Mbi devijimin, ekspertizën dhe vlerat - Përgjigje ndaj artikullit të Prof. Yoram Yuval, "Ata nuk devijojnë", Shabbat P. P. Akev - Kolona e vazhdimit (kolona 26)

בסXNUMXד

Në një kolonë e mëparshmja Unë komentova artikullin e Prof. Yoram Yuval në suplementin Shabbat të Makor Rishon P. për këtë vit (XNUMX). Ju gjithashtu duhet të shihni diskutimin që u zhvillua në bisedat poshtë postimit tim.

Përgjigja ime për Prof. Yuval u botua në një version të shkurtuar në suplementin Shabbat P. Ra'a (së bashku me Më shumë komente Interesante që ato padyshim ia vlen të lexohen të gjitha [1]). Këtu janë fjalët e mia të shtypura atje:

Mbi devijimin, ekspertizën dhe vlerat

(Përgjigje ndaj artikullit të Prof. Yoram Yuval, "Ata nuk devijojnë", suplement Shabbat P. Akev)

Artikulli i Prof. Yuval Luca ka një përzierje serioze vlerash dhe faktesh. Ka kuptim të theksohet se ky dallim ishte një qiri në këmbët e gjyshit të tij të ndjerë të përmendur në artikull, dhe është për të ardhur keq që ai e shpërfill atë.

Vërejtjet e tij qëndrojnë në tre shtylla: 1. Një model për një marrëdhënie të shkëlqyer dhe një profesionist. 2. Përkufizimi psikiatrik i devijimit seksual (paaftësia për të dashuruar një person të tërë). Pohime shkencore: Homoseksualiteti nuk është rezultat i zgjedhjes, por i një sfondi organik, është shumë i vështirë për t'u ndryshuar dhe i rrezikshëm për t'u provuar. Tashmë këtu thotë me pak fjalë: 3. Modeli i propozuar nga Yuval është i pasaktë (shih artikujt në mesditë) dhe gjithashtu i parëndësishëm për diskutimin këtu. 1. Përkufizimi psikiatrik gjithashtu nuk i përket diskutimit. 2. Këto pyetje profesionale janë të parëndësishme për diskutimin. Tani do të detajoj.

Një herë isha ulur në një kolle në Bnei Brak dhe një student m'u afrua dhe më pyeti nëse xhami ishte i lëngët apo i ngurtë. I thashë se në lidhje me ligjet Shabbat qelqi është i ngurtë, megjithëse fizikanët priren ta përcaktojnë atë si një lëng për nevojat e tyre profesionale. Dhe shëmbëlltyra, nëse psikiatria e përcakton çoroditjen seksuale si paaftësinë për të dashur një person të tërë - turpi i tyre. Po pse halacha apo morali duhet të miratojë përkufizimin profesional dhe ta zbatojë atë edhe në nivel normativ? Për më tepër, përkufizimet nuk janë një gjetje empirike, kështu që profesionisti nuk ka asnjë avantazh ndaj laikit në raport me to. Psikiatrit mund dhe duhet të përcaktojnë konceptet e tyre për nevoja profesionale, por kjo nuk ka të bëjë fare me çështjen normative. Michel Foucault shkroi se diagnoza psikiatrike është e ngopur me supozime vlerash. Pavarësisht se ishte një nga pararendësit e postmodernizmit në sytë e mi, ai kishte të drejtë për këtë. Epo, dy herë në ditë edhe një orë në këmbë tregon kohën e duhur.

Psikiatri mund të përcaktojë më së shumti origjinën e homoseksualitetit. A ka një sfond gjenetik, mjedisor ose ndonjë tjetër? Ai mund të përcaktojë nëse mund të trajtohet dhe në çfarë mënyrash dhe cilat janë pasojat e secilit trajtim. Të gjitha këto janë përcaktime profesionale dhe duke supozuar se njohuritë shkencore ekzistojnë (dhe sigurisht nuk janë të plota në këtë rast, që për mendimin tim nuk theksohen sa duhet në fjalët e Juvalit), eksperti mund t'u japë atyre përgjigje. Por çështja nëse ky është një devijim dhe si duhet trajtuar është çështje e një përkufizimi normativ dhe jo e një përcaktimi profesional (shih nenet e mësipërme).

Dy komente të tjera:

A. Si një ekspert i vogël në psikiatri, dyshoj në shpjegimin e sugjeruar nga Yuval për një ndryshim në qëndrimin e psikiatrisë ndaj homoseksualitetit. Për mendimin tim, ky është kryesisht një ndryshim vlerash dhe jo shkencor-faktual. Një pjesë e konsiderueshme e shoqërisë sot beson se fenomeni nuk është moralisht negativ (edhe i vogli është dakord me këtë) dhe për këtë arsye nuk e sheh atë si një devijim. Psikiatria këtu është zvarritur nga vlerat shoqërore, dhe jo anasjelltas. Mendoni për kleptomaninë. Le të supozojmë për qëllimin e diskutimit se ka origjinë gjenetike dhe se nuk mund të ndryshohet (konvertohet). A do të thotë kjo se kleptomania nuk është një devijim? Vjedhja është e ndaluar dhe e dëmshme, ndaj është e arsyeshme të përkufizohet kleptomani si një pervers. Kjo përkundër faktit se edhe atje një tendencë për të vjedhur nuk do të thotë që personi në të vërtetë vjedh (siç shpjegoi Yuval për homoseksualitetin), dhe edhe atje nuk mund të trajtohet dhe ka burime gjenetike ose organike (siç supozova për qëllimin e diskutim). Dallimi midis kleptomanisë dhe homoseksualitetit është se shumica e psikiatërve sot besojnë se është e lejueshme dhe e padëmshme të jesh homoseksual, ndërsa vjedhja është e ndaluar dhe e dëmshme në sytë e tyre. Ne e kemi të qartë se këto janë vlera dhe jo fakte.

B. Yuval shkruan se "çdo njeri fetar i arsimuar" e di se në një repart të kujdesit intensiv mund të shtrihet një person plotësisht i vdekur, zemra e të cilit rreh. Unë mendoj se jam një person mjaft i arsimuar (dhe gjithashtu mjaft fetar), dhe vërtet nuk e di këtë. Për më tepër, as ai vetë nuk e di këtë. Nuk ka lidhje me arsimin (edhe pse me fenë ndoshta po), struc sepse përkufizimi i vdekjes dhe jetës është normativ dhe jo klinik. Mjeku mund të përcaktojë, nëse ka fare, çfarë funksionesh ekzistojnë në një situatë të tillë dhe cila është mundësia për t'u kthyer prej saj në një jetë normale. Por ai nuk mund të përcaktojë nëse një person i tillë është i gjallë apo i vdekur, dhe sigurisht jo nëse ai mund të dhurojë organe (gjë që sipas mendimit tim personal është e lejuar dhe madje e detyrueshme për të edhe nëse ai konsiderohet një person i gjallë. Shih artikujt në fushën e Kt). Të gjitha këto janë pyetje me vlerë dhe jo faktike. Mjekë të ndryshëm që refuzojnë ta pranojnë këtë janë një tjetër tregues se një përzierje vlerash dhe faktesh shfaqet jo vetëm te laikët.

Prof. Yuval iu përgjigj kësaj në faqen e internetit që shtoi një përgjigje të përgjithshme për të gjithë ne. Një përgjigje specifike ndaj vërejtjeve të mia (dhe gjithashtu ndaj Dr. Azgad Gould) është ngritur Në faqen e tij të internetit Dhe kjo është gjuha e tij:

Për nder të Rabinit Dr. Michael Avraham

Instituti i Lartë i Torës

Universiteti Bar-Ilan

Sinqerisht, Rabin Shalom dhe Bracha,

Së pari, dijeni se i poshtëshënuari ju vlerëson shumë ju dhe punën tuaj. Unë nuk jam në botën e Torës në atë masë që më lejon të vlerësoj Torën dhe veprën tuaj halakike, por neurobiologjia dhe filozofia e vogël që kuptoj më mjaftuan që të shijoja shumë librin tuaj "Shkenca e Lirisë", i cili mendoj se është një vepër mendimi origjinale dhe e bukur, dhe një kontribut i madh në këtë fushë.

Krahasuar me kënaqësinë time të librit tuaj, është mjaft e qartë nga përgjigja juaj e pakënaqshme nga artikujt "ata nuk devijojnë". Kjo është arsyeja pse unë jam i lumtur për disa nga përmirësimet që i kam bërë vetes këtu, në mënyrë që të përpiqem t'ju bind për drejtësinë e fjalëve të mia, dhe nëse jo për të bindur, atëherë të paktën filloni të ndërtoni një urë midis malit tuaj dhe mali im. Le të fillojmë me gjërat që jam dakord me ju:

Jam dakord me ju dy herë (dhe jo dy herë në ditë) për Michelle Foucault. Si në lidhje me postmodernizmin, që gjithashtu besoj se është tekst bosh, ashtu edhe në lidhje me përcaktimin e tij të diagnozës psikiatrike, në të cilën, për fat të keq, ai ka shumë të drejtë. Por unë besoj dhe nuk jam i sigurt se këtu jeni dakord me mua, se është e pamundur ndryshe: është e dënuar për diagnozë psikiatrike, nga vetë natyra e saj, që nuk do të jetë në gjendje të shkëputet nga supozimet e vlerave, të paktën jo. në të ardhmen e parashikueshme. Dhe kështu atë që mund të përballojë filozofi - të ndajë një ndarje të mprehtë midis vlerave dhe fakteve, psikiatri nuk mund ta përballojë. Dhe në veçanti ai nuk mund të mashtrojë veten dhe publikun se ekziston - ose mund të ekzistojë - një ndarje e tillë e plotë në fushën e tij. Do t'i kthehem kësaj më vonë.

