За отстапувањето, стручноста и вредностите - Одговор на написот на проф. Јорам Јувал, „Тие не отстапуваат“, Шабат П. П. Акев - Колона 26.

בסXNUMXד

Во колумна претходното Ја коментирав статијата на проф. Јорам Јувал во додатокот Шабат на Макор Ришон П. поради оваа година (XNUMX). Треба да ја видите и дискусијата што се разви во разговорите под мојот пост.

Мојот одговор на проф. Јувал беше објавен во скратена верзија во додатокот Шабат P. Ra'a (заедно со Повеќе коментари Интересно е што сите тие дефинитивно вредат да се прочитаат [1]). Еве ги моите зборови отпечатени таму:

За отстапување, стручност и вредности

(Одговор на написот на проф. Јорам Јувал, „Тие не отстапуваат“, додаток на Шабат П. Акев)

Написот на проф. Јувал Лука има сериозна мешавина на вредности и факти. Има смисла да се истакне дека оваа дистинкција беше свеќа пред нозете на неговиот покоен дедо споменат во статијата, и штета е што тој го игнорира.

Неговите забелешки стојат на три столба: 1. Модел за одлична врска и професионалец. 2. Психијатриска дефиниција за сексуална девијација (неспособност да се сака цела личност). Научни тврдења: Хомосексуалноста не е резултат на избор, туку на органско потекло, многу е тешко да се промени и опасно да се проба. Веќе овде накратко вели: 3. Моделот предложен од Јувал е неточен (види написи напладне) и исто така не е важен за дискусијата овде. 1. Психијатриската дефиниција исто така не се однесува на дискусија. 2. Овие стручни прашања се ирелевантни за дискусијата. Сега ќе детализирам.

Еднаш седев во колел во Бнеи Брак и еден студент ми пријде и ме праша дали стаклото е течно или цврсто. Му кажав дека во однос на законите на Шабат стаклото е цврсто, иако физичарите имаат тенденција да го дефинираат како течност за нивните професионални потреби. И параболата, ако психијатријата ја дефинира сексуалната перверзија како неможност да се сака цела личност - нивниот срам. Но, зошто халачата или моралот да ја усвојат професионалната дефиниција и да ја применуваат и на нормативно ниво? Згора на тоа, дефинициите не се емпириски наод, така што професионалецот нема никаква предност пред лаикот во однос на нив. Психијатрите можат и треба да ги дефинираат своите концепти за професионални потреби, но тоа нема никаква врска со нормативното прашање. Мишел Фуко напиша дека психијатриската дијагноза е заситена со вредносни претпоставки. И покрај тоа што беше еден од претходниците на постмодернизмот во моите очи, тој беше во право за тоа. Па, два пати на ден дури и стоечкиот часовник го покажува точното време.

Психијатарот може најмногу да го одреди потеклото на хомосексуалноста. Дали има генетска, еколошка или друга позадина. Тој може да утврди дали може да се лекува и на кои начини и какви се последиците од секој третман. Сето тоа се стручни определби, а под претпоставка дека научните сознанија постојат (а секако не се целосно во овој случај, што според мене не е доволно нагласено во зборовите на Јувал), експертот може да им даде одговори. Но, прашањето дали ова е отстапување и како треба да се третира е прашање на нормативна дефиниција, а не на професионална определба (види ги горенаведените членови).

Уште два коментари:

А. Како мал експерт по психијатрија, се сомневам во објаснувањето предложено од Јувал за промена на ставот на психијатријата кон хомосексуалноста. Според мене, ова е главно промена на вредностите, а не научно-фактичка. Значаен дел од општеството денес верува дека феноменот не е морално негативен (и малиот се согласува со ова) и затоа не го гледа како отстапување. Психијатријата овде ја влечат општествените вредности, а не обратно. Помислете на клептоманија. За целта на дискусијата да претпоставиме дека има генетско потекло и дека не може да се промени (конвертира). Дали ова значи дека клептоманијата не е отстапување? Забрането и штетно е да се краде, затоа е разумно да се дефинира клептоманот како перверзник. Ова е и покрај фактот што дури и таму склоноста кон кражба не значи дека личноста всушност краде (како што објасни Јувал за хомосексуалноста), па дури и таму не може да се третира и има генетски или органски извори (како што претпоставував за целите на дискусија). Разликата помеѓу клептоманијата и хомосексуалноста е во тоа што повеќето психијатри денес веруваат дека е дозволено и безопасно да се биде хомосексуалец, додека кражбата е забранета и штетна во нивните очи. Јасно ни е дека тоа се вредности, а не факти.

Б. Јувал пишува дека „секој образован религиозен човек“ знае дека на одделението за интензивна нега може да лежи целосно мртов човек чие срце чука. Мислам дека сум прилично образована личност (и исто така прилично религиозна) и навистина не го знам тоа. Згора на тоа, дури и тој самиот не го знае тоа. Нема врска со образованието (иако со религијата можеби да), ној затоа што дефиницијата за смрт и живот е нормативна, а не клиничка. Лекарот може да утврди, ако воопшто, какви функции постојат во таква ситуација и која е шансата да се врати од неа во нормален живот. Но, тој не може да утврди дали таков човек е жив или мртов, а секако не и дали може да донира органи (што според мое лично мислење е дозволено, па дури и задолжително за него дури и ако се смета за жива личност. Видете написи од областа на Кт). Сите овие се вредносни, а не фактички прашања. Различни лекари кои одбиваат да го прифатат ова се уште еден показател дека мешавина од вредности и факти се појавува не само кај лаиците.

Проф. Јувал одговори на ова на веб-страницата која додаде општ одговор до сите нас. Поставен е конкретен одговор на моите забелешки (и исто така и на д-р Азгад Гулд). На неговата веб-страница А ова е неговиот јазик:

Во чест на рабинот д-р Мајкл Авраам

Високиот институт на Тора

Универзитетот Бар-Илан

Со почит, Раби Шалом и Брача,

Прво, знајте дека долупотпишаниот многу ве цени вас и вашата работа. Не сум во светот на Тора до степен што ми дозволува да ја ценам вашата Тора и халахичка работа, но невробиологијата и малата филозофија што ја разбирам беа доволни за да уживам многу во вашата книга „Наука за слободата“, која мислам дека е оригинална и убава мисловна творба, а голем придонес во областа.

Во споредба со моето уживање во вашата книга, сосема е јасно од вашиот незадоволителен одговор од написите „не отстапуваат“. Затоа сум среќен поради некои подобрувања што си ги направив овде, за да се обидам да ве убедам во праведноста на моите зборови, а ако не и да убедам, тогаш барем започнете со градење мост меѓу вашата планина и мојата планина. Да почнеме со работите што се согласувам со тебе:

За Мишел Фуко се согласувам со тебе два пати (а не два пати на ден). И во однос на постмодернизмот, кој исто така верувам дека е празен текст, и во однос на неговото утврдување на психијатриска дијагноза, во која, за жал, тој е многу во право. Но, верувам, и не сум сигурен дека овде се согласувате со мене, дека е невозможно поинаку: тоа е осудено на психијатриска дијагноза, по самата своја природа, дека нема да може да се оттргне од вредносните претпоставки, барем не во догледна иднина. И така, она што филозофот може да си го дозволи - да одвои остра поделба меѓу вредностите и фактите, психијатарот не може да си го дозволи. А особено тој не може да се залажува себеси и јавноста дека постои - или може да постои - таква целосна одвоеност во неговата област. Ќе се вратам на тоа подоцна.

Се согласувам и со твојата остра анализа за прашањето за халахичкиот статус на човекот што лежи на интензивна нега кога неговиот ум престанал и нема да функционира повторно, додека срцето му чука, а дури научив нешто ново од работите што ги напиша во поглавјето. наслови на оваа тема во вашиот одговор. Уште повеќе: Мило ми е што вашиот конечен заклучок - дека е задолжително да се донирате органи на овој човек - е ист како мојот. Се надевам дека ќе продолжите да го користите вашиот статус и влијание меѓу Бнеи Тора за да го промените игнорантскиот - па дури и неверничкиот - став на некои од водачите на ултраортодоксниот и национално-религиозниот јудаизам кон ова прашање.

