Naha puasa kedah diémutan di Halacha pikeun ngémutan Holocaust? (Kolom 4)

Dina

Unggal taun timbul patarosan naha sages henteu netepkeun dinten puasa atanapi dinten zikir dina mémori Holocaust. Upami aranjeunna puasa pikeun ngémutan rajapati Gedaliah Ben Ahikam atanapi ngalanggar témbok dina ngepung Yerusalem, kamungkinan dinten sapertos kitu kedah diémutan dina Holocaust, anu sahenteuna henteu biasa sareng musibah, sareng keur urang leuwih topikal jeung noel. Jawaban biasana revolve sabudeureun sual otoritas jeung kakuatan halakhic. Sababaraha ngagantung dina kanyataan yén urang teu boga lembaga mumpuni (Sanhedrin) nu bisa nangtukeun hiji poé mengikat keur Klal Israel. Batur ngahubungkeun ieu ka leutikna urang (turunna generasi anu diinget-inget). Alesan ieu disada samar di pangsaéna. Upami Purim Frankfurt atanapi Casablanca tiasa disetél, sareng upami kacang-kacangan atanapi smartphone atanapi televisi tiasa ngalarang, sigana aya wewenang sareng aya kakuatan halakhic anu cekap pikeun ngahasilkeun undang-undang énggal nalika diperyogikeun.

Loba ningali eta salaku Yvonne halachic, sarta Jigana aya jumlah adil kaadilan di dinya. Memang aya hoream dieu ti anyar, lest definisi bisa breached. Sieun reformasi atanapi Zionisme (dina tahap salajengna aranjeunna bakal ngamimitian ngagungkeun Poé Kamerdikaan di Israél). Tapi kuring hoyong nawiskeun pandangan anu lega sareng béda di dieu, dina patarosan ieu.

Kuring indit pikeun imperialisme

Unsur penting dina atikan agama urang sadaya nyaéta totalitas halakhah. Sakuduna ngawengku sagalana, sakabeh tanah ngahormatan jeung aya situs lowong. Sadayana, sareng khususna hal-hal anu berharga, sakuduna ngaliwat réaktor uji halachic sareng ogé milikna. Sisi séjén tina koin nyaéta yén teu aya nilai berharga atanapi amal anu henteu asup kana halakhah sareng janten bagian tina éta.

Contona, loba nu néangan pernyataan sosio-ekonomi halakhah. Naha halakhah sosial demokratis, kapitalis (pitunjuk: ieu jawaban anu pangdeukeutna) atanapi komunis? Morning News nerbitkeun artikel anu gairah ngaku kumaha halakhah sosialis, ngabela kaadilan distributif, kapitalis, komunis jeung sajabana.

Anggapan umum pikeun sakabéh posisi ieu nyaéta yén halakhah pasti mangrupa hal tina sakabéh ieu. Abdi hoyong mungkir didieu asumsi umum ieu, sarta ngalakukeun kitu dina dua tingkatan: a. Ku teu sangka kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun nimba tina halakhah hiji pernyataan unequivocal on ieu jeung masalah sarupa. B. Aya ogé teu kudu ngalakukeun ieu. Teu aya alesan pikeun halakhah gaduh pernyataan sapertos kitu. Kuring ayeuna bakal coba mun elaborate saeutik deui.

A. Naha halakhah gaduh pernyataan ideologi anu jelas?

Halacha mangrupikeun kumpulan seueur paribasa anu parantos mekar dina sababaraha generasi, di seueur tempat sareng dina kaayaan anu béda-béda sareng ku jalma anu béda. Teu salawasna kohérénsi dina pesawat meta-halachic. Salaku conto injeuman, urang bakal nyandak kaputusan Maimonides ngeunaan topik khutbah. Sanajan asumsina aranjeunna gaduh konsistensi halakhic, maranéhna meureun teu ngajaga konsistensi meta-halakhic. Sakumaha dipikanyaho, aya hiji kaayaan teu satuju antara Beit Midrash of Rabi Akiva jeung Rabbi Ismail ngeunaan ragam nu Taurat kudu nungtut (pikeun Rish - umum jeung swasta, jeung RA - jamak jeung minoritas. Tempo Shavuot XNUMXa jeung parallels. ). Aya sababaraha masalah anu mawa implikasi halakhic béda kana kontrovérsi meta-halakhic ieu. Maimonides aturan on halakhah on sababaraha masalah ieu, sarta sakumaha kuring geus ditémbongkeun di tempat séjén tétéla yén kadang anjeunna aturan salaku pamadegan halakhic anu ngandelkeun khutbah umum jeung swasta sarta kadangkala anjeunna aturan salaku hiji pamadegan anu ngandelkeun pluralitas jeung minoritas. Éta henteu ngajaga konsistensi meta-halakhic.

Kuring nyangka yén halakhah sacara umum tiasa gaduh konsistensi halakhic (sareng ieu ogé mangrupikeun pernyataan anu rada kaleuleuwihi dina pendapat kuring), tapi sigana henteu konsistensi meta-halakhic atanapi ideologis, nyaéta yén éta nyatakeun tartib, komunis, kapitalis atanapi anu sanés. sub tema sosio-ekonomi. Sumber anu béda nyandak urang kana kasimpulan anu béda-béda, henteu sadayana ngariung, henteu sadayana dianggo dina unggal kaayaan, seueur tafsiran anu béda-béda, ku kituna mustahil disimpulkeun tina éta mishnah anu teratur. Kadang-kadang malah teu mungkin pikeun ngaluarkeun fatwa halakhic jelas, tapi pasti henteu masalah meta halakhic tertib.

Kadé ngartos yen masalahna sanes pajeulitna, multiplicity sumber, atawa kasusah sejenna dina ngalakukeun kitu. Kuring ngajawab yén meureun aya euweuh hal kayaning sub. Saha anu extracts mishnah misalna tina halakhah dina pamadegan mah delusional ngeunaan eta, atawa sahenteuna kalibet dina kreativitas interpretive kontroversial. Salaku indikasi, kuring henteu nyangka kuring terang saha waé anu nganyahokeun masalah-masalah ieu anu dasarna parantos ngarobih posisi ideologis saatos studi halakhah (iwal meureun pikeun kaayaan khusus anu aranjeunna mendakan pernyataan halakhic anu jelas). Diskusi sapertos kitu henteu pernah janten setting tujuan saatos panahan panah. Saha anu sosialis bakal mendakan sosialismena dina Taurat, sareng sami sareng kapitalis atanapi bawahan sosial-ékonomi anu sanés. Ieu raises hiji kacurigaan kuat ngeunaan kateujujuran intelektual. Jalma nganggap yen kudu aya posisi sosio-ékonomi dina téori, maranéhna manggihan posisi misalna dina diri, lajeng ngawitan laksana unconvincing kreativitas interpretive, tanda petik selektif ti sumber selektif jeung kawas, pikeun meunangkeun hal solid kaluar tina kabingungan anarkis ieu.

Kuring baris nambahkeun patarosan sejen dina margins kecap kuring: Anggap kuring geus memang hasil extracting tina halakhah subdivision ideologis-sosio-ékonomi tertib, naha éta ngawajibkeun kuring? Kanyataan yén sababaraha undang-undang ngadasarkeun konsepsi sosio-ékonomi anu tangtu henteu ngawajibkeun kuring pikeun ngadopsi éta. Abdi tiasa komitmen sareng nerapkeun undang-undang ieu (upami leres-leres mengikat) tanpa nganggo konsép dasar. Implikasina nyaeta lamun konsepsi ieu boga kacindekan tambahan nu teu diatur dina halakhah sakumaha mengikat - Kuring teu ngarasa wajib ka aranjeunna. Paling kuring bisa disebutkeun yen kuring ogé boga inconsistency meta-halachic. Abdi parantos nunjukkeun yén kuring aya dina perusahaan anu saé dina masalah ieu, sanés?

Sigana mah sanajan halakhah boga wasiat di wewengkon ieu, pernyataan paling jujur ​​abdi tiasa nyebutkeun ngeunaan eta nyaeta halakhah merlukeun urang laksana akal sehat sarta meta dina ragam santun tur logis. Ti ayeuna, sadayana bakal mutuskeun sorangan naon anu masuk akal sareng naon anu masuk akal sareng ngarumuskeun persepsi sosio-ékonomi sorangan. Persepsi ieu mangrupikeun wasiat Taurat sareng Halacha ti éta. Tapi ieu téh tangtu ngan dina tingkat kahiji, salami urang nganggap yen teori memang boga kahayang urang di wewengkon saperti. Urang ayeuna bakal ngaléngkah ka tingkat kadua.

B. Naha kedah aya posisi ideologis anu jelas dina teori?

Ayeuna urang kudu nanya ka diri urang sorangan naha sakabehna nganggap yen kudu aya posisi ideologis dina téori dina patarosan ieu? Abdi henteu ngartos imperialisme halakhic ieu, sareng anu pangsaéna mah henteu nahan cai. Henteu aya posisi sapertos kitu atanapi kedah aya. Henteu ngan kusabab halakhah kajantenan teu nungkulan patarosan ieu, atanapi kusabab hese nimba posisi ti dinya kusabab rupa-rupa kasusah (ibid.), Tapi meureun kusabab eta (= koléktif halakhic?!) ogé milih (meureun teu sadar. ) henteu kalibet dina aranjeunna sareng henteu mutuskeun aranjeunna. Anjeunna henteu ningali aranjeunna salaku kapribadian na sareng ku kituna ngantunkeun aranjeunna tina karajaanna.

Abdi hoyong nawiskeun di dieu skripsi alternatif pikeun anu ditampi. Urang sadaya manusa, sareng bagian tina kelompok manusa nyaéta urang Yahudi. Yahudi kahiji jeung foremost hiji jalma lajeng Yahudi, sakumaha ceuk Moharram Tzitzaro Zatzokal: "Euweuh manusa asing pikeun kuring" (ibid., Ibid.). Sakaligus jeung division ieu antara dua lanté, eta oge mungkin keur ngabagi dunya nilai (Yahudi !?) kana dua lanté: 1. Lantai universal, nu ngandung nilai universal dina hiji sisi jeung nilai individu dina. séjén. 2. Lantai halakhic husus pikeun Yahudi.

Lantai kahiji ngandung nilai-nilai anu henteu kedah dilebetkeun kana Halacha. Sababaraha sabab meungkeut sagalana di dunya teu ngan Yahudi (universal), sarta sababaraha sabab ayana kudu dipigawé sacara sukarela jeung individual teu dina cara ngariung sarua pikeun sakabéh urang salaku diperlukeun dina realm halakhic.

guyonan ieu dipikawanoh ku ngaran rabi ti Ponivez anu ngagantung bandéra dina hateup Ponivez yeshiva di Bnei Brak unggal Poé Kamerdikaan sarta ogé teu nyebutkeun plea a, tapi teu nyebutkeun pujian. Nalika Gusti nyarios ngeunaan éta yén anjeunna Zionis sapertos Ben-Gurion, Ben-Gurion henteu nyarios pujian atanapi ngabela. Loba ultra-Ortodoks Kuring geus uninga pisan amused ku lulucon ieu di expense of Zionists bodo jeung jahat, tapi kuring teu nyangka maranéhna geus Isro kana bojong harti na. Niat rabi téh rék nyebutkeun yén manéhna téh Zionis sekuler, kawas Ben-Gurion. Zionisme na teu religius, tapi mangrupa nilai nasional, sarta ku kituna anjeunna komitmen ka dinya sanajan teu asup kana halakhah. Poé Kamerdikaan mangrupakeun libur nasional sekuler sohor ku rabi of Ponivez, sarta anjeunna teu boga minat dina masihan eta karakter religius jeung anchoring eta dina peraturan halakhic.

Balik deui ka Poé Peringatan Holocaust

Kiwari, urang Israil nginget Holocaust dina sababaraha cara, sababaraha diantarana aya dina hukum sareng prakték sosial umum sareng sababaraha anu individu. Cara-cara sapertos kieu sigana kuring leres-leres nyugemakeun, sareng kuring henteu peryogi atanapi alesan pikeun jangkar aranjeunna dina peraturan halakhic, sanaos ayeuna aya badan anu kompeten anu tiasa ngalakukeunana. Aranjeunna milik lanté kahiji tina dua ditétélakeun di luhur, tur taya alesan pikeun mindahkeun aranjeunna ka kadua. Poé Peringatan Holocaust mangrupikeun dinten nasional anu henteu ngagaduhan karakter agama, sareng teu aya anu lepat. Éta henteu kaleungitan nilaina, sareng henteu leres yén sadayana nilai kedah kalebet kana kerangka halakhic atanapi bahkan agama.

Dina cara nu sarua, dina Poé Kamerdikaan, kuring pasti nyebutkeun muji ka Allah jeung muji Allah, tapi kuring teu ningali eta salaku poé significance agama jeung pasti moal halakhic. Maksudna nasional, sareng kuring salaku Zionis sekuler (sapertos Rabi Ponivez sareng Ben-Gurion) ngiringan dina dasar ieu nyalira. Kuring henteu nyarios Hillel sabab Kapala Rabbinate parantos maréntahkeun yén Hillel kedah diucapkeun, sareng ieu sanés ngan ukur kusabab hubungan kuring anu terkenal sareng lembaga ieu. Kuring ngucapkeun pujian sabab kuring pikir éta leres sareng saé pikeun ngalakukeunana. Ieu cara kuring salaku jalma religius pikeun nyatakeun posisi nasional kuring.

Janten naon anu kapungkur?

