Dina Cinta: Antara Émosi sareng Pikiran (Kolom 22)

Dina

Dina bagian Torah minggu ieu urang (jeung kuring menta) nu parsha "Jeung bogoh ka Gusti Allah anjeun" mucunghul ti recitation of Shema, nu ngurus parentah cinta ka Gusti. Nalika kuring nguping sauran ayeuna, kuring émut sababaraha pikiran kuring baheula ngeunaan cinta sacara umum, khususna cinta ka Allah, sareng kuring ngagaduhan sababaraha titik anu diasah ngeunaan aranjeunna.

Antara emosi jeung pikiran dina kaputusan

Waktu kuring ngajar di yeshiva di Yeruham, aya murid anu nanya ka kuring ngeunaan milih pasangan, naha nuturkeun emosi (haté) atawa pikiran. Kuring diwaler aranjeunna yen ngan sanggeus pikiran, tapi nu pikiran kudu tumut kana akun naon haté karasaeun (sambungan emosi, kimia, jeung pasangan) salaku salah sahiji faktor dina kaputusan na. Kaputusan dina sagala widang kedah dilakukeun dina pikiran, sareng tugas jantung nyaéta nempatkeun input anu kedah dipertimbangkeun tapi henteu diputuskeun. Aya dua kamungkinan alesan pikeun ieu: hiji nyaéta téknis. Leumpang sanggeus jantung bisa ngakibatkeun hasil salah. Émosi teu salawasna hijina atawa faktor pangpentingna dina masalah. Pikiran leuwih saimbang batan haté. Nu kadua substansial. Lamun anjeun nyerahkeun reins anjeun teu sabenerna mutuskeun. Kaputusan dumasar harti nyaéta tindakan méntal (atawa leuwih tepatna: sukarela), lain émosional. Hiji kaputusan dijieun kaluar tina hiji judgment sadar, bari émosi timbul di anjeunna tina kahayang sorangan teu kaluar tina judgment kuring sorangan. Nyatana, nuturkeun haté sanés kaputusan pisan. Éta mangrupikeun indecision tapi ngantepkeun kaayaan nyered anjeun saatosna dimana waé.

Sajauh ieu anggapan yén nalika cinta mangrupikeun masalah haté, milih jodo sanés ngan ukur cinta. Sakumaha anu disebatkeun, émosi mangrupikeun salah sahiji faktor. Tapi kuring pikir éta sanés sadayana gambar. Malah cinta sorangan henteu ngan hiji émosi, sarta meureun teu malah hal utama di dinya.

Dina cinta jeung birahi

Nalika Yakub digawé pikeun Rahel salila tujuh taun, Kitab Suci nyebutkeun, "Jeung bakal aya dina panonna sababaraha poé dina kanyaah-Na ka dirina" (Kajadian XNUMX:XNUMX). Patarosan dipikanyaho yén pedaran ieu sigana sabalikna ti pangalaman biasa urang. Biasana lamun hiji jalma mikanyaah batur atawa hiji hal sarta anjeunna kudu ngadagoan anjeunna, unggal poé sigana anjeunna kawas hiji kalanggengan. Padahal di dieu ayat nyebutkeun yen tujuh taun anjeunna dilayanan seemed anjeunna sababaraha poé. Ieu rada sabalikna ti intuisi urang. Biasana dijelaskeun yén ieu téh lantaran Yakub nyaah ka Rahel, lain ka dirina sorangan. Hiji jalma anu mikanyaah hiji hal atawa batur jeung hayang aranjeunna keur dirina sabenerna nempatkeun dirina di puseur. Minatna anu peryogi kacumponan, janten sesah anjeunna ngantosan dugi ka meunangna. Anjeunna mikanyaah dirina teu pasangan na. Tapi lamun lalaki hiji mikanyaah pasangan sarta lampah na dipigawé pikeun dirina teu keur manehna, malah sababaraha taun gawé sigana anjeunna harga leutik.

Don Yehuda Abarbanel dina bukuna Conversations on Love, kitu ogé filsuf Spanyol, politikus jeung wartawan Jose Ortega i Gast, dina bukuna Lima Essays on Cinta, ngabedakeun antara cinta jeung nafsu. Duanana ngajelaskeun yén cinta téh émosi centrifugal, hartina panah kakuatan na nyanghareupan jalma ka luar. Padahal hawa nafsu téh émosi séntrifugal, nyaéta, panah kakawasaan malik ti luar ka dinya, ka jero. Dina cinta anjeunna anu di tengah nyaéta anu dipikacinta, sedengkeun dina birahi anjeunna anu aya di tengah nyaéta kakasih (atawa birahi, atanapi birahi). Anjeunna hayang nalukkeun atawa meunang lover keur dirina. Ngeunaan ieu pramuka urang parantos nyarios (aya, aya): Pamayang resep lauk? Sumuhun. Janten naha anjeunna tuang aranjeunna?!

Dina terminologi ieu bisa disebutkeun yen Yakub mikanyaah Rahel jeung teu mikacinta Rahel. Nafsu téh posesif, hartina napsu hayang nempatkeun dina pembuangan na hal sejenna anu anjeunna pikahoyong, jadi manehna teu bisa ngantosan eta geus kajadian. Saban poé sigana kalanggengan pikeun anjeunna. Tapi lover hayang masihan ka nu lian (nu tercinta), jadi teu ganggu manehna digawekeun pikeun taun lamun éta téh naon anu diperlukeun pikeun lumangsungna.

Panginten diménsi sanés tiasa nambihan kana bédana ieu. Métafora mitologis pikeun ngahudangkeun cinta nyaéta salib Cupid anu nyangkut dina manah kakasih. Métafora ieu ngarujuk kana cinta salaku émosi anu timbul dina haté kakasih kusabab sababaraha faktor éksternal. Ieu sanés kaputusan atanapi kaputusan anjeunna. Tapi pedaran ieu leuwih cocog kana hawa nafsu tinimbang cinta. Dina cinta aya hal anu langkung ageung sareng kirang naluri. Sanaos muncul tina dirina tanpa undang-undang sareng aturan sareng tanpa kawijaksanaan, éta tiasa janten kawijaksanaan laten, atanapi hasil tina padamelan mental sareng spiritual anu sateuacanna ngahudangkeunana. Pikiran anu diwangun ku kuring dihudangkeun kusabab cara kuring ngawangun éta. Ku kituna dina cinta, teu kawas dina hawa nafsu, aya diménsi kawijaksanaan jeung kahayang teu ngan hiji emosi nu instinctively timbul mandiri ti kuring.

Cinta Allah: Émosi sareng Pikiran

Maimonides nguruskeun cinta ka Allah dina dua tempat dina bukuna. Dina hukum dasar Taurat anjeunna ngabahas hukum cinta ka Allah jeung sagala turunan maranéhanana, sarta ogé dina hukum tobat anjeunna repeats eta sakeudeung (sakumaha dina jejer sejenna nu recur dina hukum tobat sakali deui). Dina awal bab kasapuluh tina Teshuvah, anjeunna ngurus padamelan Gusti pikeun namina, sareng diantara hal sanésna anjeunna nyerat:

A. Ulah aya anu nyebatkeun yén kuring ngalaksanakeun paréntah-paréntah Taurat sareng ngalaksanakeun hikmahna supados kuring nampi sagala berkah anu diserat di jerona atanapi supados kuring tiasa hirup di dunya aherat, sareng mundur tina palanggaran anu diingetkeun ku Taurat. Ku kituna kuring bisa kabur Ieu, anu dianggo ku cara ieu téh worker sieun jeung teu kahadéan para nabi jeung teu kahadéan tina sages, jeung Allah teu dianggo dina cara ieu tapi bangsa tanah jeung awewe. jeung budak leutik anu ngadidik maranéhna pikeun digawé di sieun nepi ka kalikeun jeung digawé kaluar cinta.

B. The worker cinta ngurus Taurat jeung Matzah jeung walks dina jalur hikmah teu keur nanaon di dunya jeung teu sieun jahat jeung teu inherit nu alus tapi ngalakonan bebeneran sabab éta bebeneran jeung ahir alus datang sabab. tina eta, jeung kahadean ieu mangrupa kahadean pisan hébat Anjeunna dipikacinta nurutkeun nu anjeunna digawé tapi teu kaluar tina cinta jeung éta kahadéan nu Nu Maha Agung disebut ku Musa anu ieu ceuk tur anjeun dipikacinta Gusti Allah anjeun, sarta bari lalaki mikanyaah Gusti cinta ditangtoskeun bakal geuwat nyieun sagala matzahs ​​kaluar tina cinta.

