On Love: Between Emotion and Mind (Kolom 22)

Saiki

Ing bagean Torah minggu iki (lan aku nyuwun) parsha "Lan tresna marang Gusti Allahmu" katon saka wacan Shema, sing gegayutan karo dhawuh kanggo tresna marang Gusti. Nalika aku krungu telpon dina iki, Aku eling sawetara saka pikirane aku ing sasi bab katresnan ing umum, lan katresnan Gusti Allah ing tartamtu, lan aku wis sawetara TCTerms sharpened bab mau.

Antarane emosi lan pikiran ing pancasan

Nalika aku mulang ing yeshiva ing Yeruham, ana siswa sing takon babagan milih pasangan, apa arep nuruti emosi (ati) utawa pikiran. Aku mangsuli wong-wong mau mung sawise pikiran, nanging pikiran kudu njupuk menyang akun apa jantung ngrasa (sambungan emosi, kimia, karo partner) minangka salah siji saka faktor ing kaputusan. Kaputusan ing kabeh wilayah kudu ditindakake ing pikiran, lan tugase ati yaiku nglebokake input sing kudu digatekake nanging ora diputusake. Ana rong alasan sing bisa ditindakake: siji yaiku teknis. Mlaku sawise ati bisa nyebabake asil sing salah. Emosi ora tansah dadi siji-sijine utawa faktor sing paling penting ing prakara kasebut. Pikiran luwih seimbang tinimbang ati. Kapindho iku substansial. Nalika sampeyan nyerahke kendali, sampeyan ora mutusake. Kaputusan miturut definisi minangka tumindak mental (utawa luwih: sukarela), dudu emosi. A kaputusan digawe dening pertimbangan sadar, nalika emosi muncul kanggo awake dhewe ora metu saka pertimbanganku dhewe. Sejatine nuruti ati dudu keputusan babar pisan. Iku indecision nanging supaya kahanan nyeret sampeyan ing ngendi wae.

Nganti saiki, anggepan yen katresnan iku masalah ati, nanging milih jodho ora mung masalah katresnan. Kaya sing kasebut, emosi mung minangka salah sawijining faktor. Nanging aku mikir sing ora kabeh gambar. Malah katresnan iku ora mung emosi, lan bisa uga dudu sing utama.

Ing katresnan lan hawa nepsu

Nalika Yakub makarya kanggo Rakhel pitung taun, Kitab Suci kandha, ”Lan ana ing mripate Yakub bakal sawetara dina kanggo tresna marang dheweke.” ( Purwaning Dumadi XNUMX:XNUMX ). Pitakonan kasebut dikenal yen katrangan iki katon ngelawan saka pengalaman biasa kita. Biasane yen wong tresna marang wong utawa apa wae lan kudu ngenteni dheweke, saben dina katon kaya kalanggengan. Wondene ing ngriki ayat punika ngandharaken bilih anggenipun ngladosi pitung taun katingalipun sawatawis dinten. Iku cukup ngelawan saka intuisi kita. Biasane dijelasake yen iki amarga Yakub tresna marang Rakhel lan dudu awake dhewe. Wong sing tresna soko utawa wong lan kepengin kanggo awake dhewe bener nempatno piyambak ing tengah. Kapentingan sing mbutuhake pemenuhan, mula angel ngenteni nganti menang. Dheweke tresna marang awake dhewe lan dudu pasangane. Nanging yen wong tresna marang partner lan tumindak wis rampung kanggo dheweke lan ora kanggo wong, malah taun karya katon kanggo wong rega cilik.

Don Yehuda Abarbanel ing bukune Conversations on Love, uga filsuf Spanyol, politikus lan wartawan Jose Ortega i Gast, ing bukune Five Essays on Love, mbedakake antarane katresnan lan hawa nepsu. Loro-lorone nerangake yen katresnan iku emosi centrifugal, tegese panah daya madhep wong metu. Dene hawa nepsu mujudake emosi sentrifugal, yaiku, panah daya malik saka njaba menyang njero. Ing katresnan kang ana ing tengah iku sing ditresnani, nalika ing hawa nepsu kang ana ing tengah iku pacangan (utawa hawa nepsu, utawa nepsu). Dheweke kepengin nelukake utawa menangake pacangan kanggo awake dhewe. Bab iki pramuka kita wis ngandika (ana, ana): Nelayan tresna iwak? ya wis. Dadi kenapa dheweke mangan dheweke?!

Ing terminologi iki bisa diarani yen Yakub tresna marang Rakhel lan ora nesu marang Rakhel. Nafsu iku nduweni, tegese hawa nepsu iku kepengin nglebokake liyan kang dikarepake, mula ora bisa ngenteni yen wis kelakon. Saben dina katon kaya kalanggengan kanggo dheweke. Nanging sing kekasih kepengin menehi wong liya (sing ditresnani), mula ora ngganggu dheweke kerja nganti pirang-pirang taun yen pancen perlu.

Mbokmenawa ukuran liyane bisa ditambahake ing prabédan iki. Metafora mitologis kanggo kebangkitan katresnan yaiku salib Cupid sing macet ing atine kekasih. Metafora iki nuduhake katresnan minangka emosi sing muncul ing atine kekasih amarga sawetara faktor eksternal. Iki dudu keputusan utawa keputusane. Nanging katrangan iki luwih cocog karo hawa nepsu tinimbang katresnan. Ing katresnan ana sing luwih substansial lan kurang naluri. Sanajan katon saka awake dhewe tanpa angger-angger lan aturan lan tanpa kawicaksanan, bisa uga minangka kawicaksanan laten, utawa asil saka karya mental lan spiritual sing sadurunge wayahe awakening. Pikiran sing dibangun dening aku digugah amarga cara aku mbentuk. Mangkono ing katresnan, ora kaya ing hawa nepsu, ana dimensi saka discretion lan kepinginan lan ora mung emosi sing instinctively njedhul independen saka kula.

Katresnan Gusti Allah: Emosi lan Pikiran

Maimonides nyritakake katresnan marang Gusti Allah ing rong papan ing bukune. Ing angger-anggering Toret, dheweke ngrembug babagan hukum katresnan marang Gusti Allah lan kabeh turunane, lan uga ing hukum tobat dheweke mbaleni maneh kanthi sedhela (kaya ing topik liyane sing kedadeyan maneh ing hukum tobat). Ing wiwitan bab sepuluh saka Teshuva, dheweke ngurusi pakaryane Pangeran Yehuwah kanggo asmane, lan ing antarane liyane dheweke nulis:

A. Aja ana wong sing ngarani manawa aku nindakake angger-anggering Toret lan nindakake kawicaksanane, supaya aku bisa nampa kabeh berkah sing ditulis ing njerone, utawa supaya aku bisa urip ing akhirat, lan leren saka panerak sing wis dielingake Toret. marang supaya Wong iki, sing tumindak ing cara iki, iku buruh wedi lan ora kabecikan saka para nabi lan ora kabecikan saka wong wicaksana, lan Gusti Allah ora makarya ing cara iki, nanging wong-wong ing negara lan wong wadon lan wong cilik. wong-wong sing ngajari wong-wong mau supaya bisa kerja kanthi rasa wedi nganti akeh lan makarya kanthi katresnan.

B. Wong sing kerja katresnan ngurusi Torah lan Matzah lan mlaku ing dalan kawicaksanan ora kanggo apa-apa ing donya lan ora wedi marang piala lan ora oleh warisan sing becik nanging nindakake bebener amarga iku bener lan pungkasane kabecikan sing bakal teka. saka iku, lan kabecikan iki minangka kabecikan sing gedhe banget Dheweke ditresnani miturut sing ditindakake nanging ora amarga katresnan lan kabecikan sing diberkahi dening Kang Mahasuci dening Nabi Musa, sing dikandhakake lan sampeyan tresna marang Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, lan nalika wong tresna marang Gusti katresnan sing tepat bakal langsung nggawe kabeh matzah saka katresnan.

