Pikiran lan Ati - Emosi ing Sinau lan Paukuman Halachic (Kolom 467)

Saiki

Sawetara dina kepungkur, dheweke teka ing kaca Daf La Bibamot, ing ngendi masalah "omah kasebut tiba ing dheweke lan ponakane katon lan ora dingerteni sapa sing mati dhisik, dheweke nyepetake klambi lan ora njupuk. "

Hayuta Deutsch ngirim kutipan iki kanthi komentar ing ngisor iki:

Iku ageng! Conto prima (salah siji saka akeh nanging utamané ayu) saka pasrawungan antarane 'laboratorium' hukum halakhic donya lan kasunyatan serem (telenovela ayu lan luh-jerking).

Sajrone dhiskusi sing ditindakake ing antarane kita, aku rumangsa cocog kanggo menehi kolom kanggo perkara kasebut.

Dimensi emosional lan manungsa ing masalah halakh

Nalika sampeyan mikir bab kahanan iki lan njaluk menyang sethitik liyane ing tingkat mental, iku tragedi ora-dadi-simple sing befell kulawarga apes iki (saben ing cara dhewe, elinga). Nanging aku minangka murid biasa ora nggatekake babar pisan. Iki minangka diskusi halakh sing menarik lan rumit, lan kanggoku ora ana wong sing nandhang sangsara ing kene, yaiku manungsa. Kabeh mau minangka tokoh utawa wewayangan ing tataran halakhic-intelektual. Tujuan karakter kanggo nglatih pikiran, sing paling akeh dimaksudake kanggo nggambarake gagasan halakh. Ing sinau kita menehi hasil karo pembunuh, maling, tukang jagal, tukang ngapusi, bencana lan macem-macem apes lan ngrembug kabeh iki kanthi keseimbangan sing apik. Mangkono, bocah-bocah ing Hyderabad bisa sinau babagan masalah, sanajan kedadeyan kaya ngono ing saben konteks, wong tuwane bakal dituntun sawise ngurmati kesejahteraan lan dheweke dhewe bakal ditinggal nganggo basa sing kaget. Nanging kabeh parade iki liwati kanthi tentrem lan kita ora nggegirisi.

Aku ora weruh ing tembung iki saka dheweke kewan defiance. Ing nalisir, padha ngujo duplikasi antarane pesawat saka diskusi (manungsa lan halakhic), nanging Nanging aku krungu ing latar mburi ton kritik saka coldness diskusi, IE disregard kanggo dimensi manungsa angel kasus iki. Gemara njlèntrèhaké prakara iki kaya daging sing tiba ing saus susu, banjur ngrembug babagan hukum sing ditrapake ing kasus kasebut. Dheweke ora nglirwakake tragedi manungsa sing nggegirisi sing kedadeyan ing kene. Kaluwarga sing wis tiwas iki ditinggal tanpa bojo (sajatine salah sawijining masalah) lan sedulur lanang sing asale saka kulawarga sing padha. Sapa sing manggon ing kono kanggo nulungi bocah yatim? (Oh, pancene ora ana, yen ora ana album ing kene.) Ati sing ora bakal nangis lan mripat apa sing ora bakal ngeculake nalika krungu kabeh iki?! Sawise kabeh, nalika krungu kuping jiwa kita.

Aku melodi aku krungu ing tembung saka kewan dheweke, adhedhasar ora bagean cilik saka pengalaman saben dina ing beit midrash kanggo mahasiswa doktoral ing Bar Ilan (lan ing setelan wadon liyane). Meh saben-saben kita teka ing masalah kaya mengkono, ana referensi goyah saka manungsa lan nilai lan utamané emosi saka kahanan kuwi, lan mesthi kritik saka Gemara lan peserta sinau ora nggatekake aspek kasebut. Dingin lan ora peduli sing digambarake ora bisa dimangerteni lan ora bisa dibayangake. Kita kabeh wis dadi rakulino kanggo sinau ing Jeksa Agung bisa ngetokake saka rama nyerahke putri enom kanggo wong nggodhok, wong wadon sing wis begalan iki lan sing, agunot tanpa cara metu, "macet ing platform kang" lan liyane diskusi Lithuania ing. ing Talmud.

Aku ngidini dhewe kanggo ngomong saka pengalaman sing iki review sing ciri liyane wanita (lan pandherekipun, kang bab padha. Deleng contone ing kolom 104 lan-315).[1] Ora perlu dikandhakake, wong Lithuania kaya aku dibebasake saka perasaan kasebut ing BH. Aku malah bakal menehi sawetara saran kanggo direktur telenovela sing: Contone, padha bakal nindakake uga yen padha uga matèni bojoné sadulur kapindho lan nyuduk dheweke ing padharan, sing ibu Ibrani saka seduluré putriné, sing dhéwé setengah. abdi lan setengah free dipatèni dening Garma.Ing antarane tembung lan kecemplung ing mikveh karo telung log banyu pump kurang dab sing katon kaya anggur. Dheweke bisa sinau saka sing paling apik, yaiku, apaposisi. Iki bakal nambah diskusi lan nggawe luwih narik.

Kritik sing padha ing konteks liyane

Kritik kasebut ora mung ditujokake marang Talmud lan murid-muride. Ing kolom 89 Aku menehi conto kritik sing padha, lan wektu iki ing konteks akademik-teknologi. Maksudku crita kondhang bab tabung getih ing Technion (sing mbokmenawa malah ana lan digawe). Aku bakal nyalin samubarang saka kono.

marang Atas prakarsa Prof. Haim Hanani Technion, sing ngasilake tes aliran ing Fakultas Teknik Mesin, para mahasiswa didhawuhi ngrancang pipa sing bakal nggawa getih saka Eilat menyang Metula. Dheweke ditakoni saka bahan apa, diameter lan kekandelane apa, apa ambane lemah kanggo ngubur lan liya-liyane. Para narator crita iki (lan aku dhewe wis krungu karo kupingku dhewe sing gumun sawetara wong sing kaget moral babagan perkara iki. Ora perlu ngomong aku kaget banget karo kejute) sambat kepiye siswa teknokratis Technion, sing mesthi ilang. fotografer manungsa (ora kaya PhD ing jender lan ekonomi omah. Dheweke duwe sensitivitas moral sing dikembangake kanthi apik, utamane nalika ngrancang tabung sing bakal mimpin artikel langsung menyang sistem jurnal), ngrampungake ujian kasebut lan ngirimake tanpa nutup kelopak mata lan takon apa perlu tabung getih kuwi. Mung kanggo nambah nggumunake, ngandika sing ngandika sing ujian kuwi mimpin kanggo introduksi pasinaon humaniora ing kurikulum Technion. Ketoke ana wong sing njupuk review iki kanthi serius.[2]

Ngluwihi pitakonan rasa lan banyolan saka penulis ujian sing mesthi bisa dadi debat (sanajan ing mripatku cukup nyenengake), kritik ing dhewe katon cukup bodho. Apa masalah karo pitakonan kaya ngono?! Lan sapa sing mbayangake yen dosen kasebut arep ngrancang kamp konsentrasi lan dheweke mbantu siswa ngrampungake masalah transportasi getih? Para siswa sing ngrampungake ujian mesthine mbayangake yen kahanan lan protes iki? Konstruksi lan solusi saka tes kasebut ora kanthi cara apa wae nggambarake maksiat, utawa uga tingkat sensitivitas moral dosen utawa mahasiswa. Miturut cara, malah kritik ridiculous iki ora nggambarake tingkat dhuwur saka sensitivitas moral. Paling akeh, iki minangka pambayaran pajak deklarasi, lan cukup konyol, amarga kabeneran politik lan sentimen sing ora perlu.

Ngluwihi pitakonan apa bener lan cukup kanggo menehi pitakonan kaya ing tes, aku pengin mbantah manawa siswa sing nemoni lan ngrampungake tanpa kedhip mripat padha banget karo ulama halakh sing ngalami kahanan kaya ngono. sing dakgambarake karo kelopak mata sing beku. Iku pitakonan saka konteks. Yen konteks iku halakhic utawa ngelmu-teknologi, lan kabeh wong wis cetha yen ora ana wong kene arep matèni utawa mimpin getih, ora ana alesan ing donya kanggo heartstrings kanggo gumeter utawa bungah bab iku. Padha luwih ninggalake mriksa kanggo acara nyata. Yen ana wong sing senar goyang, mesthi wae. Saben uwong lan struktur mental, lan kita ngerti ora ana sing sampurna. Nanging kanggo ndeleng iki minangka ciri sing nggambarake moralitas wong lan ing anané tremor iku pratondo moralitas cacat iki paling guyon ala.

