Судија на цела држава

Одговор > Категорија: Морал > Судија на цела држава
Понуда Прашан пред 3 години

Како рабинот го разбира прашањето на Авраам „судијата на целата земја нема да врши правда“? Дали моралот е обврзувачки без стомак? И ако не, ако моралот е нешто што е задолжително само следејќи ја волјата Божја, а без него моралната обврска нема значење, како може Бог да се „праша“ за неговото непотчинување на моралот?

Остави коментар

1 одговори
микјаб Персонал Одговорено пред 3 години

Што е проблемот? Дури и ако моралот е обврзувачки само за Божјата моќ, Авраам го прашува за недоследност.

Последниот арбитер Одговори пред 3 години

Авраам не знае дека зборува со Бога.
Тој навистина разбира дека разговара со некој кој има способност и дошол да ја врши правдата. Така, тој се обидува да манипулира со ласкање со комбинирање на одредувањето што е правилното дело.

Дејвид Сигел Одговори пред 3 години

Што значи да не се знае дека тој зборува со Бог?

Последниот арбитер Одговори пред 3 години

И еве три лица стојат на него, еден од нив бил Х. и не го знаел тоа во текот на целиот настан
Тората ни кажува дека тоа е неговиот внатрешен говор, но Авраам не знаел.

Дејвид Сигел Одговори пред 3 години

Значи, дали може да биде дека Бог се воплотил во Исус??

Последниот арбитер Одговори пред 3 години

Ако најдете змии кои заведуваат луѓе и магариња кои зборуваат, тогаш сè може да биде.

Остави коментар