Kebangkitan sareng Turunna Bennett sareng Harti-Na (Kolom 486)

Dina

Isuk ieu (Jumaah) kuring maca teh Taurat ku Rabi Daniel Sagron (Jigana anjeunna dipaké pikeun flirt sarta meunang pisan ambek ka kuring dina sidang) di expense tina jiwa yén masarakat nasional-agama anu sakuduna dituju ngalakukeun sanggeus ragrag Bennett sarta disintegration sahiji pihak jangjang katuhu. Intina, dalilna nyaéta yén akar masalahna nyaéta tanda hubung antara agama jeung nasional. Anjeunna ngécéskeun yén nasionalisme (agama) teu boga kasempetan iwal mun ngandelkeun religiusitas (tinimbang ngan dihijikeun ka dinya dina hyphen), dina cara Rabbi Kook. Teu sangka ieu argumen metot, sarta méré kuring kasempetan pikeun ngabahas masalah penting ieu.

Geus di dieu kuring kudu nerangkeun yén pamakéan anu kuring nyieun hyphen nyaéta sabalikna ti sorangan. Pikeun kuring hyphen ngagambarkeun sambungan penting antara dua sisi, persis naon Daniel Sagron preaches ka anjeunna. Kuring ngajawab yén hyphen kudu dileungitkeun persis sabab hal anu penting pikeun mupuskeun gumantungna antara Zionism (jeung nilai sejenna) jeung religiusitas. Beda dina terminologi tangtu teu penting, tapi argumen anu perenahna tukangeun eta, sarta ngeunaan eta dina kolom ieu.

Antara agama-nasional jeung Ortodoks-modern

Dina runtuyan kolom ngeunaan Ortodoks modern (475 - 480, Skipping 479. Jeung ayeuna kolom ieu ngagabung ogé) Kuring nyoba ngartikeun konsép ieu, sarta pikeun ngabedakeun tina agama-nasional atawa Zionis-agama (pikeun kuring didieu ieu ekspresi sinonim, sarta kudu "sinonim" dina rasa séjén salaku. sumur). Kuring boga pamadegan yén dina judul 'Haredi' aya dua klaim bebas: 1. Oposisi ka Zionisme. 2. Oposisi kana modernitas. Bisi wae, kudu dibedakeun antara dua golongan dina kaagamaan non-Haredi: 1. Anu ngajengkeun Zionisme (naon nya?) Tapi teu merta nganut modernitas. Inti grup ieu nyaéta mustard, atanapi anu disebut dina karantina nasional-agama. Ieu ngajengkeun konservatisme agama jeung halakhic, tapi ngajengkeun Zionisme. 2. Jalma anu ngajengkeun modernitas tapi teu kudu Zionisme. Kuring disebut Ortodoks modern ieu (anu tangtu bisa jadi zionis, sarta eta biasana).

Kuring ngartikeun Ortodoks modern di dinya ngaliwatan karakterisasi argumen halakhic anu aranjeunna angkat (midrash konservatif dumasar kana nilai, sareng henteu ngan ukur faktual). Kuring ngajelaskeun yén dasar konsepsi nya éta sikep kana modernitas sareng ajén-inajén modernitas. Aranjeunna daék ngalebetkeun kana nilai-nilai konsepsi halakhic sareng agama anu asalna ti luar tanpa ngahampura sareng tanpa nampilkeun kecap-kecap pincang anu ngajelaskeun ka urang yén nilai-nilai ieu asalna tina (sapertos démokrasi, nuturkeun mayoritas, persamaan, hak asasi manusa, jsb. .) dina Taurat. Sigana mah sanajan dina hubungan jeung grup ieu mungkin keur ngabedakeun antara modern-Ortodoks jeung dash, nu modernitas boga nilai agama, jeung orthodoxy modern tanpa dash, nu ngagabungkeun dua sistim tapi teu ningali modernitas salaku agama. nilai.

Penting pikeun kuring ngajelaskeun yén dina pandangan kuring henteu aya tempat pikeun nyepeng nilai-nilai anu henteu asalna tina kersa Gusti. Ieu teu valid sacara filosofis (tingali kolom 456) Sarta eta oge haram halakhic jeung teologis (eta mangrupakeun jenis karya asing ditéang). Tapi dina Ortodoks modéren asal-usul nilai-nilai ieu sanés dina sumber Taurat (Alkitab atanapi Sages) tapi dina hati nurani manusa anu tangtosna dipangaruhan ku pola bentang tanah airna. Anjeunna nganggap yén éta téh wasiat Allah ti anjeunna, tapi teu ngagambar eta tina sumber dibikeun ka urang ti luhur. Ku sabab kitu sok aya sababaraha dash di latar tukang, tapi nyambungkeun kana wasiat Allah sareng henteu kana Taurat atanapi religiusitas dina rasa anu khusus. Saha waé anu nyepeng nilai-nilai anu mana waé kedahna agama. Sanaos ieu mangrupikeun kaagamaan universal anu percanten ka Allah anu filosofis sareng henteu merta theism dina rasa pinuhna.[1] Janten pikeun kuring henteu aya tanda hubung di dieu. Kuring komitmen kana parentah-parentah dumasar kana naon-naon anu diserat dina Taurat sareng komitmen kana kersa Allah, sabab kuring sigana anu dipikahoyong. Henteu aya hubungan langsung antara dua, sareng ieu mangrupikeun hyphen anu leungit.

DAS kontemporer dina masarakat agama

Kuring nangtung didinya sakeudeung (jeung di tempat sejenna dina leuwih jéntré) ogé ngeunaan distorsi pulitik nu aya di masarakat agama, nu geus dibagi salila kira abad antara Zionists agama jeung ultra-Ortodoks. Masarakat agama ningali DAS pulitik sabudeureun sumbu zionis, saolah-olah nagara éta teu acan ngadegkeun 75 taun ka tukang, sarta saolah-olah aya hiji sawala ngeunaan naha ngadegkeun éta sarta naha bakal cooperate kalawan eta. Debat ieu panas jeung muriang nepi ka poé ieu saolah-olah urang dina awal prosés, sarta anjeunna anu ngabedakeun antara rupa-rupa parpol nu ngagambarkeun masarakat agama. Catet yén dina kanyataanana teu aya bédana dina hubungan kaayaan antara dua. Paling, ieu téh sentimen béda. Tapi pikeun sababaraha alesan ieu sigana dulur janten DAS relevan sabudeureun nu debat di masarakat agama sakuduna dituju ditinggalkeun, sarta sabudeureun nu rupa-rupa identitas agama sakuduna dituju kabentuk.

Tapi DAS nyata anu sabenerna meuntas masarakat agama kiwari sabenerna baris kadua: modernitas. Perdebatan sabenerna lain antara Zionis jeung anti Zionis tapi antara modern jeung anti modern, atawa antara liberal jeung terbuka pikeun non-Zionists. Tapi pikeun sababaraha alesan di Israél ideu Ortodoks modéren gagal kaserep, naha éta kami sababaraha kali dialungkeun kana diskusi ngeunaan kaagamaan nasional atanapi agama-Zionisme ngalawan ultra-Ortodoks. Ieu kajadian deui sareng deui dina pamilihan Kepala Rabbinate (tingali komentar kuring ngeunaan ieu Ieuh), Malah dina hubungan aranjeunna aya isin hébat sarta halimun. Jalma ngobrol saolah-olah perjuangan téh naha bakal aya zionis atawa ultra-Ortodoks lulugu rabi, bari perjuangan kudu naha bakal aya ngaran modern atawa anti modern. Rabi kabuka sareng liberal atanapi rabi konservatif. Kadé ngartos yen sumbu ieu teu bener sajajar jeung sumbu Zionis. Sabalikna, lolobana rabi Zionis-agama anu calon pikeun kalungguhan lulugu rabi anu konservatif ultra-Ortodoks pikeun sagalana (iwal hiji berkah jeung sababaraha Jabur dina hiji poé sataun). Sikep maranéhanana ka awéwé jeung status pribadi, sarta dina téori sacara umum, sarupa pisan jeung sikep rabi ultra-Ortodoks. Pikeun kesan kuring, justru diantara para rabi ultra-Ortodoks sareng dayanim anjeun bakal mendakan sikep anu langkung liberal, tapi ieu peryogi pamariksaan. Leuwih ti éta, calon ultra-Ortodoks pikeun kantor lulugu rabi (sigana maranéhanana ayeuna ngawula, rabi David Lau jeung Yitzhak Yosef) meta dina hubungan idin diobral loba kawas rabi Zionis agama jeung duanana malah nyebutkeun pujian dina Poé Kamerdikaan (Jigana). henteu ngan dina mangsa kalungguhanana salaku lulugu rabi). Janten naon salahna aranjeunna dipilih? Kunaon nu milu sedih sanggeus hasil pemilu geus dipikawanoh? Sabab boga sikep anu cukup konservatif kana halakhah, tapi dina kontéks ieu sarua pisan jeung sabagéan ageung calon séjén, kaasup zionis agama. Perjuangan di dinya lain antara ultra-Ortodoks sareng Zionis tapi antara konservatif sareng liberal. Gunana pikeun nyebutkeun, Konservatif meunang, sakumaha salawasna kalawan kami.

Sarua jeung pulitik. Nami bentrokan ideologi ogé lumangsung di sabudeureun sumbu zionis, padahal sumbu anu leuwih penting jeung signifikan nyaéta sumbu modern. Pikir sakedap, naon bedana ultra-Ortodoks sareng ultra-Ortodoks? Pikeun anu pangsaéna tina kaputusan kuring anjeun moal mendakan bédana sapertos dina mikroskop éléktron (iwal warna kubah sareng hiji berkah sapertos kitu). Ku kituna naha maranéhna boga pihak béda? Kumaha Partéy Zionis Agama Smutritz béda jeung pésta ultra-Ortodoks? Dina masalah naon aranjeunna milih béda? Panginten aya anu alit sapertos kitu, tapi kuring henteu bakal ngiringan éta dina perang dunya. Teu heran maranéhna ogé sok babarengan pulitik (jeung sababaraha alesan disebut 'katuhu'. The Likud ceramah ngeunaan koalisi Zionis jeung elemen anti Zionis dina koalisi, kalawan koalisi na dumasar kana elemen anu ngahartikeun dirina salaku non-Zionis. tangtu, harti kosong). Malahan ngeunaan targeting anggaran, rekrutmen, konversi, Kapala Rabbinate sareng desentralisasi kakawasaanna, jabatanna sami pisan. Janten naha aya dua pihak anu béda di dieu? Ngan inersia, sarta tangtu kapentingan kakawasaan jeung status. Kadua belah pihak boga kapentingan dina perpetuating distorsi ieu, sabab dina eta duanana diwangun. Tanpa éta maranéhna teu boga ayana.

Pertentangan kuring nyaéta mangtaun-taun teu aya perwakilan politik Ortodoks modern di Israél. Sanajan anggapan ieu ogé dina sorangan teu akar di dieu, tapi dina pamadegan mah ngan masalah identitas. Aya seueur jalma anu nyekel éta, tapi henteu aya kapamimpinan anu teratur sareng doktrin agama anu masihan legitimasi sareng ku kituna aranjeunna nyalira henteu ngaidentipikasi diri sapertos kitu. Sacara intuitif jelas pikeun aranjeunna yén modél Zionis-religius mangrupikeun modélna, sanaos aranjeunna henteu ngaidentipikasi éta dina unggal Ramach sareng Shasa. Nalika anjeun naroskeun ka jalma sapertos naon identitas agamana, anjeunna bakal ngajawab yén anjeunna agama nasional sareng sanés agama-modern. Ieu kumaha kumpulan rabi lengkep ultra-Ortodoks dibentuk, sapertos Rabi Yaakov Ariel, Rabi Druckman sareng Rabi Tao, Lior sareng Melamed, "sepuh para rabi Zionisme agama" sareng pamimpin masarakat Zionis agama, anu ogé kalebet. Ortodoks modern. Bener hocus pocus, anu sadayana ngeunaan kabingungan konseptual. Kumpulan rabi ultra-Ortodoks anu, sabagéan ageung masarakat umum (iwal minoritas alit) henteu percanten kana jalanna atanapi ka aranjeunna sareng tangtosna ogé sacara praktis henteu nuturkeun jalanna, sababaraha kali dinobatkeun salaku kecap tina masarakat nasional-religius jeung modern. Sok nginget-nginget ka para "bangsawan" kampung Arab atawa kota pangwangunan Maroko. Di Tel Aviv teu aya 'pejabat' tapi masyarakat jeung wakil-wakilna, tapi di masyarakat religius jeung tradisional mah pasti di masyarakat Arab aya 'pejabat'. Kaunikan jalma-jalma anu henteu kedah dipilih. Maranéhna boga status istiméwa ti sawarga, jeung sarerea kudu mikawanoh maranéhna. Éta mangrupikeun hasil tina asimilasi konseptual, sareng ku kituna ogé sosiologis, tina Ortodoks modern di jero sareng di handapeun judul nasional-agama. Usaha pikeun kaluar ti dinya, sapertos gerakan Diménsi, atanapi satia Torah sareng Buruh, tos sababaraha kali gagal sacara politis sareng sosial. Sakumaha anu dinyatakeun, dina pamanggih kuring sanés kusabab teu aya masarakat sapertos kitu tapi kusabab teu aya identitas sapertos kitu.

The ultra-Ortodoks Zionis-agama propaganda junun assimilating ka publik asumsi palsu tur erroneous yén dunya agama dibagi antara Zionists agama jeung ultra-Ortodoks. Kabéh sésana téh lite (i.e. teu bener agama, sarta pasti teu mangrupakeun model katilu). Ku kituna teu aya deui rohangan pikeun niche ortodoks-modern, tina religiusitas anu langkung kabuka sareng liberal, tapi henteu elit. Hiji anu percaya kana model agama alternatif pikeun dua ieu. Ayeuna henteu aya ekspresi politik sareng sosial tina jalur katilu antara Zionisme agama sareng ultra-Ortodoks, sareng ieu mangrupikeun kasuksésan hébat sareng kagagalan kolosal urang sadayana. Kagagalan ieu asalna tina ambiguitas konseptual sareng leumpang saatos kabiasaan sareng pendidikan buruk anu kami tampi. Ku sabab kitu dmana jero kuring dina pentingna analisa konseptual sareng intelektual ngeunaan fenomena ieu, sabab tanpa éta aranjeunna henteu aya. Loba jalma nyekel posisi ieu, tapi salami maranéhna teu nangtukeun aranjeunna sarta nempatkeun eta dina peta tur masihan aranjeunna legitimasi agama, aranjeunna moal boga ekspresi pulitik jeung sosial, sarta aranjeunna moal bisa pangaruh jeung robah.

Balik deui ka Bennett

Jigana rusiah kasuksésan Naftali Bennett dina taun-taun ayeuna nyaéta yén anjeunna junun janten éksprési sentimen agama-modern. Anjeunna nyalira tiasa pantes pikeun nickname Lite (Kuring henteu terang anjeunna, tapi éta kesan kuring), atanapi anjeunna ogé sarjana Halacha sareng Yudaisme, sareng ku kituna anjeunna henteu ngahontal sareng netepkeun pikeun dirina konsép anu dipromosikeun. Ieu oge alesan naha rabi ultra-Ortodoks masarakat Zionis-agama boga (atawa geus kungsi) pangaruh considerable kana eta. Ieu oge buah atikan maranéhanana sarta embodies di jerona rarasaan yén maranéhna téh kapamimpinan sarta aranjeunna model idéal, sanajan kuring sorangan (Bennett) teu bener aya. Tapi jelas dina wacana na yén sahenteuna subconsciously anjeunna dimaksudkeun pikeun eta, sarta ieu datang ka fruition kalawan kreasi Bennett sarta ngabebaskeun na tina shackles sahiji partéy zionis agama kana spasi pulitik tahta perdana menteri jeung na. koalisi lega.

Jigana éta rusiah sukses na. Seueur anu nuturkeun anjeunna sabab sadar yén anjeunna ngawakilan, sanaos henteu sadar, posisi anu cukup lega anu henteu ngagaduhan perwakilan anu signifikan dugi ka ayeuna. Anjeunna ngahubungkeun leuwih gampang jeung secularists, nu Zionism agama klasik geus nyoba ngalakukeun pikeun taun tanpa hasil, sabab Zionism agama klasik dipingpin ku ultra-Ortodoks. Ieu teu bisa nyieun sambungan nyata jeung secularists. Sabaraha jalma sapertos Ayelet Shaked bakal daék milih ngalawan rekrutmen ultra-Ortodoks sareng ngadukung anggaran pikeun yeshivas sareng neraskeun parasitisme ultra-Ortodoks, ngan kusabab sababaraha pemakai hideung ngalatih aranjeunna pikeun ngalakukeunana?

Partéy modern anu nentang konservatisme ultra-Ortodoks sareng ultra-Ortodoks tiasa langkung gampil ngabentuk koalisi sareng sekuler anu resep kana tradisi sareng identitas agama anu langkung kuat tapi non-ultra-Ortodoks (anu biasana saluyu sareng hak politik-politik ogé). Urang ogé ngobrol ngeunaan koalisi jeung Arab anu museurkeun coexistence lumrah jeung Nagara Israel. Ieu, babarengan jeung kénca liberal, mangrupakeun anceman nyata pikeun konsepsi Zionis-agama nu nilik nagara salaku perwujudan tina Yahudi jeung Taurat. Kursi Allah di dunya. Janten jelas yén saha waé anu henteu ngijinkeun dibentukna koalisi sapertos kitu, sanaos éta pésta Arab anu pragmatis (guntur, anu Likud parantos daék ngagabung) sareng yén teu aya kamungkinan koalisi agama sayap katuhu. tanpa eta, hartina Smutrich jeung Partéy Zionis Agama (anu boga ngaran nice. Bener ngagambarkeun Zionism agama, sakumaha béda ti Ortodoks modern). Koalisi sapertos kitu teu mungkin tina sudut pandang zionis-religius, tapi tangtosna tiasa tina sudut pandang modern (anu Zionisme henteu religius, sareng henteu ningali Nagara Israel salaku jalma Yahudi-halakhic-religius). . Masalahna nyaéta Bennett henteu terang kumaha ngartikeun sadayana ieu pikeun dirina, janten anjeunna nyalira dina kabut anu nyeret anjeunna sababaraha kali kana ranah wacana anu ditampi. Anjeunna nyoba menerkeun dirina dina watesan wacana konvensional sarta teu ngarti yén manéhna perlu ngahasilkeun sejen, wacana alternatif.

