Dina Sabat leungit ka Gentile

Tanggapan > Kategori: Ulikan Talmud > Dina Sabat leungit ka Gentile
Ishak Ditanya 6 taun katukang

1) Taurat ngabébaskeun urang tina Sabat anu leungit ka hiji kapir ... nyaangan nami anu lezat yén urang kedah ngajaga hak dasar pikeun kapir, tapi nyaéta 'Chassidut' anu urang henteu wajib ...
Hal ieu patali jeung naon anu geus ditandeskeun ku panungtung (Hazo'a jeung sajabana) yén tujuh parentah anu diwajibkeun ku non-Yahudi téh nyaéta perkara anu diwajibkeun ku 'kajujuran jeung ahlak'.
Sareng tingali kecap-kecap Maimonides ngeunaan ngabebaskeun banténg Israil anu neunggeul banténg kapir, anu dina hukumna henteu meryogikeun éta… Kami henteu ngarawat aranjeunna langkung ti aranjeunna sorangan…

The Gemara dina Sanhedrin nyebutkeun yén éta dilarang pikeun mulangkeun karugian ka kapir… Rambam ngajelaskeun yén éta pikeun henteu nguatkeun kajahatan dunya (mangka kapir anu santun kedah diidinan, sanaos anjeunna henteu nyicingan sadayana), Rashi ngécéskeun yén éta ngungkabkeun yén anjeunna henteu uih deui kusabab paréntah pikeun uih deui, dina hal naon waé aya larangan (kacuali dilakukeun ku sabab ngahinakeun Gusti atanapi pikeun ngamurnikeun nami)…

Patarosan abdi tiasa aturan ieu robah nurutkeun parobahan 'kajujuran jeung moralitas' ditarima ku masarakat? Dina kaayaan dimana unggal jalma ningali yén hal anu leres anu kedah dilakukeun nyaéta pikeun ngarobih rugi, naha hukum bakal robih? Di sababaraha nagara malah aya hukum (mangka meureun mungkin pikeun jangkar dina parentah Kim 'hukum', sarta lamun kapir diwajibkeun urang moal kirang ti aranjeunna)…
Sanaos diomongkeun teu aya kawajiban, eta mah 'mung' ahlak sanes Taurat, sahenteuna moal aya kawajiban (komo numutkeun Rasyi)... Taurat teu wajib tapi aya alesan pikeun balik, moralitas ditampi di jaman urang… Sareng sanés kusabab mitzvah…
Sababaraha rabi nyerat yén dinten ieu kedah uih deui kusabab kasucian nami ...

2) Naon hartina mulang 'kusabab kasucian Gd' (sakumaha dicutat dina carita urang Yerusalem)... Lamun Taurat teu ngan dipecat tapi ngalarang - naon salahna bakal muji urang Israil pikeun hal anu keur maranehna. leres-leres larangan?

Ninggalkeun komentar

1 Waler
Michi Patugas Dijawab 6 taun katukang

Satemenna kuring satuju yen sual nyucikeun ngaran teh perkara teu langsung. Dina pamanggih kuring aya hiji kawajiban mutlak repay kiwari, sakumaha Hameiri nyerat. Anjeun nulis yén manéhna ngalakukeun kitu dina bagian tina moral jeung teu dina bagian tina hukum, jeung kuring bakal mairan ieu dina pamadegan mah: Kahiji, keur dinten ieu hukum jeung teu moral a, saprak éta wajib mulangkeun a. karugian ka kapir sapertos urang Yahudi sareng tina ayat anu sami. The Gemara di BK Lez jelas nyebutkeun yen aranjeunna diwenangkeun duit pikeun Israél wungkul sabab teu tetep maranéhna XNUMX mitzvos. Kadua, sanajan éta ngaleungitkeun naon masalahna?!
Sareng naon anu anjeun naroskeun upami éta larangan dimana urang mendakan yén larangan anu diidinan ngalawan desekrasi sareng sanctification nami, nyaéta anu masihan. Ieu lain larangan tapi respon kana kaayaan husus tina kapir dina waktu éta, jadi sanajan dina jangka waktu maranéhanana aya kamar pikeun masihan deui pikeun sanctification tina Ngaran. Ieu pisan bukti yen ieu teu larangan.
Tingali ngeunaan ieu dina tulisan kuring ngeunaan Kapir dina waktos urang di dieu:
https://musaf-shabbat.com/2013/10/04/%D7%92%D7%95%D7%99-%D7%A9%D7%94%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%94-%D7%9C%D7%90-%D7%94%D7%9B%D7%99%D7%A8%D7%94-%D7%9E%D7%99%D7%9B%D7%90%D7%9C-%D7%90%D7%91%D7%A8%D7%94%D7%9D
Sarta dina sikep ka kapir jeung parobahan halakhah dieu.
————————————————————————————
naroskeun:
Numutkeun Hameiri jelas yén éta kedah dipulangkeun…

