Не се искачија на Сион и беа уништени во Аушвиц, Ребе им рече да не се искачуваат.

Одговор > Категорија: Вера > Не се искачија на Сион и беа уништени во Аушвиц, Ребе им рече да не се искачуваат.
Засрамен од срам Прашан пред 5 месеци

Моето семејство беше задоволно што се врати во Сион. (Следејќи ја омразата на незнабошците наоколу, тие беа многу богати и ништо не им недостасуваше)
Ребеот им рекол да останат во егзил и ветил дека ќе биде добро.
Верувајте дека ребата не се врати во Сион и Ефрем во Аушвиц на XNUMX-ти, а крвта на нивното потомство исто така од ребените кои ветија и поради нивното ветување беа уништени.

Но, во Еремија XNUMX, напротив, лажните пророци го поттикнуваат враќањето на Сион и Еремија во името на Бога вели не.
Уште само 70 години
И сега трендот е обратен, во Вавилон веројатно ќе градиме куќи и ќе се жениме со жени. А Ерусалимците на колење и гладување.

Па што е правилно?
Да се ​​врати во Сион или обратно да се насели во егзил?

Остави коментар

1 одговори
микјаб Персонал Одговорено пред 5 месеци

Ова е цврста спојка. Сè само по себе. Еден ребе кој го кажа своето мислење да не излезе од свои причини, рече нешто сосема легитимно. Она што на крајот тргна наопаку не го обврзува на исходот. Ничија крв не е на неговите раце. Ако давал неодговорни ветувања тогаш можеби и повеќе.
Што се однесува до пророците, тие кажуваат работи пророчки информации, па таму е сосема друга дискусија. Ако тие ветуваат нешто, тоа е во името на Господ.
Генерално, одговорот на прашањето дали да емигрирате не е секогаш ист одговор. Понекогаш е правилно да се искачи, а понекогаш не. Иако постои заповед да се насели земјата, но пророкот отстранува што било од Тора во холокаустот или по час.

Остави коментар