Правото на прогонителот да се спротивстави на неговото неутрализирање

Одговор > Категорија: Халача > Правото на прогонителот да се спротивстави на неговото неутрализирање
воодушевување Прашан пред 3 месеци

Здраво Раби,
 
 
 
 
Демек ако има мицва секој да го неутрализира прогонителот, тогаш има мицва и самиот прогонител да не се противи на неутрализацијата? Или прогонителот сè уште има право да се спротивстави на неутрализацијата (па дури и до смрт на неутрализаторот)? Ми се чини дека нема референца за ова во Законите на Мишна Тора за убиецот и зачувување на душата, поглавје А.

Остави коментар

1 одговори
микјаб Персонал Одговорено пред 3 месеци

Оваа работа се појавува кај пејачите. Гемарата вели дека ако го превртел и убиел Пинчас од прогонителската држава, ќе бил изземен. И во Малам Ф.А. Махал, убиец разговара за проширувањата на овој закон (што е со случајниот убиец кој го убива спасителот на крвта, и оној што го убива гласникот во вториот стих, исто така мора да се разговара).
Прогонителот нема право да се спротивстави на неутрализацијата исто како што нема право да убива. Всушност, тој самиот мораше да се убие од прогонителска држава (или се разбира да престане да прогонува). Еве како го објаснив овде пред неколку недели законот дека во емисарот во БД нема дозвола да се убие затоа што самиот обвинет мора да се самоубие. Убиството на криминалци е мицва наметната на јавноста, а гласникот на B'D е гласник на сите (вклучувајќи ги и прогонетите).

Остави коментар