Но, она што можете да го направите за разликата помеѓу „жив“ и „мртов“, според мене, не можете да го направите за разликата помеѓу „изопачено“ и „неизопачено“. Ќе ги објаснам моите зборови: Прво, спротивно на тоа што го пишуваш, докторот и повеќе како да се утврди дали човек е жив или мртов. Го знам ова од прва рака. Кога работев во стационарното одделение како лекар специјалист, тажен дел од мојата работа беше да ја утврдам, на прв поглед, смртта на пациентите кои починаа во текот на ноќта. Сè уште се сеќавам, до ден-денес, на многуте лица што ги покрив со чаршаф како подготовка за доаѓањето на домашната работничка, која дојде да ги однесе на почетокот на нивното последно патување.

А сепак признавам дека си во право кога велиш дека халахичното определување кој е „жив“ а кој „мртов“ може да се разликува од медицинската определба, и покрај тоа не е девијантна. Но, имплицитниот заклучок од вашиот одговор, дека психијатриската дефиниција за девијација и религиозната дефиниција (и секако социо-религиската дефиниција) за девијација исто така не се поврзани, според мене не ја одразува реалноста.

Ајде да ја земеме клептоманијата, која ја изнесе како тест случај. Клептоманијата не е отстапување. Е ментално растројство. Терминот девијација е резервиран во психијатријата, како и во уличниот јазик, за ненормално, да не речам одбивно, однесување во сексуален контекст. Се надевам дека не се обидувате да ја користите математичката и вредносно неутрална дефиниција за отстапување од нормата (познато како стандардна девијација), со цел да го легитимирате лазењето на страшниот вредносен став на ултраортодоксниот јудаизам институционализиран кон хомосексуалноста.

Психијатријата не се занимава само со „однесување“ туку и со субјективни појави; Како што напиша, и мило ми е што овде се согласуваш со мене, клептоманот не мора всушност да краде за да биде клептоман, а хомосексуалецот не мора да го лаже мажјакот за да биде геј. Но, тука завршува аналогијата помеѓу параболата и параболата. Клептоманот им штети и им штети на другите во своето однесување, така што неговото однесување е погрешно (не девијантно), а на општеството му е дозволено да се брани од тоа. Згора на тоа: ако украде скапоцености, неговото ментално растројство може да не му се спротивстави на суд, а тоа ќе се земе предвид само во фазата на аргументи на казната. Мислам дека и ти и јас се согласуваме дека хомосексуалците не се криминалци, а ако не лажат маж - не ми е јасно по што се разликуваат од сите други еврејски мажи, кои исто така се соочуваат со забраните на Тора да ја изразат својата сексуалност.

Се враќам на прашањето за неможноста целосно да се одделат вредностите од фактите и фактите во психијатријата. Католичкиот христијанин со целосна вера верува дека лебот за причест што го примил и јадел за време на мисата станал во неговата уста вистинско месо на Месија. Тоа е лажна мисла за сите намери и цели и отстапува од дефиницијата за психоза поради социјална и вредносна норма - во неа веруваат стотици милиони луѓе. Ова е тривијален пример, но психијатријата, кога станува збор за дефинирање, дијагностицирање и третирање на субјективните појави, длабоко во темнина копнее за биолошко-фактичката основа за овие појави.

Би бил среќен да можам да ја ставам мојата професија на истите пиедестали на кои стои физиката, но тоа нема да се случи во текот на мојот живот, а да не никогаш. Како што знаете подобро од мене, фундаментално филозофско прашање кое лежи во основата на ова прашање, за кое мислам дека нема задоволителен одговор во моментов, е прашањето за психофизичката каузалност: дали е еднонасочно или двонасочно или не се однесува на прашањето во сите? Дедо ми што го спомна се занимаваше, како тебе, со прашањето за психофизичката каузалност, па дури веруваше дека нема и не може да има решение за тоа (Игнорбимус - не знаеме и никогаш нема да дознаеме). Без да се преправаме и без да се обидувам да навлезам овде, всушност го поддржувам мислењето на неговиот студент, проф. Јозеф Нојман, кој мислеше дека денес нема решение, но утре е можно (Игнорамус - не знаеме, но можеби ќе знаеме некогаш).

Конечно, сакам да се вратам од височините на филозофијата во темниот свет на религиозните хомосексуалци. Ја напишав мојата статија следејќи ги зборовите на вашиот колега рабин Левинштајн, кој ги екскомуницира овие добри луѓе и ги растажи. На крајот на денот, практичното прашање што ме интересира, а на кое не најдов директна и релевантна референца во вашиот одговор (и се надевам таква референца), е дали постои начин да се остават религиозните хомосексуалци да живеат и да започнат семејства во религиозните ционистички заедници. Штом станува збор за луѓе кои не лажат мажјак, ова според мое скромно мислење е повеќе социјално прашање отколку што е халахично. Овде, според мое мислење, вие, јас и сите наши читатели треба да се сетиме на изреката на вашиот колега Алберт Ајнштајн: „Полесно е да се распука непроѕирно отколку да се распука предрасуда“.

твојата,

Јорам Јувал

И тука е мојата реакција на неговите зборови:

Почитуван проф. Јувал, Здраво.

Најпрво во моја чест уживавте во моите бројки, па дури и изразивте благодарност овде. Дефинитивно не ми е лесно.

Навистина, не се согласувам со она што го кажа во статијата, иако не можам да кажам дека не уживав. Како и обично, работите се добро напишани и на јасен и убав начин. А сепак, како што е наведено, и по „завршувањето на подобрувањата“ (како што велите вие), не се согласувам со нив, а овде ќе се обидам да објаснам зошто.

Ако се согласиме за Фуко (мислам на втората точка), тогаш дојдовме до првиот заеднички заклучок дека психијатријата е заситена со вредносни претпоставки и во голема мера се заснова на нив. Се разбира, има и фактичка димензија, но крајната линија речиси секогаш вклучува вредносни и културни прашања.

Со самиот факт што се согласи дека е така, не гледам како тврдиш дека односот меѓу рабин и психијатар е подложен на модел на односот помеѓу професионалец и рабин. Дури и ако психијатријата не го гледа како отстапување, сепак се согласувате дека тоа е вредносен предлог. Па зошто рабинот да го прифати ова како професионална определба? Тој секако може да одлучи дека ќе го добие, но тоа е негова халахичка одлука и нема никаква врска со професионалните овластувања. Што се однесува до моделот на рабин наспроти професионалец, веќе ме повикавте во мојот прв одговор На написот што го посветив на ова прашање Напладне м.

Потоа, исто така, додадовте дека е неизбежно (дека психијатријата ќе ги меша вредностите со фактите). Иако не сум професионалец, сепак би рекол дека не се согласувам со тоа. Поправете ме ако грешам, но психијатријата можеше да се фокусира на факти (во најширока смисла, т.е. вклучувајќи теории што ги објаснуваат, како во природните науки), и ништо повеќе. На пример, таа можеше редовно да се задоволува со тоа што е потеклото на хомосексуалноста (за мене ова вклучува и диви психоаналитички шпекулации како сакате, се додека тоа се теории кои се обидуваат да го објаснат самиот феномен без вредносен набој), како се развива (ibid.), Каде е распространето, дали и како Ова може да се смени, и која е цената на каква било форма на промена (или „конверзија“ не на нас) такво и такво. Тоа се прашања кои се занимаваат со факти и нивно толкување и затоа се легитимни научни и стручни прашања. Ми се чини дека сите овие прашања не се наплаќаат со никакво вредносно полнење. Од друга страна, прашањето дали е тоа отстапување или не, мора да се остави на општеството и секој човек во него да го утврди.

