Mendja dhe Zemra - Emocionet në Studim dhe Gjykimi Halachic (Kollona 467)

בסXNUMXד

Pak ditë më parë erdhën në faqen Daf La Bibamot, ku numri i pëlqyeshëm i “I ra shtëpia dhe i del nipi dhe nuk dihet se cili prej tyre vdiq i pari, ajo ngushtoi këmishën dhe nuk vajtoi”.

Hayuta Deutsch ma dërgoi këtë fragment me komentin e mëposhtëm:

Është i madh! Një shembull kryesor (një nga të shumtët, por veçanërisht i bukur) i takimit midis një bote halakike ligjore 'laboratorike' dhe realitetit dramatik (një telenovelë e bukur dhe lotuese).

Gjatë diskutimit që u bë mes nesh më pas, mendova se ishte e përshtatshme t'i kushtoja një rubrikë këtyre gjërave.

Dimensionet emocionale dhe njerëzore në çështjet halakike

Kur mendon për këtë situatë dhe futesh në të pak më shumë në nivel mendor, është një tragjedi jo aq e thjeshtë që i ka ndodhur kësaj familjeje fatkeqe (secila në mënyrën e vet, kujtohu). Por unë si nxënës i zakonshëm nuk e vura re fare. Ky është një diskutim halakhik magjepsës dhe kompleks, dhe për mua këtu nuk ka njerëz të vuajtur, domethënë qenie njerëzore. Të gjitha këto janë figura apo hije në skenën halakhiko-intelektuale. Qëllimet e karakterit për stërvitjen e mendjes, përmes të cilave më së shumti synohet të pasqyrohen ide halakike. Në studimin tonë kemi të bëjmë me vrasës, hajdutë, kasapë, gënjeshtarë, fatkeqësi dhe fatkeq të ndryshëm dhe të gjitha këto i diskutojmë me qetësi të mrekullueshme. Kështu fëmijët në Hyderabad mund të mësojnë çështje të ngarkuara, edhe pse pas një takimi të tillë në çdo kontekst prindërit e tyre do të ishin drejtuar pas respektit për mirëqenien dhe ata vetë do të kishin mbetur me gjuhën e rrënuar në tronditje. Por e gjithë kjo paradë kalon e qetë pranë nesh dhe ne nuk e mbyllim qepallën.

Unë nuk shoh në këto fjalë të kafshës së saj një sfidë. Përkundrazi, ata e admirojnë dyfishimin midis rrafsheve të diskutimit (njerëzor dhe halakhik), por megjithatë dëgjova në sfond një ton kritikash për ftohtësinë e diskutimit, pra mospërfilljen e përmasave të vështira njerëzore të këtij rasti. Gemara e përshkruan këtë rast sikur të ishte një copë mishi që kishte rënë në një salcë qumështi dhe vazhdon të diskutojë ligjet që zbatohen në një rast të tillë. Ajo i shpërfill plotësisht tragjeditë e tmerrshme njerëzore që kanë ndodhur këtu. Kjo familje e ndjerë ka mbetur pa gruan (në fakt një nga hallet) dhe pa vëllanë që të dy janë nga e njëjta familje. Kush qëndron atje për të mbështetur jetimët? (Oh, në të vërtetë nuk ka, përndryshe nuk do të kishte një album këtu.) Zemër Kush nuk do të qajë dhe çfarë syri nuk do të derdhë në dëgjimin e gjithë kësaj?! Në fund të fundit, në veshin e veshit të shurdhër të shpirtit tonë.

Mendoj se melodia që dëgjova në fjalët e kafshës së saj, bazohet jo pak në përvojat e mia të përditshme në beit midrash për studentët e doktoraturës në Bar Ilan (dhe në mjedise të tjera femra). Pothuajse çdo herë që kemi ardhur në një çështje të tillë, ka pasur referenca të lëkundura nga aspektet njerëzore dhe vlerash e veçanërisht emocionale të situatave të tilla, dhe sigurisht kritika ndaj gemarëve dhe mospërfillja e këtyre aspekteve nga nxënësit. Ftohtësia dhe indiferenca që ai reflekton është e pakuptueshme dhe e pakonceptueshme. Të gjithë jemi mësuar të studiojmë çështjen e babait që i dorëzon vajzën e tij të vogël një burri të zier, një gruaje që është ndaluar për këtë dhe atë, pa rrugëdalje, "e ngecur në platformën e tij" dhe më shumë diskutime lituaneze në Talmudin.

E lejoj veten të them nga përvoja se këto janë komente që karakterizojnë më shumë femra (dhe ndjekës, që është pothuajse e njëjta gjë. Shih për shembull në rubrika 104 dhe-315).[1] Eshtë e panevojshme të thuhet se lituanezët si unë janë të përjashtuar nga ndjenja të tilla në BH. Madje do t'u jepja një këshillë regjisorëve të asaj telenovele: për shembull, do të bënin mirë nëse do të therin edhe gruan e dytë të vëllait dhe ta godasin me thikë në bark, e cila është nëna hebreje e kushërirës së vajzës së tij, e cila është vetë gjysma. skllav dhe gjysma e lire e vrare nga Garma.Qe eshte midis fjales dhe zhytjes ne mikveh me tre trungje uji te pompuar qe i mungon nje lem qe duken si pamje vere. Ata mund të mësonin nga më të mirët, pra nga çfarëpozicion. Kjo do ta pasuronte diskutimin dhe do ta kishte bërë atë shumë më tërheqës.

Një kritikë e ngjashme në një kontekst tjetër

Këto kritika nuk i drejtohen vetëm Talmudit dhe studentëve të tij. Në një kolonë 89 Unë dhashë një shembull të një kritike të ngjashme, dhe këtë herë në një kontekst akademiko-teknologjik. E kam fjalën për historinë e njohur për tubin e gjakut në Technion (që ndoshta edhe ishte dhe u krijua). Unë do të kopjoj gjërat nga atje.

tha Me iniciativën e Prof. Haim Hananit nga Technion, i cili rezultoi në një test mbi rrjedhjen në Fakultetin e Inxhinierisë Mekanike, studentëve iu kërkua të projektonin një tub që do të çonte gjakun nga Eilat në Metula. Ata u pyetën se çfarë materiali për ta bërë atë, cili duhet të jetë diametri dhe trashësia e tij, në çfarë thellësie në tokë për ta varrosur dhe të ngjashme. Rrëfimtarët e kësaj historie (dhe unë personalisht kam dëgjuar me veshët e mi të habitur disa njerëz që ishin të tronditur moralisht nga kjo çështje. Eshtë e nevojshme të them se u trondita vërtet nga tronditja e tyre) ankohen se si studentët teknokratë të Teknionit, të cilët natyrisht humbën shumë kohë më parë. një fotograf njerëzor (ndryshe nga doktoraturat në gjininë dhe ekonominë shtëpiake Ata kanë një ndjeshmëri morale shumë të zhvilluar, veçanërisht kur hartojnë një tub që do t'i çojë artikujt e tyre drejtpërdrejt në sistemet e revistës), zgjidhin provimin dhe e paraqesin atë pa rrahur qepallë dhe duke pyetur pse nevojitet një tub i tillë gjaku. Sa për të shtuar habinë, ai thotë se thuhet se një provim i tillë ka sjellë futjen e studimeve humanitare në kurrikulën Technion. Me sa duket dikush e ka marrë shumë seriozisht këtë rishikim.[2]

Përtej pyetjes së shijes dhe humorit të autorit të provimit që sigurisht mund të debatohet (edhe pse në sytë e mi është mjaft e këndshme), kritika në vetvete më duket mjaft budallaqe. Cili është problemi me një pyetje të tillë?! Dhe se dikush e imagjinon se pedagogu synonte të planifikonte një kamp përqendrimi dhe ai po ndihmon studentët në zgjidhjen e problemit të transportit të gjakut? Studentët që zgjidhën provimin duhej të mendonin se kjo është situata dhe protesta? Ndërtimi dhe zgjidhja e një testi të tillë nuk pasqyron në asnjë mënyrë imoralitetin, madje as nivelin e ndjeshmërisë morale të pedagogut apo të studentëve. Meqë ra fjala, edhe kjo kritikë qesharake nuk pasqyron një nivel të lartë ndjeshmërie morale. Më së shumti është një pagesë takse deklarative, dhe fare pa kuptim, për korrektësi politike të ngurtësuar dhe sentimentalizëm të panevojshëm.

Përtej pyetjes nëse është e drejtë dhe e arsyeshme të parashtrohet një pyetje e tillë në një test, unë do të doja të argumentoja se studentët që e kanë hasur dhe e kanë zgjidhur atë pa mbyllje syri janë shumë të ngjashëm me studiuesit halakikë që kalojnë një situatë si p.sh. atë që përshkrova me atë qepallën e ngrirë. Është çështje konteksti. Nëse konteksti është halakik ose shkencor-teknologjik dhe është e qartë për të gjithë se askush këtu nuk ka ndërmend të vrasë apo të mbajë gjak, nuk ka asnjë arsye në botë që t'i dridhet apo të gëzohet për të. Më mirë të lënë çeqet për ngjarje reale. Nëse ka dikë të cilit i dridhen telat, sigurisht që është mirë. Gjithkush dhe struktura e tij mendore, dhe siç e dimë askush nuk është i përsosur. Por ta shohësh këtë si një karakteristikë që pasqyron moralin e personit dhe në mungesë të dridhjes është një tregues i këtij morali të metë, më së shumti një shaka e keqe.