Perjuangan ngalawan Bennett sareng naon anu anjeunna nangtung

Henteu anéh yén perjuangan ngalawan Bennett sareng ngalawan naon anu diwakilan anjeunna parantos naék kana tingkat anu teu waras dina tahapan dimana anjeunna sigana tiasa ngabentuk masarakat di sabudeureun anjeunna sareng kaluar tina kontrol rabinis ultra-Ortodoks kana rohangan politik. Para rabi ultra-Ortodoks anu mingpin Zionisme agama sareng politikus juru cariosna sadar yén fenomena Bennett tiasa turun dina kaayaan prestasi propaganda anu paling hébat dina Yahudi dua ratus taun ka pengker, sareng masihan ekspresi ka masarakat anu lega pisan anu henteu leres-leres nangtung. di tukangeun aranjeunna sanajan aranjeunna sababaraha kali nyoba ngajelaskeun eta. Teu heran aranjeunna mimiti ngagunakeun propaganda sarua jeung incitement ngalawan Bennett jeung babaturanana ngalawan Ortodoks modern (neo-reformasi, lite, leftists, anti Israel, yayasan anyar jeung Uni Éropa, handing leuwih Israel ka kénca jeung). Arab jeung Ikhwanul Muslimin), dina raraga mawa eta ka handap ku kakuatan Tina peta. Aranjeunna ngadamel unggal klaim ngalawan anjeunna, ti lantai pangirikan sareng tina kilang anggur, sareng nunjukkeun anjeunna salaku pengkhianat anu paling hébat dina sajarah manusa, kalayan sagala kasalahan anu dilakukeun ku batur anu aranjeunna dukung sorangan (sareng pendapat kuring pikeun motif anu langkung saé. ). Kabéh omong kosong na dibere salaku anceman ka Yahudi jeung Zionism jeung karuksakan nagara. holocaust.

Alesan pikeun serangan histeris sareng liar ieu saderhana pisan. Bennett mangrupakeun ancaman greatest kana hegemoni ultra-Ortodoks, sarta perpetuation tina sumbu Zionis salaku DAS di masarakat agama. Dina rasa ieu, aya kapentingan umum di dieu pikeun pihak ultra-Ortodoks jeung Zionism agama, saprak duanana eupan dina distorsi propaganda ieu sahingga ogé ngamajukeun eta babarengan. Upami masarakat ujug-ujug ngartos yén kalolobaanana henteu sareng ieu atanapi sareng ieu, naon anu bakal kajadian ka aranjeunna?! Lamun masarakat sadar yen aranjeunna keur ditarik ka salah sahiji dua sisi lamun dina kanyataanana eta milik mayoritas jempé di tengah, eta sisi bisa ngaleungit tina peta, sarta pasti leungit kontrol maranéhanana nuluykeun ngaliwatan publik. Teu heran yén demonstrasi histeris jeung telenges, pelecehan incessant jeung ancaman, pangaluaran sosial (gagal pikeun ngangkat Taurat di sinagoga, gagal pikeun ngalayanan sagelas cai, gagal pikeun ngondang Perdana Mentri ka Rabi urang Center on Yerusalem Day) jeung sajabana sayuran dimimitian. Ieu diarahkeun ka sagala anggota pihak Bennett urang anu wani tetep sarta nganyatakeun kasatiaan ka anjeunna jeung jalan na, tapi kahiji jeung foremost ngalawan Bennett sorangan. Nimukeun klaim ngalawan anjeunna ti sumber na ti winery nu, bener jeung palsu. Jantenkeun anjeunna jalma-jalma korup anu paling rakus anu kantos ka dieu, sareng tangtosna di latar tukang babaturan lami Netanyahu (anu leres-leres koruptor anu hébat, tapi éta leres-leres henteu ngaganggu aranjeunna). Ieu mesin propaganda ti mana Goebbels bisa diajar bab considerable, dijalankeun ku korup jeung bohong Bibi dina gawé babarengan ti ultra-Ortodoks tangtu, sarta teu kurang ti rabi ultra-Ortodoks jeung aktivis anu mingpin Zionism agama. Pondokna, ultra-Ortodoks sareng Bibi ngalawan Bennett. Publik agama anu bingung, anu sabagéan ageung sanés milik aranjeunna, henteu ngartos ieu. Anjeunna misled kana pamikiran yén Bennett geus strayed ti jalur sahingga anjeunna betraying Zionism agama. Ieu tangtu leres, sabab anjeunna geus datang nepi ka cara sejen, tapi cara ieu téh sampurna sah jeung pantes. Ngan kakuatan poék anu henteu daék ngantepkeun urang ngaku ieu. Hal dina pikiran maranéhanana.

Aya politikus anu tahan kana hasutan ieu, tapi aya ogé anu ngarecah. Abdi ambek pisan ka Idit Silman sareng bajingan sanés sapertos anjeunna, sanaos anjeunna dipasihan ku ultra-Ortodoks Smutritz sareng ku Bibi Kafar dina Tobat. Argumen palsu konyol, demagogic sareng misteriusna parantos dipasihan status pamikiran anu mulya sareng kawani anu terpuji. Nya, kuring ngarti yén éta hésé pisan nangtung teguh di payuneun pendidik sareng guru sareng tonggak-tonggak anjeun anu anjeun dewasa. Aranjeunna anu ngajelaskeun ka anjeun kumaha pentingna janten Zionis agama, barina ogé para sesepuh rabi Zionisme agama anu anjeun ogé milik, sareng saha anjeun, Ben-Shalulit, anu bakal nangtung. ka aranjeunna?! Saha anu tiasa jujur ​​​​sareng ngadamel kasimpulan dina kaayaan anu ngungkabkeun anjeunna yén pendidikna damel anjeunna, yén kapercayaan anu digedékeun sareng anu anjeunna perjuangkeun nyaéta omong kosong, sareng yén pamimpin anu dihormati nyaéta demagogues murah?! Propaganda anu lila-lila ngahasilkeun buah (dina Oshim), sabab seueur anggota Ortodoks modern henteu tiasa ngabebaskeun diri tina parasaan inferioritas sareng kagolong kana Zionisme agama anu parantos ditanamkeun ka aranjeunna ti mimiti budak leutik. Saha waé anu sanés filsuf atanapi murid anu wijaksana atanapi pamikir anu serius, boro-boro nolak propaganda anu terus-terusan anu ngajelaskeun anjeunna yén anjeunna ngahianat warisan Yahudi, ngalanggar halakhah sareng prinsip-prinsip iman Zionis, sareng masa depan naraka. Kumaha jalma sapertos Bennett atanapi Silman tiasa nganyahokeun paribasa anu disebatkeun dina nami Taurat sareng Halacha nalika anjeunna sareng tanah ti Dauriyta sareng Zorba ti Durban anu sok dididik ngadangu para rabi anu anu nangtukeun naon Taurat. jeung Halacha nyebutkeun ?! Ieu mangrupikeun ideu anu digedékeun sareng disusuan ku susu indung anjeun. Urang Yahudi biasa teu tiasa nolak ieu.

Kacindekan

Kacindekan anu katingali nyaéta sahenteuna dina tahap ieu Bennett kedah ngarekrut rabi sareng pamikir, anu gaduh kamampuan pikeun ngakonsep sareng ngarumuskeun subdisiplin politik sareng agama alternatif. Ieu bisa jadi teu admire propaganda jeung demagoguery "agama-agama" (ie, ultra-Ortodoks jeung ultra-Ortodoks) jeung bisa suksés ngabebaskeun diri tina atikan busuk maranéhanana narima jeung konsép asimilasi kana eta. Tapi anjeunna milih sareng ngangkat aktivis, sareng ieu sigana moal tahan serangan sapertos kitu, sahenteuna salami aranjeunna henteu ngagaduhan ideologis, intelektual, halakhic sareng agama.

Sanajan kuring nyangka yén sanajan anjeunna geus intelektual jeung rabi, serangan ultra-Ortodoks-Haredi bakal ngahurungkeun ngalawan aranjeunna, komo lamun gagal megatkeun aranjeunna, éta bakal megatkeun masarakat umum anu milih aranjeunna. Ieu mangrupikeun jalma saderhana anu hoyong leres-leres kana nilai-nilai anu aranjeunna digedékeun. Ku alatan éta, sanajan pamikir propaganda diangkat maranéhna bakal megatkeun electorate maranéhanana. Janten cangcaya pisan dina panon kuring upami ieu ogé bakal ngabantosan.

Pangajaranna nyaéta yén hiji kedah dimimitian ku téori sareng pendidikan di lapangan. Pikeun ngembangkeun sistem konsép anu nampilkeun alternatif pikeun propaganda ultra-Ortodoks dina dua jangjangna (ultra-Ortodoks sareng religius-Zionis), anu bakal nyayogikeun dukungan spiritual sareng intelektual kana manah masarakat anu lega anu ayeuna henteu tiasa mendakan. hiji jawaban. Sabalikna kayakinan loba jalma, Jigana aya tur mangrupakeun publik misalna, sarta eta pisan lega. Sabagéan ageung masarakat ultra-Ortodoks sareng masarakat anu ngahartikeun dirina salaku agama nasional, saleresna di dieu. Tapi dugi ka aya sub sareng kapamimpinan anu ngawakilan anjeunna, anjeunna moal tiasa ngatur sareng dikedalkeun sacara politik sareng sosial. Moal aya identitas agama sapertos kitu. Ieu mangrupikeun sifat masarakat agama, anu sanaos gaduh pandangan umum, salami aranjeunna henteu ngagaduhan kapamimpinan sareng dukungan téoritis-téologis, aranjeunna moal naék kana permukaan sareng nahan cai. Ku jalan kitu, ieu kasus jeung biru-kerah di masarakat ultra-Ortodoks, nu loba percaya, tapi gagal pikeun ngatur sabab teu boga kapamimpinan agama-rabbinical dipikawanoh atawa rabi. Hal anu sami leres pikeun Ortodoks modéren, anu ayeuna sacara teu kahaja milik masarakat nasional-religius sanajan kontras pisan sareng pandanganna. Kituna rasa imah jeung kasatiaan naluri Ortodoks modern giliran Zionism agama, sarta DAS tetep garis Zionis. Gantina sadar yén mayoritas jempé ieu nyanghareupan kutub ultra-Ortodoks anu ngawengku Zionisme agama jeung ultra-Ortodoks, urang neruskeun perjuangan kamari antara Zionists agama jeung ultra-Ortodoks.

Titik utama anu penting pikeun ngamimitian nyaéta perang dina konservatisme. Konservatisme mangrupikeun alat utama anu dianggo ku propaganda ultra-Ortodoks. Urang geus jadi biasa kana model agama nu tangtu, sarta eta geus jadi deeply ingrained di urang nu urang teu boga kamampuhan pikeun sabenerna megatkeun leupas tina eta. Sanaos urang henteu percanten deui, urang henteu tiasa nyarios ka diri urang sorangan kalayan jujur ​​sareng nyaring. Religiusitas ampir sinonim pikeun konservatisme, sareng hese pisan pikeun leupas tina éta. Dina raraga leupas tina cengkraman destructive politikus ultra-Ortodoks jeung rabi on Zionism agama, hiji kudu mimiti jeung foremost ngocok kaluar komitmen kana naon kami dididik on. Henteu aya waé anu aya cita-cita pendidikan pikeun nyarios yén kuring agama sabab éta kumaha kuring dididik. Pikeun kuring, pernyataan anu serius sareng menyimpang. Pernyataan anu leres nyaéta: Abdi agama sabab abdi percanten kana éta, sanaos dididik sapertos kitu. Konservatisme anu nyucikeun kaagamaan tradisional sabab éta kumaha urang dididik nyaéta anu ngajaga modél, pandangan, sareng kapamimpinan anu ku urang biasa. Manehna kudu ditembak heula.

Deui ka Daniel Sagron: Ngabolaykeun Dash

Tulisan Sagron di luhur anu nyababkeun kuring nyerat kolom ieu. Aya sababaraha kagagalan sareng sababaraha titik anu leres dina kecap-kecapna. Abdi satuju sareng analisa anjeunna yén akar fenomena Bennett nyaéta ngaleungitkeun tanda hubung (dina pandangan anjeunna: tanda hubung), nyaéta posisi Zionisme sanés dina dasar agama. Bennett ngagambarkeun grup anu zionis jeung agama, tapi euweuh hyphen antara dua. Tapi ngurus sumbu Zionisme. Kumaha ieu patalina jeung omongan kuring ngeunaan Ortodoks modern? Nu brings kuring deui kolom 477. Dina catetan di dinya kuring ngajawab yén Zionisme agama kalawan dash mangrupakeun Ortodoks non-modern, sedengkeun Zionism agama tanpa dash dasarna mangrupa konsepsi Ortodoks modern.

Zionisme religius nempatkeun Zionisme na dina nilai intra-Torah. Nalukkeun sareng padumukan lahan mangrupikeun nilai-nilai Taurat, sareng ieu mangrupikeun hiji-hijina dasar pikeun Zionisme. Dina hal ieu teu aya midrash konservatif di dieu anu dumasar kana nilai éksternal tapi interpretasi (rada wajar) tina Taurat jeung sumber halakhic. Di sisi séjén, Zionisme agama tanpa dash ngabela Zionisme Ben-Gurion, nyaeta, nilai-nilai, jati diri jeung aspirasi nasional, lain ngan sabab geus ditulis dina Taurat (sanajan ieu ogé bener), tapi ogé alatan urang Yahudi boga. hak pikeun ngagabung jeung Spring of Nations jeung ngadegkeun nagara keur dirina. Ku alatan éta, manéhna teu boga masalah pikeun ngawangun koalisi jeung Zionisme sekuler, sarta manéhna teu ningali eta salaku 'kalde Al Masih'. Ieu persis naon anu lumangsung dina pulitik urang kiwari dina hal koalisi.

Pikeun kuring, salaku jalma anu nyepeng posisi sapertos kitu, Zionisme nangtung sajajar sareng iman sareng komitmen agama sareng halakhic tapi henteu merta batang ti aranjeunna. Kuring henteu ningali di nagara éta minuhan visi para nabi (sabab kuring henteu terang upami éta sapertos kitu), tapi fenomena anu diberkahan nyalira, sareng teu aya hubunganana sareng panebusan sareng katenangan. Ieu sanés Aqaba Damaskus sareng sanés awal Degula, tapi ngan ukur nagara anu kuring hoyong cicing sareng kuring ngagaduhan hak pikeun ngalakukeunana. Ku alatan éta, kuring ogé teu boga ekspektasi tinggi ngeunaan cara manehna ngalaksanakeun dirina religius, sarta dina sagala hal kuring teu boga disappointments badag ti manehna. Di dinya kuring ngajelaskeun yén konsepsi sapertos kitu mangrupikeun konsepsi Ortodoks modern, sabab nganut nilai éksternal (nasionalisme), sanés sabab asalna tina Taurat atanapi Sages tapi ku kanyataan yén kuring ngaidentipikasi sareng éta (malah sacara eksplisit sareng jelas. kabuka dipangaruhan ku lingkungan di mana kuring cicing). Pikeun kuring salaku Ortodoks modéren ieu cukup pikeun tumut kana kalakuan praktis sareng bahkan agama kuring.

Dina taun XNUMX-an, aya sakelompok wartawan ti luar nagari anu ngayakeun polling di kalangan kaum intelektual ngeunaan naha maranéhna zionis. Yesaya Leibowitz ngawartoskeun aranjeunna: sabab kami geus fed up tina Goyim (kami Zionists sabab kami bosen kapir). Rabi ti Ponivez ngayakeun pandangan anu rada mirip. Anjeunna biasa nyarios yén anjeunna zionis sapertos Ben-Gurion, anjeunna ogé henteu ngucapkeun pujian atanapi menta dina Poé Kamerdékaan. Saluareun lulucon, sajauh kuring ngartos aya hiji gagasan penting di dieu: rabi ti Ponivez éta zionis sekuler, tapi teu ningali eta salaku urusan agama. Persépsi sapertos kitu téh icing dina jajan dina panon tina ultra-Ortodoks (murid yeshiva na sababaraha kali nyoba nurunkeun bandéra anjeunna dipaké pikeun ngagantung dina hateupna dina Poé Kamerdikaan. Ieu naon almarhum wartawan Dov Ganchovsky, anu diuk hareup. ka anjeunna, ceuk kuring) jeung Zionis agama. Ieu sareng anu henteu daék ngakuan nilai-nilai di luar Taurat. Kaum ultra-Ortodoks ningali Zionisme salaku gerakan anu ngamajukeun nilai-nilai éksternal sahingga nampik éta, sareng Zionis agama ningali éta salaku gerakan anu ngamajukeun nilai-nilai agama. Tapi ieu sareng anu henteu daék nampi konsépsi modern-ortodoks anu daék ngamajukeun nilai-nilai di luar Taurat. Ajén modéren.

Ku jalan kitu, kusabab kagagalan ieu, rada sababaraha urang di masarakat Zionis agama tanpa dash a, anu sabenerna maksudna pikeun nyebutkeun yén maranéhna ngajengkeun Ortodoks modern, nyarita dina wacana biasa na coba ngajelaskeun yén nilai maranéhanana dicokot tina Torah. Ieu kumaha rupa-rupa jalma 'enlightened' ti kénca agama ngajelaskeun ka urang yén démokrasi mangrupa nilai Taurat, sarua, perlakuan nu sejen, feminisme, perlakuan ka non-Yahudi, perdamaian, kabeh ieu nilai-nilai Taurat. Nya, éta henteu ngayakinkeun (kutil anu saé pikeun tujuh berkah). Hese pikeun masarakat pikeun nampi, sareng leres-leres, yén pikeun sababaraha alesan sareng dina kasus anu ekstrim, naon anu anjeun percanten nyaéta naon anu anjeun mendakan dina Taurat (teu sapertos sadayana anu sanés mendakanana di dinya). Jelas ka sadayana yén nilai-nilai ieu henteu ditarik tina Taurat, tapi mangrupikeun nilai-nilai éksternal anu komitmen grup ieu. Ku kituna naha ieu wacana aneh? Dimana kabingungan asalna? Naha teu jujur? Tétéla yén maranéhna, teuing, geus inadvertently internalized asumsi lawan maranéhanana ti duanana jangjang (ultra-Ortodoks jeung zionis agama), yén sagalana geus sakuduna dituju dimimitian jeung ditungtungan make Taurat. Nya kitu ceuk kuring mah, lamun teu aya pamikiran jeung tartib mishnah teologis jeung halakhic nu ngadukung masalah, kabingungan konseptual kacipta nu ahirna ngakibatkeun gagalna pulitik oge.

Sagron nilik downfall Bennett urang salaku bukti yén anjeunna teu boga publik. Yén Zionisme tanpa dasar agama teu lepas sahingga teu sabenerna aya. Tapi kecap-kecapna ngeunaan masarakat anu sami anu henteu. Masarakat anu ngajantenkeun Bennett kakawasaan sareng ngajantenkeun anjeunna suksés. Sabalikna, dugi ka Zionisme agama Bennett aya dina turunna politik anu terus-terusan sareng anjeunna anu ngaluarkeun anjeunna, sahenteuna samentawis. Janten henteu leres henteu aya masarakat sapertos kitu. Sabalikna, kacindekan nyaéta pasti aya masarakat sapertos kitu, sareng éta langkung lega tibatan anu anjeun bayangkeun. Tapi anjeunna henteu suksés sareng henteu tiasa suksés sacara politis, sabab tanpa masalah anu teratur anjeunna henteu tiasa jujur ​​​​saja tahan tekanan anu dilakukeun ku anjeunna ti sadaya sisi. Jalma-jalma anu ngadidik anjeunna sareng ngabimbing anjeunna sareng ngabiasakeun anjeunna kana kanyataan yén aranjeunna ngalaksanakeun firman Allah di dunya sareng yén teu aya nanaon di luar Taurat sareng yén Taurat nyaéta aranjeunna, henteu ngantep anjeunna ningali yén pendidikan ieu mangrupikeun propaganda anu kuat. anu perenahna dina dasarna. Jalma sapertos kitu teu tiasa ngalawan mesin propaganda anu ku kuring dijelaskeun, anu tulisan Daniel Sagron mangrupikeun bagian (sareng ogé produkna).