"Es sing pinter, apa sing dianggep omong kosong?"[3]

Siji uga bisa ngelingi midrash saka legenda Korach Zatzokal sing ngeluh babagan Moshe Rabbeinu (Wong golek apik, Masmur a):

"Lan ing kursi Zim" ana es, sing guyon babagan Musa lan Harun

Apa sing ditindakake es? Wong-wong kabèh padha nglumpuk, lan dikandhakake: "Ayo wong-wong kabèh padha nglumpukaké es kanggo wong-wong mau." Panjenengané banjur ngandika marang wong-wong mau, lan ngandika marang wong-wong mau: "Wong randha ana ing tanggaku, lan ana bocah lola loro karo dheweke. lan dheweke duwe lapangan siji. Dheweke teka arep mluku - Musa ngandika marang dheweke: "Sapi lan kuldi aja padha melu." Dheweke teka kanggo nyebar - dheweke ngandhani: "Dodo sampeyan ora bakal nyebar hibrida." Teka kanggo reap lan nggawe tumpukan, ngandika marang dheweke: Sijine koleksi lali lan wig. Teka kanggo nggawe dhasar, dheweke ngandika marang dheweke: Nggawe sumbangan lan prasepuluhan pisanan lan prasepuluhan kapindho. Mbenerake ukara kasebut lan menehi dheweke.

Apa sing ditindakake wong miskin iki? Ngadeg lan ngedol sawah lan tuku wedhus loro kanggo nganggo gauze lan seneng sapi. Wiwit padha lair - Harun teka lan ngandika marang dheweke: Aku menehi anak mbarep, supaya Gusti Allah ngandika marang aku: "Saben pembarep sing lair ing wedhus lan wedhus lanang - ngaturake kanggo Gusti Allahmu." Mbenerake ukara marang dheweke lan menehi lair. Tekan wektune kanggo nyukur lan nyukur - Harun teka lan ngandika marang dheweke: Aku wènèhana gas pisanan, kang ngandika Gusti Allah:

Atur wangsulane: “Aku ora duwe daya kanggo ngadhepi wong iki, amarga aku nyembeleh lan mangan. Bareng wis dipatèni, Harun sowan lan ngandika marang wong wadon mau: Lengen, pipi, lan weteng wènèhana. Dheweke kandha: Sanadyan sawise aku nyembeleh dheweke, aku ora nyingkirake dheweke - dheweke boikot marang aku! Harun banjur ngandika marang dheweke: "Yen mangkono - iku kabeh kagunganku, sing ngandika Allah: "Saben boikot ing Israel bakal dadi duwekmu." Natlan lan marani dheweke lan ninggalake dheweke nangis karo anak wadon loro.
Mangkono dheweke entuk kasangsaran iki! Dadi padha nindakake lan nyumerepi Gd!

Pancen nglarani ati, ta? Iku rada ngeling-eling review sing wis kasebut ing ndhuwur, sanajan ana bedane ing kene. Kritike Ice pancen ana. Dheweke bisa njupuk konteks lan nggawe crita sing nyenengake, nanging pancen bener yen crita kasebut bisa kedadeyan, lan iki pancen instruksi halakh kanggo kahanan kasebut. Mulane ana tantangan ing kene kanggo moralitas halakhah, lan iki pratelan serius. Aku wis ngomong sampeyan kaping pirang-pirang sadurunge Israel diputer, Kimiawan saka Yerusalem, sing digunakake kanggo fabricate crita bab mati rasa moral saka halakhah lan agama, lan provokes kerusuhan. Para religius ambegan lega nalika cetha yen crita sing kaya mengkono iku ora lan ora digawe, nanging aku tansah mikir apa sing relevan. Pancen halachah nglarang ruang Shabbat kanggo nylametake nyawane wong kapir. Pancen, hukum mbutuhake bojo Cohen dirudopekso dening bojone. Dadi, sanajan ora kedadeyan, iki minangka kritik sing sah.

Ing pangertèn iki, kritik Shachak lan Korach meh padha karo kritik sing kita deleng ing ndhuwur sing gegayutan karo kasus hipotetis lan keseimbangan sing cukup banget marang dheweke. Ora ana hubungane karo tingkat moralitas umat utawa halakhah.

Apa masalahe?

Ayo fokus ing masalah karo review tabung getih utawa telenovela ing panggung. Iki minangka kasus hipotetis sing ora kedadeyan. Ngadhepi kasus sing kaya ngono, mula kita ora bakal tetep ora peduli. Ketidakpedulian kasebut digawe ing kene amarga sifat hipotetis saka kasus sing jelas kanggo kabeh sing terlibat, lan amarga konteks rembugan. Konotasi ing kasus kasebut yaiku intelektual-profesional. Pitakonan ing teknik diinterpretasikake ing konteks minangka tantangan komputasi-teknologi, lan kanthi bener ora ana sing keganggu karo tujuan pitungan (amarga kabeh wong wis jelas yen ora ana sing kaya ngono. Malah ana, nguji siswa. kabisan). Semono uga telenovela ing panggung. Cetha kanggo kabeh yen iki minangka kasus hipotetis sing dirancang kanggo ngasah wawasan halakh. Nganggep kasus hipotetis kaya-kaya kedadeyan kasebut pancen bocah cilik, ta? Bocah-bocah cenderung nganggep crita kasebut kaya kasus nyata. Wong diwasa kudu ngerti yen iki ora kedadeyan. Mratelakake panemume, iki padha karo pitakonan babagan kasus Talmud kayata Gamla Farha (Mechot XNUMX: XNUMX lan Yevamot Katz XNUMX: XNUMX), utawa Hittin sing mudhun ing semak belukar (Minchot Set XNUMX: XNUMX), sing kepengin weruh kepiye kasus kasebut bisa ditindakake. kelakon. Nalika nggatekake konteks kasebut, kudu jelas manawa ora ana sing ngaku yen kedadeyan kasebut utawa bisa kedadeyan. Iki minangka kasus hipotetis sing dimaksudake kanggo nyaring prinsip halakh, kayata kasus laboratorium ing riset ilmiah (pirsaniArtikel Ing Okimas).

Ing cendhak, masalah karo review iki padha nganggep yen wong wis mestine kanggo nambani kasus hipotetis sing teka ing ngarepe kaya-kaya ana acara nyata ing kene. Sampeyan bisa menehi conto saka film utawa buku sing nggambarake kahanan kasebut. Elinga sapa sing ora bakal ngurmati Kitab Suci utawa ndeleng kahanan kaya ngono. Kepiye bedane? Sawise kabeh, ing film utawa buku kita mesthine ngalami perasaan kasebut lan ngalami kahanan. Wangsulan babagan iki miturut panemuku: 1. Jeneng konteks iku artistik, tegese konsumen (pemirsa utawa pamaca) kudu nyoba lan mlebu kahanan lan ngalami. Iki minangka inti saka escapism artistik. Nanging ora ana ing konteks ilmiah utawa teknologi-akademik. 2. Sanadyan lumrahe yen obah-obah mental kaya mangkono iku ana ing wong lanang (utawa wanita), ora ana regane. Yen mengkono - banjur apik (ora ana sing sampurna, elinga). Nanging pratelan saka wong ing jeneng moralitas sing kudu kelakon kanggo wong-wong mau pratelan temen beda. Kanggo ndeleng wong sing ora duwe cacat moral iki pancen omong kosong ing mripatku.

Kasus nyata: pentinge pedhot

Aku ndhukung sing keterlibatan mental ing kasus hipotetis minangka prakara bocah sing paling apik. Nanging ngluwihi iku, aku pengin mbantah saiki manawa uga duwe dimensi sing mbebayani. Nalika kritik sing kasebut ing ndhuwur mahasiswa doktoral muncul, Aku nyoba kanggo instill ing wong maneh lan maneh pentinge detasemen emosi lan mental saka kahanan nalika dealing with beasiswa halakhic. Ora mung keterlibatan emosional kasebut ora ana regane, nanging pancen mbebayani. Keterlibatan mental lan emosional bisa nyebabake kesimpulan halakh (lan teknologi) sing salah. Hakim sing mutusake perkara kasebut amarga perasaane dadi hakim sing ala (sanyatane ora ana aturan apa-apa. Mung bengok-bengok).

Elinga yen ing kene aku wis ngomong babagan referensi manungsa kanggo kasus nyata sing ana ing ngarepku, lan ora mung kasus hipotetis. Yen aku nemoni kasus sedulur sing tiwas bebarengan ing bencana sing nggegirisi, iki kasus nyata sing kedadeyan ing kasunyatan, mula ing kasus kaya ngono kudu ana nilai sensitivitas menyang dimensi manungsa. Ing kene mesthi ana nilai lan wigati kanggo nambani kasus iki ing kabeh tingkat bebarengan: intelektual-halakhic, intelektual-moral lan manungsa-pengalaman. Nanging, sanajan ing kasus nyata, ing tataran kapisan, fokus ing pesawat pisanan lan mutusake loro liyane. Arbitrator kudu mikir kanthi adhem babagan perkara sing bakal ditindakake. Apa sing diomongake halakhah ora ana hubungane karo apa sing diomongake dening emosi (lan miturut pendapatku, ora ana sing diomongake moralitas), lan pancen apik. Arbitrator kudu ngilangi angger-anggering Toret kanthi tenang, lan kanthi mangkono nduweni hak kanggo ngarahake bebener Torah. Ing tataran sawise analisis halakhic kadhemen, ana kamar kanggo mlebu mental menyang kahanan lan dimensi moral lan manungsa, lan kanggo nliti ing perspektif iki uga. Iki tegese nalika analisis halakhic dhisikan mundhakaken sawetara opsi bisa, siji bisa nimbang emosi lan dimensi manungsa lan moral kanggo mutusaké ing antarane wong-wong mau lan milih aturan praktis. Emosi ngirim ora njupuk bagéyan ing analisis logis, nanging paling teka sawise iku. Ngluwihi iku, siji bisa ndeleng nilai ing bener nuduhake lan empathizing karo kasangsaran wong ing ngarepe sampeyan, sanajan ora duwe implikasi halakhic. Nanging kabeh iki kudu njupuk Panggonan ing pesawat podo, lan iku seng di pengeni sing padha uga telat kanggo kaputusan halakhic dhisikan. Keterlibatan emosional ing keputusan kasebut ora dikarepake.

