Pikiran sareng Haté - Émosi dina Pangajaran sareng Pangadilan Halachic (Kolom 467)

Dina

Sababaraha dinten kapengker, aranjeunna sumping ka kaca Daf La Bibamot, dimana isu amiable tina "imah murag dina anjeunna jeung keponakan na urang némbongan jeung teu dipikawanoh nu mana anu maot munggaran, manehna narrowed kaos na teu take off. "

Hayuta Deutsch ngirimkeun kutipan ieu sareng koméntar ieu:

Gede pisan! Hiji conto prima (salah sahiji loba tapi utamana geulis) tina patepungan antara 'laboratorium' hukum halakhic dunya jeung realitas dramatis (telenovela geulis tur luh-jerking).

Salila sawala nu ensued antara urang afterwards, abdi panginten pantes bakti kolom pikeun hal ieu.

Dimensi émosional sareng manusa dina masalah halakh

Nalika anjeun mikirkeun kaayaan ieu sareng langkung sakedik dina tingkat mental, éta mangrupikeun tragedi anu henteu saderhana anu ditimpa kulawarga anu malang ieu (unggal dina cara sorangan, émut). Tapi kuring salaku murid biasa henteu perhatikeun pisan. Ieu mangrupikeun diskusi halakhic anu pikaresepeun sareng rumit, sareng pikeun kuring henteu aya jalma anu sangsara di dieu, nyaéta, manusa. Kabéh ieu inohong atawa kalangkang dina panggung halakhic-intelektual. Tujuan karakter pikeun latihan pikiran, ngaliwatan nu paling dimaksudkeun pikeun ngagambarkeun gagasan halakhic. Dina ulikan urang urang nungkulan murderers, maling, butchers, tukang bohong, musibah sarta sagala rupa unfortunates sarta ngabahas sagala ieu kalawan equanimity éndah. Ku kituna barudak di Hyderabad bisa diajar isu muatan, sanajan sanggeus sapatemon misalna dina unggal konteks kolotna bakal geus dipingpin sanggeus hormat keur well-mahluk jeung maranéhna sorangan bakal geus ditinggalkeun ku basa slumped dina shock. Tapi sakabeh parade ieu ngaliwatan peacefully ku urang jeung urang teu bat hiji kongkolak panon.

Kuring teu ningali dina kecap ieu sato nya nolak a. Sabalikna, aranjeunna admire duplikasi antara planes diskusi (manusa jeung halakhic), tapi Tapi kuring nguping di tukang ton kritik ti coldness diskusi, nyaéta disregard keur dimensi manusa hésé dina hal ieu. The Gemara ngajelaskeun hal ieu saolah-olah éta sapotong daging anu murag kana saos susu, sarta nuluykeun pikeun ngabahas hukum anu lumaku dina hal saperti. Manehna sagemblengna malire tragedi manusa dahsyat nu geus lumangsung di dieu. Kulawarga nu karunya ieu ditinggalkeun tanpa pamajikan (sabenerna salah sahiji troubles) jeung lanceukna anu duanana ti kulawarga sarua. Saha anu cicing di dinya pikeun ngadukung yatim? (Oh, aya bener teu, disebutkeun teu bakal aya albeum di dieu.) Heart Saha nu moal ceurik jeung panon naon moal héd dina dédéngéan sadaya ieu?! Barina ogé, dina ceuli ceuli pireu jiwa urang.

Jigana wirahma kuring ngadéngé dina kecap sato nya, dumasar kana bagian leutik tina pangalaman sapopoé kuring dina beit midrash pikeun mahasiswa doktoral di Bar Ilan (jeung dina setélan awéwé séjén). Ampir unggal waktos urang dugi ka pasualan sapertos kitu, aya référénsi oyag tina aspek manusa sareng ajén khususna émosional tina kaayaan sapertos kitu, sareng tangtosna kritik ka Gemara sareng teu malire peserta didik kana aspék ieu. Tiis jeung acuh tak acuh manéhna ngagambarkeun teu kaharti jeung inconceivable. Urang sadaya geus jadi biasa diajar masalah bapana nyerah putri ngora-Na ka lalaki pindang, awéwé anu geus ngalarang pikeun ieu sareng éta, agunot tanpa jalan kaluar, "nyangkut dina platform na" na diskusi Lituania leuwih dina. éta Talmud.

Kuring ngawenangkeun sorangan ngomong tina pangalaman nu ieu ulasan nu characterize leuwih awéwé (jeung pengikut, nu ngeunaan hal anu sarua. Tempo contona dina kolom. 104 jeung-315).[1] Gunana pikeun nyebutkeun, Lithuanians kawas kuring dibebaskeun tina parasaan sapertos di BH. Kuring malah bakal masihan sababaraha nasehat ka direksi tina telenovela éta: Contona, maranéhna bakal ngalakukeun ogé lamun maranéhna ogé meuncit pamajikan kadua lanceukna sarta tusuk dirina dina beuteung nya, saha indung Ibrani ti misan putri-Na, saha dirina satengah. budak jeung satengah bébas dibunuh ku Garma.Nu antara kecap jeung immersion dina mikveh jeung tilu log cai ngompa kurang dab nu kasampak kawas penampilan anggur. Aranjeunna tiasa diajar tina anu pangsaéna, nyaéta, naonposisi. Ieu bakal enriched sawala jeung ngajadikeun eta leuwih narik.

A kritik sarupa dina konteks sejen

Kritik ieu henteu ngan ukur diarahkeun ka Talmud sareng muridna. Dina kolom 89 Kuring masihan conto kritik anu sami, sareng waktos ieu dina kontéks akademik-téhnologis. Maksad abdi carita well-dipikawanoh ngeunaan tabung getih di Technion (anu meureun malah ieu jeung dijieun). Abdi bakal nyalin hal ti dinya.

ngawartoskeun Atas prakarsa Prof. Haim Hanani ti Technion, anu hasil tés on flow di Fakultas Téknik Mesin, para mahasiswa dipénta ngararancang pipa anu bakal mawa getih ti Eilat ka Metula. Aranjeunna ditaroskeun naon bahan pikeun ngadamelna, naon diaméterna sareng kandelna, dina sabaraha jero taneuh pikeun ngubur éta sareng anu sanésna. Para narator carita ieu (jeung kuring pribadi geus ngadéngé ku Ceuli astonished kuring sorangan sababaraha jalma anu morally shocked ku hal ieu. Gunana pikeun nyebutkeun kuring bener kaget ku shock maranéhanana) humandeuar kumaha siswa technocratic Technion urang, nu tangtu geus lila leungit. fotografer manusa (teu kawas PhDs dina génder sarta ékonomi imah Aranjeunna mibanda sensitipitas moral pisan dimekarkeun, utamana lamun aranjeunna mendesain tabung anu bakal ngakibatkeun artikel maranéhanana langsung ka sistem Jurnal), ngajawab ujian jeung ngirimkeunana tanpa batting hiji kongkolak panon na. naroskeun naha pipa getih sapertos kitu diperyogikeun. Ngan pikeun nambahan kaheranan, anjeunna nyarios yén pamariksaan sapertos kitu nyababkeun ngawanohkeun studi humaniora dina kurikulum Technion. Tétéla batur nyandak review ieu pisan serius.[2]

Saluareun sual rasa jeung humor pangarang ujian nu tangtu bisa didebatkeun (sanajan di panon kuring rada pikaresepeun), kritik dina sorangan sigana kuring rada bodo. Naon masalahna sareng patarosan sapertos kitu?! Sareng saha waé anu ngabayangkeun yén dosen badé ngarencanakeun kamp konsentrasi sareng anjeunna ngabantosan mahasiswa dina ngarengsekeun masalah transportasi getih? Siswa anu ngabéréskeun ujian sakuduna ngabayangkeun yén ieu kaayaan sareng protés? Pangwangunan sareng solusi tés sapertos kitu henteu nunjukkeun kajahatan, bahkan tingkat sensitipitas moral dosen atanapi mahasiswa. Ku jalan kitu, sanajan kritik ridiculous ieu teu ngagambarkeun tingkat luhur sensitipitas moral. Sabagéan ageung éta mangrupikeun pamayaran pajeg deklarasi, sareng rada konyol, pikeun kabeneran politik sareng sentimen anu teu perlu.

Saluareun patarosan naha leres sareng masuk akal pikeun nampilkeun patarosan sapertos kitu dina tés, kuring badé ngabantah yén murid anu mendakanana sareng ngarengsekeunana tanpa sakedap panon sami pisan sareng ulama halakhic anu ngalangkungan kaayaan sapertos kitu. hiji ku kuring digambarkeun ku kongkolak panon beku. Ieu patarosan konteks. Upami kontéksna nyaéta halakhic atanapi ilmiah-téhnologis, sareng écés ka sadayana yén teu aya anu di dieu ngarencanakeun pikeun maéhan atanapi mingpin getih, teu aya alesan di dunya pikeun haténa ngageter atanapi girang. Éta hadé ninggalkeun cék pikeun acara nyata. Lamun aya batur anu senar oyag éta alus tangtu. Dulur sareng struktur mentalna, sareng sakumaha anu urang terang teu aya anu sampurna. Tapi ningali ieu salaku ciri anu ngagambarkeun moral jalma jeung dina henteuna tremor mangrupa indikasi moral flawed ieu paling hiji lulucon goréng.