Baheula mah maranehna memang ngahudangkeun unggal nilai jeung unggal kawajiban nilai dina halakhah. Sages sareng pangadilan mangrupikeun anu netepkeun dinten-dinten puasa sareng girang sareng waktos urang. Tapi kuring nyangka éta hasil tina kaayaan jieunan anu teu aya raja di Israil. Panulis khutbah rabi nyarioskeun dua sistem pamaréntahan paralel, raja sareng pangadilan. Kanggo sababaraha alesan dina sumber Sages ampir henteu aya petunjuk ngeunaan sistem raja anu katingali. A tribunal keur ngalereskeun jalan on time (sub-MOC), hartina maranéhanana éta Kamentrian Perhubungan. Aranjeunna ngarobih peraturan sareng netepkeun prosedur, aturan voting di komunitas ditangtukeun ku halakhah sareng muncul dina Shulchan Aruch. Tangtosna, aranjeunna ogé peryogi idin ti jalma penting (= arbiter). Tapi kuring nyangka éta hasil tina kanyataan yén Toshba'ap kabentuk dina waktos teu aya raja di Israil, sareng otoritas pamaréntahan sekuler-nasional ngalangkungan ti raja ka BID hébat. Ku sabab éta présidén Sanhedrin mangrupikeun turunan Daud, sabab aranjeunna sacara de facto janten raja. Ti harita nepi ka ayeuna urang geus jadi biasa kanyataan yén teu aya dimensi nasional sekuler jeung sagalana milik arbitrators jeung pangadilan jeung dimensi agama jeung halakhic urang. Gantina raja nangtukeun kalakuan urang saluareun halakhah, BD ngéléhkeun sarta ngahukum unjustly. Wewenang BID ieu mangrupa cerminan otoritas raja dina pamaréntahan aslina.

Salaku bagian tina hal anu sarua kami meunang dipaké pikeun kanyataan yén sagalana éta Taurat jeung sagalana indit. Anu teu aya kahirupan manusa biasa, sareng pasti henteu aya nilai, di luar halakhah. Éta sadayana kedah dilakukeun sareng ditangtukeun ku arbiter sareng rabi. Tapi kiwari aya kasempetan pikeun balik deui ka rutin. Urang Israil boga dimensi nasional sekuler dina BH (BH lain dina sekularisme tapi dina balikna dimensi sekuler kahirupan urang sadaya. Aya nu nyebut salaku urang balik ka panggung sajarah). Henteu aya alesan pikeun neraskeun kana format anu kami biasa kusabab rupa-rupa patologi sajarah.

Kasimpulanana, sabalikna tina intuisi anu aya, pengasingan henteu ngan ukur ngahususkeun widang halakhah (sanaos ieu ogé kajantenan dina sababaraha hal) tapi ogé ngalegaan aranjeunna ngalangkungan diajar anu leres dina widang anu sanés. Urang kudu balik deui ka rutin sarta ulah histeris salempang ngeunaan status halakhah ku rujukan imperialis ka dinya jeung spheres sarta ngantep éta mibanda dina jangjang na sagala spasi hirup urang. Pikeun paraphrase cousins ​​Kristen urang, hayu urang teu balik ka naraka: masihan hukum naon eta, jeung raja (atawa lalaki) naon manéhna.

18 Pikiran ngeunaan "Naha kedah aya puasa di Halacha pikeun ngémutan Holocaust? (Kolom 4)”

  1. Joseph L.:
    Naha anjeun henteu nyangka yén sanaos mishnah anu teratur henteu tiasa dipendakan dina Halacha sakumaha anu kabentuk turun-tumurun, anjeun tiasa mendakan hiji sahenteuna dina lapisan Taurat anu ditulis? Kuring ningali dina buku anjeun Gusti maén dadu yén anjeun nyarios Alkitab sanés ngeunaan nilai moral tapi ngeunaan nilai agama. Nyaéta, numutkeun kecap-kecap anjeun (sakumaha pangertian kuring) sadayana Yahudi, Torah anu ditulis sareng Torah lisan kalebet kana lapisan anu muncul tina kahirupan normatif manusa sareng kalebet kana kategori "agama". Sareng kuring naros naon éta kategori "agama", naon hartosna? Ngan hiji hal anu sawenang-wenang tanpa logika pikeun jalma anu ngajagana? Sareng saha waé anu nyangka yén aya titik dina mitzvos henteu hartosna aranjeunna kedah ditempatkeun dina tingkat anu normatif sareng relevan pikeun manusa / masarakat / umat manusa? Sareng éta, contona, mustahil pikeun nyimpulkeun tina mitzvah tina prinsip ékonomi shemita sapertos Jabotinsky?

    Sigana mah move dibere dieu kudu dituluykeun salengkah salajengna. Pikeun kuring, pengasingan lain ngan ukur nyiptakeun imperialisme agama tapi sacara umum nyiptakeun kategori agama, lapisan anu teu aya dina Kitab Suci. Paréntah-paréntah éta dipasihkeun pikeun kapentingan nasional anu pangheulana "pikeun ngalakukeunana di antara bumi." Kuring nyangka yén puasa anu urang laksanakeun ayeuna ogé kedah dirawat persis sapertos anu anjeun nyarioskeun pikeun ngubaran Poé Holocaust ayeuna, dina tingkat nasional.

    Abdi hoyong rujukan anjeun.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Yosef Shalom.
    Jigana mimitina faktual teu manggihan. Usaha anu dilakukeun leres-leres henteu ngayakinkeun. Kadé ulah malire kanyataanana jeung subordinate kana kahayang urang (sanajan pantes tur alus). Jigana sanajan dina Taurat ditulis éta rada amorf. Tangtosna nilai universal anu satuju ku sadayana anjeun bakal mendakan dimana-mana. Tapi ulikan ngeunaan Taurat atawa Halacha teu, dina pamanggih kuring, ngarobah nanaon dina persepsi anjeun geus ngarumuskeun diri (jeung ieu ogé kanyataan dina pamanggih kuring, yén jalma manggihan naon maranéhna rék).
    Kuring satuju yén dina Sages henteu aya bédana antara moral sareng agama sareng panginten ogé dina Rishonim. Dina harti pangasingan nyiptakeun bédana ieu (jeung sacara umum, sajarah halakhah mangrupa kreasi béda nu teu saméméhna. Final ngajadikeun anggapan nu teu aya dina mishnah jeung saterusna). Tapi dina pamanggih kuring, éta mangrupikeun ekspresi yén dunya nuju maju (teu mundur). Urang ayeuna ngarti yén aya dua jenis nilai, nu loba master urang geus ngaidentifikasi diantara aranjeunna. Indikasi ieu (anu ngabantosan urang pikeun ngabédakeun naon anu aranjeunna henteu perhatikeun) nyaéta yén urang ayeuna ningali yén kamungkinan janten moral sanaos tanpa komitmen agama. Ku kituna naha mikir yén komitmen agama dimaksudkeun pikeun tujuan agama? Ku panempoan ieu téh superfluous kiwari.
    Sedengkeun pikeun interpretasi tujuan agama, anjeun nganggap yén teu aya nilai-nilai anu ngaleuwihan nilai-nilai moral. Ieu mangrupikeun anggapan anu kuring henteu ningali dasarna, sareng pasti henteu nalika ningali Taurat sareng Halacha. Kanggo sabagéan ageung tina hal, sigana mah rasionalisasi moral teu tiasa dipendakan. Ku kituna naha nganggap yén dulur dimaksudkeun pikeun moral? Saur kuring aya deui anu nempel kana kahayang hate jeung teu malire kana kanyataan.
    ————————————————————————————
    Joseph L.:
    1. Ieu jelas yén alibi ulikan Alkitab, lamun Alkitab tapi strata béda ngalambangkeun sakola béda jeung worldviews, aya nanaon ngobrol ngeunaan. Tapi lamun urang narima dimensi revelatory tina Kitab Suci, memang dina pamadegan mah posisi nu tangtu bisa ngarumuskeun atawa refined dina lampu ulikan ngeunaan ayat. Salaku conto, hubungan Alkitab sareng royalti mangrupikeun masalah anu kuring pikir pasti tiasa dibahas ku analisa interpretasi anu tangguh. Contona, Jigana Maimonides, anu nempo dina sidang raja urang surat pengangkatan raja di Israel, dipaliré harti basajan tina sakabeh bab dinya. Urang bisa jadi teu bisa ngayakinkeun nu séjén anu yakin kana jabatanna (sakumaha urang meureun moal ngayakinkeun Dawkins) tapi pasti, Jigana ulikan Alkitabiah bisa ngakibatkeun wawasan anyar dina loba isu. Sacara umum, persépsi kuring nyaéta yén teu kedah aya kontradiksi antara moral manusa sareng naon anu diserat dina Taurat sakumaha Ibrahim ngajerit dina nyanghareupan karusakan Sodoma. Ku sabab kitu kuring mikir yén memang Alkitab waé henteu cekap pikeun nyiptakeun konsepsi moral ti mimiti tapi ngabantosan.

    2. Kuring teu ngarti kumaha kanyataan yén kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun jadi moral tanpa komitmen agama nunjukkeun yén aya dua kategori. Kuring henteu ngaku yén ngan ukur agama anu moral tapi pasti yén tujuan mitzvos kagolong kana kategori anu sami. Kanyataan yén hiji teu salawasna bisa ngarti rasa mitzvos teu merlukeun nyoko kategori "religius". Kadang-kadang urang kakurangan konteks sajarah ngartos ngalawan naon imperatif geus mucunghul tapi ieu lain hartosna yén alesan moral teu aya. Utamana saprak anjeun teu acan masihan kuring definisi positif "nilai agama". Dina titik ieu, kuring teu bisa nganggap yen aya kategori "religius" nu kuring henteu weruh naon "liang lengkep".
    ————————————————————————————
    Rabi:
    1. Henteu kedah aya kontradiksi, tapi patarosan naha aya kamungkinan pembaharuan. Naha jalma tiasa mendakan palajaran Alkitab anu henteu ditampi ku anjeunna sareng ngarobih persepsi saatos diajarna. Ku teu sangka éta kajadian. Abarbanel anu nampik karajaan mendakan konsepsi na dina Kitab Suci, sareng Maimonides anu henteu nampik mendakan konsepsi na. Sarua ayeuna.
    Jelas yén ulikan naon waé dina widang naon waé sareng dina buku atanapi pilem naon waé muka patarosan sareng tiasa ngarobih persepsi. Tapi parobihan bakal dilakukeun dina prosés internal sareng sanés ku kakawasaan Alkitab (éta saprak kuring mendakan kacindekan anu béda di dinya kuring maksakeun diri pikeun ngarobih posisi kuring dina sababaraha masalah).
    2. Kuring teu boga harti ajén agama. Tapi sabagé conto kuring nyebutkeun yén biaya pikeun pamajikan Cohen urang anu diusahakeun pisah jeung salakina sigana teu jadi muatan pikeun tujuan moral. Tujuanana pikeun ngajaga kasucian imam. Ieu tujuan agama jeung amoral. Malah larangan dahar babi mah sigana mah larangan anu tujuanana moral. Sok tiasa disebatkeun yén aya tujuan moral anu urang sadayana henteu ngartos. Ieu mangrupikeun pernyataan kosong, sareng kuring henteu ningali alesan pikeun mikir kitu.
    Argumen kuring éta lamun tujuan mitzvos nyaeta moral, mangka mitzvos anu superfluous (sahenteuna kiwari). Barina ogé, tujuan moral bisa dihontal sanajan tanpa aranjeunna (jeung ieu kuring geus mawa bukti ti jalma moral anu teu kabeungkeut ku halakhah). Jadi naon gunana ngajaga hukum? Janten moral sareng cekap.
    ————————————————————————————
    Joseph L.:
    1. Tapi kiwari kuring bisa datang jeung mutuskeun antara sengketa antara Maimonides na Abarbanel sarta nangtukeun yén pamadegan Maimonides 'sigana tebih dikaluarkeun tina kesederhanaan tina ayat nurutkeun kana parabot interpretive ulikan Alkitab. Ieu tangtu lain hartosna yén kuring otomatis maksa sorangan tapi anjeun geus ngajarkeun urang (sakumaha kuring ngartos eta) nurutkeun pendekatan sintétik euweuh hal kayaning parobahan posisi langsung tina argumen tapi ngan tina prosés retorika. Ku kituna kuring nyangka yén perusing ayat kalawan kapercayaan yén ieu téh téks otoritatif bisa di ahir prosés mutuskeun dina ni'mat parobahan persepsi.

    2. Deui kuring teu ngarti naha nyieun kategori nu teu boga harti kirang kosong ti argumen kuring nu urang teu ngahontal sagala kauntungan tina parentah. "Nilai agama" sajauh ieu henteu hartosna nanaon pikeun kuring, éta sigana ngeusian liang. Ngeunaan patarosan naha tetep mitzvos lamun kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun jadi moral tanpa mitzvos. Jigana kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun ngajawab boh ku mitzvos kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun jadi leuwih moral, atawa yén ieu téh naon sages dimaksudkan nalika sages ceuk "nu mitzvos batal pikeun mangsa nu bakal datang". Kuring pribadi mikir yén bener sababaraha mitzvos geus exhausted peran sajarah maranéhanana kayaning perbudakan sarta sababaraha masih ngantosan realisasi maranéhanana.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    1. Lajeng mutuskeun. Patarosanna naha éta henteu ngayakinkeun jalma anu mikir béda ti anjeun? Janten kuring skeptis ngeunaan kamampuan pikeun ngarumuskeun persepsi sareng nilai tina Alkitab sareng Halacha. Pikeun anjeun sigana kawas Abarbanel tapi jelas keur kuring yén éta téh alatan anjeun teu karajaan. Ngobrol royalti sarta anjeun bakal nempo yén maranéhna ngaluarkeun sinyal jeung conto hiji persepsi sabalikna (anu sabalikna naon nulis dina pamadegan mah boga tempat). Tapi patarosan raja téh conto goréng, pikeun Taurat nujul kana eta eksplisit. Kuring ngawangkong ngeunaan patarosan halakhic jeung ideologis non-eksplisit. Pikeun extent sarua anjeun ogé bisa mawa kuring nu Taurat ngajengkeun iman ka Gd.
    Tenang, nyatana teu ngakibatkeun parobahan persepsi.