Aku ora bakal bali ing kene kanthi rinci babagan pratelan liyane sing wis daklakoni kaping pirang-pirang (ndeleng contone ing kolom 22, Lan ing seri saka kolom 311-315), moralitas kasebut ora ana hubungane karo emosi lan ora ana gandhengane. Moralitas minangka intelektual tinimbang masalah emosional. Kadhangkala emosi minangka indikator arah moral (empati), nanging minangka indikator sing banget masalah, lan penting kanggo ngati-ati kanggo ngritik lan ora ngetutake. Ngormati dheweke lan curiga dheweke. Ing pungkasan, keputusan kudu digawe ing sirah lan ora ing ati, nanging sirah uga kudu nggatekake apa sing diarani ati. Pamikiranku yaiku identifikasi ing rasa pengalaman emosi ora duwe makna nilai. Iki minangka sipat manungsa, lan minangka kasunyatan. Nanging ora ana regane, lan wong sing ora duwe kabecikan ora kudu kuwatir babagan kahanan moral lan nilai.

Ing cahya saka iki, aku argue sing malah ing tataran kapindho, sawise analisis halakhic awal, ora ana panggonan pinunjul kanggo emosi. Kanggo moralitas mbok menawa ya, nanging ora kanggo emosi (per se. Nanging mbok menawa minangka indikator lan liya-liyane). Kosok baline, keterlibatan emosional minangka resep tes kanggo penipuan lan panyimpangan pikiran sing ora bener, lan kanggo nggawe keputusan sing salah.

Kesimpulan saka kabeh iki yaiku nalika nyinaoni masalah Talmudic halakhic ora ana nilai kanggo keterlibatan emosional, lan siji kudu nyoba ngatasi gerakan mental kasebut sanajan ana (Aku ngomong babagan wong-wong sing durung bisa ngatasi. iku lan wis biasa). Ing aturan halakhic praktis (i.e. kaputusan ing kasus tartamtu sing teka sadurunge kita), ngendi emosi lan moralitas kudu dilereni soko tugas, lan mbok menawa diwenehi sawetara panggonan ing tataran kapindho (utamané moralitas. Kanggo emosi kurang).

Pratelan instrumental

Ana argumentasi ing tingkat instrumental yen wong sing ora ngobati manungsa kanthi hipotetis ing kasus hipotetis kasebut ora bakal nindakake perkara sing padha karo kasus nyata. Aku mangu-mangu banget. Iku muni kanggo kula minangka tembung apik kanggo pitung berkah, lan aku ora weruh indikasi bener iku. Ing kasus apa wae, sapa wae sing ngaku iki kudu nggawa bukti marang tembunge.

Klaim sing padha bisa uga ditindakake babagan pakulinan para tukang. The Gemara ngandika sing artis, dhokter utawa wong sing urusan karo wanita, "ing perbudakan dheweke dilecehke", lan mulane ngidini wong iku dilarang kanggo wong liya (singularity utawa kontak karo wong wadon lan liya-liyane). Sibuk ing pakaryan profesional nyuda emosi lan nyegah pelanggaran lan refleksi sing dilarang. Aku ora ngerti yen jinis gynecologist luwih duller amarga iku, malah nalika ketemu wong wadon ing latar mburi romantis lan ora profesional. Aku sangsi sing iki konteks beda, nanging mbutuhake ujian. Wong-wong ngerti carane nggawe pisah lan pedhot, lan ing pangertèn iki Dayan uga sinau ing Abidathiyahu Tridi. Nalika wong melu ing Profesi, dheweke ngerti carane nyopot emosi, lan ora ateges dheweke luwih kusam ing konteks liyane. Temtunipun, seniman ingkang remen kaliyan seni punika kawontenan ingkang langkung tebih katimbang kawontenan ingkang kasebat ing nginggil ing pasinaon halakh, awit tumrapipun seniman punika wanita saha kahanan ingkang nyata, dene tumrap para sarjana punika kasus hipotesis. Mula, sanajan kita nemokake yen emosine seniman saya suda, iki ora ateges yen iki kedadeyan ing sarjana. Mbokmenawa luwih mirip karo hakim sing nyopot perasaane, amarga hakim ngadhepi kasus nyata nanging nindakake ing konteks profesional. Ing kana bisa dikandhakake yen ing seni dheweke keganggu.

cathetan sinau

Bisa uga diarani yen siswa sing nemoni kahanan kasebut lan ora nuwuhake perasaan manungsa sing relevan ora bakal mlebu ing kahanan kasebut. Iki minangka argumentasi marang dheweke ing tingkat akademik, lan ora ing tingkat moral. Pratelan iku dheweke sinau sing ora apik lan dudu wong sing ora sopan. Aku ora mikir sing kasus. Sawijining wong mesthi bisa mlebu kahanan ing konteks pendhidhikan sanajan dheweke ora ana ing konteks manungsa. Argumentasi kula, mesthi, gumantung ing persepsi halakhah minangka pendhudhukan profesional-teknis sing ora kalebu pesawat emosional (kajaba ing tahap kapindho, lsp). Oalah, cacat moral aku mesthi ora weruh kene.

[1] Ora yakin manawa ana hubungane karo karakter wanita. Iki bisa uga amarga perkara anyar, amarga wanita biasane ora biasa karo masalah kasebut wiwit cilik.

[2] Asil dhewe sambutan ing mratelakake panemume. Mesthi ora mbebayani kanggo siswa ing Technion sinau sawetara kamanungsan. Nanging ora ana hubungane antara iki lan kasus pembuluh getih. Kasus kasebut ora nuduhake masalah sing kudu dirampungake, lan yen ana masalah kasebut, studi humaniora ora bakal menehi kontribusi kanggo solusi kasebut.

[3] Rashi ing Gurun XNUMX, p.

45 Pikiran babagan "Otak lan Ati - Emosi ing Sinau lan Paukuman Halacha (Kolom 467)"

  1. Perkara halakh sing kasebut ing kene iki dirembug ing kasunyatan, yen aku ora ngelingi kanthi bener, sawise mateni anggota kulawarga Maklef ing Motza nalika kedadeyan taun XNUMX.

        1. Aku bakal ngringkes sedhela apa sing diomongake ing kana.

          A. Kasus sing katon ing kolom:
          [Wong lanang nikah karo keponakane lan bojo liyane. Yen dheweke mati banjur sedulure ora bisa manggon karo ponakane (pubic) lan mulane dheweke lan wong wadon liyane sing mbutuhake dibebasake saka aborsi lan jaminan (aborsi sing dilarang). Yen anak wadon ponakane mati sadurunge bojone banjur bojone mati, banjur ing wektu dheweke mati wong wadon liyane ora isin lan mulane mbutuhake bayi.]
          Ukara ing Gemara yaiku yen wong ora ngerti sapa sing seda luwih dhisik, apa bojone mati luwih dhisik lan bojone (ponakane) isih urip, banjur bojo liyane mati amarga nistha, utawa bojone mati luwih dhisik lan bojone mati. banjur bojo liyane utang anak. [Lan hukume amarga ana mamang apa wajib ing Bibom utawa dilarang ing Bibom banjur klambi lan dudu Bibum].

          B. Kasus ing Ahiezer:
          [Wong lanang sing wis tilar donya lan nalika mati ninggalake sperma utawa jabang bayi sing sregep, bojone ora kena nistha. Nanging yen dheweke ora duwe anak utawa kabeh wong mati sadurunge dheweke mati, bojone kudu bibom. Yen dheweke mati lan ninggalake jabang bayi sing lair sawise dheweke mati, malah urip mung sajam lan mati, utawa ninggalake anak lanang, iku wiji kanggo kabeh lan bojone luput saka nistha.]
          Narapidana ing Ahiezer yaiku bapak sing tilar donya lan nalika dheweke mati ninggalake karnivora sing tilar donya sedina sawise bapakne, apa anak karnivora dianggep minangka wiji kanggo kabeh minangka sekarat lan wong wadon sing wis mati ora dibebasake saka nistha, utawa karnivora (sing bakal mati sajrone XNUMX wulan). [Rose Garden mikir yen predasi ora dianggep urip lan luwih elek tinimbang mati lan wong wadon sing wis mati kudu bibom. Ahiezer mbuktekake saka tambahan yen Ben Tripa dipecat saka Maybum]
          https://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=634&st=&pgnum=455

          Ana podho ing kasunyatan sing loro anggota kulawarga tilar donya ing wektu cendhak (kanggo alesan sing padha).