"És anu pinter, naon anu anjeunna tingali omong kosong?"[3]

Urang ogé bisa ngelingan midrash tina legenda Korach Zatzokal anu humandeuar ngeunaan Moshe Rabbeinu (Paluruh alus, Jabur a):

"Jeung dina korsi of Zim" aya és, nu ieu guyonan ngeunaan Musa jeung Harun

Naon anu dilakukeun ku és? Sakabeh jamaah dikumpulkeun, sarta ieu ceuk, "Hayu sakabeh jamaah ngumpulkeun és pikeun aranjeunna," sarta anjeunna mimiti ngabejaan aranjeunna kecap clownish, sarta ngomong ka aranjeunna: Hiji randa éta di lingkungan kuring jeung aya dua katresna yatim jeung nya. jeung manehna boga hiji widang. Manehna datang ka bajak - Musa ngadawuh ka dirina: "Anjeun teu kudu bajak hiji sapi jeung kalde babarengan." Manehna sumping ka sow - anjeunna ka dirina: "payudara anjeun moal sow hibrida." Datang rék metik jeung nyieun numpuk, ceuk manéhna: Pasang kumpulan poho jeung buuk palsu a. Datang pikeun nyieun yayasan, manéhna ngomong ka dirina: Jieun kontribusi jeung perpuluhan kahiji jeung perpuluhan kadua. Diyakinkeun kalimah dina dirina jeung masihan ka anjeunna.

Naon anu dilakukeun ku hal goréng ieu? Nangtung jeung ngajual sawah jeung meuli dua domba pikeun maké gauzes maranéhanana jeung ngarasakeun sapi maranéhanana. Kusabab aranjeunna dilahirkeun - Harun sumping sarta ngomong ka dirina: Pasihan abdi firstborn, jadi Allah ngadawuh ka kuring: "Unggal firstborn anu lahir di domba anjeun sarta di domba jalu Anjeun - bakti ka Gusti Allah anjeun." Diyakinkeun kalimah nya jeung masihan anjeunna kalahiran. Geus waktuna pikeun nyukur jeung nyukur eta - Harun sumping sarta ngomong ka dirina: Pasihan abdi gas kahiji anu ceuk Allah:

Saur anjeunna: Abdi henteu gaduh kakuatan pikeun ngalawan ieu lalaki, sabab kuring meuncit aranjeunna sareng tuang aranjeunna. Jeung nalika anjeunna geus slain aranjeunna, Harun sumping sarta ngomong ka dirina, Pasihan abdi panangan, pipi, jeung burih. Manehna ngadawuh: Sanajan sanggeus Kami meuncit maranehna, Kami henteu leupas tina anjeunna - aranjeunna boikot kuring! Harun ngadawuh ka dirina: "Lamun kitu - eta kabeh milik kuring, éta naon Allah ngadawuh: "Unggal boikot di Israil bakal Hormat." Natlan jeung indit ka manéhna jeung ninggalkeun nangis manéhna jeung dua putri nya.
Éta kumaha anjeunna ngagaduhan kana kasangsaraan ieu! Jadi maranehna ngalakukeun jeung ngagantung dina Gd!

Nyaan nyegerkeun haté, sanés? Éta rada ngingetkeun kana ulasan anu kuring dijelaskeun di luhur, sanaos aya bédana di dieu. Kritik es bener-bener aya di jerona. Anjeunna tiasa nyandak hal-hal dina kontéks sareng nyiptakeun carita anu nyiksa, tapi leres-leres leres yén carita sapertos kitu tiasa kajantenan, sareng éta leres-leres instruksi halakhic pikeun kaayaan sapertos kitu. Éta pisan sababna naha aya tantangan di dieu pikeun moralitas halakhah, sarta ieu klaim serius. Kuring geus disebutkeun anjeun sababaraha kali saméméh Israel maén, Kimiawan ti Yérusalém, anu biasa ngarang-ngarang carita ngeunaan kagoréngan moral halakhah jeung agama, sarta ngabalukarkeun karusuhan. The agama breathed a Hhh tina lega lamun eta janten jelas yén carita misalna teu jeung teu dijieun, tapi kuring salawasna wondered naha éta relevan. Memang halachah ngalarang rohangan Shabbat pikeun nyalametkeun kahirupan hiji kapir. Mémang, hukum ngawajibkeun pamajikan Cohen pikeun diperkosa ku salakina. Janten sanajan éta henteu leres-leres kajantenan, éta mangrupikeun kritik anu sah.

Dina hal ieu, kritik Shachak sareng Korach mirip pisan sareng kritik anu urang tingali di luhur anu ngungkulan pasualan hipotetis sareng kasatimbangan anu wajar pisan ka anjeunna. Henteu aya hubunganana sareng tingkat ahlak umat atanapi halakhah.

Naon masalahna?

Hayu urang difokuskeun masalah ulasan ngeunaan tabung getih atawa telenovela di panggung. Ieu mangrupikeun kasus hipotésis anu henteu leres-leres kajantenan. Nyanghareupan kasus nyata sapertos kitu, kuring nyangka urang moal tetep acuh kana éta. Apatis diciptakeun di dieu kusabab sifat hipotetis tina pasualan anu jelas pikeun sadayana anu terlibat, sareng kusabab kontéks diskusi. Konotasi anu munculna kasus-kasus ieu nyaéta intelektual-profésional. Hiji patarosan dina rékayasa diinterpretasi dina konteks na salaku tantangan komputasi-teknologis, sarta rightly euweuh anu diganggu ku tujuan itungan (sabab jelas ka sarerea yen teu aya nanaon. Malah aya, nguji murid urang. kamampuan). Sarua jeung telenovela di panggung. Jelas ka sadayana yén ieu mangrupikeun kasus hipotétis anu dirancang pikeun ngasah wawasan halakhic. Nganggap kasus hipotétis saolah-olah éta leres-leres kajantenan mangrupikeun urusan budak leutik, sanés? Barudak condong ngubaran carita saolah-olah éta kasus nyata. Déwasa kedah ngartos yén ieu sanés masalahna. Dina pamanggih kuring, ieu sami sareng patarosan ngeunaan kasus Talmudic sapertos Gamla Farha (Mechot XNUMX: XNUMX sareng Yevamot Katz XNUMX: XNUMX), atanapi Hittin anu turun dina rungkun (Minchot Set XNUMX: XNUMX), anu heran kumaha kasus sapertos kitu tiasa. kajadian. Nalika nengetan kontéksna, kedah écés yén teu aya anu ngaku yén ieu kajadian atanapi éta tiasa kajantenan. Ieu mangrupikeun kasus hipotétis anu dimaksudkeun pikeun nyaring prinsip halakh, sapertos kasus laboratorium dina panalungtikan ilmiah (tingaliArtikel Dina Okimas).

Pondokna, masalah ulasan ieu nyaeta aranjeunna nganggap yén hiji jalma sakuduna dituju pikeun ngubaran hiji kasus hypothetical datang saméméh anjeunna saolah-olah aya kajadian nyata di dieu. Anjeun tiasa masihan conto tina pilem atanapi buku anu ngajelaskeun kaayaan sapertos kitu. Perhatikeun saha anu henteu ngahargaan Alkitab atanapi ningali kaayaan sapertos kitu. Kumaha bédana? Barina ogé, dina pilem atawa buku urang sakuduna dituju ngalaman parasaan sapertos na meunang kana kaayaan. Jawaban kana ieu pendapat abdi: 1. Ngaran konteks artistik, hartina konsumen (panonton atawa pamaca) kudu nyoba jeung asupkeun kaayaan sarta ngalaman eta. Ieu hakekat escapism artistik. Tapi henteu aya dina konteks ilmiah atanapi téknologi-akademik. 2. Malah lamun éta lumrah yén gerakan méntal sapertos lumangsung dina lalaki (atawa awéwé), éta euweuh nilai. Upami éta kajantenan - teras saé (teu aya anu sampurna, émut). Tapi klaim ti jalma dina nami akhlaq anu kedah kajadian ka aranjeunna mangrupikeun klaim anu béda. Ningali batur anu henteu ngagaduhan ieu salaku cacad moral leres-leres omong kosong dina panon kuring.

Kasus nyata: pentingna disconnection

Kuring pamadegan yén involvement méntal dina kasus hypothetical mangrupakeun masalah bubudakeun di pangalusna. Tapi saluareun éta, abdi hoyong ngabantah ayeuna yén éta ogé ngagaduhan dimensi anu ngabahayakeun. Nalika kritik anu didadarkeun di luhur para mahasiswa doktor timbul, kuring nyobian ngémutan deui deui pentingna émosional sareng mental tina kaayaan nalika ngurus beasiswa halakhic. Henteu ngan ukur keterlibatan émosional sapertos kitu henteu aya nilai, tapi éta ogé ngabahayakeun. involvement mental jeung emosional bisa ngakibatkeun erroneous halakhic (jeung téhnologis) conclusions. Hakim anu mutuskeun perkara éta kusabab parasaanana nyaéta hakim anu goréng (saleresna, éta henteu maréntah pisan. Ngan ngagorowok).