Sedengkeun pikeun disintegration digambarkeun ku Daniel Sagron, abdi sagemblengna satuju. Sanajan éta sagemblengna kaleuleuwihan pikeun nyebutkeun yén manéhna teu kawas dirina. Disintegrasi pulitik masarakat nasional-agama nyaéta prosés monoton anu geus lumangsung pikeun waktu anu pohara lila, sarta Bennett sabenerna ngarupakeun simpangan samentara ti eta. Disintegrasi ieu sanés kusabab Bennett tapi sanaos Bennett. Anu ngabalukarkeun éta nyaéta jalma anu aya dina arena lila sateuacan sareng saatos Bennett, nyaéta, kapamimpinan ultra-Ortodoks Zionisme agama (kolega Sagron). Memang bener yén aya leungitna jalan di dieu, sarta dina pamadegan mah ieu ekspresi ulang tina kanyataan yén kapamimpinan Zionis-agama boga lolobana kakuatan na di karuksakan jeung disintegration. Anjeunna ngancurkeun jeung insists on katuhu nya neruskeun ngancurkeun sarta gelut saha anu nyoba ngalereskeun. Éta sababna prosés ieu parantos lumangsung sababaraha taun, lami sateuacan Bennett.

Mangtaun-taun, pawakilan Zionisme agama di Knesset henteu saimbang sareng pamilihna, sabab seueur pamilih angkat ka partai sanés (éta sanés hal anu goréng. Abdi ogé). Fenomena naon waé anu suksés nyiptakeun alternatif pikeun disintegrasi anu disalahkeun ku kapamimpinan ieu, nyaéta, bakal ngumpulkeun sababaraha pamilih ieu deui kana pangkonan partai agama atanapi tradisional sareng nasional, bakal dilebetkeun di Baba ku mesin karuksakan jeung propaganda eta sorangan beroperasi. Ieu rada aneh jeung teu jujur ​​dina panon kuring mun ngalepatkeun hiji anu datang ka ngalereskeun karuksakan nu sorangan ngabalukarkeun, sarta yén anjeun sorangan perpetuate dina perang anjeun ngalawan eta.

Kacindekan Sagron nya éta téori hyphen pangarang kudu dikubur jero. Kuring sagemblengna satuju, tapi teu dina rasa na. Anjeunna ngajukeun salaku alternatif téori anu ngan ukur aya religiusitas, sareng nasionalisme (sareng modernitas) paling seueur turunan na. Sedengkeun kuring boga pamadegan yén duanana kudu tetep sisi ku, sarta memang teu kudu hyphen nyambungkeun aranjeunna. Leuwih ti éta, kacindekan anjeunna aneh keur kuring, lamun manehna boga niat nyebutkeun yén dash kudu dikubur sacara politis sabab anjeunna teu boga paménta publik, teras di dieu anjeunna dikubur. Tapi sakumaha kuring ngajelaskeun pulitik taun panganyarna nyebutkeun eta pasti boga publik. Upami anjeunna hartosna yén masarakat ieu kedah nyerah tanda hubung (nyaéta ninggalkeun dunya teologis dimana ngan ukur aya Taurat), kuring nyangka kacindekan sabalikna: aya masarakat anu lega sapertos kitu, sareng subdivision teologis kedah didamel anu bakal. masihan rojongan. Naon anu aranjeunna lakukeun ayeuna nyaéta ngubur anjeunna dina kuburan kuburan. Pembubaran partéy anu ngawakilan anjeunna tanpa hasil henteu hartosna yén hyphen kedah dikubur (dina rasana) tapi kedah dipasihan ekspresi politik anu otentik sareng stabil. Upami sadayana, maka urang kedah ngubur mesin propaganda anu dibagikeun ku Sagron nyalira.

Hal ngeunaan pihak agama

Kuring geus sababaraha kali nulis yén kuring teu ningali loba nilai dina ayana pihak agama. Pikeun kuring aranjeunna langkung seueur ngarugikeun tibatan anu hadé, sareng ampir unggal sorana ngalawan pandangan kuring (aranjeunna aya lolobana pikeun ngamajukeun paksaan). Ucapan kuring di dieu ditulis ku sabab fénoména pulitik anu marengan ieu partéy ngagambarkeun prosés anu penting pikeun dipertimbangkeun.

Ucapan kuring di dieu lain maksudna pikeun nyalametkeun répréséntasi pulitik masarakat agama jeung partéy agama, sabab sakabéh ieu boga nilai saeutik di panon kuring. Ucapan kuring dimaksudkeun pikeun ngajelaskeun naha penting pikeun ngawangun kapamimpinan sareng mishnah teologis sareng halakhic anu bakal masihan dasar téoritis ogé éksprési sosial (sareng panginten politik) ka sabagéan ageung masarakat agama ayeuna anu bisu sareng bisu ( dina kasalahan sorangan tangtu). Éta patut disimpulkeun ku nunjukkeun kasalahan dina arah anu leres. Anu disalahkeun lain rabi. Kuring nebak lolobana aranjeunna orok anu captivated dina pintonan yén maranéhna sorangan anu ngadidik jeung ngadidik dirina. Éta meureun bener percanten omong kosong maranéhanana. Nu disalahkeun aya di urang. Salami urang teras-terasan bodo sareng ditipu ku propaganda anu urang dewasa sareng tunduk kana éta, urang sorangan bakal kaliru tina buah-buahan anu éra anu tumbuh. Hayu urang ulah datang kalayan keluhan tapi ka diri urang sorangan.

[1] Sanaos ieu sanés Daisme, sabab éta mangrupikeun Gusti anu nungtut sareng paréntah.

126 Pikiran ngeunaan "Kebangkitan sareng Turunna Bennett sareng Makna Maranéhna (Kolom 486)"

  1. Abdi henteu ngartos. Rabi Yoel sanes konservatif (sanaos anjeunna nampilkeun saolah-olah sadayana nilaina tina Taurat). Saluareun éta, conto di dieu atanapi di dieu henteu janten masalah ngeunaan gambar umum.

  2. Naha anjeun teu nyangka kolom ieu rada postmodern? Nyaéta, argumen anjeun nyaéta yén para rabi sabenerna hoyong ngawétkeun hegemoni sareng kakawasaanana sahingga aranjeunna nyetél kampanye propaganda pikeun pasea sareng Bennett. Aya sakedik argumen konspirasi anu teu malire tuduhan ngalawan Bennett.

    1. Postmodernisme henteu nganggap téori kakawasaan. Éta milik neo-Marxism atanapi progressives. Posmodernisme langkung caket kana post-strukturalisme anu dipikacinta pisan ku Ramad. Éta henteu aya jalan pikeun ngahontal bebeneran sareng yén sadayana mangrupikeun konstruksi. Tapi teu paving ngadalikeun sejen.

    2. Memang salah sahiji kolom halusinasi rabi. Sadayana mangrupikeun konspirasi para rabi, sanés mangrupikeun penjahat panggedéna dina sajarah politik Israél ku jurang, ngancurkeun ideu dasar démokrasi sareng sapotong megalomaniacs bahaya. Emoji nyekel sirah anjeun!

  3. Kuring nulis yén maranéhna meureun bener percanten omong kosong maranéhanana. Tapi kakuatan propaganda jeung karuksakan sarta kabodoan sarta inconsistency na jelas nunjuk ka konspirasi ngahaja tur ngahaja. Komo lamun éta subconsciously, maranéhanana masih kudu ngarti jeung ngeureunkeun eta.
    Sacara umum, Marxisme ngagantungkeun sadayana dina konspirasi tinimbang nanganan argumen pencalonan. Tapi nalika anjeun nungkulan dalil sareng ningali yén aranjeunna henteu leres-leres diidinan pikeun nyimpulkeun yén aya motif anu disumputkeun di dieu.

      1. Kuring ogé teu boga minat pikeun ngalakukeunana. Ieu sanes subyek kolom. Ku jalan kitu, ieu sanés klaim masarakat jangjang katuhu tapi Bibi-Smutritz anu kusabab sababaraha alesan ngalihkeun selingkuh ka katuhu (katuhu = pro Bibi) teras nuduh batur (sabagian leres) selingkuh.
        Dina margins kecap kuring, kuring bakal nambahan yén hébat "kuciwa" pamilih sayap katuhu-Na jeung manehna, nu nyandak for teu dibales, pikeun sababaraha alesan teu reflected dina jajal. Utamana aya dina propaganda palsu Bibi-Smotritz, koalisi korup ultra-Ortodoks. Saha anu teu resep ku perjanjian anu suci nyaéta cangkir kuring.
        Malah anu ngadukung aliansi ieu bakal ngaharepkeun pamahaman bacaan anu minimal. Tapi tétéla éta ekspektasi exaggerated.

        1. Nu Mulia, anjeun salah.

          Saatos akta panipuan (sareng kalayan hormat, teu aya Bibi, anu panipuan atanapi henteu, tiasa ngalatih ngarayap ieu nyalira) aya polling diulang, kalebet anu dilakukeun dina 'Yimina' (panginten rabi ogé kedah mamatahan Bennett henteu nyieun kasalahan konseptual dina tingkat ieu, mun nelepon pihak Yamina, atawa Meureun tinimbang Rabbi anjeunna bakal yakin tina garis jelas tunggang dina bohong atra) nu némbongkeun yén ngeunaan dua per tilu publik anu kapilih anjeunna kuciwa jeung reuwas ku pamaréntah anu dibentuk.

          Henteu kedah bingung yén Bennett leres-leres ngagantelkeun dirina kana korsi sanés anu nunjukkeun masarakat anu ningali éta salaku gerakan persatuan, masarakat anu katingalina nyumponan katerangan rabi. Bukti nunjukkeun jumlah korsi dina jajak pendapat langsung saatos kabentukna pamaréntahan, nalika gambar blok tetep stabil, dibandingkeun sareng jajak pendapat anu nalungtik gerakan éta sorangan.

          Sedengkeun pikeun henteu mampuh nahan korsi ieu - Jigana anjeun resolving tanggung jawab Bennett sarta kasalahan.

          Anjeunna perdana menteri non-existent, anu sababaraha kali ambruk kana extortion of extremists dina pamaréntahan sorangan, sarta sacara umum éta kawas daun ditiup angin kana rupa-rupa kakuatan, teu aya krisis dicekel dina leungeun-Na, Corona teu dirawat. , manéhna manggihan dirina negotiating antara Rusia jeung Ukraina lamun manéhna bener teu A strategi bener, dipenjara dina pamaréntahan nu teu mampuh ngaliwatan hukum dasar kawas Hukum Kewarganegaraan, sadaya ieu sanggeus deklarasi hiji pamaréntahan '10 gelar katuhu', teu bisa. ngajalankeun pamaréntahan kaampeuh jeung nyingkronkeun lamun menteri pertahanan lumayan loba ngajalankeun garis pulitik cross-kaamanan di hareup pakampungan, nganiaya aranjeunna deui jeung deui Market on pingping, sarta rada prosés pulitik sorangan nu prepares Abu Mazen jeung sagala sorts hilap ka batur, bari karusuhan nu sigana geus jadi kalender bari guludug geus jadi lauk jempé ...

          Janten oposisi kaliru naon anu anjeun nyarioskeun ???

          Pondokna, urang tiasa ngalegaan langkung seueur sareng seueur fakta, tapi anu leres-leres kajantenan di dieu nyaéta pamaréntahan Bennett ngancurkeun impian éta sorangan, sanés ngan ukur kampanye atra ti sisi anu sanés (anjeun tiasa nyangka yén oposisi anu nyoba ngaragragkeun pamaréntahan mangrupikeun hal anu énggal. , koalisi anu bahaya pisan...).

          Dina pamadegan mah, anjeun katuhu dina division filosofis tina rupa-rupa arus, jeung anjeun greatly salah kaprah ngeunaan naon ngarah ka naékna sarta ragrag Bennett.

          Pamadegan pribadi kuring - Rahayu urang anu geus dileupaskeun tina hukuman ieu, sarta ieu ngaharepkeun bakal kabentuk hiji pihak anu memang bakal tumiba dina harti rabi urang.

          1. Kuring geus salawasna dipikacinta polling. Tapi pikeun sababaraha alesan sanajan kuciwa kolosal rojongan pikeun Bennett ngan ngaronjat kana waktu. Ieu ngan hiji tuluyan tina bohong para bibis. Gampang pisan pikeun ngajawab polling anu kuring milih Bennett sareng kuring kuciwa. Kanggo sababaraha alesan kuring boro papanggih kuciwa Bennett, tapi ieu tangtu teu merta ngagambarkeun wawakil. Polling sanes conto anu goréng, sareng aranjeunna tangtosna nyarios sabalikna tina naon anu anjeun carioskeun. Saatos Bennett pensiunan kaayaan robah tangtu, tapi ieu téh trend samentara.
            Interprétasi pulitik mah tangtu bisa didebat, tapi jigana bener pisan.

            1. Hanjakal rabi salah atawa teu sadar kana hasil polling.

              Tingali retrospektif dina akun ieu, anu museurkeun hasil sapanjang jalan -
              https://twitter.com/IsraelPolls

              Pangrojong pikeun Bennett pasti henteu ningkat, di ditu di dieu aya luncat sareng ogé ragrag salaku hasil tina kaayaan di latar tukang, tapi sacara total kuring stabil dina rata-rata 6-8 mandat (Yamina réngsé kalayan 7 sakumaha anu disebatkeun) .

              Hasilna nangtung, sarta éta pilihan dulur urang kumaha reconcile fakta ieu (asumsina polling nu katampa salaku alat. Kuring teu ningali kumaha determinations ngaronjat rojongan, sarta bohong privateers dumasar kana gambaran swasta, mangrupakeun klaim kualitas hadé ti kumpulan. polling).

              deui,

              Sedengkeun pikeun sual kabentukna pamaréntahan, dina jajak pendapat anu dilakukeun deukeut jeung sanggeus tanggal kaputusan, ngeunaan dua per tilu pamilih Bennett ceuk maranéhna kuciwa jeung move (aya sababaraha anu ogé nyebutkeun aranjeunna moal milih lamun aranjeunna terang)
              2. Jumlah korsi tetep stabil, Grosso Modo, sarta lolobana jajal satuju

              Kumaha anjeun netep?
              Bisa jadi dimimitian ti interpretasi rabi ngeunaan komunitas anu teu boga imah sejen, nepi ka bursa rojongan ti komunitas sejen, ngaliwatan Bentists, sarta nepi ka Rabbi.

              Kuring henteu ningali naon bohong bibis anu tiasa ngagentos kanyataan ieu.

              Dina hiji interpretasi jeung pangalusna katuhu (dugi ka pangsiun Bennett, nu hartina hal ngeunaan Bentists) tetep leuwih atawa kurang dina kakawasaan, sarta dina kasus séjén aya * konstan * gerakan antara blok nu dimimitian dina '62 pikeun robah 'jeung 51 'pikeun blok Netanyahu' sareng ayeuna (sareng langkung seueur dinten bakal nyarios) masing-masing 55 sareng 60.

              Salah sahiji katerangan anu kuring pikir paling dipikaresep nyaéta yén pendukung Bennett balik deui ka blok sabalikna, sareng anjeunna ngajaga kakuatanana dina gerakan dina blok 'robah'. Naha? Kusabab Zionisme naek ka handap sapanjang jalan, kitu ogé Likud, jadi naha nganggap yén ieu téh pamilih New Hope, atawa Lieberman, atawa Buruh atawa Mertz?

              Abdi henteu ningali kumaha interpretasi ieu jalan. Hapunten, éta langkung saé sapertos angen-angen, tibatan posisi anu saluyu sareng kanyataan.

  4. Pikeun RMD-
    A. Jigana Ido Pechter speaks eksplisit kawas anjeun. Panginten anjeun kedah gabung sareng anjeunna sareng ngabentuk gerakan politik
    B. Ieu rada leutik, tapi kuring nyangka lamun jalma kawas Daniel Sagron nyebutkeun yén nasionalisme asalna tina Taurat, aranjeunna henteu hartosna yén éta ngalaksanakeun parentah Taurat, tapi trend tina Taurat. Sareng dimana trend ieu ditulis? Teu ditulis tapi maranéhna nganggap éta wasiat e, kawas kahormatan-Na. Bédana antara anjeun nyaéta kasadaran yén éta henteu ditulis dina Taurat (anjeun sadar sareng éta sakedik kirang), sareng dina nilai-nilai diri anu anjeun pikahoyong (kabebasan versus paksaan, jsb.)
    Upami anjeun parantos terang ti jaman dogmatik anjeun (upami anjeun kantos ngalaman dinten sapertos kitu) petikan sapertos dina lampu kebangkitan, ngeunaan kasucian nasional sareng universal anu kontradiktif sareng kasucian umum anu kalebet sadayana, éta sami. gagasan ka anjeun.
    katilu. Kanyahokeun yén Zionisme agama diwangun ku murid Rabi Kook sareng murid Gush sareng anu sanés, sareng yén perwakilan politik dina taun-taun ayeuna nuju ka murid Rabi Kook. Tapi sigana kuring yén Pedal heubeul ieu sabenerna jenis orthodoxy modern Taurat tur dianggo dina paralel.
    Cheers - Rabi Yoel Ben-Nun leres-leres henteu konservatif dina panon kuring

    1. A. Jigana urang boga tren sabalikna sanajan kamiripan. Kuring teu boga kapentingan dina diakses tur friendliness tina Taurat jeung Halacha. Éta sanés motif kuring, sareng saur kuring éta motif anu salah. Atoh, kuring nyandak téori sorangan. Pulitik bakal tetep pikeun batur.
      B. Huat anu ku kuring ditulis dina kolom sareng di dieu.
      katilu. The NRP heubeul éta ngan Orientalists tanpa téori nyata, sarta kalawan loba emosi inferior ka ultra-Ortodoks (sarta tangtu Sally kapamimpinan rabbinical dirina sorangan).

