Ing dina Sabat wis ilang kanggo wong non-Yahudi

Tanggapan > Kategori: Studi Talmud > Ing dina Sabat wis ilang kanggo wong non-Yahudi
Iskak Ditakoni 6 taun kepungkur

1) Torah mbebasake kita saka dina Sabat sing ilang menyang wong non-Yahudi... madhangi jeneng sing enak sing kudu kita lestarikake hak-hak dhasar marang wong-wong non-Yahudi, nanging yaiku 'Chassidut' sing ora diwajibake ...
Bab punika gayut kaliyan ingkang dipunandharaken (Hazo'a tuwin sanès-sanèsipun) bilih dhawuh-dhawuh pitu ingkang sanès-sanèsipun Yahudi punika wajibipun inggih punika prakawis-prakawis ingkang wajib ing bab 'jujur ​​lan budi pekerti'.
Lan deleng pangandikane Maimonides babagan mbebasake bantheng Israel sing nggebug sapi lanang saka wong non-Yahudi, sing ing hukume ora mbutuhake ...

Gemara ing Sanhedrin ngendika yen dilarang mbalekake kapitunan marang wong kapir... Rambam nerangake yen supaya ora ngiyataken wong jahat kadonyan (banjur wong dudu Yahudi sing prayoga kudu diidini, sanajan dheweke dudu penduduk). Rashi nerangake manawa dheweke ora bali amarga prentah kanggo bali, ing kasus apa wae ana larangan (kajaba ditindakake amarga ngrusak Gusti Allah utawa kanggo nyucekake jeneng)…

Pitakonanku, apa aturan kasebut bisa diganti miturut owah-owahan 'kejujuran lan moralitas' sing ditampa dening masyarakat? Ing kahanan sing saben wong weruh yen sing kudu ditindakake yaiku mbalekake kerugian, apa hukum bakal ganti? Ing sawetara negara malah ana angger-anggering Toret (banjur bisa uga kanggo jangkar ing dhawuh Kim 'hukum', lan yen wong non-Yahudi diwajibake, kita ora bakal kurang)…
Sanadyan diomongake ora ana kewajiban, iku 'mung' moralitas non-Torah, paling ora bakal ana kewajiban (malah miturut Rashi) ... Taurat ora wajib nanging ana alesan kanggo bali, moralitas ditampa ing jaman kita… Lan ora amarga mitzva…
Sawetara rabi nulis yen dina iki kudu bali amarga kasucèkaké jeneng ... nanging misale jek kula minangka evasion, sanctification jeneng ora wajib, lan ostensibly mung bakal diijini nalika dheweke pancene arep nyucèkaké jeneng ...

2) Apa tegese bali 'amarga kasucèkaké Gusti Allah' (kaya sing dikutip ing crita-crita wong Yérusalèm) ... Yen Torah ora mung murub nanging nglarang - apa sing salah bakal ngalem wong Israel kanggo soko sing kanggo wong-wong mau. iku pancene larangan?