"Akull që ishte i zgjuar, çfarë shihte si marrëzi?"[3]

Mund të kujtohet gjithashtu midrashi i legjendës së Korach Zatzokal i cili u ankua për Moshe Rabbeinu (Kërkues i mirë, Psalmet a):

"Dhe në vendin e Zimit" është akulli, i cili bënte shaka me Moisiun dhe Aaronin

Çfarë bëri akulli? I gjithë xhemati u mblodh dhe u tha: “Të mbledhë akull i gjithë xhemati” dhe ai filloi t’u thotë fjalë kllouni dhe u tha: Një e ve ishte në lagjen time dhe me të ishin dy vajza jetimë. dhe ajo kishte një fushë. Ajo erdhi të lërojë - Mosha i tha: "Mos lëroni kaun dhe gomarin bashkë". Ajo erdhi për të mbjellë - ai i tha: "Gjoksi juaj nuk do të mbjellë hibride". Erdhi për të korrur e për të bërë një grumbull, i tha: Vë një koleksion harrese dhe një parukë. Erdhi për të bërë një themel, i tha: Jep një kontribut dhe një të dhjetën e parë dhe një të dhjetën e dytë. E arsyetoi dënimin ndaj saj dhe ia dha.

Çfarë bëri ky i gjori? Qëndroi dhe shiti arën dhe bleu dy dele për të veshur garzat e tyre dhe për të shijuar lopët e tyre. Që kur lindën - Aroni erdhi dhe i tha: Më jep të parëlindurin, kështu Zoti më tha: "Çdo të parëlindur që lind në kopenë tënde dhe në kopenë tënde mashkullore - kushtoja Zotit, Perëndisë tënd". E arsyetoi dënimin ndaj saj dhe i dha lindjet. Ka ardhur koha për t'i qethur dhe për t'i qethur - Erdhi Haruni dhe i tha: Më jep gazin e parë që tha Zoti:

Ajo tha: Nuk kam forcë t'i rezistoj këtij njeriu, sepse i ther dhe i ha. Dhe pasi i vrau, Aaroni erdhi dhe i tha: "Më jep krahun, faqen dhe barkun". Ajo tha: Edhe pasi i kam therur, nuk e kam hequr qafe - janë bojkot për mua! Aaroni i tha asaj: Nëse është kështu - gjithçka është e imja, kështu tha Zoti: "Çdo bojkot në Izrael do të jetë i yti". Natlan dhe shkoi tek ai dhe u largua duke qarë ajo me dy vajzat e saj.
Kështu u fut ajo në këtë mjerim! Kështu ata bëjnë dhe varen pas Zotit!

Vërtet zemërthyese, apo jo? Është paksa të kujton vlerësimet që përshkrova më lart, megjithëse ka një ndryshim këtu megjithatë. Kritika e Ice-it e ka vërtet në të. Ajo mund t'i nxjerrë gjërat në kontekst dhe të sajojë një histori zemërthyese, por sigurisht që është e vërtetë që një histori e tillë në parim mund të ndodhë, dhe ky është me të vërtetë udhëzimi halakik për një situatë të tillë. Kjo është arsyeja pse këtu ka një sfidë ndaj moralit të halakhasë, dhe ky është një pretendim serioz. Të kam përmendur shumë herë më parë Izraeli luajti, Kimisti nga Jeruzalemi, i cili dikur sajonte histori për mpirjen morale të halakhah dhe fetar, dhe provokonte trazira. Besimtarët morën frymë lehtësisht kur u bë e qartë se një histori e tillë nuk ishte dhe nuk ishte krijuar, por gjithmonë pyesja veten pse ishte e rëndësishme. Në të vërtetë, halaça e ndalon hapësirën e Shabatit për të shpëtuar jetën e një johebreu. Në të vërtetë, ligji kërkon që një grua Cohen të përdhunohet nga burri i saj. Pra, edhe nëse nuk ka ndodhur realisht, është një kritikë plotësisht legjitime.

Në këtë kuptim, kritikat e Shachak dhe Korach janë shumë të ngjashme me kritikat që pamë më lart që kanë të bëjnë me një rast hipotetik dhe një qetësi shumë të arsyeshme ndaj tij. Nuk ka të bëjë fare me nivelin e moralit të njerëzve apo me halakhah.

Cili është problemi?

Le të ndalemi te problemet me rishikimet e tubit të gjakut apo telenovelës në skenë. Ky është një rast hipotetik që nuk ka ndodhur realisht. Përballë një rasti kaq të vërtetë, mendoj se nuk do të qëndrojmë indiferentë ndaj tij. Apatia krijohet këtu për shkak të natyrës hipotetike të çështjes që është e qartë për të gjithë të përfshirët, dhe për shkak të kontekstit të diskutimit. Konotacioni në të cilin lindin këto raste është intelektualo-profesional. Një pyetje në inxhinieri interpretohet në kontekstin e saj si një sfidë kompjuterike-teknologjike dhe me të drejtë askush nuk shqetësohet nga qëllimi i llogaritjes (sepse të gjithëve e kanë të qartë që nuk ka një gjë të tillë. Në fakt ekziston testimi i studentit aftësitë). E njëjta gjë vlen edhe për telenovelën në skenë. Është e qartë për të gjithë se ky është një rast hipotetik i krijuar për të mprehur njohuritë halakike. Trajtimi i një rasti hipotetik sikur të kishte ndodhur vërtet është një çështje fëminore, apo jo? Fëmijët priren ta trajtojnë historinë sikur të ishte një rast i vërtetë. Të rriturit duhet të kuptojnë se nuk është kështu. Sipas mendimit tim, kjo është e ngjashme me pyetjet në lidhje me rastet talmudike si Gamla Farha (Mechot XNUMX: XNUMX dhe Yevamot Katz XNUMX: XNUMX), ose Hittin që zbriti në gëmusha (Minchot Set XNUMX: XNUMX), të cilët pyesin veten se si mund të ndodhte një rast i tillë ndodh. Kur i kushtohet vëmendje kontekstit, duhet të jetë e qartë se askush nuk po pretendon se ky ishte rasti ose se mund të ndodhte. Këto janë raste hipotetike që synojnë të përsosin parimet halakike, siç janë rastet laboratorike në kërkimin shkencor (shihArtikuj Në Okimat).

Me pak fjalë, problemi me këto rishikime është se ata supozojnë se një person supozohet të trajtojë një rast hipotetik që i del përpara sikur të kishte një ngjarje të vërtetë këtu. Ju mund të jepni një shembull nga një film ose libër që përshkruan situata të tilla. Vini re se kush nuk do ta vlerësonte Biblën ose pamjen e një situate të tillë. Si është ndryshe? Në fund të fundit, në një film apo një libër ne duhet të përjetojmë ndjenja të tilla dhe të futemi në një situatë. Përgjigja për këtë është sipas mendimit tim: 1. Emri i kontekstit është artistik, që do të thotë se konsumatori (shikues apo lexues) duhet të përpiqet të hyjë në situatë dhe ta përjetojë atë. Ky është thelbi i arratisjes artistike. Por ajo nuk ekziston në kontekstin shkencor apo teknologjiko-akademik. 2. Edhe nëse është e natyrshme që një lëvizje e tillë mendore të ndodhë tek burrat (ose gratë), ajo nuk ka vlerë. Nëse kjo ndodh - atëherë mirë (askush nuk është i përsosur, mbani mend). Por një pretendim nga njerëzit në emër të moralit se duhet t'u ndodhë atyre është një pretendim krejtësisht tjetër. Të shoh dikë që nuk e ka këtë si të metë morale është vërtet një marrëzi në sytë e mi.

Rastet reale: rëndësia e shkyçjes

Unë argumentova se përfshirja mendore në një rast hipotetik është një çështje fëminore në rastin më të mirë. Por përtej kësaj, do të doja të argumentoja tani se ajo ka edhe një dimension të dëmshëm për të. Kur u ngritën kritikat e lartpërmendura ndaj doktorantëve, u përpoqa t'u rrënjosja vazhdimisht rëndësinë e shkëputjes emocionale dhe mendore nga situata kur bëhej fjalë për bursën halakhike. Një përfshirje e tillë emocionale jo vetëm që nuk ka vlerë, por është vërtet e dëmshme. Përfshirja mendore dhe emocionale mund të çojë në përfundime të gabuara halakike (dhe teknologjike). Një gjyqtar që vendos çështjen për shkak të ndjenjave të tij është një gjykatës i keq (në fakt, ai nuk vendos fare. Thjesht bërtisni).

Vini re se këtu po flas tashmë për një referencë njerëzore të një rasti real që më del përpara, dhe jo thjesht një rast hipotetik. Nëse has në një rast të një vëllau e motër që humbën jetën së bashku në një fatkeqësi të tmerrshme, është një rast real që ka ndodhur në realitet, ndaj në një rast të tillë duhet të ketë vlerë ndjeshmëria ndaj dimensioneve njerëzore në të. Këtu sigurisht që ka vlerë dhe rëndësi trajtimi i këtij rasti në të gjitha nivelet njëkohësisht: intelektual-halakhik, intelektual-moral dhe human-eksperimental. E megjithatë, edhe në një rast real, është e përshtatshme që në fazën e parë të fokusohemi në rrafshin e parë dhe të këpusim dy të tjerët. Arbitri duhet të mendojë ftohtë për çështjen që i del përpara. Ajo që thotë halakhah nuk ka të bëjë me atë që thotë emocioni (dhe për mendimin tim as atë që thotë morali), dhe është mirë që bën. Arbitri duhet ta presë ligjin me gjakftohtësi të shkëputur, dhe kështu të ketë të drejtë të drejtojë të vërtetën e Tevratit. Në fazën pas analizës së ftohtë halakike, ka vend për t'u futur mendërisht në situatën dhe dimensionet e saj morale e njerëzore dhe për ta shqyrtuar atë edhe në këto këndvështrime. Kjo do të thotë se kur analiza fillestare halakike ngre disa opsione të mundshme, mund të merren parasysh emocionet dhe dimensionet njerëzore dhe morale për të vendosur mes tyre dhe për të zgjedhur vendimin praktik. Emocioni nuk duhet të marrë pjesë në analizën logjike, por më së shumti të vijë pas tij. Përtej kësaj, ju mund të shihni vlerë në ndarjen dhe ndjeshmërinë e vërtetë me vuajtjet e personit përballë jush, edhe nëse kjo nuk ka implikime halakhike. Por e gjithë kjo duhet të ndodhë në plane paralele, dhe mundësisht të vonohet edhe në vendimin fillestar halakik. Përfshirja emocionale në vendim nuk është aspak e dëshirueshme.

