Apa jawaban iku mitzvah?

Derech Chaim - XNUMX

BSD ARA XNUMX

Ramban ing komentare ing Kitab Pangandharing Toret (wiwit bab L) nyatakake yen ana mitzvah kanggo nggawe teshuva.[1] Mitzvah iki sinau saka ayat (ibid.): "Lan Shabbat kanggo Pangéran Allahmu." Ing sisih liya, Maimonides ing Laws of Repentance (XNUMX: XNUMX, XNUMX) nulis yen ayat iki minangka janji saka Gusti Allah manawa pungkasane Israel bakal mratobat. Apa cara Maimonides uga duwe mitzvah kanggo mratobat?

הposisi (Mitzvah Shasad) lan liya-liyane wis nunjukake kontradiksi sing katon ing titik iki. Ing sisih siji, bKitab Prentah (Mitzvah Ag) Maimonides nyerat:

Iku kang dhawuh kanggo ngakoni dosa lan duraka kita wis dosa sadurunge Gusti Allah bakal munggah lan ngandika karo jawaban.

Ora ana prentah ing kene kanggo menehi jawaban. Prakara pratelan kasebut ing kene minangka mitzvah sing kondisional: yen ana wong ngakoni, dheweke kudu ngucapake pratelan kanthi nglakokake pratelan (lan kabeh iki kanthi nggawa kurban). Tumindak nggawe teshuva ora katon kaya mitzvah ing kene (kaya ing nyembelih, sapa sing pengin mangan daging kudu nyembelih kanthi sah. Nyembelih minangka mitzvah sing syarat, nanging mangan daging saben se mesthi dudu mitzvah)[2].

Saka iki bojomu nyimpulake Fasilitator pendidikan (Mitzvah Shasad), yen wong dosa ora bali, dheweke ora duwe paukuman babar pisan amarga ora mratobat (dheweke diukum mung amarga kesalahan sing kepungkur). Dheweke nambahake, sanajan dheweke mratobat lan ora ngaku, dheweke ora mbatalake mitzvah sing digawe dening Davidoi, amarga iki dudu mitzvah sing positif (iku mitzvah 'eksistensial', sing nindakake iku entuk ganjaran, nanging sapa sing nerak. iku lan ora nindakake iku ora mbatalake apa-apa).[3]

Ing sisih liya, ing numerator mitzvos sing ndhisiki hukum pertobatan, Maimonides nulis kaya ing ngisor iki:

Siji dhawuh digawe, lan wong dosa bali saka dosa ing ngarsane Gusti Allah lan ngakoni.

Mula muncul gambar sing katon beda. Tiyang ingkang dosa dipun dhawuhi wangsul saking tumindak ingkang awon, kajawi punika ugi dipun dhawuhi ngakeni. Ing kene jawaban kasebut diwenehi minangka made matzah, lan nduweni rong komponen: kanggo nggawe jawaban lan ngakoni.[4] Iki bertentangan karo apa sing kita deleng ing tembung Maimonides bKitab Prentah. Ing panjelasan babagan cara Maimonides, arah sing beda-beda diandharake, lan ing kasus saiki padha ora njlentrehake kontradiksi kasebut. Kita bakal kurban kene arah beda, adhedhasar pangerten peran saka Kitab Prentah Lan mangertos bab jawaban.

Kaya sing bisa dideleng saka panaliten babagan papat oyod sing ndhisiki MaimonidesKitab Prentah Kang, Maimonides sijine menyang kuorum mung mitzvos sing duwe prentah eksplisit ing Torah. Mitzvot sing disinaoni saka midrasha (ndeleng ana ing oyod kapindho), utawa saka Sabra, utawa saka Knesset, ora kalebu ing kuorum kita. Yen mangkono, bisa uga ana utang saka Dauriyta sing ora kasebut ingKitab Prentah. Kesimpulane yaiku kasunyatan manawa mitzvah ora katon ing kono ora mesthi tegese dudu mitzvah.[5]

Apa ana dhawuh sing jelas ing Toret babagan dhawuh mratobat? Kita wis weruh ing ndhuwur, yen miturut Maimonides ayat "lan dina Sabat kanggo Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu" iku janji lan dudu dhawuh. Isih, bTangan sing kuwat Maimonides ndadekke tugas kanggo mratobat minangka tugas mutlak. Solusi kanggo iki yaiku nalika ana biaya, asale saka sabra lan dudu Kitab Suci, mula ora katon ingSafamatz. Ing kontras, bTangan sing kuwat Maimonides ndadekke kabeh tugas halakhic kita, apa saka Torah, saka midrasha, utawa saka Durban utawa adat, lan mulane kewajiban kanggo mratobat uga katon ing kono.

