E drejta e të përndjekurit për të kundërshtuar neutralizimin e tij

Përgjigje > Kategoria: Halacha > E drejta e të përndjekurit për të kundërshtuar neutralizimin e tij
ngazëllim E pyetur 3 muaj më parë

Përshëndetje Rabin,
 
 
 
 
Në dukje nëse ka një mitzva për të gjithë për të neutralizuar persekutuesin, atëherë ka një micvah që vetë i përndjekuri të mos e kundërshtojë neutralizimin? Apo ka ende të drejtë persekutori të kundërshtojë neutralizimin (dhe deri në vrasjen e neutralizuesit)? Më duket se nuk ka asnjë referencë për këtë në Ligjet Mishnah Torah të Vrasësit dhe Ruajtja e Shpirtit, Kapitulli A.

Lini një koment

1 Përgjigje
mikyab Stafi U përgjigj para 3 muajsh

Kjo çështje shfaqet tek këngëtarët. Gemara thotë se nëse ai do të kishte përmbysur dhe vrarë Pinchas nga një shtet persekutues, ai do të ishte i përjashtuar. Dhe në Malam F.A. Mahal një vrasës diskuton zgjerimet e këtij ligji (po për një vrasës aksidental që vret shpëtimtarin e gjakut dhe ai që vret të dërguarin në vargun e dytë duhet të diskutohet gjithashtu).
Një i përndjekur nuk ka të drejtë të kundërshtojë neutralizimin ashtu siç nuk ka të drejtë të vrasë. Në fakt ai vetë duhej të vriste veten nga një shtet persekutues (ose sigurisht të ndalonte persekutimin). Kështu e shpjegova këtu para disa javësh ligjin që në emisarin në BD nuk ka leje për ta vrarë sepse vetë i pandehuri duhet të vrasë veten. Vrasja e kriminelëve është një mitzvah e imponuar ndaj publikut, dhe një lajmëtar i B'D është një lajmëtar i të gjithëve (përfshirë të persekutuarve).

Lini një koment