Дали ционистичкото движење е против моралот?

Одговор > Категорија: Општо > Дали ционистичкото движење е против моралот?
Адир Прашан пред 7 месеци

Здраво Раби, видов дека се дефинираше како „религиозен ционист“, без цртичка, за да нагласиш дека твојот ционизам произлегува (само, или главно) од универзалните морални вредности. Затоа, сакав да ве прашам што мислите за следниот текст:
„Што е расизам?

Расизмот е дискриминација или непријателство врз основа 
етнички.

Што е ционизам?

Ционизмот е движење за формирање на еврејска држава на југоисточниот брег на Медитеранот, регион кој во времето на појавата на ционизмот бил населен претежно со не-Евреи - Палестинци - христијани и муслимани.

Добро, но како тоа го прави ционизмот расистички?

многу едноставно. Се сеќавате на дефиницијата за расизам? Ајде да го искористиме:

Дискриминација на етничка основа - Ционизмот никогаш не го доведе во прашање мислењето на домородните Палестинци за формирање еврејска држава во сопствената татковина. Ова е сериозно кршење на принципите на демократијата: иако тие сочинуваа близу 100% од населението, никој не се потруди да праша што мислат домородните Палестинци. Зошто? Затоа што тие едноставно не се Евреи. Поистакнатиот демократски принцип - волјата на мнозинството - е ускратен на домородното население во земјата, но ако тие потекнуваат од погрешно етничко потекло. Домородните Палестинци се разбира ја поддржаа арапската независност, но нивното мислење не беше интересно. Ова е причината зошто Ционистите жестоко се спротивставуваа во текот на годините на мандатот на формирањето на законодавен совет - затоа што волјата на мнозинството ќе го укине ционистичкиот потфат.

Непријателство засновано на етничка основа - Од доаѓањето на ционизмот, домородните Палестинци кои живеат во својата татковина се гледаат и доживуваат како „пречка“. Зошто? Затоа што ционизмот - формирањето на „еврејска“ држава - бара еврејско мнозинство во земјата. И бидејќи во тоа време имаше јасно мнозинство не-еврејски Палестинци, самото присуство на ова домородно население стана непожелно. Ционизмот предизвика неверојатен феномен: луѓето беа перцепирани како непожелни - само затоа што живееја во свој дом. И кога еден современ израелски политичар ќе ги нарече Палестинците „трн во око“ (очигледно авторот на текстот мислел на актуелниот израелски премиер Нафтали Бенет, кој ова го кажа можеби на позадината на фрустрацијата што присуството на Палестинците во териториите „се меша“ со тоа што Израел ги анектира).
Дали рабинот има одговор на овие тврдења? Овие звучат како многу сериозни тврдења. Бидејќи кажавте дека сте ционист како што бил ционист Дејвид Бен-Гурион, нема да им одговорите со одговорот: „Вака ни беше заповедано во Тора“. Прашањето, значи, е каков е вашиот одговор на нив, како „секуларни партитури“.

Остави коментар

1 одговори
микјаб Персонал Одговорено пред 7 месеци

Мое мислење е дека следниов текст е бесмислица.
Прво, мојот ционизам не се заснова на морални вредности, исто како што мојата семејна припадност не се заснова на морал. Ова се само факти. Јас припаѓам на моето семејство и исто така припаѓам на мојот народ. И како што на моето семејство му треба дом, така и на моите луѓе им треба дом.
Во овој дел од државата живееле староседелци без национален идентитет, без суверенитет и без држава. Не беше проблем да дојдат и да се населат овде и да се залагаат за формирање национален дом со зачувување на нивните права. Конкретно им понудија поделба и тие одбија. Тие отидоа во војна и го јадеа. Затоа не кукајте.

Оценка што таа ја бара ја нема Одговори пред 7 месеци

Исто така, важно е да се напомене дека бројот на жителите на овој регион во времето на почетокот на ционизмот бил исклучително мал, а повеќето од нив биле имигранти од соседните земји. Со зголемувањето на ционистичкото движење и развојот на трговијата и економијата, многу повеќе избраа да емигрираат овде. Околу еден век подоцна, тие исто така одлучија дека се народ, а останатото е историја.

Толкување на Копенхаген Одговори пред 7 месеци

Дискриминација не по етничка основа туку по сопственост. Кога го задржувате правото да одлучите кои странци ќе влезат во вашиот дом, вие не „дискриминирате по етничка основа“. Не постои фундаментална разлика помеѓу однапред спречување влез и ретроспективно изнесување на непознати лица доколку тие го нападнале вашиот дом додека не сте биле присутни.

Народот на Израел во основа е составен од потомци на Вавилон и Рим (вклучувајќи ги и оние кои со текот на времето ги посвоивме во семејството) и оттогаш наследниците се сметаат за единствени законски сопственици на земјата.

Емануел Одговори пред 7 месеци

Но, и покрај ова, рабинот Мичи мисли дека може да има иднина на власт, а исто така и во корист на „корективна“ предност: еве го поремениот Бен Барак:https://www.srugim.co.il/620627-%d7%a8%d7%9d-%d7%91%d7%9f- %d7%91%d7%a8%d7%a7-%d7%90%d7%9d-%d7%9e%d7%95%d7%97%d7%9e%d7%93-%d7%9e%d7%9b%d7%a4%d7%a8-%d7%9e%d7%a0%d7%93%d7%90-%d7%a8%d7%95%d7%a6%d7%94-%d7%9c%d7%94%d7%99%d7%95%d7%aa

Остави коментар