Секако ако и вие го направите концептот на „отстапување“ мој факт, како отстапување од статистичката норма („неутрална математичка дефиниција“, на вашиот јазик) тогаш психијатријата може да го утврди тоа професионално, но вие веќе се согласивте во вашите забелешки овде дека тоа не е случај. Од друга страна, се враќате овде и ја коригирате мојата корисност во поимот девијација и мислам дека со тоа повторно се обидувате да диктирате психијатриска дефиниција за секојдневна употреба. Во вообичаената употреба во нашите области отстапувањето е силна (вродена?) склоност кон криминално дејствие (како што е примерот на клептоманијата за која се договоривме, освен терминот „отстапување“). Вака или онака, ова е дефиниција, поради што рабинот Левинштајн и моето мало јас (кое е многу далеку од неговите ставови за повеќето работи) се согласуваат дека нема простор за преземање професионална власт над тоа. Која е конкретната содржина на концептот и дали ја вклучува хомосексуалноста, јас лично мислам дека не (бидејќи според мене девијацијата е склоност кон неморална активност, а не склоност кон криминална активност во религиозна смисла). Мислам дека ставот на рабинот Левинштајн е да (затоа што според него и склоноста кон криминална активност во религиозна смисла е отстапување, веројатно затоа што тој ја поистоветува халаха со моралот, што јас силно го отфрлам и со тоа се приклучувам на доцната замрсеност).

Крајна линија, не гледам причина во светот Американската психијатриска асоцијација или која било друга професионална асоцијација да одредува за сите нас што треба да се лекува, а што не, а што е отстапување, а што не. Тоа треба да се остави на општеството, на секој човек за себе, а секако и на неговиот личен психијатар (наспроти нивното професионално здружување). Односно: општеството ќе одлучи дали има нешто што е штетно за другите (клептоманија, педофилија итн.), а потоа мора да се лекува дури и ако пациентот не изразил желба за тоа (во екстремни случаи доволно). Во случаите кога нема социјална штета, самиот човек ќе одлучи дали има потреба/сака лекување или не. И, секако, психијатарот на кој му се обраќа (а не здружението) може да каже дека не е подготвен да ја третира оваа работа поради неговите сопствени вредности. Во секој случај, не гледам простор за колективни одлуки на професионално здружение за вакви прашања.

Мислам дека и оваа слика разјаснува зошто според мене дефинитивно постои и е бегство од внесување на вредносни димензии во психијатријата. Според моето разбирање во овој модел, ние го избегнуваме ова, така што, според мое мислење, психијатарот сигурно може да направи разлика помеѓу вредностите и фактите, исто како физичарот или филозофот. Бидејќи не сум стручњак, не се сомневам дека може да се направи грешка во овие зборови и би бил среќен доколку ме исправите.

Истото важи и за статусот на лице кое лежи на интензивна нега кога срцето му чука, а умот престанал да работи. Противниците според мене, кои во мои очи се погрешни и штетни, не се „неуки“, според твоите зборови. На крајот на краиштата, ова не се факти или сознанија од каков било вид, и затоа се спротивставувам на употребата на овој термин во однос на нив. Според мене морално грешат и затоа се штетни. Повторно, за мене е многу важно да внимавам на разликата помеѓу вредностите и фактите. Токму поради оваа причина, лекарот нема додадена вредност во однос на ова прашање.

Тоа што во вашите забелешки овде споменавте дека во пракса оваа изјава се предава на лекарите не е ништо друго туку делегирање на овластувања, и ништо повеќе. Ова не е професионална определба. Не мешајте повторно вредности и факти. Фактички предадете го решението за утврдување смрт на лекари (како што се опишавте за себе во вашата капа како лекар), но тоа не значи дека е фактичко-стручна одлука. Ова се прави само заради погодност и ефикасност, а всушност тоа е делегирање на овластувањата на законодавниот дом на лекарот само за да се скрати и рационализира процесот.Определи смрт, иако тоа е вредносно определување). Да се ​​одлучи какви функции има таа личност во таква ситуација и какви се неговите шанси да се врати во живот е професионална одлука. Одлуката дали во таква ситуација се смета за мртов - е чиста вредносна одлука. Таа нема никаква врска со фактите. Спротивно на тоа што го напиша, халахичната одлука во врска со животот и смртта не е „различна од лекарската одлука“. Ној дека не постои такво нешто како „медицинска одлука“ во однос на животот или смртта. Ова е одлука за чиста вредност (како што е опишано погоре). Навистина е точно дека правната одлука може да се разликува од халахичката, бидејќи овие две се различни нормативни (наместо фактички) категории.

Ние целосно се согласуваме дека хомосексуалците не се криминалци. Но, секако не се согласуваме дека хомосексуалците (кои практично ја остваруваат својата тенденција) не се криминалци. Се согласуваме дека нивните постапки не се кривично дело, односно морален прекршок (напоменав дека во верскиот табор има и такви кои мислат поинаку, јас не сум од нив), бидејќи тие не им штетат на другите. Но, халахиќ и Тора се криминалци, па од религиозна и халахиска гледна точка тие се криминалци во иста смисла на убиец или разбојник (но тие се и морално криминалци). Степенот на вина е друга работа. Овде доаѓа до степенот на избор и контрола што го имаат и степенот на свесност дека ова е забрана (секуларна личност не го смета ова за незаконски чин, се разбира). Исто како клептоман пред обичен крадец.

За мене е важно да напоменам дека во однос на третманот на хомосексуалците сум уште полиберален отколку што очекувавте да бидам. За мене, дури и оние кои практично ја сфаќаат работата имаат право на обичен човечки третман во заедницата (освен ако не мавне и не проповеда, што е проповед за деликвенција според законот). Личноста која е криминалец во својата лична и приватна сфера е легитимен член на заедницата, особено ако е во ситуација со која е толку тешко да се справи. Во минатото опширно пишував за ова, и добредојдени сте да видите на пример  Еве и исто така Еве. Се прашувавте зошто работите не се појавија во мојот одговор во весникот, тоа е затоа што таму ги коментирав само аргументите што ги покренавте во вашата статија, а не за суштината на работата. Ако го видите почетокот на мојот подолг одговор во колоната претходното Мојот сајт, ќе откриете дека напишав експлицитно дека се согласувам со повеќето ваши практични заклучоци. За жал, системот не ми дозволи да го проширам одговорот во весникот. Затоа направив „некои подобрувања“ во последните две колони овде на страницата и во дискусијата што следеше (во разговори).

И ќе завршам со една мимара што ја цитираше како „мој колега“, како што рече (дури ми е срам да го спомнам моето име во еден удар со таков научен џин). Навистина е тешко да се промени или разбие предрасудата. Но, големото прашање е дали во случајот Дидан ова е навистина предрасуда или дали се работи за различна вредносна позиција (секоја вредносна позиција, вклучително и вашата и секако мојата, во извесна смисла е предрасуда). Табуто и социјалниот однос во религиозното општество кон хомосексуалноста (што според мене нема никаква врска со забраната, бидејќи забраните за занаети на Шабат не се ништо помалку строги и не добиваат таков третман) се навистина предрасуди според мене (бидејќи се прават фактички претпоставки, а не само вредности). Но, самото гледање на хомосексуалноста како забрана не е предрасуда туку халахичка норма (макар и несреќна според мене). Односот кон таквите норми (како и кон секоја норма) секако зависи од верувањата на секој од нас. Јас лично имам верба во давателот на Тора, дека ако забранил веројатно има нешто проблематично во тоа (што во мојата сиромаштија не успеав да го забележам). Се наведнувам на неговата заповед. Но, бидејќи тоа се прашања на верата, не би сакал психијатријата да зазема ставови, и секако не решителни, за нив (исто како што се случува со причестувањето во устата на нашите католички братучеди), и еве повторно се враќаме на можност и потреба да се исклучи психијатријата од низите. И за ова нашите рабини веќе рекоа (ibid., исто: Дајте му на Цезар што на Цезар…

Со почит,

Мичи Авраам

[1] Морам да кажам дека заедно со две написи на Јоав Сорек, онаа објавена во истиот додаток две недели порано и онаа објавена на веб-страницата за додатоци Шабат (стр. Види), ова е најинтелигентната и најрелевантната дискусија позната на јас во печатот или воопшто на оваа тема. Во моја чест да учествувам во него.