        2. Aku nganggep yen Nadav ngrujuk marang jawaban Ahiezer marang HG ing tengah CJ:

          Ing sasi Adar XNUMX (c) ing pitakonan saka Darg sing ing dina Rajapati ing Irak bapaké dipatèni lan banjur putra sing urip siji dina, sing tukang matèni nusuk lan punctured paru-paru, yen diijini kanggo. omah-omah tanpa extraction, kaya ing respon Ginat Vardim Sephardi digawa ing dhengkul Yosef lan Harka'a lan ing Petah Tikva, kang bisa aggravated.
          Ing kene aku weruh ing Responsa Ginat Vardim lan aku ora nemokake bukti ana kanggo gawe anyar, mung saka agama ing Matanitin mati lan dipandu lan ora saka Tani Prefa, kang tegese Detrapa ora murub. Nanging, saka Toss D. Lan kanggo Toss, misale jek sing mati dening wong diterangake ing Sanhedrin dening Dalarbanan Darbav Hoy minangka memangsan, lan supaya Maimonides ing PB saka pembunuh Dahurgo ora matèni minangka memangsan, lan Demprashim GC liyane. Da'af sing diukur lan dheweke seda. Lan uga cetha yen omah-omah Hari Batos Yavmot, ing ngendi Demguide ana ing panggonan sing ora ana pungkasane urip, lan Ing B.H. A.H. Sampun kabukten saking pangandikanipun Tos, model ingkang seda lan dipun tuntun dening tiyang ingkang kados mangsanipun, makaten ugi ing serbuan ing Al Qur'an Dawud, ingkang kagandhèng ing S. Hukuman Kita. ora preduli apa sing ilang, amarga sing mati lan nuntun butuh bib lan dipecat saka bib. Umume, aneh yen putu buyut nganggep yen dheweke kudu ditulungi, lan uga bakal ana aborsi ing bojone sadulur sing duwe anak lanang sing ilang lan wiwit nggawa tembung saka Toss Reid ing Shabbat KK mesthi ora kudu dirasakake amarga mangu-mangu, lan ora perlu ditulungi lan diijini omah-omah. + Shum ing respon Beit Yitzchak, Chiv. A.A. ing respon Beit Yitzchak Kha'a Shatma G.K.

          Nanging iki dudu kasus kita. Nalika siji bisa kesengsem karo cara perawatan lan lack Absolute saka referensi kanggo dimensi emosi.

          1. [Babagan pungkasaning pangandikanmu babagan cara perawatan, tur ing Treasure of Wisdom nuduhake yen sing takon saka Ahiezer yaiku Rabi Zvi Pesach Frank sing ditakoni dening rabi Safed ing ngendi kedadeyan kasebut, lan dheweke wis mratelakake rasa kaget, lsp.

          2. Sedhela aku ngira bisa uga kaya crita sadina-dina bab pandhita sing mateni kancane ing wedhus gembel, apamaneh bapake kleru-kleru ngrembug bab koshering lading, bab kang ditulis artikel lan khutbah, nanging babar pisan ora padha amarga iku matèni mungsuh.

            1. Antarane wangsulan halakh lan khutbah eulogi

              Ing tanggal XNUMX Nisan XNUMX (Rabbi Yosef Caro)

              Kabeh rembugan babagan raos utawa non-perasaan para arbitrator Halacha adhedhasar formulasi ing jawaban - ora ana hubungane. Para wicaksana ngandhakake kasenengane ing adicara ngundang ing khutbah ing masyarakat, sing tujuane kanggo nggugah raos para pamirsa. Ing wangsulan halakhic diskusi iku halakhic 'garing'. Mrentah dhewe lan nuntut dhewe.

              Wigati dicathet menawa mung sawetara karya para wicaksana Israel sing dicithak, sebagian amarga biaya nyetak. Mulane, coba print pilihan sing nduweni inovasi sing signifikan. Apa iku anyar ing halakhah utawa anyar ing legenda. Nyedhiyakake rasa bungah amarga kabar apik lan sedhih amarga desas-desus sing ala - ora ana sing anyar, saben wong ngrasakake, lan ora perlu dipanjangake nalika nambah lembaran. Malah ing inovasi padha dicithak sethitik saka sethitik.

              Salam, wong cilik.

              1. Paragraf 1, baris 1
                … Adhedhasar tembung-tembunge…

                Wigati dimangerteni, sok-sok mratobat punika dipun danguaken ing tembung sedhih, nalika wong dipeksa kanggo aturan hard. Nalika wasit ngrasa, sanajan kekarepane gedhe, dheweke ora bisa nylametake - mula dheweke uga bakal ngucapake rasa sedhih ing keputusane.

                Contone, Rabi Chaim Kanievsky kanthi sedhela menehi pitunjuk marang jabatane kanthi sawetara tembung, nanging Rabi Menachem Burstein ujar manawa ana kasus nalika Rabi Kanievsky ujar: 'Oh, oh, oh. Aku ora bisa ngidini '.

  2. Ana sing padha nalika salah takon marang Rosh Yeshiva kepiye cara ngatasi masalah PP tanpa nyebabake gairah seksual. Dheweke mangsuli yen para siswa ora ngurusi kasunyatan, nanging kanthi norma halakh babagan iki.
    Pancen tanggapan sing aneh, amarga katrangan ing Mishnah dudu "tumindak sing ana."
    Lan luwih kurang saka iku, Shlomi Emuni Yisrael, dipimpin dening sarjana sing sinau, nggerakake kanggo mbantu kulawarga.

  3. A. Analisis sampeyan pancen ora kejawab humor ing komentarku (lan doc: telenovela! Ing database skrip sing apik sing diwenehake dening risalah kasebut, sampeyan bisa nulis luwih akeh.).
    B. Aku lan mahasiswa doktoral sampeyan (sing ora dadi artikel kanggo jurnal-ilmu-nyesel, utawa ora sinau ing Departemen Macrame lan Home Economics. Sapa sing ngomong materialisme lan chauvinisme lan ora nampa?) Ngerti standar ganda. . Kaya sing kasebut, sawetara kita malah seneng. Pancen, umume kita nemoni masalah gemara kaya iki kanggo pisanan, lan misale jek kula sing pinter lan biasa sinau mung bisa entuk manfaat saka tatapan kaget lan anyar kita ("manca") amarga dheweke minangka primordial lan ora biasa lan tatapan rutin. Kemampuan sehat kanggo ndeleng barang anyar penting kanggo kabeh wong. Aja wedi, sarjana lan hakim sing luwih apik (ora transgender) wis metu saka iku.
    katelu. Ananging, para sarjana dayan lan hakim pancen ora kudu nangis kesusu lan ngilangi buntelan jaringan nalika sinau, nanging nglatih akal lan kemampuan inferensi lan sinau. Aku ngomong (ngomong) babagan tampilan ganda lan sehat. Ya, malah nglirik bisa. Ora mung luh.
    D. Lan ora bakal dadi imam minangka panginepan? Metu lan sinau apa pengadilan hakim Supreme Court katon kaya sing, miturut kabecikan saka posisi, menehi hasil karo masalah penting sing kadhangkala uga ana gegayutan karo bilai saka siji utawa liyane. Analisis hukum bakal ana ing kabeh ketajaman, lan tanpa nyuda ketajaman diskusi, mesthi bakal ana sawetara introduksi singkat utawa ungkapan sing bakal ana hubungane karo nilai lan moral.
    Pengeran. Pitakonan babagan kali getih lan pipa minangka conto humor ala. Iku ndemek ing debat pancet sing ana kene, bab nistha lan lack of wigati kanggo konteks, atmosfer lan pendidikan.

    1. Halo kewane.
      A. Aku pancene ora kantun. Kosok baline, aku nulis babagan rasa seneng lan seneng duplikasi lan ngerti humor kasebut kanthi apik. Nanging saka telek aku ngerti yen ana nada kritik, lan mesthi aku bener. Cathetan sampeyan ing kene kanthi jelas nyatakake iki. Kabeh Gemara ora kalebu introduksi puisi ing versi Cheshin.
      B. Iku mesthi tampilan sing bisa entuk bathi, nanging biasane ora entuk bathi ing tingkat halakhic. Aku menehi komentar babagan iki ing pungkasan kolom. Aku fokus ing kritik moral sing ora relevan.
      katelu. Aku temen maujud iku dipikir pindho, lan aku ono sing. Pitakonan sing dakkarepake yaiku apa ora ana pesawat kapindho sing ana hubungane karo kasus hipotetis kudu dadi prihatin utawa ora.
      D. Hakim Mahkamah Agung, ora kaya arbiter, prihatin karo hukum lan dudu halakhah. Ing hukum ana bobot luwih saka halakhah (ora mesthi rightly) kanggo raos. Luwih saka iku, hukum Halachic ngurusi kasus praktis, Gemara ora. Ing tembungku aku ngadeg kanggo divisi iki.
      Pengeran. Aku nyathet kritik saka banyolan ala, lan ngandika tegas sing iki ora apa aku dealing with. Pitakonan sing dakkarepake yaiku apa ana ruang kanggo kritik moral.