Ninggalake komentar

1 Jawaban
Michi Staff Dijawab 6 taun kepungkur

Pancen, aku setuju yen pitakonan nyucekake jeneng iku prakara ora langsung. Ing panemuku ana kewajiban mutlak kanggo mbayar maneh dina iki, kaya sing ditulis Hameiri. Sampeyan nulis yen dheweke nindakake ing bagean moralitas lan ora ing bagean saka hukum, lan aku bakal menehi komentar babagan iki ing mratelakake panemume: Kawitan, kanggo dina iki hukum lan ora moralitas, awit iku wajib kanggo bali a kapitunan kanggo wong dudu Yahudi kaya wong Yahudi lan saka ayat sing padha. Gemara ing BK Lez cetha nyatakake yen padha ngidini dhuwit kanggo Israel mung amarga padha ora nyimpen XNUMX mitzvos. Kapindho, sanajan mbusak apa masalahe?!
Lan apa sing takon yen ana larangan ngendi kita ketemu sing diijini larangan marang desecration lan sanctification jeneng, punika giver. Iki ora larangan nanging respon kanggo kahanan tartamtu saka wong-wong non-Yahudi ing wektu, supaya malah ing wektu sing ana kamar kanggo menehi bali kanggo kasucèkaké Jeneng. Iki minangka bukti yen iki dudu larangan.
Deleng babagan iki ing artikelku babagan Bangsa-bangsa liya ing jaman saiki:
https://musaf-shabbat.com/2013/10/04/%D7%92%D7%95%D7%99-%D7%A9%D7%94%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%94-%D7%9C%D7%90-%D7%94%D7%9B%D7%99%D7%A8%D7%94-%D7%9E%D7%99%D7%9B%D7%90%D7%9C-%D7%90%D7%91%D7%A8%D7%94%D7%9D
Lan ing sikap menyang gentile lan owah-owahan ing halakhah kene.
————————————————————————————
takon:
Miturut Hameiri jelas yen kudu dibalekake ...

Aku takon miturut para arbitrator sing ora ngetutake cara dheweke, lan angger-anggering bangsa-bangsa liya ing jaman saiki ora kena dibandhingake karo ukum warga…
Gemara lan poskim kanthi tegas ujar manawa ora ana pengecualian Torah ana larangan babagan perkara kasebut (sing diduga asale saka Durban), lan malah ngurusi pertimbangane ...
Miturut Rashi, maksude kanggo nuduhake yen kita nanggapi amarga tuduhan lan dudu liyane.
Nanging wong sing nindakake kanthi jeneng moralitas - mesthine nindakake apa sing dikarepake para wong wicaksana, bakal ngerti yen dheweke nindakake perkara kasebut dudu kanggo swarga. Iki pancen pager larangan.
————————————————————————————
Rabi:
Kaping pisanan, ora perlu kanggo metode Rashi. Bisa uga larangan kasebut ditindakake amarga konstitusi wong kapir utawa golek sih ing mripate. Nanging tumindak kanggo moralitas padha karo nindakake kanggo kasucèn Gd. Moral uga diwajibake marang kita saka Toret (lan sampeyan wis nindakake kanthi bener lan becik).
Nanging, sanajan sampeyan bener yen ana larangan kanggo nindakake supaya moralitas, aku ora ngerti carane sampeyan menehi saran yen iki kudu diganti. Kaping pisanan, yen moralitas dina iki tegese nanggapi maneh sampeyan nindakake amarga moralitas lan iku sing dilarang. Ingkang kaping kalih, ing gamblangipun, sanajan ing jamanipun, punika dados tatanan budi pekerti, awit miturut panjênêngan panjênêngan, lajêng dipun larang males budi.
Nanging kabeh iki aneh. Wiwit kapan dilarang nindakake apa-apa sing nglanggar moralitas mung kanggo nuduhake yen tumindak kasebut nglanggar hukum? Iki minangka perkara sing nggumunake.
————————————————————————————
takon:
Pitakonan yaiku apa norma moral bisa diganti ...
Angger-anggering Toret mung nglarang rajapati lan rampog saka bangsa-bangsa liya amarga dianggep bener lan moralitas, lan kayadene bangsa-bangsa liya mung setya marang kejujuran lan moralitas, kita uga kudu nindakake marang wong-wong mau, utawa isih dadi bagean saka 'tambahan ' yen kita setya mung antarane kita (lan miturut Rashi malah dilarang kanggo wong liya, supaya ora nyamar)
————————————————————————————
Rabi:
Aku ora ngerti apa sing dirembug. Aku wis nerangake. Norma moral mesthi bisa owah. Nanging yen miturut pendapat sampeyan Rashi nglarang tumindak kanggo motif moral (sing jelas ora logis miturut pendapatku) mula ora bakal ngganti hukum. Bakal ana kewajiban moral lan larangan halakh.

Ninggalake komentar