    2. Kanyataan yén hiji hal teu boga harti teu hartosna yén euweuh titik dina ngobrol ngeunaan eta (teu sakumaha positivists). Kecap-kecap Muharram R. Piersig dipikanyaho dina bukuna Zen sareng Seni Pangropéa Motor ngeunaan definisi konsép kualitas, sareng kanyataan yén Yunani (jahat) ngaleungitkeun otak urang sareng kanyataan yén sadayana kedah ditetepkeun. . Upami anjeun pikir kuring bakal nyimpulkeun yén anjeun henteu terang kumaha ngahartikeun konsép nilai moral ogé. Taya konsép dasar bisa dihartikeun. Kuring geus mawa anjeun conto ajén agama: kasucian imam, kasucian candi jeung sajabana.
    Anjeun mawa conto perbudakan, tapi anjeun nyieun hiji hirup gampang pikeun diri. Kuring keur ngawangkong ngeunaan lolobana Taurat jeung Halacha. Aranjeunna henteu ngalaksanakeun peranna, tapi henteu pernah ngagaduhan nilai moral. Janten naon aranjeunna? Anjeun nyebutkeun hiji pernyataan teoritis yén ku mitzvos bisa jadi leuwih moral. Abdi henteu ningali indikasi éta. Henteu dina pamariksaan mitzvos sareng rencanana (paling teu aya hubunganana sareng moral), atanapi dina observasi kanyataanana sorangan. Ku alatan éta, dina pamanggih kuring, ieu téh paling heartbreaking jeung teu view sober kanyataanana.

  2. Pinus:
    Sakapeung mah, nu katingali ngadegna nagara salaku kajadian alam (tanpa campur Allah). Upami kitu, naon puji ka Gusti anu kedah dicarioskeun dina kontéks ieu?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Saleresna abdi ngartos yen dinten ieu teu aya involvement Allah dina sajarah, teu ukur dina ngadegna nagara (jeung sanajan aya mah teu boga cara pikeun nyaho dimana jeung iraha kajadian). Ku alatan éta, nalika hal senang lumangsung (= "kaajaiban"?) Ieu ngan hiji kasempetan pikeun nyebutkeun pujian salaku pangakuan kreasi dunya jeung ciptaan abdi.

  3. Simon:
    Abdi teu bisa ngarti dina pamadegan anjeun, naon kahayang nya éta selisih komitmen ka "Dina Damlakhuta Dina" nu ieu anchored tur valid dina halakhah malah dina kakawasaan kapir di pengasingan, jeung kaayaan kiwari, Pikeun wewengkon tambahan sarta nilai universal. sareng anu sapertos kitu?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Abdi henteu ngartos patarosan
    ————————————————————————————
    Shimon Yerushalmi:
    Abdi badé ngadugikeun petikan tina pidato anjeun: "Salaku bagian tina masalah anu sami, urang janten biasa kanyataan yén sadayana mangrupikeun Taurat sareng sadayana jalan. Anu teu aya kahirupan manusa biasa, sareng pasti henteu aya nilai, di luar halakhah. Éta sadayana kedah dilakukeun sareng ditangtukeun ku arbiter sareng rabi. Tapi kiwari aya kasempetan pikeun balik deui ka rutin. Urang Israil boga dimensi nasional sekuler dina BH (BH lain dina sekularisme tapi dina balikna dimensi sekuler kahirupan urang sadayana. Aya nu nyebut eta salaku urang balik ka panggung sajarah). Teu aya alesan pikeun neraskeun kana format anu kami biasa kusabab sababaraha patologi sajarah. ” Sareng pikeun éta kuring naroskeun: saurna, halakhah bahkan dina waktos "kusabab dosa-dosa kami kami dibuang ti tanah kami," sanaos kami aya dina sababaraha aturan anu kaputusan (anu ogé batang tina susunan di luar halakhah) kuring ngagaduhan validitas halakhic. , Sajauh ieu kaasup kana kategori "Dina Damlakhuta Dina", jadi naon diménsi Signifikan ditambahkeun kana gagasan?
    Muga-muga kuring ayeuna parantos ngajelaskeun diri kuring langkung seueur.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Abdi ngartos. Tapi aturan di handapeun jalma sanés ngaganggu sareng henteu pikaresepeun pikeun urang. Leres yén Dina Damlakhuta ngagaduhan validitas halakh, janten kumaha? Naha éta hartosna saé cicing di handapeun témbok Franz Josef? Kabagjaan nyaéta yén urang parantos uih deui pikeun ngatur kahirupan urang sorangan sareng sanés gaduh validitas halakhic.
    ————————————————————————————
    Shimon Yerushalmi:
    Hatur nuhun pisan pikeun netelakeun hal! Anjeun bakal nampi paréntah sareng kakawasaan langsung.

  4. Lisan:
    Upami puasa ngan ukur acara nasional, saur anjeun aranjeunna bakal salamet? Naha upacara anu dilaksanakeun di daérah nagara tiasa ngagentos doa anu diucapkeun di unggal sinagoga?
    Holocaust mangrupikeun acara anu gedéna langkung kuat dina kasapuluh Tevet atanapi puasa Gedaliah. Dina pamanggih kuring, teu aya ragu yén cara anu pangsaéna pikeun nyebarkeun éta ka generasi anu bakal datang nyaéta dina dinten duka agama, anu biasana dinten puasa. Sabaraha urang (agama) kenalan anjeun terang Raja Yehu? Jeung sabaraha kenal Gedalia Ben Ahikam?
    Naon anu kedah dilakukeun? Urang Yahudi apal ogé hal-hal nu patali jeung kadaharan, naha éta téh libur atawa puasa. Sajarah geus ditémbongkeun yén gawéna leuwih hadé. Jeung bukti yen taya sahiji libur nasional Yahudi salamet (Megilat Ta'anit) lian ti tanggal ditarima di Halacha.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Ieu klaim instrumental. Kuring nungkulan sual naha halakhah merlukeun atawa nyangka netepkeun poé dzikir misalna. Patarosan naon anu leuwih éféktif téh béda jeung kudu dibahas misah.
    Perkawis patarosan anu kadua, saur abdi mah upami hilap – hilap. Dina sababaraha waktos kajadian janten jauh sareng kirang relevan (sigana kuring henteu penting pisan pikeun émut ka Gedalya atanapi Yehu). Koméntar anjeun dumasar kana persepsi anu lega yén agama sareng halakhah sakuduna nyayogikeun jasa kana nilai-nilai manusa nasional sareng universal. Abdi henteu satuju sareng éta.

  5. Adiel:
    Abdi parantos nguping perkawis anjeun sababaraha kali saprak jaman anjeun ngajar di Yeruham ti babaturan Rabi Uriel Eitam.
    Kuring eagerly maca artikel anjeun dina netepkeun puasa pikeun Holocaust Day, Kuring satuju jeung Lolobana hal.
    Kuring geus sababaraha kali ngadéngé ti almarhum Rabbi Amital: "Henteu sadayana mangrupikeun pendapat Taurat." "Teu sadayana kedah nyarios ngeunaan Da'at Torah" sareng seueur deui
    Girang dina kecap anjeun ngeunaan pujian dina Poé Kamerdikaan.
    Kumaha mungkin mun nyebutkeun pujian pikeun mujijat anu lumangsung sarta nyebutkeun yén éta teu boga significance agama? Atanapi kuring henteu ngartos naon anu anjeun carioskeun.
    Abdi hoyong panjelasan.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Pikirkeun pernyataan anu diciptakeun (pikeun ngabédakeun) saatos angkat ka kamar mandi. Naha pangakuan ka Allah yén anjeunna parantos ngabuka liang kuring ngagaduhan dimensi agama? Naha sarapan anu kuring sambut sateuacan sareng saatosna ngagaduhan dimensi agama? Pikeun kuring nagara teh ibarat jamban atawa sasarap.
    Sedengkeun pikeun pujian pikeun mujijat, éta patarosan sejen. Persepsi kuring nyaéta yén teu aya mujijat ayeuna (atanapi sahenteuna henteu aya indikasi yén aya), sareng teu aya kalibet Gusti di dunya pisan. Nalika kajadian-kajadian anu bagja ka urang, sapertos ngadegna nagara, éta mangrupikeun pemicu pikeun muji sukur ka Gusti pikeun nyiptakeun dunya sareng ciptaan urang sorangan. Tapi kuring bakal ngalegaan éta di Gaza (?) Dina buku anu ayeuna kuring nyerat ngeunaan teologi ayeuna.
    ————————————————————————————
    Pinus:
    Tapi naha urang boga wewenang pikeun ngabenerkeun berkah sorangan demi Poe Kamerdikaan?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Ieu kudu dibahas. Sahenteuna pikeun métode nu tangtu (Meiri) éta halal ngomong pujian dina unggal mujijat kasalametan jeung syahadat, lajeng sigana nu hiji kudu ngaberkahan malah tanpa pangaturan husus. Sapertos ngaberkahan tuang apel unggal waktos urang tuang sareng henteu kedah gaduh berkah tetep dina unggal apel.
    Dina sagala hal, tangtu teu aya watesna pikeun muji tanpa berkah.
    Sareng aya tempat anu saé pikeun Sabra anu bahkan kalayan berkah henteu aya watesna. Lamun Israél sanggeus mujijat Chanukah bakal nyebutkeun pujian di berkah sorangan tanpa pangaturan sages, sarta yén aya masalah jeung éta? Sabagéan anu baheula ogé dikaruniai adat, sarta dina hal ieu aya diskusi ngeunaan berkah pupujian sorangan. Tapi dina éta kuring ragu, jeung saterusna.
    ————————————————————————————
    permata:
    Hese pikeun kuring ningali Nagara Israel salaku "jasa".
    Urang Israil balik deui ka Israil sanggeus 2000 taun. Hanjakalna nagara henteu diadegkeun 20 taun sateuacana….
    Hatur nuhun kana kaayaan aya grup tina kartu pos. Pamarentah merdika balik deui ka urang Israil. Ungkapan dina Sages disebut "poé Mésias."
    Pujian henteu ngan ukur pikeun mujijat tapi pikeun kasalametan
    Dina perkara mujijat.
    Mujijat lain ngan ukur ngalanggar hukum alam tapi ngalanggar hukum sajarah atanapi logika.
    Dimana deui urang nunjukkeun hiji pasualan nu jalma paburencay di tungtung bumi balik deui ka tanah maranéhanana sanggeus 2000 taun?
    Settles manehna. pamekar. Sakelompok kartu pos didamel di jerona. Naon conto sejenna aya?
    Naha nabi-nabi henteu hoyong ieu dina visi aranjeunna?
    Barina ogé, upami 80 taun ka pengker aranjeunna bakal nyarios Mordechai ti Maroko sareng Libish ti Polandia yén aranjeunna. Putra jeung incu maraneh bakal babarengan di Tanah Israil dina kakawasaan urang Israil sarta baris ngadegkeun kulawarga babarengan. Naha aranjeunna bakal nyarios yén éta sapertos toilét?
    Abdi reuwas.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Nalika kuring ngabandingkeun Nagara Israél sareng jasa, kuring henteu hartosna yén nagara éta henteu aya hargana atanapi pikageuleuhan sapertos jasa. Maksud kuring nyarios yén nagara mangrupikeun (penting) hartosna pikeun urang, sareng teu langkung. Abdi bungah pisan yén ieu hartosna aya dina pembuangan urang, sareng memang mangtaun-taun teu acan aya, tapi kuring henteu ningali éta salaku nilai agama. Ieu paling mangrupa nilai nasional. Satemenna datangna Al Masih teh oge jangji ibarat mere hujan. Poé Al Masih ogé teu boga nilai agama sabab teu aya observance of mitzvos, tapi paling sarana nu bakal ngidinan urang pikeun niténan leuwih mitzvos (Bait Allah, jsb). Beunghar ogé mangrupa sarana pikeun ngajaga parentah, sarta henteu ngajadikeun kabeungharan ajén agama. Nagara dasarna mangrupikeun sarana, sareng kanyataan yén éta parantos lami teu aya sareng urang hoyong éta sareng sangsara tanpa éta matak ngabingungkeun pikeun urang (sapertos jalma miskin anu ningali artos salaku nilai kusabab kasusahna) .

    Sedengkeun pikeun mujijat aya kabingungan pisan lucrative. Unggal campur Gusti di dunya mangrupikeun mujijat. Intervensi hartina hiji hal anu sakuduna lumangsung tanpa campur (nurutkeun hukum alam) jeung Allah campur jeung hal sejenna kajadian. Ieu hartina palanggaran hukum alam. Maksudna, mujijat. Teu aya campur tangan ilahi di alam anu sanés mujijat.
    Kaunikan urang balik deui ka Israel dipikanyaho ku kuring sareng kuring satuju. Naha éta hartosna aya mujijat di dieu? Mamang hébat dina panon kuring. Ieu mangrupikeun kajadian sajarah anu teu biasa.