Catet yén di dieu kuring parantos nyarioskeun ngeunaan rujukan manusa kana kasus nyata anu aya di payuneun kuring, sanés ngan ukur kasus hipotésis. Upami kuring mendakan pasualan lanceukna anu tiwas babarengan dina musibah anu dahsyat, ieu mangrupikeun pasualan nyata anu lumangsung dina kanyataan, janten dina kasus sapertos kitu kedah aya nilai sensitipitas kana dimensi manusa. Di dieu pasti aya nilai sareng pentingna dina ngarawat kasus ieu dina sadaya tingkatan sakaligus: intelektual-halakhic, intelektual-moral sareng manusa-experiential. Na acan, sanajan dina kasus nyata, éta luyu dina tahap kahiji fokus dina pesawat munggaran tur megatkeun dua lianna. Arbiter kudu mikir tiis ngeunaan kasus nu datang saméméh anjeunna. Naon anu halakhah nyarios teu aya hubunganana sareng naon anu diomongkeun ku émosi (sareng dina pamanggih kuring sanés naon anu dicarioskeun ku moral), sareng éta saé. Arbiter kedah motong hukum kalawan kasabaran detached, sahingga jadi dijudulan ngarahkeunnana bebeneran Taurat. Dina tahap sanggeus analisis halakhic tiis, aya rohangan pikeun asupkeun mental kana situasi jeung dimensi moral jeung manusa, sarta nalungtik eta dina sudut pandang ieu ogé. Ieu ngandung harti yén nalika analisis halakhic awal raises sababaraha pilihan mungkin, hiji bisa mertimbangkeun emosi jeung dimensi manusa jeung moral guna mutuskeun antara aranjeunna sarta milih fatwa praktis. Émosi teu kedah nyandak bagian dina analisis logis, tapi paling datang sanggeus éta. Saluareun éta, anjeun tiasa ningali nilai dina sabenerna babagi jeung empathizing jeung sangsara jalma di hareup anjeun, sanajan teu boga implikasi halakhic. Tapi kabeh ieu kudu lumangsung dina planes paralel, sarta preferably ogé telat kana kaputusan halakhic awal. The involvement emosi dina fatwa teu desirable pisan.

Kuring moal uih deui ka dieu sacara rinci kana klaim anu sanés anu kuring parantos dilakukeun sababaraha kali (tingali contona dina kolom 22, Sarta dina runtuyan kolom 311-315), Éta moral teu aya hubunganana sareng émosi sareng nanaon. Moralitas mangrupikeun masalah intelektual tinimbang masalah émosional. Kadang-kadang émosi mangrupa indikator arah moral (empati), tapi mangrupa indikator pisan masalah, sarta hal anu penting pikeun ati-ati pikeun ngritik eta jeung teu nuturkeun eta. Hormat anjeunna sareng curiga anjeunna. Dina ahir poé, kaputusan kudu dilakukeun dina sirah teu di jantung, tapi sirah ogé kudu tumut kana akun naon haté nyebutkeun. contention abdi éta idéntifikasi dina rasa experiential tina émosi teu boga harti nilai. Ieu mangrupikeun sipat manusa, sareng sapertos kanyataan. Tapi teu boga nilai, sarta jalma anu teu endowed kalawan eta teu kudu hariwang ngeunaan kaayaan moral jeung nilai na.

Dina lampu ieu, kuring ngajawab yén sanajan dina tahap kadua, sanggeus analisis halakhic awal, euweuh tempat signifikan pikeun emosi. Pikeun moral meureun enya, tapi teu emosi (per se. Tapi sugan salaku indikator jeung saterusna). Sabalikna, keterlibatan émosional mangrupikeun resep tés pikeun panipuan anu teu leres sareng panyimpangan pamikiran, sareng pikeun nyandak kaputusan anu salah.

Kacindekan tina sadayana ieu nyaéta nalika ngulik masalah Talmudic halakhic henteu aya nilai pikeun keterlibatan émosional, sareng saurang ogé kedah nyobian ngatasi gerakan méntal sapertos kitu sanaos aya (Kuring nyarioskeun ngeunaan jalma anu henteu acan tiasa ngatasi. eta jeung biasa eta). Dina rulings halakhic praktis (i.e. kaputusan dina kasus nu tangtu datang saméméh urang), dimana emosi jeung moral kudu ditunda, jeung sugan dibéré sababaraha tempat dina tahap kadua (utamana moral. Pikeun emosi kirang).

klaim instrumental

Aya argumen dina tingkat instrumental yén jalma anu ngalaksanakeun henteu ngarawat manusa sacara hypothetically dina kasus hipotétis sapertos kitu moal ngalakukeun anu sami dina hubunganana sareng kasus nyata. Kuring ragu pisan. Ieu disada keur kuring kawas kecap alus keur tujuh berkah, sarta kuring ningali aya indikasi correctness na. Dina hal naon waé, saha waé anu ngaku ieu kedah nyangking bukti kana kecap-kecapna.

A klaim sarupa meureun bisa dijieun ngeunaan kabiasaan artisans. The Gemara nyebutkeun yen artis, dokter atawa jalma anu diurus awéwé, "dina perbudakan dirina harassed", sarta ku kituna diwenangkeun anjeunna hal anu dilarang pikeun lalaki séjén (singularity atawa kontak jeung awéwé jeung kawas). Sibuk dina padamelan profésionalna nyababkeun émosi sareng nyegah nyinggung sareng pantulan anu dilarang. Kuring henteu weruh lamun kelamin gynecologist a kusam kusabab eta, sanajan anjeunna meets awéwé dina latar romantis tur unprofessional. Kuring ragu yén ieu téh konteks béda, tapi merlukeun ujian. Jalma nyaho kumaha carana nyieun separations na disconnections, sarta dina harti ieu Dayan ogé diajar di Abidathiyahu Tridi. Nalika hiji jalma kalibet dina profési na, anjeunna terang kumaha carana miceun émosi na, sarta éta lain hartosna aranjeunna leuwih kusam dina konteks séjén. Tangtosna, seniman anu merhatikeun kasenianna mangrupikeun kaayaan anu langkung tebih tibatan kaayaan anu disebatkeun di luhur dina pangajaran halakh, sabab pikeun seniman ieu awéwé sareng kaayaan nyata, sedengkeun pikeun ulama ieu kasus hipotetis. Ku alatan éta, sanajan urang manggihan yén émosi artis ngaleutikan, ieu teu merta hartosna yén ieu téh naon kajadian di ulama. Panginten éta langkung mirip sareng hakim anu megatkeun parasaanana, sabab hakim nyanghareupan kasus nyata tapi ngalakukeunana dina kontéks profésional. Di dinya bisa disebutkeun yén dina seni dirina téh troubled.

Catetan ulikan

Bisa jadi pamadegan yén hiji peserta didik anu encounters kaayaan sapertos na teu membangkitkan di anjeunna parasaan manusa relevan teu pinuh asup kana situasi. Ieu mangrupikeun argumen ngalawan anjeunna dina tingkat akademik, sareng sanés dina tingkat moral. Klaimna nyaéta anjeunna diajar goréng sareng sanés yén anjeunna jalma anu teu bermoral. Teu nyangka kitu. Hiji jalma pasti tiasa ngalebetkeun kaayaan dina kontéks pendidikan sanaos anjeunna henteu aya dina éta dina istilah manusa. Argumen kuring, tangtosna, saratna kana persepsi halakhah salaku padamelan profésional-teknis anu henteu ngalibetkeun pesawat émosional (iwal dina tahap kadua, jsb). Atoh, cacad moral kuring pasti henteu ningali di dieu.

[1] Henteu yakin kana éta aya hubunganana sareng karakter awéwé. Ieu bisa jadi alatan novelty hal, sabab awéwé teu biasana geus biasa masalah ieu saprak budak leutik.

[2] Hasilna sorangan wilujeng sumping dina pendapat abdi. Pasti henteu ngabahayakeun pikeun mahasiswa di Technion pikeun diajar sababaraha kamanusaan. Tapi teu aya hubunganana antara ieu sareng kasus pembuluh darah. Kasus éta henteu nunjukkeun masalah naon waé anu kedah direngsekeun, sareng upami aya masalah sapertos kitu, studi humaniora moal nyumbang kana solusina.

[3] Rashi di Gurun XNUMX, p.

45 Pikiran ngeunaan "Pikiran sareng Haté - Émosi dina Pangajian sareng Pangadilan Halacha (Kolom 467)"

        1. Kuring sakeudeung bakal nyimpulkeun naon anu dicarioskeun di dinya.

          A. Kasus anu muncul dina kolom:
          [A lalaki nikah kaponakan awewe jeung pamajikan sejen. Lamun anjeunna maot lajeng lanceukna teu bisa hirup kalawan ganteng na (pubic) sahingga manehna jeung awéwé séjén merlukeun dibebaskeun tina aborsi jeung bailing (dilarang aborsi). Upami putri kaponakanna maot sateuacan salakina teras salakina maot maka dina waktos maotna awéwé anu sanés henteu isin sahingga peryogi orok.]
          Kalimah dina Gemara nyaeta lamun teu nyaho saha nu maot tiheula, naha salaki maot tiheula jeung pamajikanana (kaponakan awewena) hirup keneh terus pamajikan nu sejenna maot tina nista, atawa pamajikan maot tiheula tuluy salaki maot jeung tuluy pamajikan nu séjén ngahutang anak. [Jeung hukumna sabab aya mamang naha wajib dina Bibom atawa dilarang dina Bibom mangka kaos jeung lain Bibum].

          B. Kasus di Ahiezer:
          [Saurang lalaki nu geus maot sarta dina waktu maotna ninggalkeun spérma giat atawa janin pamajikanana dibebaskeun tina abomination. Tapi lamun manéhna teu boga anak pisan atawa dulur maot saméméh manéhna maot mangka pamajikanana kudu bibom. Lamun manehna maot sarta ninggalkeun jabang bayi anu dilahirkeun sanggeus maotna malah hirup ngan sajam sarta maot, atawa ninggalkeun anak lalaki anu maot, eta mangrupakeun bibit pikeun sagalana jeung pamajikanana dibebaskeun tina abomination.]
          Narapidana di Ahiezer nyaéta bapa anu maot sareng dina waktos pupusna ninggalkeun karnivora anu maot sadinten saatos ramana, naha putra karnivora dianggap cikal pikeun sadayana sapertos maot sareng awéwé anu maot dibebaskeun tina abomination, atanapi a karnivora (anu meureun bakal maot dina XNUMX bulan). [Rose Garden nyangka yén predation teu dianggap hirup pisan tur leuwih goreng ti dying sarta awéwé maot kudu bibom. Ahiezer ngabuktikeun tina tambahan yén Ben Tripa dipecat ti Maybum]
          https://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=634&st=&pgnum=455

          Aya kamiripan dina kanyataan yén dua anggota kulawarga maot dina jangka waktu pondok (pikeun alesan anu sarua).