Pajtohem me analizën tuaj të mprehtë edhe për pyetjen e statusit halakik të burrit të shtrirë në terapi intensive kur mendja e tij ka pushuar dhe nuk do të funksionojë më, ndërsa zemra i rreh, madje mësova diçka të re nga gjërat që keni shkruar në kapitull. titujt mbi këtë temë në përgjigjen tuaj. Për më tepër: Më vjen mirë që konkluzioni juaj përfundimtar - se është e detyrueshme dhurimi i organeve të këtij njeriu - është i njëjtë me timin. Shpresoj se ju do të vazhdoni të përfitoni nga statusi dhe ndikimi juaj në mesin e Bnei Torah për të ndryshuar qëndrimin injorant - madje edhe të pafe - të disa prej udhëheqësve të judaizmit ultra-ortodoks dhe nacional-fetar ndaj kësaj çështjeje.

Por ajo që mund të bësh për dallimin midis "të gjallë" dhe "të vdekurit", nuk mund të bësh, për mendimin tim, për dallimin midis "të çoroditur" dhe "jo të çoroditur". Unë do t'i shpjegoj fjalët e mia: Së pari, në kundërshtim me atë që shkruani, mjeku dhe më shumë se si të përcaktohet nëse një person është gjallë apo i vdekur. Unë e di këtë nga dora e parë. Kur punoja në departamentin e spitalit si mjek specialist, një pjesë e trishtuar e punës sime ishte të përcaktoja, në dritën e parë, vdekjen e pacientëve që vdiqën gjatë natës. Mbaj mend edhe sot e kësaj dite fytyrat e shumta që i mbulova me çarçaf në përgatitje për ardhjen e punëtores së shtëpisë, e cila erdhi për t'i çuar në fillimin e udhëtimit të tyre të fundit.

E megjithatë e pranoj se keni të drejtë kur thoni se përcaktimi halakik se kush është "i gjallë" dhe kush "i vdekur" mund të jetë i ndryshëm nga përcaktimi mjekësor, dhe përkundër kësaj nuk është i devijuar. Por përfundimi i nënkuptuar nga përgjigja juaj, se përkufizimi psikiatrik i devijimit dhe përkufizimi fetar (dhe sigurisht përkufizimi socio-fetar) i devijimit janë gjithashtu të palidhura, sipas mendimit tim nuk pasqyron realitetin.

Le të marrim kleptomaninë, të cilën e sollët si një rast provë. Kleptomania nuk është një devijim. Është një çrregullim mendor. Termi devijim është i rezervuar në psikiatri, si në gjuhën e rrugës, për sjellje jonormale, për të mos thënë neveritëse, në një kontekst seksual. Shpresoj se nuk po përpiqeni të përdorni përkufizimin matematikor dhe neutral ndaj vlerave të devijimit nga norma (a.k.a. devijimi standard), në mënyrë që të legjitimoni zvarritjen e qëndrimit të tmerrshëm të vlerave të judaizmit ultra-ortodoks të institucionalizuar ndaj homoseksualizmit.

Psikiatria nuk merret vetëm me “sjelljen” por me dukuri subjektive; Siç ke shkruar, dhe më vjen mirë që këtu je dakord me mua, kleptomani nuk ka pse të vjedhë në fakt për të qenë kleptoman, dhe homoseksuali nuk duhet të gënjejë një mashkull që të jetë gay. Por këtu përfundon analogjia midis shëmbëlltyrës dhe shëmbëlltyrës. Kleptomani dëmton dhe dëmton të tjerët në sjelljen e tij, kështu që sjellja e tij është e gabuar (jo devijuese), dhe shoqëria lejohet të mbrohet kundër saj. Për më tepër: nëse ai vjedh sende me vlerë, çrregullimi i tij mendor mund të mos përballet me të në gjykatë dhe do të merret parasysh vetëm në fazën e argumentimit të dënimit. Mendoj se si ju ashtu edhe unë pajtohemi që homoseksualët nuk janë kriminelë, dhe nëse nuk gënjejnë një mashkull - nuk e kam të qartë se si ndryshojnë nga të gjithë burrat e tjerë hebrenj, të cilët gjithashtu përballen me ndalesat e Torës për të shprehur seksualitetin e tyre.

I kthehem çështjes së pamundësisë për të ndarë plotësisht vlerat nga faktet dhe faktet në psikiatri. I krishteri katolik beson me besim të plotë se buka e kungimit që mori dhe hëngri gjatë meshës u bë në gojën e tij mishi i vërtetë i Mesisë. Është një mendim i rremë për të gjitha synimet dhe qëllimet, dhe ai devijon nga përkufizimi i psikozës për shkak të një norme sociale dhe vlerash - qindra miliona njerëz besojnë në të. Ky është një shembull i parëndësishëm, por psikiatria, kur bëhet fjalë për përcaktimin, diagnostikimin dhe trajtimin e dukurive subjektive, gërmon thellë në errësirë ​​për bazën biologjike-faktike të këtyre fenomeneve.

Do të isha i lumtur që do të mund ta vendosja profesionin tim në të njëjtat piedestale me të cilat qëndron fizika, por kjo nuk do të ndodhë në jetën time dhe për të mos ndodhur kurrë. Siç e dini më mirë nga unë, një pyetje themelore filozofike që qëndron në themel të kësaj çështjeje, e cila mendoj se nuk ka përgjigje të kënaqshme për momentin, është çështja e shkakësisë psikofizike: a është njëkahëshe apo e dyanshme apo nuk vlen për çështjen në te gjitha? Gjyshi im, të cilin e përmende, merrej, si ju, me çështjen e kauzalitetit psikofizik, madje besonte se nuk kishte dhe nuk mund të kishte zgjidhje për të (Ignorbimus - nuk e dimë dhe nuk do ta dimë kurrë). Pa pretenduar dhe pa u përpjekur të hyj këtu në thellësi, në fakt mbështes mendimin e studentit të tij, Prof. Yosef Neumann, i cili mendoi se sot nuk ka zgjidhje, por nesër është e mundur (Ignoramus - nuk e dimë, por ne mund ta dimë një ditë).

Më në fund, dua të kthehem nga lartësitë e filozofisë në botën e errët të homoseksualëve fetarë. Shkrova artikullin tim duke ndjekur fjalët e kolegut tuaj rabin Levinstein, i cili i shkishëroi këta njerëz të mirë dhe i trishtoi. Në fund të fundit, pyetja praktike që më intereson dhe për të cilën nuk kam gjetur një referencë të drejtpërdrejtë dhe relevante në përgjigjen tuaj (dhe shpresoj një referencë të tillë), është nëse ka një mënyrë për t'i lënë homoseksualët fetarë të jetojnë dhe të fillojnë familjet në komunitetet fetare sioniste. Pasi bëhet fjalë për njerëzit që nuk gënjejnë një mashkull, kjo është për mendimin tim modest një pyetje më sociale sesa halakike. Këtu, për mendimin tim, ju, unë dhe të gjithë lexuesit tanë duhet të mbani mend thënien e kolegut tuaj, Albert Einstein: "Është më e lehtë të plasësh një opake sesa të thyesh një paragjykim".

e juaja,

Yoram Yuval

Dhe këtu është reagimi im ndaj fjalëve të tij:

I nderuar Prof. Yuval, Përshëndetje.

Para së gjithash për nderin tim ju kënaqët me numrat e mi dhe madje shprehët vlerësimin tuaj këtu. Sigurisht që nuk është e lehtë për mua.

Ne te vertete nuk isha dakort me ate qe thua ne artikull edhe pse nuk mund te them qe nuk me pelqeu. Si zakonisht, gjërat janë të shkruara mirë dhe në mënyrë të qartë dhe të bukur. E megjithatë, siç u tha, edhe pas “buzës së përmirësimeve” (siç thua ti), nuk jam dakord me to dhe do të përpiqem të shpjegoj këtu pse.

Nëse biem dakord për Foucault-në (e kam fjalën për pikën e dytë), atëherë kemi arritur në një përfundim të parë të përbashkët se psikiatria është e ngopur me supozime vlerash dhe kryesisht bazohet në to. Natyrisht, ai gjithashtu ka një dimension faktik, por thelbi pothuajse gjithmonë përfshin çështje vlerash dhe kulturore.

Me vetë faktin që jeni dakord që është kështu, nuk e kuptoj se si pretendoni se marrëdhënia midis një rabini dhe një psikiatri i nënshtrohet një modeli të marrëdhënies midis një profesionisti dhe një rabini. Edhe nëse psikiatria nuk e sheh atë si një devijim, prapëseprapë jeni dakord që është një propozim me vlerë. Pra, pse rabini duhet ta pranojë këtë si një përcaktim profesional? Sigurisht që mund të vendosë se do ta marrë, por është vendim i tij halak dhe nuk ka të bëjë me fuqitë profesionale. Sa i përket modelit të një rabini kundrejt një profesionisti, më jeni referuar tashmë në përgjigjen time të parë Tek artikulli që i kushtova kësaj çështjeje Në mesditë m.

Më pas keni shtuar gjithashtu se është e pashmangshme (që psikiatria do të përziejë vlerat me faktet). Edhe pse nuk jam profesionist, prapë do të thoja që nuk jam dakord me të. Më korrigjoni nëse gaboj, por psikiatria mund të ishte fokusuar në fakte (në kuptimin më të gjerë, d.m.th. duke përfshirë teoritë që i shpjegojnë ato, si në shkencat natyrore), dhe asgjë më shumë. Për shembull, ajo mund të mjaftohej rregullisht me origjinën e homoseksualitetit (për mua këtu përfshihen edhe spekulime të egra psikoanalitike sipas dëshirës, ​​përderisa këto janë teori që përpiqen të shpjegojnë vetë fenomenin pa një tarifë vlere), si zhvillohet (po aty), ku mbizotëron, nëse dhe si mund të ndryshohet kjo, dhe cili është çmimi i çdo forme ndryshimi (ose "konvertimi" jo për ne) filan e tillë. Këto janë pyetje që kanë të bëjnë me faktet dhe interpretimin e tyre, prandaj janë pyetje legjitime shkencore dhe profesionale. Më duket se të gjitha këto pyetje nuk ngarkohen me ndonjë tarifë vlere. Nga ana tjetër, çështja nëse është një devijim apo jo, duhet t'i lihet shoqërisë dhe çdo personi brenda saj për ta përcaktuar.