Maimonides dina kecap-kecapna di dieu ngaidentipikasi antara padamelan Gusti sareng namina (nyaéta sanés pikeun kapentingan luar) sareng cinta ka anjeunna. Leuwih ti éta, dina Halacha B anjeunna ngahartikeun cinta ka Allah salaku ngalakonan bebeneran sabab éta bebeneran jeung teu alesan séjén. Ieu definisi pisan filosofis jeung tiis, komo alienating. Henteu aya dimensi émosional di dieu. Kaasih Allah nyaéta ngalakukeun bebeneran sabab Anjeunna mangrupikeun bebeneran, sareng éta waé. Éta sababna Maimonides nyerat yén cinta ieu mangrupikeun kahadéan anu wijaksana (sanés séntiméntal). Ieu nu sok disebut "cinta intelektual Allah".

Sareng di dieu, langsung dina halakhah di handap ieu anjeunna nyerat sabalikna lengkep:

katilu. Sareng kumaha cinta anu pantes nyaéta anjeunna bakal mikanyaah ka Gd cinta anu sangat sengit sareng pisan dugi ka jiwana kabeungkeut ku asih Gd sareng sok kaliru di dinya sapertos lara cinta anu pikiranna teu leupas tina cinta. eta awewe jeung manehna sok kaliru dina poe Saptu Ti ieu bakal kaasih Allah dina hate para pencinta-Na anu salawasna ingkar di dinya sakumaha dawuhan kalawan sakabeh hate anjeun sarta kalawan sakabeh jiwa anjeun, sarta eta anu ceuk Suleman ngaliwatan a pasemon yen Abdi gering cinta, sarta unggal lagu tina pasemon téh keur kaperluan ieu.

Di dieu cinta téh salaku panas jeung émosional sakumaha cinta lalaki pikeun awéwé. Ngan sakumaha anu dijelaskeun dina novél pangsaéna, sareng khususna dina Lagu Lagu. Kakasih téh gering cinta jeung salawasna errs di dinya. Anjeunna henteu tiasa ngaganggu anjeunna iraha waé.

Kumaha hubunganana sadayana ieu sareng gambaran intelektual tiis anu dijelaskeun dina halakhah sateuacana? Naha Maimonides bingung, atanapi anjeunna hilap naon anu ditulis di dinya? Kuring bakal dicatet yén ieu téh lain kontradiksi kami kapanggih antara dua tempat béda dina tulisan-Na, atawa antara Maimonides jeung naon ceuk dina Talmud. Aya dua hukum anu caket sareng padeukeut di dieu anu nyarioskeun basa anu béda-béda.

Jigana hiji kedah Waspada didieu tina kagagalan kauntungan dina decoding pelengkap. Lamun anjeun mawa hiji pasemon guna ngagambarkeun hiji hal, pasemon ngandung loba rinci jeung teu sakabéh éta relevan pikeun pesen jeung pasemon. Urang kedah milarian titik utama anu diajarkeun ku pasemon, sareng henteu nyandak sakedik detil anu aya di jerona. Kuring nyangka yén pasemon dina Halacha XNUMX nyarios yén sanaos cinta ka Gusti nyaéta intelektual sareng henteu émosional, éta kedah salawasna erred sareng henteu ngaganggu tina manah. pasemon asalna ngajarkeun permanén cinta sakumaha dina cinta lalaki pikeun awéwé, tapi teu merta alam emosi cinta romantis.

Conto tobat, panebusan sareng pangampura

Kuring bakal uih deui sakedap deui ka jaman senang Yeruham. Bari aya, kuring ditilik ku SMA lingkungan di Sde Boker sarta dipenta pikeun nyarita ka siswa jeung staf salila Sapuluh Poé Tobat on Atonement, Panghampura jeung Panghampura, tapi teu dina konteks agama. Kuring ngamimitian nyarios ku patarosan anu kuring diajukan ka aranjeunna. Upamana Rubin neunggeul Simon jeung manéhna boga haté nurani, jadi manéhna megatkeun pikeun ngalilipur manéhna. Anjeunna menta hampura tina jero haténa sarta menta hampura anjeunna. Levy, di sisi séjén, ogé pencét Shimon (Shimon meureun éta budak kapala kelas '), sarta anjeunna teu boga kaduhungan pisan pikeun éta. Haté teu nyiksa manéhna, manéhna teu boga émosi sabudeureun masalah. Anjeunna leres-leres henteu paduli ngeunaan éta. Tapi, anjeunna sadar yén anjeunna ngalakukeun kalakuan anu goréng sareng nganyenyeri Shimon, janten anjeunna ogé mutuskeun pikeun menta hampura. Malaikat Jibril datang ka Simon anu malang sareng ngungkabkeun ka jero hate Rubin sareng Lewi, atanapi panginten Simon nyalira ngaapresiasi yén ieu anu kajantenan di jero haté Rubin sareng Lewi. Naon anu kudu manéhna pigawé? Naha anjeun nampi pangapunten Ruben? Sareng kumaha pamenta Levy? Paménta mana anu langkung pantes dihampura?

Teu heran, réaksi ti panongton cukup konsisten. Paménta Reuben leres sareng pantes dihampura, tapi Levy munafik sareng teu aya alesan pikeun ngahampura anjeunna. Di sisi anu sanésna, kuring nyatakeun yén dina pendapat kuring kaayaan éta sabalikna. Hapunten Ruben maksudna pikeun nyumponan kanyeri nurani. Anjeunna sabenerna dianggo pikeun dirina (centrifugally), kaluar tina kapentingan sorangan (pikeun nenangkeun nyeri beuteung na pangs of nurani). Levy, di sisi anu sanésna, ngalakukeun polah anu luar biasa murni. Sanajan teu boga nyeri beuteung atawa haté, manéhna sadar yén manéhna geus ngalakukeun nu salah jeung tugas na pikeun appease Simon tatu, jadi manéhna ngalakukeun naon nu diperlukeun ti manéhna sarta menta hampura manéhna. Ieu mangrupikeun tindakan centrifugal, sabab dilakukeun pikeun korban sareng sanés pikeun dirina.

Sanajan dina haténa Levy teu ngarasa nanaon, tapi naha éta téh penting? Ieu ngan diwangun béda ti Reuben. amygdala na (anu tanggung jawab empati) ruksak sahingga puseur emosi na teu fungsi normal. Émang kunaon?! Sareng yén struktur bawaan manusa kedah nyandak bagian dina harga moral urang ka anjeunna? Sabalikna, justru tatu ieu anu ngamungkinkeun manéhna pikeun ngalakukeun cara anu leuwih murni, altruistik jeung leuwih lengkep, ngan demi Shimon, ku kituna manéhna pantes dihampura.[1]

Ti sudut sejen bisa disebutkeun yen Reuben sabenerna meta kaluar tina émosi, sedengkeun Levy ngalakukeun kalakuan kaluar tina judgment jeung judgment sorangan. Apresiasi moral datang ka hiji jalma pikeun kaputusan-Na, lain pikeun parasaan jeung naluri anu timbul atawa teu timbul dina dirina.

Émosi salaku sabab atawa salaku hasilna

Abdi henteu hartosna nyarios yén kasalahan atanapi kaduhung kedah negates moralitas tindakan atanapi jalma. Lamun Levy appeases Shimon pikeun katuhu (centrifugal) alesan, tapi dina waktos anu sareng anjeunna boga rasa kasalahan handap tatu anjeunna geus inflicted on anjeunna, polah lengkep jeung lengkep murni. Salami alesan anjeunna ngalakukeun éta sanés émosi, nyaéta, nutupan seuneu di jero anjeunna, tapi nyageurkeun ka Simon anu kaserang. Ayana émosi, upama lain anu jadi cukang lantaran lampah rekonsiliasi, teu matak ngaganggu kana évaluasi moral jeung kabulusan ménta hampura. Jalma anu normal ngagaduhan émosi sapertos kitu (amigdala tanggung jawabna), naha anjeunna hoyong atanapi henteu. Janten jelas yén éta henteu ngahalangan nampi aplikasi. Tapi justru kusabab ieu emosi ieu ogé teu penting di dieu, sabab timbul teu nuturkeun kaputusan kuring tapi sorangan (éta jenis naluri). Naluri teu nunjukkeun integritas moral atawa disadvantage. Akhlak urang ditangtukeun ku kaputusan anu urang lakukeun sareng sanés ku émosi atanapi naluri anu timbul dina diri urang di luar kendali. Dimensi émosional henteu ngaganggu tapi pikeun alesan anu sami ogé henteu penting pikeun aprésiasi moral. Ayana émosi sakuduna nétral dina bidang pertimbangan moral.