8 Мисли на тема „За отстапувањето, стручноста и вредностите - Одговор на написот на проф. Јорам Јувал, „Тие не отстапуваат“, Шабат П. П. Акеф - Продолжувачка колумна (Колона 26)“

 1. Главен и одговорен уредник

  ривал:
  Мир,

  Најпрво, сакам да истакнам дека навистина уживав, но и научив од кореспонденцијата и дискурсот, неговата длабочина, па дури и заклучоците за кои начелно се согласувате и двајцата.

  Сепак, сè уште не чувствувам дека разбирам зошто инсистираш да го дефинираш отстапувањето како склоност кон деликвенција, а не само отстапување од нормата? Степенот на отстапување од нормата што бара интервенција или третман е навистина вреден, но самото отстапување од нормалата е легитимно.
  Се извинувам што го вратив Фуко во дискурсот, но во Лудилото на добата на разумот Фуко се осврна токму на тоа и разбирам дека ќе дојдеме до исти заклучоци и иста тема за разликување помеѓу фактите (самото отстапување од нормалната крива) и вредностите (сите отстапуваме Или каталогирањето е вредно)

  со благодарност

  ривал
  ------------------------------
  Рабин:
  Здраво противник.
  Нема пречка да се дефинира отстапувањето на овој начин. Дефинициите се работа за вас. Но, мислам дека ова не е прифатената дефиниција и секако не она што рабинот Левинштајн го сакаше и за што разговараме овде. Затоа, ние (Јорам Јувал и јас) се договоривме да не го дефинираме на математички и неутрален начин. Во секојдневната употреба „отстапување“ е фраза со јасна негативна конотација. Според твојот предлог, рабинот Левинштајн едноставно кажал нешто тривијално и безвредно, па зошто да се расправа за тоа?! Нема спор дека фактичката хомосексуалност карактеризира малцинство во населението. Дебатата (со рабинот Левинштајн) е за правилниот третман на неа (и тука се согласуваме јас и Јувал, освен терминологијата и релевантноста на стручната власт за дискусија). Вака или онака, сите дебати овде се на вредносниот план, а не на фактичко-математичката.
  Не го разбрав твојот коментар за Фуко. На крајот на краиштата, ние самите го вративме Фуко на дискурсот (откако се согласивме за негативниот општ став кон него), бидејќи овде тој е навистина во право (стоечки часовник итн.). И двајцата се согласивме со изјавата на Фуко (во книгата што ја спомна) дека психијатриската дијагноза се заснова на вредносни и културни претпоставки. Но, мислам дека токму затоа психијатарот не може да ја носи својата професионална капа во расправија овде (бидејќи тоа се вредности, а не факти).
  Ова (и само ова) е дебатата меѓу нас во моментов. Сосема идентична дебата е за релевантноста на професионалниот авторитет на лекарот во однос на одредувањето на моментот на смртта. Но, ова е истиот аргумент.

 2. Главен и одговорен уредник

  одредени:
  Моралниот проблем со сите забрани за инцест е тоа што личноста не само што се греши, туку помага и го зајакнува својот партнер во навредата.

  Кога забранетата врска е институционализирана и за многумина видлива без срам - тогаш на многуте им се додава димензијата на негативниот пример и изјавата во јавноста дека тоа е дозволено, изјава која има деструктивно влијание врз момчињата кои се уште се во состојба на сомнеж, а негативен пример може да ја навреди забраната.

  Целиот Израел е испреплетен, а постапките на поединецот имаат импликации за целото владеење. Нека ни е на сите привилегирани да се осветуваме и усовршуваме еден по еден во она што му треба подобрување и со тоа да владее со целиот свет надесно.

  Со почит, С.Ц. Левингер
  ------------------------------
  Рабин:
  поздрав.
  Со тоа ја претворивте секоја забрана од секаков вид во морален навреда. На крајот на краиштата, според параболата за дупката на бродот, дури и прекршоците што не вклучуваат друго лице всушност влијаат на неговата судбина. Значи, според ова целата Тора е морал.
  Ако не објасните дека забраната сама по себе е морална, нема смисла да се зборува дека е морална поради нејзината димензија на неуспех и штета. Ова е племенска тавтологија.

 3. Главен и одговорен уредник

  одредени:
  Во SD XNUMX Елул XNUMX

  До рабинот Аврахам Неру - Здраво,

  Навистина, сите престапи на Божјата волја се неморални, тоа го должиме на честа на Создателот, и поради тоа што сме „сопственик на куќата“ над светот, и поради благодарност за сета негова благодат со нас.

  Во исто време, неколку забрани за инцест, кои нè издигнуваат до градење здрав семеен живот, во кој доминира не само инстинктот, туку и вредностите на љубовта, лојалноста и добрината, врз основа на кои таткото и мајката си имаат корист еден на друг и садат бескрајно. љубов и посветеност.

  Но, освен честа на Создателот, постои и елементарна должност за почит кон родителите. Колку очај им се предизвикува на родителите кога нивното дете ќе западне во живот чие цело битие е строга забрана, живот во кој нема шанси да се воспостави „Блажена генерација Блажени“ што ќе го продолжи патот на јудаизмот?

  Човек кој знае колку вложиле родителите во него и колку животот го дале за да го донесат на свет за да го воспитаат и воспитуваат - должен е да вложи максимални напори да излезе од местото каде што паднал.

  Како што родителите често поминуваат низ тешки третмани, физички и психички, за да имаат привилегија да гушкаат дете, а доколку не успеат во овој третман, пробајте друг третман и не се откажувајте - сега останува на детето. кој имал иста сума да инвестира во своите родители.еврејско девојче“. Ова е минимумот што може да им се оддолжи за сите нивни услуги кон него.

  Дури и терапевтите кои не се сигурни дека некој може да се промени, велат дека има успеси. Дури и кога хомосексуалната склоност е силна и изразена, што потоа е многу тешко да се промени - вели д-р Зви Мозес (во неговата статија „Дали третманот на тенденциите за пресврт е психолошки ефикасен“, на веб-страницата „Рут“), дека луѓето се многу решителни и имаат силна вера, можат да основаат семејство, со помош на соодветна професионална грижа.

  Со почит, С.Ц. Левингер

  Посвојувањето и сурогат мајчинството, освен што не го решаваат проблемот со забраната, вклучуваат и тага за родителите од кои е земено детето. Зголемувањето на побарувачката за посвојување за истополови двојки неизбежно ќе доведе до тренд на социјални услуги да ја зголемат „понудата“ преку прекумерно користење на посвојувањето наместо да се стремат да го остават детето во рацете на неговите родители.