Natyrisht nëse edhe ju e bëni faktin tim konceptin e "devijimit", si një devijim nga norma statistikore ("përkufizimi matematik neutral", në gjuhën tuaj) atëherë psikiatria mund ta përcaktojë këtë profesionalisht, por ju tashmë keni rënë dakord në vërejtjet tuaja këtu se. kjo nuk është çështja. Nga ana tjetër, ju ktheheni këtu dhe korrigjoni dobinë time në termin devijim, dhe mendoj se duke bërë këtë ju përsëri po përpiqeni të diktoni një përkufizim psikiatrik për përdorim të përditshëm. Në përdorimin e zakonshëm në rrethet tona, devijimi është një prirje e fortë (e lindur?) ndaj veprimit kriminal (si shembulli i kleptomanisë për të cilën ramë dakord, përveç termit “devijim”). Në një mënyrë apo tjetër, ky është një përkufizim, prandaj rabini Levinstein dhe vetvetja ime e vogël (i cili është shumë larg pikëpamjeve të tij për shumicën e gjërave) bien dakord se nuk ka vend për të marrë autoritet profesional mbi të. Cila është përmbajtja konkrete e konceptit dhe a përfshin homoseksualitetin, unë personalisht prirem të mos mendoj (sepse për mendimin tim devijimi është një tendencë për veprimtari imorale dhe jo një tendencë për veprimtari kriminale në kuptimin fetar). Mendoj se këndvështrimi i rabin Levinstein është po (sepse sipas tij një devijim është edhe prirja ndaj veprimtarisë kriminale në kuptimin fetar, ndoshta sepse ai e identifikon halakhah-në me moralin, të cilin unë e refuzoj me forcë dhe në këtë mënyrë i bashkohem rrëmujës së vonë).

Në fund të fundit, nuk shoh asnjë arsye në botë që Shoqata Amerikane e Psikiatrisë apo ndonjë shoqatë tjetër profesionale të përcaktojë për të gjithë ne se çfarë duhet të trajtohet dhe çfarë jo, dhe çfarë është një devijim dhe çfarë jo. Kjo duhet t'i lihet shoqërisë, secilit person për vete, dhe sigurisht edhe psikiatrit të tij personal (në krahasim me shoqërimin e tyre profesional). Do të thotë: shoqëria do të vendosë nëse ka diçka që është e dëmshme për të tjerët (kleptomania, pedofilia, etj.), dhe pastaj duhet të trajtohet edhe nëse pacienti nuk ka shprehur dëshirën për të (në raste ekstreme mjaftueshëm). Në rastet kur nuk ka dëm social, vetë personi do të vendosë nëse ka nevojë/dëshiron trajtim apo jo. Dhe sigurisht që psikiatri të cilit i drejtohet (dhe jo shoqata) mund të thotë se nuk është i gatshëm ta trajtojë këtë çështje për shkak të vlerave të tij. Në çdo rast nuk shoh vend për vendime kolektive të një shoqate profesionale për çështje të tilla.

Mendoj se kjo foto sqaron edhe pse për mendimin tim ka padyshim dhe është një arratisje nga futja e dimensioneve të vlerave në psikiatri. Me sa kuptoj në këtë model, ne e shmangim këtë, kështu që për mendimin tim psikiatri me siguri mund të bëjë një dallim midis vlerave dhe fakteve, ashtu si fizikani apo filozofi. Meqenëse nuk jam ekspert, nuk kam asnjë dyshim se mund të bëhet një gabim në këto fjalë dhe do të isha i lumtur nëse do të më korrigjoni.

E njëjta gjë vlen edhe për statusin e një personi të shtrirë në terapi intensive kur zemra i rreh dhe mendja i ka pushuar së punuari. Kundërshtarët për mendimin tim, që në sytë e mi janë të gabuar dhe të dëmshëm, nuk janë "injorantë", siç thua ti. Në fund të fundit, këto nuk janë fakte apo njohuri të asnjë lloji, ndaj dhe unë e kundërshtoj përdorimin e këtij termi në lidhje me to. Për mendimin tim ata janë moralisht të gabuar dhe prandaj janë të dëmshëm. Përsëri, është shumë e rëndësishme për mua të jem i kujdesshëm në dallimin midis vlerave dhe fakteve. Pikërisht për këtë arsye mjeku nuk ka asnjë vlerë të shtuar në lidhje me këtë pyetje.

Fakti që ju përmendët në fjalët tuaja këtu se në praktikë kjo deklaratë u dorëzohet mjekëve nuk është gjë tjetër veçse delegim autoriteti dhe asgjë më shumë. Ky nuk është një përcaktim profesional. Mos i përzieni më vlerat dhe faktet. Faktikisht ua dorëzoni mjekëve vendimin për përcaktimin e vdekjes (siç e përshkruani veten në kapelën tuaj si mjek), por kjo nuk do të thotë se është një vendim fakto-profesional. Kjo bëhet vetëm për lehtësi dhe efikasitet, dhe në fakt është delegimi i kompetencave të legjislativit te mjeku vetëm për të shkurtuar dhe thjeshtuar procesin.Përcaktoni vdekjen, edhe pse është një përcaktim vlerash). Të vendosësh se çfarë funksionesh ka ai person në një situatë të tillë dhe cilat janë shanset e tij për t'u rikthyer në jetë është një vendim profesional. Vendimi nëse në një situatë të tillë ai konsiderohet i vdekur - është një vendim me vlerë të pastër. Ajo nuk ka asnjë lidhje me faktet. Ndryshe nga sa keni shkruar, vendimi halakik për jetën dhe vdekjen nuk është "ndryshe nga vendimi mjekësor". Struci se nuk ka gjë të tillë si një "vendim mjekësor" në lidhje me jetën ose vdekjen. Ky është një vendim me vlerë të pastër (siç përshkruhet më sipër). Është me të vërtetë e vërtetë që një vendim ligjor mund të jetë i ndryshëm nga ai halakik, pasi këto të dyja janë kategori të ndryshme normative (dhe jo faktike).

Ne jemi plotësisht dakord që homoseksualët nuk janë kriminelë. Por sigurisht nuk jemi dakord që homoseksualët (që praktikisht ushtrojnë prirjen e tyre) nuk janë kriminelë. Jemi dakord që veprimet e tyre nuk janë krim, dmth ofendim moral (përmenda se në kampin fetar ka nga ata që mendojnë ndryshe, unë nuk jam prej tyre), pasi ata nuk i dëmtojnë të tjerët. Por halakhic dhe Torah janë kriminelë, kështu që nga pikëpamja fetare dhe halakhike ata janë kriminelë në të njëjtin kuptim si një vrasës apo grabitës (por janë edhe kriminelë moralisht). Shkalla e fajit është një çështje tjetër e qartë. Këtu hyn shkalla e zgjedhjes dhe kontrollit që ata kanë dhe shkalla e vetëdijes se ky është një ndalim (një person laik nuk e konsideron këtë një akt të paligjshëm sigurisht). Ashtu si një kleptoman përballë një hajduti të rregullt.

Është e rëndësishme për mua të theksoj se për sa i përket trajtimit të homoseksualëve jam edhe më liberal nga sa prisnit. Për mua, edhe ata që praktikisht e kuptojnë këtë çështje kanë të drejtën e trajtimit të zakonshëm njerëzor në komunitet (përveç nëse ai e tund me dorë dhe i predikon, që është predikim për delikuencë sipas ligjit). Një person që është një kriminel në sferën e tij personale dhe private është një anëtar legjitim i komunitetit, veçanërisht nëse është në një situatë kaq të vështirë për t'u përballur. Unë kam shkruar për këtë gjerësisht në të kaluarën, dhe ju jeni të mirëpritur ta shihni për shembull  Këtu dhe gjithashtu Këtu. Ju pyesni veten pse gjërat nuk dolën në përgjigjen time në gazetë, kjo sepse unë komentova atje vetëm për argumentet që ngritët në artikullin tuaj dhe jo për thelbin e çështjes. Nëse shihni fillimin e përgjigjes sime më të gjatë në kolonë e mëparshmja Faqja ime, do të zbuloni se kam shkruar në mënyrë eksplicite se jam dakord me shumicën e konkluzioneve tuaja praktike. Për fat të keq sistemi nuk më lejoi të zgjeroja përgjigjen në gazetë. Kjo është arsyeja pse bëra "disa përmirësime" në dy kolonat e fundit këtu në faqe dhe në diskutimin që pasoi (në talkbacks).

Dhe do ta përfundoj me një mimara që e citove si “kolegja ime”, siç thua ti (madje më vjen turp të përmend emrin tim me një goditje me një gjigant kaq shkencor). Është me të vërtetë e vështirë të ndryshosh apo të thyesh një paragjykim. Por pyetja e madhe është nëse në rastin Didan ky është me të vërtetë një paragjykim, apo nëse është një pozicion tjetër vlerash (çdo pozicion vleror, duke përfshirë edhe tuajin dhe sigurisht timin, është një paragjykim në një farë mënyre). Tabuja dhe qëndrimi social në shoqërinë fetare ndaj homoseksualizmit (që për mendimin tim nuk ka të bëjë fare me ndalimin, pasi ndalimet e zanateve në Shabat nuk janë më pak të rënda dhe nuk marrin një trajtim të tillë) janë me të vërtetë një paragjykim për mendimin tim (sepse bëhen supozime faktike, jo vetëm vlera). Por vetë pikëpamja e homoseksualitetit si një ndalim nuk është një paragjykim por një normë halakhike (edhe pse për të ardhur keq për mendimin tim). Qëndrimi ndaj normave të tilla (si ndaj çdo norme) natyrisht varet nga bindjet e secilit prej nesh. Unë personalisht kam besim në dhënësin e Tevratit, se nëse ai e ka ndaluar, ndoshta ka diçka problematike në lidhje me të (gjë që në varfërinë time nuk arrita ta vëreja). E përkul mendjen ndaj urdhrit të tij. Por meqenëse këto janë çështje besimi, nuk do të doja që psikiatria të merrte qëndrime, dhe sigurisht jo të vendosura, për to (ashtu si me atë që ndodh me kungimin në gojën e kushërinjve tanë katolikë), dhe ja ku jemi përsëri në mundësia dhe nevoja për të shkëputur psikiatrinë nga grupet. Dhe për këtë zotërinjtë tanë kanë thënë tashmë (po aty, po aty): Jepini Cezarit atë që Cezarit…

Sinqerisht,

Michi Avraham

[1] Më duhet të them se së bashku me dy nga artikujt e Yoav Sorek, ai i botuar në të njëjtën suplement dy javë më parë dhe ai i botuar në faqen e internetit të suplementit Shabbat (fq. Shih), ky është diskutimi më inteligjent dhe më i rëndësishëm i njohur për mua në shtyp ose fare për këtë temë. Në nderin tim të marr pjesë në të.