Maimonides ing pangandikane ing kene ngenali antarane karya Gusti Allah lan jenenge (yaiku ora kanggo kepentingan eksternal) karo katresnan marang dheweke. Kajaba iku, ing Halacha B dheweke nemtokake katresnan marang Gusti Allah minangka nindakake bebener amarga iku bener lan ora ana alesan liyane. Iki definisi banget filosofis lan kadhemen, lan malah alienating. Ora ana dimensi emosional ing kene. Katresnané Gusti Allah kuwi tumindak sing bener, merga Panjenengané kuwi sing bener, lan ya kuwi. Mulane Maimonides nulis yen katresnan iki minangka kabecikan saka wong wicaksana (lan ora sentimental). Iki sing kadhangkala disebut "tresna intelektual Gusti Allah."

Lan ing kene, langsung ing halakhah ing ngisor iki dheweke nulis kosok balene:

katelu. Lan kepriye katresnan kang bener yaiku yen dheweke bakal tresna marang Gusti kanthi rasa tresna kang banget lan banget nganti jiwane kaiket ing katresnane Gusti lan tansah khilaf kayadene wong lara tresna kang pikirane ora luput saka katresnan. wanita lan dheweke tansah kaliru ing dina Setu Saka iki bakal dadi katresnaning Allah ing manah para kekasih-kekasihe sing tansah kesasar kaya sing didhawuhake kanthi gumolonging atimu lan kanthi gumolonging nyawamu, lan Nabi Sulaiman ngandika liwat a pasemon yen aku lara katresnan, lan saben tembang pasemon iku kanggo maksud iki.

Ing kene katresnan iku panas lan emosional kaya katresnane wong lanang marang wong wadon. Kaya sing diterangake ing novel-novel sing paling apik, lan utamane ing Tembang. Kekasih iku lara tresna lan tansah luput. Dheweke ora bisa ngganggu dheweke sawayah-wayah.

Kepiye kabeh iki ana gandhengane karo gambar intelektual sing adhem sing diterangake ing halakhah sadurunge? Apa Maimonides bingung, utawa lali apa sing ditulis ing kono? Aku bakal Wigati sing iki dudu kontradiksi kita ketemu antarane rong panggonan beda ing tulisan, utawa antarane Maimonides lan apa ngandika ing Talmud. Ana rong hukum sing cedhak lan berturut-turut ing kene sing nganggo basa sing beda-beda.

Aku kudu ati-ati ing kene babagan kegagalan bathi ing dekoding pelengkap. Yen sampeyan nggawa pasemon kanggo nggambarake apa wae, pasemon kasebut ngemot akeh rincian lan ora kabeh cocog karo pesen lan pasemon. Siji kudu nemokake titik utama sing diwulangake pasemon, lan ora njupuk rincian liyane sing sempit. Aku mikir yen pasemon ing Halacha XNUMX nerangake manawa katresnan marang Gusti Allah iku intelektual lan ora emosional, nanging kudu tansah kleru lan ora diganggu saka ati. Pasemon teka kanggo mulang permanence katresnan kaya ing katresnan saka wong kanggo wong wadon, nanging ora kudu alam emosi katresnan romantis.

Tuladha tobat, pangruwat lan pangapunten

Aku bakal bali sedhela maneh menyang wektu seneng Yeruham. Nalika ing kana, aku ditekani dening sekolah menengah lingkungan ing Sde Boker lan dijaluk ngomong karo para siswa lan staf sajrone Sepuluh Dina Tobat babagan Tebusan, Pangapunten lan Pangapunten, nanging ora ing konteks agama. Aku miwiti ujarku kanthi pitakonan sing dakkarepake. Upamané Rubèn nggebug Simon lan nduwé hati nurani, mula dhèwèké mutuské arep marani Simon. Dheweke njaluk ngapura saka njero ati lan njaluk ngapura. Levy, ing tangan liyane, uga nggebug Shimon (Shimon mbokmenawa kepala kelas '), lan dheweke ora getun. Atine ora nyiksa dheweke, dheweke ora duwe emosi babagan perkara kasebut. Dheweke pancen ora peduli babagan iki. Nanging, dheweke ngerti yen dheweke nindakake tumindak ala lan nglarani Shimon, mula dheweke uga mutusake kanggo njaluk ngapura. Malaekat Jibril marani Simon sing apes lan nduduhké jeroning atiné Rubèn lan Lèwi, utawa mbok menawa Simon dhéwé ngurmati yèn iki kedadéan ing atiné Rubèn lan Lewi. Apa sing kudu ditindakake? Apa sampeyan nampa njaluk ngapura saka Ruben? Lan kepiye panjaluke Levy? Panyuwunan endi sing luwih pantes diapura?

Ora kaget, reaksi saka penonton cukup konsisten. Panjaluke Ruben pancen asli lan pantes diapura, nanging Levy munafik lan ora ana alesan kanggo ngapura dheweke. Ing tangan liyane, Aku ndhukung sing ing mratelakake panemume kahanan iku cukup ngelawan. Panyuwune Ruben iku kanggo nyukupi rasane ati. Dheweke bener-bener nyambut gawe kanggo awake dhewe (sentrifugal), saka kapentingane dhewe (kanggo nyuda lara weteng lan nyeri nurani). Levy, ing tangan liyane, nindakake tumindak sing murni banget. Senajan dheweke ora lara weteng utawa jantung, dheweke ngerti yen dheweke wis nindakake salah lan tugase kanggo nyenengake Simon sing tatu, mula dheweke nindakake apa sing dibutuhake lan njaluk ngapura. Iki minangka tumindak centrifugal, amarga ditindakake kanggo korban lan ora kanggo awake dhewe.

Senajan ing atine Levy ora ngrasakake apa-apa, nanging apa sing penting? Iku mung dibangun beda saka Ruben. Amigdala (sing tanggung jawab kanggo empati) rusak lan mulane pusat emosi ora bisa digunakake kanthi normal. Dadi opo?! Lan manawa struktur bawaan manungsa kudu melu ajining moral marang dheweke? Kosok baline, malah cidera iki sing ngidini dheweke tumindak kanthi cara sing luwih murni, altruistik lan luwih lengkap, mung kanggo Shimon, mula dheweke kudu diapura.[1]

Saka sudut liya bisa dikandhakake yen Ruben sejatine tumindak kanthi emosi, dene Levy nindakake tumindak kasebut saka pertimbangan lan pertimbangane dhewe. Apresiasi moral teka kanggo wong kanggo keputusane lan ora kanggo perasaan lan naluri sing muncul utawa ora muncul ing dheweke.

Emosi minangka sabab utawa minangka asil

Aku ora ateges yen kaluputan utawa penyesalan mesthi negates moralitas saka tumindak utawa wong. Yen Levy appeases Shimon kanggo alasan tengen (centrifugal), nanging ing wektu sing padha duwe raos sirno sawise bundhas kang wis inflicted ing wong, tumindak lengkap lan rampung murni. Anggere alesan kang mengkono iku ora emosi, sing, nutupi geni ing wong, nanging nggawa marasake awakmu, kanggo Simon nandhang sangsara. Anane emosi, yen ora dadi sabab saka tumindak rekonsiliasi, ora kudu ngganggu evaluasi moral lan nampa panyuwunan pangapunten. Wong normal duwe emosi kaya ngono (amigdala tanggung jawab), apa dheweke kepengin utawa ora. Dadi cetha yen ora ngalangi panampa aplikasi kasebut. Nanging sabenere amarga iki emosi iki uga ora penting ing kene, amarga muncul ora miturut kaputusanku nanging dhewe (iku jenis naluri). Naluri ora nuduhake integritas moral utawa kerugian. Moralitas kita ditemtokake dening keputusan sing kita lakoni lan dudu dening emosi utawa naluri sing muncul ing awake dhewe sing ora bisa dikendhaleni. Dimensi emosional ora ngganggu nanging kanthi alasan sing padha uga ora penting kanggo apresiasi moral. Anane emosi kudune netral ing bidang pertimbangan moral.