Nuk do t'i kthehem më hollësisht këtu një pretendimi tjetër që e kam bërë shumë herë (shih për shembull në kolonë 22, Dhe në serinë e kolonave 311-315), Ai moral nuk ka lidhje me emocionin dhe asgjë. Morali është një çështje intelektuale dhe jo emocionale. Ndonjëherë emocioni është një tregues i drejtimit moral (empatia), por është një tregues shumë problematik, dhe është e rëndësishme të keni kujdes që ta kritikoni dhe të mos e ndiqni atë. Respektojeni dhe dyshoni për të. Në fund të fundit, vendimi duhet të merret në kokë dhe jo në zemër, por edhe koka duhet të marrë parasysh atë që thotë zemra. Pohimi im ishte se identifikimi në kuptimin eksperimental të emocionit nuk ka asnjë kuptim vleror. Ky është një tipar njerëzor dhe si i tillë është një fakt. Por ajo nuk ka asnjë vlerë dhe ata që nuk janë të pajisur me të, nuk duhet të shqetësohen për gjendjen e saj morale dhe vlerash.

Në dritën e kësaj, unë argumentoj se edhe në fazën e dytë, pas analizës fillestare halakike, nuk ka vend domethënës për emocion. Për moralin ndoshta po, por jo për emocionin (në vetvete. Por ndoshta si tregues e kështu me radhë). Përkundrazi, përfshirja emocionale është një recetë provë për mashtrimet dhe devijimet e gabuara të të menduarit dhe për marrjen e vendimeve të gabuara.

Përfundimi nga e gjithë kjo është se kur studiohet një çështje talmudike halakike nuk ka vlerë përfshirja emocionale, madje duhet të përpiqet të kapërcejë një lëvizje të tillë mendore edhe nëse ekziston (po flas për ata që ende nuk kanë mundur ta kapërcejnë dhe mësohu me të). Në vendimet praktike halakike (d.m.th. një vendim për një rast të caktuar që na del përpara), ku emocioni dhe morali duhet të pezullohen, dhe ndoshta t'i jepet një vend në fazën e dytë (sidomos morali. Më pak emocion).

Pretendimi instrumental

Ekziston një argument në nivelin instrumental që një person që praktikon të mos e trajtojë njeriun në mënyrë hipotetike në raste të tilla hipotetike, nuk do të bëjë të njëjtën gjë në lidhje me rastet reale. Dyshoj shumë. Më tingëllon si një fjalë e mirë për shtatë bekime dhe nuk shoh asnjë tregues të saktësisë së saj. Në çdo rast, kushdo që e pretendon këtë duhet të sjellë prova për fjalët e tij.

Një pretendim i ngjashëm mund të bëhet ndoshta për zakonin e artizanëve. Gemara thotë se një artist, një mjek ose një person që merrej me gratë, "në skllavërinë e saj ngacmohej", dhe për këtë arsye i lejoi atij gjëra që janë të ndaluara për burrat e tjerë (singulariteti ose kontakti me një grua dhe të ngjashme). Të qenit i zënë në punën e tij profesionale i mposht emocionet dhe parandalon ofendimet dhe reflektimet e ndaluara. Nuk e di nëse seksi i një gjinekologu është më i shurdhër për shkak të kësaj, edhe kur takon një grua me sfond romantik dhe joprofesionist. Dyshoj se ky është një kontekst tjetër, por kërkon shqyrtim. Njerëzit dinë të bëjnë ndarje dhe shkëputje, dhe në këtë kuptim Dayan mëson gjithashtu në Abidathiyahu Tridi. Kur një person merret me profesionin e tij ai di të shkëpusë emocionet e tij, dhe kjo nuk do të thotë se ato janë më të mërzitshme në kontekste të tjera. Natyrisht, një artist që është i preokupuar me artin e tij është një situatë më e gjerë se situatat e lartpërmendura në studimin halakik, pasi për artistin këto janë gra dhe situata reale, ndërsa për studiuesin këto janë raste hipotetike. Prandaj, edhe nëse konstatojmë se emocionet e artistit pakësohen, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se kështu ndodh tek studiuesi. Ndoshta është më shumë e ngjashme me një gjyqtar që shkëput ndjenjat e tij, pasi gjyqtari përballet me çështje reale, por e bën këtë në një kontekst profesional. Aty mund të thuhet se në artin e saj është e trazuar.

Shënim studimor

Mund të argumentohet se një nxënës që has në situata të tilla dhe nuk ngjall tek ai ndjenjat përkatëse njerëzore nuk hyn plotësisht në situatë. Ky është një argument kundër tij në planin akademik, dhe jo në atë moral. Pretendimi është se ai po mëson keq dhe jo se është një person imoral. Nuk mendoj se është kështu. Një person sigurisht që mund të hyjë në një situatë në një kontekst arsimor edhe nëse nuk është në të në aspektin njerëzor. Argumenti im, natyrisht, kushtëzohet nga perceptimi i halakhah si një profesion profesional-teknik që nuk përfshin plane emocionale (përveç fazës së dytë, etj.). Gjithsesi, një të metë morale sigurisht që nuk e shoh këtu.

[1] Nuk jam i sigurt se ka ndonjë lidhje me personazhin femëror. Kjo mund të jetë për shkak të risive të gjërave, pasi gratë zakonisht nuk janë mësuar me këto çështje që në fëmijëri.

[2] Rezultati në vetvete është i mirëpritur për mendimin tim. Sigurisht që nuk është e dëmshme për studentët e Teknionit të studiojnë disa shkenca humane. Por nuk ka asnjë lidhje mes kësaj dhe rastit të enëve të gjakut. Rasti nuk tregon asnjë problem që duhet zgjidhur dhe nëse do të kishte një problem të tillë, studimet humane nuk do të kontribuonin në asnjë mënyrë për zgjidhjen e tij.

[3] Rashi në shkretëtirë XNUMX, f.

45 Mendime mbi "Mendja dhe Zemra - Emocionet në Studimin dhe Gjykimin e Halacha (Kollona 467)"

 1. Çështja halakike e përmendur këtu u dënua në realitet, nëse më kujtohet mirë, pas vrasjes së anëtarëve të familjes Maklef në Motza gjatë ngjarjeve të vitit XNUMX.

    1. Unë do të përmbledh shkurtimisht atë që u tha atje.

     A. Rasti që u shfaq në kolonë:
     [Një burrë u martua me mbesën e tij dhe një grua tjetër. Nëse ai vdes atëherë vëllai i tij nuk mund të jetojë me nipin e tij (pubik) dhe për këtë arsye ajo dhe gruaja tjetër në nevojë përjashtohen nga aborti dhe lirimi (aborti i ndaluar). Nëse vajza e nipit të tij ka vdekur para burrit të saj dhe më pas i ka vdekur i shoqi, atëherë në momentin e vdekjes së saj, gruaja tjetër nuk ka turp dhe prandaj ka nevojë për një fëmijë.]
     Fjalia në Gemara është nëse dikush nuk e di se kush vdiq i pari, nëse burri vdiq i pari dhe gruaja e tij (nipi i tij) ishte ende gjallë dhe pastaj gruaja tjetër vdiq nga neveria, ose gruaja vdiq e para dhe pastaj burri vdiq dhe atëherë gruaja tjetër i ka borxh një fëmijë. [Dhe ligji është sepse ka dyshime nëse është e detyrueshme në Bibom apo e ndaluar në Bibom pastaj një këmishë dhe jo Bibum].

     B. Rasti në Ahiezer:
     [Një burrë që ka vdekur dhe në kohën e vdekjes së tij ka lënë një spermë ose fetus të qëndrueshëm, gruaja e tij përjashtohet nga neveritë. Por nëse ai nuk kishte fare fëmijë ose të gjithë vdiqën para se të vdiste, atëherë gruaja e tij duhet të bibom. Nëse ai vdes dhe lë një fetus të lindur pas vdekjes së tij dhe jeton vetëm një orë dhe vdes, ose lë një djalë që vdes, kjo është fara për çdo gjë dhe gruaja e tij është e përjashtuar nga neveritë.]
     I dënuari në Ahiezer është një baba që ka vdekur dhe në momentin e vdekjes ka lënë një mishngrënës i cili ka vdekur një ditë pas babait të tij, nëse djali mishngrënës konsiderohet farë për çdo gjë si vdekje dhe gruaja e vdekur është e përjashtuar nga neveria, ose mishngrënës (i cili ndoshta do të vdesë brenda XNUMX muajsh). [Rose Garden mendon se grabitqari nuk konsiderohet aspak i gjallë dhe është më i keq se vdekja dhe gruaja e vdekur duhet të jetë bibom. Ahiezer dëshmon nga shtesat se Ben Tripa u shkarkua nga Maybum]
     https://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=634&st=&pgnum=455

     Ka ngjashmëri në faktin se dy anëtarë të familjes kanë vdekur në një periudhë të shkurtër kohore (për të njëjtën arsye).