Upami émosi diciptakeun salaku hasil tina pamahaman sadar tina masalah moral dina kalakuan éta, éta mangrupikeun indikasi moralitas Reuben. Tapi deui, Levy anu afflicted kalawan amygdala sahingga teu ngamekarkeun emosi misalna hiji, nyieun kaputusan moral katuhu, sarta ku kituna anjeunna pantes teu kirang pujian moral jeung pangajén ti Reuben. Beda antara anjeunna sareng Reuben ngan ukur dina struktur otakna sanés dina pertimbangan moral sareng kaputusan. Sakumaha anu dinyatakeun, struktur pikiran mangrupikeun kanyataan nétral sareng teu aya hubunganana sareng pangajén moral hiji jalma.

Nya kitu, panulis Beading Dew nyerat dina bubuka na dina hurup C:

Jeung tina naon ceuk kuring di dinya, inget naon anu kuring nguping sababaraha urang nyebutkeun ti jalan pikiran ngeunaan ulikan Taurat suci urang, sarta ngomong yén learner anu renews inovasi jeung senang jeung relishes diajar nya, teu diajar Taurat. , Tapi sing saha anu diajar jeung mikaresep kana diajarna, campur dina diajarna ogé kasenangan sorangan.

Jeung bener éta kasalahan kawentar. Sabalikna, sabab ieu hakekat parentah pikeun diajar Taurat, jadi genep jeung senang jeung relish dina ulikan-Na, lajeng kecap tina Taurat nu swallowed up dina getih-Na. Sarta saprak manéhna ngarasakeun kecap tina Taurat, manéhna jadi napel Torah [jeung tingali commentary of Rashi Sanhedrin Noah. D.H. jeung lem].

Jalma-jalma anu "salah" nganggap yén sing saha anu gumbira sareng resep kana pangajaran, ieu ngabahayakeun ajén agama anu diajarna, sabab éta dilakukeun pikeun kasenangan sanés pikeun ka surga (= kanggo dirina sorangan). Tapi ieu téh kasalahan. Kagumbiraan jeung kasenangan teu ngaréngsékeun ajén-inajén kaagamaan dina éta kalakuan.

Tapi ieu ngan hiji sisi koin. Anjeunna teras nambihan sisi sanésna:

Jeung Modina, yén peserta didik téh lain demi mitzvah ulikan, ngan alatan manéhna ngabogaan kasenangan dina ulikan na, pikeun eta disebut diajar teu demi sorangan, sabab manéhna dahar matzah lain demi mitzvah ngan pikeun demi senang dahar; Jeung maranéhna ngomong, "Anjeunna moal kalibet dina nanaon lian ti ngaranna, nu kaluar tina pikiran nya." Tapi anjeunna diajar demi mitzvah sarta relishes ulikan na, pikeun eta mangrupakeun ulikan pikeun ngaranna, sarta eta kabeh suci, sabab pelesir oge mitzvah a.

Hartina, kabungahan jeung kasenangan henteu ngaréngsékeun ajén-inajén kalakuan salilana dianéksasi jadi éfék samping. Tapi lamun hiji jalma diajar pikeun kasenangan jeung kabungahan, nyaéta éta motivasi pikeun diajarna, éta pasti diajar henteu pikeun kapentingan sorangan. Di dieu aranjeunna leres "salah". Dina terminologi urang disebutkeun yen kasalahan maranéhanana henteu dina pamikiran yen ulikan teu kudu dilaksanakeun dina ragam centrifugal. Sabalikna, aranjeunna leres pisan. Kasalahan maranéhanana éta pisan ayana pelesir jeung kabagjaan nunjukkeun dina pamadegan maranéhna yén ieu téh kalakuan centrifugal. Bener teu perlu. Kadang kasenangan sareng kabungahan mangrupikeun émosi anu ngan ukur janten hasil diajar sareng henteu janten alesan pikeun éta.

Balik deui ka asih Gusti

Kacindekan anu muncul tina hal-hal sajauh ieu nyaéta gambar anu ku kuring dijelaskeun di awal henteu lengkep, sareng kaayaanna langkung kompleks. Kuring ngabedakeun antara cinta (sentrifugal) jeung nafsu (sentrifugal). Teras kuring ngabédakeun antara cinta émosional sareng inteléktual, sareng urang ningali yén Maimonides butuh cinta méntal-intelektual tinimbang cinta émosional. Katerangan dina paragraf terakhir tiasa ngajelaskeun alesanana.

Nalika cinta émosional, éta biasana ngagaduhan dimensi séntripetal. Nalika kuring ngarasa rarasaan kuat cinta émosional pikeun jalma anu tangtu, maka lampah anu kuring laksanakeun pikeun meunang éta gaduh dimensi anu pikaresepeun pikeun kuring. Kuring ngadukung émosi kuring sareng hoyong ngeusian kakurangan émosional anu kuring karasa salami kuring henteu nampi éta. Sanaos éta cinta sareng sanés nafsu, salami éta gaduh dimensi émosional, éta ngalibatkeun dua arah tindakan. Abdi damel henteu ngan ukur pikeun anu dipikacinta atanapi anu dipikacinta, tapi ogé pikeun kuring sorangan. Kontras, cinta méntal murni tanpa diménsi émosional, nyaéta ku harti tindakan centrifugal murni. Kuring teu boga kakurangan sarta kuring teu nyegah émosi dina kuring nu kuring kudu ngarojong aranjeunna, tapi ngan digawé demi tercinta. Kituna cinta murni mangrupa intelektual, cinta platonic. Mun hiji émosi dijieun salaku hasilna, éta bisa jadi teu menyakiti, tapi ngan salami éta hasil teu bagian tina alesan jeung motivasi pikeun lampah abdi.

Paréntah cinta

Ieu bisa ngajelaskeun sual kumaha maréntahkeun cinta ka Allah, sarta cinta sacara umum (aya ogé parentah pikeun cinta surak jeung cinta ka muhrim). Upami cinta mangrupikeun émosi maka timbul sacara naluri anu henteu dugi ka kuring. Jadi naon hartina parentah cinta? Tapi upami cinta mangrupikeun hasil tina pertimbangan mental sareng sanés ngan ukur émosi, maka aya rohangan pikeun ngahijikeunana.

Dina kontéks ieu ngan ukur hiji catetan anu tiasa ditingalikeun yén sadaya paréntah anu ngungkulan émosi sapertos cinta sareng hate henteu ngancik kana émosi tapi kana dimensi inteléktual urang.[2] Sagampil conto, R. Yitzchak Hutner brings patarosan anu ditanya anjeunna kumaha Maimonides enumerates parentah cinta Hagar dina quorum urang, sabab kaasup kana parentah cinta cinta. Hagar nyaéta urang Yahudi sareng kedah dipikanyaah sabab anjeunna urang Yahudi, janten naon paréntah pikeun mikanyaah Hagar nambihan? Ku sabab kitu, lamun kuring bogoh ka urang asing sabab anjeunna urang Yahudi sakumaha Abdi bogoh ka unggal urang Yahudi, abdi teu tetep parentah pikeun mikanyaah urang asing. Ku alatan éta, RIA ngécéskeun, teu aya duplikasi di dieu, sarta unggal mitzvah boga eusi jeung wangun ayana sorangan.

Ieu ngandung harti yén parentah pikeun mikanyaah Hajar téh inteléktual jeung henteu émosional. Éta kalebet kaputusan kuring pikeun bogoh ka anjeunna kusabab alesan sapertos kitu. Ieu sanés cinta anu kedah nahan kuring sacara naluri sorangan. Henteu aya nanaon pikeun tim ngeunaan ieu, sabab mitzvos banding kana kaputusan urang sareng henteu kana émosi urang.