Yen emosi digawe minangka asil saka pangerten sadar masalah moral ing tumindak, banjur iku pratondo saka moralitas Ruben. Nanging maneh, Levy sing nandhang lara amygdala lan mulane ora ngalami emosi kaya ngono, nggawe keputusan moral sing bener, mula dheweke ora pantes pujian lan penghargaan moral saka Ruben. Bedane antarane dheweke lan Ruben mung ana ing struktur otak lan ora ana ing pertimbangan moral lan keputusane. Kaya sing kasebut, struktur pikiran minangka kasunyatan sing netral lan ora ana hubungane karo apresiasi moral manungsa.

Kajaba iku, pemilik Tal Agli nulis ing pambuka ing surat C:

Lan saka apa sing dakkandhakake ing kana, elinga apa sing dakrungu sawetara wong saka cara pikiran babagan sinau Toret kita sing suci, lan ujar manawa wong sing sinau anyar lan seneng lan seneng sinau, iku ora sinau Toret. , Nanging wong sing sinau lan seneng sinau, campur tangan ing sinau uga kesenengan dhewe.

Lan tenan iku kesalahan misuwur. Kosok wangsulipun, awit punika dhawuhipun anggènipun nyinau angger-anggering Torèt, dados nem-nem lan seneng-seneng lan remen ing sinaunipun, lajeng pangandikanipun angger-anggering Torèt kalêbêt ing getihipun. Lan amarga dheweke seneng karo tembung-tembung saka Toret, dheweke dadi manut karo Toret [lan ndeleng komentar saka Rashi Sanhedrin Nuh. D.H. lan lem].

Sing "salah" ngira, sapa sing seneng lan seneng sinau, iki ngrugekake nilai agamane sinau, amarga ditindakake kanggo seneng lan ora kanggo swarga (= kanggo awake dhewe). Nanging iki salah. Kabungahan lan kesenengan ora nyuda nilai agama saka tumindak kasebut.

Nanging iki mung siji sisih duwit receh. Dheweke banjur nambahake sisih liyane:

Lan Modina, yen wong sing sinau iku ora kanggo mitzvah sinau, mung amarga dheweke seneng sinau, amarga diarani sinau ora kanggo awake dhewe, amarga dheweke mangan matzah ora mung kanggo mitzvah. marga saka mangan seneng; Lan padha ngandika, "Dheweke ora bakal nindakake apa-apa liyane saka jeneng dheweke, sing metu saka atine." Nanging sinau kanggo mitzvah lan seneng sinau, amarga iku sinau kanggo jenenge, lan kabeh suci, amarga kesenengan uga mitzvah.

Tegese, kabungahan lan kesenengan ora nyuda nilai tumindak kasebut sajrone disambungake minangka efek samping. Nanging yen wong sinau kanggo seneng lan bungah, yaiku motivasi kanggo sinau, mesthi sinau ora kanggo awake dhewe. Ing kene padha bener "salah." Ing terminologi kita ngomong yen kesalahane ora mikir yen sinau ora kudu ditindakake kanthi cara sentrifugal. Kosok baline, dheweke pancen bener. Kesalahane yaiku yen ana rasa seneng lan kabungahan nuduhake yen iki minangka tumindak centrifugal. Pancen ora perlu. Kadhangkala kesenengan lan kabungahan minangka emosi sing mung minangka asil sinau lan ora dadi alasan.

Bali menyang sihe Gusti

Kesimpulan sing metu saka perkara nganti saiki yaiku gambar sing dakgambarake ing wiwitan ora lengkap, lan kahanane luwih rumit. Aku mbedakake antarane katresnan (sentrifugal) lan hawa nepsu (sentrifugal). Banjur aku mbedakake antarane katresnan emosional lan intelektual, lan kita weruh yen Maimonides mbutuhake katresnan intelektual-intelektual tinimbang emosional marang Gusti Allah. Andharan ing paragraf pungkasan bisa nerangake sebabe.

Nalika katresnan iku emosional, biasane duwe dimensi centripetal. Nalika aku ngrasakake rasa tresna emosional sing kuat kanggo wong tartamtu, mula tumindak sing daklakoni kanggo menang duwe dimensi sing narik kawigaten. Aku ndhukung emosi lan pengin ngisi kekurangan emosional sing dakrasa anggere aku durung entuk. Sanadyan katresnan lan dudu hawa nepsu, anggere nduweni dimensi emosional kalebu arah tumindak kaping pindho. Aku kerja ora mung kanggo sing ditresnani utawa sing ditresnani, nanging uga kanggo awakku dhewe. Ing kontras, katresnan mental murni tanpa dimensi emosional, minangka definisi tumindak centrifugal murni. Aku ora duwe kekurangan lan aku ora nyegah emosi ing aku yen aku kudu ndhukung, nanging mung bisa kanggo wong sing dikasihi. Mulane katresnan murni iku katresnan intelektual, platonic. Yen emosi digawe minangka akibat, bisa uga ora lara, nanging mung minangka asil lan dudu bagean saka alesan lan motivasi kanggo tumindakku.

Dhawuhing katresnan

Iki bisa nerangake pitakonan babagan carane wong bisa mrentahake katresnan marang Gusti Allah, lan katresnan ing umum (ana uga dhawuh kanggo tresna marang surak lan tresna marang wong liyo). Yen katresnan iku emosi banjur muncul naluriah sing ora nganti kula. Dadi, apa tegesé dhawuh nresnani? Nanging yen katresnan minangka asil saka pertimbangan mental lan ora mung emosi, mula ana ruang kanggo nggabungake.

Wonten ing konteks menika namung saged dipunandharaken bilih sedaya dhawuh ingkang gegayutan kaliyan emosi kadosta tresna lan sengit boten malih dhateng emosi ananging dhateng dimensi intelektual kita.[2] Minangka conto, R. Yitzchak Hutner ndadekke pitakonan sing ditakoni babagan carane Maimonides nyathet dhawuh tresna marang Hagar ing kuorum kita, amarga iku kalebu ing dhawuh tresna. Hagar iku wong Yahudi lan kudu ditresnani amarga dheweke iku wong Yahudi, mula apa sing ditambahake karo perintah kanggo tresna marang Hagar? Mulané, nèk aku nresnani wong liya, merga wong kuwi wong Ju, kaya aku nresnani saben wong Yahudi, aku ora netepi préntah nresnani wong liya. Mulane, nerangake RIA, ora ana duplikasi ing kene, lan saben mitzvah nduweni isi lan wujude dhewe-dhewe.

Iki tegese dhawuh kanggo tresna marang Hagar iku intelektual lan ora emosional. Iki kalebu keputusanku kanggo tresna marang dheweke amarga alasan kasebut. Iki dudu katresnan sing kudu nandur ing aku kanthi naluri dhewe. Ora ana apa-apa kanggo tim babagan iki, amarga mitzvos mréntahaké kanggo pancasan kita lan ora kanggo emosi kita.