    2. Unë supozoj se Nadav po i referohet përgjigjes së Ahiezer për HG në mes të CJ:

     Në muajin Adar XNUMX (c) për çështjen e Dargut që në ditët e vrasjes në Irak u vra babai dhe më pas djali që jetoi një ditë, të cilin vrasësit e therën dhe shpuan mushkëritë, nëse lejohej të martohuni pa ekstraktim, si në Ginat Vardim responsa Sefardi u soll në gjunjët e Yosef dhe Harka'a dhe në Petah Tikva, gjë që mund të rëndohet.
     Këtu pashë në responsa Ginat Vardim dhe nuk gjeta asnjë dëshmi atje për ta rinovuar, vetëm nga një fetar në Matanitin që vdiste dhe udhëhiqej dhe jo nga Tani Prefa, që do të thotë se Detrapa nuk pushohet nga puna. Megjithatë, nga Toss D. Dhe sa i përket Toss-it, duket se ai po vdiste nga një njeri i shpjeguar në Sanhedrin nga Dalarbanani Darbav Hoy si pre, dhe kështu Maimonides në PB nga vrasësi Dahurgo nuk vritet si pre, dhe nga një tjetër Demprashim GC. Da'fi i cili matet dhe ai po vdes. Dhe është gjithashtu e qartë se shtëpitë e Hari Batos Yavmot, ku Demguide është në një vend ku jeta nuk ka fund, dhe në B.H. A.H. Në fund të fundit, kjo është vërtetuar nga fjalët e Toss-it, një modeli që po vdes dhe udhëhiqet nga një person që është si pre, dhe kështu në bastisjet në Kur'anin e Davidit, të cilat i janë bashkangjitur S. Gjykimet Ne mos u interesoni se çfarë humbet, sepse ai që vdes dhe udhërrëfyesi kanë nevojë për bib dhe shkarkohen nga bishti. Në përgjithësi, është e çuditshme që nëse një stërnip merr konfiskimin, ai do të duhet të shpëtohet, dhe gjithashtu do të ketë një abort në gruan e një vëllai që ka një djalë të humbur, dhe meqë ai solli fjalët e Toss, KK sigurisht që nuk duhet të ndihet fare për shkak të dyshimeve të dyshuesit, dhe nuk ka nevojë të shpëtohet dhe lejohet të martohet. + Shum në përgjigjen e Beit Yitzchak, Chiv. A.A. në përgjigje të Beit Yitzchak Kha'a Shatma G.K.

     Por ky nuk është rasti ynë. Ndersa mund te behet pershtypje menyra e trajtimit dhe mungesa absolute e referimit te dimensioneve emocionale.

     1. [Për sa i përket përfundimit të vërejtjeve tuaja në lidhje me mënyrën e trajtimit, një turne në Thesarin e Urtësisë zbulon se pyetësi nga Ahiezer është rabini Zvi Pesach Frank, i cili u pyet për këtë nga rabini i Safedit ku ndodhi ngjarja, dhe ata tashmë e kanë shprehu tronditjen etj.

     2. Për një moment mendova se mund të ishte e ngjashme me historinë e përditshme të priftit që vrau mikun e tij në dash, dhe për më tepër babai i tij fluturon duke diskutuar për qëndrueshmërinë e thikës, për të cilën u shkruan artikuj dhe predikime, por nuk është aspak e ngjashme sepse është vrasje e armiqve.

      1. Mes një përgjigje halakike dhe një predikimi lavdërues

       Në datën XNUMX të nisanit XNUMX (rabini Yosef Caro)

       I gjithë diskutimi i ndjenjave apo jo ndjenjave të arbitrave të Halaçës në bazë të formulimit të tyre në përgjigjet e tyre - është i parëndësishëm. Të urtët shprehën emocionet e tyre për ngjarjet e thirrjes në predikimet e tyre në komunitet, të cilat kishin për qëllim të zgjonin ndjenjat e audiencës. Në përgjigjen halakike diskutimi është halakik 'i thatë'. Drejtoi veçmas dhe kërkoi veçmas.

       Vlen të përmendet se vetëm disa nga veprat e dijetarëve të Izraelit u shtypën, pjesërisht për shkak të kostos së shtypjes. Prandaj, përpiquni të printoni përzgjedhjen që ka një risi domethënëse. Qoftë një risi në halakhah apo një risi në një legjendë. Shprehja e ndjenjave të gëzimit për lajmet e mira dhe pikëllimit për thashethemet e këqija - nuk ka asnjë risi, çdo person e ndjen atë dhe nuk ka nevojë ta zgjasë atë duke shtuar fletë. Edhe në risi shtypnin pak nga pak.

       Të fala, djali i vogël.

       1. Paragrafi 1, rreshti 1
        … Bazuar në formulimin e tyre…

        Duhet theksuar se ndonjëherë pendimi zgjatet me fjalë pikëllimi, kur njeriu detyrohet të sundojë ashpër. Kur arbitri mendon se me gjithë dëshirën e tij të madhe nuk është në gjendje të shpëtojë - atëherë ai ndonjëherë do të shprehë edhe pikëllimin e tij në vendimin e tij.

        Për shembull, rabini Chaim Kanievsky udhëzoi shkurtimisht pozicionin e tij me disa fjalë, por rabini Menachem Burstein tha se kishte raste në të cilat rabini Kanievsky tha: 'Oh, oh, oh'. Nuk mund të lejoj'.

 2. Diçka e ngjashme ishte kur një gabim pyeti një Rosh Yeshiva se si e trajtojnë çështjen e PP pa u shkaktuar atyre zgjim seksual. Ai u përgjigj se studentët nuk kanë të bëjnë me realitetin, por me norma halakhiane lidhur me të.
  Vërtet një përgjigje e çuditshme, sepse përshkrimi në Mishnah nuk është një "akt që ishte".
  Dhe për shumë më pak se kaq, Shlomi Emuni Yisrael, i udhëhequr nga studiues që po studiojnë, po mobilizohen për të ndihmuar familjet

 3. Këto çështje janë si një “crash test” për makinat, për të testuar rezistencën ndaj kushteve ekstreme. Jo se jemi të sigurt se çdo makinë do të kalojë një gjë të tillë në rrugë

 4. A. Analizës suaj i mungon plotësisht humori në komentet e mia (dhe dok: një telenovelë! Brenda bazës së të dhënave të mrekullueshme të skenarëve të ofruar nga traktati, mund të shkruani më shumë.).
  B. Si une ashtu edhe doktorantet e tu (ata qe nuk jane pas artikujve per revista-shkence-keqardhje, as nuk studiojne ne Departamentin e Makrame dhe Ekonomise Shtepiase. Kush tha materializmin dhe shovinizmin dhe nuk e pranoi?) Kuptoni mire standartin e dyfishte. . Siç u përmend, disa prej nesh madje e shijojnë atë. Në të vërtetë, shumica prej nesh hasin për herë të parë çështje gemara të këtij lloji dhe më duket se nxënësi i aftë dhe i zakonshëm mund të përfitojë vetëm nga vështrimi ynë i befasuar dhe i ri ("i huaj") pikërisht sepse ai është një primordial dhe i pamësuar dhe vështrim rutinë. Aftësia e shëndetshme për t'i parë gjërat nga e para është e rëndësishme për të gjithë. Mos kini frikë, studiues dhe gjykatës (jo transgjinorë) më të mirë kanë dalë prej saj.
  e treta. Megjithatë, dijetari i dajanit dhe i gjykatësit me të vërtetë nuk duhet të qajë me hidhërim dhe të eliminojë tufat e indeve gjatë studimit, në vend të kësaj të ushtrojë intelektin dhe aftësinë e tyre për të nxjerrë përfundime dhe për të mësuar. E kam fjalën (flas) për një pamje të dyfishtë dhe të shëndetshme. Po, edhe shkelja e syrit funksionon. Jo vetëm një lot.
  D. Dhe nuk do të jetë një priftëreshë si hanxhi? Dilni dhe mësoni se si duken vendimet e gjyqtarëve të Gjykatës së Lartë që, në bazë të pozicionit të tyre, trajtojnë çështje të rëndësishme që ndonjëherë kanë të bëjnë edhe me fatkeqësitë e një lloji apo tjetër. Analiza juridike do të jetë aty me gjithë mprehtësinë e saj dhe pa ia hequr mprehtësinë e diskutimit, gjithmonë do të ketë ndonjë hyrje të shkurtër ose shprehje shoqëruese që do të lidhen me anën vlerore dhe morale.
  Zoti. Çështja e lumenjve të gjakut dhe tubave është një shembull i mirë i humorit të keq. Prek një debat të vazhdueshëm që ekziston këtu, për përçmimin dhe mungesën e rëndësisë së kontekstit, atmosferës dhe edukimit.

  1. Përshëndetje kafshën e saj.
   A. Me të vërtetë nuk më ka munguar. Përkundrazi, kam shkruar për admirimin dhe kënaqësinë e dublimit dhe e kam kuptuar mirë humorin. E megjithatë nga mut kuptova që kishte një ton kritike dhe sigurisht që kisha të drejtë. Vërejtjet tuaja këtu e tregojnë qartë këtë. E gjithë Gemara nuk përfshin një hyrje poetike në versionin e Çeshin.
   B. Është sigurisht një pikëpamje nga e cila mund të përfitohet, por zakonisht nuk përfitohet në nivelin halakik. Unë e komentova këtë në fund të rubrikës. Përqendrohem në kritikat morale të parëndësishme.
   e treta. Kuptova se ishte një vështrim i dyfishtë dhe iu drejtova kësaj. Pyetja me të cilën po trajtoja është nëse mungesa e rrafshit të dytë në lidhje me një rast hipotetik duhet të jetë shqetësuese apo jo.
   D. Gjyqtarët e Gjykatës së Lartë, ndryshe nga arbitrat, merren me ligjin dhe jo me halakhah. Në ligj ka më shumë peshë sesa në halakhah (jo gjithmonë me të drejtë) për ndjenjat e tyre. Përtej kësaj, jurisprudenca halakike merret me raste praktike, Gemara jo. Me fjalët e mia qëndrova për këtë ndarje.
   Zoti. E përmenda kritikën për humorin e keq dhe e thashë shprehimisht se nuk është ajo me të cilën po merrem. Pyetja me të cilën po merresha është nëse ka vend për kritikë morale.