      1. A. Sigana dina nyanghareupan éta métode Rabbi Pechter (salain trend) memang sabalikna. Saatos kolom ngeunaan Ortodoks modéren kuring mimiti maca buku Rabi Pechter anu disebatkeun di dinya (Yudaisme dina Urutan) sareng di tungtung bubuka anjeunna nyerat:
        Dina karangan ieu kuring bakal nyobian nunjukkeun yén panurunan dina jero eling Halacha, dina sumber anu paling primitif - Torah, Mishnah sareng Talmud anu ditulis, ngungkabkeun yén naon anu ditanggap ku urang ayeuna salaku kasadaran modéren nyatana primér. yayasan Halacha. Ku sabab kitu teu perlu innovate atawa invent nanaon di dinya pikeun reconcile eta jeung eling modern. Anu diperyogikeun ku urang ngan ukur pikeun ngahontal sareng narik pendekatan anu relevan pikeun urang anu aya di dinya. Ku kituna urang bakal nangtukeun eling halakhic modern dina yayasan halakhah sorangan, sarta ngajaga continuity na, sahingga urang bakal ngabuktikeun yén eling halakhic ayeuna ditarima di loba distrik Ortodoks sanes cara aslina tina halakhah tapi distorsi na. Modernitas sanes musuh halakhah tapi sahabatna. Sedengkeun jalma-jalma anu nentang modernitas dina ngaran halakhah, jalma-jalma anu nyingkirkeunana tina kahirupan nyata sareng dunya kontemporer, nyatana musuh-musuhna."
        Upami tina paragraf di luhur tiasa ngartos sacara umum metode Pechter (Kuring henteu acan maca cukup pikeun ngartos metode sareng klaimna sareng panggunaan istilah modern) maka tiasa kaharti yén éta mangrupikeun objek kritik kolom dina. patarosan.

  5. pos Scriptum. Kritik kana pamilihan Kepala Rabi gumantung kana kumaha pandangan anjeunna. Upami ditingali anjeunna salaku pejabat agama pangluhurna di nagara éta henteu narsis kumaha sikep anjeunna ka nagara. Tapi lamun ditingali anjeunna salaku jalma anu sakuduna mingpin Nagara Israél tina sisi agama, rada anéh ngangkat hiji jalma anu nentang nagara pikeun posisi sapertos kitu.
    Alesan kunaon rabi disebut Ortodoks modern (anu sanés Amérika Serikat) henteu janten gerakan politik sareng ideologis ngan saukur kusabab seueur jalma anu rabi disebut pangbagi umum ngan ukur sakedik. Kuring terang anjeun bakal nyarios éta ngan ukur demagoguery konservatif, tapi leres-leres ningali masarakat anu anjeun nyarioskeun. Ieu lolobana waktu jalma anu teu ngurus gampang ogé serius (tangtu teu sadaya jelema kawas kitu) jeung hukum teu di forefront pikiran maranéhanana. Meureun rabi bakal manggihan naon anjeunna pilari di publik ultra-Ortodoks, bisa jadi aya jalma leuwih serius tur liberal aya (Kuring nyebutkeun ieu salaku hipotesa, Kuring henteu weruh cukup).

  6. Koreksi omission dina pangiriman kecap Yesaya Leibowitz (jeung hal ngeunaan Bennett jeung 'Dash')

    Dina S.D.

    Allah nyaram Leibowitz nyebutkeun yen 'kami bosen kapir', anjeun tiasa manggihan 'sagala ukuran jorang' di anjeunna, tapi sakumaha Snoopov anjeunna henteu. Naon ceuk Leibowitz nyaeta, "Kami Pad Up Ti Bying Rold Bay kapir," cenah dina basa Inggris sarta anjeunna ditarjamahkeun kana Ibrani: "Kami bosen keur maréntah ku kapir."

    Sareng pikeun Bennett. Bennett sareng Smutrich mangrupikeun hiji sisi tina koin anu sami. Dua prinsip pituduh duanana: a. Kami capé (= Zionisme agama) dipingpin ku sekuler. Zionisme agama kedah mingpin nagara. B. Kami pamimpin anu pantes mingpin nagara, kuring komandan anu bakal nyebat 'sanggeus kuring' sareng mingpin sadayana.

    Sabalikna, kuring (nu HM) resep kana konsép klasik 'Mizrahnik', anu éndah dikedalkeun ku Dr Yosef Burg. Urang teu kudu 'nangtung di sirah' jeung jadi 'komandan'. Kami rahayu janten 'dash' pangarang, urang bakal dikuatkeun dina Taurat sareng urang ogé bakal diintegrasikeun kana tindakan sahingga urang bakal nyiptakeun sambungan. Kami bakal nyobian ngadeukeutkeun dunya Taurat kana aksi zionis, sareng urang bakal nyobian ngadeukeutkeun anu jauh sareng nguatkeun hubunganana sareng warisanana, sareng 'Kimaa' anu lami bakal di-renew sareng anu énggal bakal disucikeun.

    Sing saha anu hayang jadi pamingpin bangsa, kudu terus-terusan mariksa jeung 'pengikut' hayang dina kapamingpinanana, sarta manéhna bisa ngahontal kuciwa pait nalika anjeunna manggihan yén manéhna téh 'raja tanpa rahayat'.

    Di sisi séjén, jalma anu leumpang sabar - manggihan diri jeung bunderan maranéhanana dina sudut pandang dekade sakumaha beuki loba pangaruh. Cukup ningali sabaraha anjeunna nguatkeun dina kuantitas sareng kualitas dunya Taurat. Malah di masarakat sekuler aya minat tumuwuh dina warisan jeung tradisi. Sabaraha jalma agama kiwari dina posisi konci dina kaamanan jeung pulitik, ékonomi jeung sains, hukum jeung atikan.

    Kagagalan Bennett nyaéta dina usahana pikeun nangkep perwakilan politik masarakat agama nasional anu ningali pentingna dina promosi pendidikan agama sareng lembaga Taurat sareng identitas Yahudi nagara. Ieu plot unik nu euweuh pihak séjén bakal ngurus. Éta langkung saé pikeun anjeunna ngiringan Likud sareng naék ka luhur tanpa nyirian korsina dina yuswa 30 taun salaku kapala nagara. Panginten Bennett kedah mingpin Likud sareng nagara saatos Netanyahu, 'tapi anjeunna tuang Pega' 🙂

    Pondokna: mingpin hiji bangsa sarta hususna bangsa Yahudi opinionated - merlukeun kamampuhan pikeun sabar connect with masarakat umum dina urutan nyieun hiji konsensus salega mungkin. Panginten Ayelet Shaked, anu tungtungna ngabébaskeun dirina tina metode anu kuat Bennett, bakal langkung suksés dina ngamajukeun hal-hal tina sambungan anu lega.

    Salam, Yekutiel Shneur Zehavi

    1. A restorasi 'katuhu' bakal ngidinan pikeun dua imah pulitik pikeun dua nuansa publik agama nasional

      Pamulihan tina "katuhu" dipingpin ku Ayelet Shaked bakal ngidinan coexistence dua imah pulitik, dina sagala nuansa publik nasional-agama. Publik Torah bakal mendakan tempatna dina 'Sionisme religius' Smutritz (sareng 'kakuatan Yahudi', 'Noam' sareng ultra-Ortodoks), sedengkeun sekuler agama, tradisional sareng sayap katuhu bakal mendakan tempatna dina 'katuhu' anu dibarui.

      Lamun Ayelet Shaked overcomes nu sédimén kaliwat sarta brings deui Amichai Shikli ogé, sarta metot 'Imah Yahudi' ka dinya - aya kasempetan alus yén dua pihak salajengna bakal sukses. Ieu bakal geus desirable pikeun jangjang katuhu pikeun jadi sénsus jeung nyieun hiji kapamimpinan kapilih nu bakal mawa stabilitas jeung kapercayaan umum.

      Hormat, Yaknaz

      1. Pikeun anu gaduh oposisi kuat ka Benjamin Netanyahu sareng / atanapi hegemoni Kapala Rabbinate - aya tempat dina "Yesh Atid", "Blue and White", "New Hope", jsb. Tapi aranjeunna kedah ngémutan yén administrasi Biden bakal ngalaksanakeun tekanan beurat pikeun pindah ka nagara Paléstina. Janten aranjeunna kedah naroskeun mana anu langkung saé? Ngaleungitkeun Bibi sareng Kapala Rabbinate, atanapi nyegah ngadegna kaayaan teror di jantung nagara urang?

        Hormat, Yaknaz

          1. Dinten bakal nyarios (henteu atanapi)

            Mémang, kecap-kecap Ofir Sofer sareng Yariv Levin diterbitkeun ayeuna (dina situs wéb Channel 7), anu henteu percanten kana kajembaran Ayelet Shaked mulang ka Gush Hayamim sareng aranjeunna nyangka yén anjeunna bakal neraskeun jalur Bennett sareng nyambung ka kénca sareng kénca. urang Arab. Sigana mah kahareupna bakal ngajelaskeun ka urang lamun memang aya 'bukaan kaca anyar' di dieu

            Hormat, Yaknaz

            Sareng panginten salami hal-hal henteu jelas, langkung saé pikeun masarakat agama anu moderat, tradisional sareng sayap katuhu pikeun 'pasti-pasti' sareng mendakan bumi politikna di Likud.

            1. Teu ngantunkeun pilihan pikeun gabung ka pamaréntahan sayap kénca

              Di SD XNUMX di Tammuz P.B.

              Sanajan kitu, surat ti Michael Hauser Tov, 'Shaked yakin yén Kara jeung Pinto bakal tetep di katuhu, sarta hayang jadi létah di pipi dina pemilu' (Haaretz 2/7/22) ngakibatkeun yen pilihan pikeun gabung kénca. pamaréntah -jangjang hirup jeung najong, nona sarua jeung kamulyaan sarua 🙂

              Salam, Yekutiel Shneur Zehavi

              1. Sareng panginten Bennett pensiunan kusabab anjeunna sadar yén anjeunna henteu tiasa tahan kana tekanan Biden

                Mungkin Bennett sadar yén dina nyanghareupan tekanan Biden pikeun ngamajukeun prosés perdamaian - anjeunna moal tiasa nangtung, langkung saé pikeun anjeunna yén 'kahormatan' ngadamel 'konsési nyeri' kedah tumiba ka Yair Lapid. , sarta tanggung jawab moal disimpen dina panon masarakat dina Bennett anu 'pensiun dina luhur'

                Panginten anjeunna ogé ngarepkeun yén dina waktos pamilihan moal aya tekanan Amérika anu beurat pikeun konsési, ku kituna ieu henteu ngarusak kakawasaan politik kénca, sareng samentawis éta urang bakal nampi sababaraha bulan dimana tekanan Amérika moal aya. exerted dina kakuatan pinuh.

                Sanaos urang kedah ngaraos yén lalaunan sareng cicingeun Lapid sareng Gantz bakal satuju sareng Amérika dina kebangkitan prosés perdamaian, sareng upami aranjeunna suksés ngadegkeun pamaréntahan anu stabil - maka prosés perdamaian bakal nampi moméntum anu ngarusak.

                Salam, sareng abdi kirimkeun ka Agzam-Kimmel

              2. Nuluykeun napigasi balik layar

                Dina S.D. H. di Tammuz P.B.

                Surat anu diterbitkeun dinten ayeuna dina Channel 7 nunjukkeun yén Ayelet Shaked terus konsultasi rutin sareng Bennett, sareng "artikel Naftali Ayelet nalika anjeunna dina perjanjian sareng anjeunna" 🙂

                Sareng pondokna: naon anu bakal aya sareng teu aya anu énggal di handapeun panonpoé. Jeung consolation urang nu Perdana Mentri geus balik ka cicing di Yerusalem. Anjeunna bakal cicing di 'Villa Salameh', di sudut Jabotinsky Balfour, wangunan ayeuna milik David Sofer. Cucu Rabi Shmalka tina Salish bakal cicing di bumi incu buyut tina signer Sofer.

                Salam hormat, XNUMX

                1. Éta bakal langkung saé pikeun aranjeunna ngadamel pilihan internal

                  Sistim ieu - pihak hiji-lalaki - teu cageur. Hiji pangawasa tunggal anu tweets di electorate sarta 'flips' ti pihak ka pihak - pamustunganana leungit kapercayaan masarakat, éta bakal leuwih hadé pikeun investasi dina ngawangun basis publik solid.

                  Nalika anggota partéy sareng pamilih terang yén pamimpin sareng sareng anjeunna wawakil partéy di Knesset dipilih ku anggota partéy, sareng diawasi ku lembaga partai anu kapilih - maka anggota partéy sareng sakumna masarakat dipercaya sareng aranjeunna yakin yén emissaries maranéhanana satia ka senders maranéhanana.

                  Salam hormat, kuring ngirim Kimel-Langzem

                  1. Tapi Likud ogé boga hal pikeun ngaronjatkeun

                    Likud aya dina posisi anu langkung saé. Duanana Speaker sareng anggota Knesset dipilih dina primér ku sadaya anggota partai, sareng aya ogé lembaga anu kapilih - Konperénsi sareng Pusat. Tapi bakal leuwih hadé pikeun pupuhu partéy ogé boga kapamimpinan pulitik anu bakal "mawa kabeungbeurat rahayat" luyu jeung parentah para sages: "Ulah jadi hiji Dan".

                    Salam, sareng abdi kirimkeun ka Agzam-Kimmel

                2. Kadalian anggaran Yamina aya dina tangan Matan Kahana

                  בכתבה ‘שקד חוששת? השליטה על כספי ימינה בידי מתן כהנא’ מסופר על מסמך רשמי שנחשף ובו נאמר שהשליטה על תקציבי ‘ימינה’ תימסר למתן כהנא.

                  הווה אומר: לא פרישה ולא נעליים. בנט ימשיך לשלוט בימינה באמצעות שליטת שלוחו הנאמן בתקציבי המפלגה. הוא יהיה ‘בעל המאה ובעל הדיעה’ ואיילת שקד – פלאקט בעלמא.

                  Salam, Yekutiel Shneur Zehavi

                  נראה שאותו תרגיל עשה בנט ל’בית היהודי’, כאשר פרש אך השאיר את נאמנו ניר אורבך כמנכ”ל המפלגה…

  7. Kuring ngarasa kawas kuring geus lila nempo sakabeh ieu ti luar. Ieu ngan teu dipikaresep ku kuring pisan - lamun batur hayang ngawangun hiji kapamimpinan, anjeunna bakal ngabentuk, lamun jalma hayang hiji partéy nu fits naon maranéhna pikir, maranéhna bakal ngabentuk partai misalna. Aya rabi atanapi jalma sekuler anu nyarios omong kosong sareng kuring resep ngadangu naon anu aranjeunna nyarios sareng aya anu ngabosenkeun kuring. Kuring teu ningali aya kabutuhan pikeun ieu atawa éta pamingpin pikeun ngabejaan kuring naon pikir atawa "ngarumuskeun hiji mishnah tertib." Kanggo sabagéan ageung kuring henteu gaduh subtertib sareng kuring henteu kunanaon, masing-masing masalahna nyalira sareng kuring ningali henteu kedah ngatur sadaya pendapat kuring kana hiji badan, sanaos éta hartosna pandangan dunya kuring rusak di tepi. Pikeun kuring, usaha pikeun ngajantenkeun jalma sapertos kitu konservatif sareng henteu aya gunana. Kuring ningali wacana anti-pamikiran sareng histeris anu aya di katuhu radikal sareng kénca radikal sareng éta nyiptakeun perasaan yén kuring henteu ngagaduhan "imah politik" dimana waé, tapi ogé ngajantenkeun kuring henteu hoyong bumi sapertos kitu. Imah sapertos kitu condong janten panjara, sareng panjara - sajaba ti kurangna kabébasan di jerona - mangrupikeun tempat anu pikaboseneun.

    1. Kuring asup unggal kecap. Patarosan anu kumaha anjeun mawa leuwih loba anu ngarasa di fluff jeung teu nyaho kumaha carana conceptualize eta, mangtaun legitimasi pikeun jalan jeung pamadegan? Jaman baheula, dua pihak anu ageung mangrupikeun union anu hiji sareng anu sanés sareng anu sanés sareng non-partisan. Kuring ngawangkong ngeunaan pihak non-partisan anu bakal niup naraka kaluar tina sagala rupa pihak anu ngadalikeun kahirupan urang. Ieu merlukeun organisasi pulitik jeung sosial.

      1. Kuring ngarasa - jujur ​​- yén hirup téh pondok teuing mun runtah dina néangan legitimasi. Sanes hal-hal ieu mah tos rengse, abdi oge gaduh pendapat anu kirang condong pikeun dibagikeun kusabab kuring henteu hoyong pasea atanapi malah sakapeung henteu hoyong di-tag salaku hiji atanapi anu sanés, tapi sacara umum. teu sigana jadi penting pikeun kuring.

          1. Ieu hal sejenna. Anjeun dikaitkeun néangan legitimasi jeung ka nu kuring diwaler 🙂 Atoh kuring condong miharep jeung mikir yén kanyataanana téh smarter ti nyoba ngajelaskeun jeung pigura eta. Sadaya katerangan nunjukkeun kanyataan anu torn dimana mustahil pikeun hirup babarengan sareng urang sadayana ditakdirkeun, tapi dina nyanghareupan éta, kanyataan sigana ngamungkinkeun tungtungna. Hal-hal anu penting pikeun kuring nyaéta kabébasan mikir sareng kabébasan nyarios, salami aya kahirupan mendakan jalan, sakumaha tulisan Jurassic Park.

      2. Salaku tambahan - sigana kuring kabeneran parantos nyarios, parantos aya organisasi non-partisan sapertos kitu: aranjeunna disebut "aya masa depan", "biru sareng bodas" sareng sadayana misan anu tumuwuh sapeuting sareng condong meunang leuwih ti sapuluh korsi dina unggal pemilu - naon nu disebut pihak puseur. Aranjeunna sering dipandang hina kumargi teu gaduh ideologi, sareng kalebet jalma-jalma anu sigana henteu gaduh pangbagi umum (sekuler, agama, condong kenca, condong ka katuhu, jsb), nalika dina praktékna, pangbagi umum utama nyaéta nu disebut "slime" dina basa Sunda. . Aranjeunna jalma lumrah anu hayang hirup lumrah tur daék nyerah concessions lumrah jeung maranéhna ogé mibanda sababaraha hal anu kirang cocog pikeun aranjeunna nyerah tapi sacara umum dina tarian teu cocog aranjeunna ogé. Aranjeunna teu pamikir canggih, sarta enya - aranjeunna teu boga sub biasa, pasti moal salaku koléktif. Ieu teu jadi impressive, tapi meureun nya sagala nu diperlukeun pikeun bisa * ngajalankeun * nagara ieu tinimbang nyobian sangkan eta tahta Gusti di dunya atawa paradise libertarian atanapi sosialis tina hiji jenis atawa sejen. Jalma anu teu boga kakuatan pikeun utopias. Dina pamanggih kuring anu hina (saleresna miskin sareng sanés ngan ukur éksprési, kuring henteu tiasa nyandak diri janten kabetot dina masalah ieu), pendekatan sapertos kitu ogé bagian tina lem anu ngahijikeun pamaréntahan Bennett anu disangka aneh (sajaba ti "henteu Bibi. "Nu aya dina panon kuring lem pantes tur diyakinkeun).

