Naha jawaban mangrupikeun mitzvah?

Derech Chaim - XNUMX

BSD ARA XNUMX

Ramban dina koméntarna ngeunaan Kitab Ulangan (mimiti bab L) nyatakeun yén aya mitzvah pikeun ngadamel teshuva.[1] Mitzvah ieu diajar tina ayat (ibid.): "Jeung Shabbat ka Pangéran Allah anjeun." Di sisi séjén, Maimonides dina Hukum Tobat (XNUMX: XNUMX, XNUMX) nyerat yén ayat ieu mangrupikeun jangji ti Allah yén ahir Israil bakal tobat. Naha metode Maimonides ogé ngagaduhan mitzvah pikeun tobat?

הposisi (Mitzvah Shasad) sareng anu sanésna parantos nunjuk kana kontradiksi anu jelas dina waktos ieu. Di hiji sisi, bKitab Paréntah (Mitzvah Ag) Maimonides nyerat:

Anjeunna anu maréntahkeun pikeun ngaku dosa sareng kajahatan anu urang parantos dosa sateuacan Gusti bakal naék sareng nyarioskeunana kalayan jawabanana.

Henteu aya paréntah di dieu pikeun masihan jawaban. Masalah syahadat disebutkeun di dieu salaku mitzvah kondisional: lamun hiji jalma nyieun syahadat, manéhna kudu nyebutkeun syahadat jeung palaksanaan syahadat (jeung sakabeh ieu kalawan mawa kurban). Kalakuan nyieun teshuva henteu sigana sapertos mitzvah di dieu (sapertos dina meuncit, saha waé anu hoyong tuang daging kedah meuncit sacara sah. Meuncit mangrupikeun mitzvah bersyarat, tapi tuang daging per se pasti sanés mitzvah)[2].

Ti ieu salaki nyimpulkeun Fasilitator atikan (Mitzvah Shasad), yén lamun jalma nu boga dosa teu balik, manéhna teu boga hukuman sama sekali pikeun henteu tobat (anjeunna dihukum ngan pikeun ngalanggar kaliwat). Anjeunna nambihan yén sanajan anjeunna tobat sareng henteu ngaku, anjeunna henteu ngabatalkeun mitzvah anu dilakukeun ku Davidoi, sabab ieu sanés mitzvah anu positip (éta mangrupikeun mitzvah 'eksistensial', anu ngalakukeunana ngagaduhan ganjaran, tapi saha waé anu ngalanggar. eta jeung teu ngalakukeun eta teu ngabatalkeun nanaon).[3]

Di sisi séjén, dina numerator tina mitzvos anu miheulaan hukum tobat, Maimonides nyerat kieu:

Hiji parentah dijieun, sarta éta yén jelema nu ngalakukeun dosa balik ti dosa-Na sateuacan Allah jeung confesses.

Lantaran kitu gambar anu katingalina béda muncul. Jalma anu boga dosa dititah balik tina kalakuan jahatna, salian ti eta oge dititah ngaku. Di dieu jawaban dibere salaku dijieun matzah, sarta mibanda dua komponén: nyieun jawaban jeung ngaku.[4] Ieu kontradiksi jeung naon urang nempo dina kecap tina Maimonides bKitab Paréntah. Dina katerangan metode Maimonides, arah anu béda dinyatakeun, sareng dina kasus ayeuna aranjeunna henteu ngajentrekeun kontradiksi ieu. Urang bakal nawiskeun dieu arah béda, dumasar kana pamahaman peran Kitab Paréntah Sareng ngartos perkawis jawabanana.

Salaku bisa ditempo ti ulikan ngeunaan opat akar nu miheulaan MaimonidesKitab Paréntah Nya, Maimonides nempatkeun kana kuorum na ngan ukur mitzvos anu gaduh paréntah anu jelas dina Taurat. Mitzvot anu diajar tina midrasha (tingali aya dina akar kadua), atanapi ti Sabra, atanapi tina Knesset, henteu kalebet dina kuorum urang. Lamun kitu, meureun aya hutang ti Dauriyta nu teu disebutkeun dinaKitab Paréntah. Kacindekan nyaéta kanyataan yén mitzvah henteu muncul di dinya henteu hartosna yén éta sanés mitzvah.[5]

Naha aya paréntah anu jelas dina Taurat ngeunaan paréntah teshuva? Urang geus katempo luhur, nu nurutkeun Maimonides ayat "Jeung Sabat ka Gusti Allah anjeun" mangrupakeun jangji jeung teu parentah. Masih, bLeungeun anu kuat Maimonides mawa kawajiban pikeun tobat salaku kawajiban mutlak. Solusi pikeun ieu nyaéta yén nalika aya muatan, éta asalna tina sabra sareng sanés bibel, janten henteu muncul dinaSafamatz. Sabalikna, bLeungeun anu kuat Maimonides mawa sagala tugas halakhic urang, naha ti Taurat, ti midrasha, atawa ti Durban atawa adat, sarta ku kituna kawajiban pikeun tobat ogé muncul di dinya.