  Дотолку повеќе што „сурогат мајчинството“ е искористување на страшната неволја на семејствата. Ниту една разумна жена нема да помине низ маките на бременоста и породувањето, па детето ќе им се даде на странци, но наместо тоа, таа е во страшна финансиска или ментална неволја, и кој знае дали не се вклучени криминални организации и корумпирани режими?
  ------------------------------
  Рабин:

  поздрав.
  Како што напишав, сето ова можеби е точно, а сепак е ирелевантен аргумент за дискусијата. Прашањето е каква е природата на самите забрани, а не дали има помошни морални аспекти.
  Надвор од тоа има неколку забелешки за телото на нештата:
  Создателот е тој што го создал човекот со неговите склоности. Не сум сигурен дека гледам морална обврска на човекот да го промени тоа.
  2. Родителска фрустрација може да постои, но може да има случаи кога таа не постои. Што тогаш? Азла нејзината морална должност? Понатаму, иако не сум проверил, но мислам дека има такви парови кои одгледуваат деца кои ги чуваат гробниците. Мислам дека „нема шанси“ е премногу силна фраза.
  3. Човекот не „паднал“ туку „се фатил“.
  4. Сите овие аргументи зборуваат за должноста за промена (ако е можно), но не укажуваат на морален проблем во самиот чин.
  5. Човек не мора да го менува својот начин на живот бидејќи тоа им пречи на родителите. Од Рики, цитиран во Рама Јод, познато е дека синот не мора да ги слуша родителите при изборот на брачен другар, а јас го проширив ова во моите написи за оддавање чест на родителите.
  6. Има многу терапевти кои пријавуваат неуспеси и страшни штети. Не навлегував во прашањето дали третманот не може да даде резултат, но вие ја опишавте ситуацијата на начин што беше премногу розова. Условот човек да преземе такви ризици треба да биде на многу силна основа. И повторно, на религиозен план сигурно постои такво барање, но да се гледа како морална обврска, многу сум сомнеж. Ниту една благодарност не го обврзува човекот да влезе во такви страшни страдања и ментални ризици. Дека родителите ќе одат на конверзивни терапии со кои ќе се предомислат и ќе се ослободат од фрустрацијата, тоа е многу полесно и попосакувано (морално, а не халахично).
  7. Последните коментари се многу едностран и пристрасен опис (а јас користам многу нежен јазик). Јасно ви е дека доколку всушност не сте против и на оваа ситуација немаше да гледате на тоа така. Сурогат мајчинството е договор меѓу постарите луѓе. И што и да произлезе од тоа, треба да се трудиме и да го спречиме. Тоа не го одложува самиот чин. Давањето милостина, исто така, може да предизвика луѓето да останат без пари и да крадат. Се вели дека Јигал Амир има религиозно верување што може да доведе до убиства и екстремни дејствија. Дали затоа треба да се откаже од религиозната вера?

  Како по правило, кога ќе покренете секакви аргументи и поради некоја причина сите до последната точка во иста насока, јас би се посомневал и би го преиспитал мојот суд.
  ------------------------------
  одредени:
  Без да навлегувам во детална дискусија за сите точки што ги покренавте - ќе дадам само еден коментар за ризиците дискутирани во терапии за конверзија.

  Пред сè, треба да се разбере дека не е соодветен секој понуден третман, а има третмани кои можеби се соодветни за некого и можат да бидат деструктивни за друг, исто како и со лековите, каде што она што му помага на едниот може да го доведе другиот до портите на смртта. па како и во медицината се треба да прави друг специјалист психолог Внимателна дијагноза и внимателно прилагодување на природата на лекувањето на личноста.

  И второ, треба да се знае дека науката прилично пипка во мрак кога е во прашање целото прашање на хомосексуалноста (патем, голем дел од темнината е доброволен, свесно го блокира секој обид да се најде излез, бидејќи самото искуство е ерес за легитимирање на хомосексуалниот идентитет).

  Еден од главните ризици кои се припишуваат на обидите за лекување е стравот од целосен очај поради неуспехот на обидот за лекување. Меѓутоа, кога однапред знаете дека се работи за иновативни и експериментални третмани - нивото на очекувања е многу умерено, а соодветно на тоа и разочарувањето од неуспехот не ја колабира личноста. И сфатете дека она што во моментот не „минало“ на овој начин, може утре да успее во малку поинаква насока, „а ако не утре тогаш задутре“ 🙂

  Од една страна, мора да се тргне од почетната точка на верувањето дека Бог му поставил голем предизвик на човештвото да најде лек за оваа тенденција што е спротивна на Тора. Од друга страна, знаејќи дека патот е долг и се уште не сме нашле јасно решение.

  Така е со сите проблеми на човештвото, кога се стремиме да најдеме лек - напреден. Некогаш поминуваат децении, некогаш стотици, па уште повеќе, а сепак не очајувајте и долго и продолжете да барате во секој можен правец, додека наеднаш не дојде до пробив.

  Со почит, С.Ц. Левингер
  ------------------------------
  Рабин:
  Прво, ова се извештаи од стручни психолози.
  Второ, додека не нашле третман и се е полно со магла како што велиш, тогаш што очекуваш од човекот? Да се ​​биде морален и да не се биде геј без ефективен третман?
  ------------------------------
  одредени:

  Што да се прави?

  А. Барајте решенија.
  Консултацијата со стручни лица и читањето стручна литература може да му донесе на човекот нови сознанија за неговата личност и причините за неговиот проблем, од кои може сам да најде нови решенија, можеби дури и насоки на кои експертите не размислувале.

  Б. Направете ја тешкотијата предизвик.
  Исто како што луѓето уживаат во обидот да разбијат нејасно прашање во Gemara или во „Edges“. Тука момчето доби фасцинантен предизвик - да ја разбие загатката на неговиот живот. Запрашајте се што ја буди неговата љубов и страсти и што ги смирува? Идентификувајте кои се квалитетите што ја поттикнуваат неговата љубов кон врсниците? А можеби има и жена со такви особини кои исто така може да ја разбудат неговата љубов и подоцна можеби дури и да ја одмрзнат стагнацијата во „екстрародовата“ сексуална привлечност.

  трето. Развијте и некои чувства на сочувство кон „правите“
  Оние кои се соочуваат со неподносливо тешко искуство од одење по улица каде што постојано ги среќаваат жени чиј секој фустан или необлекување е дизајниран да го стимулира инстинктот на оние кои поминуваат на улица.

  Д. Да знае да се „парганира“ за секој успех, макар и мал и делумен.
  Да размисли колку е задоволен неговиот Создател со секој успех и од секое отфрлање на инстинктот. Првично ќе ужива во отфрлањето на инстинктот неколку часа; Подоцна неколку дена, а подоцна и повеќе од тоа. Како што лошиот инстинкт одвреме-навреме доаѓа, почнува малку и продолжува со многу, така „во голема мера“ добриот инстинкт - продолжува и продолжува до денес!

  Бог. Да се ​​вклучи во интересни работи.
  Студирање, работа, музика, волонтирање и така натаму. Зарем вака нè научи фараонот, египетскиот крал: „Нека работата го почитува народот и не го спасувај од лажење“, и за разлика од нашите рабини кои нè учеа:

  и. Не тонете постојано во „проблем“.
  Толку точно. „Проблемот“ станува „идентитет“. Разберете дека секој има свои страсти и падови, а наспроти тоа, во „добра мерка мултиплицирани“ врвови и успеси изобилуваат. Исто како што Египет е за неуспеси, така треба неколкукратно да се радуваме на успесите во животот и на добрите дела, кои токму поради тоа што доаѓаат со тага и тешкотии, се многу, многу драгоцени за местото.

  П. „Зашто радоста Божја е ваша сила“.
  Колку повеќе човек го чувствува Божјото присуство во светот - толку е поголема радоста во него. „Секогаш го молам Господа пред мене, затоа што нема да паднам од десната страна“, и како што бараа следбениците: „Зашто во радост ќе излезеш“ - со радост. Да ги споделиме со Бога сите потези на животот, во признавањето на сето добро и барањето за исчезнатите, за самата личност и за целата заедница. Кога ќе му пристапите на животот со радост и леснотија - ги фрлате сите пречки.

  Ова се некои од основите за херојско справување, и веројатно секој може од сопственото искуство и искуството на другите да најде повеќе добри совети: „Дајте им на мудрите и бидете повеќе мудри“.