        2. Kuring nganggap yén Nadav ngarujuk kana jawaban Ahiezer ka HG di tengah CJ:

          Dina bulan Adar XNUMX (c) dina sual Darg anu dina poé rajapati di Irak bapana ditelasan lajeng putra anu hirup hiji poé, anu murderers tusuk jeung punctured paru, lamun diwenangkeun nikah tanpa ékstraksi, sakumaha dina respon Ginat Vardim The Sephardi dibawa dina tuur Yosef na Harka'a jeung di Petah Tikva, nu bisa aggravated.
          Di dieu kuring nempo dina Responsa Ginat Vardim jeung kuring teu manggihan bukti naon aya pikeun renew eta, ngan ti agama di Matanitin dying jeung dipandu teu ti Tani Prefa, nu hartina Detrapa teu dipecat. Nanging, ti Toss D. Sareng pikeun Tos, sigana anjeunna maot ku saurang lalaki anu dijelaskeun dina Sanhedrin ku Dalarbanan Darbav Hoy salaku mangsana, sareng ku kituna Maimonides di PB ti pembunuh Dahurgo henteu ditelasan salaku mangsa, sareng ku Demprashim GC anu sanés. Da'af anu diukur sarta anjeunna keur maot. Sarta eta oge eksplisit yén imah tina Hari Batos Yavmot, dimana Demguide aya dina tempat dimana euweuh tungtung hirup, sarta Dina B.H. A.H. Barina ogé, kabuktian tina kecap Tos, model anu maot tur ditungtunan ku jalma anu kawas mangsa, kitu deui dina razia dina Qur'an Daud, anu ditambahkeun kana S. Hukuman Kami. teu paduli naon anjeunna dimangsa, pikeun dying jeung guiding butuh bib sarta dipecat tina bib. Sacara umum, éta aneh lamun hiji buyut nganggap forfeiture yén anjeunna bakal perlu rescued, sarta bakal aya hiji aborsi di pamajikan hiji lanceukna anu boga anak lalaki anu forfeited sarta saprak anjeunna mawa kecap tina Tos Reid dina Shabbat KK tangtos teu karaos pisan kusabab mamang anu mamang, sareng henteu kedah disalametkeun sareng diidinan kawin. + Shum dina respon Beit Yitzchak, Chiv. A.A. dina respon Beit Yitzchak Kha'a Shatma G.K.

          Tapi ieu sanés kasus urang. Bari hiji bisa impressed ku cara pengobatan sarta kurangna mutlak rujukan ka dimensi emosi.

          1. [Ngeunaan tungtung ucapan anjeun ngeunaan cara pengobatan, tur tina Harta Hikmah ngungkabkeun yén pananya ti Ahiezer nyaéta Rabi Zvi Pesach Frank anu ditaroskeun ngeunaan éta ku rabi Safed dimana kajadian éta kajantenan, sareng aranjeunna parantos aya. dikedalkeun shock, jsb.

          2. Sakedapan kuring panginten tiasa sami sareng carita dinten-dinten ngeunaan pandita anu ngabunuh sobatna dina domba, komo deui ramana ngagebeg ngabahas kosherness péso, dimana tulisan sareng khutbah ditulis, tapi teu sarua pisan sabab rajapati musuh.

            1. Antara jawaban halakhic jeung hutbah eulogy

              Dina XNUMXth Nisan XNUMX (Rabi Yosef Caro urang)

              Sakabéh sawala ngeunaan parasaan atawa non-parasaan arbitrators of Halacha dina dasar rumusan maranéhanana dina jawaban maranéhanana - teu relevan. Para sage ngébréhkeun kagumbiraanana dina acara-acara panggero dina hutbah-hutbahna di masarakat, anu tujuanana pikeun ngahudangkeun para hadirin. Dina jawaban halakhic diskusi téh halakhic 'garing'. Maréntah misah jeung nungtut misah.

              Perlu dicatet yén ngan ukur sababaraha karya para sages Israil anu dicitak, sabagéan kusabab biaya nyitak. Ku alatan éta, coba nyitak pilihan nu boga inovasi signifikan. Boh kabaruan dina halakhah atawa kabaruan dina legenda. Nganyatakeun rasa gumbira tina warta anu hadé sareng duka tina gosip anu goréng - teu aya anu énggal, unggal jalma ngaraosan, sareng henteu kedah manjangkeun bari nambihan lambaran. Malah dina inovasi maranéhna dicitak saeutik saeutik.

              Salam, budak leutik.

              1. Paragraf 1, baris 1
                … Dumasar kana kecap-kecapna…

                Perlu dicatet yén kadang tobat dipanjangkeun dina kecap kasedih, nalika hiji kapaksa maréntah harshly. Nalika arbiter ngarasa yén sanajan kahayang hébat anjeunna teu bisa nyalametkeun - lajeng anjeunna bakal kadang ogé nganyatakeun duka dina kaputusan-Na.

                Contona, Rabi Chaim Kanievsky sakeudeung maréntahkeun jabatanna dina sababaraha kecap, tapi Rabi Menachem Burstein nyarios yén aya kasus dimana Rabi Kanievsky nyarios: 'Oh, oh, oh. Abdi teu tiasa ngidinan'.

  1. Hal anu sami nyaéta nalika salah naroskeun ka Rosh Yeshiva kumaha aranjeunna nungkulan masalah PP tanpa nyababkeun gairah seksual. Anjeunna ngawaler yén murid-murid henteu ngurus kanyataan, tapi kalayan norma-norma halakh ngeunaan éta.
    Saleresna réspon anu anéh, sabab katerangan dina Mishnah sanés "kalakuan anu tadi."
    Sareng langkung sakedik ti éta, Shlomi Emuni Yisrael, dipimpin ku ulama anu nuju diajar, ngagerakkeun pikeun ngabantosan kulawarga.

  2. Masalah ieu sapertos "uji kacilakaan" pikeun mobil, pikeun nguji daya tahan kana kaayaan anu ekstrim. Henteu yén kami yakin yén unggal mobil bakal ngaliwat hal sapertos kitu di jalan

  3. A. Analisis anjeun leres-leres sono kana humor dina ucapan kuring (sareng doc: telenovela! Di jero database naskah anu saé anu disayogikeun ku risalah, anjeun tiasa nyerat langkung seueur.).
    B. Duanana kuring jeung mahasiswa doktor anjeun (jalma anu henteu kana artikel pikeun jurnal-ilmu-regrets, atawa maranéhna diajar di Jurusan Macrame sarta Ékonomi Imah. Anu ceuk materialisme jeung chauvinism jeung teu narima?) Ngartos ogé standar ganda. . Salaku disebutkeun, sababaraha urang malah ngarasakeun eta. Mémang, kalolobaan urang mendakan masalah gemara sapertos kitu pikeun kahiji kalina, sareng sigana kuring yén murid anu pinter sareng biasa ngan ukur tiasa nyandak kauntungan tina tatapan reuwas sareng énggal urang ("asing") kusabab anjeunna primordial sareng teu biasa sareng teu biasa. tatapan rutin. Kamampuhan séhat pikeun ningali hal anu énggal penting pikeun sadayana. Tong sieun, ulama sareng hakim anu langkung saé (sanés transgender) parantos kaluar ti éta.
    katilu. Sanajan kitu, para dayan jeung hakim ulama estu teu kudu ngaleos pait jeung ngaleungitkeun buntelan jaringan nalika diajar, malah exercising intelek jeung kamampuhna inferensi jeung diajar. Kuring ngawangkong (ngawangkong) ngeunaan katingal ganda jeung cageur. Sumuhun, malah hiji kiceupan jalan. Henteu ngan ukur cimata.
    D. Jeung moal jadi priestess salaku panginepan? Kaluar sareng diajar kumaha putusan hakim Mahkamah Agung sapertos kitu, dumasar kana jabatanna, alamat masalah penting anu kadang-kadang ogé aya hubunganana sareng bencana anu sanés. Analisis hukum bakal aya dina sagala seukeutna gambar na, sarta tanpa detracting tina seukeutna gambar tina sawala, bakal salawasna aya sababaraha bubuka ringkes atawa babasan nu bakal patali jeung nilai jeung sisi moral.
    Gusti. Patarosan ngeunaan walungan getih jeung pipa mangrupakeun conto alus humor goréng. Éta némpél dina perdebatan konstan anu aya di dieu, ngeunaan hina sareng kurangna pentingna kana kontéks, suasana sareng pendidikan.

    1. Halo sato nya.
      A. Nyaan teu sono. Sabalikna, kuring nyerat ngeunaan kagum sareng kanikmatan duplikasi sareng ngartos humorna. Tapi tina sial kuring ngartos yén aya nada kritik, sareng tangtosna kuring leres. Koméntar anjeun di dieu jelas nyatakeun ieu. Gemara total teu kaasup bubuka puitis tina versi Cheshin.
      B. Éta pasti pandangan anu tiasa diuntungkeun, tapi biasana henteu nguntungkeun dina tingkat halakhic. Kuring commented on ieu dina tungtung kolom. Kuring museurkeun kana kritik moral anu teu relevan.
      katilu. Kuring sadar éta katingal ganda, sarta kuring kajawab éta. Patarosan anu kuring urus nyaéta naha henteuna pesawat kadua dina hubunganana sareng kasus hipotésis kedah janten perhatian atanapi henteu.
      D. Justices Mahkamah Agung, teu saperti arbitrators, paduli hukum jeung teu halakhah. Dina hukum aya leuwih beurat ti dina halakhah (teu salawasna rightly) kana parasaan maranéhanana. Saluareun éta, fiqih Halachic ngurus kasus praktis, Gemara henteu. Dina kecap kuring kuring nangtung pikeun divisi ieu.
      Gusti. Kuring nyatet kritik humor goréng, sarta ngomong eksplisit yén ieu teu naon Kuring keur kaayaan. Patarosan anu kuring urus nyaéta naha aya rohangan pikeun kritik moral.