Khutbah Chazal ngeunaan cinta surak enumerates kumpulan lampah urang kudu ngalakukeun. Sareng ieu kumaha Maimonides nempatkeun éta dina awal ayat kaopat Gusti, tapi:

Mitzvah dijieun tina kecap maranéhna pikeun nganjang nu gering, sarta ngahibur nu mourners, sarta nyandak kaluar maot, sarta mawa panganten awewe, sarta marengan tamu, sarta nungkulan sagala kaperluan astana, mawa kana taktak, sarta lilac saméméh anjeunna jeung milu sedih jeung ngali jeung ngubur, jeung girang panganten awewe jeung panganten lalaki, Shiur, sanajan sakabeh matzahs ​​ieu tina kecap maranéhanana, maranéhanana sacara umum jeung cinta tatangga anjeun salaku diri, sagala hal nu Anjeun hoyong batur pikeun ngalakukeun ka anjeun, Anjeun. ngajadikeun eta dulur anjeun dina Taurat jeung matzahs.

Sakali deui sigana mitzvah cinta asih lain ngeunaan emosi tapi ngeunaan amal.[5]

Ieu ogé jelas tina ayat dina parsha urang anu nyebutkeun:

Barina ogé, lajeng, jeung kitu kumaha oge,

Cinta ditarjamahkeun kana aksi. Kitu deui jeung ayat di Parashat Akev (disebut minggu hareup. Deuteronomy XNUMX: XNUMX):

Jeung anjeun bakal bogoh ka Allah Allah anjeun, sarta wajib tetep tanggung jawab-Na, jeung katetepan-Na, jeung judgments-Na, jeung judgments-Na, sadaya poé.

Sumawona, Sages ogé nungtut ayat-ayat dina parsha urang ngeunaan implikasi praktis (Brachot SA AB):

Sarta di unggal kaayaan - Tanya, R. Eliezer nyebutkeun, lamun eta geus ngomong dina sakabéh jiwa anjeun naha ieu ceuk dina sakabéh tanah anjeun, sarta lamun eta geus ngomong di sakabeh tanah anjeun naha ieu ceuk dina sakabéh jiwa anjeun, iwal mun geus jalma anu awakna dipikacinta anjeunna , Ka ieu ceuk dina sakabéh madad.

Naha cinta pikaresepeun pikeun objék atanapi judulna?

Dina dua karanjang sareng buku balon kuring di gerbang kadua kuring ngabédakeun antara objék sareng ciri atanapi judulna. Méja di hareupeun kuring loba fitur: dijieunna tina kai, boga opat suku, jangkung, nyaman, coklat, buleud tur leuwih. Tapi naon tabel sorangan? Sababaraha bakal nyebutkeun yén tabél téh euweuh tapi kumpulan fitur ieu (kitu meureun filsuf Leibniz nganggap). Dina buku abdi aya I pamadegan yén ieu téh teu bener. tabél mangrupa hal sejenna sagigireun kumpulan fitur. Éta langkung tepat pikeun nyarios yén anjeunna gaduh kualitas. Ieu sipat téh sipat-sipatna.[6]

Lamun hiji obyék téh lain ngan sakumpulan sipat, mangka teu aya halangan pikeun nyieun hiji objék tina sagala kumpulan sipat.[7] Contona, sayur tina batu jade dina ramo jalma tangtu kalawan kuadrat tabel gigireun kuring jeung airiness tina awan cumulonimbus luhureun urang ogé bakal objék sah. naha henteu? Kusabab teu aya objek anu ngagaduhan sadayana sipat ieu. Aranjeunna milik objék béda. Tapi lamun hiji obyék téh euweuh tapi kumpulan sipat, mangka mustahil pikeun nyebutkeun kitu. Kacindekan nya éta hiji obyék lain kumpulan sipat. Aya kumpulan fitur anu ciri eta.

Ampir sadayana anu diomongkeun ngeunaan hiji obyék, sapertos tabel, bakal janten pernyataan ngeunaan pasipatanana. Lamun urang nyebutkeun éta coklat atawa kai atawa jangkung atawa nyaman, ieu kabeh fitur na. Éta ogé mungkin pikeun pernyataan nungkulan tabel sorangan (tulang na)? Jigana aya pernyataan kitu. Contona, pernyataan yén tabél aya. Eksistensi lain ciri tabel tapi argumen ngeunaan tabel sorangan.[8] Kanyataanna, pernyataan abdi ti luhur yén aya hiji méja saluareun susunan fitur nyaeta pernyataan yén tabél aya, tur éta jelas yén éta ogé ngurus eta teu ukur mibanda fitur na. Kuring nyangka yén sanajan pernyataan yén tabél mangrupikeun hiji obyék sareng sanés dua mangrupikeun pernyataan ngeunaan dirina sanés pedaran atanapi fitur éta.

Nalika kuring diurus bédana ieu sababaraha taun ka pengker, salah sahiji murid kuring nyarios yén dina pamadegan dirina cinta pikeun batur ogé robah kana tulang lover teu kana qualities-Na. Sipat mangrupikeun jalan pikeun nepungan anjeunna, tapi teras cinta janten anu gaduh sipat sareng henteu kana sipat, janten tiasa salamet sanaos sipat-sipatna robih dina sababaraha cara. Panginten ieu anu diomongkeun ku para bijak dina Pirkei Avot: Sareng sadaya cinta anu henteu gumantung kana naon waé - batal sareng batal cinta.

Katerangan sejen pikeun larangan dina karya asing

Gambar ieu tiasa langkung terang ngeunaan larangan tenaga kerja asing. Dina parsha kami (jeung kuring bakal menta) Taurat prolongs larangan kuli asing. The Haftarah (Yesaya bab M) ogé ngeunaan sisi sabalikna na, unfulfillment Allah:

Nhmo Nhmo Ami Iamr Gusti Anjeun: Dbro kana hearted Iroslm jeung Krao Alih Ci forth Tzbah Ci Nrtzh Aonh Ci Lkhh Mid Ikok Cflim Bcl Htatih: S. Cole maca gurun Fno Drc Ikok Isro Barbh Mslh Lalhino: Cl Gia Insa jeung Gbah Isfl gunung jeung jeung Hih Hakb Lmisor jeung Hrcsim Lbkah : Virtzer Majeker: Nadshading maéhan manéhna dina pangkeng Irah Bzrao Ikbtz Tlaim sareng Bhiko Isa Alot Inhl: S. Saha Mdd Bsalo cai sareng Smim Bzrt Tcn sareng Cl Bsls Afr bumi sareng Skl Bfls Hrim sareng Gbaot Bmaznim: Saha Tcn At wind Ikok sareng Ais Atzto Iodiano: Saha Noatz sareng Ibinho sareng Ilmdho Msft jeung Ilmdho hikmah jeung Drc Tbonot Iodiano: ay Goim Cmr Mdli jeung Cshk Maznim Nhsbo ay Aiim Cdk Itol: jeung Lbnon teu aya Di Bar jeung Hito teu aya Di Aolh: S Cl Hgoim Cain Ngdo Mafs jeung Tho Nhsbo ka manéhna: jeung Al Who Tdmion dewa sareng Mh Dmot Tarco ka anjeunna: Hfsl Nsc pengrajin sareng Tzrf Bzhb Irkano sareng Rtkot tukang emas perak: Hmscn Waktos anu saé pikeun angkat ka dunya Th Cdk surga jeung Imthm Cahl Lsbt: Hnotn Roznim Lain Sfti darat Ctho Ash: amarah Bl Ntao amarah Bl Zrao amarah Bl Srs Bartz Gzam Sarua jeung Nsf Bhm jeung Ibso jeung Sarh Cks Tsam: S. Al Saha Tdmioni jeung Asoh Iamr suci: Puncak Sao Ainicm jeung Rao Saha Bra Ieu teh Hmotzia Dina jumlah tentara maranéhna pikeun sakabéh dina nami Gusti anjeunna bakal nelepon lolobana aranjeunna sarta gagah kakuatan hiji lalaki taya sahijieun bolos:

Bab ieu ngabahas kanyataan yén Gd henteu gaduh gambar awak. Teu mungkin pikeun ngédit karakter pikeun anjeunna sareng ngabandingkeun anjeunna sareng anu sanés anu wawuh ka urang. Janten kumaha anjeun masih ngahubungi anjeunna? Kumaha anjeun ngahontal éta atanapi sadar yén éta aya? Ayat di dieu ngajawab kieu: ngan inteléktual. Urang ningali lampahna sareng tina éta urang nyimpulkeun yén anjeunna aya sareng anjeunna kuat. Anjeunna nyiptakeun lembaga lahan (nyiptakeun dunya) sareng linggih dina bunderan lahan (ngajalankeunana). "Tingali saha anu nyiptakeun jalma-jalma anu nyéépkeun jumlah tentarana pikeun sadayana dina nami Yikra."