8 Mendime mbi "Mbi devijimin, ekspertizën dhe vlerat - Përgjigje ndaj artikullit të Prof. Yoram Yuval, "Ata nuk devijojnë", Shabbat P. P. Akef - Kolona e vazhdimit (kolona 26)"

 1. rival:
  Paqe,

  Fillimisht, dua të theksoj se më pëlqeu shumë dhe mësova nga korrespondenca dhe ligjërimi, thellësia e tij, madje edhe përfundimet me të cilat jeni të dy në parim.

  Megjithatë, ende nuk e kuptoj pse ju insistoni ta përkufizoni devijimin si një prirje ndaj delikuencës dhe jo thjesht devijim nga norma? Shkalla e devijimit nga norma që kërkon ndërhyrje ose trajtim është vërtet e vlefshme, por vetë devijimi nga normalja është legjitime.
  Kërkoj falje që e ktheva Foucault-in në ligjërim, por në Çmenduria e epokës së arsyes, Foucault trajtoi pikërisht këtë dhe e kuptoj që do të arrijmë të njëjtat përfundime dhe të njëjtën temë të dallimit midis fakteve (vetë devijimi nga kurba normale) dhe vlerat (ne të gjithë devijojmë Ose katalogimi është i vlefshëm)

  me mirënjohje

  rival
  ------------------------------
  Rabini:
  Përshëndetje kundërshtar.
  Nuk ka asnjë pengesë për të përcaktuar devijimin në këtë mënyrë. Përkufizimet janë një çështje për ju. Por unë mendoj se ky nuk është përkufizimi i pranuar dhe sigurisht jo ajo që rabini Levinstein synonte dhe për të cilën po diskutojmë këtu. Prandaj, ne (Yoram Yuval dhe unë) ramë dakord që të mos e përkufizojmë atë në një mënyrë matematikore dhe neutrale. Në përdorimin e përditshëm, "devijimi" është një frazë me një konotacion të qartë negativ. Sipas sugjerimit tuaj, rabini Levinstein thjesht tha diçka të parëndësishme dhe të pavlerë, kështu që pse të diskutojmë për këtë?! Nuk ka dyshim se homoseksualiteti faktik karakterizon një pakicë në popullatë. Debati (me rabin Levinstein) ka të bëjë me trajtimin e duhur të tij (edhe këtu Yuval dhe unë pajtohemi, përveç terminologjisë dhe rëndësisë së autoritetit profesional për diskutim). Në një mënyrë apo tjetër, të gjitha debatet këtu janë në planin e vlerës dhe jo atë fakto-matematikor.
  Nuk e kuptova komentin tuaj për Foucault. Në fund të fundit, ne vetë e kemi kthyer Foucault në diskurs (pasi ramë dakord për qëndrimin e përgjithshëm negativ ndaj tij), sepse këtu ai ka vërtet të drejtë (ora në këmbë, etj.). Ne të dy ramë dakord me deklaratën e Foucault-së (në librin që përmendët) se diagnoza psikiatrike bazohet në supozime vlerash dhe kulturore. Por unë mendoj se pikërisht kjo është arsyeja pse psikiatri nuk mund të mbajë kapelën e tij profesionale në një debat këtu (në fund të fundit, këto janë vlera dhe jo fakte).
  Ky (dhe vetëm ky) është debati mes nesh tani. Një debat krejtësisht i njëjtë ka të bëjë me rëndësinë e autoritetit profesional të një mjeku në lidhje me përcaktimin e momentit të vdekjes. Por ky është i njëjti argument në vetvete.

 2. të caktuara:
  Problemi moral me të gjitha ndalesat e incestit është se personi jo vetëm që mëkaton veten, por ndihmon dhe forcon partnerin e tij në ofendim.

  Kur marrëdhënia e ndaluar është e institucionalizuar dhe e dukshme për shumë njerëz pa turp, atëherë i shtohet dimensioni i shembullit negativ të shumtëve dhe deklaratës publike se kjo është e lejueshme, një deklaratë që ka një efekt shkatërrues për djemtë që janë ende në gjendje të rëndë. dyshimi, dhe një shembull negativ mund të ofendojë ndalimin.

  I gjithë Izraeli është i ndërthurur dhe veprimet e individit kanë implikime për të gjithë sundimin. Qofshim të privilegjuar të gjithë të shenjtërohemi dhe të përmirësohemi një nga një në atë që ai ka nevojë për përmirësim, dhe kështu të sundojmë drejt të gjithë botën.

  Me respekt, S.C. Levinger
  ------------------------------
  Rabini:
  pershendetje.
  Duke vepruar kështu, ju e keni kthyer çdo ndalim të çdo lloji në një shkelje morale. Në fund të fundit, sipas shëmbëlltyrës së vrimës në anije, edhe shkeljet që nuk përfshijnë një person tjetër ndikojnë në fakt në fatin e tij. Pra, sipas kësaj i gjithë Tevrati është moral.
  Nëse nuk shpjegoni se ndalimi në vetvete është moral, nuk ka kuptim të flasim për atë moral për shkak të dimensionit të tij të dështimit dhe dëmtimit. Kjo është një tautologji fisnore.

 3. të caktuara:
  Në SD XNUMX Elul XNUMX

  Për rabin Avraham Neru - Përshëndetje,

  Në të vërtetë, të gjitha shkeljet e vullnetit të Zotit janë të pamoralshme, ne ia detyrojmë atë nderit të Krijuesit, si nga të qenit 'pronari i shtëpisë' mbi botën, ashtu edhe nga mirënjohja për të gjithë hirin e tij ndaj nesh.

  Në të njëjtën kohë, disa ndalime të incestit, të cilat na ngrenë në ndërtimin e një jete të shëndetshme familjare, të mbizotëruara jo vetëm nga instinkti, por nga vlerat e dashurisë, besnikërisë dhe mirësisë, në bazë të të cilave babai dhe nëna përfitojnë nga njëri-tjetri dhe mbjellin pafund. dashuri dhe përkushtim.

  Por përveç nderit të Krijuesit, ka edhe një detyrë elementare respekti ndaj prindërve. Sa dëshpërim u shkaktohet prindërve kur fëmija i tyre bie në një jetë, e gjithë qenia e së cilës është një ndalim i ashpër, një jetë në të cilën nuk ka asnjë shans për të krijuar një 'Brez të Bekuar të Bekuar' që do të vazhdojë rrugën e Judaizmit?

  Një person që e di se sa kanë investuar prindërit për të dhe sa kanë dhënë jetën për ta sjellë në botë për ta rritur dhe edukuar - është i detyruar të bëjë çdo përpjekje për të dalë nga ra.

  Ashtu si prindërit shpesh kalojnë nëpër trajtime të vështira, si fizikisht ashtu edhe mendërisht, për të pasur privilegjin të përqafojnë një fëmijë, dhe nëse nuk ia dalin me këtë trajtim, provoni një trajtim tjetër dhe mos u dorëzoni - tani i takon fëmijës. i cili kishte të njëjtën shumë për të investuar që të përfitonin prindërit e tij.vajza çifute'. Ky është minimumi që ai mund t'ua kthejë atyre për të gjitha favoret e tyre ndaj tij.

  Edhe terapistët që nuk janë të sigurt se dikush mund të ndryshojë, thonë se ka suksese. Edhe kur tendenca homoseksuale është e fortë dhe e dallueshme, e cila më pas është shumë e vështirë për t'u ndryshuar - thotë Dr. të vendosur dhe me besim të fortë, mund të krijojnë familje, me ndihmën e kujdesit të duhur profesional.

  Me respekt, S.C. Levinger

  Birësimi dhe zëvendësimi, përveçse nuk zgjidh problemin e ndalesës, përfshijnë pikëllimin për prindërit nga të cilët është marrë fëmija. Rritja e kërkesës për birësim për çiftet e të njëjtit seks do të çojë në mënyrë të pashmangshme në një tendencë të shërbimeve sociale për të rritur 'ofertën' duke mbipërdorur birësimin në vend që të përpiqet ta lërë fëmijën në duart e prindërve të tij.

