Расправија меѓу сопружниците во врска со обрежувањето

Одговор > Категорија: Општо > Расправија меѓу сопружниците во врска со обрежувањето
Бор Прашан пред 2 години

Здраво Раби и среќни празници,
Ако се извлече случај дека има спор меѓу двајца родители за обрежување на бебе. Законски и/или морално, дали на партијата што сака обрежување треба да и се дозволи да го изврши? Или ситуацијата треба да се стави на мирување и да се остави детето да избере кога ќе порасне?
Со почит,

Остави коментар

1 одговори
микјаб Персонал Одговорено пред 2 години

Зависи какви биле договорите меѓу парот од почетокот (кога се венчале). Ако нема јасна согласност и не може да се заклучи од затвор (на пр. обичај што преовладува во нивната околина) итн., тогаш ми се чини дека морално треба да се остави на бебето да избере кога ќе порасне.

Кинески и стерилен Одговори пред 2 години

Морал од религиозно правило не?

И ако тука има судир меѓу религиозно и морално, дали ќе вежбате територијални размислувања и ќе преферирате морални? (Всушност, зошто да не ги користите овие генерално кон бебето? На пример, во места каде што законот или општеството не одобруваат ниту еден збор)

микјаб Персонал Одговори пред 2 години

Религиозно секако не. И дека со приговорот на мајката се експроприра обврската на таткото?
Не го разбрав прашањето за територија. Која е врската?

Остави коментар