    Abdi henteu ngartos bédana. Gusti nyarios bakal ngutus nabi atanapi hujan. Urang ngalakukeun mitzvot, iraha anjeun bakal mutuskeun henteu hujan? Sanggeus saminggu? sabulan? generasi? Kumaha anjeun bakal mutuskeun pikeun ngalakukeun mitzvot atanapi henteu? Sakumaha seueur paréntah anu kedah dilakukeun? Sababaraha urang? Sagalana di dieu teu bener refutable. Éta langkung patarosan ngeunaan kesan umum sareng sanés bantahan. Sakumaha anu ku kuring parantos diserat, kacindekan kuring yén Gusti henteu campur tangan sanés hasil tina bantahan anu teu jelas tapi tina kesan.
    ————————————————————————————
    permata:
    Abdi ayeuna ngartos naon anu anjeun maksud ku "religius" sareng ku kituna kuring ngartos kecap-kecap pikeun Nagara Israel sareng ngadegna henteu aya hartos agama, kuring ningali kecap "religius" hartosna langkung lega sahingga dina panon Kibbutz Galuyot jsb. ngandung harti agama anu hébat.
    Sami lumaku pikeun poé Al Masih, sarta kuring henteu asupkeun dieu kana masalah naha jelas yén bakal aya hiji kuil pikeun datangna Al Masih, éta teu pisan basajan.
    Sedengkeun pikeun mujijat, kuring babagi pamadegan yén "isukan panonpoé bakal naék" - ieu teu mujijat. Realisasi hukum alam sanes mujijat.
    Kuring sagemblengna babagi posisi nu sagalana teu mujijat, sakumaha sababaraha urang resep ngomong.
    Tapi ngagolongkeun exiles jeung balik deui ka Israel sanggeus dua rebu taun, fenomena nu teu boga sarua diantara bangsa séjén, teu fenomena alam.
    Memang bener teu aya meuntas laut atawa "panonpoé di Givon Dom" di dieu, tapi aya fenomena di dieu nu teu alam, unik dina jenis sarta genre na. Tétéla sanajan dina titik ieu kami teu satuju.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Dua dalil kudu dibagi: 1. Ngadegna nagara jeung grup tina buangan éta mujijat. 2. Duanana ieu miboga harti agama. Henteu aya gumantungna kana dua arah. Tiasa aya kaajaiban anu teu aya makna agama (sapertos muka liang pikeun anu nganggap éta mujijat), sareng tangtosna tiasa aya makna agama sareng éta sanés mujijat. Kuring ngajawab yén teu aya indikasi yén ieu mujijat (anomali teu mujijat a), sarta ogé yén euweuh significance agama (I am a Zionis sekuler). Salaku nyatakeun, kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun teu satuju kana salah sahiji dua klaim ieu misah atawa duanana babarengan.
    Leuwih ti éta, éta rada mungkin yén nagara éta bakal jadi tumuwuhna panebusan urang (inshallah), sarta kuil bakal diwangun di dinya sarta panebusan bakal ngaliwatan eta. Jeung can teu boga significance agama dina panon kuring. Éta mangrupikeun platform sekuler anu didamel pikeun tujuan sekuler sareng motivasi sekuler. Kalakuan kitu teu boga harti agama.
    ————————————————————————————
    permata:
    Maksudna, harti agama, dina pamadegan anjeun, merlukeun niat agama?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Kalakuan manusa boga significance agama ngan lamun dipigawé kalawan niat agama (A.A. Leibowitz). Sanajan mitzvos teu butuh niat tapi ngan dina mitzvos (kusabab sabra konteks salaku ngaran acak). Sarta hususna yen kuring ngabuktikeun dina artikel (dina beurang, kagagalan sekuler di transgression) yén sakabéh pamadegan nu parentah kudu iman. Ngagaringkeun rawa anu henteu dilakukeun demi surga sareng demi mitzvah (padumukan Israel) henteu aya nilai agama. Cai mibanda ajén nasional.
    Ieu tangtu ngan hiji kaayaan diperlukeun tapi teu cukup. Kalakuan sorangan kudu boga nilai agama, sarta ngan Taurat ngahartikeun eta. Jalma anu nangtung dina hiji suku pikeun alesan agama anu patah hati teu boga nilai agama eta.
    ————————————————————————————
    permata:
    Maimonides dina Mo'an dina Pentateuch ngabedakeun antara jalma anu ngalakukeun "dina anggota awakna" sareng jalma anu ngalakukeun kalayan niat sareng tujuan.
    Ieu jelas naon tingkat luhur.
    Patarosanna naha urang bakal ngahartikeun kalakuan anu teu kaagamaan anu dilakukeun ku jalma tanpa niat? Kuring satuju salaku prinsip tapi ieu mangrupikeun ulikan wajib pikeun seueur seueur ti Israél, masih aya sababaraha anu ngagampangkeun sareng niléy pikeun padamelan "sanés pikeun éta"…
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Dina tulisan kuring ngeunaan agul Oakham, kuring ngajelaskeun yén ngalakukeun henteu kaluar tina iman henteu ngalakukeun henteu demi sorangan. Éta sanés prakték agama pisan. Tempo Rambam Sufach ti Kings. Saha anu percaya sareng henteu ngahaja, di dieu kedah ngabagi antara mitzvos sareng anu henteu diartikeun mitzvah. Diajar leres mangrupikeun hal anu saé, tapi sanés alat pikeun ngajelaskeun bebeneran. Sarta manéhna nempo dina commentators (Rambam na Rabbeinu Yonah jeung sajabana) ngeunaan Mishnah di Avot (Hoy Dan sakabeh jalma ka katuhu) yén maranéhna wrote yén ngabahas ngan didieu yén éta téh lumrah, sabalikna mun pendapat populér. Sareng kuring nyerat ngeunaan éta dina tulisan BDD kuring ngeunaan agul Oakham.
    ————————————————————————————
    Di:
    Halo Pendeta,
    Lamun rabi bisa nangtukeun naon hartina ku nyebutkeun "nilai agama". Nyaeta, mangrupakeun nilai agama solely observance tina mitzvah sorangan (definisi anu dihampura ku rabi sabab kuring ngarti yén manéhna teu resep eta, Leibowitzian), nya eta naon bae anu mantuan observance tina mitzvah dipigawé kaluar tina agama. kasadaran, sarta saluareun éta: Dupi nilai agama lamun henteu.
    Hatur nuhun, sareng hapunten upami abdi nyangking rabi kana diskusi anu lami sareng hilap tina manah.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Ajén kaagamaan hartina ajén dina karya Allah. Ajén kaagamaan lain sakadar paréntah sabab ibadah ka Allah leuwih jembar batan hukum. Malah sateuacan Shulchan Aruch, éta ngagaduhan nilai agama. Mémang, saratna ogé diwajibkeun yén éta dilakukeun pikeun padamelan Gusti.
    Pikeun anu pangsaéna mah, nagara henteu ngagaduhan nilai agama dina sagala hal. Nagara mangrupikeun kabutuhan abdi / urang sanés nilai. Abdi hoyong hirup di antara umat Kami sareng di Tanah Israil anu mangrupikeun kecanduan sajarah urang. éta pisan.
    Sedengkeun pikeun nagara anu diparéntah ku halakhah kudu ngabahas naon ajénna (kusabab nagara téh lain ngan ukur alat pikeun wargana), tapi nagara kawas urang mah teu boga ajén agama.
    Sedengkeun pikeun NFM, Kuring henteu weruh nu NFM nu Anjeun keur pilari (iwal sanctification awéwé). Ieu dua hal anu béda-béda: éta mangrupikeun kabutuhan sareng éta mangrupikeun nilai. Kumaha upami aya anu éndah atanapi saé? Ieu ngan dua hal béda.
    ————————————————————————————
    Di:
    Maksud kuring ngomong, naon hartina nilai agama saluareun harti nu geus disimpen? Naon anu sakuduna janten bédana antara mitzvah, atanapi nilai agama, sareng naon anu ngabantosan kuring dina ayana? Atanapi kuring henteu ngartos kana kecap-kecap rabi sareng ieu ogé mangrupikeun patarosan anu mandul, sabab konsép ieu henteu ngagaduhan artos saluareun definisina? Jigana kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun ngajelaskeun bédana antara alus tur geulis, sanajan teu kecap, sarta NPM antara aranjeunna. (Contona: Kuring teu nyangka kuring bakal manggihan jalma anu bakal masihan hirupna pikeun kageulisan, sedengkeun pikeun alus enya, alatan kanyataan yén kageulisan teu boga harti cukup penting, sahenteuna dina pamanggih kuring).
    pos Scriptum. Anjeun ngarasa kaayaan (sakumaha Abdi ngartos eta) salaku hal tina nilai murni nasional, sarta henteu sakumaha nulungan malah tetep mitzvos. (Sanajan anjeun nyebutkeun yén naon mantuan pikeun ngajaga parentah teu merta dianggap nilai agama.) Numutkeun métode Sadérék, naha bener nyebutkeun Hillel? A pemicu pikeun syahadat ngeunaan kreasi dunya bisa jadi sanajan kuring meunang naékkeun gaji atawa buku Harry Potter sejen sumping kaluar, tapi euweuh jalma normal bakal nyebutkeun pujian pikeun eta. Lamun nagara estu ngan boga nilai nasional, sarta teu boga peluncuran kana sistem ibadah ka Allah, teras kuring di tempat anjeun moal bakal nganggap eta pemicu alus pikeun muji. Rabi bakal tiasa ngajelaskeun naon anu anjeunna pikirkeun sareng dimana watesna meuntas?
    Hatur nuhun, punten sareng wilujeng tepang taun.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Hésé pikeun kuring diskusi dina interval sapertos kitu.
    Euweuh sahiji nilai agama datang ka epoch of mitzvah. Sabalikna, mitzvah mangrupikeun conto tina nilai agama. Tapi sanajan dina praktek moral aya nilai jeung signifikansi agama (ostrich sabab mangrupakeun minuhan kahayang Allah). Kontras, minuhan kabutuhan jahiliah teu boga nilai moral atawa agama. Hiji jalma hayang nagara cara manéhna hayang sarapan atawa imah. Éta mangrupikeun minuhan kabutuhan sareng sanés nilai. Nalika kabutuhan anu penting dina kahirupan anjeun kaeusi (sapertos nyalametkeun kahirupan anjeun) ieu mangrupikeun alesan anu hadé pikeun ngucapkeun pujian. Kuring henteu ningali naon anu henteu kahartos di dieu sareng naon anu kedah dijelaskeun.
    Naha nagara ngijinkeun nilai-nilai agama dititénan? meureun enya. Tapi sarapan sareng gaji ogé ngamungkinkeun.

  6. Moshe:
    Nuturkeun tina diskusi di luhur abdi hoyong naroskeun sababaraha patarosan anu kuring ditanya dina pendapat abdi boh tina artikel na tina diskusi anu revolved sabudeureun ieu.

    A. Sajauh kuring ngartos, Baginda henteu percanten kana rezeki dina harti campur tangan Sang Pencipta sareng nyiptakeun "mukjizat" sapertos Nagara Israel, ngagolongkeun pangbuangan, sareng sajabana, khususna saprak "kaajaiban" leutik anu "kajadian". ka individu kawas "duit" murag tina hiji tempat kaduga.
    Kuring nanya, [nurutkeun topik anu anjeun condong nampilkeun pisan], ngeunaan évolusi anjeun nyerat yén ateis ningali évolusi dina undang-undang bari anjeun nyingkir sareng ningali hukum luar sareng naroskeun 'saha anu nyiptakeun hukum ieu', sareng nalika anjeun ningali hukum éta. diwangun ku cara kieu eta ngakibatkeun kreasi, Anjeun nyimpulkeun yen Allah nyiptakeun hukum ku cara kieu, nyaeta, yen Allah nyiptakeun 'hukum évolusi'. Upami kitu, sanajan ngeunaan mujijat, leres yén dina pandangan anu 'deet' sareng saderhana sigana urang sadayana alami, sareng jalanna urang Israil turun-tumurun ngagaduhan katerangan anu alami, sapertos ngadegna Nagara Israel, tapi lamun urang kasampak di luar jeung nanya Sarupa jeung naon nabi jeung Taurat prophesied, meureun urang bisa disebutkeun yen Maha Nyipta rencanana jeung diarahkeun sakabeh proses 'alam' ieu kalawan tujuan, sarta pilari di luar prosés jeung hukum alam. di jerona, tiasa masihan gambaran ngeunaan Providence? [Malah ngeunaan mujijat anu langkung alit sudut pandang ieu tiasa diadopsi].

    B. Patarosan sejen, naha ieu ngandung harti yén anjeun teu percanten ka mujijat ditulis dina Taurat jeung Nabi, sarta aranjeunna katempo dina pintonan deet salaku mungkir hukum fisika kayaning: tongkat nu jadi oray, roti nu descends ti sawarga. , cai nu robah jadi getih, kareta jeung kuda naek dina badai, jeung leuwih imam. Salaku kumpulan legenda?

    katilu. Sajaba ti éta, naon ieu nyebutkeun ngeunaan kapercayaan anjeun dina nyaho Allah ngeunaan lampah manusa, superficially sigana kurangna pangawasan teu negate nyaho Allah, tapi sigana di jero aya implikasi tina kapercayaan ieu dina unggal lianna, jeung sajabana. Konsep 'ganjaran sareng hukuman' pikeun metode anjeun henteu aya, sareng kecap anjeun hartosna yén 'alam saterasna' nyaéta kapercayaan sage anu teu aya dukungan dina Taurat [Kuring pasti satuju, tapi para nabi sareng kitab suci gaduh seueur rojongan jelas], teu percaya kana prinsip ieu, nyaeta ngulang kecap Leibowitz urang, Éta sakabéh 'muatan' ka mitzvah éta ngan kusabab kuring undertook pikeun ngalakukeunana, éta hartosna anjeun? Upami kitu, kuring ngarepkeun anjeun terang yén henteu seueur anu ragu pikeun ngagabung kana agama ieu, naha nempatkeun kuring dina sistem hukum anu luntur sareng luntur [anjeun ogé ngaku yén seueur kaputusan sareng mitzvos ngabatalkeun rasa pikeun umur sareng umur] naha henteu ' nampi' ngan bagian tina sistem hukum eta, ngan anjeun Relevan, naon salah jeung hukum Nagara Israel?Naha ngabeungbeuratan nu aya teuing?