  Aq më tepër që 'marrënia surrogate' është një shfrytëzim i shqetësimit të tmerrshëm të familjeve. Asnjë grua e arsyeshme nuk do të kalojë vuajtjet e shtatzënisë dhe lindjes, në mënyrë që një fëmijë t'u jepet të huajve, por përkundrazi ajo është në një shqetësim të tmerrshëm financiar ose mendor, dhe kush e di nëse organizatat kriminale dhe regjimet e korruptuara nuk janë të përfshira?
  ------------------------------
  Rabini:

  pershendetje.
  Siç shkrova, e gjithë kjo mund të jetë e vërtetë dhe megjithatë është një argument i parëndësishëm për diskutimin. Pyetja është se cila është natyra e vetë ndalimeve dhe jo nëse ka aspekte morale ndihmëse.
  Përtej kësaj janë disa shënime mbi trupin e gjërave:
  Është Krijuesi që e krijoi njeriun me prirjet e tij. Nuk jam i sigurt se shoh një detyrim moral për njeriun për ta ndryshuar atë.
  2. Frustrimi i prindërve mund të ekzistojë, por mund të ketë raste që nuk ekziston. Po pastaj? A do ta ketë ajo detyrën morale? Përtej kësaj, megjithëse nuk kam kontrolluar, por mendoj se ka çifte të tilla që rritin fëmijë që ruajnë varret. Unë mendoj se "nuk ka asnjë shans" është një frazë shumë e fortë.
  3. Njeriu nuk “ra” por “u kap”.
  4. Të gjitha këto argumente flasin për detyrën për të ndryshuar (nëse është e mundur), por nuk tregojnë për një problem moral në vetë aktin.
  5. Një person nuk ka pse të ndryshojë stilin e jetës së tij sepse shqetëson prindërit e tij. Dihet nga Riki që u citua në Rama Yod se djali nuk duhet t'u bindet prindërve në zgjedhjen e një bashkëshorti, dhe unë e zgjerova këtë në artikujt e mi për nderimin e prindërve.
  6. Ka shumë terapistë që raportojnë dështime dhe dëme të tmerrshme. Unë nuk hyra në pyetjen nëse trajtimi nuk mund të funksiononte, por ju e përshkruani situatën në një mënyrë shumë rozë. Kërkesa që një person të marrë rreziqe të tilla duhet të jetë mbi një bazë shumë të fortë. Dhe përsëri, në planin fetar sigurisht që ekziston një kërkesë e tillë, por për ta parë atë si një detyrim moral kam shumë dyshime. Asnjë mirënjohje nuk e detyron një person të hyjë në vuajtje të tilla të tmerrshme dhe rreziqe mendore. Është shumë më e lehtë dhe më e dëshirueshme (morale, jo halakike) që prindërit të shkojnë në terapi konvertimi që do t'ua ndryshojnë mendjen dhe do të largojnë zhgënjimin.
  7. Komentet e fundit janë një përshkrim shumë i njëanshëm dhe i njëanshëm (dhe unë përdor një gjuhë shumë të butë). Është e qartë për ju që nëse nuk do të ishit realisht kundër dhe kësaj situate nuk do ta shihnit kështu. Surrogacia është një marrëveshje midis të moshuarve. Dhe çfarëdo që mund të lindë prej saj, duhet të përpiqet dhe ta parandalojë atë. Nuk e vonon vetë aktin. Dhënia e bamirësisë gjithashtu mund t'i bëjë njerëzit të mbeten pa para dhe ata mund të vjedhin. Thuhej se Yigal Amir kishte një besim fetar që mund të çonte në vrasje dhe akte ekstreme. A është kjo arsyeja pse duhet hequr dorë nga besimi fetar?

  Si rregull, kur ngrini të gjitha llojet e argumenteve dhe për ndonjë arsye të gjithë deri në pikën e fundit në të njëjtin drejtim, unë do të dyshoja dhe do të rishqyrtoja gjykimin tim.
  ------------------------------
  të caktuara:
  Pa hyrë në një diskutim të hollësishëm të të gjitha pikave që ngritët - do të bëj vetëm një koment për rreziqet e diskutuara në terapitë e konvertimit.

  Para së gjithash, duhet kuptuar se jo i gjithë trajtimi i ofruar është i përshtatshëm dhe ka trajtime që mund të jenë të përshtatshme për dikë dhe mund të jenë shkatërruese për një tjetër, ashtu si me ilaçet, ku ajo që ndihmon njërin mund ta çojë tjetrin në portat e vdekjes. pra si në mjekësi çdo gjë duhet bërë nga një psikolog tjetër specialist Diagnozë e kujdesshme dhe përshtatje e kujdesshme e natyrës së trajtimit ndaj personit.

  Dhe së dyti, njeriu duhet të jetë i vetëdijshëm se shkenca është mjaft e hutuar në errësirë ​​kur bëhet fjalë për të gjithë çështjen e homoseksualitetit (nga rruga, një pjesë e madhe e errësirës është vullnetare, duke bllokuar me vetëdije çdo përpjekje për të gjetur një rrugëdalje, sepse përvoja në vetvete është një herezi për legjitimimin e identitetit homoseksual).

  Një nga rreziqet kryesore që i atribuohen përpjekjeve për shërim është frika e dëshpërimit total për shkak të dështimit të përpjekjes së trajtimit. Megjithatë, kur e dini paraprakisht se këto janë trajtime novatore dhe eksperimentale - niveli i pritshmërive është shumë i moderuar, dhe rrjedhimisht zhgënjimi i dështimit nuk e rrëzon personin. Dhe kuptoni se ajo që nuk ka 'ikur' për momentin në këtë mënyrë, mund të ketë sukses nesër në një drejtim pak më ndryshe, 'dhe nëse jo nesër, atëherë pasnesër' 🙂

  Nga njëra anë, duhet nisur nga pikënisja e të besuarit se Zoti i ka paraqitur një sfidë të madhe njerëzimit për të gjetur një kurë për këtë prirje që është në kundërshtim me Torën. Nga ana tjetër, duke e ditur se rruga përpara është e gjatë dhe nuk kemi gjetur ende një zgjidhje të qartë.

  Ky është rasti me të gjitha problemet e njerëzimit, kur përpiqet të gjejë një kurë - të avancuar. Ndonjëherë kalojnë dekada, ndonjëherë qindra, e akoma më shumë, e megjithatë mos u dëshpëroni dhe mos u zgjatni dhe vazhdoni të kërkoni në çdo drejtim të mundshëm, derisa befas të vijë një zbulim.

  Me respekt, S.C. Levinger
  ------------------------------
  Rabini:
  Së pari, këto janë raporte nga psikologë ekspertë.
  E dyta, përderisa nuk kanë gjetur mjekim dhe gjithçka është plot mjegull siç thoni ju, atëherë çfarë prisni nga burri? Të jesh i moralshëm dhe të mos jesh gay pa trajtim efektiv?
  ------------------------------
  të caktuara:

  Çfarë duhet bërë?

  A. Kërkoni zgjidhje.
  Konsultimi me profesionistë dhe leximi i literaturës profesionale mund t'i sjellë një personi njohuri të reja për personalitetin e tij dhe shkaqet e problemit të tij, nga të cilat ai mund të gjejë vetë zgjidhje të reja, ndoshta edhe drejtime që ekspertët nuk i kanë menduar.

  B. Bëjeni vështirësinë një sfidë.
  Ashtu si njerëzit kënaqen duke u përpjekur të hapin një çështje të paqartë në Gemara ose në 'Edges'. Këtu djali mori një sfidë magjepsëse - për të goditur enigmën e jetës së tij. Pyesni veten se çfarë i zgjon dashurinë dhe pasionet e tij dhe çfarë i qetëson ato? Identifikoni cilat janë cilësitë që ngjallin dashurinë e tij për bashkëmoshatarët e tij? Dhe ndoshta ka edhe një grua me cilësi të tilla që mund të ngjallin edhe dashurinë e tij dhe më vonë ndoshta edhe të shkrijnë ngecjen në tërheqjen seksuale 'ekstra-gjinore'.

  e treta. Zhvilloni gjithashtu disa ndjenja dhembshurie ndaj 'të drejtëve'
  Ata që përballen me përvojën e padurueshme të vështirë të ecjes në një rrugë ku hasen vazhdimisht nga gra, çdo veshje e të cilave, apo jo, është krijuar për të stimuluar instinktin e atyre që kalojnë në rrugë.

  D. Të dijë të ‘parganizojë’ veten për çdo sukses qoftë edhe të vogël e të pjesshëm.
  Të mendosh se sa i kënaqur është Krijuesi i tij me çdo sukses dhe nga çdo refuzim i instinktit. Fillimisht do të shijojë shtyrjen e instinktit për disa orë; Më vonë për disa ditë, dhe më vonë për më shumë se kaq. Ashtu si instinkti i keq vjen herë pas here, fillon nga pak dhe vazhdon me shumë, ashtu 'në një masë të madhe' instinkti i mirë - vazhdon e vazhdon deri më sot!

  Zoti. Për t'u angazhuar në aktivitete interesante.
  Studimi, puna, muzika, vullnetarizmi e kështu me radhë. A nuk na mësoi kështu Faraoni, mbreti i Egjiptit: "Lëreni punën ta nderojë popullin dhe mos i shpëtoni me gënjeshtra", dhe ndryshe nga rabinët tanë që na mësuan:

  dhe. Mos u zhyt vazhdimisht në një 'problem'.
  Kaq e vërtetë, 'problemi' bëhet 'identitet'. Kuptoni se secili ka pasionet dhe rëniet e veta, dhe në kontrast me 'mirësinë e shumëfishtë' majat dhe sukseset janë të shumta. Ashtu si Egjipti ka të bëjë me dështimet, njeriu duhet të gëzohet disa herë për sukseset e jetës dhe veprat e mira, të cilat pikërisht ngaqë vijnë me pikëllim dhe vështirësi, janë shumë, shumë të çmuara për vendin.

  P. "Sepse gëzimi i Perëndisë është forca juaj".
  Sa më shumë njeriu e ndjen praninë e Zotit në botë - aq më i madh është gëzimi në të. "Kam kërkuar gjithmonë Zotin përpara meje, sepse nuk do të bie në të djathtën", dhe siç kërkuan ndjekësit: "Sepse me gëzim do të dalësh" - nga gëzimi. Të ndajmë me Zotin të gjitha lëvizjet e jetës, në njohjen e të gjitha të mirave dhe në kërkimin e të zhdukurve, për vetë personin dhe për të gjithë komunitetin. Kur i afroheni jetës me gëzim dhe butësi - hidhni të gjitha pengesat.

  Këto janë disa nga bazat e përballjes në mënyrë heroike, dhe me sa duket çdokush mund të gjejë nga përvoja e tij ose e saj dhe përvoja e të tjerëve më shumë këshilla të mira: "Lërini të mençurit dhe të mençurit të dinë më shumë".