      Tungtungna, tuduhan substantivitas sareng chauvinisme has sareng teu relevan (biasana dianggo saé nalika argumen substantif béak). Nalika kuring ngalaporkeun kesan kuring ngeunaan pangalaman kuring ngobrol ngeunaan fakta. Upami hasilna substantif, maka substantivitas sigana leres. Cara pikeun ngungkulan ieu sanés mungkir hasil atanapi nyalahkeun zat, tapi ngabantah ku alesan yén kanyataan éta henteu leres. Upami anjeun badé ngalakukeun kitu, kuring henteu perhatikeun kecap anjeun dina argumen sapertos kitu. Salah sahiji panyakit populasi lemah (awéwé dina konteks ieu pasti populasi lemah, teu salawasna nyalahkeun. Di dieu kuring malah daék nampa sabagian frase disgusting "lemah"), nyaeta protes katerangan faktual tinimbang nungkulan. kanyataan. Kuring nulis ngeunaan eta dina hubungan beasiswa awéwé di tempat munggaran, sarta lolobana awéwé anu maca éta gelo tinimbang ngagambar conclusions diperlukeun tur nyobian pikeun ngaronjatkeun. Éta resep tés pikeun ngémutan kaayaan (upami anjeun nganggap éta saé, maka peringatan henteu merta goréng dina panon anjeun, tapi teras kuring henteu ningali naon anu dituduhkeun ku kuring).

      1. Kritik kuring lain Gemara tapi pendekatan sarjana-Lithuania anu nyindiran paménta rujukan ganda. Conto ti hakim teu kudu indit ka Cheshin sajak exaggerated well-dipikawanoh, geus loba conto leuwih suksés jeung serius, sabab nyaho kuring sibuk poé ieu jeung ajaran Yahudi dear sanggeus lulusan Mahkamah Agung luhur jeung. aya hal anu patut diperhatikeun.

        Kuring nuduh anjeun dina dasarna aya hubunganana sareng gaya tinimbang eusi, nyaéta, kumaha héran - deui, nyengir. Saha-saha anu keukeuh ngaheureuyan anggota perusahaanna deui-deui, justru di manehna kudu disangka-sangka yen argumen-argumenna kurang sukses. Atawa, mun paraphrase basa kasucian anjeun: "The nyengir di luhur has jeung teu relevan (biasana ogé dipaké nalika argumen substantive béak)."
        Kuring ngarti tangtu yén dina prakna kuring sapatemon nanaon ieu respon ti loba mahasiswa, sarta ieu justifies téori misalna jeung kitu, kuring ngan protes gaya disparaging (teu kawas mahasiswa PhD di génder sarta ékonomi imah, anu geus pisan dimekarkeun sensitipitas moral, utamana lamun ngararancang saluran pikeun artikel jurnal). Pikeun élmu kaduhung"), nyaeta, urang balik deui, sarta kali ieu kuring baris ngadugikeun basa suci, "ka debat konstan anu aya di dieu, ngeunaan hina jeung kurangna pentingna. digantelkeun kana kontéks, suasana sareng pendidikan ”.

        1. Tapi rujukan ganda leungit dina Gemara sorangan. Ieu sanes penemuan Lithuanians. Sarjana Lithuania ngan ukur nempel kana naon anu aya, sareng klaimna nyaéta yén rujukan ganda sah sadayana tapi sanés masalah pikeun ngulik masalah éta, sareng pastina henteu nunjukkeun kahadéan moral atanapi cacad.
          Abdi henteu ngartos klaim anjeun ngeunaan gaya. Teu aya nu nyengir di dieu. Ieu mangrupikeun argumen anu khas pikeun bodo / fakultas jurusan gender. Ieu naon maranéhna ngalakukeun ampir sadaya waktu. Naon anu kuring nyarioskeun ngeunaan sadaya awéwé, bahkan anu henteu diajar génder (kalobaannana sapertos kuring), kuring nyarios yén argumen sapertos kitu khas awéwé, sareng kuring nyangka ieu kanyataan anu muncul tina pangalaman kuring. Henteu aya argumen di dieu tapi observasi faktual.

          1. Mémang, nalika kuring nyerat ka Sarah, henteu aya cacad moral di dieu, kuring ningali dina Facebook salah sahiji ulama anjeunna nyarankeun ngeunaan conto anu sami anu diungkabkeun ku Tractate Yevamot deui-deui ngeunaan Reuben sareng perkosa na, yén éta tiasa mangpaat. pikeun ngawétkeun kahormatan Rubin jeung Simon sarta méré tinimbang conto Aridata jeung Delphon jeung sapuluh putra Haman séjén. (Sabalikna aya kaayaan anu diomongkeun kusabab Purim sareng anjeunna henteu hartosna pisan) Pikeun nuduh para peserta didik gender anu aranjeunna henteu leres-leres hartosna tapi tujuanana nyaéta nyebarkeun tulisan, ieu mangrupikeun fitnah sareng sanés a observasi faktual.

  4. Seukeut sakumaha biasa. saé.
    Sababaraha pikiran unresolved:
    A. Humor sato nya éta memang sono. (Kuring bakal ngaku yén kuring ogé sono kana bacaan munggaran)
    B. Jigana nu mantuan anak dina Hyder kanyataan yén anjeunna formulates dina formulasi tina Gemara. Upami benchmate na naroskeun ka anjeunna naon anu kaluar tina nowhere anjeunna bakal mimiti kajebak sareng semu.
    katilu. Upami pamajikan kuring nyarios yén anjeunna ningali beurit anu ditumbuk di jalan, tanpa ngarecahna penampilan anu pasti, éta moal ngajantenkeun kuring seueul. Upami kuring nyarioskeun ka anjeunna - anjeunna utah. Sababaraha urang ngagambar sorangan kanyataanana aranjeunna baca ngeunaan lajeng ngalaman eta dina cara nu tangtu sarta sababaraha henteu. Hiji bisa maca Harry Potter lajeng ningali pilem sarta ngomong - Nyaan teu ngabayangkeun eta cara! Jeung jalma sejen ngan teu ngabayangkeun kuring. Kuring yakin yén doctrinaires di Bar Ilan ngartos gaze ganda, tapi teu bisa ngabayangkeun kaayaan keur diri.
    D. Salaku implikasi tinangtu, kuring nyangka yén lamun hiji jalma ngalaman kanyataanana kaayaan anjeunna diajar ngeunaan, eta bakal leuwih hese pikeun anjeunna dipegatkeunana. Anjeunna bakal langsung ngalukis pikeun dirina kaayaan nalika anjeunna ngalaman éta. Alesan anu sanés naha éta langkung gampang pikeun murangkalih di Hyderabad diajar ngeunaan cara anu salah sareng saterasna. Teu jadi milik dunya-Na.
    Gusti. Éta ogé kamungkinan yén kahayang pikeun innovate, anu aya dina sababaraha peserta didik, sarta pikeun proyek ti dunya maranéhanana onto dunya Talmud jeung teu datang sagemblengna salaku panarima, ngabalukarkeun learning jadi emosi.
    jeung. Tanpa ragu, putusan émosional ngabantosan pikeun ngartos masalah anu jelas. Anjeun masih tiasa kaleungitan hiji hal upami anjeun henteu nyambungkeun émosi éta engké. Moral kuring pasti kudu nyambung ngartos masalah, malah meureun emosi boga tempat aya wae.
    (Kuring teu ngarti naon masalahna jeung tubing getih. Ulah mindahkeun getih ngaliwatan tabung ka penderita? Naha teu mungkin pikeun mindahkeun getih sterilly antara bangsal ngaliwatan tube? Atawa mindahkeun getih tina sato dibantai ka tube pikeun fértilisasi? vampir kudu mantuan mindahkeun getih ti wewengkon mana anjeunna slaughters manusa ka dapur kalayan pipa, kumaha anjeun bakal ngawangun eta, jsb Tapi éta hiji patarosan polos.

    1. A. Meureun anjeun lasut eta. Tapi henteu sareng abdi. Unggal kritikus di tempat nya nangtung paduli sual humor.
      B. Saleresna mah sapertos naroskeun ka R. Chaim naon pan.
      katilu. ieu sae. Kuring teu boga masalah jeung jalma anu ngagambarkeun kaayaan dina pikiran maranéhanana, jeung jalma anu ngajempolan ku eta. Kuring ngan teu nyangka yén shock ieu nunjukkeun kahadéan spiritual-moral, atawa henteuna na nunjukkeun cacad a.
      D. Tingali c. Ieu bisa jadi patali jeung komentar horéam kuring di ahir kolom ngeunaan cacad dina ulikan sorangan.
      Gusti. Pikeun kaséhatan. Dupi aya klaim di dieu? Kuring teu kaayaan diagnosis awéwé atawa peserta didik, tapi kalawan panggih. Henteu ti mana asalna tapi naha éta penting sareng penting.
      jeung. Kuring ngajelaskeun dimana anjeunna.

      Abdi henteu ngartos naon masalahna sareng patarosan ngeunaan vampir. Abdi henteu ningali aya masalah sareng éta.