      Pungkasan, tuduhan substantivitas lan chauvinisme khas lan ora relevan (biasane digunakake nalika argumen substantif entek). Nalika aku nglaporake kesan pengalaman, aku ngomong babagan fakta. Yen asil substantif, banjur substantivitas mbokmenawa bener. Cara kanggo ngatasi iki ora kanggo nolak asil utawa nyalahke inti, nanging kanggo argue kanthi alesan sing kasunyatan sing ora bener. Yen sampeyan arep nglakoni, aku ora nggatekake tembung sampeyan ing argumentasi kaya ngono. Salah sawijining penyakit populasi sing ringkih (wanita ing konteks iki mesthine minangka populasi sing ringkih, ora mesthi disalahake. Ing kene aku malah gelem nampa sebagean tembung njijiki "melemah"), yaiku protes katrangan faktual tinimbang ngurusi. kasunyatan. Aku nulis babagan iki babagan beasiswa wanita ing wiwitan, lan umume wanita sing maca kasebut gelo tinimbang nggawe kesimpulan sing dibutuhake lan nyoba nambah. Iku resep tes kanggo mengeti kahanan (yen sampeyan mikir apik, banjur pengetan ora mesthi ala ing mripatmu, nanging aku ora weruh apa sing dituduh).

      1. Kritik kula dudu Gemara nanging pendekatan ilmiah-Lithuania sing nyenyamah panyuwunan referensi kaping pindho. Conto saka hakim ora kudu pindhah menyang puisi exaggerated Cheshin kondhang, wis luwih sukses lan serius conto, kaya sing ngerti aku sibuk dina iki karo piwulang Yahudi dear sawise lulusan saka Mahkamah Agung ndhuwur lan ana bab-bab sing patut diamati.

        Aku nuduh sampeyan ateges hubungane karo gaya tinimbang isi, sing, carane ngagetne - maneh, kanggo grin. Sapa wae sing terus-terusan ngeyel marang anggota perusahaane, mesthine kudu dicurigai yen argumene kurang sukses. Utawa, kanggo paraphrase basa suci sampeyan: "Grin ndhuwur iku khas lan ora relevan (biasane uga digunakake nalika bantahan sing relevan entek)."
        Aku ngerti mesthi yen ing laku aku nemokke jenis respon saka akeh mahasiswa, lan iki mbecikake teori kuwi lan kuwi, aku mung protes gaya disparaging (ora kaya mahasiswa PhD ing jender lan ekonomi ngarep, sing wis banget dikembangaké sensibilities moral, utamané nalika ngrancang saluran kanggo artikel jurnal). Kanggo ngelmu penyesalan "), yaiku, kita bali maneh, lan ing wektu iki aku bakal ngutip basa suci," kanggo debat sing terus-terusan sing ana ing kene, babagan nistha lan ora penting. ditempelake ing konteks, atmosfer lan pendidikan ".

        1. Nanging referensi pindho wis ilang ing Gemara dhewe. Iki dudu panemuan wong Lithuania. Sarjana Lithuania mung clings apa ana, lan pratelan iku referensi pindho iku tanggung sah nanging ora masalah kanggo sinau masalah, lan mesthi ora ing sembarang cara nuduhake kabecikan moral utawa cacat.
          Aku ora ngerti pratelan sampeyan babagan gaya. Ora ana sing nyengir ing kene. Iki minangka argumentasi khas saka wong bodho / fakultas jender / departemen. Iki sing ditindakake meh kabeh wektu. Apa sing dakkandhakake babagan kabeh wanita, sanajan sing ora sinau babagan jender (sing umume kaya aku), aku ujar manawa argumentasi kaya ngono iku khas wanita, lan aku mikir iki kasunyatan sing muncul saka pengalamanku. Ora ana argumen ing kene nanging pengamatan faktual.

          1. Pancen, nalika aku nulis marang Sarah, ora ana cacat moral ing kene, aku weruh ing Facebook salah sawijining sarjana sing disaranake babagan conto sing padha karo Tractate Yavmot sing digawa bola-bali Ruben lan rudo pekso, supaya bisa tetep disimpen. ngurmati Ruben lan Simon lan malah menehi conto Aridta lan Delfon lan sepuluh putrane Haman liyane. (Kosok baline ana kahanan sing diomongake amarga Purim lan dheweke ora sengaja) Kanggo nyalahake para siswa jender yen dheweke ora sengaja nanging tujuane nerbitake artikel, iki fitnah lan dudu a pengamatan faktual.

  4. Tajem kaya biasane. uga rampung.
    Sawetara pikirane sing durung rampung:
    A. Humor kewan dheweke pancen ora kejawab. (Aku bakal ngakoni lan ngakoni manawa aku uga ora kejawab nalika maca pisanan)
    B. Aku sing mbantu anak ing Hyder kasunyatan sing formulates ing formulations saka Gemara. Yen kanca-kancane takon apa sejatine sing metu saka ngendi wae, dheweke bakal kusut lan isin.
    katelu. Yen bojoku ngandhani yen dheweke weruh tikus remuk ing dalan, tanpa pangilon sing rusak, mula aku ora bakal mual. Yen dakkandhakake - dheweke muntah. Sawetara wong nggambarake kasunyatan sing diwaca lan banjur ngalami kanthi cara tartamtu lan sawetara ora. Siji bisa maca Harry Potter lan banjur ndeleng film lan ngomong - Aku pancene ora mbayangno iku cara! Lan wong liya ora mbayangake aku. Aku pracaya yen doctrinaire ing Bar Ilan ngerti pandelengan pindho, nanging ora bisa mbayangno kahanan kanggo awake dhewe.
    D. Minangka implikasi tartamtu, aku mikir yen wong ngalami ing kasunyatan kahanan sing lagi sinau, iku bakal luwih angel kanggo pedhot sambungan. Dheweke bakal langsung nggambar dhewe kahanan kaya sing dialami. Alasan liyane kenapa bocah ing Hyderabad luwih gampang sinau babagan cara sing salah lan liya-liyane. Iku ora dadi kagungane donya.
    Pengeran. Bisa uga yen kepinginan kanggo inovasi, sing ana ing sawetara siswa, lan proyek saka jagade menyang jagad Talmud lan ora dadi panampa, nyebabake sinau dadi emosional.
    lan. Tanpa mangu-mangu, pedhot emosional mbantu ngerteni masalah kanthi jelas. Sampeyan bisa uga isih kelangan soko yen sampeyan ora nyambungake emosi menyang mengko. Moralitas aku mesthi kudu nyambungake kanggo ngerti masalah kasebut, bisa uga emosi duwe papan ing endi wae.
    (Aku ora ngerti apa masalah karo tabung getih. Aja ngirim getih liwat tabung menyang pasien? Apa ora bisa nransfer getih kanthi steril antarane bangsal liwat tabung? Utawa nransfer getih saka kewan sing disembelih menyang tabung kanggo pembuahan? Kanggo limbah? Vampire kudu dibantu kanggo mindhah getih saka wilayah sing nyembelih manungsa menyang pawon nganggo pipa, kepiye carane mbangun, lsp. Nanging iki pitakonan sing ora salah.

    1. A. Mungkin sampeyan ora kejawab. Nanging ora karo aku. Saben kritikus ing panggonane stands preduli saka pitakonan saka banyolan.
      B. Pancen, kaya takon R. Chaim apa pan.
      katelu. iki apik. Aku ora masalah karo wong-wong sing nggambarake kahanan ing atine, lan karo wong-wong sing cingak dening iku. Aku mung ora mikir yen kejut iki nuduhake kabecikan spiritual-moral, utawa yen ora ana nuduhake cacat.
      D. Ndeleng c. Bab menika saged dipungayutaken kaliyan andharan kula ingkang wegah wonten ing pungkasan kolom ngengingi kalepatan wonten ing panaliten menika piyambak.
      Pengeran. Kanggo kesehatan. Apa ana klaim ing kene? Aku ora dealing karo diagnosa wanita utawa sinau, nanging karo inti. Ora saka ngendi asale nanging apa sing penting lan penting.
      lan. Aku nerangake ngendi dheweke.

      Aku ora ngerti apa masalah karo pitakonan babagan vampir. Aku ora weruh masalah karo.