  Со почит, С.Ц. Левингер
  ------------------------------
  Рабин:
  поздрав. Не се согласив со ниту една твоја реченица. Но, кога почнав да реагирам на нив (повторено мешање меѓу моралот и халаха, целосно искривена концепција за моралот, и така натаму и така натаму), во одреден момент сфатив дека тоа не е несогласување. Работите се само срамота. Ако ми дозволите, мислам дека следнава приказна, која еднаш ја слушнав од рабинот Шалом Шевдрон, многу ја разјаснува поентата. Тој рече дека еднаш видел момче кое паднало на улица и било повредено, го кренало и почнало да трча кон болница. Целиот пат луѓето од прозорците и минувачите му викаа поздрави како „Раби Шалом, комплетен лек“ (на јидиш, се разбира). И така тој трчаше и трчаше и сите посакаа. По неколку минути гледа пред него жена како оди кон него оддалеку и секако и таа му вика како и сите други „Раби Шалом, целосно исцеление“. Полека и пријде и гласот ѝ ослабна нешто. На крајот кога конечно виде кој е (= синот, се разбира) почна да вреска од ужас. Во овој момент нејзините желби и совети завршија. Во слободен превод: Еднаш видов како човек цел живот страда поради вродена малформација. Во текот на неговиот живот, додека силно одеше под товарот, сите му велеа: „Мора да ја направиш тешкотијата предизвик“ или „Добиј увид во својата личност“. Други дури му донираа бесплатен совет: „Од тешкотијата ќе се изгради“. Тој беше цитиран како рекол „Финале од селата“. Додај во него „знај да се пофалиш за секој успех, дури и за делумен“. Други отидоа дотаму што го информираа: „Чувство на сожалување за нас што не страдаме и не сме трпеле од маките на супите“ (= каква забава имаш!). Или „Вклучете се во интересни работи, наместо постојано да тонете во проблем“. И секако, се разбира, „радоста Божја е силна“. Мехадрин од Мехадрин овде би додал: „Точно, речиси никој не успева, но имам слушнато дека во морските томови има и такви кои земаат стотици злато во своите плати и пациенти (се разбира, доколку се обдарени со вистинска почит и ако отидоа кај вистински професионалци секако) да успеа. Господ нека му помогне на рабинот Шалом“. Не сум сигурен како би се чувствувале доколку се најдете во ваква ситуација и некој би ви го донел целиот овој добар совет. Знам што би чувствувал. Ти заврши и рече дека секој може од своето искуство да најде повеќе добри совети. Ви го кажувам единствениот добар совет што го црпам од моето искуство во врска со таква ситуација: последното нешто што му треба се совети од ваков вид и слично. Мислам дека би било подобро да ја признае вистината и да каже дека немаме совет, но што да правам и мојот Отец небесен ми одреди (религиозна и неморална уредба).
  ------------------------------
  Томер:

  Рабин Мичи,
  Можно е зборовите на рабинот Левингер да се кажани со опуштен тон бидејќи тој е далеку од проблемот. Тој и другите можеби не се чувствуваат како мајка на тој син. Тоа не значи дека не е вистинскиот одговор. После сета штета и проблематичноста на ситуацијата, неговите зборови многу лошо го сумираат она што се очекува од религиозен хомосексуалец да го направи. Повеќе од тоа - неговите зборови го сумираат не лошо она што се очекува да го направи секој Евреин. Можно е да се смилува секој човек (милоста е релативна работа како што е познато), сите имаме проблеми и неволји, а евреинот токму така треба да се справи со нив.
  ------------------------------
  Рабин:

  поздрав.
  Прво, тоа што некој е далеку од проблемот треба да го натера да пристапи или да не зборува со таква отуѓеност и таков слоганизам.
  Не зборував само за одговорите, туку и за тонот со кој беа кажани. Но, дури и самите одговори се неточни. Прво, тука нема морален проблем и тука почна целата дискусија. Второ, повеќето од овие совети не се корисни. Некои ја прикажуваат реалноста на селективен и пристрасен начин. Друг дел го теши со безделни утеши. Истата личност која страда може да одлучи да го победи Кари и можеби ќе успее, но не можете да му дадете совет од страна дека Кари ќе победи и дека радоста Божја е неговата тврдина. А потоа дополнително додајте му дека е неморален затоа што ги разочарува своите родители и својот Творец.
  Освен тоа, големи се шансите да не се снајде, како што секој од нас не би бил успешен во својата ситуација. Би очекувал референца и за тоа. Кажете му дека тоа не е страшно, бидејќи тоа е многу тешка и речиси невозможна задача. Ова е наместо да цитираш празни стихови и нејасни експерти избрани со пинцети и да не му помагаат (освен ако не се „професионалци“, за разлика од сите психијатри на светот, но ако верува и е одлучен.
  Ако сте близок пријател со таква личност и имате способност да го мотивирате на поодлучно дејствување и да го поддржите - можеби е можно. Но, не како општ училишен совет за справување со ваква страшна ситуација.
  Моите забелешки наскоро ќе дојдат овде, а таму ќе стане малку појасно.
  ------------------------------
  одредени:

  Во XNUMX-ти Елул, XNUMX г

  Почитувани господа,

  Минатиот четврток, рабинот Мајкл Аврахам Неру праша „што треба да направи човекот“ за да излезе од неговата ситуација. И решив да направам праведна волја, и одговорив на неговото прашање како што знаев и како мое искуство.
  Како Евреин од НХ, кој, како и секој друг, „колку авантури бил сведок“, поминал низ кризи и бранови, подеми и падови итн., итн. помогне во справувањето со моите проблеми и може да им помогне на другите да се справат со неговите проблеми.

  Навистина заборавив уште една точка, која се појави во твоите зборови, а тоа е можеби прво и основно:

  Х. Одржувајте смиреност и присебност во најстресните ситуации.
  Што ќе даде и што ќе ве натера да ги изгубите нервите? Кога делувате од вознемиреност, збунетост и „стрес“ - само ќе се вклучите и ќе тонете во калта се повеќе и повеќе.
  Затоа, фатете се себеси и смирено анализирајте ја ситуацијата. Ќе го научите предметот, од книги и од професионалци; И не помалку важно, научете сами: да знаете што ве соборува, а што ве издигнува? Што е вознемирувачко, а што смирува?
  Всушност, тоа е она што го прават психолозите и советниците: седнуваат со вас и прават „ментална аритметика“ со вас и од тоа доаѓате до увид во корените на проблемот и начините за негово решавање.

  Со почит, С.Ц. Левингер

  Не е јасен твојот коментар за „мајката на детето“, кој сериозно ја сфаќа состојбата на нејзиниот син. И јас ја коментирав страшната вознемиреност на родителите пред проблемот на нивниот син, мака која постои дури и ако го победат нивниот плач во нивните срца.
  Дури и Јицак, кој оди по заповедта Божја да се врзе - срцето го боли за тагата на мајка му која му го промени лицето, синот што се роди деведесет години беше за оган и храна, жал ми е за мајката да плачете и плачете“. Нека бидеме благословени како Јосиф што сликата на портретот на нашите родители ќе ни се спротивстави за време на тешкото искушение.
  ------------------------------
  Рабин:

  поздрав.
  Прво, иако гледам околу себе, не наоѓам овде праведен човек чија желба сака да ја исполни, морам да се извинам за острината на работите што ги напишав во бурата дебата. Г-дин како и обично забележува со алузија и учтивост, а јас во моите беззаконија бурен човек.
  Ми се чини дека во позадина беа тврдењата што ги изнесовте за неморалноста на работата со кои јас силно не се согласувам, а оставија впечаток и печат дури и на другите горчливи зборови што дојдоа подоцна. Мислам дека имаше и едностраност во презентирањето на работите, а таа ми изгледаше малку отуѓена.
  Конечно, можеби е можно да се најде помош во вашите забелешки за личност која е неопределена, но сепак мислам дека е подобро да се стават во малку поинаков контекст, како што забележав во текот на целата дискусија.
  Се најдобро и повторно извинете.
  ------------------------------
  Шац. Левингер:

  Кажи му на страдалникот: Изгубен си. Немаш шанса. Воопшто нема смисла да се оди во болница. Одете директно на гробиштата.