Dina bagian samemehna bisa disebutkeun yen Gd teh teu boga wujud, nyaeta, teu boga ciri-ciri anu katarima ku urang. Kami henteu ningali éta sareng henteu ngalaman pangalaman indrawi anu aya hubunganana sareng éta. Urang tiasa narik kacindekan tina tindakanna (dina terminologi filsafat intervening, éta ngagaduhan judul aksi sareng sanés judul obyék).

Cinta émosional tiasa kabentuk nuju hiji obyék anu ngajual ka urang langsung, anu urang tingali atanapi ngalaman. Sanggeus pangalaman jeung sapatemon indrawi langsung cinta nu timbul bisa ngahurungkeun kana tulang, tapi ieu merlukeun mediasi tina judul jeung ciri tina tercinta. Ngaliwatan aranjeunna urang papanggih jeung manehna. Ku kituna hese ngajawab yén aya hiji cinta émosional ka hiji éntitas nu urang ngahontal ukur ngaliwatan argumen jeung inferensi inteléktual wungkul, sarta kami teu boga cara nyieun kontak observational langsung jeung eta. Kuring nyangka yén jalur cinta intelektual kabuka pikeun urang di dieu utamina.

Lamun kitu, teu heran yén parsha jeung haftarah deal sareng abstraksi Allah, lamun parsha brings parentah cinta anjeunna. Nalika internalisasi abstraksi Allah, kacindekan anu jelas nyaéta yén cinta ka Anjeunna kedah sareng ngan ukur dina tingkat intelektual sareng henteu dina tingkat émosional. Sakumaha anu dinyatakeun, ieu sanés kakurangan sabab sakumaha anu urang tingali éta mangrupikeun cinta anu paling murni sareng lengkep. Aya kamungkinan yén cinta ieu ogé bakal nyiptakeun rasa cinta ka anjeunna, tapi ieu paling mangrupa lampiran. Hiji bagian intangible tina cinta intelektual Allah. Émosi sapertos kitu henteu tiasa janten pemicu utami sabab teu aya anu kedah diperhatoskeun. Salaku kuring disebutkeun, hiji emosi cinta katarima dina gambar tina tercinta, sarta eta teu aya di Allah.

Panginten dimensi sanésna tiasa ditingali di dieu dina larangan tanaga kerja asing. Upami hiji jalma nyiptakeun sosok pikeun Gusti, nyobian janten obyék anu ditanggap anu tiasa ngabentuk sambungan kognitif langsung, teras cinta ka anjeunna tiasa janten émosional, anu gaduh karakter centripetal anu nempatkeun kekasih tinimbang anu dipikacinta di tempat. puseur. Ku kituna Gd nungtut dina haftarah urang pikeun internalize yén teu aya cara pikeun niru eta (ngajadikeun karakter naon), sarta cara pikeun ngahontal eta filosofis-intelektual, ngaliwatan inferensi. Ku alatan éta, cinta pikeun anjeunna, nu urusanna, ogé bakal boga karakter sapertos.

Ringkesan

Jigana aya rada sababaraha shards karya asing dina persepsi agama loba urang. Jalma mikir yén karya agama tiis mangrupakeun disadvantage a, tapi di dieu Kuring geus diusahakeun némbongkeun yén éta boga dimensi leuwih lengkep jeung murni. Cinta émosional biasana nempel ka sababaraha sosok Gusti, ku kituna éta tiasa kakurangan tina asesoris sareng ibadah asing. Kuring geus diusahakeun ngajawab di dieu dina ni'mat tesis yén cinta Allah sakuduna dituju rada platonic, inteléktual jeung emotionally tersisih.

[1] Leres, upami amygdala Levy ruksak, éta bakal sesah pisan, sareng sigana moal mungkin, pikeun anjeunna ngartos naon anu dilakukeun. Anjeunna teu ngartos naon hiji tatu emosi jeung naha éta hurts Simon. Ku alatan éta, hiji tatu pikeun amygdala nu bisa jadi teu ngidinan anjeunna ngartos harti lampah na, sarta anjeunna moal pikir manehna kudu menta hampura. Tapi hal anu penting pikeun ngarti yén ieu téh fungsi béda tina amygdala, nu kirang penting dina hal urang. Pertentangan kuring nyaéta upami sacara téoritis anjeunna ngartos yén anjeunna parantos nganyenyeri Simon sanaos henteu nyiksa anjeunna, pamenta panghampura lengkep sareng murni. Parasaan na teu bener penting. Leres yén sacara téknis tanpa gaduh parasaan sapertos kitu anjeunna moal ngalakukeunana sabab anjeunna moal ngartos kaseriusan kalakuan sareng maknana. Tapi ieu téh masalah teknis murni. Ieu bisa jadi patali jeung bubuka kuring yén éta téh pikiran nu nyieun kaputusan, sarta eta nyokot émosi salaku salah sahiji faktor kudu dianggap.

Éta ngingetkeun kuring kana ceramah anu kuring kantos nguping di TED ti ahli saraf anu rusak otak sareng teu tiasa ngalaman émosi. Anjeunna diajar niru tindakan émosional ieu sacara téknis. Kawas John Nash (dipikawanoh pikeun buku Sylvia Nasser, Wonders of Reason, jeung film nu dituturkeun), anu ngalaman lingkungan manusa imajinér sarta diajar malire eta dina cara lengkep teknis. Anjeunna yakin yén aya bener aya jalma di sabudeureun anjeunna, tapi anjeunna diajar yén ieu téh ilusi sarta anjeunna kedah malire aranjeunna sanajan pangalaman masih aya dina dirina dina gaya pinuh. Pikeun tujuan sawala urang, urang bakal nganggap Levy salaku amygdala ruksak kalawan euweuh kamampuhan empati emosi, anu geus diajar ngartos inteléktual jeung tiis (tanpa émosi) yén lampah misalna atawa lianna ngarugikeun jalma, sarta panghampura kudu ditéang keur appease aranjeunna. . Anggap ogé yén menta hampura téh sakumaha hésé pikeun manéhna salaku pikeun jalma anu ngarasa, disebutkeun eta bisa pamadegan yén kalakuan kitu teu kudu ngahargaan lamun manehna teu ngecas harga mental ti nu ngalakukeun eta.

[2] Tingali ieu sacara rinci dina buku kasebelas dina Seri Logika Talmud, Karakter Platonik Talmud, Michael Avraham, Israel Belfer, Dov Gabay sareng Uri Shield, London 2014, dina bagian kadua. 

[3] Maimonides dina akar na nyebutkeun yén mitzvot ganda nu teu renew hal saluareun mitzvah palanggan sejen teu kudu diitung.

[4] Jeung teu sarua jeung parentah cinta kadewasaan nu. Tingali catetan kami di dinya.

[5] Sanajan ieu mitzvot tina kecap tina panulis, sarta pura-pura mitzvah Dauriyta enya on emosi, tapi anjeunna anu ngalakukeun amal ieu kusabab cinta-Na pikeun sasama manusa ogé minuhan dina mitzvah Dauriyta ieu. Tapi teu aya halangan kana basa Maimonides di dieu pikeun ngarti yén sanajan Dauriyta mitzvah anu leres-leres ngurus hubungan sareng pujian tiasa janten mental sareng henteu émosional sapertos anu kami jelaskeun di dieu.

[6] Sakumaha anu dijelaskeun di dinya, bédana ieu aya hubunganana sareng bédana Aristotelian antara objék sareng kasus atanapi materi sareng wujud, sareng dina filsafat Kant pikeun ngabédakeun antara hal éta sorangan (nu nuumana) pikeun nyarios sakumaha anu katingali ku panon urang (nu fenomena).

[7] Tingali aya conto anu kuring masihan tina carita genius panulis Argentina Borges, "Ochber, Telen, Artius", dina keusik ditarjamahkeun ku Yoram Bronowski.

[8] Kuring geus ditémbongkeun aya bukti bisa dibawa ka ieu tina argumen ontologis pikeun ayana Allah. Lamun ayana hiji hal teh sifat-Na, sabab lajeng ayana Allah bisa dibuktikeun kaluar tina konsep-Na, nu teu mungkin. Sanajan ningali sawala lengkep argumen ieu dina notebook munggaran dina loka. Aya kuring nyoba némbongkeun yén argumen teu unfounded (sanajan teu perlu).