  5. kewane,
    Sawise kabeh, Gemara ditulis ing seni shortening sregep. (Iki minangka salah sawijining keajaiban ing kana, kanggo aku, sing maca kaget).
    Donya-donya bisa lempitan ing ukara telung tembung, paragraf bisa ngemot atusan taun longkangan, carane cocog kanggo comparison kanggo PSD saka Maha Agung? Kang dumunung ing siji ukara cekak lan landhep saka Gemara mesthi wis tumpah ana ing puluhan, yen ora atusan kaca.

    Aku ora curiga para pengrajin saka tembung pungkasan saka kaca Talmudic sing kurang sensitif tinimbang wanita lan ora ana hakim sing paling dhuwur.

    Lan kita kudu ngelingi yen kabeh iki diwiwiti ing jaman kepungkur, banjur kekurangan sarana nulis, perlu kanggo nyalin lan nglestarekake turun-temurun.

    Mungkin menehi conto? Apa lan kepiye sampeyan bakal nyelehake ing Sugia Danan?

    1. Setuju karo sampeyan, lan aku ora kepikiran kanggo nulis maneh Gemara. Perbandhingan karo paukuman jaman saiki ana gegayutane karo paugeran jaman saiki. Lan mbok menawa kanggo cara kang rabi mulang murid-muridé. Aku kira yen iki rabi dheweke mulang, dheweke bakal mulang masalah iki kanggo murid-muride, nanging bakal ana patrap simbolis cilik. Nglirik, ngomong lan liya-liyane. Crita saka pati ing longsoran wis ora pinunjul moral ing kabeh, mung tragedi sing bisa kelakon malah dina ing Ukraina, sampeyan duwe komentar menarik, bab lisan. Apa sampeyan menehi saran manawa ana gerakan tartamtu sing ora disimpen ing transkrip singkat tulisan kasebut kanggo mengko? Aku ora ngerti lan ora mikir ana cara kanggo ngerti. Mbok menawa ana gunane kanggo nantang ahli ing kene manawa ana ing ngendi wae ing Shas ana sikap sing rada 'emosional'. Contone, ing kaca saiki ana tembung ramah sing katon kaping pirang-pirang - apa kita ngadhepi wong duraka? Iki minangka pratelan sing bener, nanging nduweni melodi kebingungan sing nyenengake.

      1. Wektu Torah lan wektu sholat (kanggo Sarah lan kewan-kewane)

        B.S.D.

        Kanggo dheweke lan Sarah - hello,

        Tannaim lan Amoraim sing duwe Halacha - uga duwe legenda lan penulis pandonga. Ing tembung ing Halacha - dadi manawa kanggo ngramu prakara. Nalika donya emosi sing - ditulis ing tembung ing legenda lan pandonga padha didegaké (sawetara pandonga pribadi ayu sing ngandika Tannaim lan Amoraim 'Batar Tzlotya' padha ngumpul ing Tractate Brachot, lan akeh padha klebu ing 'Siddur') . Wektu Torah kapisah lan wektu sholat kanthi kapisah.

        Salam, Hillel Feiner-Gloskinus

        Lan ora kaya kecenderungan para sarjana Torah modern kanggo nggabungake sinau karo emosi, sing bakal dikandhakake: 'Sapa sing ngajari Torah putrine - mulang shalat 🙂

        1. 'Lan bali menyang atimu' - internalizing isi sinau ing atimu

          Senajan sinau kudu dadi 'otak panguwasa ing jantung'. Sinau Torah mbutuhake ngrungokake Torah sing ora mesthi pas karo kecenderungan ati - sawise kabeh, sawise klarifikasi mental - kita kudu nransfer samubarang menyang ati kanthi kepinginan kanggo nggawe identifikasi pribadi karo wong sing sinau.

          Deleng artikel dening Rebbetzin Utawa Makhlouf (Ramit ing Midreshet Migdal-Anaz), ing file "Amarga padha kewan," Migdal Iz Tisha: 31, p. 0 terus. Ing kana dheweke nyebutake, antara liya, rasa lara Grid Soloveitchikf, para pemuda ultra-Ortodoks sing sukses ing bidang usaha intelektual ... entuk kawruh babagan panemu lan keputusan. Dheweke seneng pelajaran sing apik lan nyelidiki masalah sing rumit. Nanging ati isih ora melu tumindak iki… Halacha ora dadi kasunyatan psikis kanggo dheweke. Kenalan nyata karo Shechinah ilang… '209 Words of View, p. XNUMX). Waca artikel dawa

          Wigati dimangerteni yen Toret mbutuhake aktivasi ati sadurunge lan sawise. Sadurunge iku - kangen kanggo nyambungake karo Gusti Allah liwat kawicaksanan lan kepinginan ing Torah lan pandonga sing kita bakal anduweni hak kanggo langsung menyang bebener; Dipuntedahaken pandonga supados kita pikantuk hak istimewa kangge ngetrapaken nilai-nilai ingkang sampun kita sinau ing gesang.
          ,
          Salam, Hillel Feiner-Gloskinus

  6. 'Pedhang ing antarane pupu lan neraka mbukak ing ngisor dheweke' mbutuhake keputusan sing dipikirake lan tenang

    Ing SD XNUMX ing Nissan P.B.

    A arbitrator ing nggawe keputusan kudu tumindak metu saka badai emosi bilateral. Bilai wong siji lan cilaka jiwane yen dheweke khilaf lan ninggalake bojone wong lanang, lan ing sisih liya bilai dheweke lan bilai yen dheweke jangkar wanita sing bisa diidini. Paribasan sing mrentah kanggo wong sing ngliwati dalan sing sempit ing pinggir jurang, yen ana penyimpangan sing sithik ing sisih tengen utawa ngiwa - bisa ngrusak dheweke menyang jurang.

    Lan wasit iku kudu ana ing sumelang kaping pindho, amarga ora preduli bakal nuntun dheweke menyang paukuman sing ora bener amarga ora peduli, lan wasit sing wedi marang Gusti Allah kudu peduli, ora bakal gagal lan ngidini sing dilarang, lan ora bakal nglarang. sing diijini. Kuatir lan kuwatir yen keadilan bakal diterbitake - minangka motif kanggo ngupayakake bebener sing ora kesel.

    Ananging gejolak emosi sing ngalangi dheweke ora njlentrehake halakhah - dhewe mbutuhake klarifikasi kasebut kanthi cara sing dipikir lan tenang, amarga klarifikasi saka rasa kuwatir lan kelangan pikiran - ora bisa ngalahake bebener. Mulane, arbitrator kudu kalem nalika mriksa, lan disiapake kanggo nimbang kabeh opsi, malah sing paling nglarani. Mulane, nalika pitakonan teka - arbitrator kudu nyelehake badai emosi lan mikir kanthi tenang.

    Ing iki wong halakhah kaya prajurit ditembak, sing ora kudu langsung reaksi. Dheweke kudu mandheg sedhela, nutupi, nonton ing ngendi dheweke ditembak, banjur jarak lan tembak kanthi tepat ing target. Kesalahan nalika nabrak mungsuh mbebayani kanggo penembake, amarga ngiyanati mungsuh dadi papan perlindungan kanggo dheweke.

    Lan uga kahanan penyelamat sing teka ing acara traumatis, multi-rentan lan multi-korban, sing kudu cepet maca kahanan, lan nyetel prioritas. Langsung ngatasi apa sing langsung mbebayani, cepet-cepet ngatasi sing penting, lan ninggalake menyang tahap pungkasan sing kurang penting. Assessment kondisi sing diawasi - minangka dhasar kanggo perawatan sing tepat.

    Kepinginan sing kuat kanggo menang perang utawa nylametake korban - minangka bahan bakar sing menehi motivasi para pejuang utawa pawang kanggo dadi sukarelawan kanggo unit tempur utawa pasukan penyelamat, nanging keputusan apa lan carane nindakake ing kahanan 'malfunction' - kudu digawe. kanthi pertimbangan sing diitung lan tenang.

    Mesthine meh ora bisa mikir kanthi tenang nalika nemoni kedadeyan sing ora dikarepake, amarga stres, wong lali kabeh 'teori'. Kanggo tujuan iki, ahli hukum halakh, pejuang lan buruh nylametake nganakake 'kursus pelatihan' sing ngupayakake antisipasi saben 'Batalam' sing bisa ditindakake, kanggo ngrumusake pola tumindak sadurunge kanggo kahanan sing padha, lan praktisi ora nanggepi ing saben kahanan. Banjur nalika 'malfunction' teka - skema aksi langsung muncul lan sampeyan bisa tumindak kanthi tertib tanpa kudu gosip maneh. Rencana kasebut dipikirake lan digarap sadurunge.

    Urusan Tractate Yavmot. Bencana lindhu lan omah ambruk, penyakit lan epidemi, ngilang saka wong ing pelayaran perdagangan lan kapal kleleb ing segara, perang lan dhaptar lan plot - padha kahanan tanggung bisa ing donya ing ngendi wong wicaksana urip, utamané ing dina pambrontakan Romawi. Holocaust lan pambrontakan Bar-Kochba.