Khotbah Chazal babagan katresnan surak kasebut nyathet kumpulan tumindak sing kudu ditindakake. Lan iki carane Maimonides nempatno ing wiwitan ayat papat saka Gusti, nanging:

Mitzvah ngandika marang wong lara, lan nglipur wong sing lara, lan njupuk wong mati, lan nggawa penganten putri, lan ngancani tamu, lan ngurusi kabeh kabutuhan panguburan, nggawa pundhak, lan lilac ing ngarepe. sungkawa lan ndhudhuk lan ngubur, lan bungah-bungaha penganten, Shiur, sanajan kabeh matzah iki saka tembunge, umume lan tresna marang sapepadhamu kaya awake dhewe, kabeh sing dikarepake wong liya marang sampeyan, sampeyan. padha dadi sadulurmu ana ing Toret lan Matzah.

Sepisan maneh katon yen mitzvah katresnan dudu babagan emosi nanging babagan tumindak.[5]

Iki uga cetha saka ayat ing parsha kita sing ngandika:

Sawise kabeh, lan banjur, lan nanging,

Katresnan nerjemahake menyang tumindak. Lan uga karo ayat ing Parashat Akev (disebut minggu ngarep. Pangandharing Toret XNUMX: XNUMX):

Sira tresnaa marang Gusti Allahe Gusti Allahmu lan padha netepi kawajibane, katetepane, katetepane lan katetepane ing salawase dina.

Kajaba iku, Sages uga nuntut ayat-ayat ing parsha kita babagan implikasi praktis (Brachot SA AB):

Lan ing saben negara - Tanya, R. Eliezer ngandika, yen ngandika ing kabeh nyawa kok ngandika ing kabeh tanah sampeyan, lan yen ngandika ing kabeh negara apa ngandika ing kabeh nyawa, kajaba sampeyan duwe. wong kang awak dear kanggo wong , Kanggo iki ngandika ing kabeh madad.

Apa katresnan narik kawigaten obyek utawa judhul?

Ing buku loro kreta lan balon ing gapura kapindho aku mbedakake antarane obyek lan ciri utawa judhul. Meja ing ngarepku akeh fitur: digawe saka kayu, sikil papat, dhuwur, nyaman, coklat, bunder lan liya-liyane. Nanging apa meja dhewe? Sawetara bakal ngomong yen tabel ora liya nanging koleksi fitur iki (iki sing dianggep filsuf Leibniz). Ing buku ana aku ndhukung sing iki ora bener. Tabel liya saliyane koleksi fitur. Luwih tepat yen dheweke duwe kuwalitas. Sipat-sipat punika sipatipun.[6]

Yen obyek ora liya minangka koleksi properti, mula ora ana alangan kanggo nggawe obyek saka koleksi properti apa wae. Contone, sayuran saka watu jade ing driji wong tartamtu karo kothak meja ing jejere kula lan airiness saka mega cumulonimbus ndhuwur kita uga bakal obyek sah. ngapa ora? Amarga ora ana obyek sing nduweni kabeh sifat kasebut. Dheweke kalebu obyek sing beda-beda. Nanging yen obyek ora liya mung kumpulan sifat, mula ora bisa diucapake. Kesimpulane yaiku obyek dudu koleksi properti. Ana koleksi fitur sing dadi ciri.

Meh kabeh sing diomongake babagan obyek, kayata tabel, bakal dadi pernyataan babagan sifate. Nalika kita ngomong iku coklat utawa kayu utawa dhuwur utawa nyaman, iki kabeh fitur. Iku uga bisa kanggo statements kanggo menehi hasil karo meja dhewe (balung sawijining)? Aku ana statements kuwi. Contone, statement sing tabel ana. Eksistensi dudu fitur saka tabel nanging argumen babagan tabel kasebut dhewe.[8] Ing kasunyatan, Pendhaftaran statement saka ndhuwur sing ana bab kuwi minangka Tabel ngluwihi pesawat saka fitur punika statement sing Tabel ana, lan iku cetha sing uga menehi hasil karo lan ora mung fitur. Aku sing malah statement sing Tabel siji obyek lan ora loro iku statement bab dhewe lan ora gambaran utawa fitur saka iku.

Nalika aku ngatasi prabédan iki taun kepungkur, salah sawijining muridku ujar manawa dheweke mratelakake panemume, katresnan marang wong liya uga dadi balung kekasih lan dudu kualitase. Sipat minangka cara kanggo ketemu dheweke, nanging banjur katresnan dadi sing nduweni sipat lan ora kanggo sipat, supaya bisa slamet sanajan sipat owah-owahan ing sawetara cara. Mbok menawa iki sing dikandhakake para wicaksana ing Pirkei Avot: Lan kabeh katresnan sing ora gumantung apa-apa - mbatalake apa-apa lan mbatalake katresnan.

Panjelasan liyane babagan larangan kerja asing

Gambar iki bisa uga nerangake babagan larangan tenaga kerja asing. Ing parsha kita (lan aku bakal nyuwun) Torah ndawakake larangan tenaga kerja asing. Haftarah (Yesaya bab M) uga babagan sisih ngelawan, ora kawujud Gusti Allah:

Nhmo Nhmo Ami Iamr Gusti Panjenengan: Dbro marang Iroslm lan Krao Alih Ci metu Tzbah Ci Nrtzh Aonh Ci Lkhh Mid Ikok Cflim Bcl Htatih: S. Cole maca ara-ara samun Fno Drc Ikok Isro Barbh Mslh Lalhino: Cl Gia Insa lan Gbah Isfl gunung lan lan Hih Hakb Lmisor lan Hrcsim Lbkah : Virtzer Majeker: Nadshading kanggo mateni dheweke ing kamar turu Irah Bzrao Ikbtz Tlaim lan Bhiko Isa Alot Inhl: S. Sapa Mdd Bsalo banyu lan Smim Bzrt Tcn lan Cl Bsls Afr bumi lan Skl Bfls Hrim lan Gbaot Bmaznim: Sapa Tcn Ing angin Ikok lan Ais Atzto Iodiano: Sapa Noatz lan Ibinho lan Ilmdho Msft lan Ilmdho kawicaksanan lan Drc Tbonot Iodiano: ay Goim Cmr Mdli lan Cshk Maznim Nhsbo ay Aiim Cdk Itol: lan Lbnon ora ana Di Bar lan Hito ora ana Di Aolh: S Cl Hgoim Cain Ngdo Mafs lan Tho Nhsbo marang dheweke: lan Al Who Tdmion dewa lan Mh Dmot Tarco marang dheweke: Hfsl Nsc tukang lan Tzrf Bzhb Irkano lan Rtkot tukang emas perak: Hmscn Wektu paling apik kanggo pindhah menyang donya Th Cdk heaven and Imthm Cahl Lsbt: Hnotn Roznim Lain Sfti land Ctho Ash: nesu Bl Ntao nesu Bl Zrao nesu Bl Srs Bartz Gzam Padha karo Nsf Bhm lan Ibso lan Sarh Cks Tsam: S. Al Who Tdmioni lan Asoh Iamr suci: Sao puncak Ainicm lan Rao Who Bra Iki minangka Hmotzia Ing jumlah tentarane kanggo kabeh ing asmane Gusti, dheweke bakal nimbali akeh-akehe lan wani kekuwatane manungsa ora ana sing ora ana:

Bab iki nyritakake kasunyatan manawa Gd ora duwe gambar awak. Ora bisa nyunting karakter kanggo dheweke lan mbandhingake karo liyane sing wis kita kenal. Dadi kepiye carane sampeyan isih bisa ngubungi dheweke? Kepiye carane nggayuh utawa ngerti yen ana? Ayat ing kene mangsuli mangkene: mung kanthi intelektual. Kita ndeleng tumindake lan saka iku kita nyimpulake yen dheweke ana lan kuwasa. Dheweke nggawe institusi tanah (nyipta donya) lan lenggah ing bunder tanah (mlaku). "Delengen sapa sing nitahake wong-wong sing mbuwang jumlah tentarane kanggo kabeh kanthi jeneng Yikra."