    D. Éta disada tina naon anu anjeun nyarios yén anjeun percanten kana konsép 'Taurat ti surga' [dina wates anu tangtu saprak kuring ngartos yén anjeun nampi sababaraha klaim para kritikus Alkitab], sareng upami henteu anjeun kedah percanten kana konsép 'nubuat'. Sareng kuring naros, naha di dieu teuing anjeun moal nganggo logika anu sami [éta ogé masuk akal dina pendapat kuring nyarios], yén sadayana anu kuring henteu ningali kuring henteu ngagaduhan alesan pikeun nganggap éta aya, nyaéta ampir 2500 taun teu aya anu ningali. a nubuat naon éta jeung kumaha sakuduna nembongkeun, sarta anjeun yakin Dumasar kana nubuat non-serius nu pernah aya [nubuat kaliwat amounted ka tangtu ieu: ngalakukeun alus jadi alus, ngalakukeun goréng jadi goréng, sagala prosés nu datang engké ngalakukeun. henteu nyimpang tina jalan alam], janten naha henteu ngan saukur nganggap yén teu aya anu sapertos nubuat sareng éta imajinasi jalma-jalma di dunya kuno sareng sakumaha anu teu aya ayeuna éta henteu aya dina jaman baheula, sareng sapertos urang. sakali imagined aya roh jeung setan jeung mantra jeung tanda zodiak jeung Kujang geulis séjén, ngabayangkeun aya nubuat a, dasarna mah ngaku klaim anjeun dina kecap anjeun, Kuring teu boga alesan pikeun yakin dina nubuat lamun a. Abdi henteu ningali éta aya ayeuna. B. Abdi tiasa ngajelaskeun sagala prophecies ku alam. katilu. Kuring boga dasar nu lumrah pikeun yakin yén sakali kana waktu jalma teu boga distinctions alus sarta aranjeunna nimukeun yén maranéhna prophesied atawa imagined eta.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    A. Kahiji, kuring henteu terang naon anu dipercaya ku kahormatan kuring atanapi henteu percanten, kuring langkung caket kana anu kuring percanten (atanapi henteu). Sedengkeun pikeun naon anu kuring yakin, saleresna kuring henteu nunjukkeun yén aya mujijat anu aya di dunya urang. Meureun aya sababaraha tapi kuring teu bisa ningali aranjeunna. Ieu mah sarua jeung argumen-argumen kuring ngeunaan evolusi sabab aya dalil anu maksakeun ayana tangan anu diarahkeun (pencipta), padahal di dieu ngan ukur kamungkinan.
    Saluareun éta, mujijat dihartikeun salaku campur tangan Allah di dunya, nyaéta, parobahan tina jalan normalna. Hoy nyebatkeun yén gerakan numutkeun undang-undang éta sakuduna dituju janten X sareng Gusti ngarobih kana Y. Salami kuring gaduh katerangan alami pikeun naon anu lumangsung, kuring henteu ningali naha nganggap yén aya campur tangan. Sareng upami éta jalma anu ngahasilkeun kalakuan alami, maka kuring nyarioskeun éta. Ieu kreasi hukum.
    B. Dina buku-buku kuring, kuring bakal ngawincik rujukan kuring kana déskripsi gaib dina sababaraha sumber. Sacara umum, éta rada mungkin yen baheula Allah campur leuwih (mangka aya miracles jeung aya nubuat). Dinten ieu abdi teu ningali indikasi wae involvement misalna Allah.
    katilu. Abdi henteu ngartos di dieu. Kumaha upami kurangna kalibet dina kurangna pangawasan? Aya pangawasan pasip tina lampah manusa tapi euweuh campur (sahenteuna henteu sering).
    Komitmen kana Taurat sareng mitzvah henteu aya dina ganjaran sareng hukuman tapi dina kawajiban pikeun ngalakukeun naon anu diparentahkeun ku Gusti. Maimonides parantos nyerat dina koméntarna ngeunaan harepan para pagawé pikeun ganjaran sareng sieun hukuman. Panginten ieu naha kapercayaan ieu ngeunaan UAV diciptakeun. Sareng meureun aranjeunna nyata, tapi kuring henteu terang.
    Soal ratings, saha anu bakal gabung sareng anu henteu, henteu aya hubunganana sareng masalah bebeneran. Pertanyaanana naha kuring leres sareng henteu naha kuring bakal populer. Kuring nentang bohong suci (nyebutkeun bohong pikeun ngagantelkeun langkung seueur jalma kana padamelan Gusti). Upami ngan kusabab pasemon gajah Maimonides. Jalma-jalma anu milu kana pagawéan ngalakukeunana dina dasar kasalahan, ku kituna aranjeunna damel pikeun Gusti anu salah, sareng ngagabungna sakedik nilaina.
    Naon hubunganana jeung hukum Nagara Israél? Sareng yén anjeunna anu ningali aranjeunna kaluar tina kawajiban agamana? Naha anjeun henteu nyarioskeun aturan FIFA (Asosiasi Sepak Bola)?
    D. Ieu ogé bakal dijelaskeun dina buku kuring. Sababaraha ieu ogé dibahas dina buku-buku anu leres sareng teu stabil (dina dalil saksi hiji dinten). Di dieu kuring bakal ngajelaskeun sacara ringkes. Sanajan hukum alam dilaksanakeun dina cara nu sarua unggal waktu, tapi manusa robah. Sareng naon anu aranjeunna panginten panginten ayeuna? Sareng naon anu aranjeunna laksanakeun ayeuna? Naon anu aranjeunna kantos ngagem dinten ayeuna? Ku kituna naha Sadérék nganggap yén kalakuan Allah teu robah? Upami kuring kedah mutuskeun, kuring langkung resep ngabandingkeunana sareng manusa sareng henteu sareng alam anu teu hirup. Teu aya alesan pikeun nganggap yén anjeunna bakal kalakuanana sami sepanjang waktos. Janten upami anjeunna parantos mutuskeun lalaunan ngantunkeun dunya, kuring henteu ningali éta sapertos anu anéh atanapi teu kaharti. Sabalikna, kuring malah gaduh hipotesis naha ieu kajantenan. Kawas anak anu nalika anjeunna tumuwuh nepi bapana ninggalkeun anjeunna beuki nyalira tur ngajalankeun mandiri. Kitu deui sikep Allah ka urang. Miangna lain turunna turun-tumurun nu geus biasa ku urang, tapi naékna (dewasa) generasi. Dinten ieu kami geus bisa ngarti yén aya pamimpin ibukota malah tanpa mujijat. Urang sacara filosofis cukup ahli pikeun ngarti yén dunya anu diatur ku hukum-hukum anu tetep nyaksian langkung seueur ngeunaan Anu Nyipta tibatan dunya anu teu kaduga. Janten ayeuna anjeun henteu peryogi deui mujijat. Sahenteuna lamun urang behaving jeung pamikiran kawas sawawa, saperti nu diharapkeun urang. Memang aya batur kalawan pamikiran bubudakeun, tapi ti aranjeunna meureun diperkirakeun tumuwuh nepi.
    ————————————————————————————
    Pinus:
    Saatos réspon ieu, anjeun nyarios yén "pasti kamungkinan yén baheula Gusti langkung campur tangan." Tapi aya ayat dina Taurat anu nyarioskeun intervening pikeun turun-tumurun (sareng kuring masihan hujan ka bumi anjeun dina usumna, sareng kuring masihan hujan anjeun dina waktosna, jsb). Kumaha bisa disebutkeun yen Allah (anu tétéla terang anjeunna bade neukteuk off kontak di sawatara titik) wrote jangji pikeun "ganjaran" yen di sawatara titik anjeunna dimaksudkeun pikeun ngeureunkeun minuhan? Barina ogé, lamun kolot ngajangjikeun permen ka anakna pikeun ngaganti kalakuan alus, sanajan anak geus gede, kolotna dipiharep bakal nedunan jangji, katuhu? Sareng upami anjeunna hoyong ngeureunkeun hubungan seks, sahenteuna anjeunna kedah ngajelaskeun naha (urang dewasa, jsb.).
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Dina Taurat eta oge ngeunaan nabi, prophecies jeung mujijat, sarta maranéhanana ogé geus ngiles. Bait Allah jeung kurban ogé leungit. Kitu deui perbudakan jeung beuki loba. Kami mendakan yén kadang-kadang Taurat nyarioskeun ka jalma-jalma dina waktos masihan Taurat, sareng aya parobihan anu henteu disarioskeun ku Taurat. Hiji tiasa speculate sakumaha naha, tapi ieu fakta.
    ————————————————————————————
    Pinus:
    Sedengkeun pikeun nabi, prophecies, mujizat, Bait Allah, kurban, perbudakan, jeung sajabana, ieu téh hal anu euweuh jangji baris nangtung pikeun generasi. Aya ngan ukur conto anu aranjeunna kajantenan dina sababaraha waktos, tapi naha urang ngarepkeun aranjeunna ogé ka hareup? Tapi ngeunaan ganjaran jeung hukuman, Gd eksplisit nulis dina Taurat yén aya sambungan pikeun generasi antara observance of mitzvos jeung sababaraha ganjaran, jadi kuring boga alesan alus pikeun nyangka sambungan ieu aya dina mangsa nu bakal datang, sarta lamun urang disimpulkeun yen eta teu. teu aya eta mangrupakeun sual kuat truths Taurat, teu kitu? Hiji-hijina katerangan anu kuring tiasa pikirkeun pikeun patarosan ieu nyaéta pernyataan sapertos: "Ganjaran mitzvah di pulo Alma Likha" teras urang kedah ngahapus anu saderhana tina ayat sapertos "Sareng kuring masihan hujan anjeun dina usumna" sareng nyetél. aranjeunna salaku pasemon pikeun gajih di dunya salajengna. Tapi éta kénéh hésé, sabab euweuh Alkitab teuing basajan.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Abdi henteu ngartos. Masalah nubuat ngawengku sababaraha parentah. Teu kudu mitzvos pikeun generasi? Bagian tina padamelan Gusti nyaéta ngadangukeun Nabi sareng kapamimpinan spiritual-Na pikeun urang. Ieu sanés kasus dimana urang ngagaduhan nabi. Ieu naon jangji Taurat malah maréntahkeun manéhna nyoba jeung ngadéngé sora-Na. Nabi oge bagian tina mékanisme bade perang.
    Jangji-jangji yen lamun urang taat kana parentah-parentah urang bakal dibere hujan, dihartikeun ku jangji-jangji anu nguruskeun mangsa hujan gumantung ka Gusti. Nalika eta gumantung ka manéhna mangka bakal dibéré handap observance. Ayeuna anjeunna parantos mutuskeun pikeun masihan ka kami sabab kami parantos dewasa, sareng écés yén ti ayeuna éta henteu relevan. Anjeunna ngan saukur ngajelaskeun ka urang kawijakan-Na: nalika kuring masihan hiji hal éta pikeun observance tina parentah.
    ————————————————————————————
    Pinus:
    Sedengkeun pikeun nabi, geus ditulis dina kitab Deuteronomy: "Kanggo hiji nabi bakal timbul diantara anjeun", euweuh jangji restorasi di dieu. Hartina, sagala parentah nu aya patalina jeung pamariksaan nabi téh parentah eksistensial - mun nabi rék ditetepkeun, kitu deui. Sapertos upami anjeun ngagem pakean anu opat jangjangna, anjeun kedah nempatkeun jumbai. Mitzvah teu pernah nangtung, tapi moal salawasna giat. Tapi anu unik ngeunaan ayat-ayat anu nyarioskeun pahala sareng hukuman nyaéta aranjeunna gaduh hubungan upami urang ngalakukeun A. - maka Gusti bakal ngalakukeun B. Hubungan sorangan henteu sarat dina kaayaan naon waé. Sigana sambungan salawasna aya. Sakali kami dugi ka kacindekan yén sambungan ieu teu aya, sigana aya kontradiksi kana Taurat di dieu. Anjeun tiasa ngabantah yén henteu unggal klaim anu aya dina Taurat leres-leres leres pikeun generasi. Tapi lajeng anjeunna kapaksa nyebutkeun yén parentah sorangan ogé bisa robah.

    Naha henteu ngan nyebutkeun yén bari sambungan ieu teu bisa ditempo dina kanyataanana, tapi aya dina cara disumputkeun (sumputkeun beungeut)?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Anjeun parantos nyangking ayat-ayat anu berhubungan sareng nabi palsu. Barina ogé, ayat anu ngurus nabi (Deuteronomy):
    Juru Bicara Mkrbc Mahic Cmni Ikim ka anjeun Ikok Gusti anjeun dewi Tsmaon: Ccl Asar Uyah Mam Ikok Gusti anjeun Bhrb miang dina Hkhl, nyebutkeun teu Asf Lsma At Cole Ikok Alhi jeung At brigade Hgdlh Hzat teu Arah Hiji deui, jeung La Amot: jeung ceuk Ikok. dewi Hitibo Asr Dbro: juru carios Akim Lhm Mkrb Ahihm Jeung Meureun Neuvena: Jeung Umum Islander, Allah moal kapikiran wheragram: " The Shavua Jacka Island
    Ku jalan kitu, harti pastina lain mitzvah existential tapi mitzvah positif kondisional (kawas tassel a). Ampir unggal mitzvah positif téh kondisional. Mitzvah eksistensial nyaéta mitzvah anu teu tiasa dileungitkeun tapi ngan tetep. Mitzvos ieu tiasa dicabut (upami kaayaan aya - ngagem garment sareng jangjang, sareng ulah mitzvah).