    Buku pedoman kanggo perawatan efektif kahanan stres bencana kudu relevan lan ringkes, lan kanthi jelas lan ringkes nyakup kabeh prototipe skenario sing bisa ditindakake lan menehi skema perawatan, mula topeng Yavmot dirumusake kanthi cara sing cendhak lan garing, kaya buku babagan teori pertempuran utawa pertolongan pertama bakal dirumusake.

    Salam, Hillel Feiner Gloskinus

    Ing Mishnah lan Talmud, tembung-tembung 'telegrafik' kudu diterusake kanthi lisan. Supaya bisa apal, kudu dirumusake kanthi cara sing entheng lan nyerep. Obrolan jero utawa kerusuhan mental sing dawa ora entuk manfaat karo memori. Talmud iku kanggo sinau sing jero, lan pandonga kanggo njeblug jiwa. A 'sub' kudu ringkes lan ringkes

  7. 'Willen jenenge Jacob wengi iku' - badai emosi sing mbutuhake tumindak sing tenang

    Dadi Yaakov Avinu, sing ndedonga kanthi kuatir lan prihatin, 'Muga-muga aku ditulungi, enggal kakangku, enggal lakonana ... supaya dheweke ora teka lan nyiapake ibu kanggo anak lanang' - terus tumindak kanthi tenang. Dheweke ora langsung mlayu. Kosok baline, dheweke lan kemahe banjur turu (lan sapa sing bisa turu ing kahanan sing nggegirisi iki?) Lan tangi seger supaya bisa perang nemoni tentarane Esap. \\

    Dene Sang Prabu Dawud malah lumayu saka ing ngarsane Pangeran Absalom, kang putra, nalika panjenengane nglurug lan nguwuh-uwuh lan ndedonga supaya kawilujengane saka ing sakehing wong kang padha nglawan panjenengane, yaiku sakehing rakyat nglawan sakepel para wong kang setya kang tetep bebarengan karo panjenengane. Dheweke mratelakake kabeh rasa kuwatir ing pandonga, lan pandonga menehi kekuwatan kanggo tumindak kanthi pertimbangan sing nyata. Dheweke nyoba cara syafaat kanthi ngirim raos kuna kanggo nglanggar pituture Ahitofel, lan sawise pandonga lan syafaat, dheweke yakin, lan bisa ing kahanan sing nggegirisi kanggo nyekel 'kanthi tentrem bebarengan aku bakal turu lan turu amarga sampeyan Gusti piyambak lan mesthi manggon.

    Kuatir nemokake ekspresi ing pandonga, lan saka iku manungsa dilatih kanthi yakin kanggo tumindak kanthi wicaksana.

    Matur nuwun, PG

    1. Setuju karo kabeh sing sampeyan ucapake.
      Lan malah ing halakhah kaping pirang-pirang akeh emosi disimpen. Lan mesthi kombinasi saka legenda lan halakhah ngidini iki kanggo sawetara ombone,
      Kaya, contone (urip dheweke) sing ndemek ati, kanggo rasaku: (Aku wonder yen ana hakim ing Mahkamah Agung sing ngidini piyambak kanggo spill dadi luwih)

        1. Kutipan ya, nanging ora yakin dheweke bakal miwiti pratelan kasebut.
          Miturut cara, sampeyan bisa ndeleng suwene rulings dawa lan dadi tedious, liwat taun, nalika tangan dadi cahya ing keyboard, lan kabeh sumber kasedhiya, lan ora ana maneh perlu kanggo ndhikte reporter.

    2. 'Ajar yen dheweke ora turu' - sanajan semangat

      BSD XNUMX ing Nissan PB

      Ing babagan pentinge njaga katentreman nalika nindakake, Hasidim njlentrehake artikel saka sage 'Ya, Harun iya - mulang yen dheweke ora turu', sing ora dimangerteni apa 'Salka Da'ata' yen Harun sing suci turu saka Gusti Allah. dhawuh? Lan pandherekipun nerangake yen sanajan Harun kebak semangat nalika dheweke lunga kanggo madhangi lampu lan ana kamar kanggo ngrasa yen saka semangat dheweke bakal salah ing rincian. KML sing, sanajan digantung, Harun tetep ngati-ati nindakake tugas kanthi akurat.

      Salam, Hillel Feiner-Gloskinus

    1. Pancen, ing kono karo Rami Bar maca babagan tragedi lan komedi ing sak panggonan. Nanging ing kono bisa dicritakake, amarga wis rampung, wong-wong mau padha takon marang tumindake. Lan ketoke dheweke ora pengin gumantung ing meja wong liya

  8. Ing mratelakake panemume, iku kasunyatan: wong miwiti rembugan online ing pitakonan "Yen sampeyan ketemu metu sesuk sing Kristen iku bener - sampeyan bakal ngganti gaya urip miturut". Sawetara jawaban sing bodho yaiku "ora bakal kelakon dadi ora ana gunane takon". Wong pancene angel ngerteni bagean saka pitakonan hipotetis. Aku nyoba kanggo nerangake kanggo wong-wong mau uga mbokmenawa ora kudu uncalan wong lemu banget ing trek Sepur kanggo nyegah Sepur saka mlaku liwat limang wong dipeksa, nanging iki pitakonan dhasar ing kursus ing filsafat moralitas; Nanging ora bisa…
    Banjur ana wong sing mbantah aku yen ing prinsip hipotetis pitakonan apik, nanging ana perkara sing nggegirisi banget kanthi emosional lan mulane salah kanggo ngrembug kanthi hipotetis (minangka gantos kanggo, ujare, trampling wong sing lemu banget kanthi sepur yaiku mbokmenawa ora nggumunake). Penulis kasebut yaiku R.M. ing yeshiva sekolah menengah, lan pancen ora jelas kanggo aku apa sing ditindakake babagan masalah kaya sing sampeyan sebutake ing kene… Oalah, sawise debat singkat dheweke takon apa aku mikir yen dheweke sah takon aku " apa sing mbok lakoni yen sesuk ibumu mateni” . Mesthi wae aku ora ngerti apa masalahe, lan aku malah matur marang ibu, sing uga ora ngerti apa masalah karo pitakonan iki… cukup ngerti apa titik sing nyoba kanggo njlentrehake.
    Bottom line - nalika angel kanggo wong kanggo menehi hasil karo isi (intelektual!) Padha mlayu menyang pinggiran lan nyoba kanggo nuduhake kosmetik 'masalah' minangka alesan ngapa ing Panggonan pisanan iku ora cocok kanggo melu isi iki (banjur). mung ditinggal sinau crita sing estetis banget).

    1. tenan. Aku mung ujar manawa ana ruang kanggo pratelan babagan agama Kristen kanthi cara ing ngisor iki: mbok menawa miturut panemune, yen kekristenan nggawe akal, mula dudu Kristen sing kita kenal. Dadi ora ana papan kanggo pitakonan apa sing bakal daklakoni yen aku nemokake manawa agama Kristen iku bener. Kajaba iku, ora ana papan kanggo pitakonan apa sing bakal dikandhakake Maimonides babagan kahanan apa wae ing jaman saiki. Yen dheweke isih urip saiki dheweke ora bakal dadi Maimonides.

  9. Hello Rabi Michi.
    Iku angel mbantah pratelan sampeyan, pancen ing "akal sehat" jelas yen sing paling resik lan bener yaiku nggarap analisis rasional halakhic net. Nanging mokal kanggo nglirwakake kasunyatan sing kaping pirang-pirang masalah Shas ilmiah kebungkus ing crita sing menehi wong maca arah emosi manungsa utawa moral.

    Aku bakal menehi 2 conto (sing pisanan rada ringkih): Sawise Tractate Gittin mbahas rincian macem-macem masalah hipotetis lan nyata, dheweke keganggu kanggo mungkasi khutbah babagan gething lan pegatan. Lan carane nyengsarakke Gusti Allah kanggo divorce dhewe. Apa sebabe Gemara kudu mungkasi Traktat kanthi cara iki? Apa ora ing kene maca arah?

    Ing Gemara ing Kiddushin ana legenda sing apik babagan Rabi Asi lan ibune. Iku penting banget sing mlebu kabeh hukum Miriam, Bab XNUMX, lan Maimonides. Ing pungkasan masalah kasebut ditulis yen Rabi Asi ngendika "Aku ora ngerti Nafaki" Umume komentator nerangake ukara kasebut liwat kaca tingal halakhic. Rabi Asi ujar manawa dheweke ora bakal ninggalake Tanah Israel amarga macem-macem alasan halakh (najis para bangsa amarga dheweke dadi imam lan alasan liyane). Maimonides nulis ing Halacha yen pancen yen wong tuwane diapusi dheweke bisa nglipur lan mrentah wong liya kanggo ngurus. Money Mishnah nguatake Maimonides lan ujar manawa sanajan ora ditulis kanthi jelas babagan masalah kasebut, mesthine Rabi Asi. Rabi nesu marang Maimonides lan ngaku yen iki dudu cara lan kepiye carane wong bisa nyerahake wong tuwa marang wong liya kanggo ngurus. (Bisa diarani manawa iki minangka pertimbangan halakh nanging mung nuduhake yen dheweke ora bisa ngidinke gagasan moralitas) Ora ana masalah = Aku ora bakal ninggalake Babil. Lan nuduhake serangan Rab'ad marang Maimonides.