Wonten ing perangan saderengipun saged dipunandharaken bilih Gd menika boten gadhah wujud, inggih menika boten gadhah sipat ingkang dipunmangertosi dening kita. Kita ora weruh lan ora ngalami pengalaman sensori sing ana hubungane karo. Kita bisa narik kesimpulan saka tumindak kasebut (ing terminologi filosofi intervensi, nduweni judhul aksi lan dudu judhul obyek).

Katresnan emosional bisa dibentuk menyang obyek sing adol langsung marang kita, sing kita deleng utawa alami. Sawise pengalaman lan ketemu sensori langsung katresnan sing muncul bisa dadi balung, nanging iki mbutuhake mediasi gelar lan karakteristik sing ditresnani. Liwat dheweke kita ketemu karo dheweke. Mulane angel mbantah manawa ana katresnan emosional marang entitas sing mung bisa digayuh liwat argumentasi lan kesimpulan intelektual, lan kita ora duwe cara kanggo nggawe kontak observasi langsung. Aku sing path katresnan intelektual mbukak kanggo kita kene utamané.

Yen mangkono, ora aneh yen parsha lan haftarah ngurusi abstraksi Allah, yen parsha nggawa dhawuh tresna marang dheweke. Nalika internalisasi abstraksi Gusti Allah, kesimpulan sing jelas yaiku katresnan marang Panjenengane kudu lan mung ana ing bidang intelektual lan ora ing bidang emosional. Kaya sing wis dingerteni, iki dudu kekurangan amarga kaya sing wis dingerteni, iki minangka katresnan sing paling murni lan paling lengkap. Bisa uga katresnan iki uga bakal nggawe sawetara emosi katresnan kanggo dheweke, nanging iki paling akeh minangka lampiran. Bagean sing ora pati penting saka katresnan intelektual marang Gusti Allah. Emosi kasebut ora bisa dadi pemicu utama amarga ora ana sing bisa ditindakake. Kaya sing wis dakcritakake, emosi katresnan ditemokake ing gambar sing ditresnani, lan ora ana ing Gusti Allah.

Mbokmenawa dimensi liyane bisa dideleng ing kene babagan larangan tenaga kerja asing. Yen wong nggawe tokoh kanggo Gusti Allah, nyoba kanggo ngowahi iku menyang obyek wikan karo kang siji bisa mbentuk sambungan kognitif langsung, banjur katresnan kanggo wong bisa dadi emosi, kang nduweni karakter centripetal sing nempatno pacangan tinimbang kang kinasih ing. tengah. Mulane Gd nuntut ing Haftarah kita internalize sing ora ana cara kanggo niru iku (kanggo ngowahi iku dadi karakter sembarang), lan cara kanggo nggayuh iku filosofis-intelektual, liwat inferensi. Mula, rasa tresna marang dheweke, sing ana hubungane karo dheweke, uga bakal duwe watak sing kaya ngono.

Ringkesan

Aku ana cukup sawetara shards karya manca ing persepsi agama akeh kita. Wong mikir yen karya agama sing adhem iku kerugian, nanging ing kene aku wis nyoba nuduhake yen nduweni ukuran sing luwih lengkap lan murni. Katresnan emosional biasane nempel ing sawetara tokoh Gusti Allah, saengga bisa nandhang aksesoris ibadah manca. Aku wis nyoba kanggo argue kene ing sih saka tesis sing katresnan Gusti Allah mestine rodo platonic, intelektual lan emosional alienated.

[1] Pancen, yen amigdala Levy rusak, bakal angel banget, lan bisa uga ora mungkin, dheweke ngerti apa sing ditindakake. Dheweke ora ngerti apa ciloko emosi lan apa iku lara Simon. Mulane cilaka amigdala bisa uga ora ngidini dheweke ngerti makna tumindake, lan dheweke ora bakal mikir yen dheweke kudu njaluk ngapura. Nanging penting kanggo mangerteni yen iki minangka fungsi amygdala sing beda, sing kurang penting ing kasus kita. Pratelanku yaiku yen kanthi teori dheweke ngerti yen dheweke wis nglarani Simon sanajan ora nyiksa dheweke, panyuwunan pangapura wis lengkap lan murni. Perasaane ora pati penting. Pancen, kanthi teknis tanpa raos kaya ngono, dheweke bisa uga ora nindakake amarga dheweke ora bakal ngerti sejatine tumindak lan maknane. Nanging iki mung prakara teknis. Bisa uga ana gandhengane karo pambukaku yaiku pikiran sing nggawe keputusan, lan emosi minangka salah sawijining faktor sing kudu dipikirake.

Iki ngelingake aku babagan kuliah sing nate dakrungu ing TED saka ahli saraf sing otak rusak lan ora bisa ngalami emosi. Dheweke sinau kanggo niru tumindak emosional kasebut kanthi teknis. Kaya John Nash (dikenal kanggo buku Sylvia Nasser, Wonders of Reason, lan film sing sabanjure), sing ngalami lingkungan manungsa khayalan lan sinau kanggo nglirwakake kanthi cara teknis. Dheweke yakin manawa ana wong sing ana ing saubengé, nanging dheweke ngerti manawa iki minangka khayalan lan dheweke kudu nglirwakake sanajan pengalaman kasebut isih ana ing awake dhewe. Kanggo tujuan diskusi, kita bakal nganggep Levy minangka amygdala sing ora nduweni kemampuan empati emosional, sing wis sinau kanggo mangerteni kanthi intelektual lan kadhemen (tanpa emosi) yen tumindak kasebut utawa liyane cilaka wong, lan pangapunten kudu diupayakake kanggo nyenengake. Anggap uga yen panyuwunan pangapura iku angel kanggo dheweke kaya kanggo wong sing ngrasa, yen ora, bisa diarani yen tumindak kasebut ora kudu dihargai yen dheweke ora ngisi harga mental saka wong sing nindakake.

[2] Deleng iki kanthi rinci ing buku nomer sewelas ing Seri Logika Talmudic, Karakter Platonik Talmud, Michael Avraham, Israel Belfer, Dov Gabay lan Uri Shield, London 2014, ing bagean kapindho. 

[3] Maimonides ing oyod-oyod kasebut nyatakake yen mitzvot kaping pindho sing ora gawe anyar sing ngluwihi mitzvah pelanggan liyane ora kudu diitung.

[4] Lan iku ora padha karo dhawuh kanggo tresna kadewasan kang. Waca komentar kita ana.

[5] Senajan iki dhawuh saka tembung saka ahli Torèt, lan nyatane dhawuh Dauriyta ya ing emosi, nanging kang nindakake tumindak iki saka katresnan kanggo sesami uga netepi ing mitzvah Dauriyta iki. Nanging ora ana alangan kanggo basa Maimonides ing kene kanggo mangerteni yen malah Dauriyta mitzvah sing sejatine gegayutan karo hubungan kanggo memuji bisa dadi mental lan ora emosional kaya sing wis diterangake ing kene.

[6] Kaya sing dakkandhakake ing kana, bedane iki ana gandhengane karo bedane Aristotelian antarane obyek lan kasus utawa materi lan wujud, lan ing filsafat Kant kanggo mbedakake antarane barang kasebut dhewe (nuumana) kanggo ngomong kaya sing katon ing mripat kita (ing fenomena).

[7] Deleng ana conto sing dakwenehake saka crita genius saka penulis Argentina Borges, "Ochber, Telen, Artius", ing dunes sing diterjemahake dening Yoram Bronowski.