    Sedengkeun pikeun patarosan panungtungan, eta tangtu bisa disebutkeun yen Allah terus intervenes tapi lamun urang nalungtik anjeunna rushes kana liang keur galau urang. Nu disada saperti teu mirip kuring. Unggal-unggal kuring ningali naon anu kajantenan di dunya, aya katerangan anu alami sareng biasa. Hukum alam dianggo, sareng nalika anjeun nguji éta di laboratorium, naon anu kajantenan diperkirakeun kajadian. Teu aya alesan pikeun nganggap yén aya kaulinan nyumput-na-neangan anu aneh di dieu. Ieu sanés bukti tapi pertimbangan akal sehat. Nalika kuring ningali awak anu gerak, anggapan kuring nyaéta gaya anu nimpah éta sareng sanés yén Gusti mutuskeun pikeun mindahkeun éta tanpa kakuatan. Leuwih ti éta, kuring ogé nganggap yén aya awak anu gerak tanpa kakuatan. Ieu mangrupikeun konsép ilmiah anu katampi sareng éta leres-leres wajar sareng tiasa dianggo pikeun kuring.
    ————————————————————————————
    Pinus:
    Ayat-ayat ieu ogé henteu nunjukkeun iraha nabi bakal didirikeun, atanapi sabaraha seringna. Sacara umum, klaim tina tipe: Allah bakal nyieun X teu klaim refutable (sabab euweuh pigura waktu pikeun klaim ieu dieusian). Tapi klaim tina tipe: Lamun X kajadian mangka Allah bakal nyieun Y duanana bisa refutable nunjukkeun yen X kajadian jeung Y bisa diukur. Ku kituna aya tilu pilihan pikeun alamat argumen kadua. Atawa disebutkeun yen X teu bener kajadian. Atawa nyebutkeun yen Y teu bisa diukur. Atawa disebutkeun yen klaim geus refuted. Tapi lamun dibantah, éta lain patarosan basajan ngeunaan correctness tina klaim dina Taurat sacara umum.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Euweuh dieu téh refutable dina rasa ilmiah. Sabaraha parentah nu kudu dipigawé pikeun hujan? Sabaraha jalma anu kedah ngalaksanakeun paréntah ieu? Sabaraha hujan bakal turun, sarta sabaraha lila eta sakuduna dituju turun? Ieu ngeunaan sakumaha refutable salaku perkara Nabi.
    Sakumaha anu ku kuring parantos diserat, kesan kuring yén Gusti henteu campur tangan sanés hasil tina bantahan ilmiah, tapi tina kesan umum (sigana henteu ngaganggu). Kanyataan yén dina kaayaan urang, kuring ngaku yen Allah teu campur jeung loba mukmin mikir kitu. Aranjeunna nganggap yén nalika ngalakukeun mitzvos hujan sareng kuring nyangka henteu aya hubunganana. Panon anjeun ningali yén kaayaan faktual henteu leres-leres mangrupikeun konfirmasi atanapi ngabantah nanaon di dieu.
    ————————————————————————————
    Pinus:
    Kuring ngarti yén éta teu ilmiah rebuttable, tapi malah gambaran umum cukup keur kuring bisa rebuttable (teu dina rasa logis-matematis kecap).
    Anu ngabedakeun perkara Rosul jeung perkara hujan teh nya eta panyambungna parentah jeung pahala kudu (dina akal sehat) anu kawilang sakedapan. Hartina, lamun urang Israil nindak saluyu jeung parentah, respon ti Allah asup akal yén maranéhna bakal anjog dina jangka waktu nu lumrah (sebutkeun dina sababaraha bulan teu sanggeus 700 taun). Tapi dina urusan Nabi, teu aya larangan Allah ngirim hiji Nabi sakali dina 3000 taun. Henteu aya "periode waktos anu wajar" di dieu anu tiasa dibayangkeun.
    Anu kuring nyobian ngartos nyaéta kumaha anjeun ngahubungkeun kontradiksi antara persepsi anjeun sareng pesen anu jelas anu muncul tina ayat-ayat. Anjeun wrote saméméhna jawaban kawas kieu: "Anjeunna saukur ngécéskeun kami kawijakan na: nalika kuring masihan hiji hal éta pikeun observance tina mitzvos". Abdi tiasa nampi katerangan éta. Tapi sanajan dina pamadegan anjeun hese nangtang kawijakan ieu lamun manehna teu nerapkeun eta?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Anjeunna executes eta. Ka dunya nalika anjeunna masihan hiji hal éta nuturkeun paréntah. Ayeuna anjeunna henteu masihan, baheula anjeunna masihan. Kiwari anjeunna henteu ngutus nabi-nabi anu kapungkur anjeunna ngutus. Ieu mangrupikeun kabijakan anu parantos robih (sanes hubungan antara masihan sareng doa tapi masihan nyalira).
    Sareng saluareun éta, sakumaha anu kuring nyerat ka anjeun, Fook Hezi yén dina kaayaan ayeuna aya argumen anu bitu naha anjeunna campur atanapi henteu. Jadi teu saurang ogé bisa ngaku yen kanyataanana sorangan nembongkeun campur, malah teu alesan tina gambaran jeung common sense. Janten henteu paduli kuring anjeun tiasa naroskeun naon tujuan pernyataan ieu. Meureun hiji pernyataan umum nu teu kudu empiris nalungtik, sarta eta nembongkeun pentingna mitzvos. Pentingna mitzvos masih aya kiwari. Faktana robah tapi palajaranana langgeng.

  7. budak:
    Shalom VeYesha Rabbi Rabbi Michael,
    Hayu urang mimitian ku Mister Tsitsro, mangka harti Derech Eretz Kedma kana Taurat teu anyar jeung lamun teu hartina aya ngan jenis pemberontakan di dieu [Kuring boga kapribadian sagigireun jadi budak ka Gd]
    Kusabab naon sih masalahna lamun peraturan anu halakhic atawa pulitik sajaba ti rarasaan yen hukum pulitik téh ti [manusa] enlightened jeung hukum halakhic ngan bangor tur karunya,
    Sedengkeun pikeun rabi Ponivez, petisi ieu halakhic, kitu ogé non-utterance, jelas yén anjeunna henteu nyebutkeun pujian alatan halakhah sarta ogé pengemis henteu nyebutkeun alesan anu sarua dina pamadegan na,
    Éta ogé jelas yén anjeun nyebutkeun Hillel sabab éta kumaha halakhah ditangtukeun, sakumaha anjeun moal nyebutkeun lamun henteu,
    Ngeunaan publikasi kurangna pangawasan di Israel, deui naha éta mantuan jeung ka saha,
    "Doa anu teu dikabul," kedah caket pisan pikeun ngadeukeutkeun urang Israil ka Gusti sareng ngahubungkeun anjeunna ka Pencipta-Na.
    Sareng éta, ogé, ti mana anjeun asalna?
    Kuring ceurik pikeun provokasi sapertos kitu, anjeun jalma anu wijaksana, wartosan kuring ngeunaan pangalaman sabalikna anjeun,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Abdi henteu ngabantah sareng parasaan. Dulur jeung parasaanana.
    Sanajan anjeun nyebutkeun sagalana indit (jeung ieu teu bener), patarosan masih naon aturan ieu ngagambarkeun. Asumsi-asumsi ieu dilebetkeun kana éta.
    Publikasi unattended mantuan greatly ka jalma anu ngarasa yén maranéhna keur digarap ku kituna abandon sakabeh tradisi. Kuring papanggih puluhan aranjeunna. Anu nampi kontén anu ditampi bakal teras-terasan ngaremehkeun diri dina pesen anu biasa. Rarasaan kuring nyaéta yén batur kedah ngémutan bahkan jalma anu mikir lempeng. Éta ogé sektor patut ngarujuk kana. Pisan ngaku yen bebeneran teu penting tapi ngan perhatian pikeun fools désa, jeung kawijakan suci bohong teu nyebarkeun bebeneran, nyaéta naon ngabalukarkeun urang leungit putra pangalusna urang jeung cicing jeung jalma anu dahar Lukas ieu. Ieu pangalaman sabalikna kuring. Anjeun nanya, kitu ceuk kuring.
    Sedengkeun pikeun clinging kana sumber kuna ngalawan bebeneran tina kasieun kawas anjeun, abdi teu boga nanaon tapi mawa Gemara on Yoma Set AB:
    Damar Rabbi Yehoshua ben Levy: Naha éta disebut anggota Knesset - anu malikkeun makuta kana kamulyaan baheula. Ata Moshe ceuk lalaki hébat nu hébat sarta dahsyat, Ata Yermia sarta ngomong: Asing ti Karkrin di kuil-Na, Aya horrors na? Teu nyebutkeun dahsyat. Ata Daniel, ngadawuh: Urang nagri anu enslaved di putra-Na, Aya pahlawan-Na? Teu nyebutkeun pahlawan. Sareng anjeunna henteu sareng aranjeunna nyarios: Sabalikna, kapahlawanan kapahlawanan-Na anu nalukkeun naluri-Na, anu masihan panjang ka jalma jahat. Sareng ieu mangrupikeun horor-Na - yén tanpa kasieunan ka Nu Maha Agung, kumaha tiasa aya hiji bangsa di antara bangsa-bangsa? Sareng Rabbanan Hichi mangrupikeun budak abdi sareng anu paling penting tina Teknat Datkin Moshe! Rabi Elazar ngadawuh: Ku sabab anjeunna terang dina Nu Maha Suci yén anjeunna leres, ku kituna aranjeunna henteu ngabohong ka anjeunna.

    Kuring condong substantiate klaim kuring jeung teu ngagambar aranjeunna ti sagala rupa sumber, Leibowitz (jeung saha kuring teu satuju jeung ampir euweuh) atawa saha wae. Upami anjeun mendakan kasaruaan antara aranjeunna sareng Leibowitz éta kaputusan anjeun, tapi éta henteu aya hubunganana sareng diskusi sorangan. Karunya saha waé anu da'wah pikeun ngarumuskeun pandangan dunya nurutkeun slogan batur nyalahkeun batur pikeun sikep kitu. The disqualifier di Momo.
    ————————————————————————————
    budak:
    Rabi Michael Shavuot Tov
    Nyaéta, yén kuring henteu nyangka yén rezeki sareng doa aya dina kategori bohong suci,
    Janten kuring naros ka anjeun ti mana asalna,
    Satuju pisan yén jalma-jalma naroskeun atanapi ragu-ragu nyarioskeun kaleresan [sareng puluhan sapertos kitu henteu menerkeun publisitas pisan sareng ngeunaan pangawasan pribadi sareng doa khususna sedengkeun seuseueurna jalma mukmin ngarasa ningali panon sareng pangawasan pribadi anu aya dina dasar sadayana]
    Kuring henteu nyangka yén pangawasan pribadi sareng doa mangrupikeun bagian tina patarosan ngeunaan nyarioskeun bebeneran atanapi henteuna atanapi hal-hal anu peryogi wahyu,
    A] sabab teu perlu nyebutkeun yén éta téh kitu,
    B] henteu nyumbangkeun sagala cara,
    C] Upami Gusti tiasa ngabantosan jalma anu teu bersalah sareng henteu ngalakukeunana, anjeun leres-leres nyalahkeun anjeunna kusabab henteu nangtung dina getih tatangga [leres yén anjeunna sanés tatangga,] sacara ideologis.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Capricorn karapihan.
    Anjeun kedah mutuskeun naha klaim anjeun kana substansi masalah, yén naon anu kuring carioskeun henteu leres, atanapi naha anjeun ngaku yén kuring kedah ngabohong "bohong suci" supados henteu nyinggung iman jalma anu polos.
    Abdi henteu nyalahkeun Gusti pikeun nanaon. Anjeunna tiasa nyiptakeun dunya anu henteu diatur ku undang-undang tapi anjeunna mutuskeun (sareng sigana ngaraosan sareng anjeunna) pikeun ngalakukeunana dumasar kana hukum. Atoh, saur anjeun anjeunna henteu tiasa ngabantosan dina Holocaust atanapi dina musibah sanés? Janten naha anjeunna henteu ngabantosan? Naha saur anjeun kuring langkung nyalahkeun anjeunna tibatan anjeun? Na yén kuring renewed yén jalma sangsara di dunya?
    Tapi sagala hal ieu bakal dipedar ogé dina buku abdi.
    ————————————————————————————
    budak:
    Abdi terang pisan,
    Mimiti, kuring henteu acan ningali klaim sapertos anjeun yén teu aya pangawasan,
    Kuring ogé henteu nyangka éta mangrupikeun bohong anu suci, upami éta leres, naha henteu ngantepkeun éta sapertos kitu,
    Sedengkeun pikeun undang-undang, nyiapkeun undang-undang ciptaan anu henteu robih nyaéta henteu kantos aya pangawasan, atanapi undang-undang kalayan tanggal?
    Sedengkeun pikeun Holocaust, jeung sajabana, lamun sagalana geus nurutkeun akun, mangka kuring teu nyaho hiji akun, tapi moal contradict iman gampang jeung euweuh beban,
    Upami teu aya akun [pengawasan] deui Kushia ka Dukhta,
    Haftarah meureun boga rasa, oke ,,,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    1. Ku kituna?
    2. Kuring ngajelaskeun naha henteu ninggalkeun eta.
    3. Hukum-hukum alam, nu lamun maranehna teu dipikawanoh Allah ngidinan dirina nyimpang ti eta leuwih, jeung ayeuna maranehna leuwih akrab manéhna meureun teu ngalakukeun kitu.
    4. Teu aya patarosan sareng anjeunna henteu ngarérét ka mana-mana. Upami anjeun nganggap yén sadaya anu kajantenan leres-leres (iwal anjeun henteu ngartos), teras naon anu anjeun ngajantenkeun kuring susah? Barina ogé, sanajan, dina pamanggih kuring, sagalana geus unattended, acan naon anu lumangsung nyaéta persis naon anu kudu lumangsung, jadi naon masalah jeung Allah, dina pamanggih kuring? Barina ogé, euweuh sangsara saluareun naon pantes anjeunna.

  8. budak:
    Hello Rabbi Michael
    Ku alatan éta, meureun nya alus yén ieu kasus, masalahna tina Taurat ti para nabi jeung tina Kitab Suci, jeung alesan yén aya ngan masalah panjang dina Talmud contradicts masalah, masalah latihan di Chazal.
    Kuring ngajelaskeun pisan naha enya ninggalkeun eta,
    Patarosan na, naon hartina, "naha eta boga harti séjén?"
    Kahiji absurd, kadua, lamun teu patali jeung ganjaran jeung hukuman sagala cara [aya ganjaran jeung hukuman?] Lamun teu aya akun [pengawasan] mangka meureun henteu, teras naon anu ditinggalkeun sabenerna..kuring nyoba ngabayangkeun hiji hipotésis tanpa hasil,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Capricorn karapihan. Jigana urang geus béak.