  Потоа се жалат на самоубиство. А можеби добрите момци од вашиот вид ги доведуваат страдачите во очај и самоубиство?
  ------------------------------
  Рабин:

  Има и друг начин. Можно е да им дадете практични совети (иако има многу малку за жал, и вреди да се разјасни искрено, а не да се варосува), но без совети не овие совети, и без проблематичните удобности што ги понудивте кои само ќе ја продлабочат фрустрацијата ( додека ја зајакнува Божјата радост).
  И секако не е во ред да им се наслика розова и неверодостојна слика (како овие неуспеси да се непрофесионални терапевти, а верникот да е успешен).
  А уште помалку е точно да им се објасни дека се неморални затоа што нивните родители инвестирале во нив и нивниот Создател очекува од нив, а тие едноставно не успеваат и се воспитуваат во својата вера. Дали си сериозен? Вака се одговараат неволјите (Р. Барар и Јица А.А., XNUMX)?
  И, исто така, во однос на концепцијата за моралот што ја претставивте. И дека ако моите родители сакаат цел живот да носам сто килограми на грб, ќе морам да го правам тоа од благодарност? Има ли таков морален набој? Веќе ве потсетив на Махарик за изборот на брачен другар. Напоменувам дека разговараме за морал а не за халаха. Мора да има таков халахичен набој. Но, да се каже дека има морален набој? Простете, само е криво. Во принцип, благодарноста кон Бога не е воопшто едноставна и според мене не припаѓа на моралот туку на филозофијата. Видете ги написите овде:
  https://mikyab.net/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%94%D7%9B%D7%A8%D7%AA-%D7%98%D7%95%D7%91%D7%94-%D7%91%D7%99%D7%9F-%D7%9E%D7%95%D7%A1%D7%A8-%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%A0%D7%98%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%99%D7%94/מעבר За сето ова, многу е важно да ги утешиме дека и да не успеат, речиси сите други не би се држеле за тоа. И ние веќе најдовме во заостанувањето на Кетубот, ако не за неа на Хананија Мишаел и Азарија, прикачени сегменти на фотографот, именувани добро во разликата помеѓу континуираното благо страдање и големото, но локално и моменталното страдање.
  ------------------------------
  Шац. Левингер:

  Зборовите за можностите за успех се зборовите на д-р Зви Мозес, директор на Институтот Шило, еден од врвните професионалци во нашиот сектор. И тој експлицитно вели дека во случај јасната тенденција да се промени е многу тешка, но луѓето кои се многу решителни и имаат силна верба можат да успеат со соодветно професионално водство.

  Останатите мои забелешки се јасни работи. Дали мислите дека Раби Колон имал намера да дозволи човек да се омажи за паметење? 🙂 Кој му дозволи на човекот да ги следи родителите на олтарот на неговите страсти? Ако не побегне во палатата, ќе облече црно и ќе се завитка во црно, итн. “и нема да ги уништи животите на неговите родители во страшна тага.

  Никој не се спасува од неговите неволји во беда. Прашајте кој било социјален работник и тој ќе ви каже
  , Дека основата на елементите е да се извади личноста од чувството на жртвата. Откако човек ќе ја преземе одговорноста за својата судбина - тој веќе ќе го најде патот да се спаси. И ако е срамота - исто така е срамота, јазикот на бесот ..
  ------------------------------
  Рабин:

  Со сета почит кон „нашиот сектор“ игнорирате сосема различни позиции кои денес се речиси професионален консензус (јас не сум експерт и имам некои сомнежи за овој консензус, а сепак го игнорирате со движење со пенкалото само затоа што др. Згора на тоа, дури и неговите зборови, барем како што ги цитиравте, се многу неволни. Можам да кажам и дека ако сте многу верни и многу одлучни и вашата склоност не е целосна, можете да надминете. Колку има? И уште колку други? Колку од нив успеале? Дали тој даде бројки? Науката работи со квантитативни проценки, а не со слогани (можеби го изнесе сето тоа, но од тоа што го кажа не видов ништо од тоа).

  Останатите ваши забелешки се навистина јасни, исто како и нивните претходници. Кој овде рече дека Махарикот имал намера да дозволи паметење? И дека си имаме работа со судии ?! Ако не разбравте, ќе ви го објаснам моето тврдење. Вашиот метод има морална обврска да се усогласи со очекувањата на родителите бидејќи тие ме родиле и инвестирале во мене. Па ако ме побараат да се омажам за одреден сопружник, а не за анонимен - според тебе требаше да ги послушам, нели? Секако дека е. Но, што да се прави, тој вели не (и така владееше и во Рама). Каде е тука моралот? Значење: Не постои морална обврска да се слушаат родителите при изборот на брачен другар. Тие немаат право да бараат од мене во однос на мојот живот. Па што е важно дали се памети или не? Разликата меѓу нив е халахичка, но вие зборувавте за морална обврска да се усогласат со барањата на родителите и нема разлика во оваа работа. Напротив, изборот на женско наместо машко е големо страдање и речиси невозможно за синот, но да се замени еден сопружник со друг е неспоредлива лесна работа. Па зошто тој не мора да го прави ова? И на ваш јазик: кој му дозволи на мажот да ги врзе своите родители и да им предизвика страшна болка на олтарот на неговите страсти што го водат токму до истиот сопружник што тој го сака. Кој ќе му ги убоди страстите и ќе земе друг партнер и ќе предизвика најсвето задоволство на своите драги родители. И воопшто, ако не му е удобно и тешко - нека биде одлучен и нека верува и оди кај д-р Мојсеј и тој ќе му помогне да надмине. Што е проблемот?

  А што се однесува до крајот на твоите зборови, човек со рак ќе најде начин да се спаси само ако може да верува во себе. Така е и секој друг хроничен пациент. Тоа се пароли кои се несомнено рамнодушност и сомнителна Њу Ејџ глупост. Ме враќаат на приказната за Раш Шевдрон. Лесно е да се каже кога зборувате за други за кои не се грижите. Прашајте кој било социјален работник и тој ќе ви го каже ова.
  ------------------------------
  Шац. Левингер:

  Да почнеме од крајот:

  Не реков дека човек со рак нужно ќе се спаси. Реков дека човек со тешка болест која изгледа неизлечива, бара лек. Царот Езекија, Божјиот пророк, му вели: „Зашто ти си мртов и нема да живееш“. Баравте и баравте, небесниот суд го примате со љубов, на лекарот му беше дадена дозвола да исцели - да не очајува.

  Има еден драг Евреин, Р. и живее до ден-денес и пишува книги.

  Во однос на тенденцијата -

  Не дојдов да водам филозофски и научни дискусии, да не е можно? - Пред моите очи гледам само една фигура, збунетиот и засрамен млад човек растргнат меѓу неговата склоност и верата. Не постои начин во светот да излезе и од неговиот творец и од креаторот. Неговата единствена шанса да излезе од раздорот е да најде решение, а јас се обидувам да ја најдам адресата каде што најверојатно ќе го реши проблемот.

  Малку се плашам од „ментален совет“, поради неколку причини: тие се премногу оптимисти, а момчето кое доаѓа со високо ниво на очекувања и особено очекување за моментален успех, може да падне во очај. Освен тоа, таму некои од терапевтите се непрофесионални волонтери. И за нивниот „повторувачки метод“, кој се обидува да ја „јакне машкоста“ - добар само за некои случаи, и не ми се чини дека тоа е причината за сите случаи

  Затоа се свртев во насока на д-р Зви Мозес, кого лично не го познавам, но чиј оптимистички, но многу внимателен стил ми влева внимателен оптимизам. Со тебе само накратко го цитирав. Во моите коментари за двата написи на Јоав Сорек, се потрудив да препишам два главни параграфи во неговите забелешки кои ги разјаснуваат можностите и нивните шанси (бидејќи 'Линк' не знам како да правам, а јас 'Линкопов' е неизлечив :).