[8] Aku wis nuduhake ana sing bukti bisa digawa menyang iki saka ontologis argumentasi kanggo eksistensi Gusti Allah. Manawi wontenipun barang punika sipatipun, amargi wontenipun Gusti punika saged kabuktekaken saking konsepipun, ingkang mokal. Sanajan ndeleng diskusi rinci babagan argumentasi iki ing notebook pisanan ing situs kasebut. Ing kana aku nyoba nuduhake yen argumentasi kasebut ora ana dhasar (sanajan ora perlu).

16 Pikiran babagan "Katresnan: Antarane Emosi lan Pikiran (Kolom 22)"

  1. Iskak:
    Apa tegese 'tresna intelektual', sawise kabeh katresnan iku emosi?
    Utawa apa iki salah lan bener-bener tegese referensi lan sambungan menyang liyane - lan ing 'mental' maksude ora kanggo pangerten analitis nanging kanggo intuisi sing bener?
    Lan kanggo pasemon saka katresnan, iku bisa uga ora ateges katresnan iku emosi, nanging inti saka pasemon iku kasunyatan sing wong 'ora bisa' ora tansah salah .. lan ora mung positif sing ing sembarang wektu bakal entuk ... Mungkin kasunyatan manawa intuisi iki 'nelukake' kabeh wong Apa dheweke cemlorot ...
    ————————————————————————————
    Rabi:
    pratelanku iku ora. Emosi paling akeh minangka tandha katresnan lan ora tresna dhewe. Katresnan dhewe iku kaputusan saka discretion, kajaba yen emosi muncul banjur aku wis mesthi wis mutusaké.
    Aku ora ngerti apa tegese dadi analitis. Iki minangka keputusan sing bener, kaya sing ditulis Maimonides ing ayat kapindho.
    Yen pasemon iku ora nerangake kuwajibanku, apa gunane? Dheweke ngandhani apa sing bakal kelakon kanggo aku saka awake dhewe? Dheweke mbokmenawa teka kanggo njlèntrèhaké apa sing dadi kuwajibanku.

  2. Iskak:
    Ketoke ana bedane antarane 'karya saka katresnan' sing rabi ngurusi jabatan kasebut, lan 'mitzvot ahavat ha' (ing Maimonides ngurusi hukum Yishuv).
    Ing Halachot Teshuvah Maimonides nyritakake babagan apa sing ndadekake Eden nyembah jeneng kasebut - lan pancen tembung-tembung saka rabi sing ngyakinake ...
    Nanging kanthi kabecikan minangka mitzvah, mitzvah katresnan saka Gusti Allah ora ngatasi apa sing ndadekake wong bisa kerja, nanging kudu berkembang (kaya tembung Hagli Tal - kabungahan sing ngembangake setengah saka tugas) ... Mirsani cipta
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Sarujuk banget. Iki pancen ana hubungane antarane hukum dhasar Torah lan Teshuvah. Nanging ing H. Teshuvah dheweke ngenali katresnan karo nindakake bebener amarga iku bebener. Apa antarane iku lan emosi? Mesthine yen katresnan sing ditindakake loro-lorone yaiku katresnan sing padha. Ing Torah dhasar dheweke nulis yen katresnan bisa digayuh kanthi ngamati ciptaan (iki minangka kesimpulan sing dakkandhakake), lan ing Teshuvah dheweke nerangake manawa maknane ing perkara kerja saka katresnan yaiku nindakake bebener amarga kasunyatane. Lan iku tembungku.
    ————————————————————————————
    Iskak:
    Konsep kagum mesthi beda antarane Yeshiva lan Halachot Teshuvah
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Iki logika aneh banget. Nalika ngomong babagan kerja kanggo golek dhuwit lan ngomong babagan tuku barang liwat dhuwit, apa istilah "dhuwit" katon ing makna sing beda? Dadi, kenapa nalika sampeyan ngrasakake katresnan utawa nalika sampeyan nindakake soko amarga katresnan, istilah "tresno" katon ing rong makna sing beda?
    Gegayutan karo rasa nggumun, sesambungan antarane rasa nggumunake lan nggumunake paukuman uga kudu dirembug. Yen konsep sing padha digunakake kudu padha tegese, utawa kurang karo cukup sambungan antarane makna. Ing kaloro kasus kasebut, rasa nggumun iku padha, lan bedane yaiku babagan apa sing nyebabake rasa wedi, paukuman utawa kamulyan.

  3. Yusuf:
    Interpretasi ing Halacha C muni rada sempit kanggo kula.
    Pancen angel ngilangi dimensi pengalaman saka tembung Maimonides lan ujar manawa dheweke mung ngelingake "pembatalan Torah." Mesthine nggambarake pengalaman sing jero babagan kekasih Gusti sing mung siji-sijine perkara ing jagad iki yaiku katresnan marang Gusti Allah. Aku ora setuju karo asumsi artikel sing pengalaman emosi nempatno pacangan ing tengah lan mung katresnan terasing nempatno kinasih ing tengah. Kaya-kaya ana tataran ing sadhuwure hawa adhem lan yaiku nalika karsane kekasih manunggal karo karsane kekasih lan kasembadan karsane kang ditresnani dadi karsane kekasih lan kosok balene. ing "tindakake karsane kaya sing dikarepake". Ing katresnan iki, ora bisa ngomong babagan pacangan utawa wong sing ditresnani ing tengah nanging babagan siji kepinginan sing umum kanggo loro. Ing mratelakake panemume, Maimonides ngandika bab iki nalika ngandika saka kepinginan saka kekasih Gusti Allah. Iku ora mbantah tumindak bebener amarga kasunyatan sing bisa asale saka kepinginan kanggo bebener.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Hello Joseph.
    1. Tumrapku kayane ora angel. Aku menehi komentar babagan perawatan pasemon sing bener.
    2. Panyangka ing artikel ora pengalaman emosi nempatno pacangan ing tengah, nanging biasane uga duwe dimensi kuwi (iki melu).
    Prakara asosiasi mistis iki angel banget kanggoku lan aku ora mikir praktis, utamane ora menyang obyek abstrak lan ora nyata kaya Gusti Allah, kaya sing wis daktulis.
    4. Sanadyan bisa uga ora mbantah tumindak sing bener amarga bener, nanging mesthi ora padha karo dheweke. Maimonides ngenali iki kanthi katresnan.

  4. Mordekhai:
    Kaya biasane, menarik lan nyenengake.

    Ing wektu sing padha, makna ing Maimonides ora mung 'sethithik susah', malah ora banget urgensi, nanging mung distorsi (ing pangapunten). Maimonides nindakake sing paling apik kanggo njlèntrèhaké negara emosi, lan sampeyan meksa wong kanggo ngomong sing isih soko nyoto lan alienating (sing sampeyan nemtokake iku) [lan komentar ing 'gagal' ing hubungan kanggo pasemon ora mestekake ing kabeh kita. konteks, amarga ing kene ora mung nglirwakake pasemon].

    Kanggo pitakonan umum babagan inti saka emosi, kudu dicathet yen saben emosi minangka asil saka sawetara kognisi mental. Wedi marang ula asale saka kawruh kita yen ula kasebut mbebayani. Bocah cilik ora bakal wedi dolanan ula.
    Mulane ora pas kanggo ngomong yen emosi iku mung naluri. Iku naluri sing diaktifake minangka asil saka sawetara pemahaman. Mula wong sing ora rusak otak, lan ora ana emosi sing muncul ing dheweke sawise cilaka marang wong liya, pranyata pemahaman morale cacat.