  5. Hewan nya,
    Barina ogé, éta Gemara ditulis dina seni pondok vigorous. (Ieu salah sahiji keajaiban aya, pikeun kuring, nu maca astonished).
    Dunya-alam dunya bisa narilep dina kalimah tilu kecap, paragraf bisa ngandung ratusan taun sela, kumaha relevan nyaéta ngabandingkeun jeung PSD tina Maha Agung? Naon perenahna dina hiji kalimah pondok tur seukeut tina Gemara bakal geus spilled aya dina puluhan, lamun teu ratusan kaca.

    Kuring henteu nyangka para pengrajin kecap akhir halaman Talmudic anu kirang sénsitip tibatan awéwé sareng henteu aya hakim anu paling luhur.

    Sarta kami kudu inget yen eta sadayana dimimitian dina mangsa katukang, lajeng kurangna sarana nulis, kudu nyalin jeung ngawétkeun pikeun generasi.

    Meureun nawiskeun conto? Naon jeung kumaha anjeun bakal nempatkeun dina Sugia Danan?

    1. Satuju sareng anjeun, sarta teu lumangsung kuring nulis balik Gemara. Perbandingan sareng putusan modéren aya hubunganana sareng kaputusan modéren. Jeung meureun kana cara rabi ngajarkeun murid-muridna. Kuring nebak lamun ieu rabi manehna ngajarkeun, manehna bakal ngajarkeun masalah ieu ka murid-muridna, tapi bakal aya gesture simbolis leutik. Kiceupan, omong jeung sajabana. Carita maot dina longsoran euweuh significance moral pisan, ngan hiji tragedi nu bisa lumangsung malah kiwari di Ukraina, anjeun boga hiji qur'an metot, ngeunaan lisan. Naha anjeun nyarankeun yén aya sababaraha sikep anu henteu disimpen dina transkrip ringkes tulisan pikeun engké? Abdi henteu terang sareng henteu nyangka aya jalan pikeun terang. Sugan aya mangpaatna pikeun nangtang ka ahli didieu naha wae di Shas aya sikep rada leuwih 'emosional' kana hiji hal. Salaku conto, dina halaman ayeuna aya frasa ramah anu muncul sababaraha kali - naha urang nungkulan jalma jahat? Ieu mangrupikeun pernyataan anu leres-leres, tapi éta gaduh mélodi kabingungan anu ramah.

      1. Waktos Taurat sareng waktos sholat (pikeun Sarah sareng sato-satona)

        B.S.D.

        Pikeun anjeunna sareng Sarah - halo,

        The Tannaim jeung Amoraim anu kagungan Halacha - ogé miboga legenda jeung pangarang solat. Dina kecap maranéhanana di Halacha - pastikeun pikeun ngarumuskeun urusan. Bari dunya emosi maranéhanana - dinyatakeun dina kecap maranéhanana dina legenda jeung doa maranéhna diadegkeun (sababaraha doa pribadi geulis nu ceuk Tannaim na Amoraim 'Batar Tzlotya' dikumpulkeun babarengan dina Tractate Brachot, sarta loba di antarana anu kagabung dina Siddur). Waktos Taurat papisah sareng waktos sholat papisah.

        Salam, Hillel Feiner-Gloskinus

        Sareng henteu sapertos kacenderungan ulama Taurat ayeuna ngagabungkeun diajar sareng émosi, anu bakal disarioskeun: 'Saha anu ngajar putri-Na Taurat - ngajarkeun solat 🙂

        1. 'Jeung balik deui ka haté anjeun' - internalizing eusi ulikan dina haté anjeun

          Sanaos pangajian kedah janten 'otak panguasa dina ati'. Ulikan Torah merlukeun ngadengekeun Taurat nu teu salawasna coincide jeung inclination tina haté - sanggeus kabeh, sanggeus klarifikasi mental - urang kudu mindahkeun hal kana haté dina kahayang pikeun nyieun idéntifikasi pribadi jeung diajar.

          Tempo artikel ku Rebbetzin Atawa Makhlouf (Ramit di Midreshet Migdal-Anaz), dina file "Kusabab aranjeunna beastly," Migdal Iz Tisha: 31, p. 0 saterusna. Di dinya anjeunna nyebatkeun, antawisna, nyeri Grid Soloveitchikf, nonoman ultra-Ortodoks anu suksés dina widang usaha intelektual… nampi pangaweruh ngeunaan pendapat sareng kaputusan. Anjeunna mikaresep pelajaran anu saé sareng ngagali kana masalah anu rumit. Tapi haté tetep teu ilubiung dina aksi ieu... Halacha henteu janten kanyataan psikis pikeun anjeunna. Kenalan saleresna sareng Shechinah leungit… '209 Words of View, p. XNUMX). Tingali kana artikel panjangna

          Perlu dipikanyaho yén Taurat ngabutuhkeun aktivasina jantung sateuacan sareng saatosna. Sateuacan eta - longing pikeun nyambung ka Allah ngaliwatan hikmah jeung kahayang-Na dina Taurat jeung doa nu urang bakal dijudulan langsung ka bebeneran; Diteruskeun ku doa yén urang bakal ngagaduhan hak istimewa pikeun nerapkeun nilai-nilai anu urang pelajari dina kahirupan.
          ,
          Salam, Hillel Feiner-Gloskinus

  6. 'Pedang antara pingpingna sareng naraka anu kabuka di handapeun anjeunna' peryogi kaputusan anu dipikiran sareng tenang

    Dina SD XNUMX di Nissan P.B.

    A arbiter dina pembuatan kaputusan na kudu meta kaluar tina badai emosi bilateral. Woe ka manéhna dina hiji sisi jeung woe ka jiwana lamun manéhna errs jeung ninggalkeun pamajikan lalaki sacara, jeung di sisi séjén woe manéhna jeung woe ka manéhna lamun manéhna anchors hiji awewe anu bisa diwenangkeun. Paribasa maréntah pikeun lalaki anu leumpang dina jalan anu sempit di tepi jurang, yén naon waé panyimpangan sakedik ka katuhu atanapi ka kénca - tiasa nyababkeun anjeunna kana jurang.

    Jeung arbitrator kudu dina kahariwang ganda, pikeun indifference bakal ngakibatkeun manéhna hiji fatwa bohong kaluar tina carelessness, jeung arbitrator takwa Allah kudu miara, miara nu manéhna moal gagal jeung ngidinan nu dilarang, jeung miara nu manéhna moal nyaram. anu diidinan. Kahariwang sareng kahariwangna yén kaadilan bakal diumumkeun - mangrupikeun motif pikeun ngungudag anu teu sabar kana bebeneran anu pasti.

    Tapi karusuhan émosi anu ngahalangan anjeunna pikeun netelakeun halakhah - éta nyalira meryogikeun yén klarifikasi sorangan dilakukeun ku cara anu dipikiran sareng tenang, sabab klarifikasi tina kahariwang sareng kaleungitan pikiran - henteu tiasa ngaleungitkeun bebeneran. Ku alatan éta, arbiter kudu tenang salila panalungtikan, sarta siap mertimbangkeun sagala pilihan, sanajan leuwih nyeri. Ku alatan éta, nalika patarosan datang - arbiter kudu nempatkeun badai emosi kumisan jeung pikir kalem.

    Dina hal ieu, lalaki halakhah ibarat prajurit anu ditembak, anu henteu kedah langsung ngaréspon. Anjeunna kedah lirén sakedap, nutupan, ningali dimana anjeunna ditembak, teras jarak sareng némbak tepat kana udagan. Kasalahan dina nganiaya musuh bahaya pikeun nu nembak, sabab betrays musuh tempat pangungsian pikeun manéhna.

    Kitu ogé kaayaan rescuer anu datang ka acara traumatis, multi-rentan jeung multi-korban, anu kudu gancang maca kaayaan, sarta nangtukeun prioritas. Geura alamat naon anu langsung bahaya, urgently alamat naon urgent, sarta ninggalkeun ka tahap panungtungan naon kirang urgent. Assessment kaayaan diawasan - nyaeta yayasan pikeun pengobatan ditangtoskeun.

    Kahayang anu kuat pikeun meunang perang atanapi nyalametkeun korban - mangrupikeun bahan bakar anu ngamotivasi bajoang atanapi pawang pikeun janten sukarelawan pikeun unit tempur atanapi pasukan nyalametkeun, tapi kaputusan ngeunaan naon sareng kumaha laksanakeun dina kaayaan 'malfungsi' - kedah dilakukeun. kalawan judgment diitung sarta tenang.

    Tangtu ampir teu mungkin mun dipikir kalem nalika encountering hiji kabeneran kaduga, éta alatan stress hiji poho sakabeh 'teori'. Pikeun tujuan ieu, ahli hukum halakhic, pejuang jeung pagawe nyalametkeun ngayakeun 'kursus palatihan' nu narékahan pikeun ngantisipasi unggal mungkin 'Batalam', pikeun ngarumuskeun sateuacanna pola aksi pikeun situasi sarua mungkin, sarta praktisi teu meta dina unggal situasi. Teras nalika 'karusakan' sumping - skéma tindakan langsung muncul sareng anjeun tiasa ngalaksanakeun sacara teratur tanpa kedah gosip deui. Rencanana dipikiran sareng didamel sateuacanna.

    Urusan Tractate Yavmot. Bencana lini jeung imah collapses, kasakit jeung epidemics, disappearances jalma dina Voyages dagang na sinking kapal di laut, perang jeung daptar jeung plot - éta kaayaan sagemblengna mungkin di dunya dimana sages cicing, utamana dina poé revolts Romawi. Holocaust sareng pemberontakan Bar-Kochba.

    Buku panduan pikeun pengobatan épéktip kaayaan stres bencana kedah relevan sareng singket, sareng sacara jelas sareng ringkes ngalingkup sadayana prototipe skenario anu mungkin sareng nawiskeun aranjeunna skéma perawatan, ku kituna masker Yavmot dirumuskeun dina cara anu pondok sareng garing, sapertos a buku ngeunaan téori tempur atawa bantuan munggaran bakal dirumuskeun.

