor lan komedi stand-up ing tembung-tembunge. Iku soften maca….
    (Aku ora ngandel yen sampeyan percaya iki).

    1. Aku wis ditambahi ing kabeh sing wis ditulis kene ing macem-macem panggonan.
      1. Aku ora kelingan maneh apa sing diomongake (apa sing ora seragam). Nanging babagan paugeran Knesset, aku nate nyebutake minangka bukti yen halakhah ora mesthi bener nanging nduweni nilai otonomi (mrentah kaya sing dakngerteni sanajan miturut pendapatku iki ora bener). Babagan BS lan BH, para komentator padha dibagi. R.I Karo ing pranatan Gemara nerangake yen andhap-asor iku nuntun marang bebener (amarga padha nganggep luwih dhisik pangandikane B'Sh sadurunge ngrumusake kalungguhane dhewe-dhewe) Mekaten sampun kula aturaken dhateng Tuba ing sawetawis ayat.
      2. Ing iki aku lengkap Tuba ing buku kapindho ing trilogi (lan uga kene ing situs ing sawetara panggonan). Ora ana kewan sing mukjijat ing alam. Sapa wae sing ngomong kuwi mung bingung.
      3. Aku ora mung pracaya nanging yakin banget. Rabi saka Ponivez minangka Zionis sing sekuler.

Ninggalake komentar