  Me respekt, S.C. Levinger
  ------------------------------
  Rabini:
  pershendetje. Unë nuk u pajtova me asnjë fjali tuajën. Por ndërsa fillova të reagoja ndaj tyre (përzierje e përsëritur midis moralit dhe halakhah, një konceptim krejtësisht i shtrembëruar i moralit, e kështu me radhë e kështu me radhë), kuptova në një moment se kjo nuk ishte mosmarrëveshje. Gjërat janë thjesht skandaloze. Nëse më lejoni, mendoj se historia e mëposhtme, të cilën e kam dëgjuar dikur nga rabini Shalom Shevdron, e bën shumë të qartë çështjen. Ai tha se një herë pa një djalë që ra në rrugë dhe u plagos, e mori dhe filloi të vraponte për në spital. Gjatë gjithë rrugës, njerëzit nga dritaret dhe kalimtarët thërrisnin përshëndetje për të, si "Rabbi Shalom, ilaç i plotë" (në jidish, natyrisht). Dhe kështu ai vrapoi dhe vrapoi dhe të gjithë uruan. Pas pak minutash sheh para tij një grua që ecën drejt tij nga larg dhe sigurisht edhe ajo i bërtiti, si gjithë të tjerët, “Rabbi Shalom, shërim i plotë”. Ngadalë iu afrua dhe zëri i saj u dobësua disi. Në fund, kur më në fund e pa se kush ishte (= djali i saj, sigurisht) filloi të bërtiste e tmerruar. Në këtë pikë dëshirat dhe këshillat e saj mbaruan. Në përkthim të lirë: Një herë pashë një burrë që vuante gjithë jetën për shkak të një keqformimi të lindur. Gjatë gjithë jetës së tij, ndërsa ai ecte rëndë nën ngarkesën e tij, të gjithë i thanë: "Ti duhet ta bësh vështirësinë një sfidë" ose "Të fitosh njohuri për personalitetin tënd". Të tjerë madje i dhuruan këshilla falas: “Nga vështirësia do të ndërtohet”. Ai citohet të ketë thënë “Finale nga fshatrat”. Shtojini asaj “di si ta lavdërosh veten për çdo sukses, qoftë edhe të pjesshëm”. Të tjerët shkuan deri aty sa e informuan: “Ndjenjë keqardhje për ne që nuk vuajmë dhe nuk kemi vuajtur nga mundimet e supave” (= sa qejf ke!). Ose "Angazhohuni në ndjekje interesante, në vend që të zhyteni vazhdimisht në një problem". Dhe sigurisht, sigurisht, "gëzimi i Zotit është i fortë". Mehadrini nga Mehadrini do të shtonte këtu: “Vërtet, pothuajse askush nuk ia del me të vërtetë, por kam dëgjuar se në vëllimet e detit ka nga ata që marrin qindra ar në rrogat e tyre dhe pacientët (nëse do të ishin të pajisur me nderim të vërtetë sigurisht dhe nëse ata shkuan te profesionistë të vërtetë sigurisht) po ia doli. Zoti e ndihmoftë rabin Shalom.” Nuk jam i sigurt se si do të ndiheshit nëse do të ishit në një situatë të tillë dhe dikush do t'ju sillte gjithë këtë këshillë të mirë. Unë e di se çfarë do të ndjeja. Ju mbaruat dhe thatë se secili nga përvoja e tij mund të gjejë më shumë këshilla të mira. Unë ju them të vetmen këshillë të mirë që nxjerr nga përvoja ime në lidhje me një situatë të tillë: se gjëja e fundit që ka nevojë është këshilla e këtij lloji dhe të ngjashme. Mendoj se do të ishte më mirë që ai të pranonte të vërtetën dhe të thoshte se ne nuk kemi këshilla, por çfarë të bëj dhe Ati im në qiell më ka dekretuar (dekretim fetar dhe imoral).
  ------------------------------
  Tomer:

  Rabini Michi,
  Ka mundësi që fjalët e rabin Levinger të thuhen me ton të qetë, sepse ai është larg problemit. Ai dhe të tjerët mund të mos ndihen si nëna e atij djali. Kjo nuk do të thotë se nuk është përgjigja e duhur. Pas gjithë keqardhjes dhe problematikës së situatës, fjalët e tij përmbledhin mjaft keq atë që pritet të bëjë një homoseksual fetar. Më shumë se kaq - fjalët e tij përmbledhin jo keq atë që çdo hebre pritet të bëjë. Është e mundur të kesh mëshirë për çdo person (mëshira është një çështje relative siç dihet), të gjithë kemi probleme dhe telashe dhe pikërisht kështu duhet të sillet një çifut.
  ------------------------------
  Rabini:

  pershendetje.
  Së pari, fakti që dikush është larg problemit, duhet të bëjë që ai të afrohet ose të mos flasë me një tjetërsim dhe një sloganizëm të tillë.
  Nuk po flisja vetëm për përgjigjet, por për tonin me të cilin u thanë. Por edhe vetë përgjigjet janë të pasakta. Së pari, këtu nuk ka asnjë problem moral dhe aty filloi i gjithë diskutimi. Së dyti, shumica e këtyre këshillave nuk janë të dobishme. Disa e paraqesin realitetin në mënyrë selektive dhe të njëanshme. Një pjesë tjetër e ngushëllon me ngushëllime boshe. I njëjti person që vuan mund të vendosë të kapërcejë Karin dhe ndoshta do t'ia dalë, por nuk mund t'i këshilloni nga ana që Kari do ta kapërcejë dhe se gëzimi i Zotit është kështjella e tij. Dhe pastaj shtojini atij se është imoral sepse i zhgënjen prindërit dhe Krijuesin e tij.
  Përveç kësaj, shanset janë që ai të mos ia dalë dot, ashtu si secili prej nesh nuk do të ishte i suksesshëm në situatën e tij. Unë do të prisja një referencë edhe për këtë. Thuaji se nuk është e tmerrshme, pasi është një detyrë shumë e vështirë dhe pothuajse e pamundur. Kjo është në vend që të citohen vargje boshe dhe ekspertë të paqartë të përzgjedhur me piskatore dhe të mos e ndihmojnë (përveç nëse janë "profesionistë", ndryshe nga të gjithë psikiatër në botë, por nëse ai beson dhe është i vendosur.
  Nëse jeni mik i ngushtë i një personi të tillë dhe keni aftësinë për ta motivuar atë për veprime më të vendosura dhe për ta mbështetur atë - mund të jetë e mundur. Por jo si një këshillë e përgjithshme e shkollës për t'u përballur me një situatë kaq të tmerrshme.
  Vërejtjet e mia do të dalin së shpejti këtu, dhe atje do të bëhet pak më e qartë.
  ------------------------------
  të caktuara:

  Në SD XNUMX Elul XNUMX

  Të nderuar zotërinj,

  Të enjten e kaluar, rabini Michael Avraham Neru pyeti "çfarë duhet të bëjë njeriu" për të dalë nga situata e tij. Dhe vendosa të bëj një vullnet të drejtë dhe iu përgjigja pyetjes së tij siç e dija dhe si përvojën time.
  Si një hebre i NH-së, i cili, si gjithë të tjerët, 'sa aventura ishte dëshmitar', kaloi nëpër kriza dhe dallgë, ulje-ngritje, etj., etj. - Unë arrita të përmbledh mënyrat e veprimit dhe të menduarit që duhej të ndihmoni në trajtimin e problemeve të mia dhe mund të ndihmojë të tjerët të merren me problemet e tij.

  Me të vërtetë harrova një pikë tjetër, e cila doli në fjalët tuaja, dhe ndoshta është para së gjithash:

  H. Ruani qetësinë dhe qetësinë në situatat më stresuese.
  Çfarë do të japë dhe çfarë do t'ju bëjë të humbni durimin? Kur veproni nga ankthi, konfuzioni dhe 'stresi' - do të përfshiheni dhe do të zhyteni në baltë gjithnjë e më shumë.
  Pra, kapeni veten dhe analizoni me qetësi situatën. Do ta mësoni këtë temë nga librat dhe nga profesionistët; Dhe jo më pak e rëndësishme, mësoni vetë: të dini se çfarë ju rrëzon dhe çfarë ju rrit? Çfarë është shqetësuese dhe çfarë është qetësuese?
  Në fakt, kjo është ajo që bëjnë psikologët dhe këshilltarët: ulen me ju dhe bëjnë një 'aritmetikë mendore' me ju, dhe nga kjo ju arrini të kuptoni rrënjët e problemit dhe mënyrat për ta zgjidhur atë.

  Me respekt, S.C. Levinger

  Nuk është i qartë komenti juaj për ‘nënën e fëmijës’, e cila e merr seriozisht gjendjen e djalit të saj. Edhe unë komentova shqetësimin e tmerrshëm të prindërve përballë problemit të djalit të tyre, një shqetësim që ekziston edhe nëse ata e pushtojnë klithmën e tyre në zemrat e tyre.
  Edhe Yitzchak, i cili ecën sipas urdhrit të Zotit për të lidhur - i dhemb zemra për pikëllimin e nënës së tij që 'i ndërroi fytyrën, djalit që lindi për nëntëdhjetë vjet, ishte për zjarr dhe ushqim, më vjen keq për nënën që qaj dhe qaj'. Qofshim të bekuar si Jozefi që imazhi i portretit të prindërve tanë do të na qëndrojë përballë gjatë sprovës së vështirë.
  ------------------------------
  Rabini:

  pershendetje.
  Së pari, edhe pse shikoj përreth nuk gjej këtu një njeri të drejtë që dëshiron t'i plotësojë dëshirën, më duhet të kërkoj falje për mprehtësinë e gjërave që shkrova në furtunën e debatit. Z. si zakonisht vëren me aludim dhe mirësjellje, kurse unë në paudhësitë e mia një burrë stuhi.
  Më duket se në prapavijë ishin pohimet që ju bëtë për imoralitetin e çështjes me të cilat nuk pajtohesha fort dhe më lanë mbresa dhe vulë edhe në fjalët e tjera të hidhura që erdhën më vonë. Mendoj se ka pasur edhe njëanshmëri në paraqitjen e gjërave dhe ajo më është dukur paksa e tjetërsuar.
  Së fundi, mund të jetë e mundur të gjesh ndihmë në komentet e tua për një person që është i pavendosur, por gjithsesi mendoj se është më mirë t'i vendosim ato në një kontekst pak më ndryshe, siç e kam vërejtur gjatë gjithë diskutimit.
  Gjithë të mirat dhe përsëri më fal.
  ------------------------------
  Schatz. Levinger:

  Thuaji të sëmurit: je i humbur. Nuk ke shanse. Nuk ka kuptim të shkosh fare në spital. Shkoni direkt në varreza.