    Salam, Hillel Feiner Gloskinus

    Dina Mishnah sareng Talmud, kecap-kecap 'telegrafik' kedah ditepikeun sacara lisan. Sangkan bisa ngapalkeun, kudu dirumuskeun ku cara nu hampang tur nyerep. Obrolan jero berkepanjangan atawa outbursts mental teu nguntungkeun kalayan memorization. Talmud nyaéta pikeun diajar anu jero, sareng doa kanggo tuangeun jiwa. A 'sub' kudu singket tur singket

  7. 'Willen ngaranna Jacob wengi éta' - badai émosi anu merlukeun Peta tenang

    Janten Yaakov Avinu, anu ngadoa kalayan kahariwang sareng prihatin, 'Punten salametkeun abdi, geura, adi kuring, geura laksanakeun ... supados anjeunna sumping sareng nyiapkeun indung pikeun putra-putrana' - terus kalem. Anjeunna henteu langsung ngawitan kabur. Sabalikna, anjeunna jeung kemahna sare (jeung saha nu bisa sare dina kaayaan pikareueuseun ieu?) Jeung gugah seger sangkan bisa tarung papanggih jeung tentara Esau.

    Malah Daud kabur ti Absalom putrana, nalika anjeunna indit pegat jeung ngajerit jeung ngado'a pikeun kasalametan-Na ti loba anu geus risen nepi ngalawan anjeunna, sakabeh jalma ngalawan sakeupeul satia anu tetep mibanda anjeunna. Anjeunna ngungkabkeun sagala kahariwangna dina doa, sareng doana masihan anjeunna kakuatan pikeun ngalakukeun kalayan pertimbangan masalah. Anjeunna nyobian jalan syafaat ku ngirimkeun indra kuno pikeun ngalanggar naséhat Ahitopel, sareng saatos doa sareng syafaat, anjeunna yakin kana éta, sareng tiasa dina kaayaan anu pikareueuseun nahan 'dina katengtreman babarengan kuring bakal ngagolér sareng bobo sabab anjeun Gusti nyalira sareng pasti nyicingan.

    Kahariwang mendakan ekspresi dina doa, sareng tina éta manusa yakin dipupuk pikeun ngalakukeun kalayan wijaksana.

    Hormat kami, PG

    1. Satuju sareng sadaya anu anjeun carioskeun.
      Malah dina halakhah sababaraha kali loba emosi disimpen. Sareng tangtosna kombinasi legenda sareng halakhah ngamungkinkeun ieu dugi ka sababaraha tingkat,
      Sapertos, contona (hirupna) anu nyentuh manah, kana rasa kuring: (Abdi heran naha aya hakim di Mahkamah Agung anu ngantepkeun dirina seueur pisan)

        1. Quote enya, tapi teu yakin maranéhna bakal geus ngagagas klaim misalna.
          Ku jalan kitu, anjeun tiasa ningali sabaraha lila rulings lengthen sarta jadi tedious, salila sababaraha taun, nalika leungeun jadi lampu on keyboard, sarta sakabeh sumber sadia, tur teu aya deui anu kudu ngarahkeunnana ka reporter.

    2. 'Ngajarkeun yén anjeunna teu bobo' - sanajan sumanget

      BSD XNUMX dina Nissan PB

      Ngeunaan pentingna ngajaga kasabaran bari ngalakukeun, Hasidim netelakeun artikel sage urang 'Enya, Harun tuh - ngajarkeun yén manéhna teu saré', éta teu ngarti naon 'Salka Da'ata' nu suci Harun Gd sare ti Allah. parentah? Sareng para pengikut ngajelaskeun yén sanaos Harun pinuh ku sumanget nalika anjeunna terang lampu sareng aya rohangan pikeun ngaraosan yén tina sumanget anjeunna bakal salah dina detil. KML anu, sanajan digantung, ati-ati ngalaksanakeun tugasna sacara saksama.

      Salam, Hillel Feiner-Gloskinus

    1. Memang aya kalawan Rami Bar nu recitations hal anu tragedi jeung komedi di hiji tempat. Tapi aya anu bisa disebutkeun, yén saprak hal geus rengse, maranéhanana ménta manéhna pikeun lampah-Na. Jeung tétéla manéhna teu hayang ngandelkeun tabel batur

  8. Dina pamadegan mah, éta téh kanyataan: batur dimimitian hiji sawala online dina patarosan "Lamun kapanggih kaluar isukan yen Kristen bener - anjeun bakal ngarobah gaya hirup anjeun sasuai". Sababaraha jawaban anu bodo nyaéta "éta moal kajantenan janten henteu aya gunana naroskeun". Jalma-jalma leres-leres sesah ngartos bagian tina patarosan hipotésis. Kuring diusahakeun ngajelaskeun ka aranjeunna yen aranjeunna oge meureun pernah kudu buang hiji jalma gajih pisan dina jalur karéta pikeun nyegah karéta ngajalankeun leuwih lima jalma kapaksa, na acan ieu patarosan dasar dina kursus di filsafat moral; Tapi teu hasil…
    Teras aya anu ngabantah ka kuring yén dina prinsipna patarosan hipotésis henteu kunanaon, tapi aya hal-hal anu ngareureuwas teuing sacara émosional sareng ku kituna éta salah pikeun ngabahasna sacara hypothetically (sabalikna, sebutkeun, trampling jalma anu gendut pisan ku karéta. meureun teu ngareureuwas pisan). Panulisna nyaéta R.M. di yeshiva SMA, sareng kuring henteu écés naon anu anjeunna laksanakeun dina masalah sapertos anu anjeun sebutkeun di dieu… Atoh, saatos debat pondok anjeunna naroskeun ka kuring upami kuring panginten éta sah pikeun anjeunna naroskeun ka kuring " Naon anu anjeun laksanakeun upami anjeun terang isukan indung anjeun maéhan?" Tangtos kuring henteu ngartos naon masalahna sareng éta, sareng kuring malah nyarios ka indung kuring, anu ogé henteu ngartos naon masalahna sareng patarosan ieu… rada ngartos naon titik anjeunna nyobian netelakeun.
    Bottom line - nalika éta hésé pikeun jalma nungkulan eusi (intelektual!) Aranjeunna lumpat ka margins jeung nyoba nunjuk kaluar kosmetik 'masalah' salaku musabab naha di tempat munggaran teu luyu' kalibet dina eusi ieu (lajeng). eta ditinggalkeun pikeun neuleuman hijina carita pisan éstétis).

    1. leres pisan. Kuring ngan ukur nyarios yén aya rohangan pikeun klaimna ngeunaan agama Kristen ku cara kieu: panginten dina pendapatna upami Kristen masuk akal maka éta sanés Kristen anu urang terang. Janten teu aya rohangan pikeun patarosan naon anu bakal kuring laksanakeun upami kuring mendakan yén agama Kristen leres. Henteu aya rohangan pikeun patarosan ngeunaan naon anu bakal diomongkeun Maimonides ngeunaan kaayaan naon waé dina jaman ayeuna. Upami anjeunna hirup ayeuna anjeunna moal janten Maimonides.

  9. Hello Rabbi Michi.
    Hese ngabantah klaim anjeun, memang dina "akal sehat" jelas yén anu paling bersih sareng leres nyaéta damel sareng analisis rasional halakhic bersih. Tapi mustahil pikeun malire kanyataan yén sababaraha kali masalah Shas ilmiah dibungkus dina carita anu masihan aranjeunna bacaan ngeunaan arah émosional manusa atanapi moral.

    Kuring bakal masihan 2 conto (anu mimitina rada lemah): Saatos Tractate Gittin ngabahas detil rupa-rupa masalah hypothetical sareng realistis, anjeunna nyandak masalah pikeun ditungtungan ku khutbah ngeunaan hate sareng cerai. Jeung kumaha eta hurts Allah pikeun cerai sorangan. Naha penting pikeun Gemara mungkas Traktat ku cara kieu? Henteu aya bacaan arah di dieu?

    Dina Gemara di Kiddushin aya legenda geulis ngeunaan Rabi Asi jeung indungna. Éta penting pisan yén éta ngalebetkeun kana hukum Miriam, Bab XNUMX, sareng Maimonides. Dina ahir masalah ieu ditulis yén Rabi Asi ngomong "Kuring henteu weruh Nafaki" Seuseueurna komentator ngajelaskeun kalimah ieu ngaliwatan kacamata halakhic. Rabi Asi nyebutkeun yén manéhna moal ninggalkeun Tanah Israil pikeun rupa-rupa alesan halakhic (najis bangsa sabab anjeunna imam jeung alesan séjén). Maimonides nyerat dina Halacha yén leres upami kolotna dibobodo anjeunna tiasa ngahibur sareng nitah batur pikeun ngurus aranjeunna. Duit Mishnah nguatkeun Maimonides sareng nyarios yén sanaos henteu sacara eksplisit ditulis dina masalah éta sigana Rabi Asi biasa. Rabi ambek ka Maimonides sareng nyatakeun yén ieu sanés jalan sareng kumaha jalma tiasa ngantepkeun kolotna ka batur pikeun ngurus aranjeunna. (Bisa dibantah yén ieu mangrupikeun pertimbangan halakhic tapi ngan ukur nunjukkeun yén anjeunna henteu tiasa mentolerir ide moralitas) Henteu aya masalah = Abdi henteu bakal ngantunkeun Babul. Sareng nujul kana serangan Rab'ad ka Maimonides.

    Kabeneran aya nu tétéla yén kanyataanna kaadilan halakhic kalawan Maimonides jeung duit perkara tapi panon urang ningali yén hiji ulama jeung hakim geus maca legenda ieu kanyataanana dina bacaan romantis moral.