16 Pikiran ngeunaan "Dina Cinta: Antara Émosi sareng Pikiran (Kolom 22)"

  1. Ishak:
    Naon hartosna 'cinta intelektual', sabab cinta mangrupikeun émosi?
    Atanapi ieu mangrupikeun kasalahan sareng leres-leres hartosna rujukan sareng sambungan ka anu sanés - sareng dina 'mental' niatna sanés pikeun pamahaman analitis tapi pikeun intuisi anu leres-leres dilakukeun?
    Sareng pikeun pasemon tina cinta, éta sanés hartosna yén cinta éta émosional, tapi hakekat pasemon nyaéta kanyataan yén hiji jalma 'teu tiasa' teu salawasna salah .. Panginten kanyataan yén intuisi ieu 'nalukkeun' sadayana jalma Naha anjeunna bersinar…
    ————————————————————————————
    Rabi:
    contention abdi éta henteu. Émosi téh paling tanda cinta jeung teu cinta sorangan. Cinta sorangan mangrupakeun kaputusan kawijaksanaan, iwal mun emosi timbul lajeng Kuring geus meureun mutuskeun.
    Abdi henteu terang naon hartosna janten analitis. Ieu mangrupikeun kaputusan yén ieu mangrupikeun hal anu leres, sakumaha anu ditulis Maimonides dina ayat kadua.
    Lamun pasemon teu datang pikeun netelakeun kawajiban kuring, naon gunana? Anjeunna ngabejaan kuring naon anu bakal kajadian ka kuring sorangan? Anjeunna sigana sumping pikeun ngajelaskeun naon tugas kuring.

  2. Ishak:
    Tétéla aya bédana antara 'karya ti cinta' nu rabi diurus pos, jeung 'mitzvot ahavat ha' (nu Maimonides nguruskeun hukum Yeshuat)….
    Dina Halachot Teshuvah Maimonides nguruskeun naon anu nyababkeun Eden nyembah nami - sareng leres-leres kecap-kecap rabi ngayakinkeun…
    Tapi ku kahadéan janten mitzvah, mitzvah asih Gd henteu ngurus naon anu nyababkeun jalma damel, tapi tanggung jawab pikeun ngembangkeun (sapertos kecap Hagli Tal - kabagjaan anu ngembangkeun satengah tina tugas)… Niténan ciptaan
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Satuju pisan. Ieu memang hubungan antara hukum dasar Taurat sareng Teshuvah. Tapi dina H. Teshuvah anjeunna ngaidentipikasi cinta kalayan ngalakukeun bebeneran sabab éta bebeneran. Naon antara éta sareng émosi? Eta kamungkinan yén cinta jeung nu duanana tempat aktipitas téh cinta sarua. Dina Taurat SD anjeunna nyerat yén cinta dihontal ku niténan ciptaan (ieu mangrupikeun kasimpulan anu kuring parantos nyarioskeun), sareng dina Teshuvah anjeunna ngécéskeun yén hartosna dina perkawis damel tina cinta nyaéta ngalakukeun bebeneran sabab éta bebeneran. Jeung maranéhna kecap kuring.
    ————————————————————————————
    Ishak:
    Konsep kagum pasti béda antara Yeshiva sareng Halachot Teshuvah
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Ieu logika pisan aneh. Lamun ngobrol ngeunaan digawé nyieun duit jeung ngobrol ngeunaan meuli hal ngaliwatan duit, naha istilah "duit" muncul dina harti béda? Janten naha nalika anjeun ngaraos cinta atanapi nalika anjeun ngalakukeun hal anu kaluar tina cinta, istilah "cinta" muncul dina dua hartos anu béda?
    Ngeunaan kahéman, hubungan antara kahéman kaluhuran sareng kahéman hukuman ogé kedah dibahas. Lamun ngagunakeun konsép anu sarua kudu sarua hartina, atawa kurang kalawan cukup sambungan antara harti. Dina dua kasus éta angen téh sarua, sarta bédana aya dina sual naon evokes kaheranan, hukuman atawa exaltation nu.

  3. Yusuf:
    Interprétasi dina Halacha C disada rada sempit keur kuring.
    Hese nyabut dimensi experiential tina kecap tina Maimonides sarta nyebutkeun yén anjeunna ngan warns tina "abrogation tina Taurat." Pasti sigana ngajelaskeun pangalaman anu jero ngeunaan kekasih Allah yén hiji-hijina hal di dunya anu prihatin anjeunna nyaéta cinta ka Gusti. Kuring henteu satuju pisan sareng anggapan tulisan yén pangalaman émosional nempatkeun kekasih di pusat sareng ngan ukur cinta anu terasing nempatkeun anu dipikacinta di tengah. Sigana mah aya hiji tingkat luhur alienation tiis sarta éta nalika wasiat kakasih ngahiji jeung kahayang tercinta sarta minuhan wasiat dipikacinta jadi minuhan kahayang cinta jeung sabalikna. dina watesan "ngalakukeun kahayang anjeun sakumaha anjeunna bakal". Dina cinta ieu, teu mungkin pikeun ngobrol ngeunaan lover atawa dipikacinta di tengah tapi ngeunaan hiji kahayang umum pikeun duanana. Dina pamanggih kuring, Maimonides nyarioskeun ieu nalika anjeunna nyarioskeun kahayang kekasih Allah. Éta henteu bertentangan sareng ngalaksanakeun bebeneran sabab éta mangrupikeun bebeneran anu tiasa timbul tina kahayang pikeun bebeneran.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Hello Joseph.
    1. Ka kuring mah sigana mah hese pisan. Kuring commented on perlakuan bener tina pasemon.
    2. Anggapan dina artikel teu yén pangalaman emosi nempatkeun lover di puseur, tapi nu biasana ogé mibanda dimensi kitu (eta aub).
    Perkawis asosiasi mistis ieu sesah pisan pikeun kuring sareng kuring henteu nyangka éta praktis, khususna henteu nuju kana objék anu abstrak sareng teu wujud sapertos Gusti, sakumaha anu ku kuring ditulis.
    4. Sanajan eta bisa jadi teu contradict ngalakonan bebeneran sabab bener, tapi tangtu teu sarua pikeun manéhna. Maimonides ngaidentipikasi ieu sareng cinta.

  4. Mordekai:
    Sakumaha biasa, metot jeung pamikiran-provoking.

    Dina waktos anu sami, hartos dina Maimonides sanés ngan ukur 'saeutik distressed', malah henteu kadesek pisan, éta ngan saukur distorsi (dina pangampura). Maimonides ngalakukeun anu pangsaéna pikeun ngajelaskeun kaayaan émosional, sareng anjeun maksa anjeunna nyarios yén éta masih mangrupikeun hal anu rasional sareng ngasingkeun (sawaktos anjeun ngahartikeunana) [sareng koméntar ngeunaan 'kagagalan' dina hubungan pasemon henteu ngayakinkeun pisan di urang. konteks, sabab di dieu teu ngan malire pasemon].

    Sedengkeun pikeun patarosan umum ngeunaan hakekat emosi, éta kudu dicatet yén unggal emosi mangrupa hasil tina sababaraha kognisi mental. Sieun oray asalna tina pangaweruh urang yén éta téh bahaya. Budak leutik moal sieun ulin jeung oray.
    Ku alatan éta, teu akurat disebutkeun yen emosi ngan hiji naluri. Nyaéta naluri anu diaktipkeun salaku hasil tina sababaraha persepsi. Ku alatan éta, jalma anu teu ruksak otak, sarta teu timbul emosi dina anjeunna sanggeus tatu ka batur, tétéla yén persepsi moral na cacad.