  Pastaj ankohuni për vetëvrasje. Dhe ndoshta djemtë e mirë të llojit tuaj i sjellin të vuajturit në dëshpërim dhe vetëvrasje?
  ------------------------------
  Rabini:

  Ka edhe një mënyrë tjetër. Është e mundur t'u jepni këshilla praktike (edhe pse ka shumë pak për fat të keq dhe ia vlen ta sqaroni sinqerisht dhe jo të zbardhoni), por pa këshilla jo këto këshilla, dhe pa komoditetet problematike që ju ofruat vetëm sa do ta thellojnë zhgënjimin (ndërsa i fortë në gëzimin e Zotit).
  Dhe sigurisht nuk është e drejtë t'u vihet një tablo rozë dhe jo e besueshme (sikur këto dështime të jenë terapistë joprofesionistë dhe sikur besimtari të ketë sukses).
  Dhe aq më pak e vërtetë për t'u shpjeguar atyre se ata janë të pamoralshëm sepse prindërit e tyre kanë investuar në to dhe Krijuesi i tyre pret prej tyre dhe ata thjesht dështojnë dhe janë rritur në besimin e tyre. E ke seriozisht? Kështu përgjigjen mundimet (R. Barar dhe Yitzha AA, XNUMX)?
  Dhe gjithashtu në lidhje me konceptin e moralit që keni paraqitur. Dhe nëse prindërit e mi do të donin që unë të mbaja njëqind kilogramë në shpinë gjithë jetën time, do të duhej ta bëja për mirënjohje? A ka një akuzë të tillë morale? Tashmë ju kam kujtuar Maharikun për zgjedhjen e bashkëshortit. E permend se po diskutojme per moral dhe jo per halakhah. Duhet të ketë një akuzë të tillë halakhike. Por të thuash që ka një ngarkesë morale? Falja, është thjesht e shtrembër. Në përgjithësi, mirënjohja ndaj Zotit nuk është aspak e thjeshtë dhe për mendimin tim nuk i përket moralit por filozofisë. Shihni artikujt këtu:
  https://mikyab.net/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%94%D7%9B%D7%A8%D7%AA-%D7%98%D7%95%D7%91%D7%94-%D7%91%D7%99%D7%9F-%D7%9E%D7%95%D7%A1%D7%A8-%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%A0%D7%98%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%99%D7%94/מעבר Për të gjitha këto, është shumë e rëndësishme t'i ngushëlloni ata që edhe nëse dështojnë, pothuajse të gjithë të tjerët nuk do ta përballonin. Dhe ne kemi gjetur tashmë në Ketubot Lag nëse jo për të Hananiah Mishael dhe Azariah segmente të lidhura me fotografin, të emërtuara mirë në ndryshimin midis vuajtjes së lehtë të vazhdueshme dhe vuajtjes së madhe, por lokale dhe momentale.
  ------------------------------
  Schatz. Levinger:

  Fjalët për mundësitë e suksesit janë fjalët e Dr. Zvi Mozes, drejtor i Institutit Shiloh, një nga profesionistët më të mirë në sektorin tonë. Dhe shprehimisht thotë se në rast se prirja e qartë për të ndryshuar është shumë e vështirë, por njerëzit që janë shumë të vendosur dhe me besim të fortë mund të kenë sukses me drejtimin e duhur profesional.

  Pjesa tjetër e vërejtjeve të mia janë gjëra të qarta. A mendoni se rabini Kolon kishte për qëllim të lejonte një person të martohej për t'u kujtuar? 🙂 Kush e lejoi një burrë të ndiqte prindërit e tij në altarin e pasioneve të tij? Nëse ai nuk ikën në pallat, ai do të veshë të zeza dhe do të mbështillet me të zeza, etj. ”dhe nuk do të shkatërrojë jetën e prindërve të tij në pikëllim të tmerrshëm.

  Askush nuk shpëton nga hallet e tij në mjerim. Pyetni çdo punonjës social dhe ai do t'ju thotë
  , Se themeli i elementeve është nxjerrja e personit nga ndjenja e viktimës. Sapo një person të marrë përgjegjësinë për fatin e tij - ai tashmë do të gjejë rrugën për t'u shëlbuar. Dhe nëse është e egër - është gjithashtu e egër, gjuha e zemërimit..
  ------------------------------
  Rabini:

  Me gjithë respektin për "sektorin tonë" po injoroni pozicione krejtësisht të ndryshme që sot janë pothuajse një konsensus profesional (unë nuk jam ekspert dhe kam edhe disa dyshime për këtë konsensus, e megjithatë ju e injoroni me një lëvizje të lapsit vetëm sepse ka thënë filani doktor). Për më tepër, edhe vetë fjalët e tij, të paktën siç i keni cituar ju, janë shumë ngurruese. Mund të them gjithashtu se nëse jeni shumë besimtar dhe shumë i vendosur dhe prirja juaj nuk është e plotë, mund ta kapërceni. Sa jane atje? Dhe sa të tjerë? Sa prej tyre ia dolën? A ka dhënë numra? Shkenca punon me vleresime sasiore dhe jo me parrulla (ndoshta ai i solli te gjitha, por nga ajo qe thate nuk pashe asgje).

  Pjesa tjetër e vërejtjeve tuaja janë vërtet të qarta, ashtu si paraardhësit e tyre. Kush tha këtu se Mahariku synonte të lejonte kujtimin? Dhe se kemi të bëjmë me gjyqtarë?! Nëse nuk e kuptove, unë do të shpjegoj pretendimin tim. Metoda juaj ka një detyrim moral për të përmbushur pritshmëritë e prindërve, sepse ata më lindën dhe investuan tek unë. Pra, nëse më kërkojnë të martohem me një bashkëshort të caktuar dhe jo me një anonim - sipas jush duhet t'u kisha bindur, apo jo? Sigurisht që është. Por çfarë të bëjë, ai thotë jo (dhe kështu sundoi edhe në Rama). Ku është morali këtu? Kuptimi: Nuk ka asnjë detyrim moral për t'iu bindur prindërve në zgjedhjen e bashkëshortit. Ata nuk kanë të drejtë të më bëjnë kërkesa për jetën time. Pra, çfarë rëndësie ka nëse mbahet mend apo jo? Dallimi mes tyre është halak, por ju folët për një detyrim moral për të përmbushur kërkesat e prindërve dhe nuk ka asnjë ndryshim në këtë çështje. Përkundrazi, zgjedhja e një femre në vend të një mashkulli është një vuajtje e madhe dhe thuajse e pamundur për djalin, por zëvendësimi i një bashkëshorti me një tjetër është një gjë e lehtë e pashoqe. Pra, pse ai nuk duhet ta bëjë këtë? Dhe në gjuhën tuaj: kush e lejoi një burrë të lidhë prindërit e tij dhe t'u shkaktojë atyre dhimbje të tmerrshme në altarin e pasioneve të tij që e çojnë atë vetëm tek e njëjta bashkëshorte që dëshiron. I cili do t'i thumbojë pasionet e tij dhe do të marrë një bashkëshort tjetër dhe do t'u shkaktojë prindërve të tij të dashur kënaqësinë më të shenjtë. Dhe në përgjithësi, nëse ai nuk është rehat dhe i vështirë për të - le të jetë i vendosur dhe të besojë dhe të shkojë te Dr. Moisiu dhe ai do ta ndihmojë atë të kapërcejë. Cili është problemi?

  Dhe sa i përket fundit të fjalëve tuaja, një person me kancer do të gjejë një mënyrë për të shpëtuar vetëm nëse ai mund të besojë në vetvete. Po kështu është edhe çdo pacient tjetër kronik. Këto janë slogane që janë pa dyshim indiferencë dhe marrëzi e dyshimtë e epokës së re. Më kthejnë te historia e Rash Shevdronit. Është e lehtë të thuash kur flet për të tjerët që nuk i intereson. Pyetni çdo punonjës social dhe ai do t'ju tregojë këtë.
  ------------------------------
  Schatz. Levinger:

  Le të fillojmë nga fundi:

  Nuk thashë që një person me kancer do të shpëtonte domosdoshmërisht. Thashë që një person me një sëmundje të rëndë që duket e pashërueshme, është në kërkim të shërimit. Mbreti Ezekia, profeti i Perëndisë, i thotë: "Sepse ti ke vdekur dhe nuk do të jetosh". Ju kërkuat dhe kërkuat, ju merrni gjykimin e parajsës me dashuri, mjekut iu dha leja për të shëruar - për të mos u dëshpëruar.

  Është një çifut i dashur, R. Cohen-Melamed, i cili vuante nga distrofia muskulare më shumë se 15 vjet më parë, dhe më pas u informua nga një nga mjekët se i kishin mbetur edhe pak muaj jetë.Dr.Melamed nuk e dëgjoi. dhe jeton deri më sot dhe shkruan libra.Ndërkohë ai arriti të marrë pjesë në varrimin e mjekut që e siguroi për vdekjen e tij të afërt).

  Në lidhje me tendencën -

  Unë nuk kam ardhur për të zhvilluar diskutime filozofike dhe shkencore, po nuk është e mundur? - Unë shoh para syve të mi vetëm një figurë, të riun e hutuar dhe të turpëruar, i ndarë midis prirjes dhe besimit të tij. Nuk ka asnjë mënyrë në botë për të dalë nga krijuesi dhe krijuesi i saj. Mundësia e tij e vetme për të dalë nga përçarja është të gjejë një zgjidhje dhe unë po përpiqem të gjej adresën ku ai ka më shumë gjasa ta zgjidhë problemin.

  Unë kam pak frikë nga 'këshillat mendore', për disa arsye: ata janë shumë optimistë dhe një djalë që vjen me një nivel të lartë pritshmërish dhe veçanërisht një pritshmëri për sukses të menjëhershëm, mund të bjerë në dëshpërim. Përveç kësaj, atje disa nga terapistë janë vullnetarë jo profesionistë. Dhe për 'metodën e tyre të përsëritur', e cila përpiqet të 'fuqizojë maskulinitetin' - e mirë vetëm për disa raste, dhe nuk më duket se kjo është arsyeja për të gjitha rastet.