    Miturut pendapatku, iki uga niat Maimonides. Nalika manungsa tuwuh kesadaran marang bebener, rasa tresna ing atine saya mundhak. Iku misale jek kula sing iku cetha mengko ing bab (Halacha XNUMX):
    Iku wis dingerteni lan jelas yen katresnan marang Gusti Allah ora kaiket ing atine wong - nganti dheweke tansah entuk kanthi bener lan ninggalake kabeh sing ana ing donya kajaba dheweke, kaya sing didhawuhake lan ngandika 'kanthi gumolonging atimu lan kanthi gumolonging nyawamu. ' - nanging kanthi panemu dheweke ngerti. Lan miturut panemu, bakal ana katresnan, yen sethithik lan yen akeh banget."
    Cetha ing kene: a. Katresnan minangka emosi sing ngiket ing atine manungsa.
    B. Prentah ing Toret yaiku babagan emosi.
    katelu. Amarga emosi iki minangka asil saka pikiran,
    Tegesipun dhawuh nresnani Gusti inggih menika tangkar-tumangkara ing penggalihipun Gusti.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Halo Mordekhai.
    Aku ora weruh ing tembung Maimonides kene iku emosi. Iku eling nanging ora kudu emosi. Sampeyan uga ora nglirwakake hubungan antarane B lan C sing dakkarepake ing ujarku.
    Nanging ngluwihi kabeh iki, aku ora duwe masalah ing prinsip karo tembung sampeyan, amarga sanajan ing cara sampeyan isih tugas incumbent marang kita iku tugas kognitif, ngerti lan ngerti, lan ora emosi. Perasaan yen digawe minangka asil - bakal digawe, lan yen ora - banjur ora. Mulane emosi muncul ing pungkasan tanpa kontrol kita. Informasi lan sinau ana ing tangan kita, lan emosi paling akeh minangka asil. Dadi apa bedane apa sing sampeyan tawakake lan apa sing wis daktulis?
    CPM kanggo wong sing otak rusak lan ora bisa tresna. Apa sampeyan mikir yen wong sing kaya ngono ora bisa netepi dhawuh katresnane Gusti? Ing mratelakake panemume ya.

    Pungkasane, yen sampeyan wis ngutip halakhah sing dimaksud ing Rambam, kenapa sampeyan ngganggu? Iki basa lengkape:

    Kawuningan saha cetha bilih katresnanipun Sang Hyang Widhi punika boten kaiket ing manahipun manungsa, ngantos tansah kagayuh kanthi sae lan nilar sedaya ingkang wonten ing donya kejawi punika, kados dhawuh saha dhawuhipun kanthi gumolonging manah lan gumolonging jiwa, Cilik lan akeh banget, mulane manungsa kudu nyawiji awake dhewe kanggo mangerteni lan madhangi karo kawicaksanan lan akal sing ngandhani konu minangka kekuwatan sing kudu dimangerteni lan digayuh manungsa kaya sing wis kita deleng ing hukum-hukum dhasar Taurat.

    Cetha kanggo kita yen iki minangka pendapat lan dudu emosi. Lan paling akeh emosi minangka produk saka pikiran. Kuwajiban nresnani Gusti Allah ora ana ing emosi nanging ing pikiran. Lan NPM kanggo otak-rusak.
    Lan carane bisa ora mungkasi karo pangandikane Rabi kanggo nggayuh ing kono:

    Soko dikenal lan cetha, etc. AA punika bodho kita ora ngerti apa iku bab arah, lan kita kokwaca ing rong prakara basa geguritan minangka kabodhoan kanggo David, lan prakara liyane kanggo katresnan dheweke bakal entuk ing urusan sampeyan sing ora bakal mbayar. manungsa waé kanggo wong-wong mau

    Nganti saiki apik kanggo sore iki.
    ————————————————————————————
    Mordekhai:
    1. Miturut panemuku, ukara 'kaiket ing atine' luwih cocok kanggo emosi tinimbang kesadaran.
    2. Hubungane antarane B lan C yaiku sebab lan akibat. Tegese: pikiran nuntun marang katresnan. Katresnan ndadekke karya kanggo jenenge (dudu katresnan nanging 'karya saka katresnan', yaiku: karya sing asale saka katresnan).
    Seder ing tembung Maimonides ana hubungane karo subyek - subyek kasebut dudu dhawuh katresnan marang Gusti Allah (iki minangka subyek ing dhasar Torah) nanging pakaryane Gusti Allah, lan nalika nerangake karya sing apik banget. dheweke nerangake karaktere (jenenge - II) lan sumbere ), Lan mengko nerangake carane nggayuh katresnan iki (Da'at - HV).
    Iki diterangake ing tembung Maimonides ing pungkasan Halacha XNUMX: Banjur ing Halacha C nerangake apa katresnan sing tepat.
    3. Bentenipun antarane tembung kita banget substansial. Ing mratelakake panemume, observance saka mitzvah ing emosi, yaiku: emosi iku pusat banget lan ora sawetara produk marginal lan ora perlu. Sapa sing mirsani 'Tresna marang Gusti Allah' Platonik lan terasing ora netepi mitzva. Yen tatu ing amygdala mung dirudopekso.
    4. Aku ora ngerti apa sing ditambahake kutipan saka tutugan basa Maimonides
    (Tembung "ora tresna marang Sang Rahayu [nanging miturut pendapat ...]" ora katon ing edisi Frenkel, mula aku ora ngutip, nanging maknane padha. Tresna ”minangka tembung saka pola, nanging mung kanggo kajelasan, lan ing kene uga tegese padha)
    ————————————————————————————
    Rabi:
    1. Apik. Aku pancen ora yakin babagan iki.2. Aku setuju karo kabeh iki. Lan isih nindakake bebener amarga iku bebener ora katon kanggo kula sing gegandhengan karo emosi katresnan nanging kanggo kaputusan kognitif (mbok menawa emosi katresnan ngiringi, sanadyan ora mesthi. Deleng kiriman sadurunge).
    3. Dadi aku terus takon apa kanggo tim kita kanggo soko sing njedhul ing dhewe? Ing paling mitzvah kanggo deepen kawruh lan karya intelektual, lan katresnan sing njedhul alamiah sawise iku (rahayu wong pracaya) paling pratondo sing wis rampung. Mula, wong sing rusak pikirane ora dirudopekso, nanging manut dhawuhe. Kita ora duwe tandha iki, nanging Gusti ngerti lan sing paling apik.
    4. Kutipan saka tutugan basa Maimonides kasebut ngenani identifikasi antarane katresnan lan ngerti, utawa paling akeh yen katresnan minangka efek samping saka ngerti.
    ————————————————————————————
    Mordekhai:
    Kayane aku wis cukup njlentrehake posisi kita.
    Mung babagan pitakonan sampeyan sing terus-terusan: iku gampang banget.
    Gusti Allah dhawuh supaya kita rumangsa. ya wis!
    Nanging apa cara kanggo nindakake? Kanggo multiply pendapat.
    Gaya ilmiah: pengamatan mitzvah - emosi, tumindak mitzvah - multiplicity of opinion.
    (Kata-kata Rabi Solovitchik babagan sawetara mitzvos misuwur: pandonga,
    Nanging wangsulana, yen netepi mitzvah ana ing ati).
    Yen sampeyan gelem nampa kamungkinan teori 'care babagan emosi
    Kita lan ora mung saka tumindak lan panemu kita, mula kabeh bisa dingerteni lan ora nggumunake.
    Banjur emosi ora mung minangka 'produk sampingan' sing ora perlu, nanging awak mitzvah.
    (Lan ana hubungane karo tembung Rab'ah sing misuwur babagan ora meri.
    Ing kana dheweke nggunakake prinsip sing padha: Yen eling sampeyan lurus,
    Ing kasus apa wae, rasa srakah ora bakal muncul)