   Së fundi, akuza për përmbajtje dhe shovinizëm është tipike dhe e parëndësishme (zakonisht përdoret mirë kur mbarojnë argumentet përmbajtësore). Kur raportoj përshtypjen time të përvojës, flas për fakte. Nëse rezultati është thelbësor, atëherë përmbajtja është ndoshta e saktë. Mënyra për të trajtuar këtë nuk është të mohosh rezultatet ose të fajësosh substancën, por të argumentosh në një mënyrë të arsyetuar se faktet nuk janë të vërteta. Nëse keni ndërmend ta bënit këtë, nuk e vura re në fjalët tuaja një argument të tillë. Një nga të këqijat e popullatave të dobëta (gratë në këtë kontekst janë padyshim një popullatë e dobët, jo gjithmonë fajtore. Këtu madje jam e gatshme të pranoj pjesërisht frazën e neveritshme "të dobësuar"), është të protestosh kundër përshkrimit faktik në vend që të merresh me faktet. Unë shkrova për këtë në radhë të parë në lidhje me bursën e grave dhe shumica e grave që e lexuan u ofenduan në vend që të nxirrnin përfundimet e nevojshme dhe të përpiqeshin të përmirësoheshin. Është një recetë provë për të përkujtuar situatën (nëse mendoni se është e mirë, atëherë përkujtimi nuk është domosdoshmërisht i keq në sytë tuaj sigurisht, por atëherë nuk e shoh atë për të cilën jam akuzuar).

   1. Kritika ime nuk është për gemaranë, por për qasjen studiueso-lituaneze që përqesh kërkesën për referencë të dyfishtë. Shembulli nga gjyqtarët nuk ka pse të shkojë te poezia e njohur e ekzagjeruar e Çeshinit, ai ka shembuj shumë më të suksesshëm dhe seriozë, siç e dini unë jam i zënë këto ditë me mësimet e një çifuti të dashur pas diplomimit në Gjykatën e Lartë të mësipërme dhe ku gjërat ia vlen të vëzhgohen.

    Ju akuzova se në thelb lidheni me stilin dhe jo me përmbajtjen, domethënë sa befasuese - përsëri, të buzëqeshni. Kushdo që këmbëngul të tallet me anëtarët e kompanisë së tij vazhdimisht, është pikërisht tek ai që duhet të dyshohet se argumentet e tij janë më pak të suksesshme. Ose, për të perifrazuar gjuhën e shenjtërisë suaj: "Buzëqeshja e mësipërme është tipike dhe e parëndësishme (zakonisht përdoret mirë kur mbarojnë argumentet thelbësore).
    E kuptoj sigurisht qe ne praktike ndeshem me kete lloj pergjigjeje nga shume studente, dhe kjo justifikon keto teori, thjesht protestoj per stilin zhvleresues (ndryshe nga doktorantet e gjinise dhe ekonomise se shtepise, te cilet kane ndjeshmeri morale shume te zhvilluar, sidomos kur projektimi i një kanali për artikujt e revistave). Tek shkencat e keqardhjes”), domethënë, ne u kthyem përsëri, dhe këtë herë do të citoj gjuhën time të shenjtë, në debatin e vazhdueshëm që ekziston këtu, për përçmimin dhe moslidhjen e rëndësi për kontekstin, atmosferën dhe edukimin”.

    1. Por referenca e dyfishtë mungon në vetë Gemara. Kjo nuk është një shpikje e lituanezëve. Studiuesi lituanez kapet vetëm pas asaj që është atje, dhe pretendimi i tij është se referenca e dyfishtë është plotësisht legjitime, por se nuk është një çështje për studimin e çështjes dhe sigurisht nuk tregon në asnjë mënyrë një virtyt apo defekt moral.
     Nuk e kuptova pretendimin tuaj për stilin. Këtu nuk ka të qeshura. Këto janë argumente krejtësisht tipike të budallenjve / fakulteteve të gjinisë / departamenteve. Kjo është ajo që ata bëjnë pothuajse gjatë gjithë kohës. Ajo që thashë për të gjitha gratë, edhe ato që nuk studiojnë gjininë (shumica e tyre më pëlqejnë mua), thashë që argumente të tilla janë tipike për gratë dhe mendoj se këto janë faktet që dalin nga përvoja ime. Këtu nuk ka asnjë argument, por një vëzhgim faktik.

     1. Në të vërtetë, siç i shkrova Sarës, nuk ka asnjë të metë morale këtu, pashë në Facebook të njërit prej studiuesve që ai sugjeroi për të njëjtat shembuj që Tractate Yevamot sjell vazhdimisht për Rubenin dhe përdhunimin e tij, që mund të ia vlente. për të ruajtur nderin e Rubenit dhe të Shimonit dhe në vend të tyre jepnin shembuj të Aridatës, Delfonit dhe dhjetë bijve të tjerë të Hamanit. (Nga ana tjetër është një situatë që është thënë për shkak të Purim dhe ai nuk e ka menduar fare) Të akuzojnë nxënësit gjinorë se ata nuk kanë qëllim të vërtetë por qëllimi i tyre është të botojnë artikuj, kjo është shpifje dhe jo një vëzhgimi faktik.

 5. I mprehtë si kurrë më parë. te lumte.
  Disa mendime të pazgjidhura:
  A. Humorit të kafshës së saj i mungonte vërtet. (Do të rrëfej se edhe më ka munguar në leximin e parë)
  B. Mendoj se i ndihmon fëmijës në Hyder fakti që formulon në formulimet e Gemara. Nëse shoku i stolit e pyet se çfarë është saktësisht ajo që ka ardhur nga hiçi, ai do të fillojë të ngatërrohet dhe të skuqet.
  e treta. Nëse gruaja ime më thotë se ka parë një mi të shtypur në rrugë, pa një prishje të saktë të pasqyrës, nuk do të më bënte të përzier. Nëse i them asaj - ajo po vjell. Disa njerëz vizatojnë për vete realitetin për të cilin lexojnë dhe më pas e përjetojnë atë në një mënyrë të caktuar dhe disa jo. Dikush mund të lexojë Harry Potter dhe pastaj të shohë filmin dhe të thotë - Unë me të vërtetë nuk e imagjinoja kështu! Dhe një person tjetër thjesht nuk më imagjinoi. Besoj se doktrinarët në Bar Ilan e kuptojnë vështrimin e dyfishtë, por nuk janë në gjendje të mos i imagjinojnë vetë situatat.
  D. Si një implikim i veçantë, mendoj se nëse një person përjeton në realitet situatën për të cilën po mëson, do ta ketë më të vështirë të shkëputet. Ai do të pikturojë menjëherë për vete situatën ashtu siç e përjeton. Një arsye tjetër pse është më e lehtë për një fëmijë në Hyderabad të mësojë se si vjen në rrugën e gabuar e kështu me radhë. Nuk i përket aq shumë botës së tij.
  Zoti. Është gjithashtu e mundur që dëshira për të inovuar, e cila është e pranishme te disa nga nxënësit, dhe për të projektuar nga bota e tyre në botën talmudike dhe jo tërësisht si pranues, bën që mësimi të bëhet emocional.
  dhe. Pa dyshim, shkëputja emocionale është e dobishme për të kuptuar qartë çështjet. Ju ende mund të humbni diçka nëse nuk e lidhni emocionin me të më vonë. Morali që duhet të lidh sigurisht për të kuptuar çështjen, ndoshta edhe emocioni ka vend diku atje.
  (Nuk e kuptova se cili është problemi me tubacionet e gjakut. Mos e transferoni gjakun përmes tubave te pacientët? A nuk është e mundur të transferohet gjaku në mënyrë sterile midis reparteve përmes një tubi? Apo të transferohet gjaku nga kafshët e thera në një tub për fekondim? Apo thjesht per ujrat e zeza?Vampiri duhet ndihmuar qe te leviz gjakun nga zona ku ther njerezit me gyp ne kuzhine si do ta ndertonit etj.Por kjo eshte nje pyetje e pafajshme.

  1. A. Ndoshta ju ka munguar. Por jo me mua. Çdo kritik në vendin e saj qëndron pa marrë parasysh çështjen e humorit.
   B. Vërtet, është si të pyesësh R. Chaimin se çfarë është tigani.
   e treta. kjo është mirë. Nuk kam asnjë problem me ata që paraqesin situata në mendjen e tyre dhe me ata që janë të tronditur prej saj. Thjesht nuk mendoj se kjo tronditje tregon një virtyt shpirtëror-moral dhe as që mungesa e tij tregon një defekt.
   D. Shih c. Kjo mund të lidhet me vërejtjen time ngurruese në fund të rubrikës për të metën në vetë studimin.
   Zoti. Për shëndetin. A ka ndonjë pretendim këtu? Nuk po merrem me diagnozën e grave apo të nxënësve, por me thelbin. Jo nga vjen, por nëse është e rëndësishme dhe thelbësore.
   dhe. I shpjegova se ku ishte.

   Nuk e kuptova se cili është problemi me një pyetje për një vampir. Unë nuk shoh ndonjë problem në të.

 6. Kafsha e saj,
  Në fund të fundit, Gemara është shkruar në artin e shkurtimit të fuqishëm. (Kjo është një nga mrekullitë atje, për mua, lexuesin e habitur).
  Botët-botët mund të palosen në një fjali me tre fjalë, një paragraf mund të përmbajë qindra vite boshllëqe, sa i rëndësishëm është një krahasim me PSD-në e Supremit? Ajo që qëndron në një fjali të shkurtër dhe të mprehtë të Gemara do të ishte derdhur atje në dhjetëra, nëse jo qindra faqe.