    Dina pamanggih kuring, ieu ogé niat Maimonides. Nalika kasadaran jalma kana bebeneran tumuwuh, kitu ogé rasa cinta dina haténa. Sigana mah hal anu jelas engké dina bab (Halacha XNUMX):
    Ieu mangrupikeun hal anu terang sareng jelas yén cinta ka Allah henteu kabeungkeut dina haté hiji jalma - dugi ka anjeunna salawasna ngahontal éta kalayan leres sareng ngantunkeun sadayana anu aya di dunya iwal anjeunna, sakumaha anu diparentahkeun sareng saurna 'sadaya haté anjeun sareng sadaya jiwa anjeun. ' - tapi kalayan pendapat anjeunna terang. Sareng numutkeun pamadegan, bakal aya cinta, upami sakedik sareng upami seueur pisan."
    Di dieu eksplisit: a. Cinta téh mangrupa émosi nu ngabeungkeut dina haté hiji jalma.
    B. Paréntah dina Taurat nyaéta ngeunaan émosi.
    katilu. Kusabab émosi ieu mangrupikeun hasil tina pikiran,
    Harti parentah cinta ka Allah nyaeta ngalobaan dina pikiran Allah.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Halo Mordekai.
    Kuring henteu ningali dina kecap Maimonides di dieu yén éta mangrupikeun émosi. Ieu mangrupakeun eling tapi teu merta hiji emosi. Anjeun ogé teu malire hubungan antara B sareng C anu kuring nangtung dina ucapan kuring.
    Tapi saluareun sadayana ieu, abdi teu boga masalah prinsipna jeung kecap anjeun, pikeun sanajan dina metoda anjeun masih tugas incumbent kana urang téh tugas kognitif, uninga tur nyaho, sarta teu emosi. Perasaan lamun eta dijieun salaku hasilna - bakal dijieun, sarta lamun henteu - lajeng moal. Kituna emosi timbul dina tungtungna tanpa kontrol urang. Inpormasi sareng diajar aya dina panangan urang, sareng émosi paling seueur hasilna. Janten naon bédana naon anu anjeun tawarkeun sareng anu ku kuring ditulis?
    CPM pikeun jalma anu otakna rusak sareng teu tiasa bogoh. Naha saur anjeun jalma sapertos kitu henteu tiasa ngajaga paréntah asih Allah? Dina pamanggih kuring enya.

    Tungtungna, upami anjeun parantos ngadugikeun halakhah anu dimaksud di Rambam, naha anjeun ngaganggu? Ieu basa lengkepna:

    Kanyaho tur écés yén kanyaah ka Nu Maha Suci teu kabeungkeut dina haté hiji jalma nepi ka manéhna salawasna ngahontal éta kalayan bener sarta ninggalkeun sagala hal di dunya iwal ti eta, sakumaha anjeunna dawuh jeung ngadawuh kalayan sagemblengna haté jeung jiwa anjeun, "Nu Maha Suci. teu bogoh saeutik tur loba, ku kituna manusa kudu babarengan dirina ngartos tur dididik dina wisdoms jeung intellects nu ngabejaan manehna ngeunaan cono-Na salaku kakuatan nu manusa geus ngarti tur attain sakumaha urang geus katempo dina hukum fundamental Taurat.

    Éta jelas pikeun urang yén ieu mangrupikeun pendapat sareng sanés émosi. Sareng paling émosi mangrupikeun produk tina pikiran. Kawajiban pikeun mikaasih Gusti sanés dina émosi tapi dina pikiran. Jeung NPM pikeun otak-ruksak.
    Jeung kumaha mungkin teu mungkas ku kecap Rabbi dina achieving dinya:

    Hal anu terang sareng jelas, jsb. AA teh folly kami henteu terang naha éta hal arah, sarta kami napsirkeun eta dina dua perkara basa sajak salaku folly ka Daud, sarta urusan séjén pikeun cinta nya bakal ngahontal dina urusan anjeun nu moal mayar. perhatian ka aranjeunna

    Sajauh ieu saé kanggo wengi ieu.
    ————————————————————————————
    Mordekai:
    1. Saur kuring, frasa 'kabeungkeut dina haté hiji jalma' langkung pas pikeun émosi tibatan kasadaran.
    2. Hubungan antara B jeung C nyaéta sabab jeung akibat. Maksudna: pikiran ngarah ka cinta. Cinta mawa karya kana ngaranna (éta lain cinta tapi 'karya tina cinta', nyaéta: karya nu batang tina cinta).
    Seder dina kecap tina Maimonides aya hubunganana sareng subjek - subjekna sanés paréntah cinta ka Allah (ieu mangrupikeun subjek dina pondasi Taurat) tapi padamelan Gusti, sareng nalika anjeunna ngajelaskeun padamelan anu saé. anjeunna ngajelaskeun karakter na (ngaran - II) jeung sumber na ), Sarta engké ngajelaskeun kumaha carana ngahontal cinta ieu (Da'at - HV).
    Ieu dipedar dina kecap tina Maimonides di ahir Halacha XNUMX: "Sarta bari anjeunna mikanyaah Allah, anjeunna bakal geuwat nyieun sagala parentah kaluar tina cinta." Lajeng dina Halacha C ngajelaskeun naon cinta ditangtoskeun.
    3. Bédana antara kecap urang téh kacida gedéna. Dina pamanggih kuring, observance tina mitzvah aya dina émosi, nyaéta: émosi anu sentral pisan sareng sanés sababaraha produk marginal sareng teu perlu. Saha anu ningali 'Platonic sareng terasingkeun' cinta ka Allah henteu ngajaga mitzvah. Lamun ruksak dina amygdala éta saukur diperkosa.
    4. Abdi henteu ngartos naon anu ditambahan ku cutatan tina neraskeun basa Maimonides
    (Kecap "teu bogoh ka Nu Maha Suci [tapi dina pamadegan ...]" teu muncul dina édisi Frenkel, jadi kuring teu cutatan aranjeunna, tapi hartina sarua. Cinta ”sakumaha kecap tina pola, tapi éta ngan ukur pikeun kajelasan, sareng di dieu ogé hartosna sami)
    ————————————————————————————
    Rabi:
    1. Alus. Abdi leres-leres henteu yakin kana éta.2. Abdi satuju sareng sadayana ieu. Sareng tetep ngalakukeun kaleresan sabab éta bebeneran sigana mah henteu aya hubunganana sareng émosi cinta tapi kana kaputusan kognitif (sugan émosi cinta ngiringan éta, sanaos henteu kedah. Tingali tulisan kuring sateuacana).
    3. Janten kuring teras-terasan naroskeun naha ngahijikeun kami pikeun hiji hal anu timbul nyalira? Paling mitzvah nyaeta deepen pangaweruh jeung karya inteléktual, sarta cinta anu alami timbul sanggeus éta (Rahayu nyaeta mu'min) paling hiji indikasi yén anjeun geus rengse eta. Lantaran kitu jalma anu pikiranna ruksak henteu diperkosa, tapi sapinuhna nurut kana mitzvah. Kami henteu ngagaduhan tanda ieu, tapi Gusti anu terang sareng anu pangsaéna.
    4. Kutipan tina neraskeun basa Maimonides nyarioskeun ngeunaan idéntifikasi antara cinta sareng terang, atanapi paling seueur yén cinta mangrupikeun efek samping tina terang.
    ————————————————————————————
    Mordekai:
    Sigana mah urang geus cukup netelakeun posisi urang.
    Ngan ngeunaan patarosan ngulang anjeun: hal anu saderhana pisan.
    Allah nitah urang ngarasa. Sumuhun!
    Tapi naon cara pikeun ngalakukeunana? Pikeun ngalikeun pendapat.
    Gaya ilmiah: observance tina mitzvah - emosi, kalakuan mitzvah - multiplicity pamadegan.
    (Kecapan Rabi Solovitchik ngeunaan sababaraha mitzvos diterbitkeun: doa,
    Tapi jeung ngajawab, yén observance tina mitzvah aya dina haté).
    Mun anjeun daék nampa kamungkinan téoritis na 'perawatan ngeunaan émosi
    Urang teu ngan tina lampah jeung pamadegan urang, jadi hal pisan kaharti jeung teu pisan ngahudangkeun.
    Mangka émosi sanés ngan ukur 'produk sampingan' anu diperyogikeun, tapi awak mitzvah.
    (Jeung patali di dieu aya kecap kawentar ti Rab'a ngeunaan teu coveting.
    Di dinya anjeunna ngagunakeun prinsip anu sami: Upami eling anjeun jujur,
    Dina sagala hal, perasaan covetousness moal timbul)