  8. Naha rabi teu aya hubunganana sareng Rabi Ilai Ofran sabab anjeunna ogé henteu sugema sareng pésta agama (anjeunna gaduh podcast ngeunaan masalah éta) sareng sadaya rabi oposisi dina Zionisme agama modern sapertos Taurat sareng Avodah anu satia Syekh Yitzchak sareng ultra-modern anu sanés. rabi Ortodoks sapertos Yehoshua Pepper peryogi diajar
    Rabi sorangan nyarios yén aya masarakat ageung anu modern sareng kuring ogé satuju yén seueur pisan janten anjeun rabi anu disalahkeun sabab jalma-jalma anu sami upami ningali aya rabi upami mishnah biasa bakal hoyong milih anjeunna kalebet saeutik kuring anu geus shouting ngeunaan kurangna alternatif pikeun sawatara waktu. Nyarankeun ka rabi pikeun ngajauhan ti grup bodo Beit Midrash Anshei Chayil anu grup aktivis, jsb Sanggeus kuring nempo video maranéhanana yén rabi aya, jsb jeung hal anu basajan

    Atas nama sadaya baraya ultra-Ortodoks modern kuring, kuring nyuhunkeun rabi pikeun masihan kami alternatif ayeuna.

    Salam hormat
    Jalma nu bener jeung iman

    1. Nalika kuring nyerat, kuring henteu nyambung ka saha waé sabab kuring sanés aktivis politik. Baheula, kuring ogé nolak gabung ka sadaya organisasi rabi anu ngadeukeutan kuring, sabab kuring henteu satuju yén aranjeunna kedah nyarios atas nama kuring salaku koléktif.

  9. Henteu rabi henteu !!

    Urang bakal malire analisis pulitik sagemblengna salah dina pamadegan hina kuring, sarta deal utamana, abdi henteu terang sabaraha rabi diajar tur terang Rabbi Kook urang beit midrash tapi mun nelepon konservatif beit midrash ieu ngan saukur kasalahan! Sakabeh Rabi Kook éta novelty sarta ngembangkeun, manéhna nempo katirisan tempat salaku salah sahiji ills awon aya Melamed jeung Druckman .. meureun anjeun kudu papanggih jeung maranehna jeung ngarti worldview maranéhanana ..

    Koméntar PS ngeunaan politik Ampir kabéh rabi (Tao, Druckman, Eliyahu sareng anu sanésna) murag sapertos anjeun dina pamikiran ngeunaan RAAM. Urang terang yén anjeunna leres sareng anjeunna nyalametkeun urang.

  10. Narikna kumaha jéntré ngaleungit tina panon panulis sareng réspondén sanés yén pésta zionis agama Smutritz béda sareng pésta ultra-Ortodoks sabab éta hiji-hijina anu henteu daék (iwal wakil Rabi Tao) calik sareng Arab. (anu mitra alam urang Arab). Ieu bédana badag langit jeung bumi. Kusabab ieu Zionisme. Ieu kasatiaan ka urang Yahudi. Sareng éta mangrupikeun dilema anu sesah. Sareng Smutrich leres sareng maréntah ka katuhu. Tétéla malah masarakat agama modern (anu ogé milik kuring) teu boga kasatiaan ka urang Yahudi. Lucky I milih Smutrich dina pemilu panungtungan (Kuring sadar yen Bennett bakal balik kalawan kénca jadi perdana menteri. Sanajan kuring teu ngabayangkeun yén anjeunna bakal balik jeung Arab ogé).

      1. Kuring ngabenerkeun kasalahan éta langsung (peryogi sababaraha menit pikeun perhatikeun kasalahan sareng ogé nyerat koreksi) tapi memang éta béda anu signifikan antara Zionisme agama sareng ultra-Ortodoks. Smutrich tiasa percanten kana tahta Allah di dunya tapi anjeunna ogé anu parantos diajar sajarah sareng gaduh persepsi sajarah yén urang Yahudi henteu tiasa ngandelkeun sareng percanten ka saha waé tapi dirina - ngabagi takdir (ieu anu kuring gaduh sareng kuring nahan anjeunna). Leumpang jeung urang asing téh ngahianat urang Yahudi linggih di dieu. Sareng kuring ayeuna salaku Ortodoks modéren mimiti matak ragu anu serius dina diri kuring sareng mikir naha nilai-nilai di luar Taurat mangrupikeun nilai anu leres (anu jalma anu nyekel aranjeunna leres-leres percanten). Éta (nilai-nilai) sacara umum mangrupikeun cara hirup anu sateuacanna Taurat (atanapi sacara umum pendapat) tapi dina dirina henteu tahan (upami teu aya Taurat moal aya jalan hirup. bandéra téh tukang bohong).

        Sigana mah Ortodoks modern (utamana sekuler Ashkenazi, kaasup katuhu. Meureun kénca), teu boga kasatiaan ka urang Yahudi. kapentingan maranéhanana bakal salawasna jadi kahiji. Kénca progresif ngabalukarkeun kénca liberal (aya hiji deui.) Sedengkeun katuhu liberal flatters kénca sacara umum tur dipingpin ku eta jeung Ortodoks modern nyoba mangga duanana ieu (tina parasaan jangka panjang inferiority ti NRP). warisan) sareng dipimpin ku aranjeunna. Nu non-Haredi jeung non-Haredi Ashkenazi publik ngan saukur teu satia ka urang Yahudi (tanpa sadar eta, sigana. Kusabab kapamimpinan kutang nu denies kasatiaan kana aturan naon). Ego individu anu ngawangun éta anu nyababkeun aranjeunna. Henteu yén ultra-Ortodoks teu gaduh ego, tapi Taurat ngarahkeun aranjeunna - ka pamimpinna - kasatiaan ka urang Yahudi. Ieu sigana alesan nyata kunaon ultra-Ortodoks henteu ngadaptarkeun - aranjeunna ngartos yén ieu sanés kaayaan urang Yahudi. Aranjeunna sadar yen aranjeunna nyalira dina nasib maranéhanana sarta sésana teu satia ka aranjeunna.Ultra-Ortodoks teu acan ngartos ieu. Atanapi aranjeunna gaduh kapercayaan anu sami sareng Lubavitcher Rebbe dina sesa basa Yahudi. Aranjeunna sadar yen aranjeunna nyalira dina nasib maranéhanana sarta sésana teu satia ka aranjeunna

    1. Koreksi kasalahan: yén maranéhna (Arab) mangrupakeun mitra alam ultra-Ortodoks ... jeung sabalikna, sakumaha kaharti, anjeunna noticed kanyataan yén Smutrich refrained ti diuk jeung aranjeunna, tapi teu kusabab korsi Allah di dunya. 0 yén wawakil konsep ieu sabenerna daék diuk jeung Arab. Wawakil Rabi Tao) tapi kusabab anjeunna percaya yén Nagara Israél kedah janten nagara urang Yahudi. Jeung yén Arab milik hiji jalma musuh (jeung dina sagala hal eta teu milik maranehna diuk jeung maranehna jeung boga sababaraha jenis pamaréntahan condong ka maranehna. Euweuh urusan naon maranehna nyatakeun yén nagara teu milik Yahudi. Satia ka nu nagara, ngajadikeun tentara, efisien jeung pajeg leuwih ti saha. Yahudi kudu diajar cooperate)

  11. Henteu dina tingkat konseptual tapi dina tingkat paripolah, Elyashiv Reichner ngajelaskeun Rabi Amital salaku Ortodoks modern dina buku anu ditulis ngeunaan anjeunna. Anjeunna, teuing, geus fed up kalawan Pedal

    Kaget kuring anjeun ambek ka Silman. Saha waé anu nandatanganan dokumen isuk-isuk sareng lalaki anu sami pikeun ngamankeun masa depanna, nyaéta polythruite leutik anu ngan ukur saatos panonna sareng saatosna inti anu anjeunna xxx saatosna. Henteu aya nilai sareng teu aya pikiran ngeunaan ngahianat naon anu digedékeun ku anjeunna.
    Lalaki sarua meunang. Mudah-mudahan sistem kaadilan atanapi alesan médis bakal ngakibatkeun kajatuhan anjeunna. Sareng langkung saé upami éta kajantenan dina pamilihan salajengna

    1. Salaku bagian tina ulikan ngeunaan sumber, abdi nyarankeun yén anjeun marios platform Smutritz jeung ultra-Ortodoks: diantara hal séjén, aranjeunna dina ni'mat rajam off Sabat-breakers jeung adulterers, nurunkeun kafir kana liang jeung teu ngangkat maranéhna. , maehan orok Amalek, jeung sajabana.
      Anjeun ogé kedah parios platform Kristen anu mana pipi kadua dilayanan, janten saha anu nyarioskeun rajapati sareng kasusah dina nami Kristen?
      Jalma pinter anu ngadugikeun kasur ngan teu ngarti naon anu diomongkeunana. Gerakan sareng grup henteu ditaliti dina substratna tapi dina praktékna. Boh Yahudi, Kristen sareng Ram.

      1. Digantelkeun nyaéta platform Partéy Zionis Agama. Kuring junun ngotektak eta tina freezer sarta kapanggih euweuh renik naon atribut ka aranjeunna. Meureun hal slipped kaluar tina tetempoan kuring - Abdi ngahargaan rujukan lengkep mun sahanteuna hiji rujukan.

        https://zionutdatit.org.il/%D7%9E%D7%A6%D7%A2-%D7%94%D7%9E%D7%A4%D7%9C%D7%92%D7%94/

        Panyingkepan anu leres: Abdi henteu ngagaduhan masalah sareng hal-hal ieu, saatos ngadegna Sanhedrin sareng linggihna hakim-hakim salaku anu munggaran dina B.A. Ieu parentah Allah jeung mangga Abda Dekodsha Brich téh. (Sahenteuna coba…).

        1. Kuring nyangka anjeun ngartos maksud kuring. Platformna dumasar kana Torah sareng Halacha, sareng aya prinsip anu teguh. Upami anjeun nangtoskeun aranjeunna dumasar kana jabatan ieu, anjeun moal jauh. Conto urang Kristen sareng Pipi Kadua ngajelaskeun ieu pisan (teu aya platform politik partai politik).
          Sedengkeun pikeun Abda Dekuba, Sages ogé budak-Na tapi teu persis nerapkeun kecap sakumaha aranjeunna. Nya kuring nyarios yén aya bédana antara rumusan substrat anu prinsip sareng téoritis sareng prakna, sareng dalil kuring nyaéta yén kelompok kedah ditaliti ngalangkungan prakték sareng henteu ngalangkungan substrat.

          1. Di Mahkamah Agung, anjeun masihan teuing kiridit ka pamahaman kuring. (Sahenteuna éta kumaha kuring ngartos, upami henteu mangga ngalereskeun). Dina platformna kuring henteu mendakan jejakna. Memang bener yén panasehat hukum "Yemina" nuluykeun ngaku yén platform a teu ngabeungkeut pihak di Knesset, tapi kuring masih nganggap yén maranéhna moal nganggap saha saméméh ngadegna Sanhedrin jeung restorasi tina hukum. jiwa, ku kituna samentawis sadayana tiasa bersantai ...

            Teu kapikiran kuring pikeun ngabandingkeun diri sareng Sages, tapi aranjeunna henteu relevan pikeun diskusi. Maranéhna hirup di handapeun pamaréntahan asing, atawa Saduki (iwal pikeun période pondok) jeung meureun kawates dina pangabisa maranéhna pikeun institute hukum Taurat. Sanajan kitu, kadang aranjeunna ngalaksanakeun hal teu dina kecap sorangan tapi malah kalawan severity kaleuleuwihan (kawas hiji nu rode kuda di jaman Yunani, sarta Shimon ben Shetach anu ngagantung dalapan puluh awéwé dina hiji poé sarta leuwih). Kuring teu boga model jelas pikeun nagara numutkeun Taurat (leuwih kolot jeung hadé ti kuring bakal katempo approaching karya drafting eta). Sadaya anu kuring nyarioskeun nyaéta yén prinsipna kuring henteu ngagaduhan masalah sareng ngahina Sabat-breakers sareng pezina, ku kituna Sanhedrin Agung bakal mendakan éta pas saatos Gd ngawaler hakim urang pikeun pertama kalina di Gd. Kuring nganggap yén duanana Zionism agama jeung ultra-Ortodoks ngartos yen sanajan mujijat lumangsung sarta aranjeunna nampi mayoritas mutlak di Knesset, hal anu teu praktis kiwari. Sajauh kuring terang sababaraha di antarana, aranjeunna geulis sober.

            Pondokna, teu pantes nempatkeun dina sungut lawan pulitik naon anjeunna geus pernah ngomong, ngan kusabab anjeun ngahargaan yén manéhna nyangka kitu. (Sareng upami anjeunna nyarios, kuring bakal hatur nuhun pikeun rujukanana).

            1. Dear Mordekai. Anjeun teu jadi bodo anjeun nampilkeun diri. Kuring henteu nyarios yén aranjeunna bakal beurat upami aranjeunna kakawasaan. Cenah mah sabalikna pasti: yén sanajan platform maranéhna moal skala sanajan maranéhna datang ka kakuatan.
              Tapi keajaiban tina cara trending buta.

              1. Panginten tren éta ngabutakan kuring, tapi demi Gusti, Rabbi anu dipikacinta, dimana hal-hal anu anjeun pikahoyong ka aranjeunna muncul dina platform Tzaddik? (Naon anu bakal aranjeunna laksanakeun sareng platformna nalika aranjeunna kakawasaan mangrupikeun titik sanés).

                1. Naha anjeun leres-leres henteu ngartos atanapi henteu maca naon anu kuring nyerat?
                  Nembongan dina Taurat jeung Halacha, nu pasti substrat maranéhanana. Ku kituna kuring nunjukkeun distorsi anu aya dina pamariksaan ranjang tinimbang prakna.

  12. A. Ultra-Ortodoks sareng Smutritz nuju ka katuhu sabab pamisah antara katuhu sareng kenca leres-leres - di distrik urang - antara konservatisme Yahudi kuno sareng cakrawala anyar.
    B. The "knitters" milih makuta rabi konservatif maranéhna sabab boga perasaan ngahargaan kana Taurat (sanes aranjeunna salawasna nyaho identitas na). Tong hariwang - éta bakal béak dina hiji generasi.
    katilu. Kabéh sésana dilabélan salaku "Latvia" sabab jalma anu teu boga rarasaan yen aranjeunna kirang daék investasi di nilai agama Yahudi husus pikeun Yahudi, naha ieu téh leres atanapi henteu - ieu teu tempat.

  13. Naha divisina ngan ukur konservatisme sareng Zionisme? Leres yén ultra-Ortodoks sareng nasional-agama nyaéta konservatif, tapi Hillel dina Poé Kamerdikaan sanés hartosna hiji-hijina ajaran Rabi Kook yén para rabi anu anjeun sebutkeun nuturkeun léngkahna. Sanaos ieu kumaha katingalina dina cara anu ekstrim dina Rabi Tao, tungtungna éta mangrupikeun pendekatan anu nyabak kana sagala widang kahirupan, béda pisan sareng ultra-Ortodoks.

  14. Sanaos kuring satuju sareng seueur anu anjeun carioskeun, anu pikasieuneun (sareng pikasieuneun, sabab écés yén anjeun henteu acuh kana fenomena éta, sahenteuna) - nyaéta sikep anjeun "linggih dina pager":
    Urutan konseptual pisan penting tur rahayu.
    Lajeng, anjeunna pantes alamat umum, flogging, pikeun henteu ngatur nurutkeun pamahaman ideologis ieu jeung definisi (anu bener nangtung salaku taneuh umum pikeun detil nu nyieun up) - tanpa suggesting atawa nunjuk kana prosés jeung hiji jalma atawa grup nu. bakal mawa bandéra.

    Kuring yakin anjeun teu leungit tetempoan kanyataan yén paling révolusi jeung parobahan pulitik jeung nasional lumangsung lain ngan alatan ideologi jeung gagasan, tapi ngan sanggeus hiji pamingpin timbul (anu leuwih ti sakali, teu ku kasempetan, éta salah sahiji pamikir maranéhanana). - anu ngahijikeun masarakat anu cukup ageung sareng miara prosés anu sistematis.

    Kituna matak ngabingungkeun ngadangu kumaha di hiji sisi anjeun ngawadul ngeunaan kurangna pangatur dina ciri anu kawilang umum anu anjeun tos ditetepkeun, celahna aya dina kanyataan kurangna kapamimpinan ideologis-Gothic (anu netepkeunana salaku pelengkap anu teu jelas pikeun métode diartikeun séjén). Nu ngajadikeun anjeunna ngarasa tipe B, lite, jsb) - sarta di sisi séjén, diuk dina pager jeung anjeun teu nyarankeun (atawa memotivasi) diri pikeun nyokot posisi praktis teu ngan Gothic. Katampi saleresna tina terang Torich sareng padamelan anjeun. Upami éta jalma anu ngajauhan tina prakték, éta henteu kunanaon, tapi sigana kuring yén kabutuhan anu ditaroskeun henteu kakurangan tina sukarelawan sareng Pengawal Sipil dadakan di Lod nalika karusuhan - conto pribadi anu saé anu ogé nunjukkeun karep. ngagulung leungeun baju urang lamun perlu.

    Sigana mah, kituna, anu ngadegkeun hiji métode jeung kapamimpinan (aktivis, sanajan teu parlemén di momen) éta hiji hambalan diperlukeun. Sareng tina kolom sareng réspon anjeun kana pananya disada yén anjeun henteu ningali kawajiban sapertos kitu, sareng ngantosan sababaraha Al Masih nyandak ideu anjeun sareng ngalaksanakeunana.

    Henteu yén kuring henteu ngakuan kabutuhan pamikir sareng infrastruktur ideologis. Tapi anjeun panginten ngartos yén upami kamari anjeun ngahontal definisi sareng kalayan éta kahayang pikeun ngajantenkeun metodeu (sareng sanés ngan ukur "kakurangan metode" sapertos anu disebatkeun) - sakedik ngabingungkeun nyangka yén énjing-énjing Man Dhao bakal naék sareng ngagumbirakeun massa sabudeureun anjeunna.

    Kuring henteu ningali kumaha pendekatan anjeun béda sareng masarakat anu anjeun ngawadul (sanaos anjeun kalebet diri anjeun dina nami sopan santun) pikeun henteu ngarujuk kana kanyataan yén metodena mangrupikeun metode sareng sanés pinggiran anu sah tina metode anu teu aya.
    Sabalikna. Masarakat ngalakukeun bagianna ku milih Bennett sareng sanés pikeun Smutritz contona. (Atawa tetep di imah jsb). Jalma anu narilep dina nyanghareupan tekanan éta ngan maranéhanana "sluts" dina dewan kaulinan, on saha tekanan ieu exerted. Teu publik nu dikirim.