  9. budak:
    Justru di dieu kuring teu ngarasa capé,
    Sarta dina XNUMX. Kuring bakal senang pikeun sababaraha waleran kana petikan ieu kuring wrote

    Patarosan na, naon hartina, "naha eta boga harti séjén?"
    Kahiji absurd, kadua, lamun teu patali jeung ganjaran jeung hukuman sagala cara [aya ganjaran jeung hukuman?] Lamun teu aya akun [pengawasan] mangka meureun henteu, teras naon anu ditinggalkeun sabenerna..kuring nyoba ngabayangkeun hiji hipotésis tanpa hasil,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Kaula teu yakin kuring ngartos naha hal di dieu ngarujuk. Kuring nebak eta speaks kana alesan naha Allah nyiptakeun dunya pikeun diatur ku hukum. Abdi tiasa nyarankeun hiji rasa, contona yén anjeunna hoyong urang tiasa ngaorientasi diri di dunya. Upami éta henteu dilaksanakeun sacara sah anjeun moal tiasa ngaduga naon anu bakal kajadian dina kaayaan naon waé sareng anjeun moal tiasa hirup.
    Sagalana sejenna anjeun wrote Nyaan teu ngarti. Tapi punten upami teu aya hal anu énggal, urang bakal mungkas di dieu. Ieu adat kuring sok ngajawab unggal email, tapi situs ieu merlukeun loba waktu ti kuring, sarta loba deui mangrupa pengulangan hal anu geus ditulis sarta ngomong.
    hampura,

  10. budak:
    Rabi Michael
    Tétéla aya bener kabingungan antara email di dieu sabab kuring bener teu ngarti naha haftarah urang exhausted nalika kuring teu ngulang sorangan sanajan sakali,
    Abdi badé unggah deui anu anjeun tulis sareng jawab, di dieu,
    Rabi Makal nyerat ,,,
    1. Ku kituna? [Éta aya hubunganana sareng pangaweruh individu]
    2. Kuring ngajelaskeun naha henteu ninggalkeun anjeunna.
    3. Hukum alam, nu lamun kanyahoan éta Gd ngidinan dirina pikeun nyimpang tina eta leuwih, jeung ayeuna maranehna leuwih akrab manéhna meureun teu ngalakukeun eta.[A kalimah kuring teu ngarti]
    4. Teu aya patarosan sareng anjeunna henteu ngarérét ka mana-mana. Upami anjeun nganggap yén sadaya anu kajantenan leres-leres (iwal anjeun henteu ngartos), teras naon anu anjeun ngajantenkeun kuring susah? Barina ogé, sanajan, dina pamanggih kuring, sagalana geus unattended, acan naon anu lumangsung nyaéta persis naon anu kudu lumangsung, jadi naon masalah jeung Allah, dina pamanggih kuring? Barina ogé, euweuh sangsara saluareun naon pantes anjeunna.

    Kuring ngajawab,
    1] Ku sabab kitu meureun nya alus nu ieu kasus, masalahna nyaeta tina Kitab Suci anu ditulis sabalikna sarta ngomong yén aya ngan pikeun sajam jeung période conflicting isu panjang dina Talmud, masalah latihan di. The Sages moal nangtung sual,

    2] Kuring parantos ngajelaskeun sareng bakal nyimpulkeun, kuring henteu nyangka yén pangawasan pribadi sareng doa mangrupikeun bagian tina patarosan sareng solusi ngeunaan nyarioskeun bebeneran atanapi henteuna kana puluhan anu anjeun nyarios anjeun ngarasa digarap khususna nalika henteu peryogi. nyebutkeun éta bener kitu,

    hiji….

    4] Anjeun nulis yén meureun Gd boga titik dina kaputusan na teu lalajo jeung eta moal contradict sual tanggung jawab nu manglaku ka anjeunna,
    Kuring nanya, lamun rasa éta hal urang teu nyaho, logika sejenna, disada absurd,
    Upami rasa mangrupikeun hal anu teu biasa tapi masuk akal tapi teu aya hubunganana sareng ganjaran sareng hukuman [sareng upami henteu aya perhitungan sareng pangawasan maka sigana henteu] kuring henteu ningali sisi di dieu,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Anjeun ngulang sorangan.
    1. Cenah mah teu masalah keur kuring nu taya sahijieun nyebutkeun kawas kuring. Naha kuring kedah masihan katerangan?
    2. Sarta kuring ngajelaskeun naha enya ninggalkeun eta. Cenah mah papanggih loba jalma anu doa jeung pangawasan éta persis masalah. Naon anu parantos diénggalan di dieu?
    3. Baheula elmu pangaweruh teu dipikawanoh jeung jalma teu nyaho hukum alam. Kituna leuwih gampang jeung alam nyimpang ti aranjeunna. Dinten ieu kami nyaho aranjeunna. Misalna, maranéhna nganggap yén hujan téh lantaran paréntah. Dinten ieu kami nyaho sateuacanna sabaraha hujan geus fallen jeung iraha, sarta yén éta gumantung kana hukum météorologi teu mitzvos.
    4. Kuring teu ngarti dimana kuring nulis yen Allah boga alesan teu lalajo. Kuring nyerat yén anjeunna henteu ningali. Rasa? Panginten kanyataan yén urang parantos ageung sareng henteu kedah dipasihkeun. Tapi henteu paduli téori, patarosan faktual nyaéta naha anjeunna tiasa leres-leres ngawaskeun? Dina pamanggih kuring - henteu.

    Jeung deui kuring nulis yén urang geus exhausted.
    ————————————————————————————
    budak:
    Rabi Makal nyerat
    Tapi anjeunna mutuskeun (jeung meureun sakecap sareng anjeunna) ngalakukeun hal eta nurutkeun aturan.
    Panginten kanyataan yén urang parantos ageung sareng henteu kedah dipasihkeun.

    Ku kituna éta jawaban tanpa nangtung pikeun sasama getih ??budak badag ????
    Upami ieu mangrupikeun tren maka kami parantos béak tapi anjeun henteu curiga dina panon kuring ngeunaan émisi hukum anu teu aya dasarna sabab kuring parantos dituduh di dieu sababaraha kali,
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Capricorn karapihan. Anjeun ngulang deui hal-hal anu parantos dibahas dugi ka intina.
    Kuring parantos ngajelaskeun ka anjeun kakurangan subuh dina klaim "anjeun moal nangtung" anu sami-sami diarahkeun ka anjeun.
    Nyaan teu resep, tapi keur kuring urang geus rengse.
    ————————————————————————————
    budak:
    Hello Rabbi Michael,
    Baginda terang kumaha maca antara garis
    Kuring ngajawab, kuring boga gaji jeung denda, kumaha akun ngajalankeun kuring teu mahir,
    Tapi ulah ngahalangan nalika anjeun ngaluarkeun getih sabab anjeun maot, ??. ??
    Upami anjeun parantos réngsé,,,, teras salami hirup,,

  11. jubileum:
    Naha rabi teu ningali balikna urang Israil ka tanahna saatos dua rébu taun diasingkeun sareng saatos tilu taun saatosna Holocaust salaku pengecualian pikeun alam? Naha ieu teu kedah dikaitkeun kana panyayuhan Gusti?
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Balikna urang Israil ka tanahna memang kajadian anu teu biasa dina tingkat sajarah, tapi sajarah mangrupikeun hal anu rumit sareng teu aya jalan pikeun terang upami aya campur tangan ilahi di dieu. Gemblengna Jigana prosés ieu bisa ogé dipikaharti sanajan tanpa merlukeun involvement na. Jalma-jalma sekuler ningali prosés ieu sareng henteu ngarecah kapercayaan atheistik-ilmiahna.
    Ku alatan éta, teken conclusions ti "kaajaiban sajarah" - hal pisan bahaya sarta unconvincing. Ieu meureun béda ti mujijat fisik.
    Bari meureun aya beurat kana kanyataan yén nabi foretold balikna jalma ka tanah maranéhanana sateuacanna, sarta dina rasa ieu meureun aya rohangan pikeun nempo prosés ieu salaku indikasi involvement ketuhanan. Abdi henteu terang. Kuring ngan ukur terang yén sanaos ieu henteu kajantenan ampir teu aya anu bakal ngapalkeun Kitab Sucina (paling seueur aranjeunna bakal nungtut ayat-ayat anu relevan sareng ngaluarkeunana tina kesederhanaanna), janten hese pikeun kuring ngaitkeun beurat statistik anu luhur pisan. kana nubuat ieu. Tésis anu henteu tahan dina uji bantahan ogé henteu pikaresepeun pisan nalika éta leres (sanggeus aya nubuat anu henteu leres-leres janten leres sareng teu aya anu sieun ku éta). Naon deui, prophecies ieu sorangan nyandak bagian dina prosés sorangan (hatur nuhun nu urang balik ka dieu). Ieu mangrupakeun nubuat timer minuhan, sacara harfiah.

  12. Wortel:
    Sigana mah Kikro kudu disebutkeun / ditulis dina basa Ibrani. Ogé, cutatan tina ngaranna pakait sareng Publius Trentius Ash.
    ————————————————————————————
    Wortel:
    Oh, kuring henteu nyangka bakal diterbitkeun langsung tapi bakal dikirim ka redaktur situs. Anjeun tiasa ngahapus koméntar ieu sareng anu sateuacanna.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Wortel karapihan.
    Memang datang ka kuring, tapi komputer kuring boro responds. Janten kuring nyatujuan publikasi sareng ngan ayeuna kuring tiasa ngirim réspon kuring sorangan. Anjeunna:

    Naha ngahapus? Dua koméntar anu kedah diajarkeun ku sadayana pamiarsa urang. Sedengkeun pikeun kahiji mah teu yakin. Ngaran dina basa Latin nyaéta Cicero, sarta kuring teu ningali naha ngucapkeun hiji ngaran kudu dirobah. Upami aya anu disebat David di AS, naha kuring kedah nyauran anjeunna dina basa Ibrani David. Rasa-rasana henteu.
    Sarta kuring teu ngarti pisan naha narjamahkeun Latin C kana monyét Ibrani (kawas Caesar tinimbang Caesar dina aslina).
    Perkawis anu kadua, hatur nuhun pisan. Mangtaun-taun panginten éta bengkung. Anjeun ayeuna juara jeung rabi pangaweruh.

    Kuring ogé dikirim respon kadua anjeun, tapi éta ngan boga waktu logis. Upami anjeun ningali yén anu munggaran sumping langsung ka situs éta (jadi anjeun panginten), maka anjeun kedah ngartos yén anu kadua sami. Sakumaha anu disebatkeun, kuring disatujuan duanana pikeun unggah (ieu kumaha parangkat lunak diwangun anu sadayana sumping ka kuring). Abdi nyatujuan sadayana, iwal ti hal-hal anu teu pantes (anu samentawis BH henteu aya).

    Jeung tungtungna,

    Duanana urang dina patriarchs (P. Harta Torah, c):
    Sing saha anu diajar tina eta hiji bab atawa hiji halakhah atawa hiji ayat atawa hiji lebah sanajan hiji hurup kudu hormat ka manehna, sabab kami marentahkeun Daud, raja Israil, anu teu diajar ti Ahitopel, tapi ngan dua hal jeung maca rabi hébat-Na jeung terang. yen eta ceuk Jeung pangaweruh jeung teu hal gampang jeung materi jeung naon Daud Melech Yisrael anu teu diajar ti Ahitopel tapi ngan dua hal maca Rabbi Alufu jeung kenalanana anu diajar ti pangarangna hiji bab atawa hiji halakhah atawa hiji ayat atawa hiji lebah komo. hiji hurup dina hiji sabaraha jeung sabaraha hormat kudu diperlakukeun Paribasa XNUMX: XNUMX + Honor sages bakal inherit + Shem / Paribasa / XNUMX Y + jeung jalma polos bakal inherit alus jeung teu aya alus tapi Torah anu ceuk + Shem / Paribasa. / XNUMXb

    Sareng ogé dina BM Lag AA:
    Hayu Rabbanan: Rabbi anu nyarios - Rabbi anu diajar hikmah, sareng sanes Rabbi anu diajar Kitab Suci sareng Mishnah, kecap Rabbi Meir. Rabi Yehuda nyarios: Sadayana tina kawijaksanaan anjeunna leres. Rabi Yossi ngadawuh: Anjeunna henteu malah manceran panonna kajaba dina hiji mishnah - ieu rabi-Na. Ceuk Raba: Sapertos rabi komoditi, Dasburn Zohma Listron.

    Sareng naha pantes pikeun murid mupus kecap-kecap guruna, juara sareng kenalanna?
    🙂
    ————————————————————————————
    Wortel:
    Hatur nuhun pisan pikeun compliments exaggerated rada :). Panginten kuring bakal nyandak pelajaran ti dieu pikeun kuring hatur nuhun ka rabi puluhan loket. Hatur nuhun pisan pikeun ceramah sareng publikasi anjeun anu muka panto pikeun kuring ka seueur daérah, sareng ngabeungharan pangaweruh kuring dina seueur daérah anu sanés. sakapeung nimukeun liburan pikeun jiwa kuring.

    Sareng kusabab ieu, kuring henteu hoyong "ngalatih Halacha" ka rabi. Sareng kuring nyarankeun ngahapus, sabab kuring panginten bakal cekap pikeun ngabenerkeun awak tulisan upami rabi mendakan éta cocog, sareng henteu masalah penampilan réaksina sorangan. Ogé, sakumaha disebutkeun, kuring ngarasa uncomfortable nunjuk ku sikat wavy pikeun kasalahan, lamun memang kasalahan.

    Sabenerna, dina pangaweruh kuring, lafal Latin sabenerna cicero (dina basa Inggris kontemporer, meureun pamikir geus distort eta). Patarosan ti David teu nampilkeun masalah lamun datang ka ngaran anu dipikawanoh asalna tapi geus dipaké béda ku budaya béda, sarta ogé raises masalah arah pamakéan ngaran salaku runtuyan suku kata atawa salaku istilah anu ngagunakeun hiji. objék ogé dina harti na. Tapi sigana kuring yén nickname Chitsro, lamun memang eta dipikawanoh di Israel, teu dominan, sarta teu mawa muatan budaya misalna yén pamakéan cicero bakal kaharti ku jalma atawa bakal nyabut aranjeunna tina harti ngaran. . Éta ogé sigana kuring yén dina lampu tina aturan transliterasi katampa kiwari pamakéan formulir Tsizro diréduksi.