    Kuring ngira-ngira yén lamun kuring boga di hareup kuring buku ku murid sages, Rabi Yehuda Brandes, "A Legenda dina Sabenerna," Kuring bakal masihan sababaraha conto deui jeung meureun leuwih suksés.

    PS: Ngantosan sareng ngantosan kolom ngeunaan kontroversi konvérsi (sabaraha anjeun tiasa nolak?)

    1. Memang aya sababaraha conto. Tingali contona dina kolom 214 dina lebuna kusabab panahna. Tapi sanés éta anu kuring nyarioskeun di dieu. Aranjeunna hoyong ngajarkeun kuring yén cerai mangrupikeun hal anu goréng. Naon hubunganana sareng fatwa halakhah dina masalah ieu? Éta aya hubunganana sareng pimpinan umum anu protés ngalawan halakhah yén usaha kedah dilakukeun pikeun nyegah cerai.

  10. "Arbiter kudu mikir tiis ngeunaan kasus nu datang saméméh anjeunna. Naon anu halakhah nyarios teu aya hubunganana sareng naon anu diomongkeun ku émosi (sareng dina pamanggih kuring sanés naon anu dicarioskeun ku moral), sareng éta saé. Arbiter kedah motong hukum kalawan kasabaran detached, sahingga jadi dijudulan ngarahkeunnana bebeneran Taurat. "Sajauh ieu kecap anjeun.
    Kuring masihan conto tina carita Rabi Asi sareng indungna anu dihukum ku Halacha. Kuring tungtungna nyarios yén Rabi sareng Rashash henteu satuju sareng aranjeunna sacara halakhically, dina latar manusa atanapi moral.

    1. A cutatan parsial parah pinuh ku cutatan pisan. Barina ogé, kuring nulis yén aya rohangan pikeun ngenalkeun pertimbangan sapertos dina tahap B, sanggeus urang réngsé ngabahas pilihan halakhic dasar. Upami hukumna henteu dipotong tapi tetep sababaraha pilihan, cara mutuskeun diantara aranjeunna ogé tiasa ngandung moralitas (sareng panginten émosi salaku indikasi).

  11. 1. Meureun ieu salah sahiji alesan naha éta Gemara teu keur awéwé sarta aranjeunna disqualified tina ngabahas eta? (Nanya teu nangtukeun)
    2. Kabeneran aya sababaraha taun nalika kuring maca "Dua Kitab Suci sareng Hiji Tarjamahan" kuring mendakan carita-carita tina Taurat yén pikeun kuring sareng demi generasi awéwé urang kakurangan émosi (tétéla tangtosna) kuring henteu pernah ngabagi sakuliling kuring kusabab éta. Abdi henteu gaduh kecap pikeun ngémutan parasaan kuring khususna urang sibuk ku émosi, kuring ayeuna kuring henteu émut seueur conto kecuali hiji nalika Eliezer sumping dina rundingan pikeun nyandak Rebecca (dina waktos dunya henteu acan janten hiji kulawarga, nya). meureun geus pamisahan global ti kulawarga kabogohna nu eta nambihan dieu ka emosi) jeung bapana Betuel jeung lanceukna Ben nyoba reureuh lajeng mojang (teu poho yén manéhna heubeul tilu taun titik sejen nu nyumbangkeun emosi ka sakabeh ulin) Sages nanya na dimana bapana di kuil? Sages ngajawab yén anjeunna maot (dahar piring diracun anjeunna disiapkeun keur Eliezer ku malaikat anu ngagantikeun piring saolah-olah kuring panginget hyder nu) jeung eta langsung nyatakeun yén maranéhna nanya sarta dikirim Rebecca on jalan nya, sarta di dieu putrana. miwarang ngabayangkeun kaayaan kiwari tragedi misalna Dom Eliezer bakal sahenteuna pikeun waktos keur nyiruan rencana-Na jeung bakal ngarasa saeutik embarrassed ku sakabeh kelas sarta keur di imah ayeuna dina nyanghareupan tragedi kulawarga (meureun nyoba melu alat quietly jeung ninggalkeun wewengkon sakumaha anjeunna sumping dina waktu susah atawa alternatif kaluar tina ngarareunah Tujuan datang jeung nulungan sakabeh awak jeung jiwa na pikeun ngatur pamakaman jeung ngawangun tenda sarta bringing korsi pikeun mourners jsb jsb) tapi dina prakna dina Torah dunya sakumaha biasa terus iwal rencana nuluykeun sakumaha rencanana Dina autisme, rabi di dieu boga ubar ti "Dauriyta" janten di parusahaan alus.Dina kasus Yosef jeung lanceukna, enya, gentlemen, ieu kaayaan (shock of Esau ieu teu ngaliwatan nurutkeun sages. Ieu dibayar ku Mordekai urang Yahudi rébuan taun saterusna, sakumaha ogé dipikawanoh). Saluareun kancing bajuna, sakali nalika hakim nyobian memotivasi saurang pikeun megat pamajikanana ku nyarioskeun ka anjeunna diserat yén altar nyéépkeun cimata anjeunna ngawaler aranjeunna henteu goréng dugi ka ayeuna kuring ngeclakkeun cimata éta moal aya anu nyéépkeun sababaraha cimata. Ayeuna teuing, Ti bapa anu foresaw di kuil stabbing putrana jeung aya bapa indit ka trance of grammar indit jeung maréntahkeun pikeun nyokot anakna kaluar bari fluttering pikeun pitulung sabab sieun najis (tinimbang leungit ketukan) jeung Gemara. ngabahas aya bapana ieu, naha anjeunna boga kaleuwihan reverence atawa "autis" dina hubungan rajapati
    3. Dina konteks cariosan rabi “ibarat naroskeun ka R. Chaim naon pan” conto rabi teh teu hasil mah ku sim kuring digambarkeun ku carita. Sugan keur sumbangan jeung perpuluhan R. Chaim nanya ka manehna naon ari alpuket. ? R. Avraham ieu dipindahkeun sarta ngomong anjeun ngartos naon hartina loba? Nu di sakuliah Babul jeung Yerusalemite jeung Midrashim jeung Tosefot jeung Zohar, jsb, kecap alpukat teu aya.
    Masach Pan parantos disebatkeun dina Taurat sababaraha kali di dieu pikeun hatur nuhun ka rabi pikeun "artikel anu henteu ditulis ku rabi" saatos pupusna rabi urang dina ngajaga fatwa sapertos anjeunna diparéntahkeun pikeun ngucapkeun hiji hal anu kadéngé Éta kritis) Sareng hiji danau anu rabi resep meuncit sapi suci ti mana waé ayeuna umur tilu puluhan nalika pemanasan langkung rawan ngabeledugna kubah Gunung Bait Allah tibatan meuncit sapi suci, kuring kantos naros ka rabi urang di lingkungan anu mahir. fitnah naha kuring diwenangkeun ngabejaan Bener pujian (jeung kuring nambahan yén pikeun kuring éta pujian hébat) tapi nu ngadenge babakan nganggap carita ieu derogatory sarta kuring mawa salaku conto carita ngeunaan R. Chaim (ku cara R. Chaim bakal. neneda ngeunaan eta tilu kali sapoé teu inget nanaon iwal Taurat ieu bukti sejen ngalawan Rabbi Shefilot Asisten) jeung sigana kuring nu rabi ngajawab kuring nu meureun dilarang sarta dina prosés ngawartoskeun kuring yén salaku murid yeshiva di Amérika aya. Éta pamilihan présidén kuring pikir pikeun présidén anu namina Johnson sareng aranjeunna ngagaduhan menteri yeshiva kalayan nami éta sareng sirah yeshiva na nuju kalem dina diajar nalika aranjeunna nyarios ka anjeunna The Rosh Yeshiva heran kumaha menteri yeshiva janten Présidén Amérika Serikat sapeuting.

        1. Disebutkeun yén Rabi Chaim of Brisk nyandak panci sareng pariuk kaluar tina pendapat, hartosna anjeun henteu kedah terang persis kumaha panci diwangun sareng naon rasio antara panjang cecekelan sareng diaméter permukaan, tapi rada uninga sipat diperlukeun na relevan pikeun halakhah jeung halakhah. Kituna eta sumping ngeunaan nu teu dina cara biasa anak teu kudu ngarti naon éta persis tapi ngan yén maranéhna ngalakukeun hiji hal teu cara manéhna teu jeung aya sagala rupa hukum, sarta pamahaman halakhic na teu ruksak nanaon.
          Sacara umum, ngan Rabi Chaim nyaeta Rabi Chaim of Brisk (sahenteuna di tempat nu ngurus Gemara leuwih ti Halacha), sagampil Rashba ngan Rabi Shlomo ben Aderet teu Rabi Mishantz, sanajan ngahargaan duanana pisan hébat.

  12. Rabbi naha anjeun ngalakukeun kuring de jow pikeun carita anu kuring kadéngé persis dina kontéks ieu:

    Abdi émut yén dina palajaran anu kuring hadir, rabi anu ngajar éta nyarios ka urang (sadayana pamilon lalaki) yén anjeunna ngajar pelajaran Gemara pikeun ngawangun seminari, sareng éta di Tractate Yavmot.

    Anjeunna ngawartoskeun kami yén anjeunna Drew on dewan sakabeh "kulawarga" tina masalah jeung nempatkeun Xs dina sakabéh "maot" lajeng anjeunna melong deui sarta nempo yén beungeut katresna anu terrified.

    Aranjeunna karunya dina "maot" digambar dina papan.

    Gunana pikeun nyebutkeun, urang sadayana seuri jeung seuri dina carita.

Ninggalkeun komentar