Надзорна камера во сабота

Одговор > Категорија: Халача > Надзорна камера во сабота
Бор Прашан пред 6 години

Здраво Раби,
Дали мислиш дека е забрането да поминувам пред камера што го следи сообраќајот во сабота или пред батериска светилка која е осветлена од сообраќај, под претпоставка дека немам интерес да ја вклучам батериската ламба или да ја вклучам камерата.

Остави коментар

1 одговори
микјаб Персонал Одговорено пред 6 години

Според моите сознанија, нема забрана за ова. И многумина веќе се занимаваа со тоа (на пример во одговорот Шевет Халеви и повеќе). Видете на пример овде:
http://www.zomet.org.il/?CategoryID=198&ArticleID=291
 

ориал Одговори пред 6 години

Мир,
Прашање во истиот контекст..
Што е со преминувањето преку детекторот за јачина на звук на алармниот систем кога системот е исклучен?
Системот е исклучен = детекторот работи и предупредува, но системот нема да се огласи со аларм бидејќи е во режим на подготвеност. Детекторот е безжичен и може да емитува само без можност за влез, така што не може да се исклучи преку системот туку само со вадење на батерија.
ориал

Мичи Персонал Одговори пред 6 години

Што е разликата? исто како и погоре.

ориал Одговори пред 5 години

Само изостри го прашањето.
Тоа значи дека детекторот работи и пренесува секогаш кога ќе поминете покрај него, но алармниот систем не реагира на предавателот.
Тоа е детектор инсталиран во мојата куќа и јас во принцип можам пред секоја сабота да ги покривам детекторите / да ја извадам батеријата.
Единствената разлика е што имам опција да го решам проблемот. Прашањето е дали оваа мака е неопходна.
Благодарам

Мичи Персонал Одговори пред 5 години

Ако детекторот се разбуди, но не пренесува ништо, не гледам причина за грижа. Според мене нема забрана за ова. Рабинот Рабиновиц обнови дека кога не гледате директни резултати за акција не е забрането (за картичка што отвора врата од хотел на Шабат), а тоа е кога има резултати (вратата се отвора) но не ги гледате последиците од префрлањето картичката. Ова е новина за која не сум сигурен дека се согласувам. Ама овде нема никакви резултати (и не само што не ги гледам) така што не гледам потреба од влошување.

Моше Одговори пред 5 години

Мислам дека детекторот треба да го вклучиш само во денови кога не си дома. Очигледно не?

Остави коментар