Kita wis nemokake yen paling ora miturut Maimonides kewajiban kanggo nggawe jawaban adhedhasar Sabra. Yen pancen ana saluran sing digawe Gusti Allah kanggo kita bali lan nebus dosa-dosa kita, mula mung saka Sabra kita kudu nggunakake (ndeleng Midrash sing katon ing Brish. Shaarei Teshuvah Dhumateng R.I., bab lêbêting gêsang ing pakunjaran, ingkang kêdah dipun lampahi dening satunggal-satunggaling tawanan).

Iki uga alesan kenapa ing H. Teshuvah Maimonides ora mung dhaptar hukum, nanging uga njlèntrèhaké proses Teshuvah, lan recites kabecikan saka penulis Teshuvah (ndeleng Ibid. F) sing ndasari kamungkinan lan kewajiban kanggo nggawe wangsulan. Kita ora nemokake jinis tulisan iki ing file halachic liyane saka Maimonides. Pranyata kabeh iki dimaksudake kanggo gawe uwong yakin yen jawaban kudu ditindakake, lan bisa ditindakake. Alesan kenapa Maimonides ing buku halakhic nyoba kanggo gawe uwong yakin kita nindakake mitzvah, iku ora ana prentah ing mitzvah (= jawaban) ing Torah. Yayasan kasebut ana ing Sabra, lan mulane Maimonides kudu ngyakinake kita manawa kudu ditindakake, lan iki dudu prentah sing paling penting (lan ndeleng. Lakham PG HG, sing wrote sing sing ora mratobat ing tumindak bakal digugat kanggo iku, lan bilai iku dosa ing dhewe. Beda karo tembung sakaposisi Ing ndhuwur yen ora mangsuli mesthi ora salah. Lan mbok menawa ana divisi antarane nindakake lan liyane taun).

Wonten ing marginipun kita badhe nyathet bilih limrahipun kirangipun dhawuh ngengingi kuwajiban halakh menika amargi boten wigatos kangge kalebet dauriyta halakhic. Nanging ana dhawuh-dhawuh kang kekurangan dhawuh iku amarga saka wigatine lan tliti. Ing mitzvos sing pondasi ing karya Gd, Toret ngati-ati supaya kita ora prentah, supaya kita nindakake metu saka iteruta deltata.

Rabi ing surat-surate nulis prinsip dhasar sing padha babagan karya kabecikan. Dheweke njlentrehake ing kono yen ing bab-bab dhasar ing pakaryane Gusti Allah konsepsi wiwitan yen wong sing ora dhawuh lan nindakake iku gedhe dijunjung. Awit saka iku Torèt ora dhawuh marang kita bab iku.[6] Tugas kanggo mangsuli minangka conto utama.

Dhuh Sang Prabu lan Sang Prabu, kawula sampun sami mratobat ing ngarsa Paduka.

Muga-muga kabeh Beit Yeshiva, Rosh Yeshiva Shlita, staf khusus, kabeh siswa sing ditresnani lan kulawargane umume kabeh Beit Yisrael, tulisan lan tandha tangan sing apik ing kitab Tzaddiks. Muga-muga taun iki sukses lan istirahat sing suci. Setaun kesehatan (utamane kanggo bocah lanang Israel Yosef ben Ruth ben Tolila lan kanggo kita kabeh). Setaun aliyah ing Toret lan karya, lan sukses ing kabeh tumindak kita.

[1] Lan iya dheweke burip manungsa, LanShaarei Teshuvah R.I.

[2] Senajan GRIP ing interpretasi kanggoKitab Prentah Saka Rasg, nerangake yen cara Rasg duwe mitzvah kanggo mangan daging nalika kondisi kita apik, kang sinau saka ayat: Nanging iki minangka cara sing unik, lan mesthine angger-angger nyembelih uga ana ing kahanan sing wong mung pengin mangan daging, sanajan watesane ora amba lan ora ana mitzvah ing mangan.

[3] Panemune mung prasaja: yen pancen mratobat tanpa ngakoni iku dosa, yaiku pembatalan, amarga kahanane wong sing nglakoni dosa lan mratobat tanpa ngakoni luwih ala tinimbang wong sing nglakoni dosa lan ora mratobat babar pisan. Iki mesthi ora mesthi.

[4] Ana akeh conto mitzvos sing kalebu sawetara rincian. Contone, dhawuh papat spesies, utawa dhawuh tassel (biru lan putih cahya). Waca babagan iki ing ROOT XNUMX saka Maimonides.

[5] Sawetara wis nerangake ora ana mitzvah Yishuv Ai saka numerator mitzvos, sanajan ana sawetara bukti yen Maimonides uga setuju yen iki minangka mitzvah saka Torah.

[6] Deleng uga artikel "Kontribusi lan Challah: Antarane Perintah lan Kersane Gusti Allah", awan Kaz (lan ana aku mbedakake antarane rong jinis mitzvos kuwi).

Ninggalake komentar