Fundamentalizëm që krijoi hapjen?

Përgjigje > Kategoria: Filozofi > Fundamentalizëm që krijoi hapjen?
Josephon E pyetur 4 vjet më parë

Shalom Maran Shlita.
Unë nuk e di nëse rabini ka dëgjuar për atë që ka ndodhur vitet e fundit në komunitetin jozyrtar të Ba'alei Teshuvah, kështu që unë do të sqaroj me vite nëse shumica e Ba'alei Teshuvah në formën e braktisjes së stilit të jetesës ultra-ortodokse dhe të konvertuarit e rinj as nuk hyjnë në të në pjesën më të madhe.(Unë vetë jam djali i Teshuvahëve që sfiduan ultra-ortodoksët) Sot Ortodoksia në dukje moderne në të gjitha karakteristikat e saj, megjithatë kur shikon linjën e tyre të mendimit mund të shihet një fundamentalizëm i qartë i besimit të thjeshtë popullor që i përmbahet linjës së thjeshtë në halakhah dhe më shumë dhe pyes veten për një fenomen kaq kontradiktor që Fundamentalistët kanë krijuar një komunitet kaq të larmishëm dhe të hapur, do të thosha se kjo është për shkak të natyrës pa gjini të partisë Ba'ath dhe traumat që ka përjetuar bota ultra-ortodokse.Meqë ra fjala, shumë nga anëtarët Ba'ath që kam takuar janë fetarë-modern në çdo mënyrë.
A mund ta shpjegojë rabini fenomenin? 
 

Pikëpyetjet:

Lini një koment

1 Përgjigje
mikyab Stafi U përgjigj 4 vjet më parë

Përshkrimi juaj është interesant, edhe pse nuk e di se sa përfaqëson (a bën vërtet "shumica e mbajtësve të përgjigjeve").
Këtu ka dy fakte shpjeguese: 1. se ato po bëhen moderne. 2. se ata mbajnë një interpretim fondamentalist të halakhah dhe besimit.
Nuk jam i sigurt për cilësimet e tua. Ortodoksia moderne zakonisht shoqërohet gjithashtu me një interpretim më fleksibël halakik. Sipas përkufizimit, duket se është një profesion me diçka për jetesën tuaj, ose një lexim i poezisë dhe letërsisë, ose një profesion në art. e paqarte per mua.
Mund të ketë shumë arsye për këtë: njohja e një bote tjetër (ka një alternativë para tyre). I lodhur nga mbifondamentalizmi (reagimi ndaj hapit të prindërve nga njëra anë dhe imitimi i rebelimit nga ana tjetër). Sigurisht që ka arsye psikologjike (traumat. Ata nuk u rritën të rrënjosur në një traditë ultra-ortodokse. Edhe prindërit e tyre janë të llojit kërkues).
Në të njëjtën kohë ata nuk kanë model tjetër fetar sepse njohin laicizmin apo ultra-ortodoksizmin. Ndoshta kjo është arsyeja pse konceptimi i tyre për halakhah është ultra-ortodoks.
Të gjitha këto shpjegime janë të mundshme, por fenomeni ia vlen një ekzaminim më sistematik.

Gideoni U përgjigj 4 vjet më parë

Zakonisht një përsëritje e një përgjigje nuk ndodh për arsye intelektuale, (po, kam dëgjuar për "profesorët" që ishin të bindur për "vlerat" dhe "dialogun") kështu që përdorimi i mendjes së tyre do të shkaktojë një përsëritje të pyetjes.

mikyab Stafi U përgjigj 4 vjet më parë

Ky është një përgjithësim bruto. Pothuajse çdo hap i një personi përbëhet nga disa plane, psikologjike dhe filozofike. Por të dyja ekzistojnë edhe në përgjigje edhe në dalje në pyetje.

Lini një koment