    1. [Saliwatan hal najan kaluar lila, kuring nempo pesen kuring inget hiji kalakuan. Di sawatara titik salaku rumaja SMP kuring dikirim leungeun kuring kana baking muih pikeun kulawarga sarta bakal ninggalkeun balik jalan satapak masakan kotor. Indung kuring nempo kaayaan sakali atawa dua kali lajeng ngarang hiji himne pikeun nyebutkeun "manéhna prepares jeung teu bersih saolah-olah manehna teu nyiapkeun." Tangtu kuring gossiped ngalawan dirina vigorously sabab kuring ngalakukeun pagawean preparatory na naha jeung naha kuring ogé bakal ngalakukeun pagawean beberesih, sarta yén saha anu eureun dahar bawang bodas ogé kudu balik sarta ngeureunkeun dahar ambala. Awalna Teu sangka manehna dimaksudkan yén kueh ieu teu perlu, tur éta alus pikeun dirina boga dapur bersih tanpa jajan ti dapur kotor jeung jajan di dinya. Jeung Nafka nunjuk yen lamun maranehna mutuskeun nyieun kueh saperti Shabbat mangka pasti saha diganggu nyieun dieu hired jeung manéhna jeung lampah maranéhanana saméméh manéhna komo teu bunuh kana repot beberesih. Ku kituna kuring ngadagoan kasempetan pikeun dipenta pikeun nyiapkeun sarta kuring buru-buru nyiapkeun sarta ninggalkeun kotor. Betapa kaget kuring ngadéngé chant dalit "Anjeun disiapkeun jeung teu bersih saolah-olah anjeun teu nyiapkeun" datang ti sungut hiji Imam Agung. Kuring langsung narik jempol kuring sareng uih deui ka lada sadayana di luhur sareng ogé heran kumaha éta dilakukeun saolah-olah kuring henteu nyiapkeun sareng naon hartosna ieu saolah-olah sareng yén hiji jalma dibéjakeun anu disebut nini tapi dina isuk-isuk teu bangun solat siga nu teu nganuhunkeun ka nini. Sarta nepi ka poé ieu kuring rub ngalawan maksud paribasa. Naha ieu mangrupikeun persépsi tugas sacara gembleng sareng kumargi teu aya tugas anu lengkep, teu aya titik dina éta. Atawa sugan taktik dina jahiliah pikeun earn kabersihan jeung simplify division tina tugas. Atanapi anu terang kumaha nyusuan bakal kirang kotor. Atanapi langkung nikmat manusa ngabersihkeun reregedna tibatan rereged baturna. Atanapi baking mangrupikeun karajinan anu saé sareng gampang sareng sanés ngeunaan padamelan budak sanés. Jeung tungtung eta ceuk miraculously ti anjeun teu pamenta naon geus diwariskeun nitenan anjeun teu boga usaha dina disumputkeun (meuli). ]

      1. Koméntar ngeunaan 'Teori Ibu Anjeun (LTG)

        Di SD XNUMX di Tammuz P.B.

        TG - Hello,

        Sigana jaksa agung yén jalma anu nyieun kueh, nu mangrupa salah sahiji tugas indung urang (saprak baking téh salah sahiji tujuh karajinan nu awéwé ngalakukeun pikeun salakina) - nyangka yén dina ngalakukeun kitu anjeunna mantuan indungna sarta disimpen. repot nya. Jeung ieu indung anjeun rightly ngawaler, yén repot meresihan piring jeung dapur ngaleuwihan repot nyieun jajan, ku kituna manéhna teu luang Nyiapkeun jajan repot ti indungna.

        Sabalikna, repot indung pikeun meresihan up sanggeus lalaki nu baking jauh leuwih gede, sabab awewe ngalakukeun baking jeung masak dina ragam tartib, tanpa sagala marmer jeung dapur jadi ‘revolusi Sodom jeung Gomora’ jeung rusuh. Karya nyiapkeun kueh ogé masihan awéwé 'kabungahan kreatif' nu mawa kapuasan mental hébat. Nu teu pabalatak ku kokotor jeung 'keukeul'.

        Sarta meureun éta naha ngumbah imah jeung piring teu kaasup kana 'tujuh karajinan nu awéwé ngalakukeun pikeun salakina', sabalikna, sages ngomong yén 'awéwé teu jadi dishwasher a, sabab ceuk:' Jalma kaluar jeung ngumbah '🙂

        Ku sabab éta hadé pikeun lalaki pikeun nanggung beban ngumbah sareng nguji apu atanapi ngadamel dirina ngukus tea. Sareng upami anjeunna masih gaduh kahayang pikeun ngagoreng sareng masak - anjeunna bakal diajar ngalakukeunana dina cara anu beresih sareng teratur.

        Kalayan berkah 'Rojongan sareng Dapur pikeun Anu Soleh', K. Kalman Hanna Zeldovsky

  15. Upami kuring mutuskeun maca tulisan ku Rabi Michi Yarom India kalayan kaseriusan anu saé, sareng memang pantesna.
    Tétéla yén sagala panganiayaan, fitnah, pelecehan sarta ahirna nu megatkeun ti eta dina praktekna sarta ngabalukarkeun ka ambrukna (2 partéy nya éta bagian tina komunitas agama jeung 61 dikurangan 2 = 59 geus jelas rengse) eta. mangrupa kanyataan religius jeung bagian tina komunitas agama.

    Nyaéta: agama ngagulingkeun perdana menteri agama ngan kusabab anjeunna agama (sareng kanyataanna ngalambangkeun kamungkinan janten religius tanpa tunduk kana mékanisme institusional anu ditarima)

    Ayeuna patarosan:
    I K. ngaku saban waktu yén manéhna (agama) dikaniaya alatan agamana.
    Naha komisaris ogé, dugi ka aranjeunna difitnah (deui, agama) utamina kusabab agamana? (Saluareun naon anu dipiharep tina babysitting)
    Sareng Jaksa Agung difitnah dugi ka aranjeunna (agama) aya dina panangan utamina kusabab agama? (Jsb. saluareun naon anu dipiharep tina bubbly umum)
    Kitu ogé kapala Kantor Kejaksaan Negeri, Shai Nitzan, ogé hakim agama di Mahkamah Agung, sareng sigana ogé kepala staf agama nalika anjeunna aya di kantor, sareng jabatan eksekutif di nagara éta.
    Upami anjeun religius sareng ngalakukeun padamelan anu leres naha anjeun bakal dianiaya ku lembaga agama?

  16. Seudat D. David Malka Moshiach

    Kapungkur mah kahartos yén Jaksa Weinroth dipénta ku réréncangan waktos éta, Hakim Agung Prof Barak, kanggo ngalamar ka Mahkamah Agung sareng nampik.
    Sarta meureun alesan éta anjeunna bakal sangsara lolobana dina stabbing na ti fatwa,
    Sareng langkung milih hirup normal tibatan sangsara.

    Kanyataanna, Bennett ngalaman utamana ti stigma na, sagampil Almarhum Weinroth ekspektasi.

    1. Almarhum Adv. Dr. Weinroth henteu sieun ka stabilna tapi ku nurani sareng tanggung jawab anu anjeunna bakal masihan nalika dintenna sumping sateuacan Gusti. Anjeunna nyarios ieu dina kecap anu eksplisit pisan.

      Kuring ngagaduhan hak istimewa pikeun terang sababaraha baraya Weinroth (kalebet almarhum Yakub) salaku jalma anu jujur ​​​​sareng soleh (salah sahiji anu ngawakilan indung kuring Shachat kalayan gaji simbolis ngalawan nagara anu ngarampog anjeunna tina mancén anu sangsara ku cara anu ambek sareng éra). . Ngabandingkeun hormat maranéhanana jeung hormat tina anggota "katuhu" teu aranjeunna ketidakadilan hébat.

  17. Beda antara Zionisme agama jeung ultra-Orthodoxism

    Halo wartawan, pikir sakedap, naon bedana ultra-Ortodoks sareng ultra-Ortodoks? Pikeun anu pangsaéna tina kaputusan kuring, anjeun moal mendakan bédana sapertos dina mikroskop éléktron (iwal warna kubah sareng hiji berkah sapertos kitu). Pasualan éta béda anu kacida gedéna dina soal sikep ka pasir. Anjeun boro bakal mendakan budak ultra-Ortodoks anu ngalakukeun matrikulasi, kontras bahkan di antara 'ultra-Ortodoks' - anjeun tiasa ngandelkeun hiji lembaga anu henteu ngadeukeutan matrikulasi dina hiji tingkat atanapi anu sanés. Hasilna, diantara ultra-Ortodoks aya massa siswa rélatif heubeul, kumaha oge, sanajan dina yeshivas kayaning 'Merkaz' atawa 'Har Hamor' anjeun bakal manggihan ngan sababaraha siswa heubeul. Malah jalma anu tetep jadi murid Alkitab pikeun sababaraha taun nepi ka manéhna indit kaluar pikeun digawé di dunya lamun dina profési Taurat jeung jalma anu teu cocog kaluar pikeun digawé. Bédana, tangtosna, asalna tina ajén zionis - anu nganggap prakték keusik pikeun tujuan ngawangun nagara salaku mitzvah. Kitu ogé harti Zionis nu nilik eta salaku salah diuk dina nangkeup jeung kalibet dina Taurat, bari ningali hal turun ti sawarga, jeung mere nilai kana kahayang pikeun meta jeung pangaruh dunya. Sigana mah ieu DAS. Legitimasi mangrupikeun hasil sareng harga anu dibayar ku Zionisme agama pikeun campur tanganna dina ngawangun bumi sareng kahirupan sekuler. Jalma anu ninggalkeun dunya Taurat di hiji sisi ngarasa leuwih hese pikeun niténan jeung tepat dina ngajaga mitzvos, di sisi séjén maranéhanana ngarasa yén kagiatan maranéhanana di dunya sekuler ogé ngabogaan dimensi mitzvah nu ngawengku jeung justifies harga agama. . Ultra-Ortodoks, tangtosna, henteu satuju atanapi nampi kamungkinan ieu. Teu heran Ortodoks modéren tiasa mekar di Amérika Serikat, sabab tanpa éta jalma anu religius teu tiasa menerkeun padamelan di tempat munggaran (sanés pikeun hirup) di pasir. Di Israél, di sisi anu sanés, Zionisme sareng Zionisme agama mangrupikeun anu masihan leresan ieu, sareng ku kituna henteu kedah dugi ka distrik Ortodoks modéren (anu kedah diaku yén éta sahenteuna dianggap langkung tebih ti Yahudi asli. )

    1. Ieu ciri umum jeung teu bener unambiguous. Beuki seueur ultra-Ortodoks anu ngalakukeun matrikulasi sareng kirang seueur ultra-Ortodoks anu ngalakukeunana. Ieu saleresna sanés bédana dasar. Akunting pasir mangrupikeun kecap konci anu kosong, ogé seueur kecap konci sanés anu tiasa dibédakeun. Patarosan naon anu lumangsung dina prakna penting jeung euweuh bédana. Aya grup ultra-Ortodoks anu jumlah muridna leutik, ku kituna dosis henteu béda anu signifikan.

          1. Hahahahahahahahaha. "Naha pembunuhan urang Yahudi ngan kusabab aranjeunna urang Yahudi ngabédakeun antara Jérman Nazi sareng Paléstina (anu hoyong urang Yahudi sabab parantos netep di nagara anu diklaim milikna)? Pasti henteu. Sawaréh aya dina duanana populasi (aya ogé Jérman Nazi anu maéhan urang Yahudi ngan kusabab aranjeunna nampi pesenan, sanés kusabab aranjeunna urang Yahudi) ”. Ieu ngeunaan sarua jeung omong kosong nu nulis di dieu.

      1. Pernyataan yén bédana antara matriculation (jeung data ékstraksi keur pagawean) antara ultra-Ortodoks jeung ultra-Ortodoks zionis agama teu hal unequivocal kejutan kuring. Data ngeunaan ultra-Ortodoks cukup jelas, sareng muncul dina perdebatan Internét naon waé ngeunaan ékonomi sareng ultra-Ortodoks. Kuring geus teu katempo klaim sarupa timbul nuju Mechinat Ali atawa malah Gunung Moor.
        Usaha pikeun nyebatkeun yén saprak wates antara masarakat kabur maka teu aya bédana anu sami bakal ngabantah yén kusabab wates antara Ortodoks sareng masarakat tradisional kabur maka henteu aya béda anu signifikan antara aranjeunna (sareng sadayana kolom di dieu nyaéta diwangun persis dina perdebatan ngeunaan narima halakhah salaku hiji-hijina sumber nilai).

        Sarta saprak éta dina pamadegan mah patali, abdi bakal ngurangan eta bit jeung ngabenerkeun yén Rabi Yitzchak Yosef teu nyebutkeun pujian dina Poé Kamerdikaan malah ayeuna.

        1. Di jantung Gunung Moor teu adat ngajar basa Inggris ka barudak jeung hasilna sasuai; Tingkat matrikulasi rendah sareng pelestarian murangkalih dina modél ultra-Ortodoks pikeun generasi salajengna. Hiji-hijina jalur ngewa aya di tentara, tapi ieu ogé leres pikeun ultra-Ortodoks biasa.

  18. Kumaha upami Beit Midrash dina Zionisme agama anu sanés turunan murid-murid Harzia (tengah sareng Gunung Mor), sapertos Yeshiva of the Gush sareng Yeshiva of Ma'ale Adumim?

    Sigana aranjeunna nyayogikeun naon anu anjeun pikahoyong, sareng saatosna, dua yeshivot ieu ngaluarkeun murid-murid sages sareng yeshivot Bat (anjeun mangrupikeun R.M. dina salah sahijina ... di Yeruham, anu mangrupikeun jinis Bat Yeshiva tina blok)

    Sigana mah aya alternatif rabbinical-yeshiva nu Anjeun keur pilari jeung nu ngaku dina artikel nu teu aya.

  19. Anjeun ngan saukur ngartikeun dasar-dasar masarakat agama nasional sacara béda-béda sareng dina sagala hal, sadaya rabi anu anjeun sebutkeun nyaéta ultra-Ortodoks dumasar kana metode anjeun.
    Jawaban ti sisi séjén bakal basajan: Zionisme agama teu dihartikeun dina hubungan modernitas (kudu) tapi dina hubungan jeung Zionisme. Numutkeun kritéria ieu, anu sigana kuring langkung ditarima, para rabi anu disebut di luhur mangrupikeun agama nasional anu luhur.
    Jeung kecap ngeunaan nickname derogatory tercinta kiwari "Haredal" - anjeun bisa balik ka katuhu jeung ka kenca kalawan excuses, tapi nickname ieu asalna invented by jalma anu ceuk gently ulah nyandak enteng sakumaha serius sakumaha katingal sarta nempo di hareup eunteung. ti anu kuring ngiring ngiring ka halakhah. Penampilan ieu henteu pikaresepeun pisan sabab anjeunna nempatkeun aranjeunna dina posisi anu saolah-olah salah. Naon anu kedah dilakukeun? Nyipta landihan anu ngahinakeun. Ieu teu yén Abdi Hafifnik (sarta kuring tangtu teu ngalepatkeun anjeun pikeun éta, tapi dina harti kauntungan biasana aya), anjeunna mustard a! Ayeuna kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun balik deui ka gentile kalawan kubah jeung nurani jelas.

    1. Kuring henteu terang anjeun mikir yén anjeun parantos maca kecap kuring atanapi anjeun parantos maca sareng henteu ngartos. Henteu terang mana interpretasi anu kirang sanjung.
      Kuring teu ngahartikeun publik nasional-agama béda. Kuring ngartikeun anjeunna sapertos anjeun. Kuring ngan ngajawab yén éta téh bagian tina ultra-Ortodoks (sabab sual Zionism euweuh hartina, meureun kiwari), sarta DAS kedah sabudeureun modernitas teu sabudeureun Zionism. Hartina, Ortodoks modern ngalawan ultra-Orthodoxism. Sabudeureun garis ieu, Idim kuring disebutkeun sadayana milik ultra-Ortodoks.
      Ku alatan éta, nickname mustard, euweuh urusan naon asal na, akurat tur tepat. Aranjeunna ultra-Ortodoks (nyaéta anti-modern) sareng nasional. Sadaya ieu ditulis tur dipedar dina kolom sorangan tangtu. Kanyataan yén anjeun salah méré tag sareng ngageneralisasi sanés mangrupikeun argumen anu ngadukung pikeun naon waé.

      1. Nya, kadua kalina: aranjeunna henteu satuju sareng anggapan anjeun yén garis pamisah anu penting nyaéta sakitar modernitas, komo deui teu satuju sareng pernyataan yén sual Zionisme henteu relevan.
        Aya kontrovérsi ngeunaan sikep ka nagara sareng lembagana, naha urang aya dina panebusan, sareng sajabana anu ngangkat patarosan dasar sapertos jasa militér sareng seueur deui.
        Hak anjeun pikeun shred béda jeung di division Anjeun rabi di luhur memang ultra-Ortodoks, tapi sigana kuring nu mayoritas masarakat teu ngartikeun aranjeunna salaku persis sabab teu satuju sareng anjeun dina harti awal DAS.

        Sedengkeun pikeun Haredi - kahiji kalina kuring nempo nickname ieu sabudeureun jalma anu teu satuju ngadangu awéwé nyanyi live, hal anu malah rabi liberal hébat forbade.

  20. Analisis di luhur bakal 100 persen akurat, upami Levant disebut Shivi Reichner atanapi Shmuel Shetach. Naon anu kudu dilakukeun Resume perdana menteri anu pensiunan nunjukkeun yén anjeunna langkung ti hiji hitchhiker anu paduli kana prosa sorangan tibatan ideolog pikeun nerapkeun doktrin anu teratur pikeun karaharjaan pamilih. Anjeunna henteu kantos ngagaduhan mishnah anu teratur, tapi ego - enya.

    Bennett téh sarupa jeung batur anu gawéna nurutkeun buku motivasi Amérika. Langit mangrupikeun watesna, anjeun tiasa ngadaptarkeun patroli Staf Umum, nikah ka kageulisan sekuler, janten jutawan téknologi tinggi teras mikirkeun léngkah salajengna. Naek Everest? Pikeun nyandak poto box office? Janten perdana menteri? Bennett milih pilihan katilu sarta bari maén kalawan konsép pihak Israél (pikeun sakabéh alus, ngalawan sagala jahat, didieu naon alus tur naon pikaresepeun, Shabbat Ahim duanana). Anjeunna teras ngalakukeun sababaraha pamikiran sareng ngadamel pasar saham langsung dina kerangka NRP.

    Sadaya ieu sanés pikeun mere ilham sababaraha sumanget ideologis anyar dina interpretasi Zionisme agama, tapi pikeun ngamajukeun dirina, sareng sadaya biaya. Ieu mangrupikeun alesan pikeun nempatkeun Eli Ohana, aliansi Ikhwan sareng Lapid sareng zigzags sateuacan, nalika sareng saatos pamilihan terakhir. Ieu jelas yén aya rohangan pikeun sababaraha pihak utopia dina sumanget Gunung Etzion yeshiva jeung ka kénca, tapi Bennett boga lolobana angin jeung ringing.

    1. Aneh yén ieu téh naon datang nepi ka ngeunaan Bennett. Upami parantos Pike Amérika dumasar kana resume Bibi. Anjeunna malah nikah ka gentile sarta engké jalma gering mental. Sarta ogé betrayed sakabéh pamajikanana, Jigana. Jeung naon manéhna nyieun duit na? Ti Pike sareng seueur deui Pike sareng rabi disumputkeun anu sanés dina wahyu.
      Kantun nempatkeun, Bennett geus digawé teuas sapanjang hirupna sarta geus dipigawé sagalana anjeunna terang kumaha ngalakukeun excellently. Sareng anu paling saé anu kaluar tina anjeunna nyaéta anjeunna tiasa ngagentoskeun juggling hitchhiker kaluar tina panon Bibi sakedik. Anu mimiti boga kawani jeung resourcefulness. Nachshon.
      Taya alesan pikeun nganggap flaws motivasi, sarta teu relevan.

