A është lëvizja sioniste kundër moralit?

Përgjigje > Kategoria: Të përgjithshme > A është lëvizja sioniste kundër moralit?
Adir E pyetur 7 muaj më parë

Përshëndetje Rabbi, pashë që e përkufizove veten si "sionist fetar", pa vizë, për të theksuar se sionizmi juaj buron (vetëm, ose kryesisht) nga vlerat morale universale. Pra, doja t'ju pyesja se çfarë mendoni për tekstin e mëposhtëm:
“Çfarë është racizmi?

Racizmi është diskriminim ose armiqësi në bazë 
etnike.

Çfarë është Sionizmi?

Sionizmi është një lëvizje për krijimin e një shteti hebre në bregun juglindor të Mesdheut, një rajon që në kohën e shfaqjes së Sionizmit ishte i banuar kryesisht nga johebrenj - palestinezë - të krishterë dhe myslimanë.

Mirë, por si e bën kjo racist sionizmin?

shume e thjeshte. E mbani mend përkufizimin e racizmit? Le ta përdorim:

Diskriminimi mbi baza etnike - Sionizmi kurrë nuk e ka vënë në dyshim opinionin e palestinezëve vendas për krijimin e një shteti hebre në atdheun e tyre. Kjo është një shkelje e rëndë e parimeve të demokracisë: edhe pse ata përbënin afërsisht 100% të popullsisë, askush nuk u mërzit të pyeste se çfarë mendojnë palestinezët vendas. Pse? Sepse ata thjesht nuk janë hebrenj. Parimi më i spikatur demokratik - vullneti i shumicës - i mohohet popullatës vendase të vendit, por nëse ata kanë ardhur nga përkatësia e gabuar etnike. Palestinezët vendas sigurisht që e mbështetën pavarësinë arabe, por mendimi i tyre nuk ishte interesant. Kjo është arsyeja pse sionistët kundërshtuan me forcë gjatë viteve të mandatit krijimin e një këshilli legjislativ - sepse vullneti i shumicës do ta shfuqizonte sipërmarrjen sioniste.

Armiqësia me bazë etnike - Që nga ardhja e Sionizmit, palestinezët vendas që jetojnë në atdheun e tyre janë parë dhe perceptuar si një "pengesë". Pse? Sepse sionizmi - krijimi i një shteti "hebre" - kërkon një shumicë hebreje në vend. Dhe për shkak se kishte një shumicë të qartë të palestinezëve jo-hebrenj në atë kohë, vetë prania e kësaj popullate indigjene u bë e padëshirueshme. Sionizmi shkaktoi një fenomen të pabesueshëm: njerëzit u perceptuan si të padëshiruar - vetëm sepse jetonin në shtëpinë e tyre. Dhe kur një politikan i sotëm izraelit i quan palestinezët një "gjemb në këmbë" (me sa duket autori i tekstit ka menduar për kryeministrin aktual izraelit, Naftali Bennett, i cili e tha këtë ndoshta në sfondin e zhgënjimit që prania e palestinezëve në territoret "ndërhyjnë" në aneksimin e tyre nga Izraeli). Se efektet e tij na kanë mbetur deri më sot."
A ka rabini një përgjigje për këto pretendime? Këto tingëllojnë si pretendime shumë serioze. Për shkak se ju thatë se je sionist siç ishte sionist David Ben-Gurion, nuk do t'u përgjigjesh atyre me përgjigjen: "Kjo është ajo që na ishte urdhëruar në Tevrat". Pyetja, pra, është se cila është përgjigjja juaj ndaj tyre, si "pika laike".

Lini një koment

1 Përgjigje
mikyab Stafi U përgjigj para 7 muajsh

Mendimi im është se teksti i mëposhtëm është i pakuptimtë.
Së pari, sionizmi im nuk bazohet në vlera morale, ashtu si dhe përkatësia ime familjare nuk bazohet në moral. Këto janë vetëm fakte. Unë i përkas familjes sime dhe i përkas edhe popullit tim. Dhe ashtu si familja ime ka nevojë për një shtëpi, edhe njerëzit e mi kanë nevojë për një shtëpi.
Në këtë pjesë të vendit jetonin vendas pa identitet kombëtar, pa sovranitet dhe pa shtet. Nuk ishte problem të vinin e të vendoseshin këtu dhe të përpiqeshin për ngritjen e një shtëpie kombëtare duke ruajtur të drejtat e tyre. Në veçanti ata u ofruan një divizion dhe ata refuzuan. Ata shkuan në luftë dhe e hëngrën. Pra, mos ankoni.

Një pikë që ajo kërkon nuk e ka U përgjigj 7 muaj më parë

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se numri i banorëve të këtij rajoni në kohën e fillimit të Sionizmit ishte jashtëzakonisht i vogël dhe shumica e tyre ishin edhe emigrantë nga vendet fqinje. Me rritjen e lëvizjes sioniste dhe zhvillimin e tregtisë dhe ekonomisë, shumë të tjerë zgjodhën të emigronin këtu. Rreth një shekull më vonë ata vendosën gjithashtu se ishin një popull, dhe pjesa tjetër është histori.

Interpretimi i Kopenhagës U përgjigj 7 muaj më parë

Diskriminim jo në baza etnike por në pronësi. Kur rezervoni të drejtën për të vendosur se cilët të huaj do të hyjnë në shtëpinë tuaj, ju nuk jeni "diskriminues në baza etnike". Nuk ka asnjë ndryshim thelbësor midis parandalimit të hyrjes paraprakisht dhe nxjerrjes së të huajve në mënyrë retrospektive nëse ata pushtuan shtëpinë tuaj ndërsa ju nuk ishit të pranishëm.

Populli i Izraelit në thelb përbëhet nga pasardhës të Babilonisë dhe Romës (përfshirë ata që ne i adoptuam me kalimin e kohës në familje) dhe që atëherë trashëgimtarët konsiderohen pronarët e vetëm ligjorë të tokës.

Emanuel U përgjigj 7 muaj më parë

Por pavarësisht kësaj, Rabini Michi mendon se mund të ketë një të ardhme në pushtet dhe gjithashtu në favor të një preference "korrektuese": ja i çmenduri Ben Barak:https://www.srugim.co.il/620627-%d7%a8%d7%9d-%d7%91%d7%9f- %d7%91%d7%a8%d7%a7-%d7%90%d7%9d-%d7%9e%d7%95%d7%97%d7%9e%d7%93-%d7%9e%d7%9b%d7%a4%d7%a8-%d7%9e%d7%a0%d7%93%d7%90-%d7%a8%d7%95%d7%a6%d7%94-%d7%9c%d7%94%d7%99%d7%95%d7%aa

Lini një koment