    Bebener iku dadi metu sing ing kasunyatan halakhic kaadilan karo Maimonides lan dhuwit prakara nanging mripat kita weruh sing sarjana lan hakim wis maca legenda iki nyatane ing maca romantis moral.

    Aku ngira yen aku duwe buku Molly dening murid saka sages, Rabbi Yehuda Brandes, "A Legend in Actually," Aku bakal menehi sawetara conto liyane lan mbokmenawa luwih sukses.

    PS: Ngenteni lan ngenteni kolom babagan kontroversi konversi (sepira sampeyan bisa nolak?)

    1. Pancen ana sawetara conto. Delengen contone ing kolom 214 ing awu amarga panahe. Nanging dudu sing dakkandhakake ing kene. Padha wanted kanggo mulang kula sing divorce punika bab ala. Apa hubungane karo aturan halakhah ing perkara kasebut? Ana hubungane karo pimpinan umum sing protes marang halakhah sing kudu ditindakake supaya ora pegatan.

  10. "Arbiter kudu mikir kanthi adhem babagan kasus sing bakal ditindakake. Apa sing diomongake halakhah ora ana hubungane karo apa sing diomongake dening emosi (lan miturut pendapatku, ora ana sing diomongake moralitas), lan pancen apik. Arbitrator kudu ngilangi angger-anggering Toret kanthi tenang, lan kanthi mangkono nduweni hak kanggo ngarahake bebener Torah. “Saiki omonganmu.
    Aku menehi conto saka crita Rabi Asi lan ibune sing dikutuk Halacha. Aku pungkasane ujar manawa Rabi lan Rashash ora setuju karo dheweke kanthi halakh, kanthi latar mburi manungsa utawa moral.

    1. Kutipan parsial sing luwih elek wis kebak kanggo kutipan. Sawise kabeh, aku nulis yen ana ruang kanggo ngenalake pertimbangan kasebut ing tataran B, sawise kita rampung ngrembug babagan pilihan halakhic dhasar. Yen angger-anggering Toret ora dipotong nanging isih ana sawetara opsi, cara kanggo mutusake ing antarane uga bisa ngemot moralitas (lan bisa uga emosi minangka indikasi).

  11. 1. Mungkin iki salah siji saka alesan kenapa Gemara ora kanggo wong wadon lan padha didiskualifikasi saka ngrembug babagan? (takon ora nemtokake)
    2. Bebener iku taun-taun nalika maca "Two Bibles and One Translation" aku nemoni crita-crita saka Torah sing kanggo aku lan kanggo generasi wanita kita ora duwe emosi (ketoke mesthi) aku ora tau nuduhake lingkunganku amarga Aku ora duwe tembung kanggo ngungkapake perasaanku utamane kita sibuk karo emosi, aku saiki ora ngelingi akeh conto kajaba siji nalika Eliezer teka ing rembugan kanggo njupuk Rebecca (ing wektu donya durung dadi siji kulawarga, iku bisa uga wis pamisah global saka kulawargane sing nambah kene kanggo emosi) lan bapake Betuel lan adhine Ben nyoba kanggo wektu tundha lan banjur Prawan (ora lali yen dheweke umur telung taun minangka titik liyane sing nyumbang kanggo emosi. muter kabeh) Sages takon lan ngendi bapake ing candhi? Sages mangsuli yen dheweke seda (mangan piring beracun sing disiapake kanggo Eliezer dening malaekat sing ngganti piring kasebut kaya-kaya aku minangka pangeling-eling babagan hyder) lan langsung dikandhakake yen dheweke takon lan ngutus Ribka, lan ing kene putrane. takon mbayangno kahanan dina iki tragedi Dom Eliezer bakal paling kanggo wektu kang tawon plans lan bakal aran sethitik isin dening kabeh kelas lan ing ngarep sapunika ing ngadhepi tragedi kulawarga (bisa uga nyoba kanggo melu peralatan quietly lan ninggalake wilayah kasebut amarga dheweke teka ing wektu sing angel utawa minangka alternatif amarga rasa ora nyaman. Torah donya minangka biasanipun terus kajaba sing plans terus minangka ngrancang Ing autis, rabi kene wis obat saka "Dauriyta" dadi ing perusahaan apik.Tumrape Yusuf lan sadulure, ya, para priyayi, iki kahanane (kagetane Esap iki ora kelakon miturut para wicaksana. Dibayar dening Mordekhai, wong Yahudi, ewonan taun sabanjure, kaya sing wis dingerteni). Ngluwihi kancing klambine, nalika hakim nyoba menehi motivasi kanggo megat garwane kanthi ngandhani, ana tulisan yen misbyah netesake luh, dheweke mangsuli nganti saiki aku nangis, ora bakal lara ngeculke sawetara luh. saiki uga, saka rama sing foresaw ing candhi nyuduk putrane lan ing kono rama banjur menyang trance saka grammar tindak lan dhawuh kanggo njupuk putra metu nalika fluttering kanggo bantuan amarga wedi najis (tinimbang ilang ngalahake) lan Gemara. rembugan ana rama iki, apa wis keluwihan reverence utawa "autis" ing hubungan kanggo Rajapati
    3. Wonten ing konteks pangandikanipun rabi “kados menapa R. Chaim menika kados pundi pan” tuladhanipun rabi menika boten kasil lan kula badhe nggambaraken kanthi cariyos, mbok menawi kangge sedekah saha pisungsung R. Chaim nyuwun pirsa menapa menika alpukat. ? R. Avraham dipindhah lan ngandika sampeyan ngerti apa tegese akèh? Sing ing kabeh wong Babil lan Yerusalem lan Midrahim lan Tosefot lan Zohar, lan liya-liyane, tembung avocado ora ana.
    Masach Pan wis kasebut ing Taurat kaping pirang-pirang ing kene kanggo matur nuwun marang rabi kanggo "artikel sing ora ditulis rabi" sawise seda rabi kita ing netepi paugeran kaya sing diprentahake kanggo ngomong apa sing dirungokake. lan sendhang sing rabi seneng nyembelih sapi suci saka ngendi wae saiki umur telung puluhan nalika anget luwih rawan bledosan kubah Gunung Candi tinimbang nyembelih sapi suci, aku nate takon rabi kita ing lingkungan sing mahir. pitenah apa aku diijini matur Pancen ngalembana (lan aku nambah sing kanggo kula iku pangalembana gedhe) nanging sing krungu babakan nganggep crita iki derogatory lan aku nggawa minangka conto crita bab R. Chaim (kanthi cara R. Chaim bakal. ndedonga bab iku kaping telu dina ora ngelingi apa-apa kajaba Torah iki bukti liyane marang Rabbi Shefilot Assistants) lan misale jek kula sing rabi mangsuli kula sing mbokmenawa dilarang lan ing proses ngandika kula minangka murid yeshiva ing Amerika ana. ana pemilihan presiden, aku mikir kanggo presiden sing jenenge Johnson lan dheweke duwe menteri yeshiva kanthi jeneng kasebut lan kepala yeshiva dheweke kecemplung sinau nalika dheweke ngandhani Rosh Yeshiva kepingin weruh kepiye menteri yeshiva dadi Presiden Amerika Serikat sewengi.

        1. Disebutake yen Rabi Chaim saka Brisk njupuk panci lan panci saka jajak pendapat pendapat, tegese wong ora perlu ngerti persis carane wajan digawe lan apa rasio antarane dawa gagang lan diameter permukaan. . Mangkono iku teka bab sing ora ing cara biasanipun anak ora perlu ngerti apa iku persis nanging mung sing padha nindakake soko ora cara lan ana kabeh jinis hukum, lan pangerten halakhic ora rusak apa-apa.
          Umumé, mung Rabbi Chaim iku Rabbi Chaim saka Brisk (paling ora ing panggonan sing menehi hasil karo Gemara luwih saka Halacha), kaya Rashba mung Rabbi Shlomo ben Aderet lan ora Rabbi Mishantz, sanajan pakurmatan saka loro banget.

  12. Rabbi, apa sampeyan nggawe aku de jow kanggo crita sing dakrungu persis ing konteks iki:

    Aku kelingan yen ing wulangan sing dakrawuhi, rabi sing mulangake pelajaran kasebut marang kita (kabeh pesertane wong lanang) yen dheweke mulang pelajaran Gemara kanggo mbangun seminari, lan ana ing Tractate Yavmot.

    Dheweke ngandhani yen dheweke nggambar kabeh "kulawarga" ing papan kasebut lan sijine Xs ing kabeh "mati" lan banjur katon maneh lan weruh yen raine bocah-bocah wadon padha wedi.

    Padha njupuk tega ing "mati" dicet ing Papan.

    Ora perlu ngomong, kita kabeh ngguyu lan mesem karo crita.

Ninggalake komentar