  5. B':
    Saleresna anjeun ngaku yén jalma anu ngalakukeun nurutkeun akal sareng henteu dumasar kana émosi ngan ukur jalma anu bebas, contona, kanyaah ka Allah nyaéta intelektual sareng henteu émosional, tapi sigana tiasa disebatkeun sapertos jalma. anu nyegah parasaan na kabeungkeut aranjeunna sarta lain lalaki bébas jadi bisa hiji jalma anu meta nurutkeun A pikiran anu kabeungkeut pikiran na teu hiji bebas, Anjeun ogé husus ngaku ngeunaan cinta yén cinta pang luhur émosional émosional sabab éta intelek nu tos ka nu lian sanes ngadukung émosi (diri anjeun) tapi akal ieu ogé ngadukung diri kumaha bédana égosentrisme antara dua pasualan?
    Kuring ngingetkeun yén sakali urang ngobrol anjeun ngarasakeun sawala jeung anjeun ngawartoskeun kuring nu kudu nulis ngeunaan subjek nu ngan hiji jalma anu ngalaksanakeun hirupna nurutkeun Halacha mangrupakeun jalma rasional, sarta ngeunaan uniqueness of Talmud na Halacha nyandak gagasan abstrak. jeung ngolah kana prakték.
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Bisa disebutkeun yén pikiran jeung émosi téh dua fungsi béda jeung status sarua. Tapi dina kaputusan mental wasiat aub bari émosi mangrupa naluri nu kapaksa kana kuring. Kuring parantos ngalegaan ieu dina buku Élmu Merdika. hatur nuhun pikeun panginget. Meureun kuring bakal nulis pos ngeunaan eta dina loka.
    ————————————————————————————
    B':
    Jigana bakal dipikaresep ku anjeun http://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/med_and_physiol/%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%93%D7%94-%D7%91%D7%99%D7%9F-%D7%A8%D7%92%D7%A9-%D7%9C%D7%94%D7%99%D7%92%D7%99%D7%95%D7%9F
    ————————————————————————————
    Rabi:
    Aya seueur deui diskusi sapertos kitu, sareng kalolobaanana sadayana kakurangan tina ambiguitas konseptual (ulah ngahartikeun émosi sareng pikiran. Atoh, éta henteu aya hubunganana sareng kecap kuring sabab éta nyarioskeun ngeunaan kagiatan otak sareng kuring ngobrol ngeunaan pamikiran. Pikiran dilakukeun dina Pikiran sareng sanés otak. Anjeunna henteu mikir sabab anjeunna henteu mutuskeun pikeun ngalakukeunana sareng anjeunna henteu "nganggap hal éta." Neurosains nganggap yén kagiatan otak = mikir, sareng ieu anu kuring nyerat yén nurutkeun ieu ogé cai anu ngalir terlibat dina pamikiran. kagiatan.

  6. Dua komentar:

    Dina bagian saterusna artikel dugaan, TS murag. Kuring bakal nunjukkeun dina kurung kuadrat:

    "Nyaéta, kabagjaan sareng kasenangan henteu ngirangan ajén kalakuan salami aranjeunna napel salaku efek samping. Tapi lamun hiji jalma diajar pikeun kasenangan jeung kabungahan, nyaéta éta motivasi pikeun diajarna, éta pasti diajar henteu pikeun kapentingan sorangan. Di dieu aranjeunna leres "salah". Dina terminologi urang disebutkeun yen kasalahan maranéhanana henteu yén maranéhna ngira yén ulikan teu kudu dipigawé dina ragam centrifugal [= sél centrifugal]. Sabalikna, aranjeunna leres pisan. Kasalahan maranéhanana éta pisan ayana kasenangan jeung kabagjaan nunjukkeun dina pamadegan maranéhna yén ieu téh kalakuan centrifugal [= centrifugal cell]. Bener teu perlu. Kadang kasenangan sareng kabungahan mangrupikeun émosi anu ngan ukur janten hasil diajar sareng henteu janten alesan pikeun éta.

    2. "Kontradiksi" dina dua hukum padeukeut di Rambam ngeunaan cinta, semu netep ngan saukur salaku kecap tina embun-embunan beading nu dibawa sorangan engké na ngajelaskeun eta dina TotoD. Ieu persis naon Maimonides nyarios didieu ngeunaan cinta Allah. Éta gaduh sabab mental, sareng akibat émosional. Anjeunna ogé ngécéskeun cinta anu anjeunna nyarioskeun dina Hukum Dasar Taurat PB [dimana anjeunna ogé ngajelaskeun émosi sareng kagum, sareng dimana éta henteu dipasihkeun salaku pasemon pisan, tapi pedaran ngeunaan naon éta cinta supados katerangan henteu. nerapkeun didinya]. Niténan ciptaan sareng pangakuan kana hikmah sareng kahadéan Gusti. Nyababkeun faktual-sadar / mental - ngahasilkeun [ogé] hasil émosional. Sareng éta ogé anu diomongkeun di dieu.

  7. 'Cinta gratis' - dina bagian obyék sareng henteu dina bagian tina judulna

    BSD XNUMX Tammuz XNUMX

    Dina lampu tina bédana diusulkeun didieu antara cinta dina bagian tina tulang jeung cinta dina bagian tina judul - kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun ngarti konsép 'cinta bébas' diciptakeun ku Rabi Kook.

    Aya kaayaan dimana karakter atawa kapamingpinan hiji jalma kacida ngerakeun, nepi ka teu aya sipat alus ti dirina bisa dirasakeun anu bakal ngahudangkeun rasa cinta alam ka manehna.

    Dina kaayaan kitu, ngan bisa aya 'cinta on the bone', cinta ka hiji jalma solely ku kahadéan jadi 'karesep jalma dijieun di B'Tselem' atawa 'karesep urang Israil disebut budak ka tempat', anu sanajan dina tugas handap 'budak korup' masih 'disebut budak', Paling 'karunya bapa' aya pikeun putrana.

    Nanging, kedah diperhatoskeun yén kanyaah bapa ka budakna sanajan dina kaayaan anu paling miskin sanés ngan ukur 'cinta gratis'. Éta ogé diasuh ku harepan yén anu saé disumputkeun dina budak ku kakuatan - ogé bakal hasil. Iman kuat bapa ka anak-anakna jeung Maha Nyipta dina umat-Na - bisa radiate pangaruh alus na, sarta ku kituna 'sarta balik bapana' haté ka putra 'bisa ogé mawa mulangkeun haté putra' ka bapana maranéhanana.

    Hormat, Shatz

    Eta sia noting dieu katerangan renewed diusulkeun ku Bat-Galim Sha'ar (indungna Gil-ad XNUMX) kana konsép 'cinta bébas'. Nurutkeun manéhna, 'cinta bébas' nyaeta 'cinta maranéhanana rahmat'. Milarian titik positip dina batur - tiasa ngahudangkeun cinta anu luntur sareng ngambekan kahirupan kana hubungan.

    Sareng tangtosna hal-hal aya hubunganana sareng kecap Rabi Nachman ti Breslav dina Torah Rafev ngeunaan 'Nyanyi ka Elki bari kuring', nalika girang dina 'saeutik deui', dina narik sakedik anu saé, atanapi langkung leres: anu sakedik. sigana ditinggalkeun di manusa - sarta 'saeutik cahaya - repels loba gelap'.

    1. Abdi henteu ngartos patarosan. Bédana antara dua parasaan ieu teu aya hubunganana sareng kecap kuring. Sadayana satuju yén éta henteu sami. Ieu dua émosi béda. Nafsu téh kahayang pikeun nyokot alih hiji hal, jadi milik. Cinta mangrupikeun émosi anu pusatna sanés sanés kuring (centrifugal sareng henteu centrifugal). Di dieu kuring ngabédakeun antara émosi sareng persépsi (cinta émosional sareng inteléktual).

  8. "Tapi upami cinta mangrupikeun hasil tina pertimbangan mental sareng sanés émosi, maka aya rohangan pikeun paréntahna."
    Tapi tetep, kumaha kuring tiasa diparentahkeun ngartos hiji hal ??? Upami anjeun ngajelaskeun ka kuring sareng kuring tetep henteu ngartos atanapi henteu satuju éta sanés lepat kuring!
    Ieu kawas teaming up on batur anu hirup dina abad ka-10 ngartos model heliocentric, lamun manehna understands kaséhatan tapi lamun teu naon anu kudu dipigawé!
    Kacuali anjeun nyarios yén mitzvah ngartos Gusti hartosna sahenteuna nyobian ngartos sareng upami anjeun henteu ngartos henteu dahsyat anjeun diperkosa.

  9. Sareng patarosan anu sanés: kumaha anjeun ngajaga sareng mikanyaah tatangga anjeun sapertos diri anjeun upami éta cinta inteléktual, naon anu kedah dipikaharti di dieu?

  10. Nyaeta fungsi obyék saméméh éta hiji pernyataan ngeunaan tulang na? Contona, pikeun nyebutkeun yén méja téh "hal anu ngamungkinkeun hal pikeun ditempatkeun di dinya" mangrupakeun ciri atawa eta tulang na?

Ninggalkeun komentar