Kuring naroskeun numutkeun para arbiter anu henteu nuturkeun metodena, sareng hukum-hukum kapir dina waktos urang henteu kedah dibandingkeun sareng hukum-hukum warga…
The Gemara sareng poskim sacara eksplisit nyarios yén salian ti ngabebaskeun Taurat aya larangan dina masalah éta (disangka anjeunna ti Durban), bahkan diurus nalar na…
Numutkeun Rashi, maksudna nyaéta pikeun nunjukkeun yén urang ngabales kusabab tuduhan sareng sanés anu sanés.
Tapi anjeunna anu ngalakukeun dina nami akhlaq - pura ngalakukeun kahayang sages hayang nyegah, discovers yén manéhna ngalakukeun hal teu demi sawarga urang.
————————————————————————————
Rabi:
Kahiji, teu perlu pikeun métode Rashi boh. Ieu mungkin nu larangan pikeun ngalakukeun kusabab konstitusi tina kapir atawa pikeun manggihan ni'mat dina panon maranéhanana. Tapi ngalakukeun pikeun moral sami sareng ngalakukeun pikeun kasucian Gd. Akhlak ogé ditumpukeun ka kami tina Taurat (sareng anjeun parantos leres sareng saé).
Sanajan kitu, sanajan anjeun bener nu aya larangan ngalawan ngalakukeunana demi moral, abdi teu ngartos kumaha anjeun nyarankeun yén ieu kudu ngarobah. Kahiji, lamun akhlaq kiwari hartina ngabales lajeng deui anjeun ngalakukeun alatan akhlaq jeung nu dilarang. Bréh, dina kesederhanaan maranéhanana, sanajan dina poé maranéhanana, éta urutan akhlaq, sabab dina pamadegan anjeun lajeng dilarang pikeun retaliate ngalawan moral.
Tapi kabeh ieu barang aneh. Ti saprak iraha dilarang ngalakukeun hiji hal anu ngalawan moral ngan ukur nunjukkeun yén hiji ngalakukeun ngalawan hukum? Ieu mangrupikeun hal anu matak ngabingungkeun.
————————————————————————————
naroskeun:
Patarosanna naha norma moral tiasa robih…
Taurat ngan ukur ngalarang rajapati sareng rampog ti bangsa-bangsa sanés sabab éta dianggap kabeneran sareng moral, sareng sapertos bangsa-bangsa sanés ngan ukur komitmen kana kajujuran sareng moral, kitu ogé kami ka aranjeunna. ' yén kami komitmen ngan antara kami (jeung nurutkeun Rashi malah dilarang ka batur, ku kituna teu jelas)
————————————————————————————
Rabi:
Abdi henteu ngartos naon anu dibahas. Abdi parantos ngajelaskeun. Norma moral pasti tiasa robih. Tapi lamun dina pamadegan anjeun Rashi forbids ngalakukeun hal pikeun alesan moral (anu jelas teu logis dina pamanggih kuring) mangka moal ngarobah hukum. Bakal aya kawajiban moral sareng larangan halakh.

Ninggalkeun komentar