  Prandaj u ktheva në drejtim të Dr. Me ju, e kam cituar vetëm shkurtimisht. Në komentet e mia për dy artikujt e Yoav Sorek, u mundova të kopjoj dy paragrafë kryesorë në vërejtjet e tij që sqarojnë mundësitë dhe shanset e tyre (sepse 'Link' nuk di të bëj, ndërkohë unë 'Linkopov' është i pashërueshëm :).

  Përvoja e një terapisti veteran në këtë fushë, nuk shkon në këmbë… dhe është detyra jonë t'i informojmë të pavendosurit për ekzistencën e tij, dhe mundësinë e përpjekjes për të marrë ndihmë prej saj.

  Me respekt, S.C. Levinger

  Interpretimi juaj në Maharik se djali nuk u detyrohet asgjë prindërve të tij është plotësisht i paqartë. Më duket se disa njerëz e kuptojnë se këtu bëhet fjalë për nderin e një babai që u refuzua për shkak të micit të djalit të martohej me një grua, se po të gjente një grua kosher dhe se donte burrë Mifis do ta gjente atë? Dr. Moisiu mund të ndihmojë një djalë që dëshiron ta bëjë Konon të dëshirojë të shkëputet nga një martesë e ndaluar, por të shkëputet nga një martesë e mirë me parajsën dhe qeniet njerëzore - Zoti na ruajt.

  Dhe sido që të jetë, edhe kur i riu lejohet dhe urdhërohet të martohet sipas dëshirës së zemrës së tij kundër vullnetit të prindërve, ai është i detyruar t'u flasë atyre gjëra të mira dhe ngushëlluese, me gjithë butësi dhe respekt. Thuaju atyre: 'Të dashur prindër, unë e dua dhe e çmoj gjithçka që keni bërë për mua dhe jam i sigurt se do të keni përkushtim të shenjtë nga kjo vajzë e drejtë dhe grua e guximshme'. Dhe zakonisht edhe nëse nuk pajtohen menjëherë - ata do të pajtohen kur të lindë nipi.

  Çfarë kënaqësie do të kenë ata nga ndalimi i Kretës që u krijua i quajtur 'i neveritur'?
  ------------------------------
  Rabini:

  pershendetje.
  Unë shkrova një ndjesë në faqe për mprehtësinë e vërejtjeve të mia dhe e përsëris edhe këtu (nuk e kuptova pse bëhet në dy kanale. Këtu nuk shoh gjëra që kërkojnë fshehtësi të tepruar. Kuptova se disa nga diskutimi u devijua gabimisht në email këtu).
  Në fakt, ajo që më shqetësoi ishte kryesisht konteksti, por gjithashtu nuk isha shumë dakord me përmbajtjen. Dhe speciet e specieve tuaja do të cenohen.
  Sa i përket Maharikut dhe konceptit të respektimit të territorit të të tjerëve, shihni vërejtjet e mia në artikujt këtu:
  https://mikyab.net/%D7%9E%D7%90%D7%9E%D7%A8%D7%99%D7%9D/%D7%9B%D7%99%D7%91%D7%95%D7%93-%D7%94%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%98%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%94-%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%AA%D7%99%D7%AA/בכל Mënyrë, është e qartë se forma e të folurit ndaj prindërve duhet të jetë e respektueshme.
  Gjithë të mirat dhe përsëri më fal
  ------------------------------
  Syri i lexuesit:

  Në S.D. XNUMX në Elul, f

  sqarim:
  Diskutimet e mia të fundit me rabin Avraham që u zhvilluan mes nesh në emailin privat dhe u ngarkuan në sajt sonte - nuk ishin të synuara nga Maikra për t'u publikuar në sajt dhe duhet të trajtohen si një 'draft', gjë që jo domosdoshmërisht pasqyrojnë një përfundim koheziv.

  Me respekt, S.C. Levinger

  ------------------------------
  Rabini:

  Kërkoj falje për keqkuptimin. Ndërsa shkrova, mendova se gabimisht gjërat shkuan në emailin e zakonshëm në vend të sajtit dhe nuk pashë në to asgjë që të devijonte nga diskursi që u zhvillua këtu në faqe, kështu që i përcolla (në kohë reale ) për të ngarkuar në sajt. Vetëm tani kanë dalë sepse vetëm tani ka përfunduar debati. Dhe vërtet postimet e fundit mes nesh kur kuptova se nuk ishin të destinuara për këtu, nuk i ngarkova. Gjithsesi, më fal përsëri.
  ------------------------------
  Syri i lexuesit:

  Në S.D. XNUMX në Elul, f

  Rabinit të urtë MDA, i cili është plot urtësi dhe shkencë, si një ekonomist dhe guximtar i besueshëm, Delbish Mada, për të studiuar Torën dhe për ta mësuar atë, dhe është kurorëzuar në çdo masë, të drejtë dhe të nderuar - paqja e tij do t'i kthehet Hadës, dhe Tevrati dhe certifikata do të shtohen, për të ndriçuar sytë e komunitetit! - Paqe dhe shpëtim i madh,

  Unë do të kërkoj më shumë për këtë, pse qyteti ka të drejtë për problemin që trajtimet psikologjike profesionale përfshijnë një shpenzim serioz financiar, i cili ndonjëherë i pengon ata që kanë nevojë për to dhe e vështirëson që të ngulmojnë me to.

  Në Kochav Hashahar dhe rrethinat e tij, ata gjetën një zgjidhje duke krijuar një fondacion të quajtur 'Chaim Shel Tova' (i menaxhuar nga rabini Natan Shalev, rabin i Mevoot Jericho), i cili ndihmon në financimin e trajtimeve psikiatrike të familjes dhe çifteve për ata që kanë nevojë.

  Ia vlen të miratohet kjo mënyrë veprimi në çdo lagje dhe lokalitet dhe të krijohen fonde të ngjashme që do të inkurajojnë dhe ndihmojnë në kujdesin profesional të shëndetit mendor për individin dhe familjen.

  I riu foli në mijëra të Judës, në këmbim të dorës së tij nderuese,
  Damchavi Kida, Përshëndetje dhe Faleminderit, S.C. Levinger
  ------------------------------
  Rabini:

  Shalev dhe Yesha Rab për z. Chen Chen për dëshirat dhe komentet e tij.
  Dhe tek ai dhe tek unë do të mbajmë të voglin në stuhi, një shkop kapedani është bërë të lëkundet. Nëse një romak ju thotë një shpatë dhe aja, dijeni se Jerusalemi është ndërtuar mbi një tumë.
  Ne do të fitojmë Liorin në dritën e dritave dhe do të shpëtojmë nga të gjitha dekretet mizore. Një burrë vëllait të tij do t'i thotë me zë të lartë, bij e bija me një ministër në vështirësi. Dhe unë do të nënshkruaj një kërkesë për një banor të torturuar, të cilin do ta nënshkruajmë për mirë këtë vit.

 4. Syri i lexuesit:
  Një diskutim mbi këtë temë do të gjendet në pranverë në artikujt:
  Roni Schur, 'Është e mundur të ndryshosh (mbi trajtimin e tendencave të kundërta në' Këshilla e shpirtit'), Tzohar XNUMX (XNUMX), në faqen e internetit të 'Asif';
  Rabini Azriel Ariel, 'A mund të ndryshojë dikush? (Përgjigje) ', atje, atje;
  Dr. Baruch Kahana, 'Feja, shoqëria dhe tendencat e kundërta', Tzohar XNUMX (XNUMX), në faqen e internetit 'Asif'.
  Dr. Zvi Mozes, 'A është psikologjikisht efektiv trajtimi i tendencave të kthimit', në faqen e internetit 'Root'.
  Një përmbledhje e detajuar e llojeve të trajtimeve dhe pozicioneve detyruese dhe negative - në Wikipedia, hyrja 'terapi konvertimi'.

  Me respekt, S.C. Levinger

 5. Rabini:
  Tani kam marrë përgjigjen e shoqërisë psikoanalitike në Izrael ndaj "fjalëve të rabinëve":

  Si psikanalistë që i përkushtohen një kuptimi të thellë të psikikës njerëzore dhe ndihmojnë në ankthin e tyre përmes psikoterapisë, ne e konsiderojmë detyrën tonë të protestojmë ndaj deklaratave abuzive të bëra së fundmi nga rabinët në lidhje me komunitetin LGBT. Pretendimet se homoseksualiteti është një çrregullim mendor, "devijim", "paaftësi që kërkon trajtim psikologjik", përbëjnë një shkelje të rëndë të dinjitetit dhe lirisë njerëzore - dhe bie ndesh me pozicionin e pranuar modern dhe njohuritë profesionale bashkëkohore për orientimin seksual dhe identitetin. Dhënia e 'diagnozave mendore' nga rabinët dhe edukatorët që nuk janë trajnuar për këtë është thelbësisht e gabuar dhe ne e shohim në fakt shprehjen e mendimeve të tilla si një rrezik real për shpirtrat, madje edhe jetën e të rinjve dhe familjeve të tyre.
  Yossi Triast (Kryetar) - në emër të Shoqërisë Psikoanalitike në Izrael
  Dhe pyes veten nëse burri është një idiot apo një gënjeshtar. Kjo që ai shkruan është pa kuptim. Ai mund të ketë një pozicion apo një tjetër për pyetjen nëse homoseksualiteti është një perversitet apo jo, por kjo ka pak të bëjë me njohuritë profesionale që ai mund të ketë. Pra duket se është një idiot. Ndërsa mund të jetë një shfrytëzim i qëllimshëm i kapelës së tij profesionale për të promovuar një axhendë vlerash, ai është më pas një gënjeshtar. I lë lexuesit të zgjedhë midis opsioneve.

  1. Unë nuk mendoj se ai është domosdoshmërisht një idiot. Aty ka një mungesë shqetësuese ndërgjegjësimi dhe shfaqet edhe te njerëzit inteligjentë. Nëse keni kohë të mjaftueshme për të larë trurin me diçka, filloni të mendoni se është e vërtetë dhe e pashtershme. Fatkeqësisht kjo ndodh jo pak.

 6. Me gisht: Njohni ekspertin Mbi rregullin dhe detajet

Lini një koment