  Unë nuk dyshoj për artizanët e formulimit përfundimtar të faqes Talmudike, të cilët ishin më pak të ndjeshëm se çdo grua dhe asnjë gjykatës suprem.

  Dhe duhet të kujtojmë se gjithçka filloi në të kaluarën, dhe më pas mungesa e mjeteve të shkrimit, nevoja për të kopjuar dhe ruajtur brez pas brezi.

  Ndoshta ofroni një shembull? Çfarë dhe si do të vendosnit në Sugia Danan?

  1. Dakord me ty dhe nuk më shkon mendja të rishkruaj Gemara. Krahasimi me gjykimet e ditëve moderne ka të bëjë me vendimet e ditëve moderne. Dhe ndoshta për mënyrën në të cilën një rabin i mëson dishepujt e tij. Mendoj se nëse ky është një rabin që jep mësim, ajo do t'ua mësojë këtë çështje studentëve të saj, por do të ketë një gjest të vogël simbolik. Bëj sy, thuaj dhe të ngjashme. Historia e vdekjes në ortek nuk ka fare rëndësi morale, thjesht një tragjedi që mund të ndodhë edhe sot në Ukrainë, keni një vërejtje interesante, për gojoren. A sugjeroni se kishte gjeste të caktuara që nuk u ruajtën në transkriptin e shkurtër të shkrimit për më vonë? Nuk e di dhe nuk mendoj se ka një mënyrë për ta ditur. Ndoshta ia vlen të sfidojmë të aftët këtu nëse diku në Shas ka një qëndrim pak më 'emocional' ndaj diçkaje. Për shembull, në faqen e sotme është fraza e dashur që shfaqet disa herë - a kemi të bëjmë me të ligët? Kjo është një deklaratë krejtësisht e vërtetë, por ka një melodi të hutimit të dashur.

   1. Koha e Tevratit dhe koha e lutjes (për Sarën dhe kafshët e saj)

    B.S.D.

    Për të dhe Sarën - përshëndetje,

    Tannaim dhe Amoraim që kishin Halacha - gjithashtu kishin një legjendë dhe autorë lutjesh. Sipas fjalëve të tyre në Halacha - sigurohuni që të formuloni çështjet. Ndërsa bota e tyre emocionale - e shprehur në fjalët e tyre në legjendën dhe lutjet që ata themeluan (disa lutje të bukura personale që thoshin Tannaim dhe Amoraim 'Batar Tzlotya' u mblodhën së bashku në Tractate Brachot, dhe shumë prej tyre u përfshinë në 'Siddur') . Koha e Tevratit veçmas dhe koha e namazit veçmas.

    Të fala, Hillel Feiner-Gloskinus

    Dhe jo si tendenca e dijetarëve të Tevratit sot për të kombinuar studimin me emocionin, për të cilin do të thuhet: "Ai që ia mëson vajzës së tij Tevratin - i mëson lutjet 🙂

    1. 'Dhe kthehu në zemrën tënde' - përvetësimi i përmbajtjes së studimit në zemrën tënde

     Edhe pse studimi duhet të jetë një 'tru sundues në zemër'. Studimi i Tevratit kërkon dëgjimin e Tevratit që jo gjithmonë përkon me prirjen e zemrës - në fund të fundit, pas sqarimit mendor - duhet t'i transferojmë gjërat në zemër në dëshirën për të krijuar identifikim personal me të diturit.

     Shih artikullin e Rebbetzin Or Makhlouf (Ramit në Midreshet Migdal-Anaz), në dosjen "Sepse ata janë kafshër", Migdal Iz Tisha: 31, f. 0 e tutje. Aty ajo përmend, ndër të tjera, dhimbjen e Grid Soloveitchikf-it, rinisë ultra-ortodokse që pati sukses në fushën e përpjekjeve intelektuale... të fituara njohuri mbi opinionet dhe vendimet. I pëlqejnë mësimet e bukura dhe thellimi në një çështje të ndërlikuar. Por zemra ende nuk merr pjesë në këtë veprim… Halacha nuk bëhet realitet psikik për të. Mungon njohja aktuale me Shechinahun… '209 Fjalë të Pamjes, f. XNUMX). Referojuni artikullit në gjatësi

     Le të dihet se Tora kërkon aktivizimin e zemrës para dhe pas saj. Para saj - dëshira për t'u lidhur me Zotin përmes urtësisë dhe dëshirës së tij në Tora dhe lutjes që do të kemi të drejtë t'i drejtojmë drejt së vërtetës; E ndjekur nga një lutje që do të kemi privilegjin të zbatojmë në jetë vlerat që kemi mësuar.
     ,
     Të fala, Hillel Feiner-Gloskinus

 7. "Një shpatë midis kofshëve dhe ferrit është e hapur poshtë tij" kërkon një vendim të konsideruar dhe të qetë

  Në SD XNUMX në Nissan P.B.

  Një arbitër në vendimmarrjen e tij duhet të veprojë nga një stuhi emocionesh dypalëshe. Mjerë ai nga njëra anë dhe mjerë shpirti i tij nëse gabon dhe lë gruan e një burri, dhe nga ana tjetër mjerë ai dhe mjerë ai nëse ankoron një grua që mund të lejohet. Një fjalë e urtë sunduese për një njeri që shkel një shteg të ngushtë në buzë të humnerës, që çdo devijim i lehtë djathtas ose majtas - mund ta degjenerojë atë në humnerë.

  Dhe arbitri duhet të jetë në ankth të dyfishtë, sepse indiferenca do ta çojë atë në një vendim të pavërtetë nga pakujdesia, dhe një arbitri i frikësuar nga Zoti duhet të jetë i kujdesshëm, duke u kujdesur që ai të mos dështojë dhe të lejojë të ndaluarat dhe të kujdeset që ai të mos ndalojë. e lejueshme. Ankthi dhe shqetësimi i tij se drejtësia do të publikohet - është motivi i kërkimit të palodhur të së vërtetës së saktë.

  Por vetë turbullira e emocioneve që e pengoi atë të sqaronte halakhanë - ajo vetë kërkon që vetë sqarimi të bëhet në mënyrë të matur dhe të qetë, sepse sqarimi nga ankthi dhe humbja e mendjes - nuk mund ta mposhtte të vërtetën. Prandaj, arbitri duhet të jetë i qetë gjatë hetimit dhe të jetë i përgatitur të marrë në konsideratë të gjitha opsionet, madje edhe ato më të dhimbshmet. Prandaj, kur të lind pyetja - arbitri duhet ta lërë mënjanë stuhinë e emocioneve dhe të mendojë me qetësi.

  Në këtë, njeriu halakhah është si një luftëtar ndaj të cilit qëllohet, i cili nuk duhet të reagojë menjëherë. Ai duhet të ndalet për një moment, të mbulohet, të shikojë se ku po qëllohet, pastaj të shkojë dhe të gjuajë me saktësi në objektiv. Një gabim në goditjen e armikut është i rrezikshëm për gjuajtësin, pasi i tradhton armikut vendin e strehimit për të.

  Dhe kështu është situata e shpëtimtarit që arrin në një ngjarje traumatike, shumë të cenueshme dhe me shumë viktima, i cili duhet të lexojë shpejt situatën dhe të vendosë përparësi. Drejtoni menjëherë atë që është menjëherë e rrezikshme, adresoni urgjentisht atë që është urgjente dhe lëreni në fazën e fundit atë që është më pak urgjente. Vlerësimi i mbikqyrur i gjendjes - është baza për trajtimin e duhur.

  Dëshira e fortë për të fituar betejën ose për të shpëtuar viktimat - është karburanti që e motivoi luftëtarin ose drejtuesin për të dalë vullnetar për njësinë luftarake ose forcën e shpëtimit, por vendimi se çfarë dhe si të bëhet në situatën e 'mosfunksionimit' - duhet të merret. me gjykim të llogaritur dhe të qetë.

  Sigurisht, është pothuajse e pamundur të mendosh me qetësi kur has një rastësi të papritur, që për shkak të stresit të harrohet e gjithë 'teoria'. Për këtë qëllim, juristët halakhikë, luftëtarët dhe punonjësit e shpëtimit mbajnë një 'kurs trajnimi' që përpiqet të parashikojë çdo 'Batalam' të mundshëm, të formulojë paraprakisht modele veprimi për të njëjtën situatë të mundshme dhe praktikuesit nuk reagojnë në çdo situatë. Pastaj, kur vjen 'mosfunksionimi' - skema e veprimit shfaqet menjëherë dhe ju mund të veproni në mënyrë të rregullt pa pasur nevojë të ri-thashethemet. Planet ishin menduar dhe punuar paraprakisht.

  Çështjet e Tractate Yavmot. Fatkeqësitë e tërmeteve dhe shembjeve të shtëpive, sëmundjet dhe epidemitë, zhdukjet e njerëzve në udhëtimet tregtare dhe fundosja e anijeve në det, luftërat dhe listat dhe komplotet - ishin situata krejtësisht të mundshme në botën ku jetonin të urtët, veçanërisht në ditët e revoltave romake, Holokausti dhe revolta e Bar-Kochba.

  Një libër udhëzues për trajtimin efektiv të situatave stresuese katastrofike duhet të jetë relevant dhe konciz, dhe të përfshijë në mënyrë të qartë dhe koncize të gjitha prototipet e skenarëve të mundshëm dhe t'u ofrojë atyre një skemë trajtimi, kështu që një maskë Yavmot formulohet në një mënyrë të shkurtër dhe të thatë, ashtu si do të formulohet libri për teorinë e luftimit ose ndihmën e parë .