      1. Kahiji, "Tapi Bibi" sanes jawaban kana eksploitasi Bennett. Bibi gaduh seueur kakurangan, kuring bakal bagja ningali anjeunna pensiunan tina kahirupan politik, upami ngan ukur umurna anu kawilang ekstrim. Kadua, laku lampah hiji jalma (satiap jalma) sabagean gede mangrupa hasil tina asal-usulna, atikanana, komo penampilan lahiriahna.

        Bibi, anu dina loba média dilahirkeun ku séndok téh emas, atawa sahenteuna, duit dina sungut, teu kudu ngabuktikeun nanaon ka saha. karirna, kaasup up na Downs na betrayals awéwé jeung pamilih, Sigana geulis alam. Di sisi séjén, Bennett bajoang pikeun ngabuktikeun ka dirina jeung jalma di sabudeureun anjeunna yén hiji Khurchik rélatif pondok bisa enlist di patroli, yén hiji putra alien anu milik komunitas Reformasi, bisa jadi Darling sahiji padumuk jeung sesepuh. nu NRP, jeung saterusna.

        Nalika pamimpin disetir ku Sindrom Napoleon, éta bahaya sorangan.

        1. Naon sikep condescending jeung menyimpang ka jalma anu dimimitian ti scratch jeung ngawangun sorangan kalawan leungeun maranéhna sorangan.
          Bibi diidinan sabab anjeunna diluhurkeun ti umat. Satengah G-d. Tapi salah sahiji jalma? Naha saha éta anu wani sukses dina biaya urang? Anjeun moal tiasa.
          Henteu kedah disebatkeun dina waktos sanés, masalahna nyaéta anjeun sanés ngan ukur ngadamel argumen anu ajaib ieu ayeuna.

  21. Unggal-unggal anjeun narjamahkeun doktrin iman anjeun kana politik, éta ngan saukur bakal negate, kalayan béda anu wajib, 'pendapat Torah' ultra-Ortodoks. Jalma anu pinter, kalayan subteks anu teratur sareng penting (sanaos anjeun langkung inovatif sareng asli) anu memperkosa ajaran-ajaranna ngeunaan gerakan politik khusus kusabab kurang akrab sareng sering ogé kurangna pamahaman. Kuring nungtut ieu dina pujian, sabab duanana aranjeunna sarta anjeun kalibet dina urusan jauh leuwih penting batan twists na robah warna ka warna tina pulitik jeung sagala disgust nu lumangsung di dinya, tapi mun tungtungna nganyatakeun hiji pamadegan tanpa kenalan teu serius.

    Nu malang Naftali Bennett, contona, nalika manehna nyieun deal stinky kalawan Yair Lapid bari sumpah tibalik ka handap dina sagala hal anu dipikacinta ku anjeunna dina unggal mikropon seger, teu persis ngamotivasi ku sakabéh déskripsi mulya dieu, tapi leuwih ku megalomania sinis uninhibited. , nu imah bapana alus pikeun sakabéh tafsir séjén.

    Hampura, bener hampura sabab kuring leutik di hareup goth anjeun, mun anjeun nulis ngeunaan pulitik biasana ngan ngerakeun ka jalma anu dina bisnis. Pasti dihapus, tapi éta penting pikeun kuring ngabongkar atoh.

    1. Éta hartosna anjeun "dina bisnis", tiasa ngajelaskeun naon anu dimaksud?
      Naha ayana anjeun dina hal-hal hartosna anjeun ngajelajah situs berita anu ditampi sareng ngelek propaganda ti sisi anjeun salaku formatna atanapi anjeun kakeunaan inpormasi rahasia sareng khusus anu ngan ukur dipikanyaho ku sababaraha anjeun?

    2. Ieu rada aneh keur kuring yén batur maca kecap kuring sieun kuring bakal ngahapus pos ieu. Naha kuring kedah ngahapus? Sareng yén kuring henteu ngijinkeun kritik ngeunaan kecap kuring? Kuring protés ieu fitnah liar jeung baseless.
      Kanyataanna, kuring henteu nyerat dimana waé yén ieu mangrupikeun motivasi Bennett (sanaos kuring nyangka kitu, sanaos 'deal' poék anu anjeun terangkeun di dieu. Kuring nyarios yén anjeunna suksés sabab anjeunna ngalegaan sentimen éta sareng seueur pamilihna ngarep-ngarep anjeunna ngalaksanakeun arah éta. Niat Adam Bennett teu bener-bener dipikaresep ku kuring, sareng kuring teu acan diurus. Sakumaha anu dinyatakeun, kuring nganggo prosés politik salaku demonstrasi prosés ideologis sareng sosial.
      Upami ieu jenis éra anu anjeun karasa nalika maca kecap kuring dina politik, maka kuring tenang pisan. Kuring nyangka di tempat anu sanés ogé anjeun henteu ngartos naon anu anjeun baca. Panginten jalma anu terang teuing dina politik gaduh pamahaman anu samar sareng anjeunna kirang pamahaman bacaan. Ieu bagian tina mess Anjeun disebutkeun aya.
      Kalayan khutbah pujian sapertos kitu, teu kedah khutbah anu ngahinakeun.

  22. Michi Ku teu sangka aya ortodoks modern anu dina deklarasi bakal ngaku yén sababaraha nilai maranéhna asalna tina set hukum sejen nu lain Taurat. Ieu dumasar kana sabra manusa wungkul. * pikiran * urang *. Ka * intuisi * urang.

    Malah jalma anu nyebutkeun yén sababaraha nilai modern teu contradict Taurat. Aranjeunna menerkeun yén maranéhna boga dasar. Aya féminis, atawa lamun geus ngahampura, sanajan moralitas alam kudu dibawa kana rekening.

    Henteu yén kuring sacara pribadi nganggap éta mangrupikeun karya asing atanapi ngalawan kersa Allah pikeun nyepeng nilai-nilai manusa anu langkung ageung. Deui-deui dina kaayaan dimana aranjeunna henteu bertentangan sareng Taurat. Sareng saha di antara urang anu henteu ngalakukeun éta? Émosi alami heula sareng paling penting. rasa kawajiban.Malah rata-rata féminis reuwas ku perkosa, upamana.Boh alatan incest boh kusabab karep manusa.

    Tapi patarosanna nyaeta beurat nu diperlukeun pas hiji jalma geus lila nyoba 100 persen modern jeung 100 persen Taurat lumaku pikeun ngaran. Jeung kuring nyaho éta lain arah Anjeun. Éta jalma ngayakinkeun dirina yén teu aya kontradiksi atawa konflik. Dissonance. Sacara umum. Nyatana posisina

    Tapi poin utama kuring nyaéta yén kuring henteu nyangka yén ortodoksi modern sapertos kitu aya bahkan di luar negeri dina jumlah anu ageung. Sareng upami éta henteu diserat di jerona, aranjeunna moal bakal ngayakeun éta. "Rabbi tina Pencerahan." Sareng henteu neural yén urang ditinggalkeun ku turunan spiritual atanapi biologis

    1. Pasti boga jeung boga. Patarosan sabaraha aya patarosan sejen. Leuwih ti éta, malah jalma anu teu ngaku éta ngan kusabab maranéhna teu sadar pilihan nyekel dua sistem nilai dina waktos anu sareng, tapi bener ieu kaayaan nyata maranéhanana. Kusabab da'wah sengit loba jalma anu dina pamanggih kuring nyekel posisi ieu unaware eta malah dina diri. Jigana aya loba di antarana.
      Ku jalan kitu, nyekel dua sét nilai teu sarua jeung babagi iwal salah sahijina teu patali jeung Gd. Tapi upami aranjeunna duanana aya hubunganana sareng anjeunna henteu aya masalah. Kuring geus dipedar ieu sababaraha kali, sarta ogé dina kolom ieu sorangan. Nalika kuring nyarios nyepeng nilai di luar Taurat sanés hartosna sistem nilai di luar Gd. Ieu dua hal lengkep beda.

  23. Leuwih bener pikeun ngabedakeun antara konservatisme agama jeung religiusitas praktis
    Aya seueur anu henteu resep konservatisme sareng di sisi sanésna ngajauhan modernitas nalika jauh teuing

    Dina realitas kahirupan di dieu di Israel, teu aya tempat pikeun pihak (nekenkeun salaku partey sanes pikeun kahirupan pribadi) modernitas salaku hiji ideologi, sabab deui lamun ideologis tangtu bakal balik ka tempat ekstrim jeung modernitas. sarta ngabogaan mishnah tertib disebut 'agama'.

    Paling-paling, aya rohangan pikeun perwakilan anu kirang ideologis sareng langkung taktis sareng praktis dina nyanghareupan sekularisme dina hal Hayu atuh ngawangun sareng janten bijaksana.
    Dina méja aya seueur sareng seueur patarosan anu teu tiasa direngsekeun yén modernitas teu aya anu ngajawab atanapi yén éta ngajawab réspon konyol sareng masihan halal dina nami agama pikeun sagala jinis fenomena dina masalah akar pondok tina konservatisme sareng modernitas ideologis asalna ti tempat anu sami.

    Di sisi anu sanés, kaagamaan praktis terang kumaha ngabédakeun naon anu dipikahoyong sareng anu kapendak
    Malahan mah peran para kapala masarakat di unggal generasi pikeun ngalaksanakeun prak-prakan jeung idéologina, para rabi méré pedoman wungkul yén dina generasi ayeuna geus campur aduk saeutik.

    Nyobaan méré conto bédana antara kaagamaan praktis jeung kaagamaan modern
    Anggap sakabéh méja kabinet mangrupa usulan pikeun instill 'nilai kulawarga' nurutkeun hiji worldview sekuler progresif
    Jadi ahli agama modern bakal nyoba masihan halal demi narima béda jeung aneh jeung sesa omong kosong.
    Agama konservatif bakal ngalawan perang pait ngalawan éta
    Sareng agama praktis bakal malire masalah anu dituduhkeun sareng ideologis sareng bakal nyobian ngaminimalkeun karusakan dina hal ruang lingkup rencana sareng detil na.
    (Ultra-Ortodoks dina rasa boh konservatif sareng praktis agama sapertos dina hukum rekrutmen aranjeunna nentang dina kaayaan tangkal seger sareng di sisi sanésna ngirim wawakilna ka panitia pikeun ngaminimalkeun karusakan)

    1. Conto anu anjeun bikeun nunjukkeun yén bédana anjeun kosong tina eusi, atanapi yén anjeun nyerang jalma jarami. Ortodoks modern henteu otomatis ngadopsi sagala nilai modern. Anjeunna ngan ngamungkinkeun dirina pikeun ngalakukeunana, upami nilaina sigana leres sareng pantes pikeun anjeunna. Anjeunna anu ngan embraces sagalana sabudeureun anjeunna ngan sluggish.
      Katerangan ngeunaan ultra-Ortodoks anjeun ogé kedah dibahas, sareng teu aya tempat pikeun éta di dieu. Leres yén aranjeunna pragmatis, tapi ieu sanés persépsi anu béda tapi cara ngalaksanakeun. Kuring keur ngawangkong di dieu ngeunaan persepsi teu ngeunaan taktik.

  24. Ayeuna,

    Mudah-mudahan teu telat kanggo ngabales (aya karesep kulawarga anu nyepeng kuring).

    Mimiti kuring kedah nunjukkeun kana kolom anu kuring kantos nyerat ngeunaan ide anjeun ieu,

    https://www.kipa.co.il/%D7%97%D7%93%D7%A9%D7%95%D7%AA/%D7%93%D7%A2%D7%95%D7%AA/%D7%94%D7%93%D7%A8%D7%9A-%D7%9C%D7%94%D7%99%D7%A4%D7%98%D7%A8-%D7%9E%D7%94%D7%A8-%D7%94%D7%9E%D7%95%D7%A8/

    Janten, dalapan taun ka pengker, ieu pertama kalina kuring kakeunaan argumen ieu sareng kuring ngambek. Tapi ayeuna kuring saleresna nganggap anjeun leres pisan sareng garis sesarna persis anu anjeun jelaskeun. Dina tingkat praktis, masalah ieu langkung relevan sareng dampak dina kahirupan.

    Tapi dina tingkat Gothic-ideologis Jigana akar masih dina division klasik.

    Dina konsepsi ultra-Ortodoks, teu aya anu penting anu robih ti saprak uih deui ka Israél. Sarua cara hirup pangbuangan.

    Dina panempoan Rabi Kook, balik deui ka Israél nyaéta mulang ka jaman Alkitab, éta mangrupikeun cita-cita pikeun nyambungkeun halakhah sareng aggadah sahingga ngarobih sakumna dunya halakhah ti tungtung ka tungtung (Rabi Shagar ngaku yén ieu Rabi Kook anu paling radikal. inovasi). Éta mangrupikeun cita-cita pikeun ningali dina sadaya prosés sajarah-filosofis-budaya, bagian tina prosés sajarah anu lengkep sareng komprehensif pikeun ngawangun urang Israil, sakumaha anu dijelaskeun ku Rabi Kook dina kursus ideu.

    Leres yén implikasi praktis Rabi Kook nyaéta pangakuan kana dunya sekuler sahingga jalma-jalma Mizrahi ngagantung kana éta sahingga dipangaruhan ku sekuler, ku kituna Rabi Tao ngadamel U-turn sareng nyobian ngawangun deui sadayana. Tapi Rabi Tao masih sapinuhna satia kana konsepsi prinsip Rabi Kook.

    Numutkeun pandangan ieu urang gaduh peran sajarah dina ngawangun karajaan imam. Ulah difokuskeun D. Amot of Halacha. Ieu ngandung harti yén T.H. keur diwangun pikeun ngamajukeun bangsa agama jeung lamun éta kajadian bakal bisa balik deui ka Bait Allah, nubuat, ngarang halakhah jeung legenda, jeung saterusna. Ieu visi Rabi Kook.

    Intina inovasi Rabi Kook perenahna di dunya Kabbalah, nu Rabi Kook renewed ieu disarupakeun jeung tulisan Arya numutkeun nu hartina urutan katurunan aya dina panempoan ciptaan manusa bagian tina prosés ketuhanan sahingga Rabi Kook diurus. kalawan filsafat jeung atikan ti gagasan Kabbalistic. Dina ieu, Rabi Kook béda ti Ga'a jeung Ramchal, nu dunya ultra-Ortodoks nuturkeun dina footsteps maranéhanana, anu nempo pasemon dina kapamimpinan Allah di dunya jeung teu dina kreasi manusa.

    Leres yén anjeunna ayeuna ultra-Ortodoks, bahkan langkung katutup tibatan ultra-Ortodoks, tapi ieu mangrupikeun kaayaan samentawis. Tren sakabéhna, mustard, éta sareng tetep janten trend Rabbi Kook.

    Jalma anu ngagantung dina pandangan agama nasional pikeun nyadiakeun halal pikeun nilai-nilai Kulon mangka anjeun leres pisan, nu mustards teu béda ti ultra-Ortodoks sahingga perlu publik agama nasional pikeun ngahiji jeung tumuwuh kapamimpinan percaya diri dina diri jeung anak. jalan, tapi anu understands yén sakabéh tujuan ngadegkeun kaayaan argumen urang jeung ultra-Ortodoks ngantosan eta datang ti sawarga, sarta halal pikeun dunya pasir mangrupa hal praktis tapi teu jantung debat, jadi anjeunna pisan gumbira sareng kaayaan ayeuna sareng ngan ngantosan urang dugi ka tahap ieu umat agama bakal internalize yén nagara diwangun Hiji dina jalanna.

    1. Téori Rabi Kook memang béda, jeung kapentingan maranéhanana nyaéta Zionisme, sarta ieu ogé bisa boga implikasi pikeun persepsi agama (modernitas tangtu). Ieu henteu aya hubunganana ayeuna, janten éta mangrupikeun industri ultra-Ortodoks. Éta meureun leres ngantosan Al Masih pikeun ngawujudkeun model béda, jadi meureun aya béda dina utopia hareup dua grup. Dina urusan praktis urang teu aya bédana antara aranjeunna. Kuring nyangka anjeun ogé bakal mendakan ultra-Ortodoks anu bakal nyaritakeun yén kahariwangna praktis sareng utopiana ogé kalebet élmu sareng nilai anu sanés. Salami teu boga touch praktis ka urang aranjeunna tiasa pisan kabuka sarta liberal, tapi teu acan mumpuni Dera. Ieu mangrupikeun téks modéren ultra-Ortodoks.
      Saluareun éta, bedah anjeun sami sareng kuring sareng kuring satuju pisan (kalawan kacindekan anu béda).

      1. Mémang, kuring ngan ukur yakin yén ieu mangrupikeun halakhah pikeun Al Masih. Bait Allah mangrupikeun bagian integral tina visi universalitas anu diomongkeun ku Rabi Zacks sareng Rabi Shreki nyarioskeun, sareng parobihan dina bentuk pangajaran ogé mangrupikeun bagian integral. Masa depan, Mésias, parantos caket pisan

  25. Tulisan Michi mangrupikeun conto klasik tina ketidakjujuran intelektual.
    Michi nyarioskeun kanyataan yén utamina ultra-Ortodoks sareng mustard ngalawan Bennett.

    Michi diondang maca ngeunaan demonstrasi anu ageung "pikeun kasalametan pamaréntahan" dina dinten-dinten sateuacan kaputusan akhir Bennett.
    Kanggo inpo nu maca – jumlahna aya kira-kira 2,000 urang (sababaraha ratus) datang kana démo di pamaréntah.

    Dimana sadayana non-ultra-Ortodoks atanapi mustard agama?
    Kunaon aranjeunna henteu angkat ka jalan dina puluhan / ratusan rébu?

    Nyiptakeun panulis tulisan pikeun mariksa dirina sateuacan nyebarkeun omong kosong sapertos kitu.

    1. Rabi Shlita kami leres. Anjeunna anu defies Jurusalamet urang di Bennett Yeracha - nyaeta mustard sahenteuna dina haténa, sanajan penampilan na mah béda. Tanda pikeun nyarios ngeunaan Nir Orbach sareng Idit Silman, anu parantos keuna kana kahariwang di pasantren.

      Jeung sabalikna, jalma kalawan skullcaps badag, tassels on luar jeung janggot panjang, anu ngarojong Bennett teu kainfeksi mustard, examining 'generasi Al Masih, Dayahu Bish Malbar jeung Tev Malgao' 🙂

      Salam, Gilad Chaya Gavriyahu-Grushinsky

      1. Antara 'cherishing rabi' jeung confirming euweuh

        Di SD XNUMX di Tammuz P.B.

        Malah jalma anu teu grind cod sakumaha parna, komo jalma anu ngahartikeun dirina salaku 'sekuler' - aya kaayaan anu boga afinitas positif pikeun Taurat jeung sages na, cherishes Rabbanan jeung Rachim Rabbanan.