  5. B':
    Sejatine kowe padha ngaku yen wong sing tumindak manut akal lan ora manut emosi iku mung wong bebas, umpamane tresna marang Gusti iku intelektual lan dudu emosional, nanging ketoke bisa diarani kaya wong. sing ngalangi raos iku bound kanggo wong-wong mau lan ora wong free supaya bisa wong sing tumindak miturut A pikiran sing kaiket ing pikiran lan ora free, sampeyan uga khusus pratelan bab katresnan sing emosi paling dhuwur katresnan iku emosional amarga iku kapinteran sing dadi liyane ora kanggo ndhukung emosi (dhewe) nanging akal iki uga nyonggo dhewe carane sampeyan beda ing egocentrism antarane loro kasus?
    Aku ngelingake sampeyan yen nalika kita ngobrol, sampeyan seneng diskusi lan sampeyan ngandhani yen sampeyan kudu nulis babagan subyek sing mung wong sing nglakoni urip miturut Halacha minangka wong sing rasional, lan babagan keunikan Talmud lan Halacha kanggo njupuk gagasan abstrak. lan ngolah dadi laku.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Bisa diarani pikiran lan emosi iku rong fungsi sing beda kanthi status sing padha. Nanging ing kaputusan mental bakal melu nalika emosi minangka naluri sing dipeksa marang aku. Aku wis ngluwihi iki ing buku Freedom Science. matur nuwun kanggo pangeling. Mungkin aku bakal nulis kirim babagan ing situs.
    ————————————————————————————
    B':
    Aku iku bakal kapentingan sampeyan http://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/med_and_physiol/%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%93%D7%94-%D7%91%D7%99%D7%9F-%D7%A8%D7%92%D7%A9-%D7%9C%D7%94%D7%99%D7%92%D7%99%D7%95%D7%9F
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Ana akeh diskusi kaya ngono, lan umume kabeh ngalami ambiguitas konseptual (ora nemtokake emosi lan pikiran. Oalah, ora ana hubungane karo tembungku amarga ngomong babagan aktivitas otak lan aku ngomong babagan mikir. Mikir wis rampung ing pikiran lan dudu otak. Dheweke ora mikir amarga dheweke ora mutusake lan dheweke ora "nganggep." Neuroscience nganggep yen kegiatan otak = mikir, lan iki sing daktulis yen miturut iki uga banyu sing mlaku melu mikir. kegiatan.

  6. Loro komentar:

    Ing bagean sabanjure artikel miturut omongane uwong, T.S. Aku bakal nuduhake ing kurung kothak:

    “Tegese, kabungahan lan kesenengan ora nyuda regane tumindak kasebut anggere digandhengake minangka efek samping. Nanging yen wong sinau kanggo seneng lan bungah, yaiku motivasi kanggo sinau, mesthi sinau ora kanggo awake dhewe. Ing kene padha bener "salah." Ing terminologi kita ngomong yen kesalahane ora amarga dheweke ngira yen sinau ora kudu ditindakake kanthi cara sentrifugal [= sel sentrifugal]. Kosok baline, dheweke pancen bener. Kesalahane yaiku yen anane kesenengan lan kabungahan nuduhake yen iki minangka tumindak centrifugal [= sel centrifugal]. Pancen ora perlu. Kadhangkala kesenengan lan kabungahan minangka emosi sing mung minangka asil sinau lan ora dadi alasan.

    2. “Kontradiksi” ing rong undhang-undhang ing Rambam bab katresnan, ketoke mapan mung minangka tembung saka embun manik-manik sing sampeyan gawa dhewe mengko lan nerangake ing TotoD. Iki persis sing diomongake Maimonides ing kene babagan katresnan marang Gusti Allah. Nduweni sabab mental, lan akibat emosional. Dhèwèké uga njlèntrèhaké katresnan kang diomongaké ing Hukum Dasar Taurat PB [ing kono uga njlèntrèhaké emosi lan admiration, lan ing ngendi iku ora diwenehi minangka pasemon babar pisan, nanging gambaran bab katresnan supaya panjelasan ora. nglamar ana]. Mirsani tumitah lan ngakoni kawicaksanan lan kautaman Gusti. Penyebab faktual / mental - ngasilake [uga] asil emosional. Lan sing persis apa ngandika kene uga.

  7. 'Katresnan gratis' - ing bagean obyek lan ora ing bagean judhul

    BSD XNUMX Tammuz XNUMX

    Ing cahya saka prabédan ngajokaken kene antarane katresnan ing bagean balung lan katresnan ing bagean judhul - iku bisa kanggo ngerti konsep 'free katresnan' digawe dening Rabbi Kook.

    Wonten ing kahanan ingkang sipatipun utawi kepemimpinanipun tiyang menika keterlaluan, saengga boten saged dipunraosaken sipat sae ingkang badhe nuwuhaken raos tresna dhateng piyambakipun.

    Ing kahanan kaya mengkono, mung bisa ana 'tresna ing balung', katresnan kanggo wong mung amarga dadi 'favorit saka wong digawe ing B'Tselem' utawa 'favorit Israel disebut lanang kanggo panggonan', sing sanajan ing tugas ngisor 'lanang korup' isih 'diarani lanang', Paling 'karep bapa' ana kanggo anak-anake.

    Nanging, kudu digatekake yen rasa tresnane bapak marang anak-anake sanajan ing kahanan sing paling miskin ora mung 'tresna gratis'. Uga diuripake kanthi pangarep-arep yen kabecikan sing didhelikake ing bocah lanang kanthi paksa - uga bakal ngasilake. Iman sing kuwat saka bapak marang anak-anake lan marang Sang Pencipta ing umate - bisa mancarake pengaruhe sing apik, mula 'lan mbalekake atine bapak-bapak marang anak-anake' uga bisa mbalekake atine para putra marang bapak-bapak.

    Matur nuwun, Shatz

    Perlu dicathet ing kene panjelasan anyar sing diusulake dening Bat-Galim Sha'ar (ibu saka Gil-ad XNUMX) babagan konsep 'tresna gratis'. Miturut dheweke, 'tresna gratis' yaiku 'tresna marang sih-rahmat'. Nemokake titik positif ing wong liya - bisa nggugah katresnan sing luntur lan ambegan urip ing hubungan kasebut.

    Lan mesthi wae ana hubungane karo tembung Rabbi Nachman saka Breslav ing Torah Rafev babagan 'Singing to Elki while I', nalika bungah-bungah ing 'sthithik liyane', ing spark cilik sing apik, utawa luwih bener: sing cilik misale jek kiwa ing manungsa - lan 'sethithik cahya - repels akeh pepeteng'.

    1. Aku ora ngerti pitakonan. Bedane loro perasaan iki ora ana hubungane karo tembungku. Saben uwong setuju yen ora padha. Iki minangka rong emosi sing beda. Nafsu iku kepinginan kanggo njupuk liwat soko, dadi mine. Katresnan minangka emosi sing pusate liyane lan dudu aku (centrifugal lan ora centrifugal). Ing kene aku mbedakake antarane emosi lan persepsi (tresno emosional lan intelektual).

  8. "Nanging yen katresnan minangka asil saka pertimbangan mental lan ora mung emosi, mula ana ruang kanggo mrentah."
    Nanging isih, kepiye carane aku bisa diutus supaya ngerti ??? Yen sampeyan nerangake karo aku lan aku isih ora ngerti utawa ora setuju, iku dudu salahku!
    Iku kaya gabung karo wong sing urip ing abad kaping 10 kanggo mangerteni model heliosentris, yen dheweke ngerti kesehatan nanging yen ora, apa sing kudu dilakoni!
    Kajaba yen sampeyan ujar manawa mitzvah kanggo ngerti Gusti Allah tegese paling ora nyoba ngerti lan yen sampeyan ora ngerti ora elek, sampeyan bakal dirudopekso.

  9. Apa kanggo ngomong fungsi saka obyek sadurunge iku statement bab balung sawijining? Contone, kanggo ngomong yen meja minangka "soko sing ngidini kanggo diselehake ing" iku fitur utawa balung?

Ninggalake komentar