  Të fala, Hillel Feiner Gloskinus

  Në Mishnah dhe Talmud, formulimi 'telegrafik' merr përsipër t'i përcjellë ato gojarisht. Në mënyrë që ata të jenë në gjendje të mësojnë përmendësh, ato duhet të formulohen në një mënyrë të lehtë dhe thithëse. Muhabetet e gjata të thella ose shpërthimet mendore nuk përfitojnë nga memorizimi. Talmudi është për studim të thellë dhe lutja është për derdhjen e shpirtit. Një 'nën' duhet të jetë koncize dhe koncize

 8. 'Willen e quajti Jacob atë natë' - një stuhi emocionesh që kërkon veprim të qetë

  Dhe kështu Yaakov Avinu, i cili lutet me ankth dhe shqetësim: 'Të lutem më shpëto, vëllai im, bëje menjëherë… që të mos vijë dhe të përgatisë një nënë për djemtë' - vazhdon të veprojë me qetësi. Ai nuk fillon menjëherë të ikë. Përkundrazi, ai dhe kampi i tij shkojnë të flenë (dhe kush mund të flejë në këtë situatë të tmerrshme?) Dhe ngrihen të freskët që të mund të luftojnë për t'u takuar me ushtrinë e Esaut. \\

  Edhe Davidi ia mbathi para Absalomit, birit të tij, kur ai u shkatërrua, bërtiti dhe lutej për shpëtimin e tij nga të shumtët që ishin ngritur kundër tij, nga i gjithë populli kundër një numri të vogël të besimtarëve që kishin mbetur me të. Ai e shpreh gjithë ankthin e tij në lutje dhe lutja e tij i jep forcë të veprojë me gjykimin e çështjes. Ai provon rrugën e ndërmjetësimit duke dërguar shqisat arkaike për të shkelur këshillën e Ahithofelit, dhe pas lutjes dhe ndërmjetësimit, ai është i sigurt në të dhe i aftë në gjendjen e tij të tmerrshme të mbajë në paqe së bashku 'do të shtrihem dhe do të fle sepse ti je vetëm Zoti dhe me siguri banor.

  Ankthi gjen shprehje në lutje dhe prej saj njeriu ushqehet me besim për të vepruar me maturi.

  Sinqerisht, PG

  1. Dakord me gjithçka thua.
   Dhe madje edhe brenda halakhah shumë herë ruhen shumë emocione. Dhe sigurisht kombinimi i legjendës dhe halakhah e lejon këtë deri diku,
   Si, për shembull (kafsha e saj) që prek zemrën, për mendimin tim: (Pyes veten nëse ka një gjyqtar në Gjykatën e Lartë që i ka lejuar vetes të derdh kaq shumë)

    1. Citoni po, por nuk jam i sigurt se ata do të kishin nisur një pretendim të tillë.
     Meqë ra fjala, ju mund të shihni se sa zgjasin vendimet dhe bëhen të lodhshme, me kalimin e viteve, kur dora bëhet e lehtë në tastierë, dhe të gjitha burimet janë të disponueshme dhe nuk ka më nevojë t'i diktojë gazetarit.

  2. 'Mëson se nuk ka fjetur' - pavarësisht entuziazmit

   BSD XNUMX në Nissan PB

   Për rëndësinë e mbajtjes së qetësisë gjatë punës, Hasidimi sqaroi artikullin e të urtit 'Po, Aaroni bëri - mëson se nuk flinte', se nuk kuptohet se cila është 'Salka Da'ata' që i shenjti Aaron Gd fle nga Zoti. urdhërimet? Dhe ndjekësit shpjeguan se edhe pse Aaroni ishte plot entuziazëm kur shkoi për të ndezur llambën dhe kishte vend për të ndjerë se nga entuziazmi do të gabonte në detaje. KML i cili pavarësisht se është i varur është i kujdesshëm për të kryer me saktësi detyrat e tij.

   Të fala, Hillel Feiner-Gloskinus

  1. Vërtet, atje me Rami Barin recitimet e gjërave janë tragjedi dhe komedi në një vend. Por aty mund të thuhet, se duke qenë se gjërat tashmë ishin bërë, i kërkuan veprat e tij. Dhe mesa duket nuk ka dashur të mbështetet në tavolinën e të tjerëve

  1. Shuda Dadaini është një vendim në raste shumë specifike dhe jo në çdo situatë ku nuk ka vendim. Për këtë ekzistojnë ligje të mjaftueshmërisë. Por edhe Shuda nuk është një emocion por një intuitë. Mos luftoni me njëri-tjetrin.

 9. Për mendimin tim, është një fakt: dikush filloi një diskutim në internet për pyetjen "Nëse do të zbulonit nesër se krishterimi është i vërtetë - a do ta ndryshonit stilin e jetës tuaj në përputhje me rrethanat". Disa nga përgjigjet idiote ishin "nuk do të ndodhë kështu që nuk ka kuptim të pyesësh". Njerëzit me të vërtetë e kanë të vështirë të kuptojnë pjesën e një pyetjeje hipotetike. Unë u përpoqa t'u shpjegoja atyre se ndoshta kurrë nuk do të duhej të hidhnin një person shumë të trashë në shinat e trenit për të parandaluar që treni të kalonte mbi pesë njerëz të detyruar, dhe megjithatë kjo është një pyetje themelore në kurset e filozofisë së moralit; Por nuk funksionoi…
  Pastaj dikush më argumentoi se në parim pyetjet hipotetike janë në rregull, por ka gjëra që janë shumë tronditëse emocionalisht dhe për këtë arsye është e gabuar t'i diskutosh ato hipotetike (në krahasim me, të themi, shkeljen e një personi shumë të trashë me një tren që është ndoshta aspak tronditëse). Shkrimtari ishte R.M. në një shkollë të mesme yeshiva, dhe nuk e kam vërtet të qartë se çfarë po bën për çështje si kjo që përmende këtu… Gjithsesi, pas një debati të shkurtër ai më pyeti nëse mendova se ishte e ligjshme që ai të më pyeste mua " çfarë do të bënit nëse nesër do të zbulonit se nëna juaj vret". Sigurisht që nuk e kuptova se cili ishte problemi me këtë, madje shkova t'i tregoja nënës sime, e cila gjithashtu nuk e kuptoi se cili ishte problemi me këtë pyetje… po ashtu ndërsa argumenti ai e bëri në të vërtetë pyetjen, kështu që unë nuk e bëra kuptoni fare se çfarë pike po përpiqej të sqaronte.
  Në fund të fundit - kur është e vështirë për njerëzit të merren me përmbajtjen (intelektualisht!) Ata vrapojnë në margjina dhe përpiqen të vënë në dukje 'problemet' kozmetike si një justifikim pse në radhë të parë nuk është e përshtatshme' të angazhohen në këtë përmbajtje (atëherë mbetet për të mësuar vetëm Një histori shumë estetike).

  1. me të vërtetë. Unë vetëm vërej se ka vend për pretendimin e tij për krishterimin në këtë mënyrë: ndoshta sipas mendimit të tij nëse krishterimi kishte kuptim, atëherë nuk ishte krishterim që ne e dimë. Pra, nuk ka vend për pyetjen se çfarë do të kisha bërë nëse do të kisha zbuluar se krishterimi ka të drejtë. Po kështu, nuk ka vend për pyetjen se çfarë do të kishte thënë Maimonidi për çdo situatë në ditët tona. Po të ishte gjallë sot nuk do të ishte Maimonides.

 10. Përshëndetje Rabin Michi.
  Është e vështirë të argumentosh me pretendimin tënd, në të vërtetë në "kuptimin e shëndoshë" është e qartë se më e pastra dhe e drejta është të punosh me analiza racionale neto halakike. Por është e pamundur të injorohet fakti që shumë herë çështjet e Shasit janë të mbështjellë me histori që u japin atyre një lexim të një drejtimi emocional njerëzor apo moral.

  Unë do të jap 2 shembuj (i pari është pak i dobët): Pasi Tractate Gittin diskuton detajet e problemeve të ndryshme hipotetike dhe realiste, ajo shqetësohet të përfundojë me një predikim mbi urrejtjen dhe divorcin. Dhe sa e lëndon Zotin për vetë aktin e divorcit. Pse është e rëndësishme që Gemara t'i japë fund Traktatit në këtë mënyrë? A nuk është këtu një lexim drejtimi?

  Në Gemara në Kiddushin ekziston një legjendë e bukur për rabin Asi dhe nënën e tij. Është kaq e rëndësishme sa ka hyrë në tërësinë e saj ligjet e Miriamit, Kapitulli XNUMX dhe Maimonides. Në fund të numrit shkruhet se Rabini Asi ka thënë “Nuk e di Nafakiun” Shumica e komentuesve e kanë shpjeguar këtë fjali me syze halakike. Rabini Asi thotë se ai nuk do të kishte lënë Tokën e Izraelit për një sërë arsyesh halakhike (papastërtia e kombeve sepse ai është prift dhe arsye të tjera). Maimonidi shkroi në Halacha se me të vërtetë nëse prindërit e tij mashtroheshin, ai mund të ngushëllonte dhe të urdhëronte dikë tjetër që të kujdesej për ta. Paratë Mishnah forcon Maimonides dhe thotë se edhe pse nuk është shkruar në mënyrë eksplicite për këtë çështje, ka të ngjarë që rabini Asi e ka bërë këtë. Rabini është i zemëruar me Maimonides dhe pretendon se kjo nuk është mënyra dhe si një person mund t'i lërë prindërit e tij dikujt tjetër që të kujdeset për ta. (Mund të argumentohet se ky është një konsideratë halakike, por thjesht nënkupton që ai nuk mund ta tolerojë idenë e moralit) Nuk ka çështje = Unë nuk do të largohesha nga Babilonia. Dhe i referohet sulmit të Rab'adit ndaj Maimonides.