        Anjeunna mangrupikeun jalma religius anu pensiunan ti bumi Yahudi kusabab 'ngadalikeun para rabi', sareng mangrupikeun pasangan 'sekuler' anu, sanaos anjeunna kapaksa pensiunan ku pasangan seniorna, muji naséhat wijaksana para rabi sareng saha manehna resep konsultasi.

        Sigana yén pangsiun Bennett - mulih deui 'katuhu' ka publik nu tos affectionately ka katuhu, kana tradisi jeung ka rabi. Matan Kahana sareng sabangsana - bakal mendakan diri salaku Elazar Stern Nakinli Turpez, anggota "Amanat Taurat sareng Buruh" anu perangna "ekstremisme agama" sateuacanna sayap katuhu - bakal mendakan tempatna di "Yesh Atid" sareng anu sanés. , Bari pencinta Taurat bakal manggihan diri deui dina "katuhu" Pikeun leuwih sambungan kalawan umum Taurat.

        Hormat, Galgag

  26. Sumuhun, éta salaku taliti sakumaha cod

    Shatzal, Matan Kahana mikanyaah Taurat teu kurang ti para pencinta Taurat anu anjeun nyarioskeun. Anjeunna teu ngalawan extremism agama. Anjeunna ngalawan korupsi agama, sareng moal ngalakukeun nanaon ngalawan halakhah. Anjeunna jalma religius, jujur, taliti sapertos seueur batur, sareng niatna pikeun surga.
    Kuring ogé geus maca hal nu geus ditulis kaliwat ngalawan reformasi halal. Punten dicatet yén anu ngadamel kaputusan dina rabi ayeuna ngeunaan urusan halal sanés rabi, tapi pejabat. Sanajan ieu, kaputusan maranéhanana final ngeunaan hal anu kacida penting dina kosherness sarta prosedur na. Kaputusan anu teu merta halakhic jeung masalah-of-kanyataan, sarta ngabalukarkeun rada saeutik karuksakan. Boh pikeun halal sareng saku pribadi anjeun.
    Sanaos aya sababaraha kagagalan dina réformasi anu henteu acan direngsekeun, éta asalna tina tempat anu saé anu hoyong ngarengsekeun masalah anu susah anu aya ayeuna.
    Di seueur tempat di dunya teu aya 'Kapala Rabbinate', tapi urang Yahudi anu hoyong tuang halal, tuang kalayan halal anu saé. Teu aya lembaga rabi anu jaminan pamungkas pikeun kualitas kadaharan halal.

    1. Mangkana tempatna di Yesh Atid

      Pasti Matan Kahana mikanyaah Taurat, sabab éta naha anjeunna ganggu "nyalametkeun" ti para rabi, sarta ku kituna anjeunna bakal meunang hiji tempat kahormatan di Gaza dina hiji-hijina pihak anu anjeunna lulugu anu nulis buku meditasi dina passages Taurat, nu. nyaéta Yesh Atid.

      Nanging, kuring nyarioskeun 'Mukir Rabbanan', ngeunaan jalma-jalma anu resep ngadangukeun para rabi sareng mikaresep naséhat sareng akalna sanajan aranjeunna henteu satuju sareng aranjeunna, sareng henteu sapertos anu ningali para rabi salaku 'beungbeurat sahingga dibongkar. 'Imah Yahudi'. Jeung kontras jeung jalma anu mikir dictating ka rabi Israel prosedur jeung hukum halal jeung konversi.

      Dina reformasi panipuan kashrut yén Kahana nyoba ngarahkeunnana, numutkeun nu arbiter panungtungan dina urusan kashrut bakal resmi diangkat ku Menteri Agama disebut 'Komisaris Kashrut di Kapala Rabbinate' pikeun mislead konsumén, sarta muka kashrut. ka organisasi anu boga kapentingan bisnis - Kuring ngalegaan dina kolom 427 on privatisasi dahareun halal, jsb.

      Saatos diskusi di dinya, kuring ngusulkeun ka Rabi Kapala Israél, Rabi David Lau, usulan anu ditampi: pikeun ningkatkeun tingkat kashrut dewan agama ku cara ngadegkeun pengadilan kashrut régional anu bakal nungtun sareng nungtun departemén kashrut lokal sahingga ningkatkeun kashrut. tingkat profésional kashrut, sarta ngaronjatkeun kapercayaan masarakat.. Dina sistem. Rabi Lau diteruskeun usulan kuring ka Menteri Agama, sareng sakumaha anu dipiharep, 'Stasion Kahana henteu ngaréspon' 🙂

      Anu nyésakeun nyaéta miharep dina pemilu anu kalima Ba'alat meunang 'Menteri Agama' tibatan 'Menteri Kaagamaan' 🙂

      Salam, Gilad Chaya Gavriyahu-Grushinsky

  27. "Tapi ngan ukur nagara anu kuring hoyong cicing sareng kuring ngagaduhan hak pikeun ngalakukeunana."
    Kuring leungit hiji titik dina palajaran anjeun, meureun anjeun wrote ngeunaan eta tempat sejenna? Dina pamadegan anjeun, aya euweuh kawajiban halachic hirup di Israel?

    1. A. Henteu di nagara tapi di Tanah Israil. Tur aya teu merta hiji mitzvah tapi hiji mitzvah halal (sabab ngan di dieu mungkin pikeun minuhan mitzvahs nu gumantung kana Israel).
      B. Jigana mah bener jeung wrote yén sanajan tanpa nilai agama kuring boga hak cicing di nagara kuring hayang. Ieu lain hartosna yén euweuh nilai tapi teu perlu pikeun ngadegkeun rojongan kami pikeun nagara jeung Zionism.

    1. A. Eta gumantung kana sengketa antara Rambam jeung Rambam.
      B. Abdi henteu ngartos patarosan. Zionisme nyaéta gerakan anu narékahan pikeun nyiptakeun nagara Yahudi pikeun urang Yahudi di Tanah Israil. Tong naroskeun naon definisi agama Yahudi dina kontéks ieu. teu nanaon.

  28. Kuring teu ngarti naon kasuksésan Bennett anjeun ngawangkong ngeunaan. Lalaki éta henteu lulus persentase blocking, teras sacara ajaib lulus ngan ukur berkat korona sareng kamampuan pamasaran-demagogik pikeun ngungkit éta. Pangbagi umum pendukungna anu kuring terang sanés Ortodoks modern tapi deet intelektual sareng karesep kana slogan sareng klise tina sadayana anu aya di gigireun ..

  29. Anjeun ngabagi teuing sharply antara "Zionism" jeung "modernitas". Nyoko kana zionisme, malah ku para pamimpin spiritual zionisme agama sapertos Rabbi Kook, asalna tina modernitas sareng internalisasi ajén nasionalisme di luar Taurat, sareng saluyu sareng nyoko kana nilai-nilai modéren sanés. Tujuan Zionisme, kaasup agama, nyaeta modernisasi Bangsa Israel (ngalalaworakeun "pengasingan" = pandangan non-modern urang Israel). Memang bener yén leuwih taun, sarta kalawan sanctification nagara jeung simbol na, aya kabingungan, tapi fundamentally Zionism agama ngan versi religiosity modern.
    Nu nulis lain zionis atawa modern.

    1. Kami henteu acan nguping di dunya modéren ngeunaan uih deui ka tanah air kuno saatos rébuan taun (LHB)

      BSD XNUMX di Tammuz P.B.

      Melody - Halo,

      Pamanggih yén hiji jalma balik ka tanah air kuna maranéhanana sanggeus rébuan taun pengasingan - teu aya di dunya modern. Aya hiji awakening bangsa enslaved pikeun ngahontal kamerdikaan pulitik, tapi balik deui ka tanah jauh sanggeus rébuan taun - ieu mangrupa gagasan anu teu boga adi jeung jahat, sarta sumber na ngan dina Taurat nu janji ' Harepan, dibarung ku para nabi, kaampeuh dina do’a-do’a anu didugikeun ku jalma-jalma minangka getol anu ageung dimana cita-cita pikeun nyirian janten pusat, sareng janten pusat dina kecap-kecap para wijaksana sareng alim turun-temurun.

      Mémang, imigrasi mangrupikeun domain jalma-jalma anu digedékeun dina tuur tradisi. Para imigran tina aliyah munggaran nyaéta pikeun sabagéan ageung urang Yahudi anu religius, sareng ogé para imigran tina aliyah anu kadua, sababaraha diantarana ngabongkar jodo Torah sareng mitzvos - biasana asalna ti Éropa Wétan dimana aranjeunna digedékeun dina tradisi agama anu hirup sareng lincah. . Aranjeunna tumuwuh nepi dina 'Sarta Kami pengikut melamed di Hyder, dina koreksi tengah wengi bapa jeung pennies yén indungna dipasung kana coffers of Rabi Meir Baal Hanes saméméh cahaya lilin. Sarta sangkan pamikiran balik ka Israel éta ayana kuat dina pikiran maranéhanana.

      Ieu hartosna: ideu uih deui ka tanah air kuno sareng jauh jelas henteu modern. Tina modernitas aranjeunna nyandak alat pikeun palaksanaan.

      Salam hormat, Amiauz Yaron Schnitzer.

      1. Sareng sababaraha sumping ka Zionisme kusabab kuciwa sareng modernitas

        Sareng seueur, sapertos Moshe Hess, Pinsker, Smolenskin sareng Herzl, anu sumping ka Zionisme kusabab kuciwa sareng modernitas. Aranjeunna ngira yén solusi pikeun masalah kabencian urang Yahudi sareng panganiayaan maranéhna bakal direngsekeun nalika sumanget Pencerahan nalukkeun Éropa. Dunya enlightened bakal mimiti nampa Yahudi nalika aranjeunna eureun jadi béda, acquire atikan Éropa sarta lifestyles, lajeng Éropa enlightened bakal ngabagéakeun aranjeunna kalayan leungeun kabuka.

        Pikeun heran maranéhanana, "enlightened" Éropa terus hate urang Yahudi. Sabalikna, integrasi maranéhanana kana kahirupan budaya, ékonomi jeung sains - ieu katarima ku kapir salaku 'usaha Yahudi pikeun nyokot alih dunya', sarta salaku urang diusahakeun jadi leuwih Éropa sarta leuwih modern - anti-Semitism ngaronjat.

        Jeung saterusna maranéhanana Yahudi dididik datang ka wawasan nu urang kudu ngadegkeun hiji kaayaan Yahudi dimana urang bakal jadi leuwih ‘enlightened’ sarta jadi 'cahaya pikeun kapir' dina pencerahan urang, sarta imagined yén dunya Kulon anu teu siap pikeun nampa. aranjeunna salaku individu - bakal nampa aranjeunna salaku hiji bangsa merdika. Malah salaku bangsa maranéhna moal bogoh ka urang, kumaha enlightened jeung moral urang bisa jadi.

        Sanajan kitu, jalma anu immigrated ka Israél dina droves sabenerna urang Yahudi Éropa Wétan jeung nagara Wétan, anu sambungan ka Tanah Israel bakal cleansed tradisi. Aranjeunna sumping sacara masal ka bumi karuhunna sareng mekarkeun tanahna kalayan bakti sareng cinta.

        Salam, Real ngirim kembang

    2. Abdi badé ngamimitian nyarios yén kuring henteu paduli saha panulisna. Klaim kudu kajawab jeung teu claimants.
      Kuring sharply ngabagi konsép sabab memang mandiri. Leres tiasa aya pangaruh psikologis sareng sosiologis tina Spring of the People dina kasadaran kana ajén Taurat pikeun ngadegkeun nagara, tapi alesan anu dianggo sacara eksplisit nyaéta nalar agama. Aya épék sapertos kitu ka urang sadayana, tapi anu penting nyaéta alesan urang sanés épék anu nyiptakeunana. Zionis agama teu ngajelaskeun yén aya hiji nilai modern kadaulatan sahingga kudu Zionis, sarta ieu teu klaim maranéhanana ngalawan non-Zionists. Ku sabab éta Zionisme agama sareng sanés Ortodoks modern.

      1. Tapi Zionisme teu ukur imigrasi ka darat atawa aspirasi pikeun kadaulatan, tapi sakabeh proyék "revival" urang Israil, balik nu nangtung alesan modern par excellence, ogé sarta hususna ku Rabi Kook, anu mangrupakeun thinker modern. dina sagala cara. Malah kiwari di kalangan ultra-Ortodoks frasa kawas "Torat Eretz Yisrael" mindeng ngaran kode pikeun wangun modern ulikan Taurat jeung bacaan.

        Zionis religius nyaéta saurang anu ilubiung dina proyék nasional Zionisme modérn, sarta nyatana religius-Israél dina cara nu sarua jeung Ortodoks-modern nyaéta agama-Amérika (atawa dina sudut pandang agama-Kulon anu leuwih lega). Pikeun kuring ngan kasusah alam nyekel kana duanana tungtung (religius jeung modern) dijieun bédana antara konsep.

        Klaim anjeun "épék sapertos kitu sareng urang sadayana, tapi anu penting nyaéta argumen urang sareng sanés épék anu nyiptakeunana" sigana ngabantah salah sahiji poin utama tulisan, dimana anjeun ngejek jalma anu nampilkeun justifikasi agama sareng paksaan. pikeun posisi dimana naon sabenerna nangtung tukangeun modernitas.

        1. Éta bakal dilaporkeun sacara psikoanalisis sareng henteu relevan pikeun kuring sanaos leres. Paling anjeun nyebutkeun yen aranjeunna sadayana ortodoks modern teu sinis agama. OKÉ. Abdi ngawangkong ngeunaan sikep sareng sanés jalma. Saluareun éta, kuring parantos ngajelaskeun pendapat kuring ngeunaan justifikasi sareng pangaruh psikologis. Éta henteu pikaresepeun atanapi henteu aya hubunganana sareng diskusi. Kuring nganyahokeun dalil anu dilakukeun ku jalma sanés nganggo analisa analitis naon anu aya di tukangeunana.

        2. 'Taurat Israil' nyaéta sabalikna (melodi)

          BSD XNUMX di Tammuz PB

          Memang aya tren dumasar kana pandangan reformis sareng konservatif, numutkeun urang nampi pandangan modern atanapi postmodern salaku 'Taurat ti Sinai', sareng Taurat kedah 'disaluyukeun' sareng tren ayeuna.

          Ieu sanés Taurat AI Rabi Kook. Anjeunna perceives yén unggal renewed 'isme' ngabogaan bener 'titik bebeneran', tapi dicampurkeun jeung slag négatip. Torah, nalika diulik dina jero sareng lega - ngamungkinkeun urang pikeun 'misahkeun' anu saé tina anu goréng, sareng ku kituna mendakan anu saé tina unggal tameng anu tiasa diperbaharui sareng miceun runtah.

          Sareng jalma-jalma Taurat sareng Derech Eretz nunjukkeun yén kamungkinan janten élmuwan tingkat kahiji tanpa nyerah 'koma' Taurat sareng hormat ka Gusti. Janten Zionisme agama narékahan pikeun ngabuktikeun yén kaagungan tiasa dilakukeun dina ngawangun sareng promosi nagara, bari satia kana pedoman Taurat.

          Torat Ai mangrupikeun Taurat anu lengkep anu nyertakeun sadaya daérah Taurat - Talmud sareng Halacha, pamikiran Hasidic, ngungkabkeun sareng nyumput - ku kituna éta tiasa ngatasi sadaya arus kahirupan anu énggal sareng masihan aranjeunna réspon halachic sareng intelektual anu nyukupan.

          Salam, Real ngirim kembang

              1. Kuring parantos nunjukkeun yén Zionisme mangrupikeun kasus pribadi, atanapi versi Israél, ngeunaan modernitas. Dina tataran sikep teu dina tataran motivasi psikologis (?!). Ieu langsung aya hubunganana sareng argumen anjeun dina tulisan. Jeung teu jelas keur kuring naon psikoanalisis (?!?!) Anjeun kapanggih dina kecap kuring.

                Salaku tambahan, sareng salaku catetan samping, kuring parantos nyarios yén dina tulisan anjeun sacara eksplisit ngarujuk henteu ngan ukur kana posisi anu dinyatakeun tapi ogé motif (sanés psikoanalitik - henteu aya hubunganana - tapi ideologis). Tapi ieu ngan ukur ucapan saliwatan sabab ucapan kuring sacara eksplisit ngarujuk kana posisi anu dinyatakeun.

                1. Urang ngan ngurilingan diri. Lamun kiwari aya hiji jalma anu argumen ngalawan ultra-Ortodoks nyaeta aranjeunna henteu sasuai jeung nilai-nilai modern (nasionalisme, kadaulatan jeung démokrasi, jsb), mangka anjeunna memang hiji Ortodoks modern (jeung ceuk kuring loba agama- Zionis oge modern. Argumen kuring lain ngeunaan agama-Zionis tapi ngeunaan gagasan agama-Zionisme). Tapi upami anjeunna ngaku dina nami mitzvah Yishuv tanpa jaminan silih, jsb, maka anjeunna henteu modern. éta pisan. Ayeuna mutuskeun pikeun diri anjeun mana jalma anu kagolong kana ieu sareng saha anu kagolong kana éta. Abdi henteu ngartos naon anu dibahas di dieu.
                  Kuring bakal nambahan yén sajauh anu kuring émut, kuring henteu ngarujuk kana motif tapi kana alesan. Sakapeung kuring ngomentaran yén anjeun ningali motif ngaliwatan penalaran (utamana lamun argumen teu tahan cai). Kuring henteu ngritik jalma sareng kuring henteu resep aranjeunna kusabab motifna.
                  Sakumaha anu disebatkeun, sigana mah urang ngulang diri.

  30. Abdi henteu terang saha ortodoks modern anu anjeun nyarioskeun?
    Para rabi anu paling penting dina YU nyaéta Hardelim (nurutkeun definisi anjeun). Seuseueurna jalma modern (anu ngahijikeun kana masarakat) nyaéta ultra-ortodoks (=konservatif) atanapi layite.
    Salaku urut urang asing, kuring terang sababaraha rabi sapertos kitu sareng kuring henteu terang yeshiva 'modern' di Éropa.
    (Jeung liberals kayaning YCT indit leuwih jauh ti dieu di Israel. Sanajan aranjeunna ogé cicingeun ordained loba di Israel, jsb)

  31. אהלן הרב מיכי לגבי מה שאתה אומר שיש ציבור גדול בישראל שהוא דתי ליברלי זה אכן נכון אבל חושבני שהציבור הזה לא באמת מעניינת אותו כל התפיסה הדתית ליברלית שאתה מייצג. הוא ליברל לא בגלל שהוא חושב שכך ראוי לנהוג מבחינה הלכתית ומנסה לעגן את זה בכל מיני חשבונות הלכתיים אלא הוא ליברל כי ככה הוא גדל וככה נוח לו .הדת הרבה הרבה פחות מעניינת אותו והוא מרכיב די שולי בחייו והוא לא טרוד משאלות הלכתיות למינהם כך שהציבור שהרב מדבר אליו שהוא גם ליברל אמיתי וגם דתי אמיתי הוא מאוד מצומצם ובנט בהחלט ייצג אותו (ההערכה שלי שהציבור הזה מייצג 6 מנדטים לא חושב שיותר מזה )

Ninggalkeun komentar