Kami geus kapanggih yén sahenteuna nurutkeun Maimonides kawajiban nyieun jawaban dumasar kana Sabra. Upami leres-leres aya saluran anu diciptakeun ku Gusti pikeun urang uih deui sareng nebus dosa-dosa urang, maka ngan ukur tina Sabra urang kedah nganggo éta (tingali Midrash anu muncul dina Brish. Shaarei Teshuvah Ka R.I., ngeunaan jero taneuh anu ngadayung di panjara, anu kuduna ngaliwat unggal tahanan).

Ieu oge alesan naha di H. Teshuvah Maimonides teu ngan daptar hukum, tapi ogé ngajelaskeun prosés Teshuvah, sarta recites kahadéan pangarang Teshuvah (tingali Ibid. F) nu underlies kamungkinan jeung kawajiban pikeun nyieun hiji ngajawab. Urang teu manggihan jenis ieu tulisan dina file halachic séjén tina Maimonides. Tétéla yén sakabéh ieu dimaksudkeun pikeun ngayakinkeun urang yen jawaban kudu dilakukeun, sarta yén éta bisa dipigawé. Alesan naha Maimonides dina buku halakhic na nyoba ngayakinkeun urang ngalakukeun mitzvah a, éta euweuh parentah di mitzvah (= jawaban). Yayasanna aya di Sabra, sareng ku kituna Maimonides kedah ngayakinkeun urang yén éta ogé wajib pikeun ngalakukeunana, sareng ieu sanés paréntah anu paling penting (sareng ningali Lacham PG HG, anu wrote yén manéhna nu teu tobat dina polah bakal sued pikeun eta, jeung woe nyaeta dosa sorangan. Sabalikna kecap tinaposisi Anu di luhur anu henteu ngabales tangtos henteu ngalanggar. Jeung sugan aya division antara ngalakonan jeung sesa taun).

Dina margins of qur'an kami dicatet yén biasana kurangna parentah ngeunaan tugas halakhic téh alatan kanyataan yén maranéhna teu cukup penting pikeun kaasup kana halakhic dauriyta. Tapi aya parentah nu kurangna parentah batang persis sabab lolobana pentingna jeung thoroughness maranéhanana. Dina mitzvos anu pondasi dina karya Gd, Taurat Kade ulah maréntahkeun kami, ku kituna urang ngalakukeun kitu kaluar iteruta deltata.

Rabi dina surat-suratna nyerat prinsip dasar anu sami ngeunaan padamelan kahadéan. Anjeunna netelakeun yén dina hal-hal dasar dina padamelan Gusti, konsepsi awal yén jalma anu henteu paréntah sareng ngalakukeun anu hébat dijunjung. Ku sabab kitu Toret henteu marentahkeun ka urang ngeunaan aranjeunna.[6] Kawajiban pikeun ngajawab mangrupikeun conto utama ieu.

Rama sareng Raja kami, kami parantos balik dina tobat lengkep sateuacan anjeun.

Kuring miharep sakabéh Beit Yeshiva, anu Rosh Yeshiva Shlita, staf dedicated, sadaya murid terhormat sarta kulawarga maranéhanana umumna sakabéh Beit Yisrael, tulisan alus tur tanda tangan dina kitab Tzaddiks. Mugia janten taun sukses sareng istirahat anu suci. Sataun kaséhatan (khususna pikeun budak anu dipikacinta Israel Yosef ben Ruth ben Tolila sareng pikeun urang sadayana). Sataun aliyah dina Taurat sareng padamelan, sareng kasuksésan dina sagala amal urang.

[1] Sareng enya anjeunna bkahirupan manusa, JeungShaarei Teshuvah R.I.

[2] Sanajan GRIP dina interpretasi na kaKitab Paréntah Tina Rasg, ngécéskeun yén métode Rasg boga mitzvah dahar daging nalika kaayaan urang geus alus, nu diajar tina ayat: Tapi ieu mangrupikeun metode anu unik, sareng pastina hukum meuncit ogé aya dina kaayaan dimana hiji jalma ngan ukur hoyong tuang daging, sanaos watesna henteu lega sareng henteu aya mitzvah dina ngadahar éta.

[3] Visi-Na basajan: lamun memang tobat tanpa syahadat éta dosa, nyaeta, pembatalan tuh, sabab lajeng kaayaan hiji anu dosa sarta nyieun tobat tanpa syahadat leuwih goreng ti jalma anu dosa sarta teu tobat pisan. Ieu teu mungkin tangtu.

[4] Aya seueur conto mitzvos anu kalebet sababaraha detil. Contona, parentah opat spésiés, atawa parentah tassel (biru ngora jeung bodas). Tingali ngeunaan ieu dina akar XNUMX Maimonides.

[5] Sababaraha geus sahingga ngajelaskeun henteuna mitzvah of Yishuv Ai ti numerator of mitzvos, sanajan aya sababaraha bukti yén Maimonides ogé satuju yén ieu téh mitzvah tina Taurat.

[6] Tingali ogé artikel "Kontribusi sareng Challah: Antara Paréntah sareng Kersa Gusti", Beurang Kaz (jeung aya kuring ngabedakeun antara dua jenis mitzvos misalna).

Ninggalkeun komentar