    Sedengkeun pikeun hiburan logis, salaku salah sahiji anu, sakumaha nyatakeun, ogé kudu nganuhunkeun pikeun bagian considerable tina pangaweruh kuring dina widang logika, abdi miharep kuring geus diajar cukup sangkan kuring moal gagal dina trifle misalna. Kuring nganggap yén réspon kadua kuring bakal diterbitkeun sacara otomatis, tapi kuring henteu terang cara sanés pikeun nganyatakeun kahayang kuring pikeun anu munggaran dihapus, iwal ti résponna, dimana kuring nyatakeun yén kuring henteu percanten yén mékanisme éta pikeun. publikasi saharita. Kuring nganggap yén ahirna batur anu percanten ieu bakal ningali aranjeunna, sareng pamundut ngahapus anu nembe disebatkeun.

    Sareng deui hatur nuhun pisan.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Biasana ti almarhum bapa kuring (anu diajar basa Latin) yén lafalna asalna Tszero (sareng Caesar). Di dieu, oge, mangrupakeun jawara jeung pangaweruh rabi. 🙂

  13. Mickey
    Anjeun ngaku yén sanajan anjeun tiasa deduce pernyataan nilai lega tina sakumpulan hukum, anjeun teu kabeungkeut ku eta.
    Kuring, teuing, boga (nepi ka extent sababaraha masih nyekel) pandangan ieu, sahingga teu ngarasa obligated mun echoes of ethnocentrism atanapi chauvinism timbul tina Yudaisme (sabalikna, kuring bakal - sarta nepi ka extent sababaraha masih ngalakukeun) prakték minimalism interpretive sarta ngaku yen aya. Henteu aya "pernyataan nilai" dina halakhah. Henteu aya pernyataan anu timbul - henteu masalah atanapi positip; posisi anu rada analitis).
    Tapi akhir-akhir ieu kuring ngalemeskeun sareng kuring condong ngaku pernyataan nilai anu tangtu anu aya dina teori (panolakan pinjaman bunga, aspirasi ka monarki, ngadegna Bait Allah, kahayang pikeun subordinate sadayana di dunya kana Yudaisme), ku kituna kenalan kuring Pikir Allah. hayang anjeun ngalakukeun hiji hal, sanajan Anjeunna teu eksplisit maréntahkeun eta, naha anjeun teu ngalakukeun eta (ie dua hal geus robah - 1. Kuring dipikawanoh yen hiji pernyataan nilai ngerakeun sumping up 2. Kuring éta yakin yén pernyataan ti Shittin anu mengikat).
    Upami patarosan éta ngan ukur ngeunaan kuring, kuring pireu, tapi para rabi urang parantos netepkeun yén wasiat Allah ngariung nyalira nyalira tina Taurat - kawajiban ngadangukeun kecap-kecap para sage sapertos anu dipikanyaho Anjeunna ”(nalika tungtungna. Hasbra mangrupa taksiran pikeun netelakeun kersa Alloh).

    Hartina, sanggeus kuring ngaku yen kersa Allah teh mangrupa hiji hal anu mengikat, kuring boga pamadegan yén pikiran sage - sahenteuna dina disiplin 'moralitas' (sanes dina harti etika tangtu, tapi kawas rapat moralitas) - nyaeta a hal mengikat sabab sagampil aranjeunna ahli dina pamahaman Halacha jeung nangtung bakal Allah.Intina, maranéhanana meureun ahli dina ngarti naon kahayang Allah (ieu milik leuwih dina literatur ngeunaan rasa tina mitzvos ka Rishonim ti Tannaim sareng Amoraim, anu katingalina henteu nyobian nyimpulkeun doktrin tapi ogé mendakan pernyataan nilai sapertos kitu).

    Sareng ayeuna jiwa kuring dina patarosan kuring - naha anjeun gaduh alesan pikeun nahan diri tina minuhan wasiat Allah sakumaha anu diturunkeun ka panon anjeun tina niténan Taurat?
    bulan 4 ago

    Michi
    Upami kuring tiasa nyimpulkeun pernyataan nilai tina Taurat éta pasti dipiharep ku kuring. Ieu wasiat Allah sanajan teu bener Halacha.
    Tapi pernyataan nilai ti sage teu mengikat. Dina pamanggih kuring, sages teu ahli (teu sakumaha anjeun wrote). Wewenang para sages henteu asalna tina kanyataan yén aranjeunna leres, tapi tina kanyataan yén urang parantos nampi otoritasna (tingali Ks. Aya alesan anu saé pikeun ieu, tapi sanés kusabab aranjeunna ahli. Sareng ayeuna anjeun bakal ngartos yén kami parantos nampi otoritasna ngeunaan masalah halakhic tapi henteu dina masalah meta-halakhic atanapi nilai. Ngan lamun geus mutuskeun kaasup kana halakhah (sapertos paksaan dina darajat sodomi jeung sajabana) eta ngawajibkeun urang. Tangtu, lamun urang satuju sareng aranjeunna, urang bakal ngalakukeun kitu, tapi lamun henteu, teu perlu ngalakukeun kitu. Sabalikna, perlu ngalakukeun sabalikna persis sabab Hasbra boga status mengikat.
    Sarta naon wasiat Allah merlukeun teu ti huluna yeshivot anu ngadegkeun hiji hal tapi ti Gemara jeung sakabeh leuwih mimiti, sarta hal anu kuna. Sanaos aya sababaraha kasalahan dina ieu ogé, sareng tingali tulisan di dieu dina situs pikeun panjelasan: http://www.mikyab.com/single-post/2016/06/21/%D7%A2%D7%9C-%D7%A1%D7%91%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A9%D7%9E%D7%A2%D7%95%D7%AA%D7%9F-%D7%95%D7%9E%D7%A2%D7%9E%D7%93%D7%9F-%D7%94%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%AA%D7%99
    bulan 4 ago

  14. BSD XNUMX di Sivan A.T.

    Dina diskusi antara rabi dina subyek netepkeun dinten pikeun zikir Holocaust - tingali artikel Rabi Shmuel Katz urang, 'Kahancuran jeung zikir' sarta 'Poé Holocaust Kahiji', sarta artikel Rabbi Yeshayahu Steinberger urang, The tatu Sateuacan penyembuhan. Katiluna dina ramatloka 'Shabbat Suplemen - Makor Rishon', sarta dina réspon kuring kana artikel di luhur.

    Hormat, Shatz

  15. Katengtreman
    Kuring bakal hapunten sateuacanna Kuring keur maca eusi dina situs ieu pikeun kahiji kalina sarta kuring henteu weruh lamun patarosan abdi atanapi jawaban aranjeunna geus mucunghul dina artikel atawa dina patarosan ti réspondén di dieu.
    Upami anjeun pikir Gusti parantos ngeureunkeun campur dina naon anu lumangsung di dunya urang, anjeun tiasa ngajelaskeun dina istilah dasar konsép-konsép dina agama Yahudi sapertos
    A. pangawasan.
    B. Ganjaran sareng Hukuman - Sigana kuring yén Maimonides (kuring nyerat tina mémori sareng sanés tina ulasan dina buku) nyatakeun yén jalan alam dunya dilakukeun salaku hasil tina paripolah pribadi urang Yahudi sapertos sareng kuring masihan anjeun. hujan dina waktu, jsb.
    2. Naha saur anjeun solat 3 waktos sadinten janten teu kedah kumargi teu aya anu tiasa diajak ngobrol? Naha sadayana anu tinggalkeun mangrupikeun biaya halakhic anu dikosongkeun panginten alesan utama pikeun naroskeun kabutuhan anjeun ti anu tiasa masihan?
    Naha mungkin pikeun nyerah Rosh Hashanah dimana sadayana di dunya ngalangkungan sateuacanna sapertos putra Meron?
    4. Naha kahormatan na pikir jeung kuring teu maksudna pikeun ngabandingkeun Khu salaku ngaku jalma anu sangka Siwa indit saré? Atawa ninggalkeun dunyana?

    Upami hal-hal anu parantos dibahas dina situs éta kuring bakal resep netepkeun rujukan ka tempat anu relevan upami waktos anjeun henteu ngamungkinkeun anjeun mairan.
    Wiki

    1. salam.
      Anjeun naroskeun seueur patarosan anu lega sareng sesah dijawab di dieu. Anjeun bakal mendakan sadaya ajaran kuring ngeunaan ieu sareng topik anu sanés dina trilogi énggal, sareng dina topik ieu dina buku kadua (No Man Is Ruler in the Spirit). Saluareun éta anjeun ogé tiasa milarian situs di dieu sareng mendakan seueur rujukan pikeun unggal patarosan ieu.

  16. Urang Yahudi anu diasingkeun

    1) Ngeunaan henteu seragam dina fatwa Maimonides jeung sajabana, teu aya hubunganana jeung meta-halakhah, tapi harti halakhah dipigawé ku cara nu tangtu tapi fatwa na teu merta patali (sugan malah bisa jadi. ceuk nu teu merta patali).
    Contona: "AR Acha Bar Hanina téh katingali tur dipikawanoh saméméh anu ngadawuh jeung éta dunya yén teu aya hiji di generasi Rabbi Meir urang kawas anjeunna jeung naha henteu ngadegkeun halakhah kawas anjeunna yén babaturanana teu bisa nangtung dina tungtungna. pamadegan yén manéhna nyebutkeun ngeunaan murni najis jeung nembongkeun anjeunna beungeut dina murni Urang nempo yén sanajan sages terang yén hiji rabi wijaksana (jeung meureun katuhu aranjeunna) teu maréntah dina halakhah kawas na.
    Ogé dina halaman anu sami (Eruvin XNUMX :) alesanna nyaéta Halacha Kavah dipasihkeun sanaos Shabash diasah ku Tapi sareng éta kusabab karendahanna sareng sigana kuring henteu aya anu nyangka yén humility kedah salawasna nuju kana anu leres. bebeneran (sanajan sababaraha kali Hal jadi seukeut tur jelas).
    Dina pamanggih kuring, jelas pisan yén pamikir (teu kawas arbitrators ...) halakhah indit dina cara jelas tur konsisten, sanggeus kabeh, urang kapanggih sababaraha di antarana anu biasana teu maréntah kawas aranjeunna sarta ngan dina sababaraha kasus aranjeunna maréntah. kawas aranjeunna. Dina basa sejen, euweuh harti kana pernyataan yén Maimonides teu boga konsistensi meta-halakhic sabab aya harti dina fatwa ka meta-halakhic.

    2) Rabi mutuskeun pikeun sababaraha alesan yén mujijat nyaéta yén anjeunna henteu aya kamungkinan tanpa campur tangan. Dimana anjeun meunang definisi ieu?
    Anu anehna pamadegan sapertos kitu nyaéta pikeun saha waé anu kantos nyepeng Kitab Suci dina pananganna écés yén sanaos sagala mujijat di dinya aranjeunna ngalakukeun dosa panebusan sareng pemberontakan (nurutkeun rabi dina waktos mujijat kajantenan) sareng upami urang nyarios mujijat. nyaeta hiji hal anu teu bisa lumangsung mangka ceuk urang sakabeh generasi maranéhanana éta kebat idiots (Don Ku jeung naon kiwari puluhan rébu tobat alatan "miracles" Baba jeung charlatans komo leuwih ti maranéhanana aya agama anu teu dosa pikeun sieun ku hukuman anu henteu ningali ti aranjeunna Ku putra putra Ku anu dina waktosna henteu dosa)
    Jigana mujijat mangrupa probabiliti statistik low anu lumangsung sarta ku kituna aya hiji lawang pikeun deniers (malah dina jaman nabi) ngaku yén ieu alam teu miraculous. Numutkeun ieu ogé dina generasi urang urang gaduh mujijat. (Kuring sadar kana masalah klaim ieu, sabab tétéla ku kamajuan élmu pangaweruh, hal-hal anu kungsi dianggap konferensi alatan dianggap lemah kiwari urang bakal nyaho geus komitmen. Tapi masih loba hal - nalika jalma balik ka tanah air maranéhanana

    3) Rabi nyerat "Tapi kuring henteu nyangka aranjeunna parantos lebet kana harti anu paling jero. Niat rabi nyaéta nyarios yén anjeunna mangrupikeun Zionis sekuler, sapertos Ben-Gurion."
    Hatur nuhun ka rabi pikeun nempatkeun humor sareng komedi stand-up kana kecap-kecapna. Éta ngalembutkeun bacaan….
    (Kuring henteu percanten anjeun percanten kana ieu).

    1. Kuring geus ngalegaan on sagalana anjeun geus ditulis didieu di tempat béda.
      1. Abdi henteu émut deui naon anu diomongkeun ku anjeunna (naon henteu seragam). Tapi ngeunaan fatwa Knesset, kuring kungsi dicutat salaku bukti yen halakhah teu salawasna bebeneran tapi boga ajén otonomi (maréntah sakumaha kuring ngartos sanajan dina pamadegan mah ieu teu bebeneran). Ngeunaan BS sareng BH, para komentator dibagi kana ieu. R.I Karo dina aturan Gemara nétélakeun yén karendahan haté maranéhna ngarah kana bebeneran (kusabab maranéhanana mimiti nganggap kecap B'Sh saméméh ngarumuskeun posisi sorangan) Kuring geus ngalegaan ka Tuba dina sababaraha ayat.
      2. Dina ieu kuring ngalegaan Tuba dina buku kadua di trilogy nu (jeung ogé di dieu dina situs di sababaraha tempat). Teu aya sato sapertos mujijat di alam. Saha waé anu nyarios éta ngan bingung.
      3. Kuring lain ngan percaya tapi sagemblengna yakin. Rabi ti Ponivez mangrupikeun Zionis anu sekuler.

Ninggalkeun komentar