  E vërteta është se rezulton se në fakt drejtësia halakike me Maimonidët dhe paratë ka rëndësi, por sytë tanë shohin që një studiues dhe një gjykatës e kanë lexuar këtë legjendë në praktikë në një lexim moral romantik.

  Vlerësoj se nëse do të kisha librin e Molly-t nga një studiues, rabin Yehuda Brandes, "Një legjendë në fakt", do të jepja disa shembuj të tjerë dhe ndoshta më të suksesshëm.

  PS: Duke pritur dhe duke pritur për një rubrikë mbi polemikën e konvertimit (sa mund të rezistoni?)

  1. Ka vërtet shumë shembuj. Shih për shembull në kolonën 214 mbi hirin e tij për shkak të shigjetave të tij. Por këtu nuk po flas për këtë. Ata donin të më mësonin se divorci është një gjë e keqe. Çfarë ka të bëjë kjo me gjykimin e halakhasë në këto çështje? Ka të bëjë me lidershipin e përgjithshëm që proteston kundër halakhah-së se duhen bërë përpjekje për të shmangur divorcin.

 11. “Arbitri duhet të mendojë ftohtë për çështjen që i del përpara. Ajo që thotë halakhah nuk ka të bëjë me atë që thotë emocioni (dhe për mendimin tim as atë që thotë morali), dhe është mirë që bën. Arbitri duhet ta presë ligjin me gjakftohtësi të shkëputur, dhe kështu të ketë të drejtë të drejtojë të vërtetën e Tevratit. “Deri tani fjalët tuaja.
  Unë dhashë një shembull nga historia e rabinit Asi dhe nënës së tij që u dënua me halakhah. Përfundova duke thënë se Rabini dhe Rashashët nuk pajtoheshin me ta në mënyrë halakike, në një sfond njerëzor apo moral.

  1. Një citim i pjesshëm më i keq është i plotë për t'u cituar fare. Në fund të fundit, kam shkruar se ka vend për të futur konsiderata të tilla në fazën B, pasi të kemi përfunduar diskutimin e opsioneve bazë halakhic. Nëse ligji nuk ndërpritet, por mbeten disa opsione, mënyra për të vendosur mes tyre mund të përmbajë edhe moralin (dhe ndoshta emocionet si tregues).

 12. 1. Ndoshta kjo është një nga arsyet pse Gemara nuk është për femrat dhe skualifikohen nga diskutimi? (Pyetë nuk përcakton)
  2. E vërteta është se vite kur lexova "Dy Bibla dhe një Përkthim" hasem në histori nga Tora që për mua dhe për hir të brezit tonë femëror i mungon emocioni (me sa duket sigurisht) nuk e kam ndarë kurrë mjedisin tim me të, sepse Unë nuk kam fjalë për të përcjellë ndjenjat e mia veçanërisht ne jemi të zënë me emocione, tani nuk më kujtohen shumë shembuj përveç një kur Eliezer erdhi në negociata për të marrë Rebekën (në kohën kur globi nuk ishte bërë ende një familje, mund të ketë qenë një ndarje globale nga familja e saj që e shton këtu emocionin) dhe babai i saj Bethuel dhe vëllai i saj Ben u përpoqën ta vononin dhe më pas vajza (për të mos harruar që ishte tre vjeç është një tjetër pikë që kontribuon me emocion në E gjithë shfaqja) Sages pyesin dhe ku është babai i saj në tempull? Të urtët përgjigjen se ai vdiq (hëngri pjatën e helmuar që përgatiti për Eliezerin nga një engjëll që i zëvendësoi pjatat sikur të isha kujtues i hiderit) dhe menjëherë thuhet se ata kërkuan dhe dërguan Rebekën në rrugën e saj, dhe këtu djalin pyet imagjinoni situatën sot një tragjedi e tillë Dom Eliezer të paktën për momentin do t'i bënte planet e tij dhe do të ndihej paksa i turpëruar nga e gjithë klasa e tij dhe do të ishte në shtëpi pikërisht tani përballë tragjedisë familjare (ndoshta duke u përpjekur të paloste pajisjet në heshtje dhe largohet nga zona pasi ka ardhur në një moment kaq të vështirë ose përndryshe nga shqetësimi. Qëllimi për të ardhur dhe për të ndihmuar me gjithë trup dhe shpirt për të organizuar funeralin dhe ndërtimin e një tende dhe sjelljen e karrigeve për vajtuesit etj.) por në praktikë në Bota e Torahut si zakonisht vazhdon, përveç se planet vazhdojnë siç janë planifikuar Në autizëm, rabini këtu ka një ilaç nga "Dauriyta" për të qenë në shoqëri të mirë.Për rastin e Jozefit dhe vëllait të tij, po, zotërinj, kjo është situata (kjo tronditje e Esaut nuk kaloi sipas të urtëve. E pagoi Judeu Mordekai mijëra vjet më vonë, siç dihet). Përtej butonit të këmishës së tij, një herë kur gjyqtarët u përpoqën të motivonin një të divorcohej nga gruaja e tij duke i thënë se shkruhet se altari i prish lot ai u përgjigj atyre jo keq deri në ditët e sotme kam derdhur lot nuk do të bënte keq të derdhësh disa lot. edhe tani, i një babai që parashikoi që në tempull të godiste me thikë djalin e tij dhe atje babai hyri në një ekstazë të gramatikës, shkoi dhe urdhëroi ta nxirrnin djalin e tij jashtë ndërsa fluturonte për ndihmë nga frika e papastërtisë (në vend që të humbiste një rrahje) dhe gemara. diskuton aty ky baba, nëse ka nderim të tepërt apo “autizëm” në lidhje me vrasjen
  3. Në kontekstin e vërejtjes së rabinit “është si të pyesësh R. Chaim çfarë është tigani” shembulli i rabinit nuk është i suksesshëm dhe këtë do ta ilustroj me një histori. Ndoshta për donacione dhe të dhjeta R. Chaimi e pyeti se çfarë është avokado. ? R. Avrahami u emocionua dhe tha a e kuptoni se çfarë do të thotë shumë? Se në të gjithë babilonasit dhe jerusalemitët dhe midrashimët dhe tosefotët dhe zoharët, etj., fjala avokado nuk ekziston.
  Masach Pan është përmendur tashmë në Torah disa herë këtu për të falënderuar rabinin për "artikullin që rabini nuk e ka shkruar" pas vdekjes së rabinit tonë në mbajtjen e vendimit ashtu siç është urdhëruar të thotë diçka që dëgjohet Ishte kritike) dhe një liqen që rabinit i pëlqen të therë lopë të shenjta nga kudo, tani në të tridhjetat e tij kur ngrohet është më i prirur ndaj shpërthimit të kupolës së Malit të Tempullit sesa therjes së një lope të shenjtë, një herë e pyeta rabinin tonë në një lagje të aftë në shpif nëse më lejuan të tregoja Vërtet lavdërime (dhe shtoj se për mua është një lavdërim i madh) por lehja e dëgjuesit e mendon këtë histori nënçmuese dhe unë solla si shembull tregimet për R. Chaimin (meqë ra fjala R. Chaim. lutu per te tre here ne dite qe te mos kujtosh asgje pervec ketij Torahu nje deshmi tjeter kunder Rabin Shefilot Asistenteve) dhe me duket se rabini m'u pergjigj se ndoshta eshte e ndaluar dhe ne proces me tha qe si studente yeshiva ne Amerike atje ishin zgjedhje presidenciale mendoj se për një president të quajtur Johnson dhe ata kishin një ministër yeshiva me atë emër dhe koka e tyre yeshiva ishte aq e zhytur në të mësuar kur i thanë atij Rosh Yeshiva pyeti veten se si një ministër yeshiva u bë President i Shteteve të Bashkuara brenda natës

    1. Thuhet se rabini Chaim i Brisk i hoqi nga opinioni tiganët dhe tenxheret, që do të thotë se nuk duhet të dihet saktësisht se si është ndërtuar një tigan dhe cili është raporti midis gjatësisë së dorezës dhe diametrit të sipërfaqes, por në vend të njohjes së veçorive të kërkuara të tij lidhur me halakhah dhe halakhah. Kështu ndodhi që jo në mënyrën e zakonshme fëmija nuk ka nevojë të kuptojë se çfarë është saktësisht, por vetëm se ata bëjnë diçka jo siç bën ai dhe ka lloj-lloj ligjesh dhe të kuptuarit e tij halakhis nuk dëmtohet në asgjë.
     Në përgjithësi, vetëm R. Chaim është R. Chaim i Brisk (të paktën në vendet që trajtohen në Gemara dhe jo në Halacha), ashtu si Rashba është vetëm R. Shlomo ben Aderet dhe jo Rash Mashantz, megjithëse nderi i te dyja jane shume te mira.

 13. Rabbi a më bëre për një histori që dëgjova pikërisht në këtë kontekst:

  Mbaj mend që në mësimin që mora pjesë, rabini që dha mësimin na tha (të gjithë pjesëmarrësit ishin burra) se ai dha një mësim Gemara për të ndërtuar një seminar, dhe ai ishte në Tractate Yavmot.

  Na tha se ka vizatuar në tabelë të gjithë “familjen” e çështjes dhe i ka vënë X-të mbi të gjithë “të vdekurit” dhe më pas ka kthyer kokën pas dhe ka parë që fytyrat e vajzave ishin të tmerruara.

  Ata patën keqardhje për “të vdekurit” e vizatuar në tabelë.

  Eshtë e panevojshme të thuhet se ne të gjithë qeshëm dhe buzëqeshëm me historinë.

Lini një koment