  Искуството на ветеран терапевт на теренот не оди пеш... и наша должност е да ги информираме неопределените за неговото постоење и за можноста да се обидеме да добиеме помош од тоа.

  Со почит, С.Ц. Левингер

  Вашето толкување во Махарик дека синот не им должи ништо на родителите е целосно нејасно. Ми се чини дека некои разбираат дека се работи за честа на татко кој бил одбиен поради мицвата на синот да се ожени со жена, дека ако најде кошер жена и дека го сака Ман Мифис ќе ја најде? Д-р Мозес може да му помогне на момчето кое сака да го натера Коно да сака да се отцепи од забранетиот брак, но да се отцепи од добриот брак со рајот и човечките суштества - не дај Боже.

  И во секој случај, дури и кога на младиот човек му е дозволено и заповедано да се ожени заради избор на неговото срце против волјата на родителите, тој е должен да им зборува добри и утешни работи, со сета благост и почит. Кажи им: „Драги родители, го сакам и негувам се што сте направиле за мене, и сигурен сум дека ќе имате света посветеност од оваа праведна девојка и храбра жена“. А обично и да не се помират веднаш - ќе се помират кога ќе се роди внучето.

  Какво задоволство ќе имаат од критската забрана што е создадена наречена „одвратност“?
  ------------------------------
  Рабин:

  поздрав.
  На сајтот напишав извинување за острината на моите забелешки, а и овде го повторувам (не разбрав зошто се води на два канали. Овде не гледам работи кои бараат преголема тајност. Сфатив дека некои од дискусијата беше погрешно пренасочена на е-поштата овде).
  Впрочем, она што ми пречеше беше главно контекстот, но исто така силно не се согласував со содржината. И видовите на вашиот вид ќе бидат повредени.
  Што се однесува до Махарикот и концептот за почитување на територијата на другите, погледнете ги моите забелешки во написите овде:
  https://mikyab.net/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%9B%D7%99%D7%91%D7%95%D7%93-%D7%94%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%98%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%94-%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%AA%D7%99%D7%AA/בכל Начин, јасно е дека формата на говор кон родителите треба да биде почитувана.
  Се најдобро и повторно извинете
  ------------------------------
  Читателско око:

  Во СД XNUMX во Елул, стр

  појаснување:
  Моите неодамнешни дискусии со рабинот Аврахам што се одржаа меѓу нас во приватната е-пошта, а беа поставени на страницата вечерва - не беа наменети од Маикра да бидат објавени на страницата и треба да се третираат како „нацрт“, што не мора да значи одразуваат кохезивен заклучок.

  Со почит, С.Ц. Левингер

  ------------------------------
  Рабин:

  Се извинувам за недоразбирањето. Како што пишав, мислев дека по грешка работите отидоа на обичниот мејл наместо на страницата и не видов во нив ништо што отстапува од дискурсот што се одвиваше овде на страницата, па ги препратив (во реално време ) за поставување на страницата. Дури сега се појавија затоа што дури сега заврши дебатата. И навистина последните постови меѓу нас кога сфатив дека не се наменети за овде не ги прикачив. Во секој случај, извинете повторно.
  ------------------------------
  Читателско око:

  Во СД XNUMX во Елул, стр

  На мудрецот Рабин МДА, кој е полн со мудрост и наука, како доверлив економист и смел, Делбиш Мада, да ја проучува Тора и да ја учи, и е крунисан во секоја мерка, правилна и чесна - неговиот мир ќе биде вратен на Хада, а Тората и сертификатот ќе се зголемат, за да ги просветли очите на заедницата! - Мир и големо спасение,

  Ќе барам повеќе од ова, зошто градот е во право за проблемот што професионалните психолошки третмани вклучуваат сериозни финансиски трошоци, што понекогаш ги одвраќа оние на кои им се потребни и им отежнува да истраат со нив.

  Во Кочав Хашахар и неговата околина, тие најдоа решение со формирање на фонд наречен „Хаим Шел Това“ (управуван од рабинот Натан Шалев, рабин од Мевут Ерихон), кој помага во финансирањето на семејните и парните психијатриски третмани за оние на кои им е потребна.

  Вреди да се усвои овој начин на дејствување во секое маало и локалитет и да се формираат слични фондови кои ќе поттикнат и помагаат во професионалната грижа за менталното здравје на поединецот и семејството.

  Младиот човек зборуваше во илјадниците Јуда, за возврат за неговата благочестива рака,
  Дамчави Кида, Поздрав и благодарност, С.Ц. Левингер
  ------------------------------
  Рабин:

  Шалев и Јеша Раб до г-дин Чен Чен за неговите желби и коментари.
  И во него и во мене ќе ја држиме сичката во бура, капетански стап е направен да се лула. Ако некој Римјанец ви каже меч и аја, знајте дека Ерусалим на тумба е изграден.
  Ќе го освоиме Лиор во светлината на светлата и ќе се спасиме од сите сурови декрети. Човек на својот брат гласно ќе му каже, синови и ќерки со министер кој се бори. И ќе потпишам пријава до измачуван станар, кој ќе го потпишеме засекогаш оваа година.

 4. Главен и одговорен уредник

  Читателско око:
  Дискусија на оваа тема ќе се најде на пролет во написите:
  Рони Шур, „Можно е да се промени (за третманот на спротивни тенденции во „Совети на душата“), Цохар XNUMX (XNUMX), на веб-страницата на „Асиф“;
  Рабин Азриел Ариел, „Може ли некој да се промени? (Одговор) ', таму, таму;
  Д-р Барух Кахана, „Религија, општество и обратни тенденции“, Цохар XNUMX (XNUMX), на веб-страницата „Асиф“.
  Д-р Зви Мозес, „Дали третманот на тенденциите за пресврт е психолошки ефикасен“, на веб-страницата „Root“.
  Детално резиме на видовите третмани и обврзувачките и негативните позиции - во Википедија, записот „третман за конверзија“.

  Со почит, С.Ц. Левингер

 5. Главен и одговорен уредник

  Рабин:
  Сега го добив одговорот на психоаналитичкото општество во Израел на „зборовите на рабините“:

  Како психоаналитичари кои се посветуваат на длабоко разбирање на човечката психа и помагање во нивната неволја преку психотерапија, сметаме дека е наша должност да протестираме против навредливите изјави кои рабините неодамна ги дадоа во однос на ЛГБТ заедницата. Тврдењата дека хомосексуалноста е ментално растројство, „отстапување“, „инвалидност што бара психолошки третман“, е сериозно нарушување на човечкото достоинство и слобода - и е во спротивност со прифатената модерна позиција и современото професионално знаење за сексуалната ориентација и идентитет. Давањето „ментални дијагнози“ од рабини и воспитувачи кои не биле обучени за ова е фундаментално погрешно и ние всушност го гледаме изразувањето на таквите мислења како реална опасност за душите, па дури и за животите на младите и нивните семејства.
  Јоси Трист (претседател) - во име на Психоаналитичкото друштво во Израел
  И се прашувам дали човекот е идиот или лажго. Тоа што го пишува е крајна глупост секако. Тој може да има еден или друг став за прашањето дали хомосексуалноста е перверзија или не, но тоа нема многу врска со професионалното знаење што може да го има. Па изгледа дека е идиот. Иако можеби е намерна експлоатација на неговата професионална капа за промовирање на вредносна агенда, тој тогаш е лажго. На читателот му оставам да избере помеѓу опциите.

  1. Не мислам дека тој е нужно идиот. Таму има вознемирувачки недостаток на свест, а се појавува и кај интелигентните луѓе. Ако имате доволно време да си го исперете мозокот со нешто, почнувате да мислите дека тоа е вистина и неисцрпно. За жал, ова се случува доста.

 6. Враќање со прст: Препознајте